Čtvrtek 28. březen 2024 17:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Týdenní zpráva o koruně: Centrální bankéři pomohli euru

11.04.2014 17:26  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Změny kurzu koruny jsou také za tento týden nezajímavé. Zprávy z domácí ekonomiky měly na českou měnu znovu téměř nulový vliv. O negativní týdenní bilanci zbytku regionu rozhodl až pátek, kdy forint i zlotý slábnou spolu s negativním vývojem na hlavních trzích. Na koruně však vidíme pouze velmi omezený vliv.

Česká průmyslová výroba se v únoru zvýšila meziročně o 6,7 procenta. To je lepší výsledek než 6 procent očekávaných trhem. K tomu dál zrychlily nové zakázky. Obchodní bilance za únor vykázala přebytek, který zůstává vysoký, ale na odhady nedosáhl. V národním pojetí činil 13,6 mld. Kč, v přeshraničním 34,0 mld. Kč. Lepší než odhady ale byla dynamika vývozu i dovozu. Díky příznivému počasí znovu slušně stoupla stavební výroba. Nezaměstnanost v březnu klesla na 8,3 z únorových 8,6 procenta. Pokles je výraznější oproti konsensu, když pomohl rychlejší nástup sezónních prací při příznivém počasí. Spotřebitelské ceny v březnu stagnovaly, meziročně jsou výš pouze o 0,2 procenta. Ve srovnání s konsensem nejde o překvapivý výsledek.

Data tedy potvrzují sílící oživení ekonomiky při stále velmi nízkých inflačních tlacích. Výkony reálné ekonomiky jsou o něco lepší, než předpokládala centrální banka. Naopak, inflace je níž. Právě inflace by podle guvernéra ČNB mohla být důvodem podržet současný kurzový režim o něco déle než do začátku příštího roku. V posledních komentářích Miroslav Singer takovou možnost opakovaně naznačil, korunu však jeho slova nechávají v klidu.

V Polsku zasedala centrální banka, která nechala sazby podle očekávání beze změny a zopakovala i jejich výhled. V souladu s odhady zůstanou sazby ještě řadu měsíců neměnné. Stabilní výhled se pak s další prognózou může ještě prodloužit. Zlotý na výsledek jednání reagoval minimálně.

Eurodolar si bohatě vynahradil pokles z předchozího týdne. Společná evropská měna se proti dolaru postupně dostala až na 1,3900. Zisky jí přinesly nové zprávy měnící očekávání o měnové politice v eurozóně i USA. Závěr týdne přinesl kurzu jen drobnou korekci.

V první části týdne přišlo hned několik komentářů od zástupců ECB, které tlumily očekávání, že banka v blízké době přistoupí k uvolnění měnové politiky. Rizika deflace v eurozóně podle nich nejsou bezprostřední a stejně tak ani potřeba volnější politiky. Komentáře vypovídají o tom, že podpora pro akci není v měnovém výboru až tak silná a k potřebné jednomyslnosti, jak o ní nedávno hovořil prezident Draghi, bude třeba další motivace v podobě nových dat. Šlo tedy o impuls, aby se euro vrátilo na pozice vyklizené po měnovém jednání na začátku měsíce.

Další impuls k růstu kurzu pak přišel celkem překvapivě z Fedu. Ten vysílá tak trochu rozporuplné signály. Poslední měnové jednání naznačovalo rychlejší růst úrokových sazeb než dříve, když se posunuly vzhůru názory zástupců měnového výboru na trajektorii sazeb a předsedkyně Yellenová jasně naznačila první zvýšení v polovině příštího roku. Zápis ze stejného jednání ale očekávání rychlejšího utahování politiky naopak tlumí, když odvrací pozornost od názoru jednotlivých členů a zdůrazňuje závazek k podpůrné politice při stále trvající slabosti ekonomiky a nízké inflaci.

Zápisem z jednání Fed koriguje dřívější očekávání o jeho politice, reakcí na finančních trzích tak byl růst akcií i amerických dluhopisů, zatímco dolar dál oslabil. Fed upozornil, že názory jednotlivých členů FOMC se mohou v čase měnit a spolehlivější jsou signály založené na prognóze. I tak zůstáváme u předpokladu, že růst sazeb zřejmě začne v polovině příštího roku, v první fázi však může probíhat pomaleji.

Zatímco podpůrný vliv Fedu na akciích či dluhopisech netrval dlouho, euro z nových zpráv profitovalo výrazně. Během týdne přispěly k jeho síle také další události: MMF zveřejnil novou prognózu počítající letos s vyšším růstem ekonomiky eurozóny a Řecko se úspěšně vrátilo na trh úpisem pětiletého dluhu.
Co se týče zbytku světa, znovu nepříjemně překvapil čínský zahraniční obchod. Bilance se sice dostala do plusu a překročila odhady, vývoz ale znovu značně klesl a přidal se také propad dovozu. Zmírnit obavy, že ekonomika začala zpomalovat, pak nepomohla ani inflační data.

Situace okolo Ukrajiny zůstává napjatá. Separatisté na východě země, podporovaní Ruskem, jsou agresivnější a začali útočit na úřady a obsazovat je. Svou aktivitou a střety s policií vytváří záminku pro případný zásah ruské armády, která zůstává připravena k invazi. Vedle toho začalo Rusko hrozit zastavením dodávek plynu na Ukrajinu kvůli neplacení. Hrozba fakticky míří na Evropu, která může být taktéž postižena, a cílem je zřejmě získat z evropských zemí peníze skrze pomoc pro Ukrajinu. Toto téma na finanční trhy místy doléhalo, ale soustavný tlak i přes nedávnou eskalaci nevyvolává. S ukrajinskou krizí je přesto třeba stále
počítat jako s důležitým rizikem.

Příští týden k tématu americké měnové politiky přispěje svými komentáři řada členů FOMC. Prakticky se už neřeší konec QE, ale termín a tempo zvyšování sazeb. Trh může být na nové informace o něco citlivější než před posledními zprávami. Vedle toho jsou na programu americké maloobchodní tržby, které může v březnu podpořit odložená poptávka ze zimních měsíců. Vyjdou rovněž měkké průmyslové indikátory, které by podle očekávání měly naznačit, že aktivita v sektoru v dubnu zrychluje.

Evropu zastupuje pouze německý průzkum ZEW, který by měl znovu ukázat rostoucí spokojenost se současnou situací, ale klesající optimismus o jejím dalším zlepšování. Čína zveřejní HDP za první kvartál, na kterém by měla být vidět slábnoucí dynamika ekonomiky.

 

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týdenní zpráva
    Během obchodních seancí v minulém týdnu hlavní evropské indexy mírně rostly po poklesu v předminulých týdnech...
  • Týdenní zpráva
    Euro během posledního týdne rostlo vůči americkému dolaru a dosáhlo 1,3388. I přes celkové averze k riziku, která...
  • Týdenní zpráva
    Mario Draghi, prezident ECB, minulý týden během svého proslovu v Izraeli překvapil mnoho analytiků, když uvedl...
  • Týdenní zpráva Alpari FS
    Minulý týden euro utrpělo několik dalších těžkých ran způsobených novými událostmi...
  • Týdenní zpráva: Česká meziroční inflace v květnu zřejmě setrvala na 2 %
    Na hlavních světových trzích se pozornost investorů zaměří na zasedání ECB a předčasné volby ve Spojeném království, obě události přijdou ve čtvrtek. ECB by měla ponechat měnovou politiku beze změn, trhy však bude zajímat hodnocení rizik a náznaky vývoje politiky ECB do budoucna. V České republice se dočkáme várky ekonomických dat. Dubnové údaje z reálné ekonomiky budou brzdit nepříznivé kalendářní vlivy. Květnová meziroční inflace zřejmě setrvá na 2 %, což by mohlo zklamat investory a dočasně oslabit korunu.
  • Týdenní zpráva: Dopady řeckých a francouzských voleb na eurozónu
    Velké množství politických a ekonomických událostí z minulého týdne na celém světě mělo obrovský...
  • Týdenní zpráva: Inflace ve světě i přes silnou spotřebu zpomaluje
    Inflační data zveřejněná tento týden v eurozóně a v USA ukáží na slabou inflaci, i když čísla o soukromé spotřebě zůstávají nadále silná. Předstihové indikátory za eurozónu i za samotné Německo by měly zaznamenat zpomalení a měly by se tak přiblížit rozumnějším hodnotám. Čtvrteční zasedání ČNB by mělo naznačit, že sazby se nebudou zvyšovat ve druhém čtvrtletí, jak ukazuje prognóza centrální banky, ale že si Bankovní rada počká s tímto rozhodnutím až na listopadové zasedání.
  • Týdenní zpráva o koruně: Akce ECB a lepší trh práce
    Koruna končí tento týden silnější po lehce pozitivních domácích událostech a spolu s příznivým vývojem v regionu...
  • Týdenní zpráva o koruně: Bankéři a spekulace
    Koruna ani tento týden nezůstala bez pohybu, o což se tentokrát nezasloužila nová data, ale zástupci centrální banky....
  • Týdenní zpráva o koruně: Bernanke tentokrát zvrat nepřinesl
    Koruna za tento týden směřuje ke stagnaci vůči euru, když během posledního obchodního dne postupně odevzdává velmi skromné zisky. Domácí události tentokrát na korunu vliv neměly. Dílčí posílení bylo taženo hlavními trhy a pozitivními očekáváními před projevem šéfa Fedu.
  • Týdenní zpráva o koruně: Cíl pro korunu a obrat ECB
    Koruna tento týden nabrala vůči euru další ztráty, na čemž se podepsala jak nová data z domácí ekonomiky, tak inform...
  • Týdenní zpráva o koruně: Česká měna stranou zájmu
    Koruna za tento týden oslabila a zaostala tak za okolními měnami. Její týdenní bilanci ovlivnila hlavně středa, kdy k...
  • Týdenní zpráva o koruně: Čína a výsledky
    Během tohoto týdne měla koruna mírnou tendenci posilovat, přičemž šlo o postupný vývoj bez velkých změn kurzu. Výkonn...
  • Týdenní zpráva o koruně: Další hrozby z ČNB
    Koruna znovu oslabila a zisky z května až začátku června tak už výrazně omezila. Kurz se podíval i nad 26,00 po jednání České národní banky, dokázal se ale vrátit pod tuto hranici. Tímto výkyvem se vývoj koruny odlišoval od zbytku regionu.
  • Týdenní zpráva o koruně: Data dolaru nepomohla
    Stabilita české měny pokračuje. Ani tento týden nepřinesl takovou změnu jejího kurzu, která by stála za pozornost. Fo...
  • Týdenní zpráva o koruně: Delší a hlubší recese
    Koruna na začátku týdne lehce slábla, pak jí větší jednorázové ztráty přinesla nová česká data. Po zbytek týdne se ku...
  • Týdenní zpráva o koruně: Dobrá data z Německa, horší z Česka
    V první části tohoto týdne korunu negativně ovlivnila domácí data, poté se kurz vrátil níž, ale nakonec ještě zaváhal po inflačních číslech a informacích z ČNB. Na posílení v druhé půlce týdne se shodl celý region. Nejlépe se ze zdejších měn dařilo zlotému. Navýšení svých zisků registruje eurodolar.
  • Týdenní zpráva o koruně: Dolar dostal další zásah
    Koruna se v závěru minulého týdne posunula lehce pod 25,80. Tento týden ale oslabování nepokračovalo a kurz se po výkyvech oběma směry vrací do blízkosti 25,70. Na domácí měnu zapůsobily jak zprávy z domova, tak volatilita na hlavních trzích.
  • Týdenní zpráva o koruně: Dolar dostal další zásah
    Koruna se v závěru minulého týdne posunula lehce pod 25,80. Tento týden ale oslabování nepokračovalo a kurz se po výkyvech oběma směry vrací do blízkosti 25,70. Na domácí měnu zapůsobily jak zprávy z domova, tak volatilita na hlavních trzích.
  • Týdenní zpráva o koruně: Dolar nahrazuje ztráty
    Koruna za končící týden proti euru lehce ztrácí, její kurz se vrací do blízkosti 27,50. Domácí data tentokrát nebyla...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader