Čtvrtek 28. březen 2024 13:32
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Akciové korekce příležitostí pro nákup?

27.01.2022 08:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Aktuální vývoj na finančních trzích prochází turbulentním obdobím, což se promítá jak do zvýšené volatility, tak i podoby letošních ztrát převážné části investic. To platí pro akciové i dluhopisové trhy. Americké akcie (index S&P 500) za uplynulý týden klesly o téměř 5,7 % a ztráta od začátku roku se nyní velice proměnlivě pohybuje v intervalu -7 % až -11 %. Uvidíme, jakým směrem se sentiment na trzích vydá,“ říká ve svém komentáři Richard Bechník hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Mnohem větší zranitelnost vykazují technologie (Nasdaq), které letos odepsal přes 14 %. V tomto případě se jedná o sektor, který je citlivý na očekávaný růst sazeb z titulu vysokého ocenění daných akcií a znatelného zadlužení (růst úrokových nákladů). Nicméně výrazný kolaps se odehrál na evropských trzích v průběhu pondělí. Evropské akcie odepsaly za jediný den více jak 3,8 %, což představuje nejvýraznější propad od června 2020. Naštěstí v dalších dnech následovalo uklidnění a od začátku roku evropské akcie ztrácí 5,5 %. Negativní výkonnost českého investora se lehce navýší při zohlednění zhodnocení české koruny proti euru a dolaru.

Příčiny akciových propadů


Příčinou je často zmiňované očekávání zvedání dolarových úrokových sazeb americkou centrální bankou FED. To by mělo letos proběhnout hned čtyřikrát, přičemž na konci roku se můžeme pohybovat okolo úrovně 1 %. Stejně důležité je pro trhy budoucí snižování bilance americké centrální banky. Nyní se pohybujeme u 9 bilionů dolarů, z toho ještě letos teoreticky uvidíme pokles zhruba o 500 miliard dolarů, příští rok možná o 1 bilionu dolarů (v tuto chvíli je podíl bilance FEDu proti HDP u 30 %, do budoucna by se tento podíl měl snížit k 20 %).

Další příčinou propadu cen akcií je lehce zhoršený ekonomický výhled Světové banky, když korigovala svůj původní odhad pro letošní rok z 4,3 % na 4,1 %. Jako důvod uvedla banka šíření covidu a problémy v dodavatelských řetězcích.

Třetí příčinou, která je současně hlavním stimulem pro zahájení cyklu růstu sazeb, je samotná inflace. Ta v některých oborech zdražuje vstupy a snižuje tak vybraným akciovým společnostem ziskové marže. Značnou obtíž v růstu spotřebitelských cen představuje omezená nabídková strana, která nedokáže uspokojit zvýšenou poptávku. To umocňuje fakt, že se údajně na globální trh práce zasažený covidem stále nevrátila velká část potenciálních zaměstnanců, zhruba něco kolem 50 milionů lidí zaměstnaných před covidem.

Čtvrtá příčina je spíše specifikem evropských akcií, a to eskalace problematických vztahů mezi Ruskem a Západem. Případný krach jednání má potenciál poslat hodnotu akcií ještě níže. V pondělí nám přibyly ještě další důvody akciových poklesů ale spíše krátkodobějšího charakteru, a to měření nálady a budoucích očekávání v průmyslu a službách. Sentiment v ekonomice se zhoršil v Evropě i USA.

Sázet na jednu kartu se nemusí vyplatit


Při pohledu na konkrétní akcie či alternativní aktiva si mnozí investoři prošli ještě mnohem hlubšími propady. Bitcoin v průběhu pondělí ztrácel kolem 50 % k vrcholům z listopadu 2021. Nesvědčí mu ani očekávání růstu sazeb, ani zpřísňování regulace vůči kryptoměnám v Číně a Rusku či proběhlé nepokoje v Kazachstánu.

Větších výprodejů jsme pak byli svědky například u akcií Netflix, který za uplynulý rok reportoval neuspokojivý počet nových zákazníků. Ochlazením prošel i covidový byznys ze sektoru medicíny, kde výrazně ztratily například Moderna nebo Novavax. Obecně se hlouběji do červených čísel dostal i akciový index Russell 2000, který reprezentuje akcie s menší tržní kapitalizací.

Příležitost k nákupům nebo ještě čekat?


Ze zkušenosti z minulého roku se zlevněný trh jeví jako velice atraktivní. S velkou pravděpodobností se podobný scénář následného odrazu akcií zpět na původní úrovně naplní i nyní. Přesto by bylo vhodnější volit pravidelnou investici.  Nákup investic by se v nejoptimálnějším scénáři měl rozdělil do časového horizontu alespoň následujících pěti měsíců (v tomto období se spousta neznámých vyjasní). Krátkodobě může trhy ovlivnit zvrat ve vyjednáváních mezi Ruskem a Západem. Do vývoje bude promlouvat i rychlost šíření omikronu a zveřejněná inflace za další měsíce. Zásadní bude i chování americké centrální banky FED. Ta ve středu potvrdila rychlejší růst sazeb, což některé analytiky vede k očekávání prvního zvedání již v březnu. Po vystoupení guvernéra Powella americké akcie prudce propadly.

Stejně tak ale může s trhy zahýbat další zveřejňování výsledků hospodaření společností za čtvrtý kvartál. Dlouhodobě by si však všichni měli být vědomi, že akciový trh budou popohánět jiné faktory. Koncem roku se pravděpodobně přestaneme bavit o vysoké inflaci. Budeme čelit jiným výzvám, jako je vývoj a výroba čipů, transformace energetiky, budování 5G sítí a uplatňování ESG principů v investicích. Stále se má navíc mnoho sektorů zasažených covidem kam vracet. Jejich přibližování k původním tržbám může být zajímavým stimulem k akciovému růstu.

Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové indexy se dostávají z konsolidace
    Další týden na trzích se vezl ve znamení lepších dat ze světové ekonomiky, které potvrzují silnou dynamiku ekonomického růstu. Za normálních okolností by se akciové trhy dostaly do problémů, ale podařilo se jim přehlédnout riziko rychlejšího růstu sazeb a uzavřít týden v zisku. Obecně se tedy fundament nijak zásadně nezměnil a akcie stále zůstávají relativně k dluhopisům drahé a stejně tak samotné ocenění akcií je vysoko. Čekáme tedy, zda se akcie přecení na nižší úrovně, nebo dojde k rychlejšímu poklesu inflace, což by vyřešilo obavy investorů.
  • Akciové indexy se pohybují na vlně růstu
    Minulý týden se nesl v poměrně pozvolném tempu, což nám naznačuje i klesající volatilita na trzích. Akciové indexy se ...
  • Akciové indexy se propadají, Philip Morris po výsledcích vzrostl
    Negativní sentiment se na evropské trhy vrátil po včerejší úspěšné seanci zejména kvůli zveřejnění údajů o německé inflaci. Meziroční růst cen dosáhl v srpnu na 10 %, což bylo nad odhady trhu, který počítal s 9,4% nárůstem. Nová data vyvinula tlak na německý blue chip index DAX (DE30), který během dnešní seance odepsal 1,71 % a uzavřel na 11 975 bodech. Nejztrátovějším evropským indexem byl pražský PX index (CZKCASH), který uzavřel o 2,67 % níže na 1 114,34 bodech.
  • Akciové indexy USA v záporných hodnotách
    Akciové indexy z USA se po celý včerejší obchodní den pohybovaly v záporných hodnotách, souboj mezi technologickým Nasdaq Composite a průmyslovým Dow Jones Industrial Average vyhrály technologie, které odevzdaly 0,2 % a společnosti z průmyslu ještě 0,1p.b. více. Včerejší seance pouze podtrhla špatný obchodní rok pro Walt Disney, když společnost ze zábavního průmyslu odepsala více jak 3 %. Ani pokračující stávky několika tisíců zaměstnanců velké trojky automobilek Ford, General Motors a Stellantis neznamenal propad hodnoty jejich akcií. The UAW varuje automobilky, že pokud nedojde k výraznějšímu pokroku ve vyjednávání, přidají se v pátek ke stávce další zaměstnanci, F US +1,78 %, GM US +1,89 %, STLA US +2,09 %.
  • Akciové indexy uzavřely rok na rekordních hodnotách
    V posledních několika letech se pravidelně střídají kladné a záporné roky. Letos akciové indexy uzavírají rok na rekordních hodnotách.
  • Akciové indexy v Evropě po silném růstu v USA vzrostly
    Britský index FTSE 100 vzrostl v důsledku obchodování o 0,27 % na 7 585,46 bodů, francouzský CAC 40 o 1,64 % na 6 515,75 bodů, německý DAX o 1,62 % na 14 462,19 bodů.
  • Akciové indexy v pondelok klesajú
    Akciové indexy sa dnes po skvelom začiatku roka obchodujú nižšie. Investori sú opatrnejší kvôli zmiešaným makroekonomickým dátam ako aj kvôli výsledkovej sezóne na Wall street. US2000 zaznamenal pokles o 0,7%, pričom pokles zaznamenali aj ostatné hlavné US akciové indexy, zatiaľ čo v Európe zaznamenal AUT20 (Rakúsko) pokles o 1,1% a SPA30 (Španielsko o 0,6%)a DE30 (Nemecko) o 0,4%.
  • Akciové indexy znovu klesají, VIX je nejvýše od amerických voleb
    Vypadá to, že se na trzích po velmi dlouhé době začíná konečně zase něco dít. Po trochu rozpačitém a nervózním minulém týdnu začíná nový týden v opět poněkud nervózním duchu a trhy se znovu vrací do červených čísel. Konkrétní rozbuška výprodejů se hledá jen těžko, jelikož se fundamentální situace příliš nezměnila a hlavními faktory tak budou dle našeho názoru vysoké zisky akcií ze začátku letošního roku, v kombinaci s „únavou“, kterou signalizuje hlavně skutečnost, že celý březen akciové indexy tyto zisky nebyly schopny přesvědčivě navýšit a pokračovat v růstovém trendu. V Evropě se v některých případech indexy propadají o více než procento a pod tlakem jsou také americké indexy, díky čemuž například S&P500 atakuje poprvé od amerických voleb 50-ti denní klouzavý průměr.
  • Akciové indexy znovu v zelených číslech, na FX ztrácí hlavně bezpečné přístavy
    Úterní seance je zatím v „risk-on“ režimu, když náladě na trzích už brzy ráno pomohl projev čínského prezidenta, který se postavil za globalizaci a další otevírání čínské ekonomik zahraničním investorům. Projev, který pomohl k okamžitému růstu asijských indexů, dnes drží v zelených číslech také indexy v Evropě a v USA. K výraznému snížení rizikových přirážek zatím ale nepomohl, což dokazuje hlavně stále zvýšená úroveň VIX indexu, který zůstává nad hranicí 20b.
  • Akciové indexy ztrácejí, tématem je japonský fiskální stimul i posilování AUD po snížení sazeb
    Dosavadní průběh evropské seance se nese v negativním duchu. Široký evropský akciový index Stoxx600 dnes klesl na dvoutýdenní minimum. Německý DAX ztrácí v polovině odpoledního obchodování už 1,3 % – nejvíce od prvního červencového týdne. Nejhůře se daří bankovnímu sektoru, který začal svůj pokles už na sklonku pondělní seance. Akcie německé Commerzbank ztrácejí až 9 % po odvolání letošního profit targetu a odhadu nižších tržeb na historické minimum. Příliš se nedaří ani akciím automobilek poté, co data ukázala na červencový pokles prodeje aut v Německu. Dopoledne se negativně projevoval také pokles cen ropy na energetických titulech, situace se však brzy zlepšila.
  • Akciové nebe bez mráčků, včerejší výplach zapomenut
    Prudký pokles akciových trhů, který způsobil pád tří zámořských bank je zapomenut. Investoři tím signalizují, že tento problém považují za vyřešený, kroky regulátorů k stabilizaci situace za dostatečné, a tudíž nečekají další eskalaci.
  • Akciové obchodování dnes poklidné, v Praze čeří vody akvizice Stock
    Evropské akcie se dnes obchodovaly tlumeným růstem, přetrvávající obavy z vlivu šíření varianty delta vyrovnávaly dobré výsledky ze sektoru pojišťovnictví. Americké trhy od svých maxim ustupují po zveřejnění dat z trhu práce a výrobní inflace. Index Dow Jones si brzy po otevření trhů zapsal nové intradenní maximum, následně ovšem následoval indexy S&P 500 a Nasdaq do záporu. Z jednotlivých sektorů se daří zdravotnickým a finančním titulům.
  • Akciové obchody na BCPP loni klesly o 30 miliard na 139 mld. Kč
    Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy loni meziročně klesly o necelých 30 miliard na 138,8 miliardy Kč, když v roce 2016 činily 168 miliard korun. Burza cenných papírů to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun.
  • Akciové obchody na BCPP loni stouply o tři pct. na 143 mld. Kč
    Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy loni meziročně stouply o zhruba tři procenta na 142,5 miliardy Kč, v roce 2017 činily 138,8 miliardy korun. Byly tak jedny z nejnižších v historii burzy. Vyplývá to ze statistik Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun.
  • Akciové portfólio Tomáša Vranku: Prečo je pre Google zdravotníctvo dôležitý segment?
    Posledný mesiac sa na akciovom trhu niesol v duchu neistoty a akcie pokračovali vo výpredajoch, takže sme túto situáciu využili na prikúpenie akcií ďalšej rastovej spoločnosti. Vo svete robia krajinám stále problémy vysoké ceny energií, v niektorých z nich, napríklad v USA je pre bežných ľudí čoraz nedostupnejšie aj bývanie. Okrem toho bolo zaujímavou informáciou aj to, že Michael Burry, ktorý predpovedal príchod finančnej krízy v roku 2008, predal pred časom všetky svoje akcie, takže zrejme očakáva ďalšie prepady na akciových trhoch. Zrejme najdôležitejšou udalosťou posledného mesiaca však bolo stretnutie centrálnych bankárov v Jackson Hole, trhy čakali najmä na vyjadrenie Jerome Powella. Ten avizoval, že úrokové sadzby budú v USA na súčasných vyšších úrovniach, prípadne sa budú ešte zvyšovať až dovtedy, kým si to situácia bude vyžadovať.
  • Akciové portfolio Tomáše Vranky: Lockheed Martin se vrací na rozumnou cenu
    Akciové trhy v posledních týdnech mírně klesaly a během září dosáhly nejnižších hodnot za poslední zhruba tři měsíce. Na druhé straně tu však máme například ropu, která je na nejvyšší úrovni za téměř rok. Zasedaly také centrální banky a dozvěděli jsme se, že americký Fed pravděpodobně ponechá sazby na vyšších úrovních déle, než se původně očekávalo. Je možné, že podobná situace nastane i v Evropě.
  • Akciové propady mohou kvůli ropě nastat i na pražské burze
    Cena ropy na světových trzích se dále znatelně propadá, nejvýrazněji od roku 2014. Na londýnské burze cena ropy Brent dnes klesla pod hranici 60 dolarů za barel, nejníže od října 2017. Ještě začátkem minulého měsíce se přitom barel ropy Brent prodával za cenu o více než 27 dolarů vyšší. Propad cen ropy do jisté míry souvisí s obecným výprodejem na akciových trzích. Není úplně náhodné, že na svá minima se v uplynulých dvou cyklických fázích propadly jak ropa, tak akcie ve stejný časový okamžik. Platí to sice zejména pro americké akcie a pro srovnání vývoje cen ropy Brent a klíčového ukazatele amerických akcií, indexu Standard & Poor’s 500 (viz svrchní graf). Do jisté míry lze podobné rysy vysledovat i ve vývoji cen ropy a ukazatele českého akciového trhu PX (viz spodní graf). Lze usuzovat, že pokud setrvají ceny ropy nyní níže delší dobu, dojde ke znatelnému poklesu také v případě českých akcií jakožto celku.
  • Akciové předvánoční výprodeje
    Americké akciové trhy se po jednodenní pauze vrátily tam, kde skončily, a to k výprodejům. Negativní nálada a obavy z vývoje jednání mezi Spojenými státy a Čínou tlačí ceny akcií dolů. Index Dow Jones ztrácí 1,8 %, S&P 500 klesá o 1,9 % a technologický Nasdaq odepisuje 1,3 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedaří ani jednomu sektoru. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti se ztrátou ve výši 2,6 %, které následují finanční instituce (-2,2 %) a zpracovatelé komodit (-2,1 %).
  • Akciové strategie si vytvoříte sami. Nebo dáte přednost automatu?
    S českou investiční platformou Portu můžete vytvářet vlastní strategie nebo investovat sektorově – např. do technologických oborů, sociálně odpovědných firem, biotechnologií, zdravotnictví, rozvojových trhů, nebo třeba do zlata. Snadno a levně.
  • Akciové tituly v úterý zastavily pád
    Teprve podruhé v posledních devíti obchodních seancích zaznamenaly americké akcie růst, ruku v ruce s akciemi amerických finančních domů. Spouštěčem byla statistika ukazující na prudký nárůst spotřebitelské důvěry, která pomohla posílit optimismus v sílu americké ekonomiky. Oslabily dluhopisy, dolar zaznamenal největší nárůst za poslední 4 týdny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI