Čtvrtek 28. březen 2024 15:41
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Inflace mírně zpomaluje

10.03.2021 10:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spotřebitelské ceny v ČR v únoru oproti lednu vzrostly v průměru o 0,2  % a jejich meziroční tempo tak zpomalilo na 2,1% z předchozích 2,2 %. Trh počítal se stagnací na 2,2 % y/y, my čekali zrychlení na 2,3 %.

Hlavním důvodem mírně pomalejší inflace oproti očekávání byly ceny potravin, které meziměsíčně stagnovaly, zatímco my jsme odhadovali zdražení o 0,7 %. Nižší byl i sezónní nárůst cen v segmentu rekreací a kultury, které přispěly k meziměsíčnímu zvýšení spotřebitelských cen desetinou procentního bodu. Hlavním důvodem meziměsíčního zdražení tedy bylo zvýšení cen pohonných hmot o1,7 % v důsledku zdražení ropy na světových trzích.

Podle našeho předběžného výpočtu brzdila i jádrová inflace. Stále platí, že inflace zpomaluje na začátku roku pomaleji, než se čekalo a to z důvodu výraznějšího lednového zadržení. Tím, že řada obchodů a služeb operuje v omezeném režimu či je zcela uzavřená, zůstává stále zvýšená nejistota ohledně cenového vývoje v dalších měsících. Rostoucí ceny ropy povedou k dalšímu mírnějšímu zdražení cen pohonných hmot. Nicméně ačkoliv počítáme s velmi umírněným cenovým vývojem pro nejbližší měsíce, efekt klesající srovnávací základny z minulého roku způsobí zvyšování meziroční míry inflace, přičemž v dubnu by se mohla nacházet poblíž 2,3 %.

ČNB pro únor počítala s inflací na úrovni 1,7 %, takže nyní se inflace nachází výš o 0,5 procentního bodu. Nicméně otázkou je spíše další vývoj a ten je s ohledem na pandemii velmi nejistý. ČNB tak bude zatím stále vyčkávat na další vývoj. Se zvýšením úrokových sazeb nadále počítáme v posledním čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace klesla k 7 % y/y, nebýt statistické základny, byla by již pod 5 %
    Česká inflace v listopadu klesla na 7,3 % y/y po říjnových 8,5 %. To bylo jen nepatrně nad naším odhadem a tržním konsensem (oboje 7,2 %). ČNB očekávala listopadové číslo ve výši 7,1 % y/y. Meziroční inflace zůstává na zvýšených úrovních kvůli vlivu nižší srovnávací základny. V posledním loňském čtvrtletí došlo k zavedení úsporného energetického tarifu, který výrazně snížil ceny elektřiny. Nebýt tohoto statistického efektu, tak by listopadová inflace podle ČSÚ činila 4,7 % y/y.
  • Inflace klesla k 7 % y/y, nebýt statistické základy, byla by již pod 5 %
    Česká inflace v listopadu klesla na 7,3 % y/y po říjnových 8,5 %. To bylo jen nepatrně nad naším odhadem a tržním konsensem (oboje 7,2 %). ČNB očekávala listopadové číslo ve výši 7,1 % y/y. Meziroční inflace zůstává na zvýšených úrovních kvůli vlivu nižší srovnávací základny. V posledním loňském čtvrtletí došlo k zavedení úsporného energetického tarifu, který výrazně snížil ceny elektřiny. Nebýt tohoto statistického efektu, tak by listopadová inflace podle ČSÚ činila 4,7 % y/y.
  • Inflace klesla níže, než očekával trh
    Index spotřebitelských cen klesl v říjnu o -1,4 % meziměsíčně a 15,1 % meziročně oproti 0,8 % m/m a 18 % y/y. Trhy očekávaly meziměsíčně růst na 0,9 % a meziročně pokles na 17,9 %.
  • Inflace klesla pod 7 %
    Růst spotřebitelských cen v prosinci zpomalil na 6,9 % y/y z listopadových 7,3 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou avšak výrazně pod tržním konsensem, který očekával stagnaci na 7,3 %. ČNB ve své prognóze zveřejněné v listopadu očekávala prosincovou inflaci ve výši 7,0 %. Nadále platí, že meziroční inflaci drží výše nižší srovnávací základna konce roku 2022, kdy působil vliv úsporného energetického tarifu. Nebýt toho statistického efektu, tak by podle ČSÚ inflace v prosinci činila 4,2 %.
  • Inflace klesla pod 9 %, dynamika jádrové složky mírně zrychlila
    Česká inflace v červenci klesla z 9,7 % y/y na 8,8 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou a tržním konsensem. ČNB čekala inflaci ve výši 8,9 % y/y. V meziročním vyjádření nadále působila vyšší srovnávací základna loňského roku. Hlavním zdrojem meziročního růstu spotřebitelských cen zůstávají vyšší náklady na bydlení včetně energií (příspěvek +3,7 pb) a potraviny (+1,7 pb). S výjimkou pohonných hmot však k meziročnímu růstu spotřebitelských cen přispěly téměř všechny složky.
  • Inflace klesne pod 3 %, ČNB ale do té doby zůstane opatrná
    ČNB podle nás na svém únorovém zasedání sníží úrokové sazby o dalších 25 bb a zůstane tak opatrná pod vlivem nejistoty kolem lednové inflace. Rozhodnutí bankovní rady by mohlo být ovlivněno také silným očekáváním finančního trhu ohledně snižování sazeb, které vedlo k výraznému uvolnění finančních podmínek, či oslabující korunou.
  • Inflace letos může nepříjemně překvapit. Nebezpečně se prodražují dodávky z Asie, zdražení způsobí i zrušení superhrubé mzdy
    V Česku citelně zrychluje inflace. I když zatím docela nepozorovaně. Jedná se totiž o inflaci nikoli cen spotřebitelských, ale cen vstupů. Ovšem vstupů, které průmysloví výrobci používají pro výrobu spotřebního zboží. Znatelný nárůst cen vstupů se tak v nadcházejících měsících může projevit výraznějším než nyní předpokládaným nárůstem spotřebitelských cen. To vše v době, kdy statisíce domácností v ČR budou tak jako tak čelit nejvýraznější hrozbě propuštění ze zaměstnání nebo závažného poklesu příjmu za posledních takřka deset let.
  • Inflace má před sebou ještě divokou jízdu
    Při pohledu na inflaci, respektive index spotřebitelských cen v USA vidíme od poloviny loňského roku klesající tendenci. Neočekávejme ale, že pokles zpět k inflačnímu cíli centrálních bankéřů bude plynulý a přímý. Platí totiž, že když je inflace vysoká, její další vývoj bude pravděpodobně volatilní.
  • Inflace měřená HICP v eurozóně nadále zpomaluje
    Inflace v eurozóně v září prudce klesla na 4,3 % z 5,2 % v předchozím měsíci. Tempo růstu cen v eurozóně tak výrazně zpomaluje a blíží se cíli centrálních bank. Meziměsíčně však stále roste tempem 0,3 % a zpomalení je tak částečně způsobeno odchylkou z minulých měsíců, kdy ceny rostly meziměsíčně vyšším tempem. V Evropské unii se však inflace oproti předchozímu měsíci nepohnula a zůstává na úrovni 4,5 %.
  • Inflace meziročně klesla
    Index spotřebitelských cen v květnu meziročně klesl na 11,1 % oproti +12,7 % v dubnu, trhy očekávaly pokles na 10,8 % meziročně. Meziměsíčně vzrostla na +0,3 % oproti -0,2 %, přičemž trhy očekávaly růst na 0,1 % meziměsíčně.
  • Inflace mírně zvolnila meziměsíční tempo, meziročně překonala 17 %
    Růst spotřebitelských cen dosáhl v květnu meziročně 17,2 % (v květnu 16,0 %). Překvapení se nekonalo, neboť medián tržního odhadu počítal s 17,1 %. Meziměsíční dynamika zvolnila z předchozích 1,8 % na 1,6 %. Nejedná se přitom o vrchol meziročního tempa inflace. Ten by měl přijít v červenci, kdy očekáváné zvýšení cen dodavatelů energií vyústí v další svižný nárůst minimálně nad 18 %. Po zbytek roku pak inflace pravděpodobně nezamíří pod 16 %.
  • Inflace míří ke 20 %, a to i přes slábnoucí poptávku
    Květen přinesl částečné zmírnění problémů v dodavatelských řetězcích. To se pozitivně projevilo ve výrobě aut i v jejich prodejích. Celkové maloobchodní tržby i průmyslová produkce by v důsledku toho měly zaznamenat mírný meziměsíční nárůst. Jak ve výrobním, tak i spotřebitelském sektoru jsou však již patrné známky slábnoucí poptávky. Trend vývoje pro nejbližší měsíce je tak z hlediska ekonomické aktivity spíše negativní. V cenovém vývoji to však pravděpodobně moc vidět nebude. Inflace podle našeho odhadu v červnu dále zrychlila z 16,0 % na 17,4 %. V červenci pak z důvodu výrazného zdražení energií pro domácnosti čekáme skok ke 20 % a poblíž této úrovně by meziroční inflace měla následně setrvat po zbytek letošního roku.
  • Inflace míří k 6 %
    Spotřebitelské ceny v ČR v říjnu oproti září vzrostly o 1,0 %, což bylo v souladu s naším odhadem, který byl ovšem na trhu nejvyšší. Analytici v průměru čekali zdražení o 0,7 %. Meziroční míra inflace se zvýšila na 5,8 % z předchozího tempa 4,9 %, zatímco analytici v průměru čekali výsledek 5,5 %, což ukazovala i poslední prognóza ČNB.
  • Inflace může oslabit českou korunu
    Uplynulý týden nepřinesl na regionálních trzích příliš vzruchu. Česká koruna v průběhu týdne posílila přibližně o šest haléřů, když v pondělí zahajovala...
  • Inflace nabrala vražedné tempo
    „Lidé si v rámci pandemie utáhli opasky. Díky tomu narostly úspory domácností na rekordní úroveň. K povolení opasků však bohužel nedojde. Obří inflace postupně likviduje kupní sílu nashromážděných úspor,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace nadále zpomaluje, rychleji než se čekalo
    Spotřebitelské ceny v říjnu vykázaly meziroční růst o 2,7 % oproti předchozím 2,9 % a skončily tak o jednu desetinku pod tržním odhadem. V meziměsíčním vyjádření došlo ke stagnaci.
  • Inflace nad očekávání a skokové posílení eura, analýza BOSSAEUR
    Index spotřebitelských cen (CPI) z eurozóny ukázal, že inflace by v únoru měla zůstat stabilní. V meziročním porovnání došlo k expanzi cenové...
  • Inflace na dohled šesti procent
    Rychlý růst spotřebitelských cen pokračoval i v říjnu, kdy se tyto ceny meziměsíčně zvýšily o celé procento. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií. Není to sice z komentáře statistického úřadu patrné, nicméně je to velmi pravděpodobné. Ještě do září totiž vlastně energie navzdory dění na komoditních trzích inflaci de facto brzdily. Meziroční inflace míří k šesti procentům, konkrétně aktuálně dosahuje 5,8 %.
  • Inflace nad třemi procenty není důvod k panice
    Inflace dosáhla osmiletého maxima, život v Česku nevídaně zdražuje, hlásí titulky. Analytici (H.Horská“) i bývalí centrální bankéři (M.Hampl) unisono tvrdí, že centrální banka je „za křivkou“ – ergo, že nedávný růst sazeb ČNB byl nejenom potřebný, ale že přišel pozdě.
  • Inflace: nahoru a dolů
    Spotřebitelské ceny v závěru roku meziměsíčně stagnovaly, zatímco v listopadu vzrostly o 1,2 % po předchozím poklesu o 1,4 %. Rozkolísanost je dána zejména vlivem fiskálních opatření tlumící dopad růstu cen energií. V meziročním srovnání míra inflace v prosinci klesla z 16,2 % na 15,8 % - výrazněji, než jsme odhadovali (16,1 %). Konsensus trhu se zastavil na 16,2 %. Za celý rok 2022 činila průměrná inflace 15,1 %, což je víceméně v souladu s naší prognózou, jež počítala s 14,9 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader