Čtvrtek 28. březen 2024 15:29
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Obchodní plán pro pár EUR/USD na 8. února 2022. Obchodní tipy pro začátečníky.

08.02.2022 07:43  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Analýza pondělních obchodů:30M graf páru EUR/USD

analytics6201642c80425.jpg

Pár euro/dolar se v pondělí kvůli prázdnému makroekonomickému kalendáři ve Spojených státech i v eurozóně pohyboval do strany. Pokračoval tak korekční pohyb, který začal minulý pátek. Jde přitom o slabou korekci. Pár tudíž nedokázal dosáhnout pátečního minima. Obecně vzato se cena v pondělí pohybovala jen do strany. Volatilita byla navíc poměrně nízká. Neochota obchodníků prodávat tento instrument nebo fixovat zisky z long pozic působí trochu zvláštně, když uvážíme, že v tuto chvíli neexistují žádné důležité fundamenty, které by pár mohly tlačit nahoru. Vzestupná trendová linie nicméně současný rostoucí trend udržuje. Než se cena zkonsoliduje pod ní, měli bychom zvážit long pozice. Pár tedy v pondělí vykazoval jen netečný pohyb.

M5 graf páru EUR/USD

analytics62016433c732f.jpg

Jak potvrzuje graf, byla cena v časovém rámci 5M flat. Pár se celý den obchodoval v pásmu mezi hladinami 1,1412 a 1,1453. Volatilita byla 47 pipů. Během flat pohybu je obvykle generováno mnoho falešných signálů. Začínající obchodníci měli ale v pondělí štěstí, protože byl vygenerován jen jeden falešný signál. Na začátku severoamerické seance se cena odrazila od úrovně 1,1453 a klesla o 25 pipů. Nedosáhla spodní hranice postranního kanálu 1,1412. Jedinou možností, jak dosáhnout zisku, bylo proto manuální uzavření short obchodů. Aby zároveň nedošlo ke ztrátám, byl na bod breakeven – poté co cena klesla o 15 pipů – nastaven příkaz stop-loss. Úterek bude na trhu dalším klidným dnem kvůli opětovně prázdnému makroekonomickému kalendáři a absenci důležitých fundamentálních faktorů.

Obchodní plán na úterý:

V časovém rámci 30M pokračuje vzestupný trend. V tomto obchodním týdnu může pár zamířit ke klesající trendové linii. Vzhledem k nedostatku důležitých fundamentálních faktorů a prázdnému makroekonomickému kalendáři se ale pár v prvních třech obchodních dnech bude pohybovat nejspíš beze změn. Odraz od trendové linie by mohl vyvolat vzestupný trend. Pár může trendovou linii stejně tak dobře prostě ignorovat a při pohybu do strany ji protnout, což by se nedalo považovat za signál k prodeji. Cílové hladiny se v časovém rámci 5M nacházejí na cenách 1,1387, 1,1415, 1,1453, 1,1478, 1,1496, 1,1513 a 1,1535. Příkaz stop-loss by měl být nastaven na bod breakeven poté, co se cena posune o 15 pipů vzhůru. Úterní makroekonomický kalendář bude ve Spojených státech i v eurozóně prázdný. Proto bude tento den pravděpodobně klidný, volatilita zůstane na nízké úrovni a pohyb do strany bude pokračovat. Zároveň se může prodloužit korekční pohyb, který začal v pátek.

Základní principy obchodního systému:

1) Síla signálu závisí na časovém období, během kterého byl signál vytvořen (odraz nebo průraz). Čím kratší toto období, tím silnější signál.

2) Pokud byly na určité hladině otevřeny alespoň dva obchody po falešných signálech, tj. takových signálech, které cenu nedovedly k úrovni take profit nebo k nejbližším cílovým úrovním, pak by měly být všechny následné signály v blízkosti této hladiny ignorovány.

3) Během flat trendu může jakýkoli měnový pár tvořit mnoho falešných signálů nebo negenerovat vůbec žádné. Flat trend každopádně není nejlepší obchodní situací.

4) Obchody se otevírají v období mezi začátkem evropské seance a polovinou americké seance, kdy by měly být všechny obchody manuálně uzavřeny.

5) Signálům MACD v časovém rámci 30M můžeme věnovat pozornost jen při dobré volatilitě a jednoznačném trendu potvrzeném trendovou linií nebo trendovým kanálem.

6) Pokud jsou dvě klíčové hladiny příliš blízko sebe (asi 5–15 pipů), jde o oblast supportu nebo rezistence.

Jak interpretovat grafy:

Hladiny supportu a rezistence mohou sloužit jako cíle nákupu nebo prodeje. Do jejich blízkosti můžete umístit take profit.

Červené linie jsou kanály nebo trendové linie, které zobrazují aktuální trend a ukazují, ve kterém směru bude lepší obchodovat.

Indikátor MACD (14, 22, 3) je histogram a signální linie ukazující, kdy je při jejich protnutí lepší vstoupit na trh. Tento indikátor je lepší používat v kombinaci s trendovými kanály nebo trendovými liniemi.

Důležité projevy a zprávy, které jsou vždy reflektovány v ekonomických kalendářích, mohou pohyb měnového páru výrazně ovlivnit. Proto se během takových událostí doporučuje obchodovat co nejopatrněji nebo trh opustit, aby nedošlo k prudkému obratu ceny proti předchozímu pohybu.

Začínající obchodníci by si měli zapamatovat, že každý obchod nemůže být ziskový. Klíčem k úspěchu v dlouhodobém obchodování je tvorba spolehlivé strategie a money management.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 5. října. Analýza a jednoduché tipy pro začátečníky
    Měnový pár EUR/USD vykazoval během středy pozoruhodně chaotické pohyby a proplouval mořem makroekonomických údajů. Bylo by nepraktické izolovat konkrétní zprávy, které by objasnily jeho intradenní pohyby. Například Evropská unie před polednem zveřejnila nejméně čtyři zprávy, byť druhořadé povahy, které společně dokázaly vyvolat reakci trhu. Zářijové indexy podnikatelské aktivity v sektoru služeb v Německu a Evropské unii mírně překonaly odhady, index cen výrobců zůstal neutrální, zatímco maloobchodní tržby zaostaly za prognózou.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 5. září. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD vykázal v pondělí volatilitu 37 pipů. Není v podstatě co dodat, protože všechno je jasné už z tohoto indikátoru. Kdyby pár přešlapoval celý den na místě, nemohli bychom oproti předchozím článkům vyvozovat žádné nové závěry. Přesto jsme vytvořili klesající trendovou linii. Ta byla dosud vcelku formální, protože samotný trend trval maximálně tři dny. Pokud přepneme na vyšší časové rámce, vidíme, že pohyby z poslední doby jsou poměrně chaotické a pár často mění směr. Stojíme za klesajícím pohybem a rádi bychom připomněli, že by mohl být pozvolný, s častými korekcemi a pullbacky.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 6. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD v úterý pokračoval v pomalém pohybu v rámci úzkého kanálu. Volatilita zůstala pod 40 pipy, což ukazuje, že k výrazným pohybům nedochází. Během dne pár jen krátce, asi 5 minut, reagoval na zveřejnění americké zprávy ISM o PMI mimo zpracovatelský průmysl. Tento index se ukázal být slabší než prognózy a předchozí hodnoty, takže trh dolar prodával. Co jsme ale viděli? Jen 25 pipů? Jak jsme předtím zmínili, pokud nedochází k výrazným pohybům, neměli bychom očekávat ziskové obchody. Pouhých 25 pipů je prakticky nic, a to i v případě páru EUR/USD.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 6. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD na začátku obchodního týdne ztratil vůči dolaru půdu pod nohama. A začal s tím už v pátek. Nekorigoval, ani se neodrazil. Trh prostě dál prodával eura a kupoval dolary. Makroekonomické a fundamentální pozadí bylo v pondělí poměrně slabé, i když dvě události si i tak zasluhovaly pozornost. Za prvé, index nákupních manažerů (PMI) pro nevýrobní sektor Spojených států, konkrétně pro americký sektor služeb. Za druhé, projev předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella. ISM index nákupních manažerů (PMI) pro nevýrobní sektor výrazně překonal prognózy, což podpořilo růst dolaru ve druhé polovině dne, a Powell ve svém projevu zachoval jestřábí rétoriku. Konkrétně zopakoval, že v březnu úrokové sazby nejspíš sníženy nebudou.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 6. září. Jednoduché tipy pro začátečníky
    V úterý se pár EUR/USD obchodoval s výrazně vyšší volatilitou. Důvody k tomu byly ale poměrně nejasné, protože k žádným významným událostem nedošlo. Podívejme se na to zblízka. Dopoledne podruhé vystoupila prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová, ale se stejným výsledkem jako v pondělí. Byly zveřejněny indexy PMI pro Německo a EU (finální hodnocení), které ale rozhodně nevyvíjely tlak na pokles eura. Index cen výrobců v EU také neměl vliv. Zdá se, že pokles mohl způsobit jen projev Lagardeové. Co tedy řekla?
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 7. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve středu vykázal pozitivní obchody. Volatilita se mírně zvýšila, ale zůstala daleko od běžných úrovní. Je důležité si uvědomit, že cena vzhledem k poměrně silnému fundamentálnímu a makroekonomickému pozadí urazila od denního minima k maximu přibližně 70 pipů. Spojené státy zveřejnily dvě zajímavé zprávy a předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell přednesl projev. I když zprávy z USA nepřinesly neuspokojivé hodnoty, americký dolar začal od rána oslabovat a pokračoval v tom i ve druhé polovině dne. Proto se domníváme, že středeční pohyb páru byl poněkud nelogický.Nicméně po dvou týdnech flat trhu by se mohl obnovit vzestupný trend, zvlášť kolem úrovně 1,0880. Nevidíme důvod, proč by euro mělo dál růst, ale trh se rozhoduje sám za sebe. V každém případě se v časovém rámci 5M tvoří různé signály: pro nákup i prodej.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 7. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD vykazoval v úterý slabou volatilitu a celkově vypadal, že není ochoten se hýbat. Na začátku dne se jeho cena pokusila o vzestupnou korekci, ale pak se znovu odrazila dolů. Tento obchodní den tedy můžeme ignorovat. Klesající trend přetrvává a my stále věříme v další pokles eura. Je ale důležité si uvědomit, že pár se nemůže a nebude každý den pohybovat jen v jednom směru. V úterý jsme viděli, že si dal pauzu, a ve středu může pokračovat v poklesu.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 7. září. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve středu zkusil pokračovat ve stejném pohybu, ale předtím prošel mírnou korekcí směrem nahoru. Pár se v podstatě několik hodin obchodoval směrem dolů, když Spojené státy zveřejnily PMI ve službách ISM. Jak jsme zmínili na začátku týdne, jedná se o hlavní bod dění tohoto týdne, vyvolal ale jen pětiminutový pohyb o 30 pipů. Index ISM vyšel nad očekávání a způsobil posílení dolaru. Jak ukazuje klesající trendová linie, klesající trend přetrvává a nedošlo k žádným významným makroekonomickým ani fundamentálním událostem.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 8. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD celý čtvrtek vykazoval pozitivní obchody. Veškeré pohyby v tomto dni lze volně rozdělit na dobu před projevem prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové a po něm. Jakmile byly oznámeny výsledky zasedání ECB (které mimochodem neobsahovaly nic zajímavého), euro začalo klesat. Hned po projevu Lagardeové (který mimochodem také nic důležitého a nového nepřinesl) ale euro obnovilo vzestupný pohyb. Ani první, ani druhý pohyb nedokážeme logicky vysvětlit. Růst eura vypadá zvlášť podivně, protože rétorika Lagardeové se ani trochu nezměnila. ECB stále hodlá čekat na další informace a důkazy, že inflace se ve střednědobém horizontu vrátí ke 2 %.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 8. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve středu pokračoval v pozvolné vzestupné korekci a den zakončil poblíž úrovně 1,0781. Odraz od ní by mohl znovu vyvolat pokles – čistě z technických důvodů. Jak ukazuje klesající trendová linie, přetrvává klesající trend. Zkušení i začínající obchodníci tak mohou očekávat další pokles eura.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 8. září. Analýza a jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve čtvrtek dál klesal s tlumenou volatilitou. Euro navzdory tlumenému pohybu do konce dne oslabilo a zdůraznilo tak přetrvávající medvědí trend. Jasně to vidíme na trendové linii. Dnes si obchodníci mohli všimnout dvou významných zpráv. Tou první byl třetí odhad HDP EU za 2. čtvrtletí. Už dříve jsme naznačili, že třetí odhad je významnější než druhý. Konečný růst činil +0,1 %, což je méně než +0,3 % z předchozího odhadu, a znamenal tak další neuspokojivý údaj z EU. Americké žádosti o podporu v nezaměstnanosti mezitím předčily očekávání a podpořily americký dolar. Euro mělo štěstí, že den nezakončilo výraznějšími ztrátami.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 9. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve čtvrtek pokračoval v pozvolné vzestupné korekci a znovu otestoval úroveň 1,0781. Odraz od ní by mohl oživit pohyb dolů, zvlášť proto, že je už druhý. Všimněte si, že downtrend je stále neporušený, jak ukazuje klesající trendová linie. Začátečníci tedy mohou očekávat pokles eura.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 1. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD vykázal ve čtvrtek nový pokles a v závěru dne se ocitl poblíž úrovně 1,2611. Odraz od této úrovně nejenže vyvolá nový růst, ale také pár udrží v bočním kanálu 1,2611–1,2725. Naneštěstí pro libru se v posledních měsících formuje pouze boční trend. Pevný průraz pod úroveň 1,2611 nám ale konečně umožní očekávat předvídatelný a logický pokles britské měny.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 1. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD se ve středu držel v bočním kanálu 1,2611–1,2787, což nepřekvapí. I když britská měna během dne prudce rostla, stále to nebylo dost na to, aby pár opustil flat pásmo. Pár vzrostl po zprávě americké ADP, která ukázala méně vytvořených pracovních pozic v soukromém sektoru, než se očekávalo.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 10. ledna. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD v úterý večer klesl. Příčinou nebyly fundamentální ani makroekonomické faktory. Pár se tedy už několik týdnů pohybuje v širokém bočním kanálu (jasně patrném v časovém rámci 4H), ale v grafu 1H se tyto pohyby jeví jako malé trendy. Aktuálně cena už několik dní vykazuje spíš býčí tendenci, ale v příštích dnech by mohla znovu zamířit k úrovni 1,2613.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 11. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD vykazoval pozitivní obchody už šestý den po sobě. Na rozdíl od posledních pěti dnů měl konečně rozumný důvod k růstu. Spojené státy zveřejnily slabé zprávy o trhu práce a nezaměstnanosti, takže dolar logicky klesal. Totéž nelze říct o zřetelném posilování libry, v jehož důsledku libra dokonce opustila tříměsíční boční kanál. Libra znovu roste, ačkoli ve Velké Británii nedošlo k žádným významným událostem. Spojené státy v pátek zveřejnily jen slabé zprávy a projevy předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella v americkém Kongresu nelze považovat za holubičí. Nad růstem libry se proto vznáší řada otazníků. Považujeme ho za úplně nelogický. Vzestupný kanál má velmi ostrý sklon, což ukazuje na naprostou absenci korekcí a pullbacků.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 12. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD v pondělí také zaznamenal malou sestupnou korekci, která stačila na to, aby pár opustil klesající kanál. Teď máme jasný sell signál, ale rádi bychom připomněli, že dnes bude zveřejněna jedna z nejdůležitějších zpráv – zpráva o inflaci v USA. Logika je prostá: pokud se ukáže, že inflace je vyšší, než se očekávalo, měl by dolar dostat podporu. Zvlášť s ohledem na skutečnost, že dolar klesá bez logického důvodu už téměř měsíc. Pokud bude inflace nižší, než se očekávalo, může dolar klesat dál. Vezměte na vědomí, že býčí tendence přetrvává a účastníci trhu si mohou makroekonomické pozadí vykládat podle libosti. Stále však máme určité důvody očekávat, že překoupená libra znovu klesne.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 12. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Ani pár GBP/USD v pátek nevykázal žádné zajímavé pohyby. Volatilita byla pouhých 44 pipů, což ukazuje na absenci výraznějších pohybů. Situaci nemohla zachránit ani neplánovaná zpráva o inflaci v USA za prosinec v měsíčním vyjádření. Dolar se po této zprávě propadl o 20 pipů a denní pohyby tím skončily. Celkově britská libra po dvoudenním výrazném poklesu dál koriguje nahoru.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 12. září. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD se v pondělí obchodoval s mírným býčím sklonem. Relevantní zůstává klesající trendová linie, ale euro i libra se pohybovaly podobným způsobem. Ve Spojeném království a v USA nedošlo k žádným významným událostem nebo zprávám, které by měly znatelný vliv na aktivitu trhu. To jsme ale očekávali. Nejzajímavější události nás teprve čekají.
  • Obchodní plán pro pár GBP/USD na 13. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár GBP/USD se v úterý dál obchodoval směrem dolů kvůli silným údajům o inflaci v USA. Stojí za zmínku, že čím pomaleji inflace klesá (nebo roste), tím méně důvodů má Federální rezervní systém ke snížení úrokových sazeb, byť v červnu. Na druhou stranu, očekávání týkající se sazeb Bank of England zůstávají beze změny. Zatím se jedná o srpen, ale britská centrální banka je v poněkud jiné ekonomické situaci a musí držet sazby tak dlouho, jak bude potřeba. Britská ekonomika už sklouzla do recese. Možná ne do vážné, ale BoE je teď nucena zvažovat i tuto otázku, ne jen vysokou inflaci. Každopádně rostou jestřábí očekávání týkající se sazeb Fedu, což by mělo dolar podpořit. Dolar v úterý v souladu s očekáváním vzrostl, ale jednalo se bohužel spíš o výjimku z pravidla. Obecně vzato, trh v posledních šesti měsících obchoduje nelogicky, protože úplně ignoruje fundamentální a makroekonomické pozadí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader