Pátek 29. březen 2024 00:48
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Cisco Systems - špička ledovce ❓

19.05.2022 17:28  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cisco Systems je další americkou společností, která zveřejnila znepokojivé hospodářské výsledky. Je důležité zmínit, že report od společnosti Cisco se týkal období únor–duben, a proto už zachycuje dopad lockdownů v Číně. Vidíme riziko, že podobně špatný výkon uvedou ve svých výsledcích za 2. čtvrtletí také další společnosti. Mohl by být report finančních výsledků společnosti Cisco Systems jen špičkou ledovce současných korporátních problémů?

Cisco očekává překvapivý pokles tržeb

Cisco Systems (CSCO.US) je technologická společnost, která vyrábí síťový hardware, telekomunikační zařízení a vyvíjí software. Akcie se včera propadly o 17 % v aftermarketu po zveřejnění hospodářských výsledků za fiskální čtvrtletí 2022 (únor-duben 2022). Po čtvrtečním otevření standardní obchodní seance na Wall Street ztrácí 13,5 %. Společnost vykázala tržby ve výši 12,84 miliardy USD ve srovnání s prognózou 13,34 miliardy USD a v souladu s reportovanou úrovní před rokem. Zisk na akcii ve výši 0,87 USD byl v souladu s většinovým očekáváním trhu na úrovni 0,86 USD. Čistý zisk byl meziročně o 6 % vyšší a dosáhl na 3,04 miliardy dolarů. Velké zklamání z tržeb za třetí fiskální čtvrtletí bylo důležitým faktorem poklesu akcií. Nicméně ještě vyšší dopad má výhled na aktuální čtvrtletí. Společnost uvedla, že očekává pokles tržeb o 1,0-5,5 % ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, zatímco trh očekával růst o 6 %.

Výkonnost akcií společnosti Cisco Systems (CSCO.US) měla k dokonalosti daleko i před zveřejněním výsledků za fiskální Q3. Po otevření čtvrteční seance navíc propad pokračuje a akcie se obchoduje na úrovni, kde se nacházela naposledy v listopadu 2020. Zdroj: xStation5

Znamení toho, co přijde?

Proč je to důležité? Fiskální 3. čtvrtletí Cisco odpovídá období únor–duben. To znamená, že report zachytil ​​nejen dopad rusko-ukrajinské války, ale také novou vlnu lockdownů v Číně. Ve skutečnosti to byl hlavní důvod, proč se společnost rozhodla snížit prognózu tržeb – geopolitická situace v Evropě a pandemická situace v Číně zvětšují narušení dodavatelského řetězce. Upozorňujeme, že tyto faktory nejsou specifické pouze pro tuto společnost. Existuje tedy reálné riziko, že stejné faktory ovlivňují výkonnost také jiných společností. Vzhledem k tomu, že koncem března začala nová vlna lockdownů v Číně, tak jejich dopad zatím nebyl viditelný v hospodářských reportech za kalendářní čtvrtletí 2022. Takto reportuje většina společností. Hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí 2022 (duben–červen) tak mohou být výrazně ovlivněny.

Problémy s poptávkou nebo nabídkou?

Mezi reportem od společnosti Cisco a výsledky velkých amerických maloobchodníků – Walmart (WMT.US) a Target (TGT.US) – kteří tento týden rovněž zveřejnili reporty za období únor-duben, a zklamali, však existuje jeden ostrý kontrast. Společnost Cisco Systems poznamenala, že nevidí žádný důkaz slabší poptávky a že slabší než očekávané výsledky byly způsobeny problémy na straně nabídky. Na druhou stranu Walmart a Target zveřejnily informace o tom, že poptávka oslabila, protože vysoké ceny způsobily obezřetnější nákupy zákazníků. Společnosti Walmart a Target poznamenaly, že inflace se zakousne do jejich marží. Takový vývoj zvyšuje pravděpodobnost revize prognózy amerického HDP na nižší úrovně.

Akcie Walmartu (WMT.US) v úterý klesly o 11,4 % po zveřejnění neuspokojivých hospodářských výsledků. K dalšímu poklesu o 6,8 % došlo včera v reakci na hospodářský report společnosti Target. Zdroj: xStation5

Investoři se začínají obávat

Investoři se mohou obávat spousty věcí – ruské agrese na Ukrajině, která značně narušuje obchod s potravinami a energiemi, blokády v Číně, které zvětšují problémy v dodavatelském řetězci, nebo očekávané rychlé tempo utahování měnové politiky, jehož cílem je ochlazení ekonomiky a snížení inflace. Vzhledem k tomu, že se všechny tyto problémy dějí najednou, nelze se divit, že slovo „recese“ je zmiňováno stále častěji. Ve skutečnosti se zdá, že existuje významná korelace mezi intenzitou zmínek o recesi ve zprávách a výkonností amerického akciového trhu. Postpandemická rally na Wall Street byla doprovázena klesajícím počtem novinových článků zmiňujících recesi. Kombinace geopolitických a ekonomických faktorů však zaznamenala v roce 2022 nárůst počtu zmínek o recesi a výkonost amerických indexů klesá. Příčinná souvislost se nabízí, i když je jasné, že za špatným výkonem akcií nestojí pouze média.

Existuje nemalá pozitivní korelace mezi intenzitou zmínek o recesi a výkonnosti amerických akcií. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cílem OPEC je prodloužení snížení produkce ropy do června, důvodem je znepokojení z šíření koronaviru
    OPEC chce prodloužit současné snížení těžby ropy od března alespoň do června s možností většího snížení, pokud bude poptávka po ropě v Číně významně ovlivněna rozšířením nového koronaviru.
  • Cílování inflace, nejčistší měnově-politický systém, slaví 30 let
    Letos uplyne 30 let od započetí cílování inflace (IT); měnově politického systému, který v roce 1997 přijala i ČNB, a který, přes jistá specifika, je většinovou podstatou politiky FED, ECB i SNB.
  • Cílová úroveň odrazu ceny zlata 1 760 USD je stále ve hře.
    Cena zlata prozatím zvládla jednu etapu růstu z 1 680 na 1 740 USD a nyní se stahuje zpět. Očekávám, že vytvoří vyšší minimum a pak zahájí druhou etapu růstu k horní hranici kanálu. Nesmíme zapomínat, že cena zlata zůstává uvnitř střednědobého medvědího kanálu. Má potenciál dosáhnout horní hranice kanálu cca 1 750 – 1 760 USD, ale nejprve podle mě vytvoří vyšší minimum přibližně na ceně 1 700 – 1 720 USD. Na současných úrovních by obchodníci měli být raději trpěliví, protože se nacházíme uprostřed mezi dvěma krajními hodnotami kanálu. Krátkodobé momentum po hlavní reverzní svíčce z minulého týdne, která se dotkla úrovně 1 680 USD, ale uzavřela mnohem výš, podle všeho nahrává býkům.
  • Cinemark roste o 4 % díky rostoucím výnosům
    Akcie společnosti Cinemark (CNK.US) dnes přidaly více než 4 % po úspěšném přijetí filmu "Tiché místo: část II". Film vydělal během víkendu okolo $48 mil. Jedná se o nejvyšší zisk za jeden víkend od uvedení filmu "Ježek Sonic" v polovině února 2020.
  • Cineworld chce v červenci opustit bankrot, věřitelé přijali restrukturalizaci
    Britský provozovatel kin Cineworld chce v červenci opustit režim soudní ochrany před věřiteli. Firma dnes v aktualizovaném oznámení pro regulační úřady uvedla, že její plán restrukturalizace podpořila většina věřitelů. Obchodních aktivit společnosti v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a v Izraeli se ochrana před věřiteli netýká.
  • Cineworld se propadá o 50 % na rekordní minimum
    Akcie Cineworld (CINE.UK) se dnes propadají o téměř 50 % poté, co britský provozovatel kin varoval, že nevýrazné obchodní výsledky nabádají společnost k finančním krokům, které by mohly rozmělnit investorům podíly.
  • Cineworld se snaží odrazit po možné akvizici společnosti Vue ⚡
    Akcie společnosti Cineworld (CINE.UK) dnes posilují o téměř 10 %. Kapitalizace donedávna druhého největšího řetězce kin na světě se kvůli hrozbě bankrotu snížila na pouhých 68 milionů britských liber. Společnost souhlasila s tím, že prozkoumá možný prodej podniku a umožní věřitelům přispět k podnikatelskému plánu. Na trhu se objevily spekulace o možném převzetí společnosti společností Vue Inetrnational a o dobrém prodeji pokračování filmu Knives Out 2 do kin:
  • Cineworld zavírá kina v USA a Británii, 45.000 lidí je bez práce
    Britská společnost Cineworld kvůli dopadům šíření nového koronaviru dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Británii. Firma dnes uvedla, že bez práce tak prozatím zůstane až 45.000 lidí. Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím divize Cinema City působí i v České republice. Cinema City ale kina v ČR zavírat nebude, uvedla na dotaz ČTK mediální zástupkyně firmy Hana Doležalová.
  • Cineworld zavírá kina v USA a Velké Británii a na akciovém trhu se propadá o 30%
    Cineworld ohlásil dočasné uzavření všech svých kin ve Spojených státech, Velké Británii a Irsku v důsledku zpoždění hlavních premiér plánovaných od nynějška do konce roku, jako je například poslední pokračování Jamese Bonda, kvůli pandemie koronaviru.
  • Circle stablecoin (USDC) odhaluje svůj plán na vstup na burzu 📣
    Společnost Circle Internet Financial, emitent stablecoinu USDC, důvěrně požádala o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) ve Spojených státech.
  • Citát dňa
    "Zakážme záchrany! Najprv vlády zachraňovali banky, poisťovne a automobilky a teraz ...
  • Citelné zdražování trápí Čechy i nadále
    Míra inflace vykázala v únoru v meziročním vyjádření úroveň 2,7 procenta. Jako v lednu tak opět převýšila hodnotu z aktuální prognózy České národní banky. Ta odpovídá 2,4 procenta. Inflace tedy dále zrychluje oproti lednu, kdy už přitom svojí razancí překvapila. Mnohé příčiny únorového růstu cen byly patrné už v lednu.
  • Citelně zdražuje elektřina, voda, vepřové, pečivo i tvrdý alkohol. Česká ekonomika míří vstříc obávané „stagflaci“, roste nejpomaleji ze zemí Visegrádu
    Česká ekonomika míří vstříc takzvané stagflaci. To je obávaný stav, kdy ekonomika stagnuje, ale inflace je poměrně citelná. Česká ekonomika loni ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 1,7 procenta meziročně, nejpomaleji ze zemí Visegrádské skupiny. Slovenská ekonomika přidala 2,1 procenta, polská 3,1 procenta a maďarská dokonce 4,5 procenta. Ostatní ekonomiky Visegrádské skupiny také vesměs překonaly očekávání trhu, zatímco růst české ekonomiky za ním zaostal. Co se týče inflace, činila v Česku v lednu 3,6 procenta meziročně. Inflaci mělo vyšší jak Maďarsko (kde inflace v lednu činila meziročně 4,7 procenta), tak Polsko (4,4 procenta), naopak na Slovensku rostly ceny pomaleji (3,0 procenta).
  • Citi: Ani v Japonsku nebylo tak zle, jako bude v eurozóně, odnese to hlavně CEE region
    Ať už bude závěr evropského summitu jakýkoliv, eurozóna padá do recese. A nebude...
  • Citi: České sazby půjdou až k nule, intervence čekejte při posílení pod 24 CZK/EUR. Příští roku euro za 25,70
    Ještě dnes jsou úrokové sazby ČNB sice 0,5 procenta, na konci roku už to ale velmi pravděpodobně bude 0,0...
  • Citi: Dolarový cyklus je u konce, vše může skončit monetárním chaosem
    V našich projekcích dalšího vývoje na měnových trzích se nyní odráží mnohem lepší krátkodobý výhled pro rozvíjející se trhy (EM). K tomu se přidává končící dolarový cyklus. Trhy totiž ve srovnání s dřívějšími očekáváními nyní počítají s tím, že Fed bude svou politiku normalizovat mnohem pomaleji. My sami dokonce čekáme, že měnová politika zemí G3 bude charakterizována konvergencí namísto dříve očekávaných rostoucích rozdílů. Tyto faktory významně snižují momentum dolarového býčího cyklu, který byl patrný v předchozích letech.
  • Citigroup v předobchodní fázi klesá navzdory lepším tržbám z obchodování
    Citigroup (C.US) dnes před zahájením obchodní seance na Wall Street oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 2022 a celý rok 2022. Výsledky se ukázaly jako smíšené. Tržby vyšly mírně lepší, než se očekávalo, zatímco zisk nedosáhl. Banka hlásí solidní překonání výnosů z obchodování s pevnými výnosy. Celoroční výnosy z obchodování s pevnými výnosy meziročně vzrostly o 13 %. V případě obchodování s akciemi už situace tak růžově nevypadala, když výnosy za 4Q 2022 meziročně klesly o 14 % a celoroční výnosy o 9 %. Citigroup nicméně uvedla, že je na dobré cestě ke splnění svých střednědobých cílů v oblasti výnosů. Investory to však zřejmě nepřesvědčilo, protože akcie Citigroup se v předobchodní fázi obchodují o téměř 3 % níže.
  • Citi pro rok 2012 čeká zaostávání akcií střední Evropy včetně českých, cílové ceny ale stále slibné... Sektorově sází na telekomy či energetiku
    Přízni se netěší české akcie v nové analýze Citi pro vývoj trhů střední a východ...
  • Citi znížila rating amerických a britských akcií a zvýšila rating európskych akcií 🔎
    Citi znížila hodnotenie akcií v USA a Spojenom kráľovstve z nadvážených na neutrálne a zvýšila hodnotenie európskych akcií na nadvážené. Citi konštatuje, že európske akcie sa obchodujú s výrazným diskontom v porovnaní s americkými akciami a oceňujú sa s primeranejším rastom ziskov. Stratégovia už v minulom štvrťroku zvýšili rating amerických akcií, ale silný rast od začiatku roka ich viedol k návratu na vedľajšiu koľaj.
  • Civilní letectví čeká redefinice
    Není to tak dávno, co trh předpověděl, že lidé už nikdy nebudou létat, dokud nebude existovat vakcína COVID-19, a že některé letecké společnosti zkrachují. Pandemie COVID-19 vážně zasáhla odvětví leteckých společností, přičemž většina leteckých společností přerušila lety o přibližně 90 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Největší evropská nízkonákladová společnost Ryanair sama v současnosti provozuje méně než 20denních letů, což představuje 99% pokles letů oproti letovému plánu před COVID-19, který měl 2 500denních letů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Purple MT4 platforma nova