Úterý 19. březen 2024 15:01
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Týden naplněný předstihovými ukazateli

22.08.2022 09:01  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,63

USD/CZK

24,55

EUR/USD

 

1,003

USD/PLN

4,735

Ropa Brent

USD/barel

95,03

Zlato

USD/unce

1743

Aktualizováno

8:25

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatímco dnešek bude ještě relativně poklidný, od zítřka začnou na trh proudit další zásadní čísla jak z Evropy, tak z USA. V úterý budou nejzajímavější předstihové ukazatele PMI, které dorazí z vybraných států eurozóny, ale i ze Spojených států. Doplní je statistika nově prodaných domů v USA nebo průzkum spotřebitelské důvěry v rámci eurozóny. Na ten ve středu naváže domácí statistický úřad, který zveřejní výsledky pravidelného konjukturálního průzkumu. Ve čtvrtek pak v předstihových datech bude pokračovat Německo, zveřejňovat totiž bude svůj průzkum institut Ifo. Později ve čtvrtek pak dorazí zápisky z posledního zasedání ECB. Měkká data nebudou chybět ani v pátek, to totiž z Německa dorazí průzkum spotřebitelské důvěry od GfK. Koruna i na konci minulého týdne pokračovala v postupném oslabování. Dnes ráno se obchoduje v kurzu 24,63 EUR/CZK.

V úterý dorazí předběžné indexy nákupních manažerů (PMI), u kterých je sledován zejména index v průmyslu značící budoucí vývoj do příštích měsíců. V Německu se očekává další pokles, nyní už pod hranicí 50 bodů, která značí pokles výroby. To stejné platí i u eurozóny jako celku. Z té dorazí ještě odpoledne průzkum ohledně spotřebitelské důvěry. I zde se očekává mírný pokles. V USA – alespoň v průmyslu – zůstává sentiment optimističtější, a ačkoliv trh také očekává mírné zpomalení, stále by PMI ve výrobě měl zůstat relativně vysoko nad 50 body.

Ve středu dorazí z Česka konjukturální průzkum z dílny ČSÚ, který ukáže, zdali se podařilo zastavit propad spotřebitelské důvěry. Důvěra spotřebitelů nepřetržitě od února klesá a je na nejnižších hodnotách od roku 1999. V USA pak bude budit pozornost mj. statistika objednávek trvanlivého zboží za měsíc červenec.

Ve čtvrtek po ranních Ifo indexech z Německa bude trh vyčkávat zejména na zápisky z posledního zasedání ECB. Na něm centrální banka hikem o 50bb vzdala politiku forward guidance a představila nový antifragmentační nástroj TPI. O tom, za jakých podmínek je ochotná ECB ho využít, příliš informací v oficiálním vyjádření nepadlo a trh tak bude především hledat ve všem relevantním bližší nápovědu. Z USA pak dorazí zpřesněný výsledek HDP. Tentokrát bude více sledovaný, jelikož má potenciál být zpřesněn do kladných čísel, což by znamenalo, že americká ekonomika se nedostala do technické recese.

Pátek už budou trhy končit v pomalejším tempu, z Německa ráno dorazí index spotřebitelské důvěry od GfK, z USA pak například statistika osobních příjmů a výdajů, ke které bude přihlížet i Fed.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pátek zveřejnilo svoji prognózu Ministerstvo financí. V letošním roce očekává růst HDP o 2,2 %, v příštím roce pak 1,1 %. V poslední prognóze MF ČR očekávalo opačný vývoj (22: 1,2 %, 23: 3,6 %) a novou predikcí se přiblížilo naší již dřívější prognóze (22: 2,5 %, 23: 0,9 %). Ohledně inflace očekává Ministerstvo financí v letošním roce růst cen o 16,2 %, v příštím roce o 8,8 %. My předpokládáme, že ústup cenové hladiny bude o něco pomalejší, a i v příštím roce podle nás průměrná meziroční míra inflace přesáhne 10 %. ČNB ve své nejnovější prognóze očekává, že inflace v roce 2023 dosáhne 9,5 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Míra nezaměstnanosti - MPSV (červen, v %)

3,2

3,2

3,2

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index očekávání (červenec, v b.)

-

-40,5

-28,0

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index současné situace (červenec, v b.)

-

-34,5

-27,6

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: US Chicago Fed index
ÚT: SRN PMI, EUR PMI a spotřebitelská důvěra, USA PMI a prodeje nových domů
ST: ČR konjukturální průzkum, USA objednávky zboží dlouh. spotřeby
ČT: SRN Ifo index, EUR zápisky ze zasedání ECB, USA zpřesněný výsledek HDP
PÁ: SRN spotřebitelská důvěra GfK

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Trh vyčkává na zítřejší zápisky ze zasedání Fedu
    Nový týden se nám z ekonomického hlediska rozbíhá pozvolna. Po pondělním dnu takřka bez jakýchkoli dat úterý nabídne pouze doplňkové údaje, které by neměly trhem žádným zásadnějším způsobem zamávat. Nejprve se v dopoledních hodinách dozvíme z Evropy postupně data ohledně registrace nových aut za měsíc leden v celé Evropské unii. Posléze prosincové statistiky běžného účtu platební bilance v eurozóně a rovněž prosincový výsledek produkce ve stavebnictví, u kterých tak budou známy výsledky za celý kalendářní rok 2023.
  • Ranní okénko - Trhy vyčkávají na americké maloobchodní tržby
    Dnes je z pohledu ekonomických dat nejzajímavější den týdne, kdy dopoledne z Německa dorazí index ZEW, v odpoledních hodinách pak trhy může rozhýbat údaj o amerických maloobchodních tržbách spolu se statistikou průmyslové produkce. Nervozitu na trzích pak zvyšuje i diskuze v USA ohledně navýšení dluhového stropu, na kterou si investoři sice zčásti již zvyknuli, přesto určitá část obav přetrvává.
  • Ranní okénko - Trhy vyhlíží americké volby
    Dnes pokračuje český ekonomický kalendář daty z maloobchodu a údajem ohledně míry nezaměstnanosti. Zatímco maloobchodní tržby ukážou další slabý meziroční výsledek, u nezaměstnanosti by ke změně dojít nemělo a ta tak podle našeho odhadu setrvá na úrovni 3,5 %. Z České národní banky pak dorazí informace ohledně srpnové výše devizových rezerv a zářijových intervencích. Jejich objem se podle našeho odhadu pohyboval okolo 2-3 miliard EUR, vzhledem k tomu, že ČNB byla patrně aktivní jen po zářijovém zasedání na konci měsíce, zesložiťuje odhad řada dalších faktorů a vyloučit tak nelze pro trh více překvapivou sumu. Včera vyšla čísla z českého průmyslu a zahraničního obchodu. Oba výsledky dopadly poblíž tržních očekávání a reakce trhu tak byla jen minimální.
  • Ranní okénko - Trhy znervózňuje horšící se epidemická situace
    V Evropě jsou dnes na pořadu dne „měkké“ indikátory. Z Německa dorazil údaj o spotřebitelské důvěře z dílny GfK. Na výsledky konjunkturálního šetření za únor v eurozóně si ještě chvíli počkáme. Z USA pak přijde druhý odhad vývoje ekonomiky v posledním čtvrtletí minulého roku, jehož součástí bude i detailní struktura. Domácí ekonomický kalendář je prázdný, bude tak dominovat napjatá situace ohledně zpřísnění protiepidemických opatření. Komentáře vlády bude netrpělivě vyhlížet koruna, jejíž včerejší vývoj odráží zvýšenou averzi k riziku. Negativní zprávy o pandemickém vývoji ji koncem dne vyhnaly až nepatrně nad hranici EUR/CZK 26,00, na pozadí klesajících tržních úrokových sazeb a slabšího eura vůči dolaru.
  • Ranní okénko - Tržby ve službách v prvním čtvrtletí zmírnily meziroční propad
    Hlavní událost nás čeká již zkraje dne. Česká inflace měla v dubnu dále navýšit meziroční dynamiku z 2,3 % na 2,7 %. V meziměsíčním srovnání se očekává tempo zhruba stejné jako v březnu, tedy 0,2 %. Jistá úleva se dostaví během letních měsíců, když začne, i když pomalu, odeznívat efekt nízké srovnávací základny cen pohonných hmot (ty dosáhly dna minulý květen -21,9 % r/r a dostaly se do plusu až letos v březnu +2,4 % r/r). Na druhé straně očekáváme, že se jádrová inflace bude nacházet na sestupném trendu. V dubnu si pravděpodobně udržela obdobné meziměsíční tempo jako v březnu, čímž by se v meziročním srovnání mohla posunout z 3,3 % na 3,2 %.
  • Ranní okénko - Třetí pokles v řadě pro ceny amerických nemovitostí
    Nejzajímavější informací dnes bude německá inflace, která naznačí i směr, kterým by se měla ubírat zítra inflace v eurozóně. Trh očekává mírný meziměsíční pokles a setrvání meziroční míry nad 10 %. Pozitivně budou působit zejména klesající ceny pohonných hmot. Z USA dorazí průzkum spotřebitelské důvěry od Conference Board, zajímavý bude i zářijový vývoj cen nemovitostí. Case-Shiller index má za sebou dva meziměsíční poklesy v řadě, očekáván je třetí.
  • Ranní okénko - Turbulentní týden pro finanční trh
    Finanční trh bude muset absorbovat řadu dat z různých oblastí. Z reálné ekonomiky dorazí data o inflaci v eurozóně. Chybět nebudou ani důležité výhledové indikátory jako německý Ifo index. V Praze rozhodne o úrokových sazbách ČNB a v závěru týdne ČSÚ zveřejní finální odhad HDP v 4Q22. Kromě čísel z ekonomiky investoři nadále vyhodnocují riziko bankovní krize. Centrální banky reagovaly rychle a dělají co mohou, aby problém likvidity zastavily a nenechaly ho přejít v problém solventnosti. V tomto týdnu jsou v plánu proslovy několika představitelů Fedu. V neposlední řadě trh čelí zintenzivnění geopolitických rizik s přesunem ruských taktických jaderných zbraní do Běloruska.
  • Ranní okénko - Tuzemská inflace míří pod 2 %
    Tento týden nás čekají důležité události z české ekonomiky. Zahraniční obchod a průmysl patrně v závěru roku dále poskytly podporu ekonomice a inflace pravděpodobně zamířila pod inflační cíl. Dále nás čekají data z německého průmyslového sektoru a lednová inflace v USA, kde se v porovnání s vývojem v eurozóně očekává pouze mírný nárůst spotřebitelských cen. O víkendu by také dle původního plánu mělo dojít ke skončení nouzového stavu. Nepříznivá epidemická situace však otevírá debatu k jeho prodloužení.
  • Ranní okénko - Tuzemská inflace poklesla ke 2 %, jádrová pod 3 %
    Závěr týdne bude patřit číslům ze Spojených států, kdy nejvíce na trhy může doléhat odpoledne zveřejněný vývoj spotřebitelské důvěry. Ještě předtím dorazí informace o vývoji cen ve výrobě, či některá dílčí data z nemovitostního trhu. Tuzemský trh pak bude dozpracovávat včerejší překvapivě nízký výsledek lednové inflace, kdy i odpoledne zveřejněná jádrová dynamika poklesla meziročně pod úroveň 3 %.
  • Ranní okénko - Týden bude bohatý na data o inflaci
    Dnes se dočkáme zářijové statistiky české inflace, která by podle nás měla vykázat meziroční dynamiku na úrovni 4,7 %, což by oproti srpnu znamenalo pokles cenové hladiny o 0,1 %. Trh to vidí podobně, když čeká 4,6 %.
  • Ranní okénko - týdenní přehled pod taktovkou předstihových ukazatelů
    Rok 2022 přinese konečně návrat na předkoronavirové úrovně nejen spotřeby ale i výkonnosti průmyslu a vývozu. Zpočátku skromný růst zrychlí ve druhé polovině roku, a nakonec překoná dynamiku loňského roku. Naopak inflace dosáhne vrcholu hned na začátku roku s číslicí 8 na začátku a od jarních měsíců začne pozvolna zpomalovat. Do „rychlostního limitu“, který ČNB cíluje, tj. 1-3 %, se ale letos nevejde.
  • Ranní okénko - Týden plný českých dat, nejzajímavější bude výsledek inflace
    Tento týden patří tuzemským datům, kdy kromě čtvrtka dorazí každé ráno některý ze sledovaných ekonomických ukazatelů. Nejzajímavější bude říjnový výsledek inflace, ovlivněný sníženou srovnávací základnou v minulém roce v souvislosti s uvedením tzv. úsporného tarifu. Ze zahraniční z pohledu naší ekonomiky bude důležitý především německý výsledek průmyslové produkce a továrních objednávek. Z pohledu vývoje na akciových a dluhopisových trzích pak může dění rozhýbat páteční informace o americké spotřebitelské důvěře a vývoji inflačních očekávání. Pokud ale nedojde k výraznějšímu překvapení, trhy by měly pokračovat na optimistické vlně pátečního slabšího výsledku z trhu práce, potvrzujícího domněnku, že Fed již s největší pravděpodobností nebude dále zvyšovat sazby.
  • Ranní okénko - Týden plný českých dat otevře statistika mezd
    Je před námi zajímavý týden, a to zejména z pohledu tuzemských dat. Patrně nejzajímavější informace dorazí již dnes ráno v podobě vývoje mezd za první kvartál letošního roku. Informace bude zásadní především v kontextu blížícího se zasedání ČNB. Pokud by nominální růst zamířil nad 10 %, výrazně by vzrostla pravděpodobnost, že v polovině června se podaří najít většinu pro zvýšení sazeb.
  • Ranní okénko - Týden plný českých dat, vyjde i americká inflace
    Ani v druhém listopadovém týdnu si trhy nevydechnou. Na český trh dorazí takřka kompletní sada dat z reálné ekonomiky. Dnes to budou čísla z průmyslu a zahraničního obchodu, zítra ráno pak dorazí statistika maloobchodních tržeb spolu s podílem nezaměstnaných od MPSV. Nejdůležitější informace z Česka ale dorazí až ve čtvrtek, kdy Český statistický úřad bude zveřejňovat říjnovou míru inflace. Ve stejný den dorazí pro světové trhy i podstatně důležitější míra inflace z USA, která naznačí další směřování Fedu. V eurozóně bude stát za pozornost úterní statistika maloobchodních tržeb, dnes ráno už vyšel výsledek průmyslové výroby v Německu.
  • Ranní okénko - Týden pod taktovkou předstihových ukazatelů
    Předposlední listopadový týden již odstartovaly v sousedním Německu ceny výrobců za měsíc říjen. Zatímco v předchozích měsících jsme si zvykli na překvapení směrem nahoru, dnes přišel „šok“ z druhé strany. Meziměsíčně ceny poklesly o 4,2 %, zatímco trh očekával mírný růst. Meziročně dynamika sestoupila z 45,8 % na 34,5 %. Hlavní pokles přišel ze strany energií, jejichž cena proti září klesla o více jak 10 %.
  • Ranní okénko - Týden se ponese v duchu inflace
    Dnes dorazí údaje o tuzemské průmyslové výrobě v červenci. Předpokládáme, že setrvala pod hodnotami z minulého roku (-6,8 %). Zahraniční obchod pravděpodobně znovu vykázal přebytek.
  • Ranní okénko - Týden uzavřou data z amerického trhu práce
    První pátek v měsíci patří tradičně datům z amerického trhu práce. Vzhledem k pomalu se blížícímu datu dalšího zasedání americké centrální banky (14. června) jde o jedny z posledních zásadních čísel před rozhodnutím Fedu. Data z tohoto a minulého týdne přitom, i přes relativně holubičí komentáře od některých členů Fedu z posledních dní, přispěla k přecenění na trhu ve prospěch dalšího hiku. Pokud statistka volných pracovních míst překvapí směrem nahoru a zároveň bude doplněna rychlejším než očekávaným růstem mezd, bude mít Fed nabito pro zvýšení sazeb. Den před rozhodnutím Fedu sice ještě vyjdou čísla ohledně květnové inflace, je ale otázkou, nakolik tato statistika stihne ovlivnit názory jednotlivých členů.
  • Ranní okénko - Týden v duchu inflace
    Týden se ponese v duchu inflace spotřebitelských cen. Tuzemská zářijová inflace je na řadě dnes. Očekáváme zpomalení její meziměsíční dynamiky, což je dáno především negativním sezónním vlivem poklesu cen dovolených. Naopak ceny potravin působily opačným směrem. V meziročním vyjádření dojde vzhledem k nízké základně ke zvýšení spotřebitelských cen.
  • Ranní okénko - Týden ve znamení inflace
    Tento týden budou hlavním tématem rostoucí spotřebitelské ceny. Údaje o inflaci za březen dorazí jak z Česka, tak USA. Z eurozóny a Německa zazní již pouze konečný výsledek. Dozvíme se ale i měsíční data z reálné ekonomiky za únor, která budou dalším dílem skládačky ke zhodnocení výkonu ekonomiky eurozóny během prvního kvartálu.
  • Ranní okénko - Týden zakončí PMI indexy
    Dnes budou týden uzavírat předstihové ukazatele, a to konkrétně indexy nákupních manažerů v hlavních ekonomikách eurozóny, odpoledne pak dorazí i report z USA. V obou případech se ukáže, jestli nejistota v bankovním sektoru výrazněji ovlivnila očekávání u firem. Ostře sledováno bude i hodnocení cenových tlaků, ale také celkové poptávky. Již včera dorazilo množství předstihových ukazatelů, kdy podle očekávání došlo k mírnému zlepšení spotřebitelské důvěry v eurozóně, v USA pak Leading index naznačil hrozbu rychlejšího zpomalování americké ekonomiky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024