Úterý 19. březen 2024 09:54
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Týden na akciových trzích: indexy opět na rekordech

07.05.2021 16:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pokračuje výsledková sezóna. A stejně jako v předchozím týdnu i v tomto platilo, že reportovaná čísla byla proti odhadům trhu lepší, pozitivně pak vyznívají zejména v meziročním srovnání -  hospodaření firem je proti loňskému prvnímu čtvrtletí lepší.

Americký trh

Kromě úterý, kdy index S&P500 poklesl, když ho zřejmě vyděsila ministryně financí J. Yellen a její komentářem, že se budou zvyšovat sazby, ostatní dny hodnota indexu rostla. 

Dnes (pátek 7. 5.) otevřel hlavní index S&P500 obchodování +0,3 % v plusu. Dnešní seanci tak americké akciové trhy zahajují rekordním maximem.

Za celý týden by měl S&P růst o asi +1,3 %.

Své dosavadní maxima vylepšil také průmyslový index Dow Jones.

Evropské akciové trhy

Evropa (index Stoxx Europe 600) dnes krátce před koncem obchodování roste o +0,8 %.

Za celý týden připíše slušných cca +1,6 % (444 b.).  I to bude znamenat vylepšení rekordu a nové historické maximum.

Pražská burza druhý týden v řadě roste

Pražská burza tento týden opět posílila, jedná se již o druhý týdenní růst v řadě. Za celý týden posílila pražská burza o +0,87 % (1 109,87 b.).

Hvězdou týdne se stala opět Erste Group (+4,74 %, 800 CZK). V předchozím týdnu přidala +4,06 % a v součtu za oba týdny to pak znamená vysokých +9,0 %. Za Erste následovala Komerční banka, když si polepšila o +3,45 % (675 CZK).  Za zmínku stojí ještě ČEZ, který během týdne přidal +0,5 % (602 CZK) a konečně překonal hranici 600 CZK.

Naopak největší propadák týdne předvedla Moneta (-3,31 %, 77,35 CZK) a Avast (-2,48 %, 1393,5 CZK). Moneta od pondělí do čtvrtka oslabovala, v pátek pak na základě akvizice Air Bank posilovala, nicméně korekci od začátku týdne to eliminovat nestihlo. Avast ztrácel beze zpráv.

V samotný pátek burza dle hlavního Indexu PX posilovala. Přidala +1,22 % (1 109,87 b.) a v rámci Evropy byla jedna z těch lepších. Většina titulů dnes posilovala. Nejvíce Moneta (+3,0 %, 77,35 CZK), která reagovala na akvizici Air Bank a ostatních finančních aktiv skupiny PPF. Komerční banka vzrostla o +1,81 % (675 CZK), Česká zbrojovka si připsala +0,82 % (370 CZK), ČEZ pak +1,09 % (602,50 CZK). Mírně dnes ztrácely pouze pojišťovny VIG (-0,17 %, 587 CZK) a Kofola (-0,7 %, 282 CZK).

Kurzotvorné zprávy

Zprávou týdne byla akvizice Air Bank (a ostatních aktiv ze skupiny PPF) Monetou.

Kvartální čísla reportovala Komerční banka. Dosáhla zisku 2 mld. CZK. Výsledky překonaly konsensus.

Valná hromada Avastu schválil finální dividendu 0,112 USD (2,4 CZK), to se ale všeobecně očekávalo.

Co se dá čekat příští týden?

V úterý oznámí čtvrtletí výsledky ČEZ. Čeká nás silný kvartál. Možná dojde také na návrh dividendy.

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi ve vakcinaci a já očekávám z tohoto pohledu pozitivní zprávy (tak jako v např. USA) a následné rozvolňování restrikcí.

Týden 3. 5. 2021 – 7. 5. 2021 

 

Po

Út

St

Čt


t / t

PX Index (ČR)

0,45%

-0,59%

0,29%

-0,49%

1,22%


0,87%

S&P 500 (USA)

0,27%

-0,67%

0,07%

0,82%

0,77%**


1,31%

Stoxx Europe 600

0,58%

-1,43%

1,82%

-0,12%

0,78%*


1,62%

Zdroj dat: Boloomberg; * krátce před koncem pátečního obchodování; ** krátce po začátku páteční seance


Zdroj: Komerční banka
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týden na akciových trzích: Evropa ukázala šestý růstový týden v řadě
    Byl zveřejněn zápis z posledního jednání Fedu i ECB. Oba ukazují na prosincové zvýšení úrokových sazeb na obou stranách Atlantiku o 50bb. Fed navíc připustil, že vrchol sazeb může být vyšší, než bankou původně indikovaných 4,75 %. Nicméně členové připouštějí, že tempo zvyšování se bude snižovat. Za zmínku stojí také lepší indikátory sentimentu, které ukazují na částečné zmírnění obav z energetické krize.
  • Týden na akciových trzích: Evropa včetně Prahy slušně posilovaly, za mořem to tak slavné nebylo
    Tento týden byl z hlediska makrodat poměrně chudý. Tím zásadním číslem, na které se čekalo byla inflace v USA. A dopadla špatně, respektive vzrostla nad očekávání. Vysoká inflace samozřejmě hned zasela semínko spekulací a nervozity směrem k dalším krokům tamní centrální banky - Fedu. Zjednodušeně trh čeká rychlejší a vyšší počet zvýšení sazeb (první snad již na mimořádném zasedání v únoru?). A to pro akciové trhy není nejlepší výhled.
  • Týden na akciových trzích: Evropě se nedařilo tak jako za mořem
    Z makrodat byla velmi důležitá data z US trhu práce, která dopadla o poznání lépe než se čekalo. Trh práce v dobré kondici znamená inflační tlaky, na které může Fed reagovat další utahováním měnové politiky. Což pro akciové trhy není úplně pozitivní zpráva.
  • Týden na akciových trzích: Evropské i americké burzy slušně v plusu, Praha naopak ztratila
    Makrodata tento týden dopadla smíšeně. Spotřebitelská důvěra se u nás zhoršuje, v Německu je nížká. V USA naopak roste osobní spotřeba, což ukazuje na silnou poptávku. Zápisky Fedu vyzněly holubičím dojmem s výhledem na růst sazeb na příštích dvou zasedáních o 50 bb na každém. V eurozóně, respektive ECB to vypadá na červencové zvýšení o 25 bb a stejný krok se pak čeká v září.
  • Týden na akciových trzích: Evropské indexy dokázaly růst, Praha nikoli
    Fundament – už si jen matně pamatuju, co to slovo znamená. O fundament totiž v současné době vůbec nejde. Bohužel. To, jakým směrem se akciové trhy ten který den vydají, je stanoveno řinčením zbraní na Ukrajině nebo ochotou zasednout k zelenému stolu a vyjednávat. Z tabulky níže je jasně vidět, kdy se vyjednávalo a kdy naopak docházelo k odstřelování civilních cílů.
  • Týden na akciových trzích: Evropské indexy včetně Prahy oslabily, zámořské na tom byly lépe
    Index PX (-1,22 % t/t, 1 365,03 b.) klesal index každý den v tomto týdnu. Za celý týden odepsal 1,22 %. V pondělí, středu a pátek ale byly změny opravdu minimální. Zobchodovaný objem je hluboko pod dlouhodobým průměrem.
  • Týden na akciových trzích: Evropské parkety zaostaly za zámořskými
    Z pohledu akciových trhů byla tento týden nejdůležitější dohoda o americkém dluhovém stropu.
  • Týden na akciových trzích: Evropský index hrál tento týden prim, Praha nijak neoslnila
    HDP z USA překvapil svým růstem, ale i téměř všechna ostatní data z USA byla lepší, než se čekalo. ECB sazby nezměnila a doprovodný komentář vyzníval spíše holubičím dojmem. Sledované indexy PMI byly v USA lepší, v Evropě naopak smíšené. Ostatní indikátory sentimentu byly však v Evropě horší (IFO index).
  • Týden na akciových trzích: Historická maxima na obou stranách Atlantiku
    Nejdůležitější makrodata tohoto týdne dopadla nad očekávání dobře. V USA překonal index aktivity ve službách ISM všechny odhady a dosáhl rekordní hodnoty. Podobně dopadla také data z trhu práce. Navzdory předstihovým ukazatelům, které dopadly hůře než se čekalo, počet nových pracovních míst mimo zemědělský sektor podstatně předčil očekávání. To bylo za mořem. U nás zvýšila ČNB sazby o 0,25 pb, ale to se všeobecně čekalo, takže žádné velké překvapení se nekonalo. Průmysl v Německu nepotěšil a zaostal za odhady. Ale překvapivě tuzemská průmyslová produkce si vedla nad očekávání dobře.
  • Týden na akciových trzích: Historická maxima ze začátku týdne vydržela až do pátku; Praha díky Avastu v čele
    Americká inflace zůstává na vyšších úrovních, než je cíl. Nicméně podle guvernéra americké centrální banky Fedu je zatím příliš brzy uvažovat o omezování velmi uvolněné politiky (QE). Vyšší inflace je navíc podle něj jen dočasná. I z komentářů dalších členů FOMC se dá vyčíst, že Fed nehodlá narušit finanční trhy tím, že by hrozil rychlým ukončováním programu kvantitativního uvolňování či dokonce zvyšováním úrokových sazeb, nicméně se začíná o mluvit omezení bezbřehé podpory trhu. Americká makrodata ukázala tento týden smíšený obrázek.
  • Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to na obou stranách Atlantiku
    Zasedání ECB nic nového nepřineslo, úrokové sazby zůstaly beze změny, aktiva se budou vykupovat dál. Inflace v USA byla vyšší, než se čekalo, naopak u nás skončila pod odhady. Makrodata tento týden trhy příliš neovlivnila.
  • Týden na akciových trzích: Indexy padaly na obou stranách Atlantiku, pražský nevyjímaje
    Z makro dat byly na programu inflace a HDP. Růst spotřebitelský cen v eurozóně byl v souladu s odhady. Nepotěšilo však americké HDP a statistiky z Evropy také nenadchly. Nejistota z dalších možných lockdownů se šíří z Číny. A tady v Evropě zase riziko plynoucí z války na Ukrajině (spočívající hlavně v omezení dodávek plynu). Spotřebitelský sentiment tak vlivem těchto událostí zůstává nízký.
  • Týden na akciových trzích: Indexy podpořeny výsledky technologické společnosti Nvidia
    Stěžejní událostí tohoto týdne byly výsledky technologické společnosti Nvidia. Vzrostly v meziročním srovnání, dopadly lépe než se čekalo a výhled opět pozitivně překvapil. To ovlivnilo celý globální akciový trh, na kterém se rozlila pozitivní nálada.
  • Týden na akciových trzích: Indexy rostly každý den, jen v pátek a v jen Praze klesly
    Nejsledovanější centrální banka světa americký Fed tento týden úrokové sazby neměnil. Rétorika byla opatrně jestřábí. Nicméně podruhé zůstaly sazby stabilní a trh tak může sázet na pauzu v utahování měnové politiky. To tentokráte znamenalo podporu akciovým trhům, když se pravděpodobně čekal více jestřábí komentář.
  • Týden na akciových trzích: Indexy ztrácely, o vzrušení se postarala páteční data z amerického trhu práce
    Celý týden se čekalo na páteční ostře sledovaná data z amerického trhu práce. Předem zveřejněné předstihové indikátory byly jako obvykle smíšené. O to větší překvapení bylo oznámení podstatně lepších čísel. Razantně se zlepšila tvorba nových pracovních míst, která byla masivně lepší ve srovnání s odhady trhu. Ale pro Fed to znamená opravdu napjatý trh práce, což je pro něj jedním z důležitých kritérií rozhodování o měnové politice. A může to také znamenat, že by mohlo dojít k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Tak paradoxně lepší data jsou vlastně pro akcie horší. Byla to nejdůležitější makrodata tohoto týdne.
  • Týden na akciových trzích: Mnoho důvodů k radosti investoři tento týden neměli, spíše naopak
    Tento týden všichni čekali zejména na rozhodnutí americké centrální banky. Fed na svém měnovém zasedání potvrdil, že snižování podpory ve formě dodávání likvidity do trhu (nakupování aktiv) skončí v březnu a pak se dá čekat začátek zvyšování sazeb. EBC potvrdila ukončení PEPP (pandemic emergency purchase programme), ale částečně ho nahradí jiný (APP – Asset prurchase programme). Nicméně tempo snižování nákupu aktiv je nižší ve srovnání s Fedem. Zvyšování sazeb se v eurozóně hned tak nechystá, taky na rozdíl od Fedu. Nejdříve na konci roku 2023.
  • Týden na akciových trzích: Moc radosti tento týden na akciích nebylo
    Tento týden nebyla zveřejněna žádná podstatnější makroekonomická data. Snad jen dnešní ceny průmyslových výrobců v USA za listopad, které skončili pouze mírně nad odhady trhu. Sentiment na trzích se nesl v nervózním očekávání vyššího růstu sazeb na měnovém zasedání Fedu, které se bude konat příští týden (níže).
  • Týden na akciových trzích: Na obou březích Atlantiku 4. týden v mínusu, Praha je na tom lépe
    Investoři čekali zejména na měnové zasedání americké centrální banky. Před rozhodnutím FOMC panovala značná nervozita, která se přelila i na akciové trhy. Sazby se podle očekávání neměnily, ale důležitějším střípkem do celkové skládačky byl doprovodný komentář guvernéra J. Powella.
  • Týden na akciových trzích: Na začátku týdne opět rekord, pak sestup z výšin, na konci opět růst
    Ještě v pondělí dokázal širokopásmový index S&P500 posílit a dále vylepšit historické maximum, ale to bylo vše. Následně z výšin ustoupil.
  • Týden na akciových trzích: Na začátku týdne padaly ještě rekordy, pak přišel Fed a série mizerných makrodat
    Všechny oči i uši investorů se tento týden soustředily na výstupy amerického Fedu. Sazby a uvolněná politika beze změn, to se čekalo, takže to není překvapení. Ale co se nečekalo, byl doprovodný jestřábí komentář. K růstu sazeb dojde pravděpodobně již v roce 2023, a to hned dvakrát. Dosud se čekala stabilita sazeb do konce 2023. Několik guvernérů dokonce odhaduje vzestup sazeb již v roce 2022. A taky se blíží chvíle, kdy se začne pomalu diskutovat snižování objemu vykupovaných aktiv. Celkový výstup Fedu byl pro trhy docela silným impulsem. Bohužel ne pozitivním.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader