Úterý 19. březen 2024 04:16
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní okénko - Inflaci letos poženou vzhůru energie

02.03.2022 09:12  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,44

USD/CZK

22,93

EUR/USD

 

1,109

USD/PLN

4,281

Ropa Brent

USD/barel

112,89

Zlato

USD/unce

1942

Aktualizováno

9:02

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česká ekonomická data byla během včerejška pro tento týden vyčerpána, v příštích dnech nás čekají především údaje z ekonomiky eurozóny a USA. Hlavními informace dneška jsou inflace v eurozóně a statistika z amerického trhu práce z dílny ADP, která měla oproti lednu doznat zlepšení.

Podle včerejšího zveřejnění německých čísel o vývoji spotřebitelských cen v únoru došlo k meziměsíčnímu navýšení o 0,9 %, což je jen o desetinku více než trh očekával. V meziročním srovnání pak inflace dosáhla v souladu s očekáváním 5,1 % po lednových 4,9 %. Nicméně v některých dalších členských zemích, například ve Španělsku, inflace překvapila silnější dynamikou, a celkový výsledek eurozóny je tak opět pod rizikem vyšší než očekávané inflace. Počítáme s mírně vyšší inflací než konsensus trhu (5,8 % vs. 5,6 %) z lednových 5,1 %. Průběžná zveřejnění dále potvrzují, že hlavním zdrojem inflace byly znovu energie. Z jejich strany čekáme v letošním roce kvůli dopadům války na Ukrajině další tlak. Už nyní na finančním trhu pozorujeme cenu ropy nad 100 USD/barel a podle našeho odhadu se v blízkosti této úrovně bude držet i v průběhu letošního roku a v jeho polovině může zamířit i ke 120 USD/barel. Narůstají ale také ceny dalších komodit v oblasti energií, například zemního plynu. Značně jsme proto revidovali výhled inflace globálně i v jednotlivých regionech. Pro eurozónu jsme odhadovanou míru inflace pro rok 2022 navýšili z 3,6 % na 5,1 % a pro rok 2023 z 1,7 % na 2,0 %. K navýšení došlo také v regionu střední Evropy. Konkrétně pro Česko čekáme inflaci letos v průměru na 10,5 % oproti předchozím 7,8 % a v příštím roce na 4,3 % oproti předchozím 3,1 %.

Na trhu s americkými dluhopisy pozorujeme nadále pokles jejich výnosů. Jde jednak o odsun kapitálu do tzv. bezpečných přístavů, ale také o snižování vyhlídek růstu globální ekonomiky. Současně trh snižuje sázky na „hike“ Fedu na blížícím se březnovém zasedání. Zatímco na začátku února trh převážně čekal na pozadí sílící inflace a překvapivě dobrých čísel z trhu práce dvojité zvýšení sazeb, v kontextu aktuální zvýšené nejistoty sázky snížil a počítá se standardním navýšením o 25bb.   

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhý odhad HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku potvrdil mezičtvrtletní růst ekonomiky reálně o 0,9 % a o 3,6 %. Za celý rok 2021 rostla ekonomika reálně o 3,3 %. Solidní výsledek v posledním loňském čtvrtletí připravil ekonomice odrazový můstek pro letošní rok, ve kterém očekáváme v základním scénáři růst mírně přes 4 %. Nicméně válka na Ukrajině a následně uvalené sankce budou mít na ekonomický výkon negativní dopad. K utlumení ekonomiky dojde především přes nárůst cen komodit a jejich možné výpadky dodávek a dále přes nižší poptávku doma i v zahraničí. To podle nás ukrojí 0,5 procentního bodu z našeho základního scénáře, čímž se očekávaný výkon ekonomiky pro rok 2022 snižuje na 3,6 %.

Za první dva měsíce roku dosáhl státní rozpočet deficitu na 45,3 mld. Kč. Ve srovnání s loňským únorem je to ale o poznání lepší výsledek. Tehdy vláda stihla během dvou měsíců vytvořit takřka 90miliardový deficit, k čemuž výraznou měrou napomohla tenkrát již několikátá vlna pandemie.

Index nákupních manažerů z českého zpracovatelského sektoru v únoru poklesl více než předpokládal trh a skončil i pod našimi očekáváními. Oproti lednu poklesla jeho hodnota o 2,5 bodu a aktuálně se tak nachází na 56,5 bodech, čímž se index dostal na čtyřměsíční minimum. Na druhé straně vzrostl optimismus mezi firmami nejvíce za posledních 48 měsíců. Průzkum ovšem proběhl před válkou na Ukrajině.

Česká koruna zůstává pod tlakem v důsledku globální rizikové averze a je na 25,39 EUR/CZK.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:55

SRN

Míra nezaměstnanosti (únor, %)

-

5,1

5,1

 

 

 

 

11:00

EUR

Inflace (únor, m/m %)

0,9

0,8

0,3

 

 

 

 

11:00

EUR

Inflace (únor, r/r %)

5,8

5,6

5,1

 

 

 

 

11:00

EUR

Jádrová inflace (únor, r/r %)

2,7

2,6

2,3

 

 

 

 

14:15

USA

ADP změna zaměstnanosti (únor, v tis.)

 

375,0

-301,0

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: EUR PMI ve službách finální, USA prosincový ADP report zaměstnanosti, USA zápis z jednání FOMC
ČT: SRN tovární objednávky v průmyslu, SRN předběžný údaj o prosincové inflaci, USA tovární objednávky, USA ISM ve službách a týdenní žádosti v nezam.
PÁ: SRN obchodní bilance, ČR zahr. obchod, ČR průmyslová výroba a stavebnictví, ČR nezaměstnanost, EUR předběžný údaj prosincové inflace, EUR maloobchod a důvěra v ekonomiku, USA počty pracovních míst mimo zemědělství                                                                                                                                                                                 

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Inflace v Německu ovlivní rozhodnutí ECB
    Dnešek odstartuje ČSÚ se zpřesněným odhadem HDP za druhý kvartál, kdy se budeme moct podrobněji nahlédnout i do struktury. Oči v Evropě ale budou mířit především na odpoledne zveřejňovanou německou inflaci, která napoví, jak by mohl vypadat vývoj v eurozóně a zároveň naznačí jakým směrem se bude ubírat ECB na nejbližším zasedání. Trh totiž začíná čím dál tím více naceňovat 75bb hike. Z USA pak dorazí informace ohledně růstu cen nemovitostí nebo také ukazatel spotřebitelské důvěry. Včera po dlouhých týdnech došlo k propadu cen forwardových kontraktů na elektřinu mj. v Německu a Francii, poté co se objevila informace, že EU urgentně přistoupí k potřebným krokům, aby snížila ceny energií.
  • Ranní okénko - Inflace v Německu směřuje ke 2 %
    Čtvrtek bude z pohledu ekonomický dat patrně nejzajímavějším dnem týdne, kdy sice nedorazí žádná čísla z tuzemského trhu, přicházet ale budou výsledky inflace z vybraných států eurozóny. V odpoledních hodinách pak trhy může rozhýbat i statistika osobních příjmů a výdajů v USA.
  • Ranní okénko - Inflace v Německu zpomalila, na výraznějším ústupu ale není
    Dnes bude trhy zajímat německá nezaměstnanost a vývoj osobních příjmů a výdajů v USA. Dorazí i v poslední době čím dál tím ostřeji sledovaná týdenní data ohledně žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Jde totiž o jeden z prvních ukazatelů, který by mohl naznačit zchlazování prozatím silně zahřátého trhu práce. Včera zveřejněný výsledek červnové inflace v Německu vypadá na první pohled dobře. Meziroční dynamika výrazněji zpomalila, meziměsíčně ceny dokonce kosmeticky klesly. Pod pokličkou se ale skrývá především dopad snížení spotřební daně na pohonné hmoty v kombinaci s extrémním zlevněním jízdenek na některé prostředky hromadné dopravy. Inflační tlaky i nadále zůstávají v německé ekonomice silné.
  • Ranní okénko - Inflace v regionu rychle klesá
    Dnes je ekonomický kalendář takřka prázdný a na českém finančním trhu tak lze očekávat dozvuky včerejšího zasedání České národní banky. Po rozhodnutí o snížení sazeb o 50bb oslabila koruna o více jak 1 % a tržní sazby se posunuly do pozice, kdy pro konec roku implikují pokles základní úrokové sazby až do blízkosti 3 %. Další podobně významný impuls zároveň dorazí během příštího týdne, spolu s výsledkem lednové inflace. Medián analytiků po prvních zveřejněných odhadech činí 2,9 % r/r (2,0 % m/m), podobný je i předpoklad ČNB.
  • Ranní okénko - Inflace v USA by měla klesnout ke 3 %, ale jádrová bude nadále zvýšená
    Hlavní ekonomická zpráva dne dorazí ze Spojených států amerických, kde bude v odpoledních hodinách zveřejněna lednová inflace. Sice se očekává, že meziroční inflace by měla spadnout z 3,4 % na 2,9 %, ale jádrová inflace, které Fed přikládá větší váhu, by měla zůstat stále zvýšená, okolo 3,7 %. Takový výsledek v kombinaci se silným růstem americké ekonomiky a posledními daty z tamního trhu práce by trh pravděpodobně definitivně přesvědčil, že Fed zahájí cyklus uvolňování měnové politiky nejdříve na květnovém zasedání. Přitom ještě zhruba před měsícem dosahovaly sázky na začátek snižování sazeb už v březnu více než 70 %, ale aktuálně trh této možnosti přisuzuje pouze 15% pravděpodobnost. Naše prognóza zůstává nezměněna a nadále počítáme s prvním snížením ve druhém čtvrtletí tohoto roku.
  • Ranní okénko - Inflace v USA by mohla dnes dosáhnout svého vrcholu, v Česku bude dál sílit
    Dnes se čeká zejména na odpolední informaci ohledně růstu spotřebitelských cen v USA. Meziroční tempo by mělo být nejvyšší za posledních let. Z Evropy dorazí hned ráno ZEW index, který ukáže sentiment subjektů finančního trhu. Pro nás nejzajímavější je samotný ZEW index za Německo. Ten jak v hodnocení aktuální situace tak v budoucích očekáváních s největší pravděpodobností ukáže další propad. Včera zveřejňovaná česká inflace vystoupala v březnu na 12,7 %.
  • Ranní okénko - Inflace v USA by po čase měla poklesnout
    Hlavní zprávu tohoto týdne přinese dnešní odpoledne, kdy bude zveřejněn výsledek říjnové inflace ve Spojených státech amerických. Dezinflační proces se v předchozích třech měsících zastavil, ale tentokrát se očekává, že inflace poklesla z 3,7 % v září na 3,3 % v říjnu a to zejména v důsledku klesajících cen energií a pohonných hmot. Tyto položky jsou ovšem vyloučeny z výpočtu jádrové inflace a ta dle odhadu trhu tak setrvá ve výši 4,1 %. Vyšší jádrovou inflaci potvrzují i poslední meziměsíční údaje, které se pohybují okolo 0,3 %. Pokud tato čísla převedeme do anualizované podoby, dostaneme hodnotu těsně pod 4 %. Fed, který při svém rozhodování bere více v potaz právě jádrovou inflaci, tak může být tímto vývojem mírně znepokojen, a proto stále nelze vyloučit možné zpřísnění měnové politiky na prosincovém zasedání, ač pravděpodobnost tohoto kroku není příliš vysoká.
  • Ranní okénko - Inflace v USA se nevzdává
    Tento týden uzavře průzkum ohledně aktuální spotřebitelské nálady ve Spojených státech amerických indexem University of Michigan pokrývající i inflační očekávání v krátkém (1 rok) i dlouhém (5-10 let) horizontu. Spotřebitelská nálada zůstane velmi optimistická, ač od července se velmi lehce snižuje. Co se týká inflačních očekávání, tak ta v horizontu 1 roku zůstávají nad 3 % a v rozmezí 5 až 10 let se pohybují jen těsně pod 3 %, což ukazuje na fakt, že poslední krok ke stlačení inflace ke svému cíli bývá nejtěžší.
  • Ranní okénko - Inflace v zemích eurozóny vstoupila do nového roku překvapivě silná
    Hlavním dnešním údajem je lednová inflace v eurozóně. Dosud zveřejněné hodnoty některých členských států ukazují, že i agregovaný výsledek bude pravděpodobně vyšší, než ukazuje medián tržních odhadů (4,4 % po prosincových 5,0 %). Důležitá bude také statistika z amerického trhu práce od institutu ADP, jež naznačí, co očekávat od obsáhlejší měsíční statistiky (zveřejnění v pátek).
  • Ranní okénko - Inflace z pohledu Fedu již "dostatečně pokročila", ale co s druhým dílem mandátu - zaměstnaností?
    Z pohledu finančního trhu je dnešek vrcholem týdne – v USA bude zveřejněna měsíční statistika z trhu práce. Jeho vývoj je nyní hlavním vodítkem pro rozhodnutí o načasování snižování tempa nákupu aktiv, jelikož inflace dle Fedu již tento krok opodstatňuje. Nicméně kromě inflace a trhu práce, které spadají do duálního mandátu Fedu, budou centrální bankéři brát v potaz i širší ekonomické prostředí. Z globálního pohledu o něco méně zajímavé téma bude dnešní zveřejnění růstu tuzemských mezd za 2Q21.
  • Ranní okénko - Inflaci rozhodí energie, může překvapit oběma směry
    Po poněkud zvláštní měsíční statistice z amerického trhu práce, kdy tvorba nových pracovních míst výrazně zaostala za odhady a míra nezaměstnanosti i tak citelně poklesla, nás čeká týden bohatý na data z české ekonomiky. Dorazí jak měsíční ukazatele z reálné ekonomiky, tak údaje o z trhu práce a statistika inflace, u které panuje nejistota, jak ji v listopadu nakonec ovlivní energie.
  • Ranní okénko - Inflaci v dubnu opět zvýšily ceny pohonných hmot
    Hlavním tématem tohoto týdne je inflace. Dubnová statistika bude zveřejněna v USA, v tuzemsku i některých ostatních zemích střední a východní Evropy. Ve všech případech se počítá s dalším navýšením meziroční dynamiky, opět vlivem nízké srovnávací základny z minulého roku. Přičemž v USA by se mohl náskok v rozvolňování protipandemických opatření projevit i v mírně vyšších cenách v kategorii služeb.
  • Ranní okénko - Inflaci v eurozóně dále navýší energie
    Co měl být poklidný den na finančních trzích během svátků v USA se zvrtl do výprodejů. Akciové indexy v pátek klesaly, cena ropy spadla nejníže od září a výnosy státních dluhopisů se snížily s přesunem kapitálu do bezpečných přístavů. Na domácí půdě zvýšené riziko způsobené obavami z šíření nové mutace koronaviru reflektovala koruna, která oproti euru oslabila až k 25,70.
  • Ranní okénko - Inflační cíl v ČR dosažen, jaký bude vývoj v USA?
    Hlavní událostí dnešního dne je zveřejnění únorové inflace ve Spojených státech amerických. Na konci loňského roku meziroční inflace činila 3,4 % a v lednu došlo k jejímu poklesu na 3,1 %. Nicméně se nepředpokládá, že by dezinflační proces v únoru pokračoval a očekává se stagnace na stávající úrovni. Zároveň jádrová inflace zůstává zvýšená, když je odhadováno její snížení pouze z 3,9 % na 3,7 %. Navíc ani meziměsíční dynamika nenaznačuje, že by jádrová inflace začínala směřovat k cíli americké centrální banky (2 %). Riziko setrvání inflace na horní hranici tolerančního pásma v kombinaci s velmi dobrým výkonem americké ekonomiky tak zatím nepřimělo a v nejbližší době ani nepřiměje Fed zahájit cyklus uvolňování měnové politiky.
  • Ranní okénko - Inflační očekávání mezi českými podniky se znovu zvýšila
    Asijské burzy dnes otevřely ve špatné náladě, když investoři reagovali na výkon čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí +0,4 % meziročně, což je nejnižší tempo od pandemie v roce 2020. Výsledek zaostal i za mediánem tržního odhadu (+1,2 %). V mezičtvrtletním srovnání HDP klesl o 2,6 % oproti očekávaným 2,0 %. Čínská ekonomika byla svírána přísnými lockdowny. V eurozóně dnes dopoledne vyjde květnový údaj o bilanci zahraničního obchodu, která měla navýšit deficit z 31,7 mld. EUR na 35 mld. EUR.
  • Ranní okénko - Inflační tlaky v USA ustupují, v některých klíčových částech ekonomiky ale přetrvávají
    Dnes pokračuje série dat z ekonomiky USA, která přinesou informace o síle domácí spotřeby a inflačních tlaků. Jsou tak relevantní pro zhodnocení dalšího postupu Fedu. Prosincový vývoj osobních příjmů měl oproti listopadu zpomalit z 0,4 % na 0,2 % a osobní výdaje dle odhadu poklesly o 0,1 % po předchozím růstu o 0,1 %. Zajímavější ale bude výsledek PCE deflátoru, který je méně volatilním a současně obsáhlejším měřítkem inflace než CPI.
  • Ranní okénko - Intervence ČNB dostaly korunu zpět pod 25 EUR/CZK
    Dnes bude zveřejněn zápis z posledního měnového zasedání ČNB. Z ekonomických dat nás čeká březnový běžný účet platební bilance. V eurozóně bude zveřejněn výsledek průmyslové produkce za březen a v USA vyjde šetření spotřebitelské nálady z dílny University of Michigan. ČNB včera intervenovala na devizovém trhu s cílem posílit korunu, která se následně dostala pod 25 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - Investorská nálada v USA se zlepšila, v Číně naopak zhoršila
    Domácí ani globální ekonomický kalendář dnes nezahrnuje důležitá data s výjimkou cen německých výrobců, které byly již zveřejněny dnes brzy ráno. V kontrastu k cenovému vývoji v Česku, kterému jsme se podrobněji věnovali v komentáři. V Německu se v dubnu dostavilo zdražení o 0,3 % meziměsíčně a současně byl v rámci revize zmírněn předchozí pokles z 2,6 % na 1,4 %. Růst o 0,3 % je první meziměsíční zvýšení od září 2022. Hlavním důvodem růstu bylo zdražení investičních statků (+6,8 % m/m), především strojů (+8,6 % m/m). Dle dat o poptávce v německém průmyslu ale dochází ke zpomalení. Například poslední aktualizace (za březen) vývoje továrních objednávek odhalila největší pokles od pandemie, což signalizuje, že poptávka by měla snižovat cenové tlaky.
  • Ranní okénko - Investoři budou z dnešních dat odvozovat další počínání Fedu
    Pro akciové trhy jsou dobré zprávy někdy špatné. A přesně tak tomu bylo včera odpoledne. Zpřesněný odhad výkonu americké ekonomiky v 3Q22 přinesl revizi z anualizovaného růstu 2,9 % na 3,2 %, přičemž největší zásluhu na tom měla spotřeba domácností, jejíž tempo bylo vylepšené z 1,7 % na 2,3 %.
  • Ranní okénko - Investoři jsou zpět na jestřábí vlně
    Za několik málo minut dorazí z tuzemské ekonomiky jediný zápis tohoto týdne v podobě cen u českých výrobců. V případě nejsledovanějších cen v průmyslu je očekáván výsledek poblíž meziměsíční stagnace, což by díky vysoké srovnávací základně znamenalo výraznější pokles meziroční míry. Z eurozóny dnes dorazí revize březnového výsledku inflace, kde by se nic nemělo měnit na tom, že ceny rostly meziměsíčně o 0,9 %, meziročně o 6,9 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
XTB trading konference 2024