Úterý 19. březen 2024 04:22
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Rozbřesk: Bleskový odhad potvrdil další zpomalování české ekonomiky

14.08.2018 09:18  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pozornost finančních trhů se ještě několik týdnů sice bude upírat na Turecko a jeho padající měnu, nicméně zajímavé události se mohou dít i u nás. Naštěstí ne až tak napínavé, ale přesto důležité, protože mohou popostrčit bankovní radu ČNB k dalšímu zvýšení úrokových sazeb už na jejím zářijovém zasedání. Tou první byla nepochybně inflace, která výrazně zaostala za očekáváním centrální banky. Jak ale z komentáře ČNB vyplývá, nižší inflace až tak velkou překážkou být nemusí, když za ní stály kolísavé potraviny a když se jinak prognóza v dalších případech zatím naplňuje.

Druhé významné číslo přišlo na řadu už dnes. Jde o bleskový odhad HDP za druhé čtvrtletí, který znovu potvrdil zpomalování růstu české ekonomiky. Český HDP rostl mezikvartálně tempem 0,5 %, meziročně pak tempem 2,3 %, které zaostalo jak za předchozími odhady (2,7 %), tak za loňským tempem (4,2 %). Prognóza ČNB počítala s tempem 2,6 %. Do příštího zasedání centrální banky nás pak kromě inflace čeká jeden další důležitý ukazatel, a sice mzdy za druhý kvartál. V tomto případě centrální banka předpokládá, mj. v důsledku rostoucího napětí na trhu práce, další zrychlení až na meziročních 8,7 % a výsledek by musel asi hodně zklamat, aby další krok centrální banky oddálil.

Rozhodování ČNB však bude i nadále kromě čísel z ekonomiky zásadně ovlivňovat i kurz koruny, které se zatím nechce vracet k trendu soustavného posilování, a současně i utahování měnových podmínek. Pokud tedy do příštího zasedání koruna výrazně neposílí (což není zrovna moc pravděpodobné), tak nebude bankovní radě nic bránit v tom, aby následovala svoji prognózu a ještě na zářijovém zasedání znovu nezvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu na 1,50 %. Naposledy byla takto „vysoko“ před devíti lety, když se česká ekonomika začala pomalu oklepávat z bleskové recese.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si během včerejška nejprve vůči euru připsala skoro deset haléřů, avšak rostoucí averze k riziku ji opět posunula zpět nad hranici 25,70 EUR/CZK. Zadlužené Turecko se probíhajícímu měnovému otřesu postavilo zatím jen slovy, a tak další růst nechuti podstupovat rizika na finančních trzích je jen logickým pokračováním aktuální ságy. A nejspíše ani dnešní čísla z ekonomiky koruně žádnou velkou oporu neposkytnou, takže náladu na celém středoevropském trhu bude i nadále nejspíše ovlivňovat dění v Turecku.

Zahraniční forex
Dolar pokračuje na frontě s eurem v posilování pod 1,14 EUR/USD a proti evropské měně je tak nejsilnější za poslední více než rok. Americká měna těží z turecké krize, vůči níž nabízí investorům bezpečný přístav. Euro naopak táhnou dolů obavy o expozici některých evropských bank vůči Turecku, před čímž na konci minulého týdne varovala ECB.

Turecká lira jen včera odepsala dalších 9 %, přičemž slovní intervence centrální banky zatím nikterak nepomáhají. Trhy totiž jednak očekávají daleko razantnější krok (např. nouzové zvýšení úrokových sazeb minimálně v řádu nižších stovek bazických bodů) a jednak si opět pustil pusu na špacír prezident Erdogan. Aktuálně se tak zdá, že bez masivního zvýšení sazeb, popřípadě nějaké formy kapitálových kontrol a/nebo pomoci od MMF, se turecká ekonomika zcela neřízeně řítí do propasti.

Turecká krize sice dala včera vydechnout například polskému zlotému či maďarskému forintu, pod tlakem ale zůstává ruský rubl. Ten totiž řeší ještě vlastní problémy (sankce ze strany USA), které jej - v kombinaci s tureckou nákazou - dostaly vůči dolaru na dvouletá minima.

Ropa
Cena ropy Brent pokračuje v poklesu a po malých krůčcích se blíží hranici 70 USD/barel. Povzbuzením na této cestě byl včerejší report kartelu OPEC, který zakončila smršť pravidelných měsíčních analýz energetických agentur. Kartel v příštím roce očekává mírné ochlazení poptávky po ropě a nižší by dle odhadů měla být i přímo poptávka po jeho vlastní ropě. OPEC navíc varuje před negativními dopady obchodních třenic na cenu ropy, proto lze vyznění reportu hodnotit jako lehce medvědí. Dnes přijdou na řadu čísla o zásobách od API, předskokana středečních oficiálních čísel od EIA.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Bank of England odpoledne přihodí 25bps, MNB překvapivě sazbu zvýšila o 50 bps
    Trvalo to dlouhých 28 let, než byl Fed opět donucen k tomu, aby zvýšil oficiální úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Na včerejším zasedání se tak stalo, přičemž nová červencová prognóza věští, že show Fedu letos ani zdaleka nekončí. Ještě do konce tohoto roku by američtí centrální bankéři chtěli vidět hlavní sazbu Fedu v rozmezí 3,25-3,5 %, což představuje nárůst o dalších 175 bazických bodů. To je poměrně dost na to, že do Silvestra zbývají jen čtyři zasedání.
  • Rozbřesk: Bank of Japan, Fed a ČNB. Kdo z nich překvapí?
    Čeká nás další týden ve znamení centrálních bank, po kterém by trhy měly začít pomalu ale jistě upadat do hlubšího srpnového “odpočinku” spojeného s ještě nižší likviditou.
  • Rozbřesk: Barel ropy za 100 dolarů? Zapomeňte…
    Březnový výplach, dubnový kolaps, květnová rally a konečně červnová a červencová nuda. Tak by se dalo ve zkratce shrnout dění na ropném trhu posledních pěti měsíců, kterému nejprve dominovala extrémní volatilita, jež v průběhu léta vystřídala nebývalá cenová stabilita, když se ropa Brent zatvrzele drží na úrovni 40 USD/barel. Aktuální obchodní seance tak sice příliš vzrušení nenabízejí, za pozornost nicméně stojí, jak vlastně korona-krize poznamenala střednědobý a dlouhodobý výhled na cenu ropy.
  • Rozbřesk: Během přestávky mezi kovidovými vlnami si česká ekonomika výrazně polepšila
    Ještě než začnou přicházet nová data za poslední čtvrtletí ovlivněná dalším částečným lockdownem, budeme se moci těšit alespoň těmi starými. A tím hlavním je samozřejmě HDP za třetí kvartál, který nakonec dopadl o poznání lépe, než naznačoval bleskový odhad. Na místo o 6,2 % česká ekonomika podle zpřesněných dat rostla o 0,7procentního bodu rychleji a současně tak i její meziroční pokles byl výrazně pomalejší. Hlavní zásluhu na tomto výsledku měl tentokrát průmysl následovaný obchodem, dopravou, restauracemi a hotely. Zbylá odvětví rovněž přispěla k oživení ekonomiky, i když podstatně menší měrou. Výsledky HDP tak ukázaly, že se hospodářství dokázalo velmi rychle oklepat z propadu druhého čtvrtletí, i když zcela vykrýt jej podle očekávání nemohlo.
  • Rozbřesk: Benda chce rychlejší růst sazeb, volby mohou tlak na ČNB ještě zvýšit
    Čeští centrální bankéři začínají znovu hlasitěji šermovat zbraněmi. Vojtěch Benda z ČNB se včera jednoznačně přihlásil...
  • Rozbřesk: Benda z ČNB chce rychlejší růst sazeb, prezident ECB Draghi je extrémně holubičí
    Čeští centrální bankéři začínají znovu hlasitěji šermovat zbraněmi. Vojtěch Benda z ČNB se včera jednoznačně přihlásil do tábora jestřábů. V rozhovoru pro Hospodářské noviny otevřeně mluví o přehřívající se ekonomice překonávající odhady centrálních bankéřů. Ta podle Bendy volá po rychlejším růstu sazeb. Přirozenou reakcí na rychlejší růst mezd a stagnující korunu je podle něj pravidelný růst sazeb o 25 bps na každém zasedání, dokud ekonomika nezačne vykazovat známky ochlazení.
  • Rozbřesk: Bezprecedentní propad výroby i zakázek v průmyslu, korunu ale nechávají čísla zcela chladnou
    Včera zveřejněné dubnová čísla z průmyslu docela zřetelně ukázaly, jak to dopadne, když zamrznou dodavatelské řetězce a firmy v největším tuzemském průmyslu se rozhodnou dobrovolně zastavit výrobu. Výsledkem pak je propad produkce, který nemá v naší historii obdoby. Výroba se v tomto měsíci propadla ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o více než třetinu a v automobilovém průmyslu – výkladní skříni a motoru ekonomiky – dokonce o osmdesát procent.
  • Rozbřesk: Běžný účet zatím koruně k ziskům moc nepomůže
    Dividendová sezóna pokračovala i v červenci, kdy z ČR do zahraničí odtekly podle údajů ČNB dividendy v hodnotě 38 mld. korun. Byly tak hlavním důvodem, proč běžný účet platební bilance skončil schodkem ve výši -27 mld. korun. Zatímco dividendová sezóna pomalu vrcholí, obchodní bilance v červenci svými výsledky až tak neoslnila. Jde ovšem o tradiční letní jev, za nímž můžeme hledat spíše dovolené, a tedy jen krátkodobě nižší exportní aktivitu firem. Ostatně nejde o nic nového a nemá smysl za tím hledat nějaké zlomy trendů k horšímu.
  • Rozbřesk: Bílý dům verbálně zaintervenoval ve prospěch "podhodnoceného" eura
    Kdo jiný může zastínit americkou centrální banku v den, kdy má zasedání. Jedině nový americký prezident a to skrze verbální intervenci proti dolaru. Nebyl to sice přímo Donald Trump, ale šéf jeho ekonomický poradců Navaro a cílem nebyl silný dolar, ale slabé euro. Pozornost devizových trhů, která měla být plně soustředěna na dnešní zasedání Fedu, byla přesto rozptýlena úvahami o rostoucím protekcionismu a tím, jak by mohl poškodit perfektně šlapající německou ekonomiku.
  • Rozbřesk: Bitcoin poprvé zlomil hranici 50 tisíc dolarů a ECB mluví o jeho regulaci
    Cena bitcoinu poprvé v historii vystřelila nad 50 tisíc dolarů a tržní kapitalizace této největší kryptoměny přesáhla 900 miliard dolarů. Během prvních dvou měsíců v tomto roce se tak cena bitcoinu zvládla skoro zdvojnásobit. To se zdá téměř neuvěřitelné.
  • Rozbřesk: Blíží se desetileté výročí Lehman Brothers, odkud čekat další ránu?
    Blíží se desetileté výročí pádu investiční banky Lehman Brothers a investoři po letech víceméně “bezstarostného” růstu vyhlížejí nová nebezpečí. Pokud mluvíme o bezstarostném růstu, tak je třeba říci, že se jedná primárně o USA. Evropa si prošla po pádu Lehman Brothers dvojitou recesí a některé ekonomiky včetně Itálie začaly rozumně růst až v minulém roce. Hrozí tedy dnes vyspělým ekonomikám podobné nebezpečí?
  • Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu
    Stávka ve slovenském Volkswagenu ukazuje, že trh práce ve střední Evropě jede na maximum. Vyjednávací pozice zaměstnanců se v posledních třech letech výrazně zlepšila - jak Česko, tak Slovensko mají nezaměstnanost na historických minimech (podle metodiky Eurostatu) a zaměstnavatelé jednoduše častokrát nemají z čeho brát. Po delší době tak přichází - slovy guvernéra Jiřího Rusnoka - ideální doba pro to, abychom se přiblížili mzdové úrovni eurozóny. Porovnání mzdové dynamiky pro nás v posledních pěti letech totiž nevycházelo totiž vůbec dobře. Mzdy v průmyslu se v Česku pohybují zhruba na úrovních z roku 2012 (okolo 7 EUR/hodinu, podle Eurostatu), zatímco v Německu vzrostly ze zhruba 27 na 30 euro na hodinu. České průmyslové mzdy tak byly na konci roku 2016 oproti Německu nižší než třetinové.
  • Rozbřesk: Boom průmyslu na východě EU
    Motorem české ekonomiky byl v závěru loňského roku nepochybně průmysl. A jak ukázaly včerejší evropské výsledky tohoto odvětví, podobně tomu bylo i v řadě dalších – převážně východních – zemí. Prosincová průmyslová výroba v této části unie totiž dokázala překonal předloňské výsledky, zatímco ve starých členských zemích v podstatě zaostala za očekáváním trhu.
  • Rozbřesk: Boom v americkém průmyslu nejde dohromady se stagflačním příběhem 70. let a v Evropě padají ceny plynu
    Americká ekonomika se proměňuje v ekonomiku vícerychlostní, což komplikuje soudy o tom, zdali směřuje do recese či nikoliv. Na jednu stranu zde totiž máme trápící se realitní sektor s padajícím stavebnictvím a na straně druhé velmi svižně rostoucí průmyslovou výrobu. Někde mezi se pak nachází maloobchod, resp. spotřeba domácností, která v reálném vyjádření fakticky stagnuje.
  • Rozbřesk: Boris Johnson uspěl, ale dojednat brexit do konce října asi nestihne…
    Mezinárodní měnový fond uplynulý týden snížil výhled pro globální růst na nejnižší úroveň od velké finanční krize po pádu Lehman Brothers. Hlavním problémem je podle očekávání napětí v globálním obchodě způsobené obchodními válkami a brexitem, které vedlo MMF ke snížení výhledu pro rok 2019 o dalších 0,3 procentního bodu na 3 % (nejslabší tempo od roku 2009).
  • Rozbřesk: Boris Johnson vyhrožuje předčasnými volbami, libra i koruna pod tlakem
    Brexit v tomto týdnu opět obstarává notnou dávku tržní nervozity. Boris Johnson pohrozil rebelům ve vlastní straně novými předčasnými volbami. V Parlamentu se totiž utvořila skupina poslanců, kteří chtějí zabránit za každou cenu tvrdému brexitu. Chtějí Borise Johnsona zaúkolovat, aby v případě krachu jednání s Bruselem musel požádat o další odklad brexitu. A členy této skupiny je i řada rebelujících poslanců z vlastní strany.
  • Rozbřesk: Brent pod 45 dolary, koruna odpočívá a Česko je stále víc zemí aut
    Růst české ekonomiky je i nadále úzce spojený s průmyslem, tedy především s tím největším – automobilovým. A jeho dosavadní výsledky jsou impresivní. Podle posledních údajů SAP se produkce osobních aut a LUV za prvních pět měsíců zvýšila o více než 5 % na téměř 625 tisíc, což mimochodem znamená, že se dále zvyšuje zastoupení automobilek a jejich dodavatelů na produkci celého průmyslu, exportu a vlastně i HDP, který závisí na jejich výkonu už téměř z deseti procent.
  • Rozbřesk: Brexit, Itálie a Apple aneb jak se na trhy rychle vrací pesimismus
    Theresa Mayová sice zatím nečelí hlasování o důvěře vlastních poslanců, ale co není dnes, může být zítra. Zvlášť když podpora pro dohodu o brexitu je v parlamentu velice slabá a je možné, že poslanci brzy vyšlou Theresu Mayovou do Bruselu vyjednat výhodnější podmínky. To ovšem nebude vůbec nic jednoduchého. Na druhé straně se ozývají i nespokojené členské země EU, které naopak volají po přísnějším postupu vůči Británii - viz Francie a její požadavky na rybářskou politiku. A pokud se Mayové nebude dařit sehnat podporu pro dohodu, může se časem najít víc poslanců pro hlasování o její důvěře. Pro jistotu investorů a pro libru by proto možná bylo nakonec lepší, aby hlasování o důvěře bylo vyvoláno co nejdříve. Pokud Mayová svoji pozici ustojí, nemůže být nové hlasování o důvěře vyvoláno v dalším roce.
  • Rozbřesk – Brexit - ještě komplikovanější, než jsme si mysleli
    Rozhodnutí britského soudu o tom, že referendum o brexitu potřebuje ještě posvětit v parlamentu, vyvolalo na trzích ra...
  • Rozbřesk: Brexit může trhy dostat opět pod tlak
    Trhy čeká další týden, kdy na prvním místě budou sledovat brexit. Theresa Mayová má dnes poslední možnost odložit hlasování o brexitu v parlamentu, kde má prozatím zcela nedostatečnou podporu. To by se ale pak musela ve čtvrtek znovu vydat do Bruselu a ponižujícím způsobem žádat o přejednání jednou dohodnuté smlouvy. Navíc ve chvíli, kdy se s ní evropští lídři unissimo odmítli o jakýchkoliv nových podmínkách bavit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Purple MT4 platforma nova