Čtvrtek 28. březen 2024 18:17
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani

Inflace: nahoru a dolů

11.01.2023 10:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spotřebitelské ceny v závěru roku meziměsíčně stagnovaly, zatímco v listopadu vzrostly o 1,2 % po předchozím poklesu o 1,4 %. Rozkolísanost je dána zejména vlivem fiskálních opatření tlumící dopad růstu cen energií. V meziročním srovnání míra inflace v prosinci klesla z 16,2 % na 15,8 % - výrazněji, než jsme odhadovali (16,1 %). Konsensus trhu se zastavil na 16,2 %. Za celý rok 2022 činila průměrná inflace 15,1 %, což je víceméně v souladu s naší prognózou, jež počítala s 14,9 %.

Prosincový vývoj cen nepovažujeme za nikterak překvapivý. U hlavních skupin spotřebitelského koše se dostavil předpokládaný vývoj. Ceny v oddíle dopravy poklesly meziměsíčně o 10,5 % díky zlevnění pohonných hmot. Naopak ceny potravin a nealko nápojů působily proinflačně, ale méně než jsme očekávali, což z velké části vysvětluje výraznější než námi odhadovaný pokles meziroční inflace. Ceny energií byly již umírněnější, když ceny zemního plynu vzrostly meziměsíčně o 2,0 % a elektřiny o 1,2 %. V listopadu přitom zdražení u plynu činilo 14,1 % a elektřiny 3,9 %. Výrazně se statistikou spotřebitelských cen zahýbala fiskální opatření (POZE a úsporný tarif). Pokud odmyslíme jejich efekt, dosáhla by inflace meziročně 19,3 % oproti 15,8 % (zde je ale třeba brát v potaz efekt odpuštění DPH navyšující meziroční inflaci). Ovšem i tak by se jednalo o zvolnění tempa růstu cen, jelikož v listopadu dosáhla inflace bez vlivu fiskálních opatření 19,8 %. Výsledek inflace uvítá ČNB. Ta se koncentruje především na poptávkové vlivy a data ukazují, že by měly postupně slábnout. Vývoj výdajů a příjmů v rámci sektorových účtů ČSÚ indikuje snižující se ochotu domácností utrácet a dále vyčerpávat své úspory. Firmám se doposud dařilo přenášet zvýšené náklady na spotřebitele. Prostor činit tak i nadále se uzavírá. Ceny služeb v prosinci meziměsíčně vzrostly o 0,3 %, identicky jako v listopadu. Ceny zboží naopak poklesly o 0,2 % po listopadovém růstu o 1,8 %.

Výhledově očekáváme pokračující zvolnění poptávkové inflace na pozadí poklesu kupní síly. Navíc dle dat klesají také externí nákladové cenové tlaky, jak dokumentuje například PMI v eurozóně. Pokles inflace ale očekáváme pouze pozvolný z důvodu nadále zvýšených inflačních očekávání, nízké nezaměstnanosti a sekundárním dopadům z předchozích nákladových šoků (ceny energií). Navíc po prosincovém poklesu meziroční inflace nás pravděpodobně čeká v lednu růst z důvodu tradičního přenastavení cen zboží a služeb a zdražení energií s koncem platnosti úsporného tarifu. Ten sice vystřídá strop cen, nicméně u cen elektřiny očekáváme přibližování ke stanovenému stropu zdola, u cen plynu pak shora. Lednová inflace je důležitá pro trajektorii meziroční inflace po zbytek roku. Pro rok 2023 očekáváme inflaci v průměru blízko 9 % s riziky směrem nahoru.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace mírně zpomaluje
    Spotřebitelské ceny v ČR v únoru oproti lednu vzrostly v průměru o 0,2 % a jejich meziroční tempo tak zpomalilo na 2,1% z předchozích 2,2 %. Trh počítal se stagnací na 2,2 % y/y, my čekali zrychlení na 2,3 %.
  • Inflace mírně zvolnila meziměsíční tempo, meziročně překonala 17 %
    Růst spotřebitelských cen dosáhl v květnu meziročně 17,2 % (v květnu 16,0 %). Překvapení se nekonalo, neboť medián tržního odhadu počítal s 17,1 %. Meziměsíční dynamika zvolnila z předchozích 1,8 % na 1,6 %. Nejedná se přitom o vrchol meziročního tempa inflace. Ten by měl přijít v červenci, kdy očekáváné zvýšení cen dodavatelů energií vyústí v další svižný nárůst minimálně nad 18 %. Po zbytek roku pak inflace pravděpodobně nezamíří pod 16 %.
  • Inflace míří ke 20 %, a to i přes slábnoucí poptávku
    Květen přinesl částečné zmírnění problémů v dodavatelských řetězcích. To se pozitivně projevilo ve výrobě aut i v jejich prodejích. Celkové maloobchodní tržby i průmyslová produkce by v důsledku toho měly zaznamenat mírný meziměsíční nárůst. Jak ve výrobním, tak i spotřebitelském sektoru jsou však již patrné známky slábnoucí poptávky. Trend vývoje pro nejbližší měsíce je tak z hlediska ekonomické aktivity spíše negativní. V cenovém vývoji to však pravděpodobně moc vidět nebude. Inflace podle našeho odhadu v červnu dále zrychlila z 16,0 % na 17,4 %. V červenci pak z důvodu výrazného zdražení energií pro domácnosti čekáme skok ke 20 % a poblíž této úrovně by meziroční inflace měla následně setrvat po zbytek letošního roku.
  • Inflace míří k 6 %
    Spotřebitelské ceny v ČR v říjnu oproti září vzrostly o 1,0 %, což bylo v souladu s naším odhadem, který byl ovšem na trhu nejvyšší. Analytici v průměru čekali zdražení o 0,7 %. Meziroční míra inflace se zvýšila na 5,8 % z předchozího tempa 4,9 %, zatímco analytici v průměru čekali výsledek 5,5 %, což ukazovala i poslední prognóza ČNB.
  • Inflace může oslabit českou korunu
    Uplynulý týden nepřinesl na regionálních trzích příliš vzruchu. Česká koruna v průběhu týdne posílila přibližně o šest haléřů, když v pondělí zahajovala...
  • Inflace nabrala vražedné tempo
    „Lidé si v rámci pandemie utáhli opasky. Díky tomu narostly úspory domácností na rekordní úroveň. K povolení opasků však bohužel nedojde. Obří inflace postupně likviduje kupní sílu nashromážděných úspor,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace nadále zpomaluje, rychleji než se čekalo
    Spotřebitelské ceny v říjnu vykázaly meziroční růst o 2,7 % oproti předchozím 2,9 % a skončily tak o jednu desetinku pod tržním odhadem. V meziměsíčním vyjádření došlo ke stagnaci.
  • Inflace nad očekávání a skokové posílení eura, analýza BOSSAEUR
    Index spotřebitelských cen (CPI) z eurozóny ukázal, že inflace by v únoru měla zůstat stabilní. V meziročním porovnání došlo k expanzi cenové...
  • Inflace na dohled šesti procent
    Rychlý růst spotřebitelských cen pokračoval i v říjnu, kdy se tyto ceny meziměsíčně zvýšily o celé procento. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií. Není to sice z komentáře statistického úřadu patrné, nicméně je to velmi pravděpodobné. Ještě do září totiž vlastně energie navzdory dění na komoditních trzích inflaci de facto brzdily. Meziroční inflace míří k šesti procentům, konkrétně aktuálně dosahuje 5,8 %.
  • Inflace nad třemi procenty není důvod k panice
    Inflace dosáhla osmiletého maxima, život v Česku nevídaně zdražuje, hlásí titulky. Analytici (H.Horská“) i bývalí centrální bankéři (M.Hampl) unisono tvrdí, že centrální banka je „za křivkou“ – ergo, že nedávný růst sazeb ČNB byl nejenom potřebný, ale že přišel pozdě.
  • Inflace nakonec zrychlila výrazně méně, než jsme čekali
    Tuzemská inflace v červenci překvapila tím, že nadále zpomalovala. Meziměsíční růst spotřebitelských cen se snížil z 1,6 % na 1,3 %, po sezonním očištění pak z 1,4 % na 1,2 %. Překvapení je to především proto, že podle již zveřejněných ceníků jednotlivých distributorů energií došlo od července k výraznému zdražení elektřiny a plynu pro konečné spotřebitele. Podle dnes zveřejněných dat ČSÚ však cena energií vzrostla meziměsíčně v průměru pouze o 1,6 %, což bylo dokonce méně, než měsíc před tím (růst o 2,1 % m/m). Nejvíce k meziměsíční inflaci přispívala oblast rekreace a kultury, kde se projevil sezónní efekt vyšších cen dovolených (příspěvek +0,4 pb). Další v pořadí byly potraviny a náklady spojené s bydlením (shodný příspěvek ve výši +0,3 pb).
  • Inflace nakopla vzhůru akcie, dluhopisy i euro
    První z vrcholů tohoto týdne dopadl pro finanční trhy velmi dobře. Inflace v USA se snížila více, než se čekalo, a spustila další euforii. Respektive ji spustila ještě dřív. Už včerejší růst na Wall Street se zřejmě nesl ve znamení spekulací na inflaci a i dnešní pohyb se ve skutečnosti rozjel už krátce před zveřejněním dat.
  • Inflace na (pomalém) ústupu
    Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru o 0,6 % oproti lednu, ve kterém meziměsíčně vzrostly o 6 % vlivem skokového zdražení energií. Meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 16,7 % (po 17,5 % o měsíc dříve), což je v souladu s tržním i naším odhadem, který byl jen o desetinku procentního bodu nižší.
  • Inflace na pořadu dne
    Léto je v plném proudu a většina lidí si užívá svou vytouženou a často odkládanou dovolenou z minulého roku. Může se zdát, že se na finančních trzích nic moc neděje, ale opak je pravdou. Pojďme si shrnout hlavní události, které hýbaly investorským světem za poslední měsíce.
  • Inflace na pozvolném ústupu
    Inflace meziměsíčně vzrostla o 0,2 % a díky tomu meziroční dynamika mírně poklesla na 8,5 % (z 8,8 %). To není daleko od našeho odhadu (+0,3 % m/m) a v souladu s letní prognózou centrální banky. Meziroční inflace viditelněji zpomalí v září (odhadujeme pod 7,5 %), kdy některé energetické společnosti sáhnou k viditelnějšímu zlevnění základních tarifů.
  • Inflace na Slovensku klesla na 5,9 %, je růst cen minulostí ?
    Poslední prosincový měsíc uzavírá vývoj indexu spotřebitelských cen, a tedy i inflace. Meziroční inflace v prosinci dosáhla 5,9 %. Nejvýrazněji se letos zvýšily náklady na vzdělávání, které vzrostly o 14,7 %. Výrazněji vzrostly také ceny zdravotní péče o 10,1 %, ceny v restauracích o 9,5 % a ceny alkoholu a tabáku o 8 %.
  • Inflace na Slovensku - komentář Martina Pohla, Generali Investments
    Lednová data potvrdila pokračující ústup inflačních tlaků na Slovensku. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pokleslo na 0.7 %, což je nejméně za poslední čtyři roky. Hlavní zásluhu na tom měly ceny energií pro domácnosti. Plyn zlevnil o 9,6 % a elektřina o 4,3 %. Obě položky patří mezi regulované ceny a se zpožděním reflektovaly propad cen ropy v uplynulém roce. Další výrazný příspěvek přišel od potravin, jejichž ceny meziročně poklesly o 0,5 %.
  • Inflace na vrcholu
    Meziroční inflace v říjnu zrychlila na 2,9 %. To je nejrychlejší tempo od roku 2012. Růst spotřebitelských cen byl tak plně v souladu s prognózou centrální banky (2,9 % y/y). Ve srovnání s přechozím měsícem cenová hladina vzrostla o 0,5 %. Stouply především ceny potravin v důsledku vyšších cen zeleniny, ale i másla, ovoce a vajec. K cenovému růstu v říjnu přispělo i sezónní zdražení oblečení a obuvi. V důsledku vývoje cen ropy na světových trzích jsme zaplatili více i na čerpacích stanicích. Ceny pohonných hmot byly v říjnu vyšší o 0,8 m/m.
  • Inflace na začátku roku ustoupila pomaleji, než se očekáválo
    Spotřebitelské ceny v lednu dále zbrzdily z 2,3 % na 2,2 % meziročně a skončily výrazně nad naším (1,8 %) i tržním (1,7 %) očekáváním. I ČNB ve své aktuální prognóze předpovídala lednovou inflaci na 1,7 %. Inflace sice pokračuje ve zpomalování, a to již 6. měsíc v řadě, ale velmi pomalu. V meziměsíčním vyjádření se dostavilo očekáváné zdražení spotřebitelských cen, které bylo ovšem citelnější (o 1,3 %) než se očekávalo (o 0,9 %).
  • Inflace nebrání ECB snižování úrokových sazeb
    Inflace v eurozóně měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) klesla v lednu v meziročním srovnání na 2 procenta a...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani