Čtvrtek 18. duben 2024 20:31
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
CapXmaster srovnani

Komoditní trauma: FOMC vzal reflačnímu obchodování vítr z plachet

22.06.2021 12:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výbor FOMC minulý týden snížil riziko možného nástupu pádivé inflace, když navzdory očekáváním oznámil, že urychlí zpřísňování své politiky. Tím sebral vítr z plachet reflačnímu obchodování a vyslal komoditní sektor na cestu k jedné z největších týdenních ztrát od loňského března, kdy trhy na počátku pandemie zachvátila panika. Také čínské úřady se dál snažily přibrzdit inflaci omezením spekulací a hromadění komodit. Třetím nepříznivým vlivem pak byl silnější dolar, který dosáhl vůči měnovému koši dvouměsíčního maxima.

FOMC přišel minulý týden s překvapivě velkou změnou své politiky. Ačkoli původně nebylo do konce roku 2023 plánováno žádné zvýšení sazeb, teď jsou v plánu hned dvě. To je od března, kdy se většina předpovědí shodovala na tom, že do roku 2024 k žádnému zvýšení nedojde, značný posun. To napovídá, že se velká část členů Fedu začíná obávat nedávného vzedmutí inflace. Očekávaná jádrová i celková inflace pro letošní rok poskočily oproti březnu prudce vzhůru, zatímco prognózy jádrové i celkové inflace na příští rok stouply jen o 0,1 % a v případě jádrové inflace se prognóza na rok 2023 nezměnila vůbec. Fed je evidentně ještě pořád přesvědčen, že budou tyto inflační tlaky pouze přechodné.

Také trh uvěřil, že bude inflace jenom pomíjivá, a poslal 10leté rovnovážné výnosy, které odpovídají očekávané míře inflace, o 25 bazických dnů níž. Když se přidal i silnější dolar, mnoho obchodníků, kteří se řídili obecným konsensem, to vcelku dost zabolelo. A to platí i pro reflační obchodování, které spolu se silnými základními fundamenty v posledních šesti až devíti měsících pomáhalo k prudkému vzestupu komodit.


HG měď: Na průmyslových kovech se výrazně podepsaly intenzivní snahy čínské vlády srazit ceny komodit níž. Státní podniky dostaly nařízeno lépe řídit rizika a omezit svou expozici vůči zámořským komoditním trhům. Čínská správa státních potravinových a strategických rezerv potvrdila zvěsti o tom, že brzy začne uvolňovat státní rezervy mědi, hliníku a zinku. Postupně je bude prodávat výrobním a zpracovatelským podnikům. Mezitím už vysoce kvalitní měď ztratila momentum a spekulativní dlouhé pozice klesly na jednoroční minimum. Také krátkodobé fundamenty vykazovaly známky oslabení, a tak se cena propadla na osmitýdenní minimum.

I když čínská poptávka zjevně polevuje, víra v dlouhodobý růst ceny mědi evidentně přetrvává. V posledním týdnu nám reakce trhu jasně ukazují, jak obchodování doopravdy funguje. Zpočátku je prudký růst často reakcí na přeprodaný trh nebo změnu fundamentů, ale později jej živí už jen spekulanti a těm příliš nezáleží na tom, s čím obchodují. Prostě dál zvyšují svou expozici, dokud jim pohyb cen neřekne, že je čas obrátit.

Oslabení z posledního týdne tak ve svém důsledku nebylo způsobeno náhlým propadem očekávání ohledně nadcházejících let, kdy bude neelastická nabídka jen těžko uspokojovat poptávku rychle rostoucí kvůli elektrifikaci. To jen investoři omezovali své expozice, když reagovali na negativní momentum a menší zájem o měď jako prostředek inflačního zajištění po oznámení FOMC.

Zdroj: Saxo Group

Zlato i stříbro si poté, co výbor FOMC oznámil, že zrychlí tempo zpřísňování politiky, prošly velkou korekcí. Trhy byly výraznou reakcí na politické prognózy Fedu dost překvapené, a zatímco dolar posiloval, výnosy z dluhopisů rychle zařadily zpátečku. Před víkendem sice americké vládní dluhopisy zase poskočily výrazně výš, ale to už bylo pozdě – oba kovy teď patrně čeká delší období, kdy budou muset nejprve najít úroveň podpory a poté konsolidovat.

Zlato dál zůstává komoditou nejcitlivější na úrokové sazby a kurz dolaru. A i když dolar dosáhl svého dvouměsíčního maxima, ve skutečnosti se trh lekl změny výnosů amerických dluhopisů. Fed sice uznal, že inflace stoupá, ale své prognózy na roky 2022 a 2023 zvýšil jen o 0,1 % - na 2,1 % a 2,2%. Pevné přesvědčení, že inflace nepotrvá dlouho, pomohlo srazit 10leté rovnovážné výnosy o 25 bazických bodů, takže reálné výnosy po počátečním nárůstu, který tak ublížil zlatu, uzavřely týden jen o 10 bazických bodů výš na -0,81 %.

Drahý kov, který se před schůzkou FOMC nijak zuřivě neobchodoval, tak doplatil na souběžné posílení dolaru a zvýšení výnosů. Propad pod 200denní pohyblivý průměr na hladině 1838 USD otevřel stavidla. Dlouhé pozice ve velkém kapitulovaly a fondy sledující dlouhodobější trendy si začaly znovu vytvářet krátké pozice. Podle indexu RSI se blížíme přeprodanému trhu, což naznačuje možnost zpomalení kapitulačního výprodeje, ovšem jestli se nechceme vrátit k březnovým minimům, musí se cena udržet mezi 1800 a 1770 dolary. Relativního bezpečí pak dosáhne při návratu nad 1825 dolarů, případně, což by bylo významnější, nad již zmíněný pohyblivý 200denní průměr 1838 dolarů.

Zdroj: Saxo Group

Obilné trhy zažily ve čtvrtek zatím největší jednodenní propad od roku 2009. Vše vyvolala příznivá předpověď počasí v několika oblastech amerického středozápadu a zprávy o lepších produkčních vyhlídkách po celém světě. Znovu se potvrzuje, že je zemědělství komoditním sektorem s nejkratším cyklem, a když mu přeje počasí, dokáže se mezi dvěma sezónami snadno přehoupnout z převisu poptávky k převisu nabídky.

Futures na sojové boby si kvůli očekávanému poklesu poptávky amerických rafinerií po biopalivech nevedly příliš dobře a nyní utrpěly jednu z největších denních ztrát vůbec. I kukuřice se v tomto týdnu propadla o víc než 12 %, ale pak přišla zpráva o pětinásobném zvýšení čínského importu za květen. To pomohlo pohyb cen před víkendem trochu zklidnit.

V současnosti jsou trhy vydány na milost a nemilost počasí, ale stejně jako v případě kovů nejsou slabší interní fundamenty, jako vyhlídky na lepší úrodu, dostatečným důvodem ke korekci tohoto rozsahu. Pozornost se tak upírá na finanční investory – a ti byli náhlou změnou inflace a sazeb, kterou Fed oznámil, do značné míry zaskočeni. Až se usadí prach po současné likvidaci dlouhých pozic, bude možná stačit další změna krátkodobých meteorologických předpovědí, a ceny znovu zamíří výš.

Ropa: Před schůzkou výboru FOMC začaly některé kovy a různé oblasti zemědělského sektoru oslabovat a ropa se zdála být jasným vítězem. V její prospěch hovořila rostoucí poptávka i skutečnost, že OPEC+ drží nabídku tvrdě pod kontrolou. Schůzka FOMC však udělala komoditním býkům čáru přes rozpočet a vyvolala výprodej i v případě ropy, i když poměrně nevýrazný.

Spekulanti zatím dál vesele nakupují, protože věří, že v době, kdy poptávka znovu roste a nabídku kontroluje kartel OPEC+, není riziko poklesu příliš vysoké. A podle IEA by se mohla poptávka už příští rok znovu vrátit na úroveň před pandemií.

Když však odhlédneme od oslabení po schůzce FOMC, získala cena ropy podporu v prognózách nejvýznamnějších světových obchodníků s komoditami, kteří na konferenci FT’s Global Commodity Summit svorně tvrdili, že se v nadcházejících letech může znovu vrátit na 100 dolarů, protože se přestane investovat do zvyšování objemu těžby. Velké naftařské společnosti přestanou vynakládat peníze na další produkci ropy a zemního plynu a místo toho je budou investovat do obnovitelných zdrojů. Vzniká tak potenciální dilema, kdy chtějí politici a investoři přejít na obnovitelné zdroje mnohem rychleji, než je to ve skutečnosti možné. S tím je spojeno i riziko nedostatečné nabídky v přechodném období, než začne poptávka ve druhé polovině desetiletí skutečně klesat.

Globální poptávka tedy stoupá a OPEC+ má evidentně nabídku dál pevně v rukou. Tedy alespoň do chvíle, kdy ostatní země zareagují na růst výnosů a zisků a začnou samy produkovat víc. Důležité bude, jaké rozhodnutí padne počátkem července. Tím vyšle Saúdská Arábie a s ní i celý kartel jasnou zprávu, zda bude dál uměle omezovat nabídku, aby vyšrouboval ceny ještě výš, nebo upřednostní stabilitu a objem produkce navýší.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komoditní report: Zlato září, ropa nachází podporu
    Zotavení amerických a světových akcií po obavách spojených se Severní Koreou začátkem srpna se ukázalo jako pomíjivé, když volatilita minulý čtvrtek stáhla níž klíčové indexy. Politické tření mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Kongresem nadále eskaluje a jeho administrativa působí čím dál více dysfunkčně a izolovaně. Tváří v tvář riziku, že bude americká politika zcela paralyzovaná, vykazuje trh zvětšující se známky nervozity. Index S&P 500 klesl o 1,5 % a skutečnost, že k popsání takového relativně malého posunu byly užity výrazy typu „prudký pád“ nebo „kolaps“ ukazuje, jak nepřipravený nyní trh je, když přijde na zvýšenou volatilitu a slabost trhu.
  • Komoditní RSI: Co frčí a co ne
    Index relativní síly (Relative Strength Index, RSI) je indikátor technické dynamiky trhu, jehož účelem je určit, kdy se trh nachází ve stavu překoupenosti...
  • Komoditní RSI: Co frčí a co ne?
    Komodity se v červenci propadly o téměř 5 %, což je největší propad od června 2013. Cena americké ropy WTI se za posledních několik týdnů propadla o 10 dolarů za barel. Cenu cukru i nadále tlačí dolů očekávání rekordní úrody v Brazílii.
  • Komoditní společnost Glencore po třetinové ztrátě dnes přidávala až pětinu
    Včerejším tahounem výprodejů byla jednoznačně společnost Glencore kotovaná na londýnské burze. Během jediné seance ztratila téměř třetinu ceny. Obchodovala se nejníže v historii - až na 67 pencích na akcii a zároveň za nejvyššího zaznamenaného objemu na této akcii.
  • Komoditní spready a jejich obchodování
    Při zvýšené volatilitě a nejistotě na trhu hledají mnozí obchodníci možnosti pro ochranu proti nepříznivému vývoji, mi...
  • Komoditní spready na červen
    Jednou ze strategií zaměřujících se na minimalizaci rizika a zvýšení statistické pravděpodobnosti úspěšného obchodu jsou komoditní spready. Květen přináší několik zajímavých obchodních příležitostí v oblasti komoditních spreadů. Jednu z nich najdete v tomto článku a celkem 5 nejzajímavějších analýz komoditních spreadů je možné získat v rámci nového Komoditního newsletteru.
  • Komoditní spready: Praktický průvodce pro obchodování
    Hledáte cestu, jak zhodnocovat své prostředky pomocí časově nenáročné strategie? Komoditní spready mohou být odpovědí. Jak název napovídá, jedná se o specifický přístup k obchodování komodit. Obchodování komoditních spreadů je krom své časové nenáročnosti oblíbené také pro omezené riziko.
  • Komoditní spready: Praktický průvodce pro obchodování
    Komoditní spready mohou být odpovědí. Jak název napovídá, jedná se o specifický přístup k obchodování komodit. Obchodování komoditních spreadů je krom své časové nenáročnosti oblíbené také pro omezené riziko.
  • Komoditní spready 101 – Základy obchodování spreadů
    Při zvýšené volatilitě a nejistotě na trhu hledají mnozí obchodníci možnosti pro ochranu proti nepříznivému vývoji, mi...
  • Komoditní supercyklus je u konce. Hledejme nový motor
    Země, které dosud růst své ekonomiky opíraly o boom na komoditních trzích, se musejí připravit na pokles...
  • Komoditní trh má za sebou bolestivý týden
    Nejhorší týden na Wall Street od roku 2011 byl jednou z příčin podobně brutálního týdne v oblasti komodit. Obecně orientovaný Bloomberg Commodity Index ztratil více než 6 % a všechny jeho komponenty se propadly do červených čísel. Za rychlým oslabováním stála nevyhnutelná zpráva, že se čínský koronavirus rozšířil z Asie i do zbytku světa.
  • Komoditní trhy mají za sebou úspěšný měsíc, nejvíce rostl zemní plyn
    Přestože zbývá ještě několik hodin do závěru obchodní seance, velmi dobré březnové výsledky komodit se snad dají komen...
  • Komoditní trhy v roce 2024
    Uplynulý rok přinesl korekci cen světových komodit, a to i přes pokračování konfliktu na Ukrajině. Změnu nepřinesl ani závěr roku, který byl ve znamení krize na Blízkém východě po říjnovém teroristickém útoku v Izraeli. Ceny komodit až na výjimky, jako je zlato dále klesaly. Zklamáním roku byly zejména obiloviny, např. cena pšenice poklesnula až na nižší hodnoty než před vypuknutím krvavé války. Index měřicí výkonnost hlavních komodit se za rok snížil až o 12 %. A co by mělo ovlivňovat trhy v nadcházejícím období?
  • Komoditní výhled: Analytici ve většině případů počítají s dalším růstem
    Pár dnů zpět jsme na tomto místě zveřejnili aktuální výhled pro měnové páry podle průzkumu agentury bloomberg mezi, která se dotazuje analytiků předních finančních institucí po celém světě (včetně XTB). Dnes bychom se mohli jen tak pro zajímavost podívat také na komodity. Výhled je vždy ke konci sledovaného období a tabulka níže zachycuje aktuální ocenění pro dané období podle ceny forwardu (horní řádek), medián odhadu analytiků (prostřední řádek) a rozdíl mezi tímto mediánem a aktuální cenou daného aktiva (spodní řádek).
  • Komoditní výhled: Komodity z pohledu klimatických změn a inflace
    Kombinace obav z pomalého růstu, geopolitického napětí, klimatické změny a inflačních tlaků připravila globálním komoditám potenciálně volatilní rok 2020. Zatímco globální růst – a s ním i poptávka po klíčových cyklických komoditách – zůstanou nadále nevýrazné, budeme svědky nejrůznějších problémů na straně nabídky, jejichž příčinou budou společenské nepokoje a klimatická změna.
  • Komoditní výhled: Nastávají zlaté časy
    Globální fiskální panika, která se zřejmě spustí v nadcházejících čtvrtletích, přinese dodatečné zisky u několika klíčových komodit. Zdá se, že zlato je v nejlepší pozici, aby využilo obnoveného snižování sazeb centrálních bank a výnosů dluhopisů. Riziko obnovení měnové války by naopak mohlo oslabit americký dolar, což je pro komodity další pozitivní zpráva.
  • Komoditní výhled: Zlaté časy pro zlato
    Zářijový útok na největší ropnou rafinerii světa ukázal, jak zranitelné jsou globální dodávky ropy. Navíc by globální fiskální panika, které jsme si zvlášť všímali v našich posledních čtvrtletních vyhlídkách, v nadcházejících měsících mohla být doplněna o slabší dolar. I přes rizika recese poskytne kombinace těchto dvou faktorů podporu zejména drahým kovům i klíčovým americkým zemědělským komoditám.
  • Komoditní výhled: Zlatí býci sbírají síly, inflace v centru pozornosti
    Zlato má díky geopolitické nejistotě a zvýšené hrozbě korekce u rizikovějších aktiv potenciál pro skutečné dlouhodobé posílení. Všechny komodity nyní v podstatě využívají pozornosti, která se upírá k inflaci s tím, jak současný expanzivní cyklus směřuje ke své závěrečné fázi a roste tlak na ceny. Investoři tlačí komoditní indexy na několikaměsíční maxima.
  • Komoditní zhrnutí - ropa, zlato, pšenice, zemní plyn (18.07.2023)
    Ropa reaguje poklesem poté, co se dostala do blízkosti 200denního průměru (u WTI ano, u Brentu velmi blízko).
  • Komoditný vodopád
    Ak niečo stálo za pozornosť posledné dni tak je to určite hromadný výpredaj komodít. Za posledných päť dní je striebro...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král