Čtvrtek 28. březen 2024 12:14
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

USD si udržuje svůj hvězdný růst

24.08.2022 14:22  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics6305cc477530c.jpg

Americký dolar udržuje svou vítěznou sérii. Před sympoziem v Jackson Hole dolar zastavil pokles. Neztratil však na síle. Euro se není schopno prosadit. Snaží se konsolidovat na současných nebo mírně vyšších úrovních. Jeho pokusy však byly neúspěšné...

Mnoho investorů stále preferuje americkou měnu a vyhýbají se jiným finančním nástrojům. Objemem investic může americkému dolaru konkurovat pouze zlato. Jak obchodníci zvyšují dlouhé pozice na americkém dolaru, dosahuje nových maxim a tlačí euro a další měny dolů. Je pozoruhodné, že poptávka zůstává vysoká díky svému statusu bezpečného přístavu. V současné době je averze k riziku silná.

Analytici se domnívají, že americká měna bude pravděpodobně dále růst, dokud Fed neprovede významné změny v parametrech měnové politiky. Pokud se chuť k riziku zlepší, americký dolar může posílit v důsledku pozitivních ekonomických předpovědí pro americkou ekonomiku a očekávání dalšího zvyšování sazeb. V současné době není rozumné prodávat americký dolar, shrnují devizoví stratégové. Po sympoziu v Jackson Hole nebudou fundamentální důvody pro otevírání krátkých pozic na USD.

Stálý nárůst dolaru je zcela unikátní. Je spojen s tzv. "dollar smile" teorií. Tato teorie říká, že americká měna má tendenci růst vůči jiným měnám, když je americká ekonomika extrémně slabá nebo velmi silná. Analytici se domnívají, že dolar má mnoho býčích hnacích mechanismů. Nejvýznamnějším z nich jsou ekonomické problémy v jiných zemích a regionech, zejména v eurozóně.

Energetická krize, ke které nyní dochází v USA, odhalila, jak křehká je ekonomika EU a také její energetická závislost a závislost na importu. Kromě toho panují mezi státy EU neshody, pokud jde o ekonomické strategie. Všechny tyto faktory negativně ovlivnily euro. Kromě toho se obchodníkům podařilo mít navrch i při slabších údajích o inflaci, která vzrostla na 8,9 %, stejně jako klesající průmyslová výroba a strmější pokles ve srovnání s ostatními měnami. Vzhledem k těmto protivětrům euro v blízké budoucnosti pravděpodobně neporoste. To je důvod, proč mnoho investorů reviduje svá portfolia ve prospěch bezpečných aktiv, zejména USD. Podíl mezinárodních vypořádání v eurech se tak snížil na 36,6 %. Jedná se o nejnižší hodnotu za aktuální rok.

Analytici z JPMorgan Chase & Co poskytli medvědí předpověď pro euro. Věří, že do konce roku 2022 evropská měna klesne na 0,9500. FX stratégové jiných think-tanků očekávají pokles eura na 0,9700-0,9800.

Tento týden se pár EUR/USD pravděpodobně bude obchodovat pod úrovní parity. Po dosažení úrovně parity došlo k znatelnému poklesu krátkých pozic na euru. Na trajektorii amerického dolaru to však nemělo téměř žádný vliv. Držel se pevně poblíž nedávných maxim. Krátce poté pokračoval v růstu. 24. srpna se pár EUR/USD obchodoval za 0,9955. Euro by mohlo znovu otestovat nová minima.

analytics6305cc5df06fa.jpg

Euro již kleslo na 20leté minimum. Energetický šok, který stlačil EUR dolů, zvyšuje inflaci v eurozóně a zvyšuje rizika recese. Mnoho ekonomů se domnívá, že eurozóna postupně sklouzává do recese kvůli prudce rostoucím cenám energií.

Indexy PMI pro eurozónu v srpnu ukázaly pokles ekonomické expanze, protože prudká inflace zatěžovala spotřebitele a podniky. Někteří analytici zároveň zdůraznili, že inflační tlaky mírně polevily. Její hodnota se blíží svému vrcholu. Ekonomické vyhlídky však zůstávají chmurné na pozadí vysokých cen plynu a elektřiny. Za tímto účelem může být ECB nucena zpřísnit měnovou politiku agresivněji. Navzdory chmurným ekonomickým vyhlídkám by regulátor mohl ještě v září zvýšit klíčovou sazbu o 50 bazických bodů.

Nyní se investoři těší na Jackson Hole Symposium a projev Jeroma Powella. Doufají, že získají více informací o budoucích plánech Fedu na zvýšení sazeb. To je důvod, proč dolar roste a drtí své soupeře. Jestřábí postoj Fedu a rizika globální recese posilují poptávku po bezpečných měnách, zejména po americkém dolaru.

Růst pravděpodobně přetrvá i v blízké budoucnosti. Pokud se centrální banka bude držet agresivního zpřísňování, může se americká měna vyšplhat na nová maxima. Spekulanti věří, že Powell potvrdí odhodlání regulátora k jestřábímu postoji. Pokud ano, je otázkou, zda Fed zvýší úrokovou sazbu o 50 nebo 75 bazických bodů. Agresivní zpřísňování a rizika zpomalení globální ekonomiky budou hlavními katalyzátory dalšího růstu americké měny. Předpokládá se, že si udrží vzestupný trend po celý letošní rok a na začátku roku 2023.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USD roste před zprávou o pracovních místech
    Klíčovou událostí dne na trhu je zveřejnění údajů o zaměstnanosti v USA za listopad. Zpráva NFP bude zveřejněna ve 14:30 a očekává se, že vykáže větší nárůst zaměstnanosti než v říjnu. Zatímco meziměsíční růst mezd by měl zrychlit více než v říjnu, meziroční růst mezd by měl zpomalit na 4,0 %. Již zveřejněné údaje z amerického trhu práce za listopad však naznačují, že nás možná čeká zklamání z NFP.
  • 💲 USD roste před zveřejněním inflace v USA
    USD vůči většině hlavních světových měn necelou hodinu před zveřejněním klíčových dat inflace z USA posiluje. Report CPI za březen je klíčovou makro událostí dne. Trh očekává další zrychlení růsu cen na 8,5 % YoY. Je však třeba poznamenat, že data v posledních měsících často předčily očekávání. Pokud se tak stane i tentokrát, tak by to posílilo argumenty pro zvýšení sazeb o 50 bazických bodů na květnovém zasedání Fedu. Mohli bychom se také dočkat růstu výnosů i posílení dolaru.
  • USD roste, US500 klesá po nejasném výhledu dalšího vývoje sazeb
    Americká centrální banka snížila sazby, ale reakce trhu je zatím jasně negativní. Americký dolar reagoval na rozhodnutí o sazbách růstem, naopak příliš pochopení nemají drahé kovy a poklesem reagují také akcie. Z tečkového grafu je zřejmé, že členové FOMC jsou ohledně dalšího vývoje rozděleni. Graf naznačuje další možné snížení sazeb do konce roku, což by byl holubičí signál, ovšem už bychom se nemuseli dočkat žádného dalšího snížení v příštím roce. Krátké vyjádření z rozhodnutí o sazbách navíc vůbec nezmiňuje problémy s likviditou, se kterými se Fed v posledních dnech potýká. Tisková konference jistě nabídne mnoho těžkých a zajímavých dotazů na guvernéra Powella. Jeho odpovědi ještě mohou s trhem výrazně zahýbat.
  • USDRUB DROPPED BELOW 36 FOR THE FIRST TIME IN 2 WEEKS
    Russian ruble?s rate got stronger after stabilization of the situation around Crimea. Yesterday, Vladimir Putin sign...
  • USDRUB DROPPED BELOW 36 FOR THE FIRST TIME IN 2 WEEKS
    Russian ruble?s rate got stronger after stabilization of the situation around Crimea. Yesterday, Vladimir Putin sign...
  • USD / RUB – 21. 12. 2018
    Očekává se, že měnový pár USD/RUB se bude na konci příštího roku obchodovat na úrovni 67,00. Ruská centrální banka v pátek zvýšila sazby o 25 bodů v souladu s očekáváními. Zatímco medián konsensu se nezměnil, trh byl silně rozdělený, aniž by jedna, či druhá strana měla silné přesvědčivé argumenty – konečný výsledek tedy neměl vliv na rubl.
  • USDSEK testuje klíčový support, který tentokrát nemusí být zdaleka tak pevný, TA W1
    Švédská koruna dosedla minulý týden na páru s dolarem na klíčový support v okolí 8.0280 USDSEK a přestože se od něj ry...
  • USD se propadá, USD/JPY testuje 78,60
    V předcházející analýze jsme upozornili na možnost zastavení posilování amerického dolaru. Předpoklad se...
  • 💲 USD se před PCE obchoduje smíšeně
    Americkému dolaru se podařilo smazat většinu ranních ztrát a již není nejhůře si vedoucí měnou skupiny G10. Zelená bankovka nyní není ani lídrem, ani poraženým mezi hlavními měnami. Nejdůležitější událostí dnešního odpoledne je zveřejnění balíčku amerických dat za květen. Očekává se, že zpráva ukáže výrazné zpomalení celkového PCE v květnu, zatímco jádrový PCE zůstane podle odhadů beze změny na úrovni 4,7 % meziročně. Očekává se, že údaje o osobních příjmech a výdajích vykáží růst, ale jejich tempo se ve srovnání s dubnovými údaji zmírní.
  • USD se v prostředí vytrvalé inflace a sazeb Fedu snaží zotavit
    Americký dolar se čím dál hůř drží nad vodou, protože je pod tlakem rostoucí inflace a nejistoty panující kolem sazeb Federálního rezervního systému. Olej do ohně přilévají i smíšené makroekonomické údaje ze Spojených států a patová situace s evropskou měnou, která vykázala krátkodobý růst a dál stoupá.
  • USD stále oslabuje.
    Americká měna má stále klesající tendenci a fundamentální faktor „nedohody“ o řešení fiskálního úte...
  • USD stále posiluje – tržní analýza 29.10.2018
    O víkendu jsme si o hodinu přispali a posunuli hodinky směrem dozadu. Amerika přechází na zimní čas až za týden – 4.11. To znamená, že nyní otevírají americké burzy o hodinu dříve. Pokud obchodujete akcie, můžete trhy sledovat již od 14:30 namísto běžných 15:30. Některé zprávy, jako například tento týden report z US trhu práce (NFP), se bude vyhlašovat již ve 13:30. Dbejte zvýšené opatrnosti, jelikož bude na trzích zvýšená volatilita.
  • USD stoupá. Jak dlouho ještě?
    Rizika narůstají, volatilita FX trhů pokračuje. Financování USA vlády mělo za současné situace vydržet do 27.března ...
  • USD téměř bez reakce na data žádostí o podporu
    Nároky pod v souladu s prognózami. Nároky v nezaměstnanosti: 191 000 oproti 201 001 očekávaným (192 000 dříve).
  • USD téměř bez reakce po zveřejnění dat objednávek dlouhodobé spotřeby
    Nové objednávky za zboží dlouhodobé spotřeby vyrobené v USA v březnu meziměsíčně vzrostly o 0,8 %, z revidovaného poklesu -1,7 % (předchozí -2,1 %) v únoru a ve srovnání s očekáváním trhu o 1,0 % nárůstu. Počítače a elektronické produkty, které rostly dva z posledních tří měsíců, vedly nárůst o 0,7 miliardy dolarů, neboli 2,6 procent, na 26,3 miliardy dolarů. Mezitím objednávky na investiční zboží jiné než obranné povahy s výjimkou letadel, které jsou ostře sledovaným ukazatelem plánů obchodních výdajů, vzrostly o 1 %po poklesu o 0,3 % v únoru.
  • USD tlačí euro na nižší úrovně
    Ani na počátku nového týdne se síla USD nezmenšuje. Americké výnosy pokračují v růstu a Wall Street se opět ocitla pod tlakem. Fed zatím situaci nijak výrazně neřeší. Komentáře centrálních bankéřů proti růstu výnosů však už očividně nestačí.
  • USD/TRY
    USD/TRY   Turecká Centrální Banka se pokusila v minulém týdnu (í. 5.2018) intervenovat ve prospěch domácí měny, k...
  • USD/TRY
    Diplomatická roztržka USA  Turecka  její konsekvence na tureckou liru   Zvyšující se diplomatické napětí zapříčin...
  • USDTRY klesá, protože Turecko zavádí limity na půjčky v lirách pro zahraniční investory
    Turecko se opět pokusilo zpomalit depreciaci liry. Turecký bankovní regulátor oznámil nová pravidla pro domácí banky, které musí zahraničním investorům přiřadit rating vysokého rizika (500 %). Důvodem k tomuto kroku je omezení možnosti vyvádět půjčenou likviditu do zahraničích offshorů a následně s ní obchodovat na trzích. Pár USD/TRY spadl zpět pod hranici 17,00 a během dnešní seance se obchoduje s 3% ztrátou.
  • USDTRY propadl o 3 %, Erdogan slíbil podporu politice centrální banky
    Turecká lira dnes prudce roste a je na čele zhodnocení měn Emerging Markets. Lira reagovala na poznámky tureckého prezidenta Erdogana směrem k zákonodárcům vládnoucí strany AK. Erdogan řekl, že nový ministr financí a nový guvernér centrální banky mají jeho plnou podporu. Prezident dále řekl, že jeho země chce snižovat investiční riziko, a tedy zvyšovat výnosy investorům. Zákonodárci země budou organizovat schůzky s institucionálními investory. Turecká lira dnes přidala 3 % na páru s eurem i americkým dolarem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
CapXmaster