Úterý 19. březen 2024 11:21
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex Dakar

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.10.2020

19.10.2020 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

SHRNUTÍ

  • Výkonnost S&P 500 se minulý týden udržela v kladném teritoriu
  • Stoxx Europe 600 během minulého týdne oslabil
  • Investoři začínají vnímat reálnou šanci absolutního vítězství Demokratů
  • Data z trhu práce v USA horší než odhady, maloobchodní tržby očekávání předčily
  • Evropa bojuje s druhou vlnou covid-19, ekonomové revidují dolů odhady HDP
  • Roste pravděpodobnost divokého Brexitu – další zdroj rizika pro trhy
  • Růst čínského HDP zaostal za analytickým očekáváním
  • Výsledková sezóna se zatím vyvíjí pozitivně, dařilo se finančním domům
  • Makrodata: nemovitostní trh v USA a předběžná PMI za říjen na obou stranách Atlantiku

Výhled 

Americké futures i asijské indexy převážně v zeleném teritoriu.

Evropa - covid

V Evropě naplno propuká druhá vlna covid-19. Řada států reportovala rekordní přírůstky nových infekcí a jejich vlády přistupují k opatřením společenského distancování. Přestože aktuálně většina vlád stále odmítá plošné lockdowny, epidemiologická situace naznačuje, že se jim zřejmě nevyhnou. Ekonomové přistupují k dalším redukcím odhadů očekávaného hospodářského výkonu eurozóny. Po předpokládaném růstu ve 3Q, které se neslo ve znamení oživení, může následovat opětovný kvartál padajícího HDP. Hrozí, že se ekonomika eurozóny navrátí nad svou před-covidovou úroveň později než na konci roku 2022.

Brexit

Jednání o odchodu Spojeného království EU se nevyvíjí dobře. Britové hrozí, že vyjednávání ukončí. Nyní se v podstatě rozhoduje, zda dojde k tvrdému Brexitu nebo Brexitu bez dohody. Předmětem sváru jsou zejména tři oblasti: zajistit rovné podmínky pro britské a evropské firmy – týká se zejména zákazu dotování a subvencování vybraných odvětví. Silně rezonují práva rybářů zemí EU v britských vodách. Přestože rybolov tvoří zanedbatelné procento HDP, má tato událost význam v politické rovině. Posledním bodem je nalezení systému, jak řešit případné spory. Očekává se, že Britové dříve nebo později k nějaké formě dohody přistoupí, jelikož Brexit bez dohody by pro ostrovní ekonomiku představoval katastrofu. Situace představuje další zdroj nejistoty pro britské a v menší míře i evropské akciové trhy.

Čína - makrodata

HDP největší asijské země skončilo pod odhady. Meziročně se během 3Q zvětšilo o 4,9%, zatímco ekonomové projektovali růst o 5,5%. Nad odhady skončila průmyslová produkce za září – ta expandovala meziročním tempem 6,9%, očekával se růst o 5,8%. Zotavení průmyslu souvisí s fiskálními stimuly čínské vlády. Očekávání však pokořily i maloobchodní tržby. Ty v září na meziroční bázi poskočily o 3,3%, při očekávání 1,6%. To potvrzuje, že oživením prochází i spotřeba domácností. To investoři hodnotí pozitivně. Podle MMF by se letos čínská ekonomika měla zvětšit o 1,9%. Jako jediná z velkých ekonomik se tak letos udrží v kladném teritoriu.

Výsledková sezóna

Zatím reportovalo 10% společností z indexu S&P 500. Firmy prozatím reportovaly výsledky výrazně nad odhady. Zisky v průměru překonaly analytická očekávání o více než 22%. Přesto však profity těchto korporací meziročně propadly o téměř 19%. Banky, které výsledkovou sezónu tradičně zahajují, předvedly velmi dobrý kvartál. Dařilo se investičnímu bankovnictví – poplatky vygenerované ve 3Q patří k historicky nejvyšším. Dobrá čísla vykázal i segment tradingu. Silně rostl segment obchodování s dluhopisy. Pozitivní je, že americké finanční domy reportovaly výrazně nižší než očekávanou tvorbu rezerv.

Makrodata

V USA nás tento týden čeká řada dat z nemovitostního trhu. V pátek vyjdou předběžná PMI za říjen. Segment výroby by měl vzrůst na hodnotu 53,5. U služeb se očekává stagnace na úrovni 54,6. V eurozóně tyto statistiky taktéž vyjdou. Výrobní ukazatel by měl poklesnout na hodnotu 53 ze zářijových 53,7. Indikátor v segmentu služeb se pravděpodobně sníží na úroveň 47 ze 48 v předchozím měsíci. Služby v eurozóně tedy pravděpodobně zůstanou v pásmu kontrakce. Vzhledem k restriktivním opatřením napříč eurozónou může být tento odhad revidován směrem dolů.

Ohlédnutí

Index S&P 500 minulý týden posílil o 0,2%. Stoxx Europe 600 odepsal 0,8 %. Euro minulý týden vůči USD oslabilo o 0,9%. Vůči EUR za poslední týden česká měna depreciovala na EUR/CZK 27,29 z 27,03. Proti dolaru koruna ztrácela na CZK/USD 23,26 před týdnem byla na CZK/USD 22,87

Rostoucí pravděpodobnost Bidenova vítězství

Investoři se začínají smiřovat s rostoucími šancemi na volební vítězství Demokratů. Podle kurzů sázkových kanceláří dosahuje implikovaná pravděpodobnost Bidenova vítězství 62%. Jako reálnější se jeví i varianta, kdy Demokraté obsadí obě komory Kongresu. Takový scénář považovala Wall Street před několika týdny za hororový – převládaly obavy z možného zvýšení daní, které se propsalo do snížení korporátních zisků. Nyní však pozitivně hodnotí možnost robustnějších fiskálních stimulů. Rozpočtové balíčky představují v současném prostředí ultra-nízkých sazeb velmi efektivní nástroj hospodářské politiky.

Makrodata

Žádosti o podporu v nezaměstnanosti dopadly hůře, než se očekávalo: 895 000 vs est. 825 000. Naopak odhady předčily maloobchodní tržby za září. Ty expandovaly tempem 1,9%, přičemž ekonomové očekávaly slabší růst o 0,8%. Data potvrzují odolnost spotřeby amerických domácností. Pozitivní je, že spotřebitelé zůstávají optimističtí navzdory přetrvávajícím neshodám ohledně schválení dodatečného fiskálního stimulu.


Tomáš Pfeiler
Cyrrus

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.6.2019
    Zasedat budou centrální banky BoJ, BoE a především americký Fed. Dvoudenní zasedání začíná v úterý. Výsledek a tisková konference proběhne ve středu. Snížení sazeb se na tomto zasedání nečeká. Ovšem trh očekává jasné signály ohledně příštího směru úrokových sazeb. Přiložený gaf ukazuje, jak v posledních týdnech klesala implikovaná sazba Fedu pro leden 2020. Kromě toho se sejdou představitelé z ECB na konferenci v portugalské Sintře. A diskutovat se velmi pravděpodobně bude o potřebě dalšího stimulu ze strany ECB.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.8.2020
    Čínská centrální banka poskytla bankám dodatečnou likviditu v hodnotě $100 mld. To poslalo podpořilo čínské indexy. Akce centrální banky souvisí jednak se zhoršováním americko-čínských vztahů. Autority v největší asijské zemi tak chtějí zabránit oslabení trhů. Dalším důvodem, proč se i čínská centrální banka rozhoupala ke stimulům, je méně výrazné oživení na straně spotřeby. Průmyslová produkce zaznamenala výraznější zotavení, což zohledňuje předchozí stimuly ze strany čínské vlády.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.03.2019
    Data minulý týden byla smíšená. Hlavní událostí tohoto týdne bude jednoznačně zasedání americké centrální banky – Fedu. Čeká se snížení očekávané trajektorie sazeb a představní plánu, ve kterém se bilance Fedu nesnižuje tak jako doposud.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.09.2023
    Včerejší týden ukázal smíšenou výkonnost. S&P 500 odepsal 0,2 % a nachází se pouze 3,2 % pod letošním maximem. Výkonnost Stoxx Europe 600 dosáhla +1,6 %. VIX s se drží pod 15 body. Rozdíl ve výkonnostech indexů souvisí s pátečními výprodeji v USA – ty se týkaly zejména sektoru informačních technologií. Důvodem je dění okolo TSMC, které požádalo své dodavatele o pozdržení dodávek některých komponentů pro čipy. To lze číst jako slabší výhled pro produkci čipů v následujících měsících. Podle našeho názoru zůstávají rizika stále nakloněna směrem dolů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.10.2021
    Tuto sobotu (23.10.) skončí třicetidenní lhůta, během které může Evergrande splatit dlužnou úrokovou platbu. Pokud nezaplatí ani do tohoto termínu, formálně nastává default. Podle zástupců držitelů dolarových dluhopisů se management firmy výrazněji neangažuje. Default tak představuje velmi reálnou variantu. Čínská centrální banka vydala zprávu, že má situaci prozatím pod kontrolou a k šíření nákazy ve finančním systému by dojít nemělo. Nejpravděpodobnější scénář představuje částečné znárodnění operací společnosti kombinované s prodejem některých aktiv zájemcům ze soukromého sektoru. V zájmu čínských autorit je především dokončení některých projektů s cílem zamezit možné sociální nestabilitě.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.11.2019
    Hlavní americký index poprvé v historii pokořil hranici 3 100 bodů. S&P 500 posiluje již šestý týden v řadě. Jde tak o nejdelší růstovou šňůru od podzimu 2017. Tenkrát posiloval osm týdnů v řadě. Do rekordních výšin vyhnala nejznámější světový akciový benchmark uvolněná měnová politika, deeskalace tenzí v mezinárodním obchodě, uklidnění situace okolo vystoupení Spojeného království z Evropské unie a probíhající výsledková sezóna, která se zatím ukazuje jako úspěšná (průměrné překvapení na úrovni zisků ve výši 4,7%). Faktor, který akciovým trhům rovněž pomáhá je vysoký objem buybacků. Jen za 3Q dosáhl objemu $170 mld.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.1.2021
    V očkování nastává určitý progres, celkově však proces stále výrazně pokulhává za původními plány. Pro připomenutí: v USA je aktuálně naočkováno 13,7 mil. obyvatel, původní prognózy hovořily o 20 milionech naočkovaných v prosinci. V Německu a Itálii se počet vakcinací vyšplhal nad milion. Společnost Pfizer navíc upozornila, že v EU dojde ke zpoždění dodávek vakcín. To souvisí s určitými regulatorními překážkami. Čím déle proces vakcinace potrvá, tím trvalejší následky na ekonomickou aktivitu může pandemie mít.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.5.2020
    Rozvolňování karantén se zatím daří bez opětovného nárůstu nových infekcí. Mnohé státy oznamují dřívější otevírání hranic. Přestože návrat k normálu ještě potrvá, lze pozorovat, že se ekonomická aktivita odrazila ode dna. Právě uvolňování karantén, které nedoprovází nárůst nových infekcí pomáhá představuje pro akciové indexy klíčovou podporu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.07.2021
    Tento týden se uskuteční zasedání ECB. Na červencovém setkání centrální bankéřů se žádná zásadní změna neočekává. Většina trhu se přiklání k názoru, že k případnému oznámení redukce tempa nákupů v rámci PEPP dojde až v září, kdy budou k dispozici aktualizované prognózy. Samotná změna inflačního cíle na symetrický by neměla mít bezprostřední vliv na monetárně politická rozhodnutí. Strategická revize se projeví spíše uvolněnější politikou v delším období. I tak investoři vyčkávají na komentáře centrálních bankéřů – budou sledovat jednotnost bankovní rady v pohledu na měnovou politiku.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.09.2022
    Během minulého týdne burzy silně oslabovaly. S&P 500 odepsal 4,8 %, což představuje nejhorší týdenní výkonnost od půlky června. Nicméně z velké části jde o korekci růstu z týdne předešlého, pro který se velmi obtížně hledá fundamentální ospravedlnění. Aktuálně se obchoduje cca 19 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita vystoupala nad hranici 25 bodů. Hlavním kurzotvorným faktorem budou zasedání centrálních bank, které v uplynulých týdnech naladily jestřábí tón.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.12.2022
    Během minulého týdne burzy rostly. S&P 500 odepsal 2,1 %. Nyní se SPX obchoduje cca 20 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita opět vzrostla nad psychologickou hranici 20 bodů. Aktuální výprodeje souvisí se zasedáním Fedu a ECB. Ty pohřbily naděje na brzké uvolňování měnové politiky. Aktuálně jsou akcie stále na vysokých hodnotách a rizika zůstávají nakloněna směrem dolů. Dalším faktorem, který rozhodne o směřování trhů bude výsledková sezóna za 4Q.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.4.2021
    Velké americké banky zaznamenaly excelentní kvartál. Reportované zisky překonaly prognózy o desítky procent. Za optimistickými čísly stálo především rozvolňování rezerv a silná aktivita v segmentu investičního bankovnictví. Jediným problematickém bodem se pro peněžní ústavy ukázal pomalejší růst poptávky po úvěrech. Za slabší růstem se skrývá určitá přetrvávající nejistota, které vede k neochotě se více zadlužovat. Roli hrají i fiskální stimuly americké vlády, které do jisté vytlačují například spotřebitelské úvěry. Tento týden budou investoři bedlivě vyhlížet výsledky Netflixu. Zajímavé bude, zda firma dokáže udržet pandemické trendy ve vývoji předplatitelů. Očekává se, že poskytovatel streamovacích služeb přidal v tomto kvartálu více než 6 milionů nových předplatitelů. Firmy, které v rámci S&P 500 reportovaly své výsledky (zatím pouze 8 % firem), překonaly konsensus trhu v průměru o 55 %. Meziročně se tak jejich profity zvedly o téměř 100 %.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.8.2019
    Deeskalaci obchodních tenzí opět vystřídaly mírné komplikace. Někteří představitelé Trumpovy administrativy by obchodní dohodu rádi podmínili uklidněním situace v Hong Kongu. Čína považuje dění na ostrově za vnitřní záležitost a je na podobné komentáře extrémně háklivá. Další olej do ohně přilévají slova Donalda Trumpa ohledně společnosti Huawei. Podle amerického prezidenta by neměla být prodloužena výjimka pro americké firmy, které čínské telekomunikační společnosti dodávají software a komponenty.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.03.2023
    Během minulého týdne americké burzy posilovaly. S&P 500 poklesl o 1,4 %. Volatilita během minulého týdne vzrostla nad hranici 27 bodů. Evropské akcie odepsaly 3,8 %. Na starém kontinentě se v závěru týdne šířila nervozita s ohledem na situaci kolem Credit Suisse. Americké akcie držel nad vodou pokles dluhopisových výnosů a s ním spojený měně agresivní výhled Fedu. Domníváme se, že trh nakonec výhled úroků opět přecení. Korekci na amerických akciích tak vnímáme jako silně pravděpodobnou.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.06.2022
    Během minulého týdne burzy citelně oslabily. S&P 500 odepsal 5,8 %, což představuje nevýznamnější týdenní pokles od března 2020. Volatilita zůstává zvýšená (VIX na 31). Klíčovým faktorem je globální utahování měnové politiky – kromě Fedu zvyšovala sazby i BoE a překvapivě i Švýcarská centrální banka. Přestože Powell investory uklidňoval, hrozí, že reálně bude muset Fed udělat více. Tento týden bude bohatý na vyjádření amerických centrálních bankéřů (viz. tabulka).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.09.2021
    Za poslední oběť čínských regulátorů padly společnosti zabývající se estetickou chirurgií. Ty nezapadají do konceptu společné prosperity, kterou čínské vedení nyní vehementně prosazuje. Ztrácely taktéž akcie provozovatelů kasin, jelikož se autority zaměřují i na hazardní hry. Tvrdě postupují regulátoři i v případě Alipay. Již v minulosti požadovali rozdělení společnosti. Nyní navíc chtějí, aby Alipay poskytla dozorovým orgánům uživatelská data. Pozorovatelé mají na regulaci různé názory. První skupina tvrdí, že Čína pouze dohání západní trhy. Začala však pomalu a proto nyní musí jednat rázně. Druhá skupina vnímá tyto snahy jako jednoznačné ambice vlády dominovat i soukromému sektoru. Investice do čínských firem nyní vnímáme jako velmi rizikové.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.12.2021
    Společnosti Evergrande a Kaisa de facto zdefaultovaly. Lze konstatovat, že čínské autority situaci poměrně dobře zvládly. Od konce srpna bylo v případě Evergrande jasné, že default přijde. Čínské vedení vyslalo jasný signál, že nejzadluženějšího developera sanovat nebude. Nejprve firma platila úroky na dolarových emisích. Tím dokázala odvrátit šok – zároveň však byli investoři připravováni na to, že restrukturalizace je nevyhnutelná.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.4.2020
    Ropa WTI padá o téměř 19%. Důvodem jsou přetrvávající obavy z naplnění skladovací kapacity. Navzdory dohodě o snížení produkce stále převažuje efekt snížené poptávky pod vlivem koronavirové pandemie. Bezprostřední pokles souvisí s expirací dubnových futures kontraktů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.5.2019
    V centru pozornosti zůstává politika kolem obchodních válek. Žádná jednání nejsou naplánována, ale hra je rozehrána a Trump označil tento týden jako „Světový obchodní týden“ (World Trade Week).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 20.7.2020
    Nárůst nových infekcí stále neubírá na intenzitě. Například Kalifornie zpomaluje rozvolňování restriktivních opatření. I některé evropské státy, například Španělsko, opět zavádí preventivní opatření. Obecně však lze říci, cílem všech států je zabránit plošným karanténám a výjimečným stavům. Proto trhy nevnímají druhou vlnu covid-19 jako extrémní hrozbu. Zvýšený výskyt nových infekcí však může zbrzdit probíhající ekonomické zotavení a ohrozit sektory, které jsou navázány na cestování ruch.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new