Úterý 19. březen 2024 12:06
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex krypto ebook

Akcie Boeing blízko historických maxim

25.11.2015 15:17  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Další americký bluechip z představované série akcií z indexu Dow Jones je Boeing. Celosvětově známá společnost Boeing nemá jenom spokojené zákazníky ve více než 150 zemích, ale také spokojené dlouhodobé investory. Po hlubokém pádu o více než 70 % v letech 2007 a 2008 trvalo akciím Boeing 5 let, než se jim podařilo vrátit zpátky nad úroveň $100. Od počátku svého dna z počátku roku 2009 akcie Boeing téměř zpětinásobily svou hodnotu. Od počátku roku 2013 se nachází v rostoucím trendu.

V průběhu roku se akcie Boeing propadly o více než 20 %, avšak V-pohyb je vrátil zpět k úrovni $150. Aktuálně se pohybují okolo historického maxima, které se nachází nad $150. Mají akcie výrobce letadel stále dostatek paliva pro překonání této silné rezistenční úrovně nebo je čeká vydechnutí a další konsolidace do strany?

Historický pohled na akcie Boeing

Společnost nese jméno po svém zakladateli Williamu E. Boeingovi. Boeing se o letectví začal zajímat poté, co viděl první let bratrů Wrightových v roce 1903. Už v roce 1916 se mu podařilo dokončit a uvést do provozu  své první letadlo „Bluebell Seaplane“. Krátce na to založil společnost „Pacific Aero Products Company“, kterou v roce 1917 přejmenoval na „Boeing Airplane Company“.

Dobré časy začaly během první světové války dodávkami hydroplánu pro americkou armádu. Poté se podařilo Boeing provést první historické doručení zásilky mezinárodní leteckou dopravou. Zaměření se na vojenské letouny a mezinárodní přepravu osob a zboží se ukázalo jako správné. Další vlna popularity přišla, když Boeing představil letadla s jedním párem křídel namísto dvou párů. Úspěšná se ukázala spolupráce s aerolinkou United Airlines.

S nástupem druhé světové války přišel další velký rozmach Boeing, který pro americkou armádu dodával bombardéry a produkce letadel se zšestinásobila. Následovalo uvedení proudových motoru a představení komerčního letounu Boeing 707, který vynikal v efektivnosti spotřeby paliva, jelikož za pouhou desetinu nákladů na palivo dokázal přes Atlantik přepravit stejný počet cestujících jako lodní doprava.

S nástupem explorace vesmíru se Boeing také zaměřil spolupráci s NASA. Pečetí úspěchu spolupráce byla dosažení měsíce.

Jako problematické se ukázaly 70. léta, jelikož růst produkce již trh nedokázal pojmout a Boeing byl nucen masivně propouštět, rozšířit portfolio produktů a zejména s rostoucími cenami ropy se zaměřitna úspornější a enviromentálnější provoz letadel.

V 90. letech následovalo upevňování pozice lídra ve všech svých odvětvích, což bylo posíleno fúzí s několika firmami. V současnosti je Boeing největší společností v oblasti výroby komerčních a vojenských letadel, lídrem ve vyrábění obranných, vesmírných a bezpečnostních systémů a také patří k největším americkým exportérům.

Aktuálně se ve světě používá přes 10 000 komerčních letadel Boeing, což představuje 48 % ze všech používaných na světě. Co se týče letecké nákladní přepravy, téměř 90 % celkového zboží na světě je přepravováno na palubách letadel s výrobní značkou Boeing.

Boeing

Fundamentální náhled na akcie Boeing

Boeing je od roku 1987 součástí indexu Dow Jones, ve kterém má ke konci roku 2015 čtvrtou největší procentuální váhu. S tržní kapitalizací necelých $100 miliard patří mezi large-cap společnosti.

Akcie Boeing jsou u investorů oblíbené nejn pro silný růst, ale také pro zajímavé dividendy. Boeing vyplácí dividendy na kvartální bázi už od roku 1987. I po propadu trhů v roce 2008 se Boeing podařilo dividendu navyšovat. Aktuální dividendový výnos činí 2,46 % při letošní roční dividendě $3,64 na akcii. Tabulka níže odhaluje, že Boeing má nejenom vyšší dividendový výnos než konkurence, ale také i silnější dlouhodobý i průměrný růst.

 BoeingSektor
Div. výnos2,46%1,64%
Průměrný 5-letý div. výnos2,18%1,62%
Míra růstu div. výnosu za 5 let13,03%12,69%

Silnou stránkou Boeing je stabilita tržeb, jelikož ani v obtížných letech následujících po propadu trhů v roce 2008 se růst tržeb nezastavil. Od roku 2002 se Boeing podařilo zdvojnásobit již tak masivní objem tržeb ve výši $50 miliard za rok. Aktuálně se roční tržby blíží úrovni $100 miliard a v posledních pěti letech vykázaly průměrný růst o 6,2 %. Největším odběratelem Boeing je domácí americký trh, ze kterého společnost získává více než třetinu svých tržeb. Jednu třetinu z výše amerických tržeb tvoří vládní zakázky. Americká vláda je pro Boeing větším zákazníkem než celá Evropa nebo Čína. Důležitost Číny pro Boeing stále roste, jelikož nyní již tržby z asijské velmoci přesahují 10 % celkových tržeb.

Volatilnější pohled je na čisté zisky Boeing, které již více korespondují s hospodářským cyklem, který ovlivňuje volatilní složky tržeb, které mají silný vliv na zisky. Nicméně naposledy se Boeing ocitl ve ztrátě v roce 1997 a poté až v roce 1947. V posledních 7 letech se však Boeing daří velice solidně navyšovat zisky vlivem růstu globální poptávky po komerčních letadlech, což se také odráží v rostoucích cenách akcií.

Investory však s ohledem na ziskovost zajímá především ukazatel zisku na akcii (EPS), který také silně roste v posledních letech a dokonce dosahuje až 40% průměrného růstu v posledních pěti letech. Výrazně tomu přispívá fakt, že Boeing od roku 2010 pravidelně nakupuje vlastní akcie a podařilo se mu již skoupit během pěti let více než $15 miliard , což odpovídá 15 % aktuální tržní kapitalizace. Růstem zisků v posledních letech Boeing silně překonává sektorové průměry i své hlavní konkurenty. Zastavení růstu tržeb i zisků se dle analytiků v na následující rok neočekává.

Přestože se akcie Boeing aktuálně nachází blízko svých historických maxim, mezi investory oblíbený poměr P/E vyjadřující poměr ceny akcie k ziskům se pohybuje pod sektorovými průměry. Akcie Boeing se dle tohoto poměru aktuálně obchodují pod 19ti násobkem svých zisků, zatímco sektorový průměr se pohybuje okolo 22.

Vzhledem k silnému růstu zisků se akcie BA mohou jevit jako podhodnocené, avšak je zapotřebí mít na paměti, že silné ziskové očekávání odráží aktuálně velmi nízké ceny ropy. Navíc Boeingu roste v několika sektorech silná konkurence, která se snaží ukrajovat s jejího dominantního postavení jako např. SpaceX v oblasti vesmírných technologií. Samozřejmě růstové ukazatele jsou silně ovlivněny i obecným růstem globální ekonomiky a také počtem nových objednávek zejména v oblasti komerčních letadel, kde může dojít ke změnám velmi rychle.

I s ohledem na další poměrové ukazatele se Boeing jeví jako zajímavý titul, jelikož dosahuje lepších úrovní než sektorové průměry. Dle poměru ceny k tržbám na akcii  (P/S) je zřejmé, že Boeing dosahuje téměř srovnatelných tržeb se svou tržní kapitalizací, což se u srovnatelně velkých společností daří pouze Wal-Mart (WMT) a UnitedHealth (UNH).

Poměr ceny akcie k účetní hodnotě na akcii je u Boeing vysoký a mezi tituly v indexu Dow Jones je dokonce po Home Depot (HD) nejvyšší, když dosahuje téměr 15-ti násobku. Vysoký poměr P/B u akcií znamená, že investoři jsou ochotni zaplatit vysokou cenu za titul, jelikož očekávají silnou tvorbu zisků a cash flow v budoucnu. U Boeing byl skok v P/B způsobem změnou amerických účetních standardů v roce 2006, když došlo k přeúčtování $6,4 miliardy v penzijních rezervách mimo účetní hodnotu společnosti, což mělo za následek růstu ukazatele z úrovně okolo 6, což odpovídalo tržním standardům, na 15. S očekávanými rostoucími zisky lze předpokládat, že zadržené zisky, které poplynou do účetní hodnoty, budou narůstat a poměr P/B bude klesat.

 BoeingSektor
Poměr P/S1,022,74
Poměr P/B14,732,33
Poměr P/CF13,2313,79

Investory nadále těší vysoká návratnost vlastního kapitálu vyjádřená ukazatelem ROE, který dosahuje vysokých hodnot nad 50 %. Investoři však musí vzít v potaz, že tento poměr je ovlivněn účetnictními praktikami a jeho vypovídající schopnost je nižší.

Při pohledu na zadluženost firmy se nabízí poměr celkového dluhu ke kapitálu společnosti neboli D/E (total debt to equity). U Boeingu se nachází na úrovni 1,34, což znamená, že firma má přibližně o třetinu větší dluh než kapitál. Boeing tak vykazuje vyšší podíl dluhu ve své rozvaze v porovnání s ostatními konkurenty v oboru. Důležité však je, aby byla splečnost schopna splácet tento dluh. Ukazatel běžné likvidity, které zobrazuje schopnost splácet krátkodobé závazky, nebo ukazatel okamžité likvidity, který vyjadřuje schopnost splácen krátkodobé závazky nejlikvidnějšími aktivy jako je hotovost. Dle tabulky níže je zřejmé, že v oblasti likvidity Boeing ostatní společnosti v sektoru nepředčívá. Hodnotoví investoři nebudou potěšeni nízkou úrovní běžné likvidity, která by měla dosahovat poměru okolo 2. S ohledem na likviditu nemusí znamenat ani rostoucí ziskovost zaručené budoucí zlepšení hodnot vlivem časového nesouladu tržeb a příjmů.

 BoeingSektor
Běžná likvidita1,172,26
Okamžitá likvidita0,331,77

Boeing je globální společnost, proto je nutné zahrnout globální rizika, které firmu ovlivňují. Silný vliv má samozřejmě hospodářský cyklus globální ekonomiky, jelikož vlády i společnosti po celém světě v dobách slabšího výkonu hospodářství mají tendenci odkládat podobné kapitálově náročné investice. Dalším silným rizikovým faktorem je pozice amerického dolaru, jehož posilování ovlivňuje konkurence schopnost americké firmy. Aby si Boeing posílil svou atraktivnost oproti měnově zvýhodňovanému Airbus, musí sáhnout do marží. Významným vlivem na Boeing je globální cena ropy a dalších komodit.

Mezi hlavní konkurenty Boeing patří Lockheed Martin (LMT), Northrop Grumman (NOC) a samozřejmě Airbus (AIR.PA).

Technický náhled na akcie Boeingu

Aktuálně jsou ceny akcií velice blízko historických maxim na $158,83, které byly dosaženy v letošním únoru. Je velmi pravděpodobné, že s ohledem na pozitivní momentum u akcií Boeing, lze očekávat, že do konce roku by mohly být historická maxima atakována.

Po krátké anabázi pod úroveň klouzavých průměrů ze srpna až října se akcie Boeing opět obchodují nad těmito průměry, které si navíc drží rostoucí tendenci. Posílení momenta by mohlo přinést proražení 100-denního klouzavého průměru akcelerujícím 50-denním průměrem.

Jako klíčové se jeví proražení úrovně $150, která se již několikrát v tomto roce osvědčila jako support, ale také jako neprostupná rezistece, stejně jako je tomu v současnosti.

Ukazatel RSI se pohybuje okolo úrovně 60, což neznačí žádný silný kupní ani prodejní signál.

akcie boeing

Při pohledu do hluboké minulosti je zřejmé, že akcie Boeing již dříve měli tendenci po silných růstových období vykázat výrazné propady, u kterých trvalo dlouhé roky než se ceny akcií dokázaly vrátit na předchozí maxima. Nejdelší dobou potřebnou na překonání svých předchozích maxim bylo 10 let (1968 až 1978). Druhé nejdelší období pak bylo až v letech 2007 až 2013, které bylo zmíněno na začátku článku. Silný fundamentální výhled však nyní nenaznačuje, že by akcie Boeing mělo čekat období temného propadu.

Místo pro další růst?

Boeing svým růstovým příběhem připomíná akcie 3M, které byly analyzovány dříve. Během své existence si Boeing dokázal poradit s krizemi a dokázal se přizpůsobil měnícím se tržním podmínkám, když se nebál sáhnout k radikální redukci počtu zaměstnanců, posílení inovací a také vstupu do nových oborů podnikání.

Dnes společnost nabízí velmi silný výhled na růst, jehož udržitelnost však přináší otazníky. V roce 2014 dodala firma o 56 % více komerčních letadel, než tomu bylo v roce 2010. Bod přesycení trhu se může blížit a následkem by mohlo být, že Boeing by v budoucnu čelil nižší poptávce?

Silná diverzifikace s ohledem na přepravu osob a zboží, výrobu vojenské techniky a také vesmírné techniky by měla zaručit dostatečně diverzifikovaný mix pro světlou budoucnost, jelikož nic nenasvědčuje tomu, že počet světových vojenských konfliktů by se měl snížit, stejně tak že by lidstvo mělo upustit od explorace vesmíru.

I přes vysokou cenu akcií si Boeing udržuje svou atraktivnost pro globální investory díky stabilní rostoucí dividendě a posilujícímu programu na zpětný odkup akcií. Tyto faktory spolu se silným růstovým výhledem slibují zajímavou budoucnost pro investory.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie bez větších pohybů, vyčkávají na nový impuls
    Akciové trhy mírně korigují včerejší zisky. Evropský index Stoxx 600 ztrácí zhruba třetinu procenta, když kromě farmaceutických společností padají všechny sektory, a to v čele s realitními developery a utilitami, jejichž akcie umazávají více jak jedno procento. V případě amerického S&P 500 se nacházejí v červeném všechny sektory. Celý trh pak na počátku obchodování přichází o více jak půl procenta.
  • Akcie BHP Billiton se po smíšených výsledcích za 2. čtvrtletí stabilizují 📊
    Největší světová těžební společnost BHP Billiton (BHP.UK) oznámila výsledky za 2. čtvrtletí, na které trh v první reakci reagoval výprodejem, ale nyní se akcie pomalu vrací k růstu. Čistý zisk meziročně prudce poklesl, přičemž slabost čínské ekonomiky a průmyslu se projevila v nižší poptávce po železe a dalších surovinách. Investoři negativně hodnotili odhadované rostoucí náklady (téměř 20 % r/r) největšího světového dolu na měď Escondida - tím spíše, že zisky ze surovin poklesly o téměř 50 %.
  • Akcie Biogenu klesly i přes dobré hospodářské výsledky
    Akcie společnosti Biogen (BIIB.US) dnes klesají o více než 2 % i přes lepší než očekávané hospodářské výsledky. Během prvního kvartálu společnost vydělala $5,34 na akcii. Tržby dosáhly na $2,69 mld. Zisk klesl meziročně o 42 % a tržby o 24 %. Přesto se podařilo překonat očekávání analytiků. Pro fiskální rok 2021 zvýšil Biogen očekávaný zisk do rozmezí $17,50 až $19,00 na akcii z rozmezí $17,00 až $18,50 na akcii. Výhled tržeb zůstal nezměněn mezi $10.45 mld. a $10,75 mld. Dle analytiků společnosti Stifel byly dobré výsledky zastíněny nejistotou okolo léku na Alzheimerovu chorobu s názvem Aducanumab.
  • Akcie Biogenu zastavily obchodování v reakci na schválení léku proti Alzheimerově nemoci
    Obchodování s akciemi společnosti Biogen (BIIB.US) bylo zastaveno v reakci na schválení kontroverzního léku Aducanumab ze strany FDA, která využila zrychlený schvalovací proces. Jedná se o první lék proti této zákeřné nemoci, který byl schválen za posledních 18 let. Biogen si stále musí projít klinickým testováním. FDA upozornila, že schválení může být zrušeno, pokud klinické testy nepotvrdí účinnost léku.
  • Akcie Biontech se pokouší zastavit pohyb dolů
    Německá společnost Biontech (BNTX.US) vyvíjela mRNA vakcínu ve spolupráci s americkým gigantem Pfizer a byla jedním z největších výherců pandemie koronaviru. Farmaceutické akcie jsou však nyní na ústupu, jelikož pandemie pomalu ustupuje:
  • Akcie BioNTech vzrostly díky silné prognóze prodejů
    Akcie BioNTech (BNTX.US) vymazaly rané ztráty a v pondělí vzrostly o více než 1 %, a to i přesto, že biotechnologická společnost vykázala 43% pokles tržeb ve 3. čtvrtletí oproti předchozímu roku a 44% pokles čistého zisku.
  • Akcie BlackBerry vystřelily vzhůru v reakci na prodej patentů za $600 mil.
    Akciím Blackberry (BB.US) se podařilo smazat ztrátu z počátku obchodování a jejich následný růst překonal desetinu v reakci na zprávy, že telekomunikační softwarová společnost souhlasila s prodejem zbytných patentů za $600 mil. společnosti Catapult IP innovations. Tento SPAC byl speciálně vytvořen na nákup těchto patentů. Prodané patenty se týkají primárně mobilních zařízení, posílání zpráv a bezdrátových sítí. Společnost dodala, že transakce nebude mít dopad na zákazníky společnosti, kteří si v minulosti koupili jakýkoliv Blackberry produkt, řešení, nebo službu.
  • Akcie BlackRock zaznamenali v premarkete nárast aj napriek zmiešaným výsledkom za 1. štvrťrok
    Akcie BlackRock (BLK.US) vzrasti v predobchodnej fáze o 0,30 % po tom, čo najväčší svetový správca aktív oznámil pozitívne zisky za Q1 vďaka rastúcemu dopytu po rôznych fondoch. Na druhej strane, údaje o príjmoch nenaplnili odhady analytikov.
  • Akcie Blackstone a Airbnb po vstupu do indexu SP500 prudce vzrostly!
    Společnosti Blackstone (BXMT.US) a Airbnb (ABNB.US) v úterý prudce vzrostly poté, co bylo oznámeno, že obě společnosti se od 18. září stanou součástí indexu S&P 500. Akcie společnosti Blackstone, která nahradí Lincoln National, vzrostly až o 5,0 %, zatímco Airbnb, která nahradí Newell Brands, se těšila až 8,3% růstu.
  • Akcie Block padají o 19 % po zveřejnění reportu Hindenburg Research📉
    Investiční fond Hindenburg Research zveřejnil speciální report nabízející negativní pohled na fintech business Block (SQ.US), který vede Jack Dorsey (spoluzakladatel Twitteru a fanouška bitcoinů). Akcie dnes ztrácí více než 19 %. Dříve se Hindenburg pustil do indické Adani Group, což vedlo k pádu jejích akcií ve 4. čtvrtletí 2022. Tehdy poukázal na kreativní účetnictví a různé nesrovnalosti, které pomohly Adani vydělat jmění na trzích komodit a surovin. Jaká odhalení sdíleli analytici Hindenburg Research s trhem tentokrát?
  • Akcie Boeing: Firma přišla o důležité dodávky titanu z Ruska
    Akcie Boeing (BA) díky předešlému vývoji prožívají další vcelku dramatické období. Díky geopolitickým událostem je Boeing v ohrožení kvůli přerušeným dodávkám surovin z Ruska. A aby toho nebylo málo, v Čínské lidové republice měl nehodu dopravní letoun jejich výroby, což zase rozvířilo debaty kolem provozuschopnosti jimi vyrobených letadel. Nesmíme ale zapomínat na to, že Boeing patří i mezi zbrojní tituly a nedávno se povedlo získat zakázku na cvičné systémy pro protiponorkový a protilodní boj.
  • Akcie Boeingu kvůli snížení výroby letounů řady 737 oslabují
    Akcie americké strojírenské společnosti Boeing dnes oslabují zhruba o tři procenta, čímž reagují na rozhodnutí snížit výrobu letounů řady 737. Rozhodnutí firmy má negativní dopad i na akcie jejích dodavatelů. Informuje o tom agentura Reuters.
  • Akcie Boeingu padají, ačkoli problémová letadla 737 MAX mohou do vzduchu už i v Česku a EU. Výrobce letadel má totiž čelí nevětší ztrátě své století historie
    Akcie Boeingu padají, ačkoli problémová letadla 737 MAX mohou do vzduchu už i v Česku a EU. Výrobce letadel má totiž čelí nevětší ztrátě své století historie
  • Akcie Boeingu padají, ale zatím ne fatálně. Pomáhá jim postoj amerického Úřadu pro letectví a do jisté míry také samotného prezidenta Trumpa
    Akcie výrobce letadel Boeing dosáhly svého historického cenového maxima letos 1. března, kdy obchodování uzavřely na cenové úrovni více než 440 dolarů za akcii. Od té doby se propadají, v letošním týdnu pak zvláště znatelně. Včera uzavíraly na cenové úrovni zhruba 375 dolarů za akcii. To ale je stále více, než kolik akcie Boeingu stála prakticky po celá dlouhá desetiletí, po něž se s titulem na burze obchoduje.
  • Akcie Boeingu padají. Pro firmu nemohlo přijít zřícení letadla v Číně v horší dobu
    Akcie amerického výrobce letadel Boeing se dnes během obchodování před otevřením burzy citelně propadají, o 6,8 procenta.
  • Akcie Boeingu po havárii jeho letadla ztrácejí 11 procent
    Akcie amerického výrobce letecké techniky Boeing dnes výrazně ztrácejí, ještě před zahájením oficiálního obchodování odepisovaly kolem 11 procent. Reagují tak na havárii nového stroje Boeing 737 MAX 8 a hlavně na zprávu, že Etiopie, Indonésie a Čína leteckým společnostem nařídily, aby provoz letadel tohoto typu pozastavily. Jde o druhou havárii tohoto modelu za méně než půl roku.
  • Akcie Boeingu rychle rostou. Kanada jako čtvrtá země totiž schválila návrat modelu 737 MAX do vzduchu a v EU se tak stane příští týden
    Akcie výrobce letadel Boeing dnes znatelně posilují. Na newyorské burze, kde se před chvílí začalo obchodovat v rámci úterní seance, zhodnocují o až takřka o tři procenta. Důvodem růstu jejich ceny je to, že v Kanadě a v Evropské unii se do vzduchu vrací, resp. vrátí donedávna problémové stroje Boeing 737 MAX. Ty byly uzemněny od března roku 2019 v důsledku dvou tragických nehod, avšak od konce loňského roku se postupně vrací do provozu, zatím létají v Brazílii, Mexiku a v USA.
  • Akcie Boeingu se propadají po neuspokojivých čtvrtletních výsledcích
    Akcie Boeingu (BA.US) ve středu klesly o více než 3 % poté, co výrobce letadel vykázal nečekanou čtvrtletní ztrátu 3,3 miliardy dolarů a tržby, které klesly pod odhady analytiků. Společnost nicméně zachovala svou prognózu generování hotovosti v letošním roce navzdory potížím se zvýšením výroby komerčních tryskových letadel.
  • Akcie Boeingu zaznamenali v predobchodnej fáze mierny nárast napriek výraznejšej strate v Q3 ako sa očakávalo
    Akcie Boeingu (BA.US) vzrástli v predobchodnej fáze o 0,50 % po tom, čo letecká spoločnosť oznámila upravenú štvrťročnú stratu 60 centov na akciu, zatiaľ čo analytici očakávali stratu 20 centov na akciu. Tržby vzrástli oproti minulému roku o 8,2 % na 15,3 miliardy USD, čo bolo výrazne pod očakávaniami trhu vo výške 16,3 miliardy USD. Boeing hlásil lepší voľný peňažný tok než sa očakávalo, varoval však, že poplatky spojené s jeho oneskoreným 787 Dreamliner môžu dosiahnuť 1 miliardu dolárov.
  • Akcie Boeingu zůstávají pod tlakem kvůli nehodám letounů 737 MAX
    Akcie americké strojírenské společnosti Boeing zůstávají pod tlakem kvůli dvěma nehodám letounů 737 MAX. Na newyorské burze dnes ztrácejí více než dvě procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Dukascopy new