Úterý 19. březen 2024 06:54
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Sledujeme rozhodnutí o úrokových sazbách Fedu, ECB a BoE

01.02.2023 18:46  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pozornost investorů a obchodníků bude upřena na měnověpolitická zasedání amerického Federálního rezervního systému (Fed), Evropské centrální banky (ECB) a Bank of England (BoE), která jsou naplánována na dnešek a zítřek. Tržní analytici naznačují, že tyto tři centrální banky pravděpodobně zvýší své základní úrokové sazby s cílem snížit inflační tlaky. V pátek budou mít účastníci trhu příležitost pečlivě prozkoumat zprávu o mzdách mimo zemědělský sektor v USA.

Z dalších zpráv: statistický úřad Nového Zélandu oznámil, že míra nezaměstnanosti v zemi ve čtvrtém čtvrtletí 2022 vzrostla na 3,4 %, což je o něco více, než se předpokládalo. V komentáři k údajům o míře nezaměstnanosti zpráva společnosti Westpac uvedla, že "ačkoli trh práce vychází z velmi silného výchozího bodu, existuje dobrý důvod očekávat v následujících letech zhoršení. Naopak mzdová inflace zůstává na vzestupu a bod zlomu pravděpodobně přijde později. Nadále očekáváme zvýšení oficiální hotovostní sazby o 0,5 % ještě tento měsíc".

Federální rezervní systém USA pravděpodobně zvýší úrokové sazby

Ještě dnes se očekává, že Fed oznámí své rozhodnutí o úrokových sazbách. Tržní analytici očekávají, že Fed zvýší výpůjční náklady o 25 bazických bodů do pásma 4,5 % až 4,75 %. Jednalo by se o nejnižší zvýšení sazeb od března 2022.

Zpráva Financial Times zveřejněná 30. ledna naznačila, že členové Federálního výboru pro volný trh (FOMC) zachovají "jestřábí" postoj, což odráží jejich vůli pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, přestože se podle posledních průzkumů zdá, že inflace zpomaluje.

Stratégové HSBC v rozhovoru pro agenturu Bloomberg 30. ledna naznačili, že Fed by mohl do konce roku 2023 snížit sazby o 1,00 %. Poznamenali však, že "existuje neobvyklá míra nejistoty ohledně trajektorie politiky vzhledem k tomu, jak zvláštní byl tento hospodářský cyklus".

Zasedání BoE: Další zvýšení úrokových sazeb?

Nejnovější prognózy ekonomů naznačují, že BoE bude následovat Federální rezervní systém a zvýší svou základní úrokovou sazbu. Podle různých zpráv zveřejněných v médiích Výbor pro měnovou politiku (MPC) BoE pravděpodobně zvýší sazbu o 50 bazických bodů, čímž se dostane na úroveň 4,00 %. Jednalo by se o druhé zvýšení sazeb o 50 bazických bodů v řadě.

Někteří ekonomové v komentářích k měnové politice BoE uvedli, že vysoká inflace mezd a cen služeb ukazuje na další zvýšení sazeb v březnu, tentokrát však o 25 bazických bodů.

ECB pravděpodobně zvýší výpůjční náklady

Ve čtvrtek 2. února se sejde Rada guvernérů ECB, aby rozhodla o své měnové politice. Šéfka ECB Christine Lagardeová v Davosu zdůraznila, že měnová politika banky by měla zůstat beze změny. Podle prognóz ekonomů centrální banka eurozóny pravděpodobně zvýší úrokové sazby o 50 bazických bodů na 2,5 %.

Analytici ING poznamenali, že "tvůrci politiky ECB si myslí, že musí zabít inflaci, a přestanou zvyšovat sazby, až když uvidí velké zlepšení inflačního výhledu". Ekonomové Rabobank naznačili, že zatímco se očekává, že ECB zvýší úrokové sazby, tvůrci politiky, kteří mají v oblibě agresivní zpřísňování politiky, by mohli čelit odporu, protože se zdá, že inflace ustupuje. Ve zprávě Rabobank se uvádí, že "jestřábi ECB mají stále silnou pozici, ale s prvními náznaky zmírnění inflace již nemají carte blanche. Zvýšení inflace o 50 bb na zasedání příští týden bylo dobře komunikováno, takže pozornost se bude soustředit na další postup".

Zpráva o mzdách mimo zemědělský sektor v USA se očekává v pátek

V pátek bude v centru pozornosti lednová zpráva o mzdách mimo zemědělství (NFP) v USA, kterou zveřejní Úřad pro statistiku práce (BLS). Ekonomové předpovídají, že se mzdy v prvním měsíci roku 2023 zvýšily o 187 000 osob. V prosinci 2022 se mzdy mimo zemědělský sektor zvýšily o 223 000, ačkoli průzkum agentury Reuters mezi ekonomy předpokládal nárůst o 200 000.

Zveřejnění údajů o NFP v USA má tendenci vyvolávat volatilitu spojenou s americkým dolarem, protože vyšší než očekávaný údaj by mohl zvýšit hodnotu měny, zatímco nižší než očekávané číslo by mohlo dolar vůči ostatním měnám oslabit.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, na našich bezplatných webových seminářích. Setkejte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Slabý maloobchod dále brzdí českou ekonomiku
    Tuzemští spotřebitelé zůstávají nadále pod enormním tlakem vysoké inflace. Tak hovoří včera zveřejněná čísla za dubnový maloobchod, která navázala na trend posledních měsíců. Tržby v maloobchodě se meziměsíčně snížily o 0,3 %, což v meziročním srovnání znamená propad o 9,5 %.
  • Slabý maloobchod potvrzuje pokračování spotřebitelské recese
    Čísla z maloobchodu potvrdila, že spotřebitelská recese v Česku s vysokou pravděpodobností dál pokračovala i na konci roku 2022. Meziměsíčně maloobchod v listopadu dál klesal (o 0,3 %), což znamenalo meziroční pokles o 8,7 %. Oproti před covidovému roku 2019 jsou v průměru sice útraty domácností v obchodech nominálně o necelých 20 % vyšší, reálně si však za peníze lidé nakoupí zhruba o 6 % méně.
  • Slabý průmysl doléhá na korunu, eurodolar pokračuje pod 1,14
    Propad registrací aut zveřejněný včera byl varováním, které lehce znervóznělo domácí měnu. Dnes jí přináší další ztráty prosincový report z průmyslu, který ukázal překvapivý pokles výroby. Když k tomu připočteme ubývání nových zakázek pro české podniky a nečekaně prudký propad zakázek pro německý průmysl, vychází nám stále menší šance, že by ČNB zítra zvedla úrokové sazby. Data z ekonomiky i rizika pro výhled hovoří pro delší přestávku, třebaže se koruna vůbec neřídí prognózou předpokládající posilování. Dnes česká měna ustupuje vůči euru na 25,78 a na páru s dolarem na 22,63.
  • Slabý rizikový sentiment tlačil ethereum do blízkosti úrovně 3 000 USD
    Ethereum ve středu téměř otestovalo úroveň 3 000 USD, protože slabý rizikový sentiment vyvíjel tlak na některá z nejvýkonnějších aktiv loňského roku. Propadlo se o 3,7 % na 3 048 USD a pokračovalo tak ve čtyřdenním prudkém poklesu. Hodnoty 3 000 USD dosáhlo naposledy 10. ledna. Za poslední rok je o 400 % výš, ale letos v lednu je přibližně o 15 % níž.
  • Slabý růst HDP a zasedání americké centrální banky zasadily dolaru ránu
    Dolaru se minulý týden nedařilo. Vůči euru ztratil během týdne 3,5 %, když oslabil až na hladinu 1,1278 EUR/USD. Za tímto oslabením stál...
  • Slabý trh práce kazí trhům závěr týdne
    Očkování jede dál a vzbuzuje hlavně v USA a Británii velkou naději do budoucna, ale nová data naznačila, že se americký trh práce s podzimní vlnou pandemie vypořádává hůř, než se čekalo. Namísto silného odrazu vzhůru se v některých oborech teprve v lednu projevily problémy s restrikcemi. To představuje riziko i pro další dynamiku soukromé spotřeby, jež může být pomalejší. Na druhou stranu dál sílí tlak na schválení fiskální pomoci, pro niž nyní demokrati hledají cestu skrze Kongres.
  • Slabý trh práce táhne eurodolar výrazně nad 1,30
    Dnešek byl na trzích především ve znamení amerických dat z trhu práce. Ta přinesla značné zklamání, přestože už v průb...
  • Slabý začátek týdne po dalším nárůstu výnosů
    Začátek týdne pro akcie nebyl dobrý. Hlavní indexy spadly přes procento do záporu spolu s tím, jak se výnosy posunuly opět o něco výš. Sice není jasné, zda už současné výnosy mohou plošně doléhat na akcie, ale při této nejistotě se investoři ve hře na oživení a inflaci raději zaměřili na komodity, které historicky mají tendenci z inflace profitovat. V případě ropy jim navíc hrají do karet krátkodobé nabídkové faktory a měď, jako zástupce průmyslových kovů, zase nabízí expozici na strukturální trend elektrifikace.
  • Slavná aréna poprvé mění název, kryptoměnová společnost za to zaplatí více než 15 miliard korun
    Hala Staples Center v kalifornském Los Angeles poprvé ve své historii změní svůj název. Multifunkční aréna, poskytující domov basketbalistům Lakers a Clippers v NBA nebo hokejistům Kings v NHL se bude od konce prosince jmenovat Crypto.com Arena. Vlastníkům haly vynese změna názvu 700 milionů dolarů za 20 let.
  • Sledujeme geopolitickou reality show: Král USD je mrtev, ať žije král CNY!
    Příští týden začne v Pekingu 19. Národní kongres Komunistické strany Číny, který má potenciál stát se nejdůležitější událostí letošního roku pro finanční trhy a pro mezinárodní rovnováhu sil. Může dojít ke skutečnému posunu paradigmatu – k zásadní změně, ke které obvykle dochází, když dosavadní způsob myšlení ustoupí něčemu novému a odlišnému. Právě o tom tento Kongres bude, a proto je jasné, že má historický význam pro globální ekonomiku i pro každého z nás.
  • Sledujte Fed
    Zatímco debata o racionalitě kryptoměn dál bouří, bitcoin vyšplhal nad 17 000 dolarů. V USA naznačuje solidní výsledek NFP, že zvýšení o 25 bb není konečné. Trhy se opět zaměří na směr Fedu kvůli další měnové politice USA. Bitcoin by měl dostat další podporu, protože CME a CBOE oznámily futures na tuto kryptoměnu. A nakonec, RBA drží peněžní sazbu i přes smíšené výsledky, což naznačuje slabší AUD/USD, protože rozdíl výnosů se rozšiřuje.
  • Sledujte naši analýzu na SABMiller v našem videodeníku
    Ve střední a východní Evropě přibývá zájemců o aktiva SABMilleru, jimž vévodí Plzeňský Prazdroj, přibyl i pivovar China Resources Beer, která produkuje nejprodávanější pivo na světě Snow Beer. Mimo Prazdroje spadá do aktiv SABMilleru určených k prodeji také polský Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus. Celková hodnota těchto pivovarů se pohybuje mezi 5-7 miliardami eur. Prodej akcií SABMilleru má odstartovat již v říjnu, přičemž Číňané probírají koupi se svými poradci. China Resources Beer se SABMillerem již dříve spolupracovala, a to v rámci společné firmy vyrábějící právě pivo Snow Beer. V březnu však čínská strana tuto společnost plně ovládla, když za 1,6 miliardy USD odkoupila od SABMilleru 49% podíl. Tato částka byla výrazně nižší, než očekávali analytici, což se negativně projevilo na poklesu cen akcií společnosti SABMiller. China Resources Beer se tak stala jedničkou na čínském trhu se zlatavým mokem s přibližně 30% podílem.
  • Sledujte rozhodnutí Fedu, ECB o sazbách a zprávu o NFP
    Očekává se, že americký Federální rezervní systém (Fed) a Evropská centrální banka (ECB) dnes, resp. zítra oznámí svá rozhodnutí o úrokových sazbách. Zasedání Rady guvernérů Fedu je zastíněno obavami o regionální bankovní sektor, který o víkendu utrpěl další ránu, když banka JPMorgan vstoupila do převzetí problémové First Republic Bank.
  • Sledujte RSS kanály a nadcházející makrodata přímo v platformě Patria Forex
    Pokud patříte mezi obchodníky, kteří svůj obchodní účet pečlivě sledují a vyhodnocují nadcházející makrodata, následující pomůcky mohou být velmi užitečné.
  • ❗Sledujte s nami volebnú noc!📨
    Sme radi, že vám môžeme v sekcii „News“ v platformách xStation a xStation Mobile poskytnúť úplné spravodajstvo o voľbách v USA. Sledujte s nami americké voľby a dostávajte pravidelné informácie o výsledkoch, správach a reakciách na trhu! Stačí navštíviť sekciu „News“, ktorú budeme priebežne aktualizovať.
  • Sledujte také volby senátorů!
    I když jsou americké prezidentské volby ústředním tématem této noci, tak by měli investoři pamatovat i na to, že voliči rozhodnou také o obsazení některých křesel ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu. Zatímco demokraté téměř jistě udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů, tak průzkumy naznačují, že by republikáni mohli ztratit kontrolu nad Senátem. V tomto případě by se Republikánská strana nemusela ocitnout v komfortní pozici, i když by vyhrála prezidentské volby. Demokraté by se mohli okamžitě pokusit Trumpa odvolat. Průzkumy naznačují, že by 6 míst mohlo změnit stranu a boj o další dvě místa bude velmi těsný. Státy, aktuální předvolení příslušnost ke straně a očekávaný čas výsledku (+1 hodina SEČ) naleznete v tabulce níže.
  • Sledujte živý komentář k NFP
    Víte, co je to NFP? Viděli jste na Forexu prudký pohyb a nevěděli proč? Možná, že se zrovna vyhlašoval report NFP. V tomto článku si rozebereme...
  • Slévárna ČKD Kutná Hora v úpadku
    Soud poslal slévárenskou společnost ČKD Kutná Hora do úpadku. Společnost zaměstnává 400 pracovníků a v současné době má dluh 360 milionů korun. Společnost podala návrh na insolvenci a chce provést reorganizaci. Výroba v obou závodech pokračuje.
  • Slevové akce Black Friday jsou tu, a s nimi i falešné slevy. Ženy letos utratí v průměru 3700 korun, muži 4000 korun
    Už za deset dní, 25. listopadu, nastane letošní Black Friday. Den plný slev, importovaný z USA, se v Česku uchytil v necelém posledním desetiletí zejména v oblasti internetového nakupování. Letos se vyplatí nakupovat zvláště elektroniku. Naopak, s nákupy třeba oděvů je lepší vyčkat na povánoční nebo novoroční slevové akce.
  • Slíbená pomoc vlády na podporu ekonomiky je vyšší než realita
    Slibovaná vládní pomoc české ekonomice je mnohokrát vyšší než reálná pomoc. Jde pouze o desetiny procent HDP místo slibovaných 20 % HDP.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024