Úterý 19. březen 2024 06:07
reklama
Instaforex ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Odliv dividend stahuje Česko „do rekordního mínusu“ nejvíce, hrozba měnové krize se ale zatím nenaplňuje

26.03.2023 11:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česko se ocitá v závažné makroekonomické nerovnováze, jakou roky nepamatuje. Podle některých expertů mu proto vážně hrozí měnová krize. Data za loňský rok, jež máme čerstvě pohromadě, tuto obavu, resp. důvody pro ji příliš nerozptylují. Přesto koruna mnohem spíše rekordně sílí, než by čelila měnové krizi. Co za tím vězí?

Běžný účet české platební bilance padl loni do suverénně historicky rekordního schodku, přes 415 miliard korun. Důvodem je mohutný odliv dividend, motivovaný i snahou bank snížit odvody na dani z mimořádných zisků, a také to, že se do rekordního schodku propadl zahraniční obchod ČR. K celoročnímu deficitu běžného účtu ale přispěla nejvíce negativní bilance takzvaných prvotních důchodů, čítající minus 375 miliard korun, v níž je zvláště patrný právě odliv dividend z přímých zahraničních investic v Česku.

Výrazné zvýšení objemu odlivu dividend souvisí také s kompenzací situace z doby pandemie, kdy byl odliv dividend administrativně omezený. Teprve loni si tak majitelé zahraničních společností, které v Česku působí, toto „zadržení zisků“ kompenzovali. K vyššímu odlivu dividend je ale částečně motivovala daň z mimořádných zisků. Ta sice platí až od letoška, ale dotčené společnosti, tedy vybrané banky a petrochemické a energetické podniky, už loni zavedly rozličná opatření vedoucí k daňové optimalizaci za účelem snížení daňové povinnosti plynoucí z mimořádného zdanění.  

Dotčené firmy mohou daňově optimalizovat na mnoho způsobů. Mohly třeba aktivity, které jim přinášejí zisky, více přesunout už do druhé poloviny loňska. A vyplatit na dividendách více už loni, aby ve vývoji jejich ziskovosti nevznikaly ve víceletém pohledu až příliš nápadné „skoky“.  

Toho, že česká vláda na mimořádné dani zřejmě zdaleka nevybere tolik, kolik si předsevzala, si ve svém nejnovějším posudku bonity České republiky všímá také ratingová agentura Fitch. Agentura je konkrétně krajně skeptická, že se vládě podaří na dani z mimořádných zisků bank vybrat plánovaných 35 miliard korun. To samozřejmě o něco omezí šance na účinnou konsolidaci tuzemských veřejných rozpočtů, nicméně nepůjde o fatální zádrhel. Navíc pro českou vládu je hodnocení agentury Fitch i přes ponechání negativního výhledu celkově spíše pozitivní zprávou, protože nedochází ke zhoršení samotného ratingu.

Odliv dividend byl poměrně masivní už v letech před pandemií. Tehdy ale jej v rámci běžného účtu platební bilance zpravidla i více než kompenzoval přebytek zahraničního obchodu. Loni tomu ale tak nebylo. Naopak, výsledek zahraničního obchod deficit běžného účtu ještě prohloubil.

Zahraniční obchod České republiky totiž loni vykázal svůj vůbec největší schodek v historii, takřka 200miliardový. Takový schodek zahraničního obchodu je v novodobé české historii zcela nebývalý. Vždyť v období od roku 2005 vykázal zahraniční obchod dosud nejvyšší schodek v roce 2008, tehdy činil zhruba 44 miliard korun, a byl tak zhruba jen pětinový oproti tomu loňskému. V letech 2011 až 2020 pak zahraniční obchod ČR vykazoval soustavně přebytky, zpravidla zhruba stomiliardové a vyšší.

Klíčovým důvodem hlubokého schodku zahraničního obchodu ČR byly loni mimořádně drahé energie, zejména ropa a ropné produkty a také plyn. Česko je jejich čistým dovozcem, takže jeho zahraniční obchod loňské důsledky války na Ukrajině opravdu citelně poznamenaly. Prostřednictvím výrazného prodražení dovozu.

Hluboký schodek běžného účtu je obecně negativní zprávou pro mezinárodní devizové obchodníky. Vytváří tlak na oslabení měny dané země. Koruna však takovým problémům nyní nečelí. Naopak, vůči euru letos zpevnila na maxima od roku 2008. 

Mezinárodní investoři totiž většinově vnímají, že dramatické prohloubení schodku běžného účtu je dáno souhrou nepříznivých okolností, které se již letos nejspíše nebudou v takové intenzitě opakovat. Vždyť letošní schodek zahraničního obchodu by měl být zhruba jen poloviční oproti loňskému. Současně také „vybírání zadržovaných zisků“ ze strany zahraničních vlastníků letos oproti loňsku oslabí, stejně jako jejich snaha daňově optimalizovat kvůli mimořádné dani. Navíc koruně pomáhá vysoký rozdíl v úročení na koruně a úročení na euru či dolaru a připravenost České národní banky kdykoli za účelem podpory české měny intervenovat prodejem deviz.  

Menšina mezinárodních finančních expertů se ovšem i tak domnívá, že Česku letos hrozí dokonce měnová krize, a to právě i z důvodu vysokého schodku běžného účtu. S takovou prognózou přišel už loni koncem roku japonský finanční dům Nomura. Tato prognóza se ovšem zatím ani vzdáleně nenaplňuje.  

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Odkaz G-20: Eurozóna si musí pomôcť najprv sama
    Odkaz G-20: Eurozóna si musí pomôcť najprv samaZasadnutie G-...
  • Odkaz pre Yellenovú: môže byť už príliš neskoro...
    Známy skeptik a stratég zo spoločnosti Sociele Generale, Albert Edwards, ktorý svojho času označil bývalého guvernéra ...
  • Odklad cel na část čínského zboží poslal akciové trhy nahoru
    Hlavní americké akciové indexy míří v první polovině newyorského obchodování prudce nahoru, průběžné intradenní přírůstky dosáhl i více než 2 %. Optimismus vyvolalo sdělení, že administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa odloží do prosince cla na některé čínské zboží, která měla začít platit 1. září. O více než 4 % stouply akcie Apple a Caterpillar.
  • Odklad řešení problémů v Evropě i USA. ECB přijde s novou podporou
    V některých důležitých tržních tématech došlo k posunu, ale bohužel pouze časovému. Americká Sněmovna reprezentantů schválila financování vlády na další týden a čas navíc Kongresmani využijí k jednání o komplexnějším výdajovém zákonu zahrnujícím i nový epidemický fiskální balík.
  • Od kolébky k diplomu: finanční zajištění budoucnosti dětí
    Většina rodičů touží po tom, aby jejich děti měly co nejlepší start do dospělého života. Investice do vzdělání je často považována za jeden z nejlepších způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout. Avšak s rostoucími náklady na vzdělávání je nezbytné být připraven finančně. Jak tedy zajistit, aby měly vaše děti dostatečné prostředky na pokračování ve studiu, aniž by to příliš zatížilo vaši kapsu a vy i vaše děti jste mohli vést život podle vlastních představ?
  • Od koruny k euru: Od pokusu o Česko-Slovenskou měnovou unii uběhlo 25 let
    Před 25 lety bylo stvrzeno rozdělení Československa na dvě republiky, československým parlamentem byl schválen ústavní zákon o zániku federace a nástupnictví dvou samostatných republik. Jedna z mála důležitých stránek měla zůstat oběma státům společná, byť jen dočasně, a to měna.
  • Odkud se bere poptávka po zlatě?
    Cena zlata se v tomto týdnu propadla pod důležitý support 1 078 USD a klesla až na nejnižší úrovně od roku 2010. Zlato si v poslední době neprochází zrovna úspěšným obdobím, když mu vítr z plachet bere hlavně silný dolar a spekulace na růst amerických úrokových sazeb. Přestože se z pohledu na cenu zlata může zdát, že tento drahý kov již nikoho příliš nezajímá, opak je pravdou. Poptávka po zlatě zůstává robustní. O zlatu se často tvrdí, že je především investičním kovem, což je rozhodně pravda v porovnání s ostatními kovy. I tak je ale největším zdrojem poptávky neinvestiční sektor. Například v třetím čtvrtletí letošního roku dosahovala celková poptávka po zlatě 1 120,9 tun z čehož jen 229,7 tun šlo za investičním zlatem (slitky, mince, ETF). Centrální banky nakoupily za stejné období 175 tun, zatímco šperkařský a technologický sektor odsály dohromady z trhu 716,2 tun.
  • Odliv dividend a slabší export tlačí běžný účet do deficitu
    Běžný účet platební bilance v srpnu pokračuje mírným deficitem, ve kterém pravděpodobně zůstane i po zbytek roku. Za záporným saldem opět stojí nižší přebytek zahraničního obchodu a stále silný odliv dividend do zahraničí (25,3 mld. Kč). Meziročně je tak celkové saldo běžného účtu téměř stejné.
  • Odliv dividend poslal v srpnu běžný účet platební bilance do rekordního deficitu
    Běžný účet platební bilance skončil v srpnu v deficitu ve výši 80,63 mld. CZK. Výrazně tak byl překonán i náš na trhu nejpesimističtější odhad. Jedná se o vůbec nejvýraznější schodek běžného účtu minimálně od roku 2004, od kdy máme měsíční data k dispozici. Po sezónním očištění došlo podle našeho odhadu k prohloubení salda z -11,3 mld. CZK v červenci na -57,6 mld. CZK.
  • Odliv dividend se zvyšuje
    Slabší zahraniční obchod spolu se sílícím odlivem dividend snižuje přebytek běžného účtu platební bilance reprezentující vnější bilanci ČR. Po loňském mimořádném výsledku se opět bilance ČR vrací k normálu. Zatímco loni běžný účet platební bilance vykázal za prvních osm měsíců roku přebytek ve výši 139 mld. korun, letos už jen 41 mld. Důvodem jsou nejenom vyšší dovozy do ČR, ale i odliv dividend, který po loňském útlumu opět zesiluje.
  • Odliv dividend svedl platební bilanci k nule
    Běžný účet platební bilance skončil v březnu jen velice mírným přebytkem 0,2 mld. CZK, což pro trh, který čekal téměř 20 mld., je velké zklamání. Přesto si běžný účet polepšil meziročně o 11,5 mld. CZK poté, co v březnu minulého roku byl ve výrazném deficitu. Za kladnou bilancí v letošním březnu stál zejména obchod se zbožím a službami, který vykázal přebytek 39,7 miliard korun. Přebytek mírně vylepšilo i kladné saldo převodů z rozpočtu EU ve výši 0,3 mld. CZK. Na druhou stranu pak působily výplaty dividend do zahraničí, které dosáhly výše 30,6 miliardy korun. Letos by podle našeho výhledu měl zahraniční obchod vykázat o něco větší přebytek než minulý rok. To by se mělo pozitivně odrazit i v přebytku platební bilance, který by měl letos skončit přibližně stejně jako loni.
  • Odliv dividend už slábne
    Červencový deficit běžného účtu na úrovni -0,1 miliardy korun byl v souladu s naším očekáváním. Oproti konsenzu trhu, který počítal s deficitem 26 miliard korun, se však jednalo o výrazně pozitivní překvapení. Výsledek tradičně podržela bilance zboží a služeb, která vykázala přebytek 15,4 miliard korun. Ve srovnání s minulým měsícem to ale už bylo o 19 miliard méně. Bilance zboží doplácí na dovozně náročné investice, chuť českých domácností utrácet za zahraniční zboží, ale i nižší exportní výkonnost domácí ekonomiky. V červenci polevily i výplaty dividend. Ty dosáhly 11 miliard korun, zatímco ještě v červnu odteklo z České republiky 26 miliard korun. Za celý letošní rok očekáváme, že běžný účet vykáže kladnou bilanci na úrovni 1 % HDP, tedy zhruba o jednu desetinu méně než loni.
  • Odliv finančních prostředků ze zlatých ETF fondů
    Nejnovější data Světové rady pro zlato (World Gold Council – WGC) ukazují, že růst výnosů dluhopisů nadále vyvíjí tlak na trhy drahých kovů. Investoři opouštějí fondy obchodované na burze (ETF) kryté zlatem.
  • Odliv kapitálu z ČR je nadstandardně vysoký, tvrdí vládní analýza
    Odliv výnosů firem z ČR je nejméně dvakrát vyšší, než by odpovídalo ekonomickým podmínkám v Česku a EU. Nejvýraznější ...
  • Odliv kapitálu z emerging markets již kompletně neguje evropské a japonské QE
    V minulosti jsme s na tomto místě několikrát věnovali tématu odlivu kapitálu z emerging markets ekonomik (EM) - napřík...
  • Odliv kapitálu z Evropy podpoří dolar před zasedáním FOMC; Přehled USD, EUR, GBP
    Jak vyplývá ze zprávy CFTC, dvouměsíční pokles dolaru se možná chýlí ke konci – týdenní změnu -7 mil. lze považovat za bezvýznamnou. Trend je stále klesající, takže to zatím nevypadá, že by dolar nabíral na síle, zejména vzhledem k rychle rostoucí dlouhé pozici na zlatě, která za týden přidala +6,156 mld. a dosáhla 56,270 mld. EUR. Jedná se o maximální býčí míru od začátku roku 2021 – převaha je více než výrazná.
  • Odložená spotřeba navyšuje tržby obchodníků
    „Tržby obchodníků v České republice narůstají výrazně rychleji než ve zbytku Evropské unie. To dokládá dobrou finanční kondici českých domácností, kterým v průběhu pandemie výrazně vzrostly úspory,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Odložené olympijské hry ze sponzorů nejvíce zasáhnou ty japonské
    Kvůli odkladu olympijských her v Tokiu z letošního léta na příští rok musí své plány pro tuto největší marketingovou akci přehodnotit stovky společností z celého světa. Nejvíce ale tento krok dopadne na 66 japonských sponzorů, napsala dnes agentura Bloomberg. Organizátoři se totiž v gestu národní hrdosti opřeli o domácí značky, jako je pivovar Asahi Group Holdings či výrobce obuvi, sportovních potřeb a sportovního oblečení Asics. Japonské podniky do olympijských her investovaly 3,3 miliardy dolarů (83,4 miliardy Kč), což je trojnásobek předchozího rekordního domácího vkladu.
  • Odložení dohody a nová cla. Trump posílá akcie a výnosy dolů
    Také dnes to na finančních trzích vypadalo o poznání lépe ráno než nyní odpoledne. Je to vidět na akciích i dluhopisech. Útraty Američanů na začátku vánoční nákupní sezóny nesplnily odhady, přestože se na Cyber Monday objednalo o 17 pct zboží více než loni. To nepotěší, neboť síla amerického spotřebitele je pro růst ekonomiky zásadní. Hlavním dnešním tématem je ale něco jiného - naplnilo se varování před dalšími příspěvky k tématu obchodní války.
  • Odložení olympiády vyjde Japonce na zhruba šest miliard dolarů, japonská měna mírně oslabuje
    Poprvé v historii pořádání novodobých olympijských her, tedy poprvé od konce 19. století, se tyto hry uskuteční v přeloženém termínu. Olympiáda v Tokiu se uskuteční místo letošního roku až v roce 2021. Šíření koronavirové nákazy si tak v podobě odložení tak rozsáhlé a nákladné akce, jakou jsou olympijské hry, vyžádalo v tomto smyslu dosud svojí největší oběť.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook