Úterý 19. březen 2024 08:26
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra zřejmě poklesla, ale méně než během pandemie

23.03.2022 09:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktualizováno

8:45

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spotřebitelská důvěra v eurozóně zřejmě poklesla v důsledku negativních ekonomických dopadů války na Ukrajině. Avšak například v porovnání s příchodem pandemie, kdy se index spotřebitelské důvěry propadl během dvou měsíců o 15,5 bodů, očekáváme mírnější efekt: z únorových -8,8 bodů se index podle nás dostal na -11,8. Spotřebitelská důvěra totiž byla v eurozóně na ústupu už v závěru minulého roku především kvůli zvyšující se inflaci. Ruská válka na Ukrajině tento problém ještě umocňuje a k tomu ohrožuje ekonomické oživení. Kromě samotných vyšších cen se tak spotřebitelé mohou nově obávat i zhoršení vlastní finanční situace či nezaměstnanosti. Je možné, že výsledky průzkumu budou odlišné napříč jednotlivými členskými státy. Negativní ekonomický dopad války na Ukrajině půjde především skrze zvyšující se ceny komodit a závislost na ruských dovozech. Přirozeně tak jsou více náchylné ekonomiky s vysokým podílem importů z Ruska, především pak u klíčových energetických komodit, což může odrážet i výsledek průzkumu mezi spotřebiteli. Obecně je více závislá střední a východní Evropa, ze západoevropských ekonomik pak zejména Německo a Itálie. Zda budou nakonec ze strany EU na ruské dovozy energií uvaleny sankce, podobně jako ze strany USA, prozatím není jisté. V naší prognóze s určitou mírou sankcí počítáme a očekáváme proto jen slabý výkon HDP jak v eurozóně, tak v ČR. V závěru letošního roku počítáme s 0,1 % mezikvartálně pro ekonomiku eurozóny a v případě ČR nevylučujeme nepatrný pokles do -0,1 % mezikvartálně.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maďarská centrální banka včera navýšila tříměsíční depozitní sazbu o 100bb v souladu s očekáváním na 4,4 %. V jestřábím tónu se nesla i tisková konference, na které zaznělo, že zvyšování sazeb bude razantnější a déletrvající než se původně očekávalo. Klíčová a pro trh významnější týdenní úroková sazba je aktuálně na 5,85 % a po zítřejším dalším zasedání maďarské centrální banky podle odhadů bude na 6,15 %.

Naopak ČNB, která byla jednou z prvních centrálních bank navyšující úrokové sazby po kovidovém šoku, by měla na konci března přistoupit už jen k ladění sazeb. Očekáváme posunutí na 5 % z aktuálních 4,5 %, což by mělo představovat vrchol cyklu. Dolů ale sazby zřejmě zamíří až později, v Q1´23, z důvodu vyšší a současně i vytrvalejší inflaci.

Koruna se po pondělním posílení drží stabilní. Aktuálně je na 24,64 EUR/CZK. Během včerejška se pohybovala v blízkosti 24,69 EUR/CZK.

Škoda Auto oznámila, že ukrajinský dodavatel kabelových svazků obnovil výrobu. Automobilka tak doufá, že bude možné obnovit výrobu modelu Enyaq v následujících týdnech. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

EUR

Spotřebitelská důvěra (březen, v b.

-11,8

-12,9

-8,8

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: EUR spotřebitelská důvěra, USA prodeje nových domů
ČT: ČR konjunkturální průzkum, SRN PMI indexy, EUR PMI indexy, USA PMI indexy, USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
PÁ: SRN Ifo indexy                                                                                                                                                                         

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Směr německých vývozů nadále ovlivňuje pandemie
    Před několika minutami byl zveřejněn říjnový údaj o bilanci německého zahraničního obchodu. Stejně jako v září je i z dnešního výsledku patrné, jak koronavirová pandemie ovlivňuje z geografického pohledu směr exportů a importů. Například v září zaznamenaly exporty do Číny meziroční růst o 10,6 %, v říjnu pak o 0,3 %. Na druhou stranu byly exporty do USA, které sužuje pandemie, v září meziročně o 5,8 % nižší. Tento trend pokračoval i v říjnu, kdy vývozy meziročně klesly o 10,5 %.
  • Ranní okénko - Smíšená čísla z amerického trhu práce obchodování příliš nerozhýbala
    Po prodlouženém víkendu pokračuje ekonomický kalendář spíše v odpočinkovém tempu, kdy dnešní pomyslný vrchol představují data z eurozóny ohledně únorových maloobchodních tržeb. O něco dříve vyjde v tuzemské ekonomice ještě statistika devizových rezerv (ke konci března), vzhledem k neaktivitě ČNB ale bude sledována jen velmi okrajově. Včera již část světových trhů měla možnost zpracovat páteční data z amerického trhu práce. Statistika ale nezvykle přesně zapadla do odhadu analytiků a vzhledem k absenci překvapení nepřišel ani výraznější impuls pro zvýšenou volatilitu. Tomu tak odpovídá i včerejší výsledek obchodování na akciových trzích, kdy index S&P 500 uzavřel takřka beze změny vůči čtvrteční uzavírací ceně. Většina evropských trhů zůstala uzavřená, futures naznačují pro dnešek spíše mírně pozitivní start.
  • Ranní okénko - Smíšené zprávy z německé ekonomiky
    Poslední srpnový pátek je z pohledu ekonomických dat relativně střídmý a trhy by měly týden zakončit již v polovíkendovém módu. Rozruch mohou přinést data z USA ohledně osobních příjmů a výdajů, případně odpoledne projev Jeroma Powella v Jackson Hole. Již před pár minutami dorazil z Německa průzkum spotřebitelské důvěry, který ukázal horší výsledek, než očekával trh a nálada poklesla na nejnižší hodnotu v historii měření. Včerejší německé Ifo indexy dopadly ale lépe, než se očekávalo, a to jak v oblasti hodnocení aktuální situace, tak v budoucích očekáváních.
  • Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb?
    Tento týden bude patřit číslům z tuzemského trhu, kdy dorazí statistika průmyslu, zahraničního obchodu, maloobchodu nebo také vývoj nezaměstnanosti. Zdaleka nejdůležitější ale bude čtvrteční zasedání České národní banky. V odhadech analytiků zhruba v poměru 2:1 převažují tipy na snížení sazeb o 25bb, kdy menší část analytiků ale předpokládá hned dvojnásobné snížení o 50bb. To ostatně v komentářích během minulého týdne nevyloučil například viceguvernér ČNB Jan Frait nebo člen bankovní rady Tomáš Holub a možnost rychlejšího tempa snižování i s přihlédnutím k patrně nižší lednové hodnotě inflace je reálná. My ovšem v rámci naší prognózy i nadále počítáme spíše se snížením o 25bb a zrychlením tempa až na březnovém zasedání, kdy bankovní rada bude mít k dispozici finální údaj o lednové inflaci.
  • Ranní okénko - Solidní tempo spotřebitelských výdajů v USA popohání HDP, ale i inflaci
    Ekonomický kalendář v závěru týdne přináší data o výdajích a příjmech amerických domácností a vývoji peněžní zásoby v eurozóně. Zpřesněný odhad amerického HDP v Q1´22 byl nakonec revidován o desetinku dolů, z -1,4 % na -1,5 % - očekávání, že silný maloobchod nakonec vytáhl výsledek HDP mírně k lepšímu, se nenaplnila. Koruna se od středečního odpoledne pohybuje v rozpětí 24,60-24,70 EUR/CZK a na poklidné obchodování ukazuje i kurz ostatních měn regionu, zlotého a forintu.
  • Ranní okénko - Spotřeba domácností bude dále sílit
    Dnes ráno německý statistický úřad zveřejnil statistiku zahraničního obchodu za duben. Dále dorazí jen květnová inflace v Maďarsku, která stejně jako v tuzemsku patrně dále mírně navýšila meziroční tempo.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra dostává koncem roku na frak
    Ekonomický kalendář dnes nabídne výsledky šetření mezi spotřebiteli. Data pro Německo byla zveřejněna dnes ráno od institutu GfK. Následovat budou údaje od Evropské komise, jež nabídnou pohled na situaci v jednotlivých zemích unie. Podle GfK se důvěra spotřebitelů citelně zhoršila, když saldo indexu pokleslo z -1,8 na -6,8, trh přitom počítal pouze se zhoršením na -2,7. Jedná se tak o další ukazatel, který negativně překvapil.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra na minimech, výnosy opět rostou
    Dnešek je ve znamení předstihových ukazatelů ohledně spotřeby. Již před pár minutami dorazil GfK index měřící spotřebitelskou důvěru v Německu. Ta po předchozí stabilizaci opět poklesla a je tak na nejnižší úrovni v historii měření (od roku 2005). Odpoledne pak dorazí jeden z ukazatelů spotřebitelské důvěry v USA. I zde se čeká pokles, „jen“ ale na nejnižší úroveň za poslední rok. Zajímavý bude i vývoj cen nemovitostí, byť s větším zpožděním teprve za duben. Včera pozitivně překvapily objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA a podnikatelské investice tak navzdory oslabujícímu průmyslu zůstaly v květnu silné.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra v eurozóně na vzestupu?
    Začátek tohoto týdne se z ekonomického pohledu rozjíždí pomaleji, když po pondělku ani v úterý nedorazí větší množství ekonomických dat. Patrně nejzajímavějším údajem bude index spotřebitelské důvěry v eurozóně, který by ale patrně neměl ovlivnit čtvrteční zasedání bankovní rady Evropské centrální banky. I nadále by měl mezi spotřebiteli přetrvávat pesimismus, ač jeho míra se v posledních měsících velice pozvolně snižuje. To souvisí s postupným poklesem inflace a vyhlídkami na uvolňování měnové politiky ze strany ECB, což by se mimo jiné projevilo ve vyšší dostupnosti úvěrů.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra v eurozóně opět klesne
    Po včerejším dalším vysokém nárůstu cen ve výrobě má český ekonomický kalendář do konce týdne volno. Naopak z eurozóny dorazí údaj o spotřebitelské důvěře, která se s největší pravděpodobností opět propadla. V souladu s očekáváním dopadl v eurozóně průmysl, který – jak již naznačovaly výsledky z některých zemích – udržel tempo a připsal si v únoru meziměsíční nárůst.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně dále pomalu roste
    Dnes je ekonomický kalendář spíše víkendový a na pořadu dne nejsou žádná významná makroekonomická data. Pozornost trhu se tak bude soustředit na pokračující výsledkovou sezónu a pomalu se již bude posouvat k příštímu týdnu, ve kterém zasedá jak Fed, tak Evropská centrální banka. Od obou institucí je očekáván 25bodový hike, který je takřka jistý. Zásadnější tak bude výhled, který ukáže, zdali se centrální banky již dostaly do cíle cyklu utahování sazeb, nebo zda plánují pokračovat ve zvyšování. Jak u Fedu tak u ECB očekáváme, že již půjde o poslední hike, v obou případech jsou ale rizika vychýlena tím směrem, že by v letošním roce mohlo dojít ještě k jednomu navýšení sazeb.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně zůstane na bodu mrazu
    Dnešek před pár minutami odstartoval vývoj cen německých výrobců. Meziroční přírůstek překonal i nejčernější očekávání trhu a opět se ukazuje, že jak výrobní, tak následně spotřebitelská inflace, bude ustupovat pomaleji než se čekalo. K tomu se odpoledne přidá index spotřebitelské důvěry v eurozóně, který ve výsledku tak trochu představuje reakci na cenový vývoj a očekávat proto lze další velmi nízké číslo. Včera zveřejněné zápisky ze zasedání ECB utvrdily trh v názoru, že sazby se začnou zvyšovat již v červenci. Trh tak aktuálně zaceňuje, že se bude hikovat od července na všech letošních zasedáních, tudíž 4x.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v USA citelně ochladla
    Evropský ekonomický kalendář je pro dnešek prázdný a budeme odtud tak sledovat hlavně další dějství nekonečných vyjednávání o brexitové dohodě. Navzdory tomu, že již byl několikrát překročen „nejzazší možný termín“, jednání pokračují, a oficiálně nepotvrzené informace naznačují možný posun.
  • Ranní okénko - Spotřebitelské náladě v Evropě chybí impulz pro zlepšení
    Spotřebitelská důvěra v eurozóně se pohybuje na nejnižší úrovni za poslední desítky let a s teprve očekávaným příchodem recese se dá jen těžko očekávat obrat. Na druhé straně ale předpokládáme, že současná rizika ukazatel již víceméně zahrnuje a nemělo by proto docházet k dalšímu výraznému poklesu. Od říjnové aktualizace indikátoru očekáváme podobně jako medián trhu stabilitu v okolí zářijové hodnoty, tedy poblíž -30 bodů. V nejnižším bodě během pandemie byl indikátor na -14 bodech.
  • Ranní okénko - Srpen evropskému maloobchodu vyšel
    Dnešní datový kalendář je prázdný s výjimkou srpnové statistiky amerického zahraničního obchodu. Ten tradičně je a bezpochyby i nadále bude deficitní, přičemž pandemie bilanci dále zhoršila. Trh předpokládá snížení z červencových -63,6 na -66,2 mld. dolarů.
  • Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce
    Dnes je tuzemský kalendář prázdný a trhy tak mají čas do zpracovávat včerejší rozhodnutí ČNB o stabilitě sazeb. Z eurozóny dorazí údaj o zářijové nezaměstnanosti, kde je očekávána stagnace na 6,4 %. Daleko zajímavější tak budou říjnová data z amerického trhu práce, kde vychází tradiční set včetně míry nezaměstnanosti, počtu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor a vývoje mezd.
  • Ranní okénko - Statistika z amerického trhu práce poodhalí stav tamní ekonomiky
    Dnes zkraje dne zveřejní Český statistický úřad informace o maloobchodních tržbách za červenec. Očekáváme meziroční pokles o 2,6 % (včetně aut). To ale znamená navázání na zlepšující se trend. Vyjma aut počítáme s meziročním poklesem o -1,2 %.
  • Ranní okénko - Šance na dodržení plánovaného deficitu státního rozpočtu na rok 2023 žije
    Nejdůležitější zprávou z tuzemské ekonomiky bylo plnění státního rozpočtu za první pololetí roku 2023. Deficit státního rozpočtu nyní činí 215,4 mld. Kč, což je v meziměsíčním srovnání o 56 mld. Kč méně. Výdaje rostly zejména kvůli navyšování běžných výdajů, kde největší podíl tvořily finanční prostředky na důchody (+56,5 mld. Kč). Na druhé straně vyšší příjmy byly způsobeny především přílivem finančních prostředků z Evropské unie a finančních mechanismů (44,6 mld. Kč). V průběhu roku navíc do státního rozpočtu přitečou ještě další peníze z historicky nejvyšší dividendy energetické skupiny ČEZ a z tzv. windfall tax. Přestože rizika jsou stále zřejmá, tak šance, že vláda zvládne dodržet naplánovaný rozpočet, se zvýšila.
  • Ranní okénko - Špatný výhled pro Německo
    Zatímco český ekonomický kalendář je stejně jako ve zbytku týdne prázdný, od sousedů z Německa dorazí průzkum ZEW. V rámci evropských předstihových ukazatelů půjde o první více sledovaný index reflektující říjnovou situaci. Vyhlídky analytiků ale příliš optimistické nejsou a jak u složky hodnotící aktuální situaci, tak u složky budoucích očekávání předpokládají další pokles. Ten by měl jít na vrub zejména obavám ohledně dodávek plynu a z toho celkově plynoucí zimní energetické krize. V USA pak vyjdou čísla z průmyslu, kdy v září by produkce podle odhadů měla velmi mírně růst po poklesu v srpnu. Včera v Česku překvapila silnější dynamika cen výrobců, kdy namísto očekávaného mírného meziměsíčního poklesu se dostavil další více jak procentní růst. Ten plynul zejména z cen energií.
  • Ranní okénko - Tempo dezinflace se v srpnu mírně zadrhlo
    Dnešní den je z pohledu ekonomických dat tím nejméně zajímavým v tomto týdnu. Pouze v Německu vychází ZEW index, pomocí kterého je vyjádřeno, jak analytici hodnotí aktuální ekonomickou situaci a také, jaké mají očekávání ohledně budoucnosti. Trh očekává, že aktuální situace bude hodnocena ještě hůře než v předchozích měsících. A není se úplně čemu divit, protože většina příchozích dat v poslední době naznačuje, v jakých obtížích se největší evropská ekonomika nachází. Můžeme zmínit například průmyslovou výrobu, maloobchod či tovární objednávky, tyto všechny dílčí ukazatele skončily s horším výsledkem, než bylo predikováno. Co se týká budoucnosti, tak trh zatím nevidí bod, kdy by se německá ekonomika odrazila k lepším zítřkům a vnímání trhu tak zůstává nadále značně pesimistické.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024