Pátek 29. březen 2024 06:37
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Rusko krvácí a zoufá, ani bitcoin jej nespasí. Pokud mu pomůže Čína, tak jen trochu

28.03.2022 10:07  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na námořní lince mezi Čínou a Sibiří mají v těchto dnech déjà vu. Jako roku 2018, když sankce zavedla Trumpova administrativa, se tam pokoušejí navýšit vývoz aluminy čili oxidu hlinitého. Tu potřebuje ruský gigant Rusal k výrobě hliníkového kovu. Čínští obchodníci nakládají na lodě mířící do Ruska menší náklad aluminy a zkoušejí, co jim ještě projde. Pokud to „projde“, náklad navýší. A pak dále. Dokud se „ucho neutrhne“. Pokud se tedy někdy vůbec utrhne.

Rusal, který je největším ruským výrobcem hliníku, ovládá jeden z nejbohatších Rusů, Oleg Děripaska. Děripaska, jehož jmění 2,5 miliardy dolarů jej řadí mezi bohaté oligarchy, ale nikoli ty nejbohatší (na první dvacítku jeho jmění nestačí), Rusal většinově ovládá skrze skupinu En+. Je jejím největším akcionářem. Nedávno na sebe upozornil nápadem, že Rusko by svoji metropoli mělo přesunout do Asie. Západ prý o partnerství s Ruskem evidentně nestojí, a to by tak mělo soustředit na Asii. To, že Děripaska navrhuje přesunout hlavní město blíže k Číně, jistě vnímají v Pekingu jako gesto náklonnosti. Ocení jej. Čína se tak možná i proto bude snažit vycházet Rusku vstříc nejen dodávkami aluminy.

U příležitosti bruselského summitu EU a NATO varovali koncem minulého týdne představitelé EU, že Čína může být připravena Rusku dodávat třeba i čipy nebo jiný hardware. Tedy nikoli jen aluminu, ale technologicky vysoce pokročilé zboží a komponenty.

Čína také nabádá své podnikatele a menší firmy, působící třeba v Moskvě, aby nemeškali a hned rozjeli další byznys s ruskými firmami, které v důsledku západních sankcí tak krvácejí. Sup se slétá na kořist. Peking to ale hodlá „hrát“ následovně: velké čínské firmy nepůjdou proti sankcím Západu, rizikovou hru rozjedou ty malé, jež lze potenciálně obětovat.

Některé čínské firmy také kradmo skupují levnou ruskou ropu už nyní. Ruská ropa je kvůli sankcím ve slevě, čehož využívají nejen čínští, ale též indičtí nákupčí. Oběma velkým asijským ekonomikám zatím dvojí hra vychází. Sankce Západu na ně nedopadají, přitom se jim daří prohlubovat obchodní vztah s Ruskem, nakupovat ve slevě, jež je výsledkem sankcí, a na sankcích tedy dokonce ještě vydělávat.

Ani Čína, ani Indie se ale Rusku úplně do náruče nevrhnou, jen tak „napůl“. Západ je pro ně ekonomicky také podstatný, často výrazně podstatnější než Rusko. Třeba z hlediska Číny je Západ, tedy EU a USA, desetkrát větším obchodním partnerem než Rusko.

Nelze tedy čekat, že by Rusko Evropu coby stěžejní odbytiště svých surovin nahradilo kýmkoli jiným – ani Čínou nebo Indií ne. Letos se tak i proto ruská ekonomika v důsledku války a sankcí propadne minimálně o patnáct procent a do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let.

Na druhou stranu, závislost Evropy na Rusku půjde odbourat jen těžko. Spojené státy letos představují největšího světového vývozce zkapalněného zemního plynu. Proto hrají zásadní roli při odklonu Evropy od dodávek ruského plynu. Ať už tento případný odklon bude dobrovolný, nebo daný jednáním Ruska. Například požadavek Ruska ze středy minulého týdne, ať mu evropští odběratelé platí za plyn v rublech, je pro většinu Evropy nepřijatelný a může vést k vypovězení smluv o dodávkách plynu.

Koncem minulého týdne se rovněž na summitu v Bruselu USA s EU dohodly na navýšení dodávek zkapalněného plynu o minimálně patnáct miliard metrů krychlových. To je solidní navýšení. Vždyť v dosud rekordním roce, loňském, činily americké dodávky zkapalněného plynu do EU celkem 22 miliard metrů krychlových. Nicméně ani patnáctimiliardové navýšení zdaleka nemůže stačit na odstřižení EU od ruského plynu. Dohoda tak vlastně podtrhuje právě to, jak moc bude pro Evropu obtížné výrazněji se od ruských energií odstřihnout.

Plynovody totiž Rusko ročně dodává Evropě 150 miliard metrů krychlových. Tedy desetinásobek objemu, jenž odpovídá navýšení, na němž se minulý týden Washington s Bruselem dohodly. Dalších až 18 miliard metrů krychlových plynu pak navíc Rusko Evropě zajišťuje ve zkapalněné podobě.

Sama EU loni dovezla z Ruska celkem 155 miliard metrů krychlových plynu. Po ruské invazi na Ukrajinu by ale ráda dvě třetiny, lehce přes 100 miliard metrů krychlových, tohoto dovozu „zrušila“. K tomu ovšem potřebuje záložní zdroj. I pokud by nakonec dovoz z USA odpovídal 50 miliardám metrů krychlových ročně, stále to znamená jen poloviční pokrytí tímto záložním zdrojem. Navíc USA zjevně zatím nemají jasno ani v tom, jak zajistí minulý týden dojednaných dodatečných patnáct miliard metrů krychlových plynu.

Břidliční těžaři ropy a plynu v USA už od loňska jen vlažně reagují na apely Bílého domu, ať svoji těžbu navýší. Bidenova administrativa je o to žádá, neboť by ráda docílila snížení cen pohonných hmot. Příliš drahé pohonné hmoty totiž mohou v blížících se volbách do Kongresu nahrát republikánům. Navíc výhledově mohou ohrozit Bidenovo znovuzvolení.

Přesto se Bílému domu zatím těžaře v USA přesvědčit nedaří. Těžaři chtějí svoji produkci navyšovat jen postupně, neboť se obávají cenové války v kartelem OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem. Břidličným těžařům v USA se totiž těžba vyplácí až od vyšší úrovně ceny ropy nebo plynu na světových trzích. Pokud by cena daných surovin klesla, třeba v důsledku navýšení těžby ropy ze strany Saúdské Arábie, hrozí, že jejich navýšené investice nepadnou na úrodnou půdu a oni místo toho padnou do ztráty. Jako se to stalo už vícekrát v nedávné minulosti.

Výrazné snížení energetické závislosti EU na Rusku je tak i po bruselské dohodě EU a USA z minulého týdne stále jen „hudbou budoucnosti“.    

Evropa tedy potřebuje Rusko. A Rusko potřebuje Evropu. Čína ani Indie mu ji nenahradí. Zvláště když teď jsou pod drobnohledem Západu. Občas jistě něco „propašují“ nebo něco zobchodují, nejen aluminu nebo ropu, ale nebudou ochotny riskovat, že by na ně Západ uvalil sankce jako na Rusko.

Tím pádem se Rusko ocitá zjevně ve stále zoufalejší pozici. Svědčí o tom i dění na trhu s kryptoměnami. Bitcoin koncem minulého týdne výrazněji nereagoval na zprávu světových médií v čele s BBC, že by Rusko mohlo při obchodování s ropou a plynem využít právě nejstarší a nejrozšířenější světovou kryptoměnu. Cena bitcoinu se sice vyhoupla nad úroveň 44 tisíc dolarů, poprvé od začátku března, avšak stále zůstala citelně níže v porovnání s loňskou maximální cenovou úrovní. Loni v listopadu se bitcoin prodával takřka za 69 tisíc dolarů.

Pokud by trh ze své jakkoli podstatnější části věřil, že Rusko bude moci systematicky a plošně využívat kryptoměnu k obchodování s jeho klíčovými surovinami, bictoin by dramaticky zpevnil. Byl by to do značné míry zlom v jeho celé dosavadní historii, jež se píše od přelomu let 2008 a 2009.

To, že by Rusko mohlo bitcoin využívat, pronesl šéf výboru pro energetiku Státní dumy Pavel Zavalnyj. Vedle toho ale jmenoval další, již konvenční, národní měny typu té čínské nebo turecké.   

Zavalnyj zřejmě bitcoin do svého výčtu zahrnul z politických důvodů, ve snaze navodit Západu, ale i domácímu publiku dojem, že Rusko má k dispozici širší paletu možností, jak západní sankce obcházet. Ve skutečnosti ovšem zjevně paleta tak široká není.

Navíc pro Rusko by přijímání bitcoinu za klíčové suroviny typu plynu a ropy mohlo být extrémně prodělečným podnikem. Vždyť od první poloviny listopadu 2021 bitcoin vůči dolaru ztratil zhruba 35 procent své hodnoty. Což je srovnatelné s tím, kolik od té doby ztratil vůči americké měně rubl. Ten přišel o 40 procent své hodnoty. A to na Rusko byly mezitím uvaleny historicky bezpříkladně tíživé sankce, zatímco na bitcoin nikoli.

Propad rublu navíc může tlumit ruská centrální banka, například prodejem části svých „nezmrazených“ devizových rezerv. Pokud začne padat bitcoin, nezmůže ruská centrální banka nic.

Aby toho nebylo málo, co hraje v neprospěch ruského využívání bitcoinu, klíčový obchodní partner nadcházející doby, Čína, se bitcoin snaží vypudit. Peking zakazuje bitcoin těžit a používat. Kvůli zákazu těžby kryptoměny v Číně se její tamní těžaři museli v nedávné době přesouvat do jiných zemí, zhusta právě do Ruska.  

Myšlenka, že Rusko může přijímat bitcoin za své suroviny, ale nemusí být jen blufováním, nýbrž aktem zoufalství. Vrcholní politici typu Zavalného si musí uvědomovat fatální důsledky rostoucí ruské izolace od světových trhů, což je skličující dokonce z hlediska jejich vlastní další politické kariéry.

Pádivá inflace a nedostatek základních surovin nebo léků, které v důsledku sankcí řadové Rusy začínají „drtit“  už nyní, se budou jen dále stupňovat. A s tím i frustrace ruské veřejnosti a její touha zbavit se současného politického establishmentu. To může politiky typu poslance Zavalného uvádět do zoufalství. A zoufalí lidí pronášejí zoufalá slova. Včetně těch o využívání bitcoinu.   

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rusko dnes začíná bankrotovat. Česká národní banka asi bude muset intervenovat na podporu koruny
    Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí platí v Rusku zákaz výplaty peněz pro ně. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu.
  • Rusko do sedmi let zvýší produkci LNG na 100 milionů tun ročně, řekl premiér
    Rusko bude schopno do sedmi let zvýšit produkci zkapalněného zemního plynu (LNG) na 100 milionů tun ročně, řekl na zasedání vlády ruský premiér Michail Mišustin. Pomůže k tomu podle něj rozšíření seznamu polí, z nichž se může LNG vyvážet. Rusko plánuje do roku 2035 dosáhnout pětinového podílu na světovém trhu s LNG, roční produkci chce do té doby zvýšit na 120 až 140 milionů tun ze současných více než 30 milionů tun, uvedla agentura Reuters.
  • Rusko chce za plyn rubly
    Ruský prezident Putin včera dále vyostřil vztahy se Západem, když oznámil, že všechny nepřátelské státy (celkem jich seznam čítá 47) budou muset za dodávky ruského plynu platit v rublech. Trh se zemním plynem zareagoval na oznámení skokovým růstem cen v obavách, že by eskalující napětí mohlo vyústit až v narušení ruských dodávek na trhy. Velkoobchodní cena plynu v Evropě (nizozemský benchmark TTF) zůstává nad hranicí 100 EUR/MWh, tedy více než pětinásobku loňských cen.
  • Rusko i Ukrajina mají výtky k dohodě o Nord Stream 2
    Rusko a Ukrajina mají výhrady k dohodě, kterou spolu kvůli plynovodu Nord Stream 2 uzavřely Spojené státy a Německo. Kreml dnes uvedl, že nesouhlasí s některými prohlášeními v dohodě, a zdůraznil, že Rusko nikdy nepoužívalo energetiku jako nástroj politického tlaku. Ukrajinský ministr zahraniční Dmytro Kuleba řekl, že Ukrajina má mnoho otázek k tomu, jak může dohoda zmírnit bezpečnostní hrozbu, kterou podle Ukrajiny plynovod představuje. Evropská unie zopakovala, že plynovod není ve společném zájmu EU, ale bude o dohodě jednat. Mluvčí polského prezidenta označil dohodu za vítězství Ruska a obvinil Německo z porušení evropské solidarity v energetice.
  • Rusko jako katalyzátor pro rozvíjející se trhy a problémy světové ekonomiky
    Když jsem nasedl do expresního vlaku směrem do Petrohradu, nechal jsem za sebou Moskvu a tamních minus 20 stupňů Celsia. Rusko je nedílnou součástí...
  • Rusko jedná s Kazachstánem a Uzbekistánem o možné "plynové unii"
    Rusko jedná s Kazachstánem a Uzbekistánem o uzavření "plynové unie", která by podpořila dodávky mezi těmito třemi státy a do dalších zemí, včetně Číny. S odvoláním na prohlášení místopředsedy ruské vlády Alexandra Novaka o tom informovala agentura Interfax. Novak nerozvedl, co přesně by plynová unie obnášela a v jaké fázi se jednání nacházejí.
  • Rusko je ochotné přijímat platby za zemní plyn v Bitcoinech
    Předseda výboru Státní dumy pro energetiku uvedl, že Rusko se svými přátelskými zeměmi může obchodovat pomocí BTC a národních měn.
  • 📈 Rusko je ochotné vyjednávať, akcie rastú
    Globálne akciové trhy sú v režime oživenia od štvrtkového večera, keď Spojené štáty americké oznámili balík sankcií voči Rusku, ktoré boli menej prísne, ako sa očakávalo. Európske indexy akciových trhov sa počas dnešnej seansy zotavovali a v skorých popoludňajších hodinách zaznamenali ďalší nárast vďaka pozitívnym správam ruských štátnych médií RIA. Podľa správy RIA je Putin ochotný vyslať delegáciu predstaviteľov ministerstva obrany a ministerstva zahraničných vecí do Minska na rokovania s Ukrajinou. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať pozitívne, treba si uvedomiť, že Minsk nie je pre Ukrajinu neutrálnym územím, keďže hostil ruské jednotky, keď sa pripravovali na inváziu. Rusko navyše trvá na tom, že demilitarizácia Ukrajiny je podmienkou ukončenia vojenských operácií na jej území. Ukrajina zatiaľ nie je ochotná hovoriť o demilitarizácii, ale ukrajinský prezident Zelenskyj povedal, že rozhovory o neutrálnom štatúte Ukrajiny (nie člen NATO) sa môžu uskutočniť. Napriek tomu trhy rastú, keďže európske indexy a futures na americké indexy po týchto správach vyskočili o 0,8-1,0 %.
  • Rusko ještě neví, zda opraví poškozené plynovody Nord Stream, řekl mluvčí Kremlu
    Rusko se zatím nerozhodlo, zda opraví dvě poškozená plynovodní potrubí Nord Stream, sdělil dnes podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Mluvčí zároveň zopakoval obvinění, s nímž Moskva přišla o víkendu, že za poškozením potrubí ze září stojí Británie a že britští odborníci se zapojili také do sobotního útoku na ruské lodě na nelegálně anektovaném poloostrově Krym. Londýn obě ruská tvrzení už o víkendu popřel.
  • Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž bankrotový stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu
    Podle světově významné ratingové Standard & Poor’s již Rusko vkročilo do bankrotového stavu. Agentura dnes zveřejnila nové hodnocení bonity Ruska. V posudku přitom konstatuje, že Rusko je nyní ve stádiu takzvané selektivní platební neschopnosti. Ta nastává, není-li dlužník schopen dostát části svých závazků vůči věřitelům, zatímco jinou část závazků plnit schopen je.
  • Rusko letos bude přicházet o 200 miliard korun měsíčně jen kvůli zastropování cen ropy a ropných produktů v režii Západu. Už v prosinci přitom Kreml měl historicky nejhlubší rozpočtový schodek
    Rusko bude letos kvůli embargu EU a zastopování cen ropy a ropných produktů přicházet v přepočtu o zhruba 200 miliard korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtu finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší.
  • Rusko letos poroste jako Česko, možná i více, plyne z nové prognózy Mezinárodního měnového fondu. Účinkují tedy po roce západní sankce?
    Mezinárodní měnový fond v lednu překvapil. Výrazně zlepšil svůj odhad letošního růstu ruské ekonomiky. Ano, růstu. Ruské hospodářství by podle něj mělo reálně přidat, byť mírně, konkrétně 0,3 procenta. Česko je na tom dle MMF jen o trochu lépe, vlastně takřka neznatelně, když jeho hospodářství má podle washingtonské instituce letos posílit o 0,5 procenta.
  • Rusko letos vykáže historicky suverénně nejvyšší přebytek zahraničního obchodu. Po Evropě rubly chtít nebude, z Gazprombanky, která obejde sankce, si ale udělá novou „centrální banku“
    Rusko letos podle všeho vykáže historicky suverénně rekordní kladnou výši salda běžného účtu platební bilance. Podle odhadu washingtonského Institutu mezinárodních financí saldo vykáže úroveň až 240 miliard dolarů. Dosud své nejvyšší úrovně za celou historii novodobého Ruska, tedy za dobu od rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let, dosáhlo saldo loni, kdy vykázalo úroveň 122 miliard dolarů (viz graf níže).
  • Rusko masivně nakupuje zlato
    „Česká republika v letech 1997 a 1998 prodala 56 tun zlata. V té době šlo těžko předvídat, jak se cena zlata bude vyvíjet. Z dnešního pohledu lze říci, že se Česko svých zlatých rezerv nemělo zbavovat, protože tak učinilo za nevýhodných podmínek,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Rusko musí zaplatit 50 mld. dolarů akcionářům Jukosu, potvrdil soud
    Odvolací soud v Nizozemsku zamítl odvolání Ruské federace proti arbitrážnímu rozhodnutí, podle kterého země musí vyplatit 50 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč) bývalým akcionářům nyní již neexistující ruské ropné společnosti Jukos. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Rusko může být „zajímavou investiční příležitostí“ pro odvážné investory
    S tím jak se zvětšuje optimismus investorů ohledně křehkého příměří na Ukrajině, může budoucnost přinést růst nejenom ...
  • Rusko může použít kryptoměny, aby se vyhnulo západním sankcím
    Bitcoin včera vzrostl o 13 %. Rally pokračuje v blízkosti úrovně rezistence 43 300 USD. Poptávka po této vlajkové kryptoměně postupně roste s tím, jak pokračuje ruská invaze na Ukrajinu a Spojené státy zavádějí nové sankce. Ether mezitím vzrostl o 11 % na 2 922 USD.
  • Rusko může zbankrotovat už dnes, poprvé od Velké říjnové socialistické revoluce na svůj cizoměnový dluh
    Dnešní den může být milníkem v dějinách ruského hospodářství. Rusko totiž dnes může zbankrotovat na svůj cizoměnový dluh, prvně od roku 1918, od doby těsně po Velké říjnové socialistické revoluci. Pokud totiž dnes vyplatí své dolarové věřitele místo dolaru v rublech, jde o bankrot. Takové je alespoň odborné stanovisko ratingové agentury Fitch. Ta patří mezi tři světově nejvýznamnější ratingové agentury, jejichž stanoviska jsou autoritativním vodítkem pro globální finanční trhy.
  • Rusko navzdory sankcím zvyšuje svoji těžební aktivitu. Celková hloubka jeho ropných vrtů byla loni nejvyšší za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí
    Rusko v loňském roce vytěžovalo své ropná ložiska nejvíce za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí. Vyplývá to z dat agentury Bloomberg (viz graf níže). Celková hloubka ropných vrtů v Rusku stoupla na více než 28 tisíc kilometrů. Jedná se o nejvyšší údaj minimálně od roku 2009, od kdy jsou daná data k dispozici. Například o deset dříve, v roce 2012, činila celková hloubka ropných vrtů v Rusku jen zhruba 20 tisíc kilometrů.
  • Rusko nečekaně snížilo základní úrok, analytici mluví o zahájení nového cyklu
    Ruská centrální banka dnes překvapivě snížila svou refinanční sazbu o čtvrt proc...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader