Sobota 27. duben 2024 10:33
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost

Inflace klesne pod 3 %, ČNB ale do té doby zůstane opatrná

05.02.2024 21:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ČNB podle nás na svém únorovém zasedání sníží úrokové sazby o dalších 25 bb a zůstane tak opatrná pod vlivem nejistoty kolem lednové inflace. Rozhodnutí bankovní rady by mohlo být ovlivněno také silným očekáváním finančního trhu ohledně snižování sazeb, které vedlo k výraznému uvolnění finančních podmínek, či oslabující korunou. Očekáváme však, že po zveřejnění lednové inflace ČNB zrychlí tempo snižování sazeb, aby zmírnila nesoulad mezi vysokými úrokovými sazbami a utlumeným výkonem ekonomiky. Lednová inflace, která bude zveřejněna týden po zasedání ČNB, by podle nás měla klesnout do tolerančního pásma ČNB. Očekáváme, že dosáhne 2,7 % y/y po prosincových 6,9 %. Zatímco růst regulovaných a jádrových cen by měl zůstat nad 2 %, ceny potravin (včetně vlivu nižší DPH) a pohonných hmot byly pravděpodobně meziročně nižší. Průmyslová výroba se podle našeho odhadu v prosinci dále snížila o 1,2 % m/m. Obchodní bilanci by však měl podpořit stále poměrně silný vývoz dříve rozpracované produkce, především automobilů. Maloobchodní tržby by naopak měly pokračovat v růstu. Po listopadových +1 % m/m odhadujeme pro prosinec jejich vzestup o 0,7 % m/m. Postupnému oživení spotřebitelských výdajů ze současné nízké úrovně by měly pomoci obnovený růst reálných mezd a vysoká úroveň úspor domácností.

Průmyslová výroba pravděpodobně opět klesla

Čekáme, že po listopadovém poklesu o 1,4 % m/m se průmyslová výroba v prosinci dále zhoršila a meziměsíčně klesla o 1,2 %. I s tímto odhadem by však mezičtvrtletně byla stále vyšší o 0,5 % v Q4 23, což především odráží vyšší výrobu aut oproti Q3. V té době automobilky pozastavovaly výrobu vlivem obnovených problémů v dodavatelských řetězcích. Celkově se podle našeho odhadu průmyslová produkce vloni snížila o 0,9 %. V posledním loňském čtvrtletí průmysl zřejmě jen nepatrně podpořil růst HDP, který podle předběžného odhadu ČSÚ činil +0,2 % q/q. Výroba aut se v prosinci pravděpodobně opět snížila, když podle údajů AutoSAP klesla na úrovně z Q3 23, a to i nad rámec tradičního sezónního poklesu. Domníváme se však, že producenti aut stále disponují značným objemem nevyřízených objednávek, který může dočasně kompenzovat slabší poptávku, byť v samostatném automobilovém sektoru je slabost poptávky daleko mírnější oproti ostatním zpracovatelským odvětvím. Pokles objednávek se navíc již stabilizoval. Jejich nominální hodnota v loňském listopadu dokonce meziměsíčně vzrostla již potřetí v řadě. Přesto předstihové ukazatele sentimentu indikují silně utlumenou aktivitu, přičemž právě slabá poptávka je jeden z nejvíce citovaných důvodů. Nízké využití výrobních kapacit, které je od Q2 23 prakticky beze změny, reflektuje celkově slabou průmyslovou výrobu. Podle posledního průzkumu z Q1 24, zůstává největší bariérou výroby v průmyslu nedostatečná poptávka. Ve standardizovaném vyjádření je však nedostatek materiálů a vybavení nadále nejvýznamnější bariérou zastiňující i slabší poptávku. To platí ještě více v sektoru zboží dlouhodobé spotřeby, což naznačuje, že výroba aut může být v nadcházejících měsících stále solidní vzhledem k téměř normalizované situaci v dodavatelských řetězcích. Odhadujeme, že průmyslová výroba byla v prosinci nižší o 4,3 % (WDA; loňský prosinec měl o dva pracovní dny méně než v roce 2022) a 9,9 % v NSA vyjádření.

Spotřebitelská poptávka se odráží ode dna

Odhadujeme, že maloobchodní tržby bez prodejů aut v prosinci meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření o 0,7 % po listopadových +1 % m/m. Listopadový růst se přitom týkal všech sledovaných skupin zboží. Druhý měsíc v řadě rostly tržby za prodej nepotravinářského zboží, které byly nejvíce zasaženy strmým propadem kupní síly domácností. Současná úroveň spotřebitelské poptávky je stále velmi nízká. Listopadové tržby bez prodejů aut byly oproti předpandemickému únoru 2020 nižší o 6 %. Pokud by v prosinci došlo ke zvýšení v námi odhadovaném rozsahu, tak i přesto by objem tržeb stále nedosahoval ani úrovně z ledna 2023. Pro celé čtvrté čtvrtletí roku 2023 by pak náš odhad implikoval nárůst o 0,8 % q/q. Meziročně tržby bez prodejů aut v prosinci podle našeho odhadu vzrostly o 0,8 %, ty celkové se pak zvýšily o 1,6 % (WDA). Spotřebitelská důvěra zatím zůstává nízká. Ekonomika jako celek však ke konci roku 2023 mírně ožila, když podle předběžného odhadu HDP ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 0,2 % q/q. Podle komentáře ČSÚ k tomu po dlouhé době přispěla spotřeba domácností. K odražení spotřeby ode dna by měl pomoci obnovený růst reálných mezd, který v mezičtvrtletním vyjádření začal již loňském roce. Letos by reálné mzdy měly růst i meziročně, avšak po dvou letech strmého poklesu. Postupné oživení spotřebitelské poptávky podpořené vysokou úrovní nahromaděných úspor domácností bude podle nás hlavním zdrojem mírného oživení ekonomiky v letošním roce. Ta podle nás vzroste o 0,8 % po poklesu o 0,4 % v loňském roce.

ČNB na únorovém zasedání sníží úrokové sazby o dalších 25 bb

Bankovní rada podle nás ze začátku letošního roku zůstane ještě opatrná, ostych vůči rychlejšímu snižování úrokových sazeb by měl ale opadnout po zveřejnění lednové inflace. Obavy kolem její výše bankovní rada delší dobu komunikuje a ty pravděpodobně zároveň byly hlavním důvodem proč snížení úrokových sazeb ČNB bylo v loňském roce pouze kosmetické. Domníváme se tudíž, že únorové zasedání, jež se koná přesně týden před zveřejněním lednové inflace, bude stejně jako v prosinci ve znamení snížení sazeb o 25 bb. Nemyslíme si ale, že by bankovní rada únorové snížení sazeb vůbec nedoručila. Jistý holubičí obrat ve smýšlení bankovní rady byl zřejmý ze zápisu z prosincového jednání. Z něho je patrný zvýšený důraz na stále silnější dezinflační signály přicházející z ekonomiky. Rizika pro únorové zasedání naopak hodnotíme jako vychýlená ve směru výraznějšího snížení úrokových sazeb o 50 bb. Nově zveřejněná data jsou ve srovnání s prognózou ČNB mírně protiinflační, a to hlavně kvůli slabší ekonomice. Inflace se naopak vyvíjela zhruba v souladu s očekáváními centrální banky. Protiinflační působení nově zveřejněných dat jen zesiluje skutečnost, že měnová politika je nyní přísnější, než by podle prognózy ČNB bylo optimální. Oproti ní však finanční trh zaceňuje ještě rychlejší snižování úrokových sazeb, když na konci letošního roku očekává repo sazbu kolem politicky neutrální úrovně 3 %. To vedlo k významnému uvolnění finančních podmínek. Bankovní rada tak může chtít tato příliš optimistická očekávání finančního trhu krotit. Tlak na rychlejší snižování úrokových sazeb zmírňuje i oslabování české koruny. Repo sazba podle naší prognózy do konce letošního roku klesne na 4 %, politicky neutrální úrovně ve výši 3 % ale dosáhne až na konci roku 2025. Více k naší prognóze vývoje sazeb ČNB píšeme v našich Ekonomických výhledech.

Inflace pravděpodobně klesla do tolerančního pásma ČNB

Inflace podle našeho odhadu v lednu klesla na 2,7 % y/y po prosincových 6,9 %. Na tom se částečně podílelo odeznění efektu nižší srovnávací základy z konce roku 2022, kdy byl zaveden úsporný energetický tarif. Nebýt toho, meziroční inflace by podle ČSÚ v prosinci činila již 4,2 %. V průběhu loňského roku došlo k značném zmírnění meziměsíční dynamiky cen napříč spotřebitelským košem, když významný vliv měl pokles poptávky. Pro leden očekáváme zvýšení spotřebitelských cen v průměru o 1,8 % m/m (NSA). To by bylo o poznání méně než v roce 2023 (+6,0 % m/m) a 2022 (+4,4 % m/m). Na lednovou inflaci působila řada administrativních opatření. Ty zahrnují výrazné zvýšení regulovaných cen energií, což se projeví v rychlém růstu regulovaných cen jako celku (podle našeho odhadu meziročně o zhruba 4 %). Ke změnám od začátku letošního roku došlo také v oblasti nepřímých daní, zahrnující úpravy sazeb DPH a zvýšení spotřebních daní na alkohol a tabák. Jejich souhrnný vliv na inflaci však odhadujeme jako zhruba neutrální. V důsledku nižší DPH a předchozího poklesu ke konci roku 2023 očekáváme mírné meziroční zlevnění potravin. Meziročně nižší v lednu pravděpodobně byly rovněž ceny pohonných hmot, k čemuž podle našeho odhadu přispělo i jejich meziměsíční zlevnění o zhruba 1 %. V případě jádrové inflace očekáváme stagnaci na 3,6 % y/y. Na růst jádrových cen pravděpodobně působily doprovodné efekty spojené se zvýšením DPH v sektoru služeb a výrazným nárůstem regulovaných cen energií u firem, které by však měla tlumit nadále slabá poptávka. V meziměsíčním sezónně očištěném vyjádření odhadujeme zrychlení jádrové inflace z prosincových 0,3 % na 0,4 % v lednu. Za celý letošní rok podle nás celková inflace dosáhne 2,7 % a ta jádrová 3,2 %.

Autor: Martin Gürtler, Kevin Tran Nguyen, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace je zkrocena, ČNB se přesto musí mít na pozoru
    Nejnovější data o vývoji cenové hladiny v domácí ekonomice vyznívají relativně pozitivně. Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně vzrostly o 6,9 procenta, tempo růstu tak proti listopadovým 7,3 procenta zvolnilo. Průměrná inflace za loňský rok byla 10,7 procenta, což bylo o 4,4procentního bodu méně než v roce 2022, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné ČR. V letošním roce by se tak inflace měla významně přiblížit 2% cíli naší měnové autority (ČNB ve své prognóze v současnosti odhaduje 2,6 %). Nenechme se však zmást, pohled do historie ukazuje, že inflace může snadno opět znovu růst.
  • Inflace již téměř dosáhla svého cíle
    „Cena ropy Brent se již téměř vrátila na úroveň před pandemií koronaviru. Lze tedy očekávat, že i přes snížení spotřební daně na naftu bude v letošním roce docházet ke zdražování pohonných hmot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace klesá, rozhodující bude leden
    „I když vývoj většiny makroekonomických ukazatelů není právě pozitivní, najdeme alespoň jednu výjimku, a to míru inflace. V listopadu klesla inflace na 7,3 % z říjnových 8,5 %. V říjnu přitom inflace povyskočila vinou technické operace, kdy se do výpočtu promítl dopad loňského úsporného tarifu na energie, který ovlivnil srovnávací základnu inflace. Tento efekt má dopad i na listopadovou inflaci a bude mít vliv ještě na její výpočet v prosinci. Pokud bychom tuto skutečnost nebrali v potaz, byla by listopadová inflace 4,7 %, což je méně než říjnových 5,8 %, na kterých by byl růst spotřebitelských cen opět po očištění o vliv úsporného energetického tarifu,“ uvádí vývoj inflace Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Inflace klesá už jen nepatrně, je stále čtyřikrát vyšší než cíl České národní banky a letos už výrazněji neklesne. Nahoře ji drží vysoké ceny energií a odeznívající efekt vysoké srovnávací základny loňského roku
    Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu rostly – dle očekávání – meziročním tempem 8,5 procenta. Tuto úroveň očekával jak trh, tak Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Jedná se o nejnižší úroveň meziroční inflace za celé období od prosince 2021. V meziměsíčním pohledu však inflace v srpnu vykázala o něco vyšší úroveň, než se obecně čekalo. Ceny během srpna totiž poskočily o 0,2 procenta, zatímco tuzemští i zahraniční analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali, že to bude nejpravděpodobněji jen o 0,1 procenta.
  • Inflace klesá více, než se čekalo. Padají cen vajec nebo mléka, takže i proto bude letošní inflace ani ne třetinová v porovnání s loňskou
    Prosincová míra inflace v Česku zaostala prakticky za všemi expertními odhady. V meziročním pohledu dosáhla úrovně 6,9 procenta. Bez započtení vlivu energetického úsporného tarifu, jenž předloni v prosinci hladinu spotřebitelských cen uměle snižoval, by inflace v prosinci 2023 činila dokonce jen 4,2 procenta. To proto, že dochází ke srovnání s uměle poníženou základnou prosince 2022. Tento efekt však již z nadcházejícího, lednového meziročního srovnání vymizí.
  • Inflace klesla k 7 % y/y, nebýt statistické základny, byla by již pod 5 %
    Česká inflace v listopadu klesla na 7,3 % y/y po říjnových 8,5 %. To bylo jen nepatrně nad naším odhadem a tržním konsensem (oboje 7,2 %). ČNB očekávala listopadové číslo ve výši 7,1 % y/y. Meziroční inflace zůstává na zvýšených úrovních kvůli vlivu nižší srovnávací základny. V posledním loňském čtvrtletí došlo k zavedení úsporného energetického tarifu, který výrazně snížil ceny elektřiny. Nebýt tohoto statistického efektu, tak by listopadová inflace podle ČSÚ činila 4,7 % y/y.
  • Inflace klesla k 7 % y/y, nebýt statistické základy, byla by již pod 5 %
    Česká inflace v listopadu klesla na 7,3 % y/y po říjnových 8,5 %. To bylo jen nepatrně nad naším odhadem a tržním konsensem (oboje 7,2 %). ČNB očekávala listopadové číslo ve výši 7,1 % y/y. Meziroční inflace zůstává na zvýšených úrovních kvůli vlivu nižší srovnávací základny. V posledním loňském čtvrtletí došlo k zavedení úsporného energetického tarifu, který výrazně snížil ceny elektřiny. Nebýt tohoto statistického efektu, tak by listopadová inflace podle ČSÚ činila 4,7 % y/y.
  • Inflace klesla níže, než očekával trh
    Index spotřebitelských cen klesl v říjnu o -1,4 % meziměsíčně a 15,1 % meziročně oproti 0,8 % m/m a 18 % y/y. Trhy očekávaly meziměsíčně růst na 0,9 % a meziročně pokles na 17,9 %.
  • Inflace klesla pod 7 %
    Růst spotřebitelských cen v prosinci zpomalil na 6,9 % y/y z listopadových 7,3 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou avšak výrazně pod tržním konsensem, který očekával stagnaci na 7,3 %. ČNB ve své prognóze zveřejněné v listopadu očekávala prosincovou inflaci ve výši 7,0 %. Nadále platí, že meziroční inflaci drží výše nižší srovnávací základna konce roku 2022, kdy působil vliv úsporného energetického tarifu. Nebýt toho statistického efektu, tak by podle ČSÚ inflace v prosinci činila 4,2 %.
  • Inflace klesla pod 9 %, dynamika jádrové složky mírně zrychlila
    Česká inflace v červenci klesla z 9,7 % y/y na 8,8 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou a tržním konsensem. ČNB čekala inflaci ve výši 8,9 % y/y. V meziročním vyjádření nadále působila vyšší srovnávací základna loňského roku. Hlavním zdrojem meziročního růstu spotřebitelských cen zůstávají vyšší náklady na bydlení včetně energií (příspěvek +3,7 pb) a potraviny (+1,7 pb). S výjimkou pohonných hmot však k meziročnímu růstu spotřebitelských cen přispěly téměř všechny složky.
  • Inflace letos může nepříjemně překvapit. Nebezpečně se prodražují dodávky z Asie, zdražení způsobí i zrušení superhrubé mzdy
    V Česku citelně zrychluje inflace. I když zatím docela nepozorovaně. Jedná se totiž o inflaci nikoli cen spotřebitelských, ale cen vstupů. Ovšem vstupů, které průmysloví výrobci používají pro výrobu spotřebního zboží. Znatelný nárůst cen vstupů se tak v nadcházejících měsících může projevit výraznějším než nyní předpokládaným nárůstem spotřebitelských cen. To vše v době, kdy statisíce domácností v ČR budou tak jako tak čelit nejvýraznější hrozbě propuštění ze zaměstnání nebo závažného poklesu příjmu za posledních takřka deset let.
  • Inflace má před sebou ještě divokou jízdu
    Při pohledu na inflaci, respektive index spotřebitelských cen v USA vidíme od poloviny loňského roku klesající tendenci. Neočekávejme ale, že pokles zpět k inflačnímu cíli centrálních bankéřů bude plynulý a přímý. Platí totiž, že když je inflace vysoká, její další vývoj bude pravděpodobně volatilní.
  • Inflace měřená HICP v eurozóně nadále zpomaluje
    Inflace v eurozóně v září prudce klesla na 4,3 % z 5,2 % v předchozím měsíci. Tempo růstu cen v eurozóně tak výrazně zpomaluje a blíží se cíli centrálních bank. Meziměsíčně však stále roste tempem 0,3 % a zpomalení je tak částečně způsobeno odchylkou z minulých měsíců, kdy ceny rostly meziměsíčně vyšším tempem. V Evropské unii se však inflace oproti předchozímu měsíci nepohnula a zůstává na úrovni 4,5 %.
  • Inflace meziročně klesla
    Index spotřebitelských cen v květnu meziročně klesl na 11,1 % oproti +12,7 % v dubnu, trhy očekávaly pokles na 10,8 % meziročně. Meziměsíčně vzrostla na +0,3 % oproti -0,2 %, přičemž trhy očekávaly růst na 0,1 % meziměsíčně.
  • Inflace mírně zpomaluje
    Spotřebitelské ceny v ČR v únoru oproti lednu vzrostly v průměru o 0,2 % a jejich meziroční tempo tak zpomalilo na 2,1% z předchozích 2,2 %. Trh počítal se stagnací na 2,2 % y/y, my čekali zrychlení na 2,3 %.
  • Inflace mírně zvolnila meziměsíční tempo, meziročně překonala 17 %
    Růst spotřebitelských cen dosáhl v květnu meziročně 17,2 % (v květnu 16,0 %). Překvapení se nekonalo, neboť medián tržního odhadu počítal s 17,1 %. Meziměsíční dynamika zvolnila z předchozích 1,8 % na 1,6 %. Nejedná se přitom o vrchol meziročního tempa inflace. Ten by měl přijít v červenci, kdy očekáváné zvýšení cen dodavatelů energií vyústí v další svižný nárůst minimálně nad 18 %. Po zbytek roku pak inflace pravděpodobně nezamíří pod 16 %.
  • Inflace míří ke 20 %, a to i přes slábnoucí poptávku
    Květen přinesl částečné zmírnění problémů v dodavatelských řetězcích. To se pozitivně projevilo ve výrobě aut i v jejich prodejích. Celkové maloobchodní tržby i průmyslová produkce by v důsledku toho měly zaznamenat mírný meziměsíční nárůst. Jak ve výrobním, tak i spotřebitelském sektoru jsou však již patrné známky slábnoucí poptávky. Trend vývoje pro nejbližší měsíce je tak z hlediska ekonomické aktivity spíše negativní. V cenovém vývoji to však pravděpodobně moc vidět nebude. Inflace podle našeho odhadu v červnu dále zrychlila z 16,0 % na 17,4 %. V červenci pak z důvodu výrazného zdražení energií pro domácnosti čekáme skok ke 20 % a poblíž této úrovně by meziroční inflace měla následně setrvat po zbytek letošního roku.
  • Inflace míří k 6 %
    Spotřebitelské ceny v ČR v říjnu oproti září vzrostly o 1,0 %, což bylo v souladu s naším odhadem, který byl ovšem na trhu nejvyšší. Analytici v průměru čekali zdražení o 0,7 %. Meziroční míra inflace se zvýšila na 5,8 % z předchozího tempa 4,9 %, zatímco analytici v průměru čekali výsledek 5,5 %, což ukazovala i poslední prognóza ČNB.
  • Inflace může oslabit českou korunu
    Uplynulý týden nepřinesl na regionálních trzích příliš vzruchu. Česká koruna v průběhu týdne posílila přibližně o šest haléřů, když v pondělí zahajovala...
  • Inflace nabrala vražedné tempo
    „Lidé si v rámci pandemie utáhli opasky. Díky tomu narostly úspory domácností na rekordní úroveň. K povolení opasků však bohužel nedojde. Obří inflace postupně likviduje kupní sílu nashromážděných úspor,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Odborné kurzy a semináře
Začínáme s Forexem (dopolední seminář)
reklama
Fintokei SwiftTrader