Úterý 19. březen 2024 05:44
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Ekonomika zůstává vůči dopadům energetické krize odolná

02.12.2022 20:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Naše očekávání ohledně říjnových dat z reálné ekonomiky jsou poměrně optimistická. Čekáme pokračující meziměsíční růst maloobchodních tržeb. Přispět by k němu měly vládní opatření na pomoc domácnostem a také pokračující růst mezd, když se řada podniků během podzimu rozhodla svým zaměstnancům kompenzovat část nákladů spojených s vysokou inflací. Nadále solidní mzdovou dynamiku by měla indikovat i data za třetí čtvrtletí, k výraznějšímu zrychlení mzdového růstu však patrně dojde až na přelomu roku. V průmyslu podle nás v říjnu pokračoval pokles produkce, avšak výrazně nižším tempem, než na jaké by ukazovaly pesimisticky vyhlížející předstihové indikátory. Pozitivní vliv zde nadále měly odeznívající problémy s dodávkami výrobních vstupů a příznivě mohlo působit i výrazné snížení cen energií na velkoobchodních trzích. Inflace v listopadu podle našeho odhadu mírně zrychlila z 15,1 % na 15,5 % y/y. Na nižších úrovních ji až do konce roku budou držet vládní opatření snižující cenu elektřiny, poté však pravděpodobně opět mírně zrychlí. ČNB bude podle všeho pokračovat v politice stabilních úrokových sazeb.

Vysoká inflace prudce snižuje kupní sílu mezd

Odhadujeme, že průměrná nominální mzda ve třetím letošním čtvrtletí vzrostla meziročně o 5,5 % po růstu o 4,4 % zaznamenaném ve druhém čtvrtletí. Zrychlení meziroční dynamiky je způsobeno zejména nižší srovnávací základnou loňského třetího čtvrtletí, které bylo ve znamení odeznění mimořádných odměn v sektoru zdravotnictví a sociální péče souvisejících s pandemií. V mezičtvrtletním vyjádření naopak podle nás došlo k dočasnému zpomalení mzdového růstu z 2,1 % q/q (po sezónním očištění) v Q2 22 na 1,1 % q/q. Napětí na trhu práce přispívá k pokračujícímu vzestupu nominálních mezd v podnikatelské sféře. V nepodnikatelské sféře byl růst platů ve třetím čtvrtletí ovlivněn 10% navýšením tabulek pro část pracovníků veřejné správy od září. Vzhledem k tomu, že inflace vzrostla z průměrných 15,8 % y/y v Q2 22 na 17,6 % y/y v Q3 22, celkové reálné mzdy pravděpodobně klesly o 10,1 % y/y po předchozím poklesu o 9,8 % y/y, a to při přibližné meziroční stagnaci (reálné) produktivity práce v Q3 22. ČNB je ve své prognóze o něco optimističtější, když očekává nominálně 6,1 % y/y (avšak při reálném poklesu o 11,5 % y/y). Na přelomu roku očekáváme zrychlení nominálního mzdové dynamiky. V prostředí napjatého trhu práce by se totiž do mzdových požadavků zejména v podnikatelské sféře měla promítat vysoká inflace, která v letošním roce způsobuje rekordní propad kupní síly mezd. V příštím roce by tak mzdy mohly růst dvouciferným tempem.

Vládní podpora a vyšší dynamika mezd přispěly k růstu spotřebitelských výdajů

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v říjnu pravděpodobně pokračovaly v meziměsíčním růstu, oproti nečekaně silnému září však pomalejším tempem. Podle našich odhadů meziměsíční růst zpomalil z 0,8 % na 0,2 % (SA). Přetrvávající kladná dynamika by značila mírné oživení spotřebitelské poptávky poté, co od dubna do srpna tržby bez přestávky klesaly. Vliv na to podle nás měla vládní podpora a vyšší dynamika mezd. K výraznému nárůstu maloobchodních tržeb v září pravděpodobně přispěla výplata vládní pomoci rodinám s dětmi. Od října pak vešel v platnost úsporný tarif a odpuštění plateb na obnovitelné zdroje energie. Vlivem toho většina domácností v posledních třech měsících letošního roku zaznamená značné snížení zálohových plateb za spotřebu elektrické energie, v některých případech až na nulu. Zmíněná opatření mají plošný charakter a jsou tak silným fiskálním stimulem. Z anekdotické evidence vyplývá, že řada firem se v průběhu podzimu rozhodla kompenzovat svým zaměstnancům část nákladů spojených s vysokou inflací, a to buď pomocí jednorázové odměny či ve formě mimořádného zvýšení mzdy. Na částečné oživení spotřebitelské poptávky by mohl ukazovat i výběr daně z přidané hodnoty, který od září vykazuje vyšší meziměsíční dynamiku. Omezujícím faktorem růstu výdajů domácností naopak zůstává rekordně nízký spotřebitelský sentiment. Po předchozím utlumeném vývoji se v září dařilo i prodejům automobilů. Ty pravděpodobně podpořila zvýšená produkce v důsledku obnovených dodávek výrobních vstupů a tento pozitivní vliv podle našeho odhadu přetrval také v říjnu. Ukazují na to rostoucí počty registrací nových aut. Celkové maloobchodní tržby byly podle nás v říjnu ve výsledku meziměsíčně vyšší o 0,4 % (SA) po předchozím růstu o 1,1 %. V meziročním srovnání by však stále měly být tržby nižší, ty celkové o 3,8 % a bez prodejů aut o 5,9 % (WDA; letošní říjen měl stejný počet pracovních dní jako ten loňský).

Průmysl se zatím drží navzdory slabým předstihovým indikátorům

Průmyslová produkce v říjnu podle našeho odhadu klesla meziměsíčně o 0,3 % po zářijovém poklesu o 0,2 % (SA). Negativní trend vývoje tedy přetrvává, rychlost poklesu je ale oproti původním očekáváním nižší. Vyšší odolnost vůči dopadům energetické krize vykazuje většina průmyslových odvětví. Nejvíce pak výroba automobilů, která v předchozích měsících silně rostla, pravděpodobně zejména vlivem kompletace a následného vyskladnění části dosud rozpracované výroby z důvodu chybějících dílů. Odeznívání problémů v dodavatelských řetězcích a nevyřízené objednávky z předchozích měsíců by měly držet průmyslovou produkci na vyšších úrovních také v říjnu. Pozitivní vliv na říjnovou produkci mohlo mít i výrazné snížení cen elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích, když některé průmyslové podniky nakupují energie za spotové ceny. Pesimismus vyplývající z měkkých předstihových indikátorů se tak zatím zhmotňuje v jen velmi omezené míře. V říjnu PMI ze zpracovatelského průmyslu opět klesl a dosáhl nejnižší úrovně od května 2020. Úroveň sentimentu tedy zůstává nízká a jako hlavní důvod průmyslové podniky nejčastěji zmiňují klesající poptávku. Příznivě by v dalších měsících naopak mohlo působit i vládou plánované zastropování cen elektřiny a plynu pro všechny podniky, včetně těch velkých. Meziroční růst celkové průmyslové produkce podle nás v říjnu zpomalil z 8,3 % na 7,1 %. Na vysokou meziroční dynamiku nadále působí nízká srovnávací základna loňského roku.

Vládní opatření proti drahým energiím budou nadále držet inflaci poblíž 15 %

Očekáváme, že spotřebitelské ceny v listopadu meziměsíčně vzrostly v průměru o 0,6 % poté, co v říjnu klesly o výrazných 1,4 %. Důvodem tohoto poklesu bylo zavedení úsporného tarifu a odpuštění plateb na obnovitelné zdroje energie v důsledku čehož průměrná cena elektřiny pro domácnosti klesla na polovinu. Váhově významnější vliv plynoucí z úsporného tarifu přetrvá až do konce roku a meziroční inflace tak pravděpodobně zůstane poblíž říjnové úrovně. Meziroční dynamika regulovaných cen však i přesto v listopadu zrychlí, a to vlivem nízké srovnávací základy loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu. To je hlavní důvod námi očekáváného zrychlení celkové meziroční inflace z 15,1 % v říjnu na listopadových 15,5 %. V meziměsíčním vyjádření by měla zůstat dynamika spotřebitelských cen nadále výrazná, když po sezonním očištění pro listopad odhadujeme jejich růst v průměru o 1 %. Zatímco ceny potravin pravděpodobně pokračovaly v meziměsíčním růstu, oproti říjnu však výrazně pomalejším tempem, pohonné hmoty naproti tomu mírně zlevnily. V případě jádrové inflace očekáváme její snížení v meziročním vyjádření z 14,6 % na 14,0 %. Vliv na to ale bude mít především vyšší srovnávací základna. V meziměsíčním SA vyjádření odhadujeme jen nepatrné snížení z 0,9 % na 0,8 %. Po odeznění vlivu úsporného tarifu předpokládáme v lednu opětovnou akceleraci celkové meziroční inflace k 17 %. Působit bude i skutečnost, že na přelomu letošního a příštího roku průměrné spotřebitelské ceny elektřiny a plynu pro domácnosti zřejmě dosáhnou vládou stanovených cenových stropů.

Repo sazba ČNB zůstane na 7 % až do poloviny příštího roku

Česká národní banka pokračuje v politice stabilních úrokových sazeb. Zatímco prognóza ČNB ukazuje na potřebu jejich dalšího výrazného zvýšení, většina bankovní rady preferuje pokračující stabilitu. Na prosincovém zasedání podle guvernéra Michla úrokové sazby buď vzrostou nebo zůstanou beze změny. Na poslední tiskové konferenci po listopadovém rozhodnutí guvernér zároveň připustil, že sazby mohou zůstat vyšší po delší dobu. Oproti prognóze ČNB neočekáváme, že by bankovní rada sazby dále zvyšovala. Základní repo sazba podle naší prognózy zůstane na současných 7 % až do srpna příštího roku, kdy by mohla začít postupně klesat. Ještě na konci roku 2023 by se ale měla pohybovat poblíž 5 % a politicky neutrální hladiny tří procent by měla dosáhnout až v závěru roku 2024. Rizika naší prognózy dalších kroků ČNB hodnotíme jako vychýlená ve směru vyšších úrokových sazeb, ať už ve smyslu potřeby jejich dalšího nárůstu či setrvání na vyšších úrovních po delší dobu. V tomto směru působí především námi očekávaný nárůst mzdové dynamiky (ČNB vzhledem k vysoké inflaci očekává umírněný růst mezd) a odkotvená inflační očekávání, stejně tak ale i nadále uvolněná fiskální politika české vlády a svižné zvyšování úrokových sazeb zahraničními centrálními bankami.

Autor: Martin Gürtler, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 1,4 %
    Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 1,4 %, po předchozím růstu o 1 %. To byl oproti naší prognóze mezičtvrtletního poklesu HDP o 0,1 % výrazně lepší výsledek. Finanční trh na druhou stranu očekával v průměru růst o 1,8 % a je tak dnešním výsledkem naopak mírně zklamán. Pásmo tržních odhadů bylo však tentokrát neobvykle široké, což jen odráží zvýšenou mírou nejistoty. Meziroční růst ekonomiky zpomalil z 8,1 % na 2,8 %. Ve srovnání s předkrizovým obdobím, konkrétně s třetím čtvrtletím roku 2019, byla úroveň ekonomické aktivity nižší o 2,9 %.
  • Ekonomika ve 2Q lepší než čekal trh
    Ekonomika ve 2. čtvrtletí podle předběžných odhadů klesla na 6,5 % meziročně oproti 8,5 % v 1. kvartále, ale trhy očekávaly pokles na 6,1 % meziročně.
  • Ekonomika ve 4Q22 klesla mezičtvrtletně o 0,3 % a nacházela se v mírné recesi
    Tuzemská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,3 %, zatímco meziročně byl její HDP o 0,4 % vyšší. To bylo v obou případech plně v souladu s naším na trhu nejoptimističtějším odhadem. Trh v průměru očekával hlubší pokles HDP, konkrétně o 0,6 % mezičtvrtletně.
  • Ekonomika v I. kvartále překvapivě silně rostla
    Růst českého reálného HDP činil 0,7% mezikvartálně, resp. 4,6 % meziročně. Trh přitom počítal s růstem "jen" o 0,3 % mezikvartálně.
  • Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 %
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku rostla mezičtvrtletně o 0,7 procenta, po předchozím růstu o 0,8 procenta. Dnes zveřejněný první odhad vývoje HDP tak byl jen nepatrně vyšší než naše prognóza (+0,5 procenta) a tržním konsensus (+0,4 procenta). V meziročním srovnání růst ekonomiky zrychlil z 3,6 procenta na 4,6 procenta. To bylo však významně dáno skutečností, že během loňského prvního čtvrtletí platila velmi silná protiepidemická opatření, zahrnující mimo jiné zákaz pohybu mezi okresy.
  • Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 %
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku rostla mezičtvrtletně o 0,7 %, po předchozím růstu o 0,8 %. Dnes zveřejněný první odhad vývoje HDP tak byl jen nepatrně vyšší než naše prognóza (+0,5 %) a tržní konsensus (+0,4 %). V meziročním srovnání růst ekonomiky zrychlil z 3,6 % na 4,6 %. To bylo však významně dáno skutečností, že během loňského prvního čtvrtletí platila velmi silná protiepidemická opatření, zahrnující mimo jiné zákaz pohybu mezi okresy.
  • Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,9 %
    Zpřesněný odhad tuzemského HDP přinesl mírnou vzestupnou revizi. Podle té česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla mezičtvrtletně o 0,9 %, zatímco předběžný odhad hovořil o 0,7 %. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím tak hospodářský růst nepatrně zrychlil z 0,8 %. V meziročním vyjádření se růst zvýšil z 3,6 % na 4,8 %, z velké části však vlivem nízké srovnávací základny loňského roku.
  • Ekonomika v souladu s naší prognózou v Q2 nepatrně vzrostla
    Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 % po stagnaci v prvním čtvrtletí. Tento vývoj byl plně v souladu s naší prognózou a rovněž s tržním konsensem. V meziročním vyjádření nadále ekonomika klesala, a to o 0,6 % y/y poté, co v prvním čtvrtletí klesla o 0,5 % y/y. Vliv na to měly hlavně dva po sobě jdoucí mezičtvrtletní poklesy HDP z druhé poloviny loňského roku, které ekonomiku uvrhly do technické recese.
  • Ekonomika v USA na konci roku pokračuje v solidním růstu. Rusko ztratilo zájem o G7
    Guvernér Švýcarské národní banky (SNB) v pondělí oznámil, že zatím není zapotřebí více snižovat sazby od záporu, ale pokud si to fundamenty vyžádají, tak SNB bude připravena více uvolni svoji monetární politiku. Turecký prezident Erdogan pohrozil Spojeným státům, že zavře americkou leteckou základnu Incirlik, pokud vstoupí v účinnost sankce namířené na Turecko.
  • Ekonomika zažila poslední špatné čtvrtletí
    „Pandemická opatření poškozovala ekonomiku a zvyšovala zadlužení země i v prvním čtvrtletí letošního roku. Díky postupnému rozvolňování by se však situace měla začít zlepšovat od druhého čtvrtletí letošního roku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ekonomika 2013: Vyšší inflace, nižší růst
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.Věříme, že se v prvním čtvrtletí roku 2013 zvýší inflační očekávání a sníží se...
  • Ekonomiku čaká náročný rok
    Akciové trhy majú za sebou ďalší pozitívny týždeň aj napriek početným varovným signálom. Nezamestnanosť v Spojených štátoch vzrástla na 14,7%, čo predstavuje najvyššiu úroveň nezamestnanosti v krajine od začiatku 40-tých rokoch, kedy sa ekonomika zotavovala z veľkej hospodárskej krízy. O prácu prišlo v apríli v USA viac ako 20 miliónov ľudí, pričom najväčší nárast nezamestnanosti sa objavil u skupiny nízkopríjmových zamestnancov.
  • Ekonomiku táhla domácí poptávka
    Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla mezikvartálně o 0,2 % tak, jak jsme očekávali, tržní konsenzus ve výši -0,4 % q/q však data překonala. Ve srovnání s prvním čtvrtletím se tak jedná o citelné zpomalení (růst 0,9 % q/q). Přesnou strukturu zatím neznáme, z vyjádření statistického úřadu nicméně vyplývá, že za výsledkem stála výlučně domácí poptávka. Růst přidané hodnoty byl zaznamenán v odvětví služeb, naopak sektor průmyslu a stavebnictví stagnoval. V meziročním srovnání ekonomika přidala 3,6 %. Další vývoj bude podle našeho názoru ovlivněn vysokou inflací, která ukrajuje z reálných příjmů domácností a odráží se v propadech spotřebitelské důvěry. Ta je nejnižší od počátku sledování tohoto ukazatele. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí tak předpokládáme, že hrubý HDP poklesne o 0,3 % a o 0,7 %. Za celý letošní rok by jeho dynamika měla v meziročním srovnání dosáhnout 2,5 %, v příštím roce pak 1,7 %.
  • Ekonomiku táhne spotřeba domácností a investice, brzdou je export
    Podle zpřesněného odhadu vzrostla česká ekonomika v druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,0 % po předchozím poklesu o 0,3 %. Předběžný odhad ukazoval růst pouze o 0,6 %. V meziročním srovnání HDP rostlo tempem 8,2 %, zatímco předběžný odhad ukazoval 7,8 %. Připomeňme, že původní očekávání vývoje ekonomiky pro druhé čtvrtletí bylo citelně výš, tržní konsensus se pohyboval kolem 2,0 % mezikvartálního růstu. Takže jednoprocentní růst je stále spíše zklamáním ve světle ekonomiky, která se probouzela po covidovém uzavření. Nicméně s ohledem na velkou nejistotu je takové překvapení v podstatě pochopitelné.
  • Ekonomiky Německa i Francie příjemně překvapily
    Společná evropská měna včera proti dolaru oslabila o necelého půl procenta až na 1,3250 EUR/USD. Důvodem byly...
  • Ekonomiky Německa i USA virus zasáhl tvrdě
    Německá míra nezaměstnanosti dosáhla v červenci hodnoty 6,4 % a zůstala tak oproti červnu nezměněna. Trh vyhlížel mírné zvýšení o desetinu procentního bodu, když se čekalo 41 tisíc nových nezaměstnaných. Těch namísto toho 18 tisíc ubylo. Nutno dodat, že miliony Němců nadále před nutností registrace na úřadu práce chrání vládní program kurzarbeitu.
  • Ekonom Jan Čermák: Fed chce vidět nezaměstnanost na před-COVIDové úrovni
    Americká centrální banka pokračuje v jasné signalizaci, jež říká: abychom dosáhli svých cílů, nebojíme se sešlápnout měnové pedály až na samou podlahu. To v praxi znamená, že Fed nehodlá zvednout úrokové sazby z nuly až do doby, než míra nezaměstnanosti klesne zpět ke 4 % a inflace bude v průměru lehce nad 2 %. Kromě toho ovšem Fed slibuje, že bude ekonomiku podporovat masivními nákupy dluhopisů do své bilance a to současným ďábelským tempem přibližně 120 miliard amerických dolarů měsíčně.
  • Ekonomové letos očekávají rekordní akciové trhy
    Podle analytiků a ekonomů se letos bude opakovat úspěšný loňský rok na trhu s primárními úpisy akcií – IPO. Celkem 1 765 společností prodalo akcie za 200 miliard dolarů. Firmám po celém světě na burze přeje příznivý ekonomický vývoj a přebytek peněz u investorů. Jednou z největších letošních veřejných nabídek bude asi prodej akcií saúdskoarabské ropné společnosti Aramco, pokud jej někdo netrumfne.
  • Ekonomové: Máme před sebou koktejl pro silný růst zlata
    Zlato dosáhlo na konci loňského roku nejvyšší ceny v historii, když se na burze prodávalo za 2 135 dolarů za troyskou unci. Poté mírně kleslo na dnešních 2 006 dolarů. Podle ekonomů ale tento rok směřuje k novým rekordům.
  • Ekonomové navrhli, jak zajistit Francouzům Vánoce v rodině
    Aby Francouzi mohli trávit Vánoce se svými širšími rodinami a nepřispět tím k nebezpečnému růstu nákazy koronavirem, měla by být v zemi vyhlášena uzávěra po celou adventní dobu. V článku otištěném v listu Le Monde to napsali dva z loňských laureátů Nobelovy ceny za ekonomii Esther Duflová a Abhijit Banerjee.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Dukascopy new