Úterý 19. březen 2024 10:25
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Inflace překonala 11 %, ale efekt války na Ukrajině teprve přijde

10.03.2022 11:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace pokračovala ve velmi rychlé dynamice i v únoru. Dostala se z lednových 9,9 % na 11,1 %. Meziměsíčně ceny vzrostly o 1,3 %, a to po předchozím silném nárůstu o 4,4 %. I s ohledem na aktuální nejistoty se jedná o citelné překvapení, kdy jsme v souladu s trhem inflaci očekávali pod 10,5 %.

Nejvíce se na únorovém navýšení inflace podílely položky v oddíle bydlení, především pak ceny elektřiny a plynu. V souhrnu přidala kategorie bydlení 4,1 procentních bodů do meziroční dynamiky inflace. V závěsu se nachází potraviny a nealko nápoje, které přispěly 1,3 procentními body. Proinflačně působily i ostatní skupiny spotřebního koše vyjma pošty a telekomunikace a vzdělávání, kde ceny meziročně stagnovaly.

Dá se tak znovu hovořit o více méně plošném růstu cen. Zatímco zvyšování inflace z titulu energií je nabídkový, externí efekt, stále pozorujeme i dynamické domácí cenové tlaky. Ty reflektuje meziměsíční nárůst cen služeb o 1 % oproti lednu. Například ceny v rekreaci a kultuře meziměsíčně povyrostly o 2,1 % a do meziroční míry inflace přidaly 0,7 procentního bodu.

Spotřebitelská inflace

 

 

 

 

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

ČNB

v % r/r

11,1

9,9

10,3

10,4

9,7

v % m/m

1,3

4,4

        0,6

0,6

-

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČNB


Inflace znovu překonala odhad nejen trhu, ale i ČNB. To jde ve směru našeho očekávání, že ČNB na dalším březnovém zasedání ještě zvýší sazby a snad pouze o běžný „hike“ ve výši 25bb. I když pokračující cenové tlaky i v domácí ekonomice představují riziko zvýšení repo sazby o 50bb.

Inflace nečekaně vzrostla nad 11 %, a to v ní ještě nejsou zahrnuty proinflační faktory vyvolané válkou na Ukrajině. Ta se projevuje především nárůstem cen komodit, včetně ropy, zemního plynu, niklu a dalších. Bude se tedy jednat o nákladový inflační šok. Zvýší se náklady na výrobu, což firmy budou částečně přenášet do koncových cen pro spotřebitele. Očekáváme proto další zdražování zboží i služeb. Na pozadí zdražující ropy pak pozorujeme zdražující pohonné hmoty. Navíc Ukrajina i Rusko jsou důležitými vývozci zemědělských komodit, jejichž cena v důsledku válečného konfliktu na světových trzích narůstá a představuje další impulz pro růst cen potravin. Jak silný proinflační dopad války na Ukrajině nakonec bude velmi záleží na trvání konfliktu a přísnosti ekonomických sankcí. Kdyby došlo k odstřižení ruských dodávek energií, tak by průměrná inflace podle našeho odhadu letos mohla dosahovat 11-12 %. V případě umírněnějších sankcí pak okolo 10,5 %. Nicméně únorový výsledek ukazuje, že dynamika inflace je silnější, než jsme čekali a indikuje tak pro letošek ještě vyšší průměrnou inflaci.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace pokračuje v ústupu
    Spotřebitelské ceny v ČR se v září oproti srpnu snížily o 0,6 %, což bylo dvakrát rychleji, než čekal trh i než kolik ukazoval náš odhad. Meziroční míra inflace zpomalila na 3,2 % z předchozího tempa 3,3 %.
  • Inflace pokračuje v ústupu, zdražil tabák a potraviny
    Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu vzrostly v průměru o 0,4 %. Meziroční růst cen zpomalil na 2,9 % z předchozího tempa 3,2 %. To bylo 30 bp nad očekáváním trhu i prognózou ČNB. My jsme počítali se zpomalením na 2,7 %.
  • Inflace poprvé od loňského června zpomaluje, což je poměrně nečekané. Uhlí či dřevo zdražují výrazněji než elektřina, neboť Češi se v obavě právě i z drahé elektřiny horečně předzásobují
    Meziroční inflace v Česku poprvé od června 2021 klesá. V srpnu totiž vykázala úroveň 17,2 procenta, zatímco v červenci to bylo 17,5 procenta. Trh přitom předpokládal v srpnu další růst, když počítal s inflací 17,7 procenta. Česká národní banka ve své aktuální prognóze počítá se srpnovou inflací dokonce 19,3 procenta. Skutečná inflace tak za tímto odhadem zaostává o více než dva procentní body. To bude pro většinu bankovní rady České národní banky další – a pádný – argument pro to, aby na měnověpolitickém zasedání v tomto měsíci opět nedošlo k jakémukoli zvýšení úrokových sazeb.
  • Inflace poprvé od února 2022 v jednociferných vodách
    Spotřebitelské ceny v červnu podle našeho očekávání vzrostly o 0,3 %, což však v meziročním srovnání vedlo k dalšímu snížení dynamiky inflace z 11,1 % na 9,7 %. Trochu překvapivá je však struktura červnové inflace. Za prvé, ještě o něco rychleji, než jsme předpokládali, rostly ceny služeb (0,8 % m/m). Na prvním místě zdražovaly podle předpokladů ceny zájezdů a rekreací (+8,7 %) kvůli sezónnímu zdražování před dovolenými. I ostatní sezónností nezatížené služby však zdražují dál relativně rychle - v rychlém růstu cen pokračují ceny v pohostinství (0,6 % m/m) a hoteliérství (2,2 % m/m), dále postupně narůstá nájemné (+ 0,2 % m/m) a pokles naopak zastavilo imputované nájemné (roste druhý měsíc v řadě).
  • Inflace po rozvolnění ekonomiky zpomalila
    Zatímco v dubnu inflace překvapila vyšším údajem, v květnu tomu bylo naopak. Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,2 % a meziroční inflace se tak snížila na 2,9 % z předchozího tempa 3,1 %. Trh počítal s inflací 3,1 %, náš odhad činil 3,2 %. Zatímco v dubnu inflace předběhla i prognózu ČNB, v květnu se vrátila zpět na prognózovaných 2,9 %.
  • Inflace poskočila na 3,2 %
    Spotřebitelské ceny na konci roku v průměru vzrostly o 0,2 % a meziroční míra inflace tak poskočila o desetinku výš na 3,2 %. To bylo plně v souladu s naším odhadem a desetinku nad očekáváním trhu. Současná inflace je 0,3 procentního bodu nad prognózou ČNB.
  • Inflace po více než roce klesla a je možné, že dosáhla svého vrcholu
    Růst spotřebitelských cen v srpnu dále zpomalil. V meziměsíčním vyjádření činil 0,4 %, po předchozích 1,3 %. Po sezonním očištění růst zpomalil z 1,2 % na 0,8 %. Sezonně očištěná meziměsíční inflace se tak snižovala již čtvrtý měsíc v řadě.
  • Inflace povyroste nad 12 %
    Data o vývoji české ekonomiky zveřejněná v dubnu ukážou slabší výsledky maloobchodu i průmyslu za únor. Kvůli vypuknutí válce na Ukrajině lze u těchto statistik čekat zhoršení hlavně v dalších měsících. Inflace za březen pravděpodobně zrychlila nad 12 % y/y, a to zejména z důvodu skoku cen u čerpacích stanic. Vrchol meziroční míry inflace čekáme na jaře mírně nad 13 %.
  • Inflace PPI v EMU klesá rychleji, než se očekávalo! Holubičí komentáře ECB Panetta!
    V anualizovaném vyjádření činí růst PPI -3,4 % (prognóza -3,1 %), dřívější údaje uváděly -1,6 % r/r. Zdroj: Bloomberg Finance L.P.
  • Inflace pravděpodobně dočasně poleví
    Po listopadovém zasedání ČNB se zdá být víceméně jasné, že se holubičí většině v bankovní radě v tuto chvíli do dalšího zvyšování úrokových sazeb jednoduše nechce. A nic na tom v tomto týdnu pravděpodobně nezmění ani nejnovější inflační čísla. Předpokládáme, že meziroční dynamika inflace v říjnu díky startujícímu účinku úsporného energetického tarifu lehce zvolní (17,5 %), v listopadu a v prosinci ovšem ještě zrychlí do rozmezí 19-20 %. To víceméně odpovídá poslední prognóze centrální banky a pro holubice to nebude nový argument zvyšovat sazby.
  • Inflace překvapila pomalejším růstem
    Index spotřebitelských cen v červenci vzrostl na 1,3 % meziměsíčně a 17,5 % meziročně, přičemž trhy očekávaly růst 1,6 % m/m a 17,9 % y/y.
  • Inflace překvapila prudkým poklesem, vliv hrají vládní opatření
    Říjnová čísla o inflaci potvrdila nástřel Ministerstva Financí v rámci listopadové makroekonomické predikce a vlivem vládních opatření došlo k výraznému poklesu. Meziměsíčně cenová hladina klesala poprvé od konce roku 2020, a to hned o 1,4 %. Meziroční dynamika tak poklesla o téměř 3 procentní body na 15,1 % z 18 % zveřejněných v září. S tlumícím vlivem vládních opatření jsme v prognóze počítali, a proto byl náš odhad nižší než tržní, překvapením je ale finální síla dopadu. Bez zahrnutí úsporného tarifu a odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie by meziroční míra inflace zrychlila do oblasti okolo 18,5 %.
  • Inflace překvapila výrazným poklesem
    Inflace v prosinci klesla meziměsíčně na -0,4 % a na 6,9 % meziročně, oproti 0,1 % m/m a 7,3 % y/y v listopadu. Trhy očekávaly pokles meziměsíčně na nulu a meziročně stagnaci na 7,3 %.
  • Inflace překvapuje posunem nad 3 %
    Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o 3,1 % oproti 2,3 % v březnu a skončily tak výrazně nad odhadem trhu včetně našeho. V meziměsíčním srovnání došlo k růstu o 0,5 %, přičemž se očekávalo obdobné tempo jako v březnu (0,2 %).
  • Inflace přestává trápit ekonomiku
    „Vysoká Inflace, která byla nejpalčivějším problémem české ekonomiky v posledních letech, se pomalu stává – doufejme – minulostí. Vše nasvědčuje tomu, že s koncem loňského roku, končí také přibližně tři inflační roky. V prosinci 2023 spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 6,9 %, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Vedle prosincového vývoje spotřebitelských cen zveřejnili statistici i průměrnou míru inflace za celý rok.
  • Inflace přidala téměr dva procentní body, v květnu již na 16 %
    Růst spotřebitelských cen dosáhl v květnu meziročně 16,0 % (v dubnu 14,2 %). Inflace opět překvapila směrem nahoru, kdy převýšila i nejvyšší odhad (15,8 %). Meziměsíčně ceny vzrostly o 1,8 %, stejně jako o měsíc dříve.
  • Inflace půjde nahoru napříč kontinenty
    Poslední měsíce přinesly výrazné zpomalení spotřebitelské inflace v USA, eurozóně i v České republice. Společným jmenovatelem je pokles cen pohonných hmot způsobený situací na globálních trzích. Cena ropy v říjnu a listopadu výrazně poklesla a se zpožděním ovlivňuje inflaci na obou stranách Atlantiku. V případě eurozóny hraje svojí roli i vysoká srovnávací základna cen ostatních energií z předchozího roku. Výsledkem je posun v tržních očekáváních dalšího zvyšování úrokových sazeb centrálních bank. V USA a ČR tak trh během pár týdnů „odpricoval“ všechna zvýšení úrokových sazeb v tomto roce. V případě ECB se pak očekávání prvního zvýšení posunula až do příštího roku. Samozřejmě nelze všechno svést na pokles ceny ropy a do hry zasahují i další faktory, o kterých jsme psali minulý týden. Nicméně vývoj ceny černého zlata významně ovlivňuje hospodářství včetně měnové politiky, která by však správně měla abstrahovat od těchto vlivů. V praxi k tomu však nedochází, a proto je dobré sledovat výhled ropy pro tento rok.
  • Inflace rapidně zrychluje, takže pozor na „smrskflaci“. Výrobci potají zmenšují velikost balení, aby nemuseli tolik zvyšovat cenu
    Růst cen potravin a nealkoholických nápojů byl loni citelný. Zdražení činilo 4,5 procenta. Nyní se růst cen potravin uklidnil, nicméně obecná inflace rapidně zrychluje. Ke konci roku bude atakovat úroveň čtyř procent, kterou možná i přeskočí. Růst spotřebitelských cen tak bude nejmarkantnější za 13 let.
  • Inflace roste. Máme se obávat?
    Inflace v USA se podle nejnovějších čísel přibližuje ke svému cíli. Ukazatel PCE, který představuje preferovanou výšku inflace ze strany Federálního rezervního systému (Fedu), se pohybuje na úrovni dvou procent. Pamatujete si ještě začátek roku 2017, kdy inflace výrazně vzrostla v důsledku bazického efektu a během roku pak zmizela? Je velmi pravděpodobné, že budeme potřebovat sesbírat více údajů, abychom mohli na jistotu říci, jestli růst cen bude způsobovat problémy. Spotřebitelé v USA se proto v této fázi ještě o inflaci příliš nezajímají. Co je ale může znepokojit, je vliv cen ropy na cenu benzínu.
  • Inflace roste rychleji než mzdy
    „Přestože zaměstnanci v průměru vydělávají více peněz, v obchodech si za ně mohou koupit méně zboží a služeb. Kvůli tomu dochází k poklesu životní úrovně zaměstnanců,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points