Pátek 19. duben 2024 11:51
reklama
FTMO férovost
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Fidelity International: Snaha o energetickou nezávislost by mohla poznamenat zavádění obnovitelných zdrojů energie

10.03.2022 15:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ničivá válka na Ukrajině dramaticky zvýšila potřebu energetické nezávislosti v Evropské unii, která před několika dny oznámila plán na snížení své závislosti na ruském plynu. To si v krátkodobém horizontu vyžádá větší využívání fosilních paliv. V dlouhodobém horizontu by to mělo urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie.

Uprostřed děsivé války na Ukrajině a pravděpodobné eskalace sankcí spěchají evropské vlády s hledáním způsobů, jak snížit svou závislost na ruském plynu, a to prostřednictvím znovuotevření nebo odložení uzavření uhelných elektráren v Evropě a nalezením jiných zdrojů plynu. V blízké budoucnosti se kvůli tomu zvýší emise i náklady.

Současně státy a společnosti hledají způsoby, jak zmírnit svou expozici vůči vyšším cenám ropy a plynu díky šetrnému zacházení s energií, většího využívání levnějších alternativ, jako jsou obnovitelné zdroje energie, a investic do jaderné energetiky. „Vítr a slunce nepatří nikomu," poznamenal nedávno německý ministr hospodářství a člen Strany zelených Robert Habeck.

Mezinárodní energetická agentura (International Energy Agency) minulý týden představila desetibodový plán, jak snížit závislost na ruském plynu, v němž prosazuje opatření, jako je přesměrování na jiné dodavatele plynu, zvýšení množství skladovaného plynu, urychlení rozvoje větrné a solární energetiky, maximální výrobu bioenergie a jaderné energie a urychlení zavádění tepelných čerpadel, která by nahradila plynové kotle. EU rovněž oznámila plán na dosažení energetické nezávislosti "mnohem dříve než v roce 2030" prostřednictvím většího využívání zkapalněného zemního plynu a skladování energie a rychlejšího zavádění obnovitelných zdrojů energie.

Z dlouhodobého hlediska proto očekáváme, že zvýšený důraz na energetickou nezávislost vedle strukturálního posunu směrem k "čisté nule" urychlí změnu energetiky.

Emise pravděpodobně brzy porostou

V krátkodobém horizontu bude snaha o nezávislost vzhledem k současnému energetickému mixu EU generovat vyšší emise (viz graf 1). EU je ze 40 % závislá na Rusku (90 % veškerého plynu se dováží). Výpadek v dodávkách nelze zcela zaplnit přechodem k alternativním dodavatelům plynu a vybudování větrných a solárních elektráren vyžaduje čas. Bude tedy muset uvažovat o jiných fosilních palivech.  

Graf 1: Současný energetický mix EU


Německo například oznámilo, že by mohlo odložit plánované uzavření některých uhelných elektráren a dokonce zvážit prodloužení životnosti jaderných elektráren, ačkoli právní a technické překážky to mohou znemožnit. Německo se v roce 2011 po havárii ve Fukušimě rozhodlo postupně ukončit provoz jaderných elektráren, což vedlo k větší závislosti země na ruském plynu.

Italský premiér Mario Draghi mezitím prohlásil, že země zváží znovuotevření uhelných elektráren, a snaží se zvýšit domácí těžbu plynu, která v posledních letech klesla. Enel, největší italská energetická společnost, zatím uzavírá uhelné elektrárny v souladu se svými cíli úplného omezení užívání uhlí do roku 2027 a neprozradili žádné plány na opětovné otevření uhelných elektráren. „Minulý týden jsme se společností jednali a ta zůstává odhodlána plnit své dlouhodobé cíle v oblasti dekarbonizace, ačkoliv uznává nejistotu v blízké budoucnosti. Oznámila také, že změní současné plány přestavby dvou uhelných elektráren na plyn a místo toho zkoumá možnost jejich využití pro skladování energie z obnovitelných zdrojů,“ popisuje Matthew Jennings, investiční ředitel týmu akciového portfolia Fidelity International.

Evropské energetické společnosti pravděpodobně navýší skladování energie jak plynu, tak obnovitelných zdrojů, a také budou získávat více plynu ze severní Afriky a Blízkého východu.

Urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie pro dosažení nezávislosti a „čisté nuly“

Kromě hledání alternativních zdrojů fosilních paliv signalizovaly evropské země dlouhodobé plány na urychlení přechodu k čisté nule.

Německo, které si dříve stanovilo cíl nulové čisté spotřeby do roku 2040, jej nyní posunulo na rok 2035 a věří, že až 80 % svého cíle může dosáhnout do roku 2030. Německý ministr pro klima Oliver Krischer o této změně informoval na Twitteru jako o způsobu, jak se postavit na stranu Ukrajiny. Podobné záměry naznačily i další evropské země, ačkoli zatím žádná jiná svůj čistý nulový cíl znovu nestanovila.

V době psaní tohoto článku nedošlo k žádnému skutečnému přerušení dodávek ropy a plynu do Evropy. Země se však na tuto možnost připravují a ceny v důsledku toho výrazně vzrostly. To představuje další stimul k přechodu na levnější energii.

V posledních letech výrazně klesly náklady na výstavbu a provoz technologií obnovitelných zdrojů, což umožňuje urychleně realizovat dosažení cílů čisté nulové spotřeby. Například náklady solární energie klesly za posledních 10 let přibližně o 80 %. Zvýšení investic a uplatnění technických znalostí ve vysoce odborných ekonomikách, jako je Německo, by mohlo náklady dále snížit. Mohly by se také celkově urychlit schvalovací procesy, které odráží geopolitické a environmentální potřeby.

Překážky zůstávají

Ceny hlavních komodit potřebných pro energetickou transformaci (např. oceli a hliníku) však rostly již před invazí na Ukrajinu v důsledku epidemie Covidu-19  kvůli vysoké poptávce a v posledních týdnech se ještě zvýšily.

Vzácné kovy potřebné pro elektromotory, fotovoltaické články a baterie by mohly být obzvláště citlivé na tlak na ceny, protože jejich produkce je soustředěna do dvou zemí - Ruska a Číny. Zachování přístupu k těmto klíčovým dodavatelským řetězcům bude mít zásadní význam pro úspěšný přechod na obnovitelné zdroje energie.

Problémem zůstává přerušování dodávek energie. Nepravidelný výkon větrných a solárních zdrojů znamená, že k všeobecnému přijetí těchto zdrojů bude třeba značného pokroku v technologiích skladování.

Po invazi na Ukrajinu začínají trhy tuto zvýšenou potřebu reflektovat. Například nedávné pohyby cen akcií společností zabývajícími se vodíkovými technologiemi naznačují, že někteří investoři nyní věří, že tyto technologie, která zatím nebyly ve velkém měřítku vyzkoušeny, jednoho dne poskytnou nějaké odpovědi.

S pokračující válkou na Ukrajině jsou výhody odklonu od energetického systému závislého na dovozu fosilních paliv ještě jasnější. Přestože přechod na nový systém stále ještě stojí před výzvami, můžeme doufat, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude evropská energetická síť čistší a soběstačnější.

Zdroj: Fidelity International

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fidelity International: Riziková aktiva pod tlakem
    V červnovém výhledu vysvětluje Andrea Iannelli, ředitel investic společnosti Fidelity International, proč bychom měli být tento měsíc obezřetní a pozorně sledovat obchodní války a politická napětí související s FEDem, ECB a Brexitem.
  • Fidelity International: Rok 2017 bude obdobím amerického růstu
    Dominic Rossi, globální CIO pro oblast akcií ve Fidelity International se domnívá, že jednoznačně nejlepším akciovým trhem v příštím roce budou Spojené státy. Společnost Fidelity International zde předpovídá růst zisků ve výši 11,2 % a návratnost vlastního kapitálu ve výši 16,2 %. Vůdčí postavení budou v roce 2017 i nadále zaujímat vyspělé trhy, zejména evropské, oproti rozvíjejícím se trhům.
  • Fidelity International: Rozkvět čínského trhu s pandími dluhopisy není tak černobílý
    Trh s pandími dluhopisy zaznamenal v roce 2023 boom, za což můžou i nízké náklady na půjčky v Číně pro zahraniční emitenty. Trh se však stále potýká s překážkami, včetně nízké likvidity, konkurence z offshorového trhu s dluhopisy „Dim Sum“ a rostoucího počtu mezinárodních společností, které diverzifikují své aktivity mimo Čínu.
  • Fidelity International rozšiřuje nabídku ETF
    Společnost Fidelity International ("Fidelity") rozšiřuje svou nabídku ETF o dvě aktivní ETF s pevným výnosem. Fidelity UCITS II ICAV - Fidelity Sustainable EUR Corporate Bond - Paris Aligned Multifactor UCITS ETF a Fidelity UCITS II ICAV - Fidelity Sustainable USD Corporate Bond - Paris Aligned Multifactor UCITS ETF (dále jen "fondy") jsou nyní kótovány na londýnské burze cenných papírů a na burze Xetra, v budoucnu budou kótovány na burzách SIX a Borsa Italiana.
  • Fidelity International rozšiřuje nabídku fondů o strategie SFDR podle článku devět
    Společnost Fidelity International ("Fidelity") rozšířila svou nabídku fondů o osm fondů klasifikovaných podle článku 9 nařízení o udržitelném financování Sustainable Finance Disclosure Regulation ("SFDR"). Tato speciální skupina strategií aktivních a burzovně obchodovaných fondů ("ETF") je otevřena maloobchodním, velkoobchodním i institucionálním klientům. Fondy reagují na rostoucí poptávku klientů po strategiích, které investují do emitentů, kteří přispívají k přechodu na udržitelnější ekonomiku a mají z toho prospěch.
  • Fidelity International: Rozvíjející se trhy napovídají, kdy Fed sníží sazby
    Chcete vědět, kdy začne Federální rezervní systém nebo Evropská centrální banka snižovat úrokové sazby? Uděláte nejlépe, než když se podíváte na jejich protějšky na rozvíjejících se trzích.
  • Fidelity International: Růst sazeb není vždy špatný, pokud máte strategie s nízkou volatilitou
    Základní pravidla jsou atraktivní, ale to neznamená, že vždy fungují. Například rostoucí výnosy dluhopisů neznamenají automaticky špatnou zprávu pro strategie s nízkou volatilitou; pochopení proč však vyžaduje bližší pohled na síly, které pohánějí každý cyklus zvyšování sazeb.
  • Fidelity International: Rychlé otevírání ekonomiky žene inflaci vzhůru
    Spotřebitelské ceny v USA rostou nejrychlejším tempem za posledních 13 let v důsledku nižší srovnávací základny, rostoucích cen energií a opětovného otevírání ekonomiky.
  • Fidelity International: „Satelitní špioni“ se zaměřili na kácení pralesů kvůli palmovému oleji
    Kácení deštných pralesů bylo na nedávné konferenci COP26 United Nations Climate Change Conference v Glasgow jedním z hlavních bodů programu a mnoho zemí se zavázalo, že do roku 2030 s těmito aktivitami skoncují.
  • Fidelity International: Složitější ekonomické prostředí vyžaduje kvalitativní přístup
    Tržní cykly jsou stále kratší a volatilnější a investoři mohou benefitovat ze snadno dostupných ETFek, které mohou rychle zprostředkovat taktické změny expozic.
  • Fidelity International: Soukromé úvěry jsou alternativou v době, kdy roste tlak na bankovnictví
    Soukromý dluh se může stát důležitým zdrojem kapitálu pro evropské společnosti, protože banky v důsledku rostoucích sazeb a většího důrazu na regulační požadavky zpřísňují úvěrové požadavky.
  • Fidelity International: Soukromý úvěrový trh by mohl být defenzivní variantou pro investory
    V době, kdy se ekonomiky připravují na očekávanou recesi, by defenzivní variantou pro investory mohly být soukromé úvěrové trhy. A to díky jejich strukturálním vlastnostem a relativní síle této třídy aktiv. Soukromý úvěrový trh vykazuje určité rysy, které by mohly investorům pomoci vyhnout se těm nejhorším úrovním volatility ostatních tříd aktiv – především proto, že jakožto nástroje s pohyblivou úrokovou sazbou přinášejí v prostředí rostoucích úrokových sazeb vyšší výnosy.
  • Fidelity International: Společnosti se drží ESG navzdory výzvám –⁠ ale jedno klíčové slepé místo přetrvává
    Souhrn: Podle průzkumu analytiků společnosti Fidelity International pro rok 2023 se společnosti i přes ekonomické turbulence drží důrazu na zásady udržitelného rozvoje. Stále však existuje velký prostor pro zlepšení – zejména pokud jde o zamezení úbytku biologické rozmanitosti.
  • Fidelity International: Stagflační dynamika stále v pozadí
    Konflikt na Ukrajině se posouvá do dalšího týdne, volatilita zřejmě vydrží a výhled je poznamenán hrozbami pro růst.
  • Fidelity International: Těžká volba – odvrátit recesi, nebo porazit inflaci?
    Červnový příběh trhu je z oblasti pevných výnosů. Dluhopisy s vysokým výnosem klesly o téměř 7 %, zejména v důsledku širších spreadů. Po většinu letošního roku byly ztráty dluhopisů způsobeny růstem sazeb, přičemž ten se nyní projevuje v úvěrovém riziku, což signalizuje přesun pozornosti od inflace k růstu.
  • Fidelity International: Trump vs. Clintonová = vliv na kapitálové trhy
    Odborníci Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, se domnívají, že pokud by při prezidentských volbách 8. listopadu skutečně zvítězil Donald Trump, v krátkodobém horizontu by to přineslo pro kapitálové trhy USA větší rizika, než zvolení Hilary Clintonové. A to zejména vzhledem k vyšší míře nejistoty, která je s ním spojována. Zatímco podle analýzy Fidelity International je celkový vliv politiky prezidenta na makroekonomickou situaci a na trhy omezený, dopad na jednotlivé sektory a společnosti může být významný.
  • Fidelity International: Tři důvody pro návrat čistých energetických akcií v roce 2024
    V nadcházejícím roce budou v sektoru zabývajícím se čistou energií dominovat politická a makroekonomická rizika, a to zejména v USA. Většina špatných zpráv v tomto odvětví již však byla trhem v cenách promítnuta.
  • Fidelity International: Tři témata pro druhé čtvrtletí
    Současná polykrize vstoupila do nové fáze. Zatímco ekonomiky odstartovaly rok 2023 tím, že jsou odolné, nejrychlejší epizoda zvyšování úrokových sazeb v historii si nyní vybírá svou daň. Recese na vyspělých trzích se jeví jako nejpravděpodobnější možná situace. Alternativu k rozvinutým trhům může nabídnout Čína – její opětovné otevření by ještě mohlo poskytnout oddech trhům od Východu po Západ.
  • Fidelity International: U akcií je pro příští rok důležité pečlivé vyvážení
    Ceny aktiv startovaly po většinu roku 2020 rychleji než očekáváné příjmy, a to kvůli enormní fiskální a měnové reakci na ekonomické škody způsobené Covid-19. „Se začátkem roku 2021 se výnosy pravděpodobně budou dále zotavovat, ale nerovnoměrným tempem, což může být testem pro valuace. Sektorové divergence, širší valuace a zvýšené riziko náhlých rotací znamenají, že rok 2021 bude vyžadovat citlivé vyvážení mezi riziky a příležitostmi a schopnost rychle se přizpůsobovat změně podmínek,“ vysvětluje Romain Boscher, globální CIO pro oblast akcií, Fidelity International.
  • Fidelity International: Udržitelné 5G
    Investování do sítí 5G je klíčovým tématem letošního roku. S tím souvisí i průmyslová automatizace. Neméně důležitá je také otázka udržitelnosti, metodiky měření a celkově, zda se společnosti chovají podle udržitelných principů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace