Pátek 19. duben 2024 05:04
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Čtvrtina pracovního trhu se do pěti let promění. Nejvíce míst vznikne díky digitalizaci a zeleným technologiím

31.05.2023 13:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Automatizace, zelená politika a stárnutí populace. To jsou hlavní faktory, které budou v následujících letech určovat podobu pracovního trhu. Aktuální výzkumná zpráva Světového ekonomického fóra ukazuje, že nejvíce nových míst vznikne v oblastech digitálních a zelených technologií, potřeba budou také zdravotníci a sociální pracovníci. Kromě struktury pracovního trhu se změní i požadavky zaměstnanců.

Aktuální globální průzkum Future of Jobs Světového ekonomického fóra ukazuje, že pracovní trh v nejbližších letech projde skutečně rozsáhlou proměnou, jež se dotkne až čtvrtiny všech pracovních míst. Do roku 2027 deset procent současných pozic zanikne a naopak vznikne třináct procent nových.

„Poslední tři roky zažívali lidé na celém světě plno otřesů a nejistoty, pokud jde o jejich životy a živobytí. Covid-19, geopolitické a ekonomické změny a rychlý rozvoj umělé inteligence i dalších technologií nyní představují riziko, že se nejistota ještě zvýší,“ uvedla Saadia Zahidi, výkonná ředitelka Světového ekonomického fóra. Podle ní musejí vlády a podniky podpořit přechod k pracovním místům budoucnosti prostřednictvím investic do vzdělávání, rekvalifikací a služeb sociální podpory.

Na podobu budoucího pracovního trhu v Evropě se zaměřila také studie společnosti McKinsey Global Institute pojmenovaná Zaměstnanost v Evropě: perspektivy do roku 2030. Podle ní může být v Evropě do roku 2030 vytvořeno až 30 milionů nových pracovních míst v oblastech, jako jsou digitální technologie, zdravotnictví, sociální péče, obnovitelná energie a ekologická doprava. Zároveň se předpokládá, že některá tradiční odvětví, například těžký průmysl a výroba, by mohla být postižena poklesem poptávky a strukturálními změnami.

Automatizace část míst nahradí, jiná vytvoří

Studie se shodují, že hnacím motorem změn na pracovním trhu v nejbližších letech bude automatizace a digitalizace. McKinsey odhaduje, že až 30 % pracovních hodin by mohlo být do roku 2030 nahrazeno automatizací. Tento trend má oboustranný dopad: Na jedné straně může dojít ke snížení počtu pracovních míst v odvětvích, jako je výroba, logistika a administrativa, které jsou k automatizaci zvláště náchylné, na straně druhé se očekává, že vzniknou nové pozice v oblastech, které vyžadují vysokou úroveň lidské kreativity, empatie a strategického myšlení. To vše AI a robotizace nemohou plně nahradit.

„Je důležité si uvědomit, že i když některá tradiční odvětví mohou čelit poklesu, stále zde budou pozice, které vyžadují lidské dovednosti a zkušenosti. Práce, které si žádají kreativitu, sociální inteligenci a komplexní rozhodování, zůstanou důležitou součástí naší ekonomiky,“ vysvětluje Petra Turzová z pracovního portálu Alfréd Jobs, který sleduje vývoj na českém i evropském pracovním trhu.

Mezi nejžádanější profese patří aktuálně ty z IT segmentu a do budoucna se na tom nic nezmění, přestože rozšíření umělé inteligence tuto oblast výrazně promění. Podle Mariana Hurty ze společnosti Engeto budou firmy umělou inteligenci začleňovat do svých produktů i pracovních postupů. „AI nástroje mohou pomáhat při rutinním psaní kódu, ale postupně budou zvládat i složitější úkoly. Ve srovnání s minulými roky se na pracovním trhu zvýší poptávka po AI inženýrech a odbornících na strojové učení. Velmi žádanými obory i nadále zůstanou software vývojáři, datoví analytici, cloud inženýři a odborníci na IT bezpečnost,“ komentuje CEO společnosti školící IT pracovníky.

Vzniknou nové pracovní pozice, umělá inteligence se implementuje do náplně práce mnoha z těch současných a určitá místa zaniknou úplně. Očekává se, že zaměstnanost datových analytiků a vědců, specialistů na big data, specialistů na strojové učení s umělou inteligencí a odborníků na kybernetickou bezpečnost vzroste do roku 2027 v průměru o třetinu.

Podle průzkumu Světového ekonomického fóra bude největší absolutní nárůst pracovních míst patrný v online obchodování. Očekává se poptávka po přibližně 2 milionech pracovníků v nových digitálně podporovaných pozicích, jako jsou specialisté na elektronický obchod, specialisté na digitální transformaci a specialisté na digitální marketing a strategii.

Zelená budoucnost

Vedle automatizace a digitalizace bude druhým významným trendem na pracovním trhu v Evropě zelená transformace. Jde o klíčový pilíř budoucí strategie Evropské unie, jak je popsáno v dokumentu Green Deal. Předpokládá se proto vysoká poptávka po dovednostech souvisejících s obnovitelnou energií a udržitelností.

Na dubnové konferenci v Praci to potvrdila i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, podle níž Evropská unie při zavádění zelené a digitální transformace zastává ve světě vedoucí roli. Investice do ekologického přechodu a zmírňování klimatických změn, stejně jako rostoucí povědomí spotřebitelů o otázkách udržitelnosti, jsou hnací silou transformace průmyslu a otevírají nové příležitosti na trhu práce.

Nejsilnější vliv na tvorbu pracovních míst budou mít podle studie Světového obchodního fóra investice do zelené transformace podniků. Vysokou poptávku lze čekat po technických odbornících na zelené zdroje energie, včetně solárních systémů. Celkově se v oblasti udržitelnosti do roku 2027 předpokládá nárůst přibližně o 1 milion pracovních míst.

Péče o seniory

Třetím významným trendem působícím na pracovní trh je stárnutí populace. Podle údajů Eurostatu se do roku 2040 podíl osob starších 65 let v EU pravděpodobně zvýší na téměř 30 %. To bude mít na pracovní trh značný dopad, což může vést k větší poptávce po zdravotnických pracovnících a odbornících na péči o seniory.

„Demografické stárnutí populace se bude v brzké budoucnosti týkat celosvětově značného počtu států. Během následujících let se mnoho zemí dočká situace, kdy nejpočetnější věkovou skupinu obyvatelstva budou tvořit lidé starší 65 let a průměrný věk populace se přiblíží k 50 letům. Tomuto životně-vývojovému trendu se nevyhne ani ČR,“ potvrzuje odborník na ergonomii práce Miloslav Král.

S narůstajícím počtem lidí dosahujících důchodového věku se v mnoha sektorech očekává rozsáhlý odchod do penze. To může vést k nedostatku pracovních sil v některých oblastech, zejména v těch náročných na pracovní sílu nebo vyžadujících specializované dovednosti.

Nárůst počtu starších lidí může také vytvořit větší poptávku po pracovních místech v sektoru péče o seniory a zdravotní péče, a to jak v oblasti přímé péče, jako jsou zdravotnické a pečovatelské role, tak i v rovině podpůrných pozic, například v administrativě, managementu a technických službách. Nárůst poptávky může vytvořit nové pracovní příležitosti a rovněž zvýšit platy v těchto sektorech.

Práce na dálku

Čtvrtý trend spočívá v nárůstu dálkové práce a flexibilních pracovních dob. Podle průzkumu Eurofound z roku 2020 pracovalo v EU v době pandemie covid-19 na dálku více než 40 % zaměstnanců. Tento trend by mohl pokračovat i v následujících letech a ovlivnit poptávku po pracovních místech, která umožňují flexibilitu. „Homeoffice je nyní považován za jednu z nejžádanějších zaměstnaneckých výhod. Možnost práce z domova nabízí lidem flexibilitu a rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je pro mnoho z nich důležitější než jiné výhody. Zaměstnavatelé by se měli připravit na to, že minimálně částečný homeoffice bude na patřičných pozicích brán jako samozřejmost,“ dodává Petra Turzová.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čtvrteční Fed může být nebývalé drama, ať už se stane cokoliv
    Ve čtvrtek zasedá Fed a vzhledem k významu tohoto zasedání se asi nelze divit tomu, pokud by trhy do čtvrtka jen velmi...
  • Čtvrteční obchodní seance se nesla v pozitivním duchu
    Nejvýrazněji posílil technologický index Nasdaq Composite, který se posunul výše o 117 b., tedy 1,01 %. Informační technologie byl rovněž jeden z nejvíce rostoucích sektorů, který přidal 1,6 % (Nvidia +2,73 %, Microsoft +1,97 %). Sektorem, který naopak odepsal více jak 1 % byl energetický (Chevron -1,04 %, Exxon mobil -1,22 %). Společnost Meta Platforms posílila o 2,24 %. Akcie Snap vzrostly o 3,08 %.
  • Čtvrteční přehled událostí na finančních trzích, analýza GBP/USD
    Britské maloobchodní tržby vzrostly v únoru nad očekávání. Po 2,0 procentním lednovém oslabení přišla 1,7 procentní expanze, predikce...
  • Čtvrteční zasedání BoJ se blíží. Co čekat?
    Plánované zasedání Bank of Japan (BoJ) se blíží. Už ve čtvrtek se rozhodne o dalším nastavení měnové politiky. Na její...
  • Čtvrtek dopadl na Wall Street nerozhodně
    Hlavní americké indexy včera ztrácely část středečních zisků. Potvrzuje se ale opět, že technologičtí giganti trh ovlivňují nejvíce. Apple odepsal 0,2 % a Alphabet 0,6 %. Index S&P 500 tak uzavřel obchodní den sice těsně, ale přesto v červeném teritoriu. V poklesech pokračovaly společnosti spojené s čínskou regulací gamblingu v Macau (Las Vegas Sands -1,4 %, Wynn Resorts -2,4 %). Automobilka Tesla, zakončila obchodování 0,2 % v plusu i přesto, že Cathie Wood, potfolio manažerka ARK fondů, prodala v posledních dvou dnech akcie této společnosti v hodnotě 128 milionů USD. Akcie videoherní společnosti Electronic Arts se včera propadly o 0,8 %.
  • Čtvrtek přinesl uklidnění na středoevropské trhy navzdory eskalaci ukrajinských protestů
    Navzdory stupňující se krizi na Ukrajině bylo čtvrteční obchodování ve středoevropském regionu poměrně klidné. Během dopoledne sice forint...
  • Čtvrtek ve znamení dalších výprodejů
    Americké akcie i včera pokračovaly ve značně volatilním duchu. Jediný index Nasdaq dokázal nakonec ukončit den v plusu (+0,1 %). Nejlépe se dařilo telekomunikačnímu (AT&T +1,5 %, Comcast +3,9 %, Netflix +4,8 %) a farmaceutickému sektoru (Pfizer +1,9 %, Novavax +11,8 %, Moderna +5,5 %, BioNTech +9,6 %, Eli Lilly +1,8 %, Abbvie +1,5 %). Nedařilo se naopak finančnímu sektoru (Citigroup -2,3 %, Bank of America -1,4 %, Wells Fargo -1,8 %, Visa -1,4 %). Technologický sektor pak sice zakončil v těsném plusu, ovšem vývoj jednotlivých titulů byl značně nesourodý (Apple -2,7 %, Alphabet -0,7 %, Meta Platforms +1,3 %, AMD -1 %, Nvidia -2,7 %, Microsoft -2 %).
  • Čtvrtek začíná další pozitivní korekcí, která přináší euru mírné zisky
    Po výprodejích rizika, které ovládly včerejší odpoledne v Evropě a potom i americké obchodování, se s...
  • Čtvrtina Čechů drží úspory na běžném účtu nebo v hotovosti, ukázal průzkum Generali Investments CEE
    Téměř desetina Čechů si peníze stále odkládá v hotovosti. Mezi lidmi se základním vzděláním je to dokonce pětina, ukázal průzkum Generali Investments CEE k projektu Lví podíl. Dalších 14 % respondentů pak považuje za nejlepší našetřené peníze ponechat na běžném účtu.
  • Čtvrtina Čechů chce čelit inflaci investicemi do zlata
    Češi při boji s inflací nejčastěji zvažují investice do zlata nebo uložení peněz na termínovaný vklad. Zatímco zlato by volilo 25,4 procenta lidí, termínovaný vklad nebo investici do nemovitostí pak vždy přes 22 procent Čechů. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Median pro společnost Golden Gate.
  • Čtvrtletní odbyt Tesly převýšil odhady, firma překonala celoroční cíl
    Americký výrobce elektromobilů Tesla dodal ve čtvrtém čtvrtletí na trh 484.507 vozů, což je více, než se čekalo. Firma tak překonala svůj celoroční cíl, který činil 1,8 milionu vozů. Nejhodnotnější světová automobilka to uvedla ve svém dnešním sdělení. Čínský konkurent Tesly BYD, který ale vyrábí i hybridní vozy, zvýšil prodej nad tři miliony vozů. Tesla ale zůstala největším výrobcem bateriových elektromobilů.
  • Čtvrtletní reporty firem pokračují těšit investory.
    Vedoucí Evropský a Americký indexy včera vzrostli o 0,2 - 0,6%, růst začal se hned po zveřejnění dobrých zpráv ohledně...
  • Čtvrtletní tržby společnosti Meta překonaly očekávání, akcie výrazně posílily
    Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 24 procent na 5,71 miliardy dolarů (zhruba 122 miliard Kč). Tržby však vzrostly o tři procenta na 28,65 miliardy dolarů a překonaly očekávání analytiků. Akcie podniku si po zveřejnění výsledků připisovaly více než deset procent.
  • Čtvrtletní tržby Twitteru zaostaly za očekáváním, překvapil počet uživatelů
    Tržby společnosti Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť a kterou se chystá za 44 miliard dolarů (přes bilion Kč) koupit šéf automobilky Tesla Elon Musk, v prvním čtvrtletí mírně zaostaly za očekáváním. Zvýšily se meziročně o 16 procent na 1,2 miliardy dolarů (asi 28 miliard Kč), zatímco analytici je odhadovali na 1,23 miliardy USD. Nad očekávání silně se ale zvýšil počet aktivních uživatelů, oznámila dnes firma.
  • Čtvrtletní výhled Fidelity International pro Asii: Předbíhání, ale opožděné
    Asie je i nadále světlým bodem v pochmurné globální ekonomice. Hospodářské oživení je však pomalejší, než se očekávalo, a tak investování vyžaduje selektivnější přístup.
  • Čtvrtletní výhled Saxo Bank: Dokáže Evropa uhájit svou pozici?
    Dánská investiční banka Saxo Bank dnes vydala své čtvrtletní vyhlídky pro globální trhy ve druhém čtvrtletí roku 2019. Ty zahrnují akcie, forex, měny, komodity a dluhopisy, i celou řadu makroekonomických témat, která mohou ovlivnit vývoj klientských portfolií v nadcházejícím kvartálu. Co od něj očekává hlavní ekonom a CIO Saxo Bank, Steen Jakobsen? Především další nárůst preferencí populistických uskupení ve volbách do Evropského parlamentu a pokračující krach německého růstu.
  • Čtvrtletní výsledky Facebooku pokořily odhady trhu o 20 %
    Příjmy Facebooku vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně zhruba o polovinu na 8,03 mld. Amerických dolarů, což pokořilo odhady trhu, které byly naceněné na 7,83 mld. dolarů. Výnosy na akcii Facebooku mezitím vyletěly o 73 % na 1,04 USD, což překonalo očekávání analytiků ve výši 0,87 USD. Výsledky největší světové sociální sítě tak pokořily odhady trhu o 20 %.
  • Čtvrtletní výsledky Megabank: Nečekané vzestupy a pády!
    Akcie JPMorgan Chase posílily v předobchodní fázi o 4,53 % poté, co společnost vykázala 67% nárůst zisku za druhé čtvrtletí díky vyšším úrokům od dlužníků a akvizici First Republic Bank. Čistý úrokový výnos banky výrazně vzrostl, k čemuž přispěla koupě First Republic. Generální ředitel Jamie Dimon ujistil investory o odolnosti ekonomiky, ale upozornil na rizika, jako jsou peněžní rezervy spotřebitelů, vysoká inflace a válka na Ukrajině. Čtvrtletní zisk JPMorgan dosáhl 14,47 miliardy USD, tj. 4,75 USD na akcii, ve srovnání s 8,65 miliardy USD, tj. 2,76 USD na akcii, ve stejném období loňského roku. Divize spotřebitelského a investičního bankovnictví banky vykázaly sílu, zatímco investiční banky obecně snižují náklady kvůli pomalým výnosům z obchodování.
  • Čtvrtletní výsledky společnosti Fortinet opět zklamaly! 🔔
    Výsledky společnosti Fortinet (FTNT.US) za třetí čtvrtletí vrhly stín na její finanční výkonnost a společnost zaznamenala první meziroční pokles prodejů firewallů od svého vstupu na burzu v roce 2009, což vedlo k výraznému poklesu ceny jejích akcií. Navzdory celkovému nárůstu celkových tržeb došlo k mírnému poklesu tržeb z produktů, což vyvolalo obavy investorů a analytiků. Reakci trhu nezmírnil ani přesun zaměření společnosti na rychle rostoucí oblasti, jako jsou SASE (secure access service edge) a nástroje pro bezpečnostní operace, které v současnosti představují 30 % jejího podnikání. Akcie společnosti Fortinet se propadly přibližně o 16 %, což odráží reakci trhu na čtvrtletní výsledky i na revidovaný, nižší než očekávaný výhled tržeb pro nadcházející čtvrtletí.
  • Čtvrtletní zisk majitele Facebooku klesl, jeho akcie ale posilují
    Zisk společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociální sítě Facebook, v prvním čtvrtletí klesl o 21 procent na 7,5 miliardy dolarů (174,2 miliardy Kč), informoval dnes podnik ve výsledcích hospodaření. Firma překonala odhady analytiků a její akcie posilují.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Oanda
eTrader
FinFX broker
reklama
Swissquote Bank