Pátek 19. duben 2024 06:45
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král

Zlato se za posledních 7 měsíců pohybuje jen nepatrně, Powellův projev je očekáván

06.02.2023 15:30  Autor: InvestCentrum  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V pondělí byly ceny zlata po nejhorším týdnu za posledních 7 měsíců nevýrazné a pozornost se aktuálně soustředí na diskusi s Jeromem Powellem, předsedou FEDu, poté, co silnější než očekávané údaje o zaměstnanosti v USA zvýšily strach z dalšího zpřísnění měnové politiky.

V pátek klesly ceny o 2,5 % a minulý týden ztratily více než 3 % poté, co údaje z trhu práce naznačily, že zaměstnanost v USA je i v lednu stále mnohem silnější, než se očekávalo. Tyto údaje podnítily strach, že FED má dostatek ekonomického prostoru pro další zvyšování úrokových sazeb, které vedly k oživení rallye dolaru a výnosů státních dluhopisů.

Zatížilo to většinu cen kovů, přičemž zlato utrpělo silné ztráty. Zlato se poprvé za téměř měsíc snížilo pod klíčovou hranici podpory 1 900 USD.

Spotové zlato zůstalo beze změny na hodnotě 1 864,93 USD za unci, zatímco futures na zlato s expirací v dubnu se snížily na 1 876,40 USD za unci.

Aktuálně očekávají trhy další ekonomické podněty z úterní diskuse s předsedou Jeromem Powellem v Ekonomickém klubu ve Washingtonu.

Podle očekávání zvýšil FED minulý týden úrokové sazby a naznačil, že v tom bude v nejbližší době pokračovat. Podnítilo to zvýšené sázky, že by centrální banka mohla do konce roku 2023 od svého jestřábího postoje ustoupit.

Takové sázky ale rychle zvrátily páteční silné údaje z trhu práce, které posílily strach, že americká inflace by mohla zůstat zvýšená delší dobu, než se očekávalo.

Ostatní drahé kovy minulý týden ustoupily a v pondělí se obchodovaly ve smíšeném pásmu. Futures na platinu stouply o 0,2 % poté, co klesly pod 1 000 USD za unci, zatímco futures na stříbro rozšířily ztráty a snížily se na 22,340 USD za unci.

Ceny ropy se zvyšují, Birol z IEA hovoří o výhledu poptávky v Číně

Ceny ropy se v pondělí zvýšily poté, co minulý týden klesly o 8 % na více než třítýdenní minima, jelikož strach z pomalejšího růstu hlavních ekonomik může omezit spotřebu pohonných hmot, což by převážilo nad náznaky oživení poptávky v Číně.

Futures na ropu Brent stouply na 80,26 USD za barel, zatímco futures na americkou ropu WTI se zvýšily na 73,61 USD.

Minulý pátek se americká ropa WTI a Brent propadly o 3 % poté, co silné údaje o zaměstnanosti v USA vyvolaly strach, že FED bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což může posílit dolar. Silnější zelená bankovka obvykle snižuje poptávku po ropě, která je denominovaná v USD ze strany kupujících a platících jinými měnami.

Zatímco minulý týden na trhu převládal strach z recese, v neděli Fatih Birol, výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury, zdůraznil, že oživení v Číně je stále klíčovým faktorem pro ceny ropy.

Uvedl, že v závislosti na tom, jak silné bude toto oživení, bude nejspíš nutné, aby OPEC+ přehodnotil své rozhodnutí snížit těžbu o cca 2 miliony barelů denně do letošního roku.

Vyšší úrokové sazby ale drží pod pokličkou další růst cen, jelikož podle analytiků nejspíš omezí hospodářský růst a zvýšení poptávky po pohonných hmotách.

Suvro Sakar, vedoucí energetický analytik DBS Bank, uvedl: „Zatím nevidíme žádný důkaz oživení čínské domácí poptávky, i když čísla o mobilitě jsou dobrá. Proto strach z cyklů zvyšování sazeb centrálních bank a vyšší úrokové sazby jsou stále hlavní brzda cen ropy poté, co se minulý týden snížily o více než 7 %“.

V neděli také vstoupily v platnost cenové stropy na produkty z Ruska, přičemž skupina G7, EU a Austrálie se dohodly na stropech ve výši 100 USD za barel nafty a dalších produktů obchodujících s prémií k ropě, a 45 USD za barel u produktů, které se obchodují se slevou, například topný olej.

Analytici společnosti ANZ napsali ve zprávě pro klienty: Aktuálně očekává trh, že země mimo EU zvýší dovoz rafinované ruské ropy, čímž dojde k malému narušení celkových dodávek“.

Saúdskoarabský ministr energetiky varoval o víkendu, že sankce a nedostatečné investice do energetického sektoru by mohly mít za následek nedostatek dodávek energie.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato se vrací do silného býčího pohybu
    Zlato se opět obchoduje na vyšší úrovni, protože sváteční období s nízkou likviditou zřejmě podporuje poptávku po drahém kovu. Zlato je aktuálně zhruba o 6 % výše než u koryta z prosince, když se mu podařilo překonat úroveň 2 075 a vrátilo se nad trendovou linii z října 2023 poté, co pod ní strávilo téměř 20 dní. Ukazatele hybnosti mezitím současný pohyb vzhůru podporují.
  • Zlato se vrací na důležitou resistenci (TA)
    Zlato za sebou má velmi dobré dva týdny. Pomáhají mu především klesající americké výnosy a slábnoucí americký dolar, který se stále ještě zcela nedokázal vzpamatovat z nedávného zasedání americké centrální banky. Ta sice stále signalizuje růst úrokových sazeb, trhy ale přeci jen doufaly v poněkud silnější signály a jelikož se jich nedočkaly, výnosy z desetiletých amerických dluhopisů zamířily od zasedání Fedu z 2,6 % zpět na 2,35 %. Růst cen zlata je tedy podepřen solidním fundamentem, ale technika by v nadcházejících dnech mohla být proti. Zlato se totiž dostalo na potenciálně velmi zajímavou resistenci. Ta se nachází na úrovni únorového maxima, které zároveň koreluje s 200-denním klouzavým průměrem
  • Zlato se vrací. USD posiluje. Euro a libra do strany.
    Gold se po propadu z počátku minulého týdne vrací pomalu zpět a na denním grafu dosahuje nad hranici 38,2% Fibo návr...
  • Zlato se vrací, zažilo jeden ze svých nejlepších měsíců
    V roce 2016 zažívá zlato jednoznačný comeback. Před pouhými dvěma měsíci se investiční manažeři snažili zvýšit krátkodobou expozici v očekávání...
  • Zlato se vrátilo k psychologické hranici 2 000
    Zlato se opět pohybuje výše a po odrazu od úrovně podpory 1 984 zaznamenává třetí zelenou svíčku v řadě. V současné době testuje na úrovni 2 016 a 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) na úrovni 2 024. Trh se v posledních třech měsících vyvíjel v oblasti konsolidace a nadále v ní pokračuje, přičemž technické oscilátory naznačují oživení směrem vzhůru.
  • Zlato se vrátilo nad 1 200 dolarů a má k tomu dobrý důvod
    Minulý týden se býkům na drahých kovech příliš nevydařil, ale tento týden se situace vrací rychle do normálu, když se cena zlata se po pádu na 1 180 dolarů za unci vyhoupla zpět nad 1 200 dolarů. Co stojí za tímto obratem?
  • Zlato se vymanilo z krátkodobého obchodního rozpětí.
    Cena zlata vytvořila dvojitý vrchol okolo úrovně 2 070 USD. Když podruhé dosáhla úrovně 2 070 USD, byla odmítnuta a opětovně otestovala oblast 1 900 – 1 880 USD, kde se nachází horizontální support z maxima vytvořeného v květnu 2021. Dokud se cena bude držet nad černou vzestupnou trendovou linií, mají býci týdenní trend pod kontrolou.Cena zlata se obchoduje nad úrovní 1 950 – 60 USD, kde se nachází horní hranice obchodního rozpětí. Dlouhodobý trend zůstává býčí, protože cena dál respektuje support dlouhodobé trendové linie, která vychází od úrovně 1 200 USD.
  • ZLATO se vyšplhalo na dvouměsíční maximum❗
    Zlato i stříbro dnes vykazují solidní zisky. Skok přichází, i když jsou výnosy v USA mírně vyšší během dne a lze jej nejlépe vysvětlit útěkem do bezpečí uprostřed napětí na Blízkém východě. Noční exploze v nemocnici v pásmu Gazy měla za následek stovky mrtvých, přičemž Izrael a Hamás se navzájem obviňovaly z události. Lídři arabských zemí odsoudili jako odpovědný za výbuch Izrael, přičemž Írán vyzval k ropnému embargu a dalším sankcím vůči zemi. Totální izraelské obležení pásma Gazy riskuje, že způsobí humanitární katastrofu a různé islamistické militantní skupiny v regionu naznačily, že se mohou zapojit do boje, pokud nebude zrušen, což vyvolává obavy z přelévání konfliktu do celého regionu.
  • Zlato se vyšplhalo na více než týdenní maximum
    V pondělí ráno byl zaznamenán růst zlata a zlato tak dosáhlo více než týdenního maxima. Slábnoucí dolar i nadále podporuje drahý kov cenou v zelené barvě, přestože stoupající výnosy amerických vládních dluhopisů snížily zisky.
  • Zlato se vzdaluje od hranice 2 000 USD
    Zlato v posledních dvou týdnech vytvářelo nižší minima a nižší maxima, přičemž 50denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) v blízkosti 1 945 minulý pátek opět zabránil výraznějšímu růstu. Cena si udržela pozici nad prolomeným medvědím kanálem, což je dobré znamení pro červencové pokračování vzestupné fáze. Postupující býčí kříž mezi 200denními a 50denními SMA tento případ rovněž potvrzuje.
  • Zlato se znovu odrazilo od trendové čáry
    Zlato po výprodeji, který začal na úrovni 2 088, atakoval střednědobou vzestupnou trendovou linii u 2 030 bodů. Klíčovou hladinou podpory, byla zmiňovaná trendová čára, kde může žlutý kov vytvořit odraz a pokračoval v býčím trendu. Momentové indikátory ukazují na krátkodobě neutrální až negativní tendenci s ukazatelem MACD těsně pod spouštěcí linií a stochastickým oscilátorem v medvědí oblasti.
  • Zlato se znovu vrátilo k psychologické hranici 2 000
    Od 10. listopadu, kdy se cena odrazila od klíčového 200denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA), se zlato nachází ve strmém růstovém trendu. Zdá se však, že poslední rally slábne poté, co se zlatu nepodařilo překonat své pětiměsíční maximum na úrovni 2 009, avšak krátkodobé oscilátory naznačují, že kupci se ještě nevzdali.
  • Zlato se zotavuje z největšího propadu za 3 roky. Naváže na rally a platí stále za konzervativní investici?
    Cena zlata, které je považována za klasickou konzervativní investici, se během p...
  • Zlato se zotavuje z největšího propadu za 3 roky. Naváže na rally a platí stále za konzervativní investici?
    Cena zlata, které je považována za klasickou konzervativní investici, se během p...
  • Zlato si bere zpět titul krále mezi drahými kovy
    Výprodeje, které odstartovaly na kapitálových trzích poté, co americký prezident Donald Trump oznámil uvalení desetiprocentních cel na další čínské zboží, měly příznivý dopad na cenu zlata. Investoři totiž v období eskalace obchodní války mezi USA a Čínou přesměrovali svoje finanční prostředky - a to z akciových trhů právě do bezpečného přístavu v podobě zlata. Tím zlatu vrátili titul lídra mezi drahými kovy, který mu ještě koncem roku 2018 vzalo paládium.
  • Zlato si dává pauzu
    Vysoká korelace zlata vůči pohybům výnosů amerických dluhopisů způsobila zlatu první velký problém od jeho červnového oživení. Ačkoli se objevuje krátkodobé riziko korekce na 1 450 USD/unci, zachováváme si býčí pohled na vývoj zlata.
  • Zlato signalizuje hlubší pokles
    Zlato v posledních hodinách kleslo a signalizovalo tak, že dnešní odraz by mohl být jen dočasný. V době psaní článku se obchodovalo na úrovni 1 846. Z krátkodobého hlediska uvízlo v úzkém rozpětí. Z technického hlediska byla cenová akce po opuštění vzestupného kanálu známkou možného pohybu směrem dolů.
  • Zlato si i přes silný protivítr udržuje stabilitu
    Pokud se trh nevyvíjí tak, jak investoři očekávají, je větší pravděpodobnost, že se bude pohybovat opačným směrem. Tak nepříznivé vnější prostředí pro zlato už dlouho nebylo. Silná americká ekonomika uprostřed stagflace v Evropě dává zelenou posílení amerického dolaru. Mezitím se zdá, že nárůst výnosu 10letých státních dluhopisů na 16letá maxima naznačují, že by XAU/USD měl klesnout. Drahý kov si však drží své místo, což udává býčí tón.
  • Zlato: Sílící euro pomáhá komoditám výše
      Zlato stagnuje d/d na 1201. Přes řadu důležitých makroekonomických informací zlato stagnovalo na klíčové podpoře ...
  • 📣Zlato si po datech z USA připisuje 0,6 %❗
    Zlato si během dnešní seance připisuje 0,6 % a aktuálně osciluje kolem nedávných maxim kolem 1920 USD, zatímco ostatní drahé kovy se rovněž pohybují výrazně výše. Palladium i platina rostou o více než 2 %, zatímco stříbro získává 1 %. Jedná se o vliv oslabujícího dolaru a klesajících výnosů v USA. Slabé maloobchodní tržby v USA naznačují, že zvyšování úrokových sazeb splnilo svůj cíl ochladit ekonomiku. Navíc dynamika inflace PPI zřetelně klesá, což jen potvrzuje skutečnost, že vrchol inflace je již možná za námi. To vše může znamenat, že Fed se na začátku února možná rozhodne snížit zvyšování úrokových sazeb na 25 bazických bodů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI