Čtvrtek 28. březen 2024 23:44
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

HDP rostlo rychleji kvůli zásobám

30.08.2022 10:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České HDP v druhém kvartále nakonec rostlo rychleji, než trhy i ČNB čekala - o 0,5 % mezikvartálně a o 3,7 % meziročně. Klíčovou zprávou ovšem není pozitivní revize, ale pohled do struktury růstu. Ten byl z pohledu poptávky tažen (mezikvartálně) zejména změnou zásob a investicemi. Spotřeba domácností ovšem přispívala dál negativně. Její mezikvartální pokles byl sice kosmetický (-0,1 %), šlo ovšem o třetí mezikvartální pokles v řadě a meziroční příspěvky spotřeby domácností k růstu HDP jsou tak v polovině roku 2022 prakticky nulové. Podle doprovodného komentáře z ČSÚ se omezují zejména nákupy zboží dlouhodobé spotřeby - to poměrně jednoznačně ukazuje na úsporná opatření, která si u části domácností začala vynucovat vysoká inflace a pokles reálných příjmů domácností. A právě toto asi bude důležitá zpráva pro ČNB. Další mezikvartální pokles spotřeby domácností zapadá do příběhu o slábnoucí domácí poptávce, která podle holubic v bankovní radě již sama začíná reagovat na vysoké ceny. Dnešní čísla tak zvyšují pravděpodobnost, že ČNB nakonec během podzimu bude držet stabilní sazby (náš základní scénář v tuto chvíli + 50bps v září). Klíčovým číslem pro posouzení domácích inflačních rizik však bude vedle dnešní struktury HDP také výsledek mezd za druhý kvartál (čísla za druhý kvartál budou k dispozici příští týden). Očekáváme rychlejší dynamiku mezd než ČNB (8 % versus 2,7 %). A to může být pro část bankovní rady argument začít uvažovat nad lehkým růstem sazeb. Navíc může být centrální banka tlačena do dalšího zvyšování úroků tlakem na koruně, která bude během podzimu čelit rostoucím sazbám Fedu i ECB a její obrana se může centrálním bankéřům prodražovat.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • HDP klesá, vstupuje Česko do recese?
    HDP v Česku podle očekávání ve třetím kvartále pokleslo, a to o 0,4 % mezikvartálně. Je to sice o něco méně, než jsme původně očekávali my (-0,8 % mezikvartálně) i ČNB (-0,6 % mezikvartálně), ale celkový obrázek zůstává stejný - Česko s vysokou pravděpodobností třetím kvartálem 2022 vstupuje na hranu nové recese. HDP pokleslo zejména kvůli spotřebě domácností, která sice nominálně roste, reálně však české domácnosti dál viditelně spoří.
  • HDP na hlavu stačí, jen České republice ubírá na atraktivitě
    Ekonomové se již dlouho snaží najít nějakou alternativu k hrubému domácímu produktu (na hlavu), která by lépe vystihov...
  • HDP na konci roku 2020 mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 %
    Česká ekonomika podle dnes zveřejněných předběžných údajů ČSÚ vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,3 % a její meziroční pokles setrval na přechozích -5,0 %. Pro finanční trh je dnešní výsledek pozitivním překvapením, analytici totiž čekali propad HDP v průměru o 7,6 % meziročně. O mírné překvapení jde i ve srovnání s naší prognózou, a to i přesto, že byla nejoptimističtější na trhu, když počítala s poklesem ekonomiky oproti loňsku o 6,3 %. Koruna na překvapivý výsledek reaguje silným posílením pod 25,90 CZK/EUR a růst začínají i korunové úrokové sazby. Za celý loňský rok podle odhadu ČSÚ ztratila tuzemská ekonomika 5,6 %.
  • HDP na konci roku 2020 mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 %
    Česká ekonomika podle dnes zveřejněných předběžných údajů ČSÚ vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,3 % a její meziroční pokles setrval na přechozích -5,0 %. Pro finanční trh je dnešní výsledek pozitivním překvapením, analytici totiž čekali propad HDP v průměru o 7,6 % meziročně. O mírné překvapení jde i ve srovnání s naší prognózou, a to i přesto, že byla nejoptimističtější na trhu, když počítala s poklesem ekonomiky oproti loňsku o 6,3 %. Za celý loňský rok podle odhadu ČSÚ ztratila tuzemská ekonomika 5,6 %.
  • HDP Německa v souladu s očekáváním
    HDP Německa (konečný) za Q4 2023 dosáhl -0,4 % meziročně, což je v souladu s očekáváním a předchozími údaji.
  • HDP nie je všetko, lepším ukazovateľom životnej úrovne je index ľudského rozvoja
    Keď človek cestuje po svete, vníma realitu aj inak ako cez čísla. Keď sedí doma, inú možnosť, ako vnímať ju cez čísla,...
  • HDP opět vzrostl, Fed může naznačit růst sazeb
    HDP: zprávy dne naznačí hospodářskou výkonnost ve druhém čtvrtletí a také zda a jak měnícím se ekonomickým podmínká...
  • HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
    Dnešní zpřesněné odhady HDP z konce roku 2023 pravděpodobně potvrdí již známou věc - spotřeba českých domácností po dvou letech “temna” opět nabírá dech. A reálný růst výdajů, soudě podle silných lednových výsledků maloobchodu, pokračuje i letos. Navíc v březnu opět velmi prudce vzrostla spotřebitelská důvěra mezi českými domácnostmi a vyšplhala se na nejvyšší úrovně od podzimu 2021. Je to primárně díky výraznému poklesu inflace, který sice většina ekonomů v tomto roce očekávala, domácnosti jim ale dlouho nevěřily.
  • HDP – pozitivní závěr roku potvrzen
    Druhý odhad HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku potvrdil mezičtvrtletní růst ekonomiky reálně o 0,9 % a o 3,6 %. Z mezičtvrtletního pohledu kladně působila zahraniční poptávka a fixní investice, zatímco spotřeba domácností ztratila svou roli tahouna. Za celý rok 2021 ekonomika reálně o 3,3 %. Hlavním faktorem bylo oživení domácí poptávky a dále tvorba zásob.
  • HDP revidováno dále směrem dolů
    Český HDP za Q3 2023 byl opět revidován směrem dolů na -0,6 % mezikvartálně a výrazněji tak zaostává za poslední listopadovou prognózou ČNB (-0,2 %). Celkový příběh se zatím nemění - po pokusu o oživení v Q1 a Q2 2023, dochází v Q3 k opětovnému výraznějšímu poklesu hospodářství. Za tím stojí bohužel jak zahraniční poptávka (předpokládáno), tak i slabší výkon poptávky domácí (slabé investice, redukce zásob a zejména opětovný pokles spotřeby domácností) - stabilizace spotřeby je tak zatím velmi opatrná. Dobrou zprávou naopak je, že pokles spotřeby je do značné míry dán dalším nárůstem míry úspor (reálné příjmy domácností naopak mezikvartálně rostly).
  • HDP se v USA v třetím kvartálu zvýšil o 2,7 procenta
    Americké ministerstvo obchodu dnes ve svém zpřesněném odhadu zveřejnilo výši hrubého domá...
  • HDP Švýcarska a analýza CAD/CHF
    Své HDP reportovala v brzkých hodinách nejen Austrálie, ale i Švýcarsko. Tamní hospodářství ve čtvrtém kvartále expandovalo o 0,4 procenta. Posílení bylo taženo hlavně spotřebitelskými výdaji na bydlení. Meziročně se HDP zvedlo o 0,9 procenta, avšak srovnáme-li ekonomický růst s běžnými cenami, tak zjistíme, že tamní HDP ztratilo meziročně 0,4 procenta.
  • HDP USA
    „Americká ekonomika zaznamenala další slušný čtvrtletní růst, zejména pokud se podíváte na základní detaily. Spotřebitelské a podnikatelské výdaje byly nejvyšší za posledních sedm čtvrtletí, a to i přes jeden solidní měsíc znepokojení ohledně bankovního systému. Je těžké říci, že jsme v recesi s takovým otiskem HDP.
  • HDP USA: decentní růst pokračuje
    V součtu propadu HDP v prvním kvartále kvůli tuhé zimě a rychlým růstem v následujících čtvrtetích ekonomika USA pokračuje v trendu...
  • HDP USA 1Q: -1,6 % q/q
    „Americká ekonomika vykázala mezičtvrtletní pokles. Přesto je výhled celkového HDP pro letošní rok pozitivní. Samozřejmě bude hodně záležet, jak firmy a domácnosti překonají zvyšování úrokových sazeb a zvýšené ceny zejména energií. Celkově je ale tento region v současné chvíli z mého pohledu o dost stabilnější než Evropa nebo Asie. Právě proto bych v případě investic cílila spíše na americká aktiva.“
  • HDP USA 4Q2022: 2,9 % Q/Q
    „Americký hrubý domácí produkt mezičtvrtletně rostl o 2,9 procenta, což je nad očekáváním trhu. Jedná se o mírné ochlazení růstu tamní ekonomiky, ale stále americké HDP vykazuje velmi slušnou dynamiku. Ukazuje se, že i zvyšování sazeb v boji s inflací nemá až tak výrazně negativní vliv na ekonomiku, i když ta americká je na výši základních sazeb ještě daleko více senzitivní než ta česká nebo evropská. Amerika sice směřuje k menšímu růstu hospodářství, ale nevypadá to, že by to bylo nějak fatální.“
  • HDP v Británii prekonalo odhady, posiela libru na týždenní maximá
    Britská libra sa v stredu dostala na týždňové maximum voči zelenej bankovke po nie až tak zlých dátach HDP, aké boli trhom očakávané. Dáta znova podporili stávky na zvyšovanie sadzieb na ďalšom zasadnutí Bank of England, ktoré sa koná druhého novembra.
  • HDP v Indii 7% v roce 2018
    Ve třetím čtvrtletí vzrostla indická ekonomika o 6,3 procenta, což je zrychlení oproti druhému čtvrtletí, které vykazovalo růst 5,7 procenta, nárůst o 0,6 procenta. Demonetizace v loňském listopadu měla impakt na hospodářský růst v první polovině letošního roku, neboť vedla k obrovskému poklesu růstu peněžní zásoby. Růst investic byl zvláště pozitivní. Avšak dopad nyní klesá. Indická ekonomika těžila ze solidní globální ekonomiky v roce 2017, která podpořila indický export. Růst dovozu prudce vzrostl na počátku roku 2017, ale v poslední době se snížil.
  • HDP v Q2 táhly zásoby
    Ve druhém čtvrtletí si nakonec ekonomika vedle lépe, než se čekalo. První odhad přinesl růst 0,2 % q/q, zpřesněný pak ukázal na výsledek 0,5 % q/q. Hlavním zdrojem růstu byly zásoby, které k celkovému výsledku přispěly 0,8 pb. Předpokládáme, že k tomu mohly přispět pokračující problémy v subdodavatelských řetězcích a s tím související nedokončená výroba hromadící se na skladech. Dalším zdrojem růstu byly fixní investice se svým příspěvkem 0,2 pb.
  • HDP v Q2 táhly zásoby
    Ve druhém čtvrtletí si nakonec ekonomika vedla lépe, než se čekalo. První odhad přinesl růst 0,2 % q/q, zpřesněný pak ukázal na výsledek 0,5 % q/q. Hlavním zdrojem růstu byly zásoby, které k celkovému výsledku přispěly 0,8 pb. Předpokládáme, že k tomu mohly přispět pokračující problémy v subdodavatelských řetězcích a s tím související nedokončená výroba hromadící se na skladech. Dalším zdrojem růstu byly fixní investice se svým příspěvkem 0,2 pb. Zde svůj vliv sehrává příliv peněz z fondů EU i investice spojené se zelenou politikou. Čisté exporty naopak mezičtvrtletní růst HDP o 0,5 pb snížily.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader