Čtvrtek 28. březen 2024 22:39
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Benzín a nafta již téměř měsíc zdražují

03.06.2020 12:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Bývá špatným zvykem, že se ceny pohonných hmot začínají zvyšovat před prázdninovou sezónou. Letos zřejmě nenastane výjimka z tohoto pravidla. Přesto se řidičům více než v předchozích letech vyplatí jet na dovolenou autem. Musí si však dát pozor na vyšší ceny benzínu a nafty v západní a jižní Evropě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zatímco v průběhu dubna se řidiči při zastávkách na čerpacích stanicích radovali ze snižování cen pohonných hmot, v průběhu května jim úsměv na tváři začíná tuhnout. Nejnižších průměrných cen pohonných hmot bylo dosaženo 9. května. Tehdy stál litr benzínu 25,60 koruny a litr nafty 25,76 koruny. Od té doby však ceny nezadržitelně stoupají. Aktuálně se průměrná cena benzínu vyšplhala na 26,27 koruny za litr a nafta je v průměru jen o 16 haléřů za litr levnější.

Za růstem cen stojí výrazný obrat na trhu s ropou. Zatímco ještě na konci dubna se cena ropy Brent pohybovala kolem úrovně 20 dolarů za barel, začátkem června byla pokořena hranice 40 dolarů za barel. To je nejvíce od března, kdy se cena ropy Brent prudce propadla. Podobný vývoj byl zaznamenán i u ropy WTI, kde ještě v průběhu dubna byla na některých kontraktech záporná cena. Nyní již ropa WTI překonala hranici 37 dolarů za barel a v posledních týdnech patřila mezi nejrychleji rostoucí komodity.

Českým řidičům by mohl začít pomáhat kurz koruny. Zatímco ještě v polovině května se jeden dolar obchodoval za 25,55 koruny, nyní je to již jen 23,85 koruny. Výrazné posílení naší měny vůči dolaru bude zlevňovat dovoz ropy z palivové burzy v Rotterdamu. Tento efekt však nedokáže plně kompenzovat zdvojnásobení ceny ropy Brent, kterého jsme byli v uplynulém období svědky. Bude však alespoň brzdit ještě prudší zdražování na čerpacích stanicích.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bělorusko žádá o zvýšení poplatku za tranzit ropy od ledna o 39 procent
    Bělorusko žádá zvýšení poplatku za tranzit ropy od ledna o 39 procent. Odůvodňuje to očekáváním, že objem ropy v běloruské části přepravního systému klesne o polovinu. S odvoláním na Igora Ďomina, mluvčího ruské společnosti Transněfť, o tom dnes informovala agentura TASS.
  • Běloši v USA vymírají rychleji, než se čekalo, i kvůli „smrti ze zoufalství“, uvádí Brookings Institution. Menšinu představují třeba i v New Yorku, už od příští dekády mohou být menšinou celonárodně
    Rasové a etnické složení populace USA vykazuje ještě výraznější diverzitu, než se dosud předpokládalo. Tempo růstu této diverzity je v porovnání s prognózami zároveň rychlejší. Vyplývá to z červencové analýzy Brookings Institution, zpracované na základě nově zveřejněných údajů Amerického úřadu pro sčítání lidu.
  • Ben Bernanke: Bitcoin je čistě spekulativní aktivum
    Mezitím index strachu a chamtivosti kryptoměn dosáhl dalšího minima a stále naznačuje paniku mezi investory, což zpochybňuje další oživení bitcoinu a dalších altcoinů. Bývalý předseda Federálního rezervního systému Ben Bernanke v rozhovoru řekl, že se bitcoin hlavně používá ve stínové ekonomice a často na nezákonné akce a operace. Bernanke také nevěří, že se bitcoin stane alternativní formou peněz.
  • Ben Bernanke: The Courage to Act (recenzia)
    Na úvod je potrebné povedať, že The Courage to Act nie je ekonomická kniha, sú to Bernankeho memoáre. A keďže Ben nie ...
  • Ben Bernanke všude kam se podíváš
    Všechny zraky investorů se dnes upřou na šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten b...
  • Benda (ČNB): Umím si představit hlas pro vyšší sazby v září či listopadu
    Česká národní banka může dále zvýšit úrokové sazby na zářijovém nebo listopadovém měnovém zasedání s tím, jak růst ekonomiky a mezd překonává očekávání, uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters člen bankovní rady Vojtěch Benda.
  • Benchmark – pravidelný pořad o událostech na finančních trzích
    Již třináctkrát v řadě pro Vás společnost Bossa odvysílala nový pořad ze světa ekonomiky a finančních trhů pod názvem Benchmark.
  • Benjamin Graham a hodnotové investování
    Jinými slovy, můžete dosáhnout úspěchu krátkodobě, ale pokud se úspěch neopakuje, význam toho krátkodobého se ztrácí. Tato věta pronásleduje každého dlouhodobého investora a jen pár z nich dosahuje nevídaných výsledků dlouhodobě. Jestliže ale existuje investor, který by svými výsledky dokázal tento výrok skvěle pokořit, pak je to „otec hodnotového investování“, Benjamin Graham.
  • Beno—t Coeuré vylekal eurové býky. Euro zpátky pod 1,12 EURUSD, klesají i evropské výnosy
    Docela zajímavý vývoj dnes nabrala situace na eurových párech krátce po otevření evropských burz. Tentokrát však dění ...
  • Ben Usinger, CMO BitMEX, vystoupí na blížící se konferenci BTC Prague
    Ben Usinger, Chief Marketing Officer BitMEXu, jedné z nejdůvěryhodnějších světových kryptoměnových platforem pro profesionální a institucionální obchodníky, se zúčastní prvního ročníku BTC Prague v PVA EXPO Letňany, od 8. do 10. června, jako jeden ze spíkrů.
  • Benzín a nafta prudce zdražují kvůli chystanému embargu EU na dovoz ruské ropy a paliv
    Pohonné hmoty třetí týden po sobě zdražily o desítky haléřů, tempo bylo ještě rychlejší než v předchozím týdnu. Cena benzinu od minulé středy stoupla v průměru o 1,03 koruny na 44,25 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 87 haléřů více než před týdnem, nyní stojí průměrných 46,44 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny. Nyní jsou pohonné hmoty nejdražší za celé období posledního více než měsíce.
  • Benzín a nafta prudce zdražují kvůli chystanému embargu EU na dovoz ruské ropy a paliv. Hrozí „dieselový hladomor“
    Pohonné hmoty druhý týden po sobě zdražily o desítky haléřů, tempo bylo rychlejší než v předchozím týdnu. Cena benzinu od minulé středy stoupla v průměru o 50 haléřů na 43,22 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 62 haléřů více než před týdnem, nyní stojí průměrných 45,57 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.
  • Benzín a nafta stále zlevňují. Již brzy však přestanou
    V uplynulém týdnu opět klesly ceny pohonných hmot. Tempo snižování cen však začíná klesat. V průběhu července přejdou ceny benzínu a nafty do stagnace. Na přelomu července a srpna nelze vyloučit, že se na čerpacích stanicích začne zdražovat. Nasvědčuje tomu aktuální vývoj na světových trzích.
  • Benzín a nafta v ČR opět mohutně podraží. Požadavek Ruska na platbu ropy a plynu v rublech totiž vede ropné obchodníky opět do paniky
    Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic v Česku v současnosti prodává v průměru za 44,18 koruny, před týdnem byl o 95 haléřů dražší. O 1,48 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,21 koruny. I přes zlevnění zůstávají paliva výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
  • Benzín a nafta v ČR teď budou zdražovat, kvůli Íránu, snižování úroků v USA a slabší koruně
    Ceny pohonných hmot v ČR brzdí ve svém poklesu. V uplynulých sedmi dnech zlevnil litr benzínu Natural 95 pouze o dva haléře na průměrnou cenu rovných 33 korun. Cena litru nafty se pak snížila o pět haléřů na 32,07 koruny. Pohonné hmoty jsou tak nejlevnější od přelomu letošního dubna a května. Prodejci pohonných hmot zatím příliš nevyužívají probíhající vrcholné motoristické sezóny k navyšování marží, brání jim v tom silná konkurence v sektoru.
  • Benzín a nafta v příštím týdnu zlevní. Japonští politici poprvé připouštějí možnost zrušení i letošní olympiády
    Ceny pohonných hmot se drží na nejvyšších úrovních od loňského března. Benzin v uplynulém týdnu dál zdražil, nafta nepatrně zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 31,45 koruny, před týdnem byl o 11 haléřů levnější. Nafta zlevnila o dva haléře, za litr teď řidiči dají průměrně 29,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
  • Benzín a nafta začaly s novým rokem zdražovat. Řidiči se však nemusejí bát, svět se řítí do recese, takže pohonné hmoty zase zlevní
    Pohonné hmoty v Česku se vstupem do nového roku začaly soustavněji zdražovat, a to poprvé od loňského října. Benzín za uplynulý týden zdražil o 35 haléřů na litr, na průměrnou cenu 36,49 koruny za litr. Nafta zdražila o 16 haléřů na litr, na 37,85 koruny za litr.
  • Benzín a nafta zrychlují tempo svého zdražování. A bude hůře, cena ropy totiž včera vylétla nejvýše do října 2018
    Benzin i nafta Česku v uplynulém týdnu zrychlily v tempu svého zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 32,54 koruny, před týdnem byl o šestnáct haléřů levnější. Průměrná cena nafty činí 30,51 koruny za litr, o devatenáct haléřů více než před týdnem. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin nejdražší od začátku října 2019, nafta pak od poloviny loňského března. Nafta však zdražuje mírněji zejména kvůli letošnímu snížení spotřební daně z ní.
  • Benzín a nafta zrychlují tempo svého zdražování. Za zdražováním je strach z rozsáhlého šíření delta varianty covidu
    Benzin i nafta Česku v uplynulém týdnu zrychlily v tempu svého zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 32,85 koruny, před týdnem byl o 31 haléřů levnější. Průměrná cena nafty činí 30,82 koruny za litr, také o 31 haléřů více než před týdnem. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin nejdražší od srpna 2019, nafta pak od loňského března. Nafta však letos zdražuje mírněji zejména kvůli letošnímu snížení spotřební daně z ní.
  • Benzina ovládla téměř ¼ trhu. Do roku 2019 má ještě větší plány.
    Společnost Benzina vlastní největší síť čerpacích stanic v České republice a řadí se do skupiny Unipetrol. Letošní rok uzavírá s tržním podílem na prodeji pohonných hmot v ČR ve výši 23 %. Nejnovější přírůstky tvoří čerpací stanice v pražských Horních Počernicích a v Brtnici u Jihlavy. V roce 2019 se společnost Benzina hodlá zaměřit na svůj další růst, rozšiřování nabídky služeb a rozvoj tankovacích karet. Lze s nimi tankovat výrazně levněji bez provize zprostředkovateli. Počet čerpacích stanic s akceptací karty Benzina dosáhl počtu 1 000 a bude se zvyšovat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader