Úterý 19. březen 2024 07:46
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Týden pod taktovkou předstihových ukazatelů

21.11.2022 10:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity/indexy:

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

EUR/CZK


24,33

-0,06%

-1,2%

 

 

 

S&P 500

3965,3

0,48%

-0,3%




USD/CZK

23,70

0,54%

3,0%

 

 


NASDAQ

11146,1

0,01%

-2,5%




EUR/USD

 

1,026

-0,59%

-4,0%

 

 

 

DAX

14431,9

1,16%

3,0%

 

 

 

USD/PLN

4,587

0,85%

7,3%




PX

1243,78

0,36%

-5,2%




Ropa Brent

USD/barel

87,51

-0,26%

-22,3%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlato

USD/unce

1743

-0,40%

-5,6%











Aktualizováno

8:52

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předposlední listopadový týden již odstartovaly v sousedním Německu ceny výrobců za měsíc říjen. Zatímco v předchozích měsících jsme si zvykli na překvapení směrem nahoru, dnes přišel „šok“ z druhé strany. Meziměsíčně ceny poklesly o 4,2 %, zatímco trh očekával mírný růst. Meziročně dynamika sestoupila z 45,8 % na 34,5 %. Hlavní pokles přišel ze strany energií, jejichž cena proti září klesla o více jak 10 %. Zbytek týdne bude patřit především předstihovým ukazatelům. Na začátku vyjde spotřebitelská důvěra v eurozóně, nejvíc rušno ale bude v polovině týdne. Ve velkých světových ekonomikách vyjdou indexy PMI, dorazí zápisky ze zasedání Fedu a ECB, chybět nebude ani průzkum americké spotřebitelské důvěry. Později v Česku vyjde konjukturální průzkum, v Německu průzkum od Ifo, zajímavé ale bude i třeba rozhodnutí turecké centrální banky, která by ve čtvrtek měla znovu snížit sazby. V USA zpomalí tempo Den díkuvzdání, kvůli kterému budou ke konci týdne trhy operovat už jen v omezeném režimu.

V úterý bude v eurozóně zveřejňován ukazatel spotřebitelské důvěry. Neočekává se výraznější posun ani jedním směrem, což ve výsledku znamená setrvání v oblasti historických minim.

Ve středu dorazí průzkumy mezi nákupními manažery (PMI) jak z Německa, eurozóny tak i z USA. Trh vesměs očekává stagnaci, nebo mírný pokles, a to bez ohledu na region. Co se liší je ale úroveň. Zatímco v USA by se index pro výrobu měl udržet v okolí 50 bodů mezi úrovní expanze a kontrakce, u eurozóny je očekáván nepatrný pokles k 46 bodům. V Německu je situace ještě o něco slabší. V Česku bude PMI zveřejňován až příští týden, poslední hodnota přisoudila tuzemské ekonomice jeden z nejslabších výhledů v rámci světa.

Ani ve čtvrtek nebudou chybět předstihové ukazatele. Z Česka přijde konjukturální průzkum z dílny Českého statistického úřadu. Ten ukáže, zdali se spotřebitelská důvěra dokázala v listopadu odrazit od historického minima. V Německu pak bude zveřejněn Ifo index, ani od toho není očekávaná výraznější změna. Růst je očekáván alespoň od složky budoucích očekávání, pravděpodobně i v reakci na lepší výsledek ZEW indexu z minulého týdne.

V pátek doplní týden předstihových ukazatelů ještě německý průzkum spotřebitelské důvěry od GfK. Ani zde trh nevyhlíží výraznější změnu, jako spíše mírnou korekci směrem vzhůru, poté co poslední zveřejněná čísla ukázala pauzu v poklesu, který trval takřka bez přestávky už od loňského listopadu.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Páteční seanci uzavřel americký akciový trh ve zhruba 0,5% plusu, za celý týden ale skončil v červených číslech (-0,7 %).  To neplatí pro německý DAX, který během minulého týdne přidal 1,5 % a vzhledem k 20% růstu vůči zářijovým minimům vstoupil do oblasti býčího trhu. Pro srovnání, index S&P 500 rostl od svých letošních minim „jen“ o necelých 11 %. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Chicago Fed index (říjen, v b.)

-

-0,03

0,10

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

-

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: SRN PPI
ÚT: EUR spotřebitelská důvěra
ST: EUR PMI; SRN PMI; US PMI, U. of Mich. Index, objednávky dlouh. zboží, zápisky Fed
ČT: ČR konjukturální průzkum; SRN Ifo; EUR zápisky ECB
PÁ: SRN GfK spotř. důvěra

Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Třetí pokles v řadě pro ceny amerických nemovitostí
    Nejzajímavější informací dnes bude německá inflace, která naznačí i směr, kterým by se měla ubírat zítra inflace v eurozóně. Trh očekává mírný meziměsíční pokles a setrvání meziroční míry nad 10 %. Pozitivně budou působit zejména klesající ceny pohonných hmot. Z USA dorazí průzkum spotřebitelské důvěry od Conference Board, zajímavý bude i zářijový vývoj cen nemovitostí. Case-Shiller index má za sebou dva meziměsíční poklesy v řadě, očekáván je třetí.
  • Ranní okénko - Turbulentní týden pro finanční trh
    Finanční trh bude muset absorbovat řadu dat z různých oblastí. Z reálné ekonomiky dorazí data o inflaci v eurozóně. Chybět nebudou ani důležité výhledové indikátory jako německý Ifo index. V Praze rozhodne o úrokových sazbách ČNB a v závěru týdne ČSÚ zveřejní finální odhad HDP v 4Q22. Kromě čísel z ekonomiky investoři nadále vyhodnocují riziko bankovní krize. Centrální banky reagovaly rychle a dělají co mohou, aby problém likvidity zastavily a nenechaly ho přejít v problém solventnosti. V tomto týdnu jsou v plánu proslovy několika představitelů Fedu. V neposlední řadě trh čelí zintenzivnění geopolitických rizik s přesunem ruských taktických jaderných zbraní do Běloruska.
  • Ranní okénko - Tuzemská inflace míří pod 2 %
    Tento týden nás čekají důležité události z české ekonomiky. Zahraniční obchod a průmysl patrně v závěru roku dále poskytly podporu ekonomice a inflace pravděpodobně zamířila pod inflační cíl. Dále nás čekají data z německého průmyslového sektoru a lednová inflace v USA, kde se v porovnání s vývojem v eurozóně očekává pouze mírný nárůst spotřebitelských cen. O víkendu by také dle původního plánu mělo dojít ke skončení nouzového stavu. Nepříznivá epidemická situace však otevírá debatu k jeho prodloužení.
  • Ranní okénko - Tuzemská inflace poklesla ke 2 %, jádrová pod 3 %
    Závěr týdne bude patřit číslům ze Spojených států, kdy nejvíce na trhy může doléhat odpoledne zveřejněný vývoj spotřebitelské důvěry. Ještě předtím dorazí informace o vývoji cen ve výrobě, či některá dílčí data z nemovitostního trhu. Tuzemský trh pak bude dozpracovávat včerejší překvapivě nízký výsledek lednové inflace, kdy i odpoledne zveřejněná jádrová dynamika poklesla meziročně pod úroveň 3 %.
  • Ranní okénko - Týden bude bohatý na data o inflaci
    Dnes se dočkáme zářijové statistiky české inflace, která by podle nás měla vykázat meziroční dynamiku na úrovni 4,7 %, což by oproti srpnu znamenalo pokles cenové hladiny o 0,1 %. Trh to vidí podobně, když čeká 4,6 %.
  • Ranní okénko - Týden naplněný předstihovými ukazateli
    Zatímco dnešek bude ještě relativně poklidný, od zítřka začnou na trh proudit další zásadní čísla jak z Evropy, tak z USA. V úterý budou nejzajímavější předstihové ukazatele PMI, které dorazí z vybraných států eurozóny, ale i ze Spojených států. Doplní je statistika nově prodaných domů v USA nebo průzkum spotřebitelské důvěry v rámci eurozóny. Na ten ve středu naváže domácí statistický úřad, který zveřejní výsledky pravidelného konjukturálního průzkumu.
  • Ranní okénko - týdenní přehled pod taktovkou předstihových ukazatelů
    Rok 2022 přinese konečně návrat na předkoronavirové úrovně nejen spotřeby ale i výkonnosti průmyslu a vývozu. Zpočátku skromný růst zrychlí ve druhé polovině roku, a nakonec překoná dynamiku loňského roku. Naopak inflace dosáhne vrcholu hned na začátku roku s číslicí 8 na začátku a od jarních měsíců začne pozvolna zpomalovat. Do „rychlostního limitu“, který ČNB cíluje, tj. 1-3 %, se ale letos nevejde.
  • Ranní okénko - Týden plný českých dat, nejzajímavější bude výsledek inflace
    Tento týden patří tuzemským datům, kdy kromě čtvrtka dorazí každé ráno některý ze sledovaných ekonomických ukazatelů. Nejzajímavější bude říjnový výsledek inflace, ovlivněný sníženou srovnávací základnou v minulém roce v souvislosti s uvedením tzv. úsporného tarifu. Ze zahraniční z pohledu naší ekonomiky bude důležitý především německý výsledek průmyslové produkce a továrních objednávek. Z pohledu vývoje na akciových a dluhopisových trzích pak může dění rozhýbat páteční informace o americké spotřebitelské důvěře a vývoji inflačních očekávání. Pokud ale nedojde k výraznějšímu překvapení, trhy by měly pokračovat na optimistické vlně pátečního slabšího výsledku z trhu práce, potvrzujícího domněnku, že Fed již s největší pravděpodobností nebude dále zvyšovat sazby.
  • Ranní okénko - Týden plný českých dat otevře statistika mezd
    Je před námi zajímavý týden, a to zejména z pohledu tuzemských dat. Patrně nejzajímavější informace dorazí již dnes ráno v podobě vývoje mezd za první kvartál letošního roku. Informace bude zásadní především v kontextu blížícího se zasedání ČNB. Pokud by nominální růst zamířil nad 10 %, výrazně by vzrostla pravděpodobnost, že v polovině června se podaří najít většinu pro zvýšení sazeb.
  • Ranní okénko - Týden plný českých dat, vyjde i americká inflace
    Ani v druhém listopadovém týdnu si trhy nevydechnou. Na český trh dorazí takřka kompletní sada dat z reálné ekonomiky. Dnes to budou čísla z průmyslu a zahraničního obchodu, zítra ráno pak dorazí statistika maloobchodních tržeb spolu s podílem nezaměstnaných od MPSV. Nejdůležitější informace z Česka ale dorazí až ve čtvrtek, kdy Český statistický úřad bude zveřejňovat říjnovou míru inflace. Ve stejný den dorazí pro světové trhy i podstatně důležitější míra inflace z USA, která naznačí další směřování Fedu. V eurozóně bude stát za pozornost úterní statistika maloobchodních tržeb, dnes ráno už vyšel výsledek průmyslové výroby v Německu.
  • Ranní okénko - Týden se ponese v duchu inflace
    Dnes dorazí údaje o tuzemské průmyslové výrobě v červenci. Předpokládáme, že setrvala pod hodnotami z minulého roku (-6,8 %). Zahraniční obchod pravděpodobně znovu vykázal přebytek.
  • Ranní okénko - Týden uzavřou data z amerického trhu práce
    První pátek v měsíci patří tradičně datům z amerického trhu práce. Vzhledem k pomalu se blížícímu datu dalšího zasedání americké centrální banky (14. června) jde o jedny z posledních zásadních čísel před rozhodnutím Fedu. Data z tohoto a minulého týdne přitom, i přes relativně holubičí komentáře od některých členů Fedu z posledních dní, přispěla k přecenění na trhu ve prospěch dalšího hiku. Pokud statistka volných pracovních míst překvapí směrem nahoru a zároveň bude doplněna rychlejším než očekávaným růstem mezd, bude mít Fed nabito pro zvýšení sazeb. Den před rozhodnutím Fedu sice ještě vyjdou čísla ohledně květnové inflace, je ale otázkou, nakolik tato statistika stihne ovlivnit názory jednotlivých členů.
  • Ranní okénko - Týden v duchu inflace
    Týden se ponese v duchu inflace spotřebitelských cen. Tuzemská zářijová inflace je na řadě dnes. Očekáváme zpomalení její meziměsíční dynamiky, což je dáno především negativním sezónním vlivem poklesu cen dovolených. Naopak ceny potravin působily opačným směrem. V meziročním vyjádření dojde vzhledem k nízké základně ke zvýšení spotřebitelských cen.
  • Ranní okénko - Týden ve znamení inflace
    Tento týden budou hlavním tématem rostoucí spotřebitelské ceny. Údaje o inflaci za březen dorazí jak z Česka, tak USA. Z eurozóny a Německa zazní již pouze konečný výsledek. Dozvíme se ale i měsíční data z reálné ekonomiky za únor, která budou dalším dílem skládačky ke zhodnocení výkonu ekonomiky eurozóny během prvního kvartálu.
  • Ranní okénko - Týden zakončí PMI indexy
    Dnes budou týden uzavírat předstihové ukazatele, a to konkrétně indexy nákupních manažerů v hlavních ekonomikách eurozóny, odpoledne pak dorazí i report z USA. V obou případech se ukáže, jestli nejistota v bankovním sektoru výrazněji ovlivnila očekávání u firem. Ostře sledováno bude i hodnocení cenových tlaků, ale také celkové poptávky. Již včera dorazilo množství předstihových ukazatelů, kdy podle očekávání došlo k mírnému zlepšení spotřebitelské důvěry v eurozóně, v USA pak Leading index naznačil hrozbu rychlejšího zpomalování americké ekonomiky.
  • Ranní okénko - Týden zakončí trojice amerických dat
    Dnes dorazí další nálož dat ze Spojených států, kdy půjde prakticky o poslední významná čísla před květnovým zasedáním Fedu. Po středeční spotřebitelské inflaci a včerejší nečekaně nižší dynamice cen ve výrobě vyjde dnes odpoledne informace o březnových maloobchodních tržbách a výkonu průmyslu. K tomu se později přidá ještě průzkum spotřebitelské důvěry od univerzity v Michiganu.
  • Ranní okénko - Udrží si průmysl v eurozóně meziměsíční růst?
    Dnes dorazí údaj o srpnové průmyslové výrobě v eurozóně. Ve srovnání s červencem by se mělo dostavit zpomalení. Trh počítá s meziměsíčním růstem průmyslové výroby o 0,8 % oproti předchozím 4,1 %. Od negativních čísel by ji měla zachránit průmyslová výroba v Itálii, která v srpnu překvapila meziměsíčním růstem o 7,7 % namísto předpokládaných 1,4 %. V meziročním vyjádření by tak průmysl v eurozóně měl poklesnout o 7,0 % oproti minulému poklesu o 7,7 %. V kontextu propadu po zásahu koronaviru by se se tak nadále jednalo o pokračování zlepšení.
  • Ranní okénko - Ukazatele důvěry naznačí možný ekonomický start příštího roku
    Dnešek patří zejména ukazatelům spotřebitelské důvěry, kdy již před pár minutami vyšel průzkum mezi domácnostmi v Německu. Ten potvrdil mírné zlepšení nálady, stále ale nacházející se hluboko pod historickým průměrem. Srovnatelný vývoj je v odpoledních hodinách očekáván i od průzkumu důvěry v eurozóně. Původní „odraz ode dna“ nabral během léta zpoždění a byl následován opětovným propadem. Nálada je sice dále pod historickým průměrem, v případě celé eurozóny ale již relativně znatelně nad hodnotami naměřenými během roku 2022. To by mělo vést k postupnému oživení spotřeby a možnému rychlejšímu růstu HDP.
  • Ranní okénko - U prosincových Ifo indexů se již s výraznějším pohybem nepočítá
    Včerejší zasedání ČNB nepřineslo překvapení. Úrokové sazby zůstaly jednomyslně beze změny. S blížícím se koncem týdne se vyjednávací týmy EU a Velké Británie dopracovaly k další lhůtě na uzavření brexitové obchodní dohodě. Nyní mají čas do konce týdne, aby překlenuli přetrvávající neshody (především v otázce rybolovu). Dnešní kalendář nabídne německé Ifo indexy a ceny průmyslových výrobců (PPI), které byly zveřejněny před necelou hodinou.
  • Ranní okénko - Válka na Ukrajině představuje pro Evropu hrozbu stagflace
    Válka na Ukrajině začala. Dnes ve čtyři hodiny ráno oznámil ruský prezident Putin zahájení „vojenské operace“ na území Ukrajiny. Televizní projev následovaly první zprávy o výbuších a střelbě v řadě měst, včetně Kyjeva. Finanční trhy tak vstávají do úprku k „bezpečným přístavům“ a následující dny půjde o hlavní faktor ovlivňující dění. Ropa WTI stoupá od rána o 5 %, Rubl se vůči dolaru na mezibankovním trhu propadl o 10 % na nejslabší úroveň v historii a moskevská burza oznámila přerušení obchodování. Po znovuotevření, které se odehrálo před několika minutami, odepsal index MOEX přes 30 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova