Úterý 16. duben 2024 19:52
reklama
FTMO král
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO férovost

Federální rezervní systém USA lže o ekonomice. Technologie blockchainu může být řešením!

03.05.2023 11:05  Autor: Virarosi  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Federální rezervní systém USA bývá často osočován ze zastírání ekonomických faktů a manipulace s údaji pro politické účely.

Toto téma nabývá na aktuálnosti, neboť ekonomové jsou čím dále více pesimističtí ohledně inflace a Mezinárodní měnový fond (MMF) vzbuzuje obavy o globální hospodářskou stabilitu. Může technologie blockchain situaci napravit?

Problémy může vyřešit technologie blockchain, která umožňuje transparentní ekonomické údaje zabezpečené vůči manipulaci a omezuje tak možnost manipulace.

V minulých letech byl Federální rezervní systém nařčen z toho, že před veřejností tají důležité informace o ekonomice. Deník The Hill nedávno informoval o tom, že centrální banka často hraje politickou hru a poskytuje neobjektivní ekonomické údaje. Tato manipulace s informacemi má dopad na vnímání veřejnosti a politická rozhodnutí, což podrývá důvěru v tuto instituci.

The Wall Street Journal také uvedl, že ekonomové jsou ohledně inflace stále více pesimističtí. Podle průzkumu profesionálních prognostiků Filadelfského federálního rezervního systému se odhaduje, že inflace bude vyšší, než jsme předpokládali.

Také zaměstnanci Fedu předpovídají zvýšenou pravděpodobnost bankovní krize vedoucí k recesi v roce 2023. To je však v rozporu s veřejnými prohlášeními předsedy Jeroma Powella, který líčil optimističtější vývoj ekonomiky. Nesoulad poukazuje na možnou nepřesnost a nespolehlivost ekonomických zpráv Federálního rezervního systému.

Výhled světové ekonomiky MMF vzbuzuje obavy o světovou ekonomickou stabilitu. Jako hlavní rizika pro ekonomickou stabilitu uvádí zvyšující se geopolitické napětí, inflační tlaky a rostoucí zadlužení.

Americká ministryně financí Janet Yellenová varovala, že pokud Kongres nenavýší nebo dočasně nepozastaví dluhový strop, může vláda do 1. června vyčerpat své hotovostní rezervy.

Tyto otázky vyzdvihují význam přesných a transparentních ekonomických údajů při rozhodování o politikách a udržování důvěry veřejnosti.

Blockchainová technologie, decentralizovaná digitální účetní kniha, nabízí potenciál revolučního způsobu záznamu a šíření hospodářských dat. Díky ukládání informací transparentním, proti manipulaci odolným a přístupným způsobem může blockchain pomoci eliminovat manipulaci a zajistit přehlednější obrázek o ekonomice.

Tyto technologie již nyní hrají zásadní roli v mnoha odvětvích, jako je například finanční sektor, řízení dodavatelských řetězců a zdravotnictví, což svědčí o jejich potenciálu k obecnému rozšíření.

Federální rezervní systém by s pomocí technologie blockchainu mohl zavést transparentnější a zodpovědnější systém pro vykazování ekonomických údajů.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fed, ECB a BoE oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách
    Tento týden budou ve zprávách dominovat rozhodnutí o úrokových sazbách amerického Federálního rezervního systému (Fed)...
  • Fed, ECB a BoJ na pořadu dne
    Obavy z obchodní války nadále poškozují na vybraných trzích krátkodobou chuť k riziku. Navzdory světovému indexu MSCI, který dosáhl rekordní maxima, FX trhy považují za obtížné udržet rizikové pozice. Přesto, pokud jste si mysleli, že minulý týden byl kodrcavý, tento týden se pravděpodobně přiblíží jízdě na horské dráze. Vzhledem k zasedání Fedu, ECB a BoJ zůstane volatilita pravděpodobně vysoká. Fed by měl zvýšit úrokové sazby o 25 bb, ale tradeři by měli podle našeho názoru sledovat úpravy bilance. Co se týče ECB, jsme mimo konsenzus a očekáváme, že Draghi & spol. oznámí ukončení nákupu aktiv.
  • Fed, ECB a další 4 významné centrální banky zlevní dodávané dolary. Trhy reagují obří rally, dolar oslabením na 1,35
    Koordinované zlevnění dodávané dolarové likvidity pro banky oznámily vedouc...
  • Fed ekonomice věří. Podruhé za tři měsíce zvyšuje sazby
    Americká centrální banka Fed potvrdila svou důvěru v růst a kondici americké ekonomiky a klíčové pásmo úrokových sazeb posunula o čtvrt procenta výše na 0,75 až 1,00 procenta. Takový krok byl očekáván finančními trhy. Hlavní měnový pár eurodolar se bezprostředně po rozhodnutí posouvá na 1,0680 od úrovně 1,0630 EURUSD. Také americké akcie rozšířily zisky, index Nasdaq se posunul na nové maximum.
  • Fed: Ekonomika USA zkraje roku pokračovala v mírném růstu
    Hospodářský růst ekonomiky Spojených států se v lednu a únoru nadále zlepšoval, uvedl včera Fed ve své Béžové...
  • Federální obchodní komise žaluje společnost Amazon
    Mnozí z nás jistě znají společnost Amazon (AMZN.US). Obří společnost, která provozuje snad největší online nákupní platformu. Kromě této hlavní činnosti poskytuje předplatné svých filmů a televizních pořadů, předplatné své knihovny elektronických knih, vlastní platformu Twitch, provozuje největší cloudovou službu AWS, provozuje také fyzické obchody a poskytuje řadu dalších služeb, díky nimž je tak známou a úspěšnou společností.
  • Federální rezervní systém je rozdělený na dva tábory
    Jednotná evropská měna, stejně jako britská libra, dokázala vykompenzovat sérii ztrát vzniklých o den dříve. Prohlášení politiků Fedu znovu připomnělo, že výbor se stále více rozděluje na dva tábory, jedni obhajují zachování sazeb beze změny, zatímco jiní prosazují další zvyšování sazeb v boji proti vysoké inflaci.
  • Federální rezervní systém může již brzy ukončit cyklus zvyšování sazeb
    Současná dynamika výnosů státních dluhopisů a dolaru naznačuje brzký konec cyklu zvyšování sazeb Fedu. Zatímco akciový trh se soustředí na firemní výsledkovou sezónu, výnosy státních dluhopisů opět začaly klesat, což signalizuje zvýšenou poptávku. Dolar mezitím vůči ostatním hlavním měnám mírně oslabil.
  • Federální rezervní systém může udělat politickou chybu, která podpoří zlato
    Vzhledem k tomu, že očekávání zahájení cyklu uvolňování politiky Federálního rezervního systému se stále odsouvají, trh se zlatem se potýká s problémy. Podle jednoho z tržních stratégů, Niteshe Shaha, vedoucího komoditního a makroekonomického výzkumu ve společnosti WisdomTree, však platí, že čím déle bude centrální banka vyčkávat, tím vyšší je i riziko, že se Federální rezervní systém dopustí politické nebo ekonomické chyby, což by v konečném důsledku mohlo být pro drahý kov pozitivní.
  • Federální rezervní systém se věnuje úrokovým sazbám: akcie rostou, dolar klesá
    Indexy světových trhů vzrostly a dolar zastavil svou růstovou trajektorii poté, co Federální rezervní systém oznámil plány na tři výrazná snížení sazeb v tomto roce, a to navzdory očekávání pomalejšího poklesu inflace.
  • Federální rezervní systém vydal prohlášení FOMC
    Ukazatele ekonomické aktivity a zaměstnanosti nadále posilovaly. Situace v sektorech nejvíce postižených pandemií se zlepšila. Velký vliv ovšem měl nedávný nárůst případů covidu-19. Nárůst pracovních míst byl v posledních měsících stabilní a míra nezaměstnanosti výrazně klesla. Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou související s pandemií a obnovením ekonomické aktivity nadále přispívá k vyšší inflaci. Celkově zůstávají finanční podmínky příznivé, což částečně odráží politická opatření na podporu ekonomiky a toku úvěrů do domácností a podniků v USA.
  • Federální rezervní systém, zaměřeno na RNBZ a obavy o globální růst
    Před projevem předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella a rozhodnutím o úrokových sazbách Novozélandské centrální banky (RBNZ) panují složité makroekonomické podmínky. Očekává se, že Novozélandská centrální banka ve středečním rozhodnutí zvýší svou orientační klíčovou úrokovou sazbu z 1,5% na 2%. Současná míra inflace na Novém Zélandu se blíží 7 procentům.
  • Fed eurodolaru směr neukázal, Itálie ano. Rozpočet se na poslední chvíli komplikuje
    Zprávy z Itálie nejsou dobré. I přes pozitivní prohlášení v posledních týdnech to na poslední chvíli vypadá, že rozpočet míří k vyššímu deficitu. Šéfové obou koaličních stran do něj tlačí klíčové body z volebního programu, tedy zaručený příjem a snížení daní. Možnost navýšení deficitu nad 1,9 až na 2,4 procent HDP se ale nelíbí ministru financí Triovi, který by mohl jejich plány brzdit. O finální podobě návrhu rozpočtu by se mělo rozhodnout ještě dnes. Poslední zprávy přitom znervózněly trh, kde sledujeme prodeje italského dluhu i negativní vývoj eura.
  • FedEx je ve svém výhledu opatrný, ale akcie rostou
    Na pozadí lepších než očekávaných výsledků společnosti Oracle a revize výsledků společnosti FedEx směrem nahoru otevřou evropské trhy dnes ráno s největší pravděpodobností přibližně o 0,8 % výše. Býčí sentiment je zpátky, i když se v současné době pohybujeme na tenkém ledě, jelikož u indexu S&P500 se blížíme úrovni 1130. Sledujme cenovou akci kolem této úrovně. Ta nám totiž ukáže, zda bude mít trh dost síly na její prolomení. Dalším krokem vzhůru by byla hladina 1150, ale tyto úrovně ocenění upřímně řečeno chápeme jen stěží. Nejsou podloženy fundamentálními faktory, ale trh může hnát výše samozřejmě pouhý sentiment.
  • FedEx odmietol zverejniť celoročné vyhliadky, akcie klesli o 5%
    FedEx (FDX.US) vykázal štvrťročný zisk 4,83 USD na akciu, čo bolo vysoko nad očakávania analytikov na úrovni 4,01 USD na akciu. Spoločnosť zaznamenala lepšie ako očakávané príjmy vo výške 20,6 miliárd dolárov, pretože pandémia naďalej posilňuje dodávky balíkov. Dodávateľská spoločnosť však neposkytla vyhliadky pre budúci rok s odvolaním sa na neistotu v súvislosti s Covidom. „Aj keď je celkové prostredie stále neisté, očakávame rast výnosov v druhej polovici fiškálneho roku 2021, ktorý bude spôsobený očakávaným zvýšeným dopytom po našich službách, keď budeme naďalej plniť svoje strategické priority,“ uviedol finančný riaditeľ Michael Lenz v správe o príjmoch.
  • FedEx po optimistických odhadech pro rok 2023 vzrostl o 8 %
    FedEx (FDX.US) včera po uzavření burzy zveřejnil výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí 2022 a také za celý fiskální rok 2021. Zatímco výsledky ve 4. kvartálu nedosáhly očekávání analytiků, společnost zveřejnila silný odhad na příští fiskální rok (červen 2022 - květen 2023), což vedlo k dnešnímu posílení cen akcií.
  • FedEx roste navzdory smíšeným čtvrtletním výsledkům
    Akcie společnosti FedEx (FDX.US) ve středu vzrostly o více než 4,0 % navzdory smíšeným čtvrtletním údajům. Společnost, která je považována za jednoho z ekonomických tahounů, plánuje zlepšit ziskovost a výrazně snížit náklady.
  • FedEx varuje před zhoršením výhledu
    Americká kurýrní a logistická společnost FedEx (FDX.US) včera varovala před zhoršujícím se výhledem poptávky. Mike Lenz, finanční ředitel společnosti, uvedl, že společnost v dohledné době předpokládá nižší poptávku. Dodal, že trendy v poptávce se začaly obracet rychleji, než se očekávalo, a v podnikání se to začíná projevovat. Uvedl, že uzemnění některých letadel sice umožní společnosti realizovat úspory nákladů prostřednictvím odložení pravidelné údržby naplánované na základě letových hodin, ale nevyváží to ztrátu příjmů způsobenou nedostatkem obchodu.
  • FedEx ztrácí téměř 23 %!
    FedEx (FDX.US), jedna z předních amerických přepravních společností, se včera při obchodování po uzavření burzy propadla o více než 16 % poté, co společnost zveřejnila neuspokojivé zprávy o zisku za 1. fiskální čtvrtletí 2023 (kalendářní čtvrtletí červen-srpen). Společnost vynechala odhady zisků i tržeb a poskytla poněkud nepříznivý komentář.
  • Fed Goolsbee komentuje měnovou politiku USA 💵 EURUSD mírně posiluje
    Předseda Federálního rezervního systému v Chicagu Austan Goolsbee dnes hovořil o měnové politice USA. Při pohledu na tón předchozích členů Fedu můžeme jeho vyjádření číst spíše jako holubičí, nicméně základ komentáře byl podobný: pozorné sledování příchozích údajů a pravděpodobné snížení sazeb, pokud bude pokračovat pokrok v inflaci.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Falcon Broker
FxPro
FXlift
reklama
CapXmaster srovnani