Pátek 29. březen 2024 09:16
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Za mise v Afganistánu vydalo Česko během šestnácti let tolik, o kolik se letos vláda zadlužuje každých čtrnáct dní. Celkem 16,4 miliardy korun

20.08.2021 12:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Za vojenské mise v Afghánistánu vydal český stát v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v jednotlivých příslušných sněmovních tiscích každoročně vyhodnocujících nasazení sil ministerstva obrany na zahraničních misích.  

Suma nezahrnuje náklady na vyslání 6., resp. 11 polní nemocnice, jejichž lékařské týmy plnily v Afghánistánu své úkoly už v letech 2002 a 2003. Včetně polního chirurgického týmu je tvořilo více než 290 vojáku. Suma také nezahrnuje náklady střežení zastupitelského úřadu ČR v Kábulu, které od roku 2017 zajišťovala vojenská policie.   

Jinak jsou ale zahrnuty všechny výdaje na afghánské mise, jež ministerstvo obrany za léta 2004 až 2020 vykázalo. Jedná se například o náklady zajištění působení skupiny speciálních sil, která v Afghánistánu operovala v letech 2004 až 2009 v rámci operace Trvalá svoboda. Nebo o náklady na vybudování a vedení vlastního provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru v letech 2008 až 2013.  

Průměrně roční výdaje na zajištění afghánských vojenských misí činily v období 2004 až 2020 celkem 967 milionů korun. Nejvyšší výdaje byly vykázány za rok 2009, tehdy dosahovaly 2,3 miliardy korun. Tehdy se časově překryly své klíčové miste českých vojáků v Afganistánu, tedy zmíněné působení v rámci operace Trvalá svobody a působení lógarského týmu. Od roku 2009 měly roční výdaje trendově sestupnou tendenci (viz graf níže).  

České daňové poplatníky vyšly afghánské vojenské mise posledních takřka dvaceti let na nezanedbatelnou sumu přes šestnáct miliard korun. Vše ale nelze přepočítávat čistě na peníze. Česko plnilo svoji spojeneckou roli. Zlepšovalo si svoji pověst ve světě. Stavělo se za určité hodnoty.  

Navíc, vrátíme-li k přepočítávání na peníze, necelá miliarda korun ročně, což je průměrný náklad misí, je z hlediska přínosů nakonec přijatelnou sumou. Při letošním předpokládaném deficitu státního rozpočtu, čítajícím 410 miliard, se česká vláda v roce 2021 zadlužuje průměrně tempem 1,12 miliardy korun denně. To znamená, že o 16,44 miliardy se vládní dluh prohloubí každých čtrnáct až patnáct dní letošního roku. Tento výpočet je čistě nominální. Nezahrnuje tedy dopad inflačního znehodnocení české koruny v letech 2004 až 2020. I tak představuje dobrou perspektivu o výši nákladů afghánských vojenských misí v poměru k celkovému hospodaření státu. 

Co už vrátit bohužel nelze, jsou ztráty na životech českých vojáků, kteří během těch dvaceti let v Afghánistánu zahynuli.


Lukáš Kovanda, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zaměstnanci Amazonu zřejmě odmítnou vznik odborů v USA
    „Odbory ve Spojených státech nemají příliš silnou pozici. Zatímco v roce 1983 v nich bylo organizováno 20 procent pracovní síly, dnes je to již pouze 11 procent. Počátkem roku však byl ohlášen vznik odborů v Googlu a je možné, že se začnou odborově organizovat i zaměstnanci dalších amerických společností. Mají k tomu podporu od současné americké administrativy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zaměstnanci promrhají třetinu času, výkon zvýší umělá inteligence
    Zaměstnanci denně promarní neproduktivní prací 162 minut: zbytečnými úkony (37 %), prostoji (33 %) a nepotřebnou administrativou (30 %). Firmy proto zvyšují produktivitu práce pomocí umělé inteligence, která umí být drtivě spravedlivá a nestranná.
  • Zaměstnanci se mají hůře. Reálná výše mezd poklesla
    „Zaměstnanci se bojí o práci a přestávají žádat zaměstnavatele o zvyšování mezd. Spotřebitelské ceny však rychle narůstají, což v konečném důsledku znamená, že si zaměstnanci mohou ze svých mezd koupit méně zboží a služeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zaměstnanost a ISM: čekají se solidní data
    Týden důležitých makroekonomických událostí USA dnes uzavře zaměstnanost (červenec s revizemi za květen a červen, 14.30 SEČ) a červencový...
  • Zaměstnanost podle ADP reportu klesla
    Zaměstnanost podle ADP reportu z trhu práce v květnu klesla na 278 tis. oproti revidovaným 291 tis. v dubnu. Trhy očekávaly pokles na 170 tis.
  • Zaměstnanost v zámoří výrazně překonává očekávání
    Květnová data z amerického trhu práce jsou sice formálně vzato smíšená, ale podle nás jednoznačně ukazují, že s postupným ochlazováním, které by zaručilo kontrolu nad inflací, to nejde podle plánu. Zvláště jde o zaměstnanost, které opět překonává odhady a přidává se k jiným indikacím, které jsme v posledních dnech dostali (report ADP, zpráva JOLTS). Za květen přibylo v ekonomice 339 tisíc nových pracovních míst, zatímco trh předpokládal 195 tis. Navíc byl duben revidován nahoru na 294 tisíc.
  • Zamezte s pomocí opcí ztrátám v rámci portfolia
    Pokud jste akcioví investoři, s velkou pravděpodobností jste zažili situaci, kdy cena vámi držených akcií ze dne na den prudce klesla. Stává se to zejména při zveřejňování informací o společnosti, jako jsou například výsledky hospodaření. Naštěstí je možné negativní dopady cenových pohybů na investiční portfolio omezit. Jedním z nejefektivnějších zajišťovacích nástrojů jsou opce, konkrétně put opce.
  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí bezmála 600 milionů korun, setinu toho, co na Vánoce
    Zítra se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy. Zhruba setinu toho, co na Vánoce
    V pondělí se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy. Zhruba setinu toho, co na Vánoce
    V pondělí se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Zámoří je v závěru roku klidné
    Závěr roku je typicky spojený s malou obchodní aktivitou na akciových trzích. Je tomu tak i letos, kdy americké indexy míří k závěru roku poblíž historických maxim. Včera byl nejúspěšnější index Dow Jones Industrial Average, který přidal 0,2 %, ale v rámci dne stanovil nové maximum na hodnotě 36 571,55 bodů.
  • Zámoří už v lepší náladě, dolar drží zisky
    O negativní vývoj evropských akciových trhů během dnešního dne se zasloužily nejvíc včerejší americké události. Fed a jeho skepse o oživení v druhém pololetí strhly dolů Wall Street a poté i další trhy.
  • Zámoří ve víru výsledkové sezony
    Technologický index Nasdaq včera přidal 0,5 %, za čímž můžeme vidět především dobrou náladu vyvolanou rapidní povýsledkovou reakcí společnosti Microsoft. Tomu se podařilo překonat očekávání trhu ohledně výnosů i ziskovosti, zároveň představil solidní výhled a investoři tuto sadu čísel ocenily růstem o 7,2 %. Mateřská společnost vyhledávače Google Alphabet ujistila akcionáře, že masivně investuje do nových technologií, v jejím prohlášení ovšem chybělo cokoli konkrétního. I proto byla reakce trhu spíše vlažná a Alphabet ztratil 0,1 %. Solidní čísla z cloudové divize Microsoftu pomohla i ostatním společnostem s tímto zaměřením (Amazon +2,4 %, Snowflake 8,5 %).
  • Zámoří v lehce pozitivní náladě
    Zámořské trhy včera pokračovaly v postupných nárůstech, když index S&P 500 přidal 0,5 % a technologický Nasdaq 0,9 %. Rozporuplné výsledky dorazily od retailových řetězců. Na jedné straně společnost Best Buy narostla o 1,5 % díky nižšímu poklesu tržeb ve čtvrtém kvartálu a současně pozitivnímu překvapení na úrovni ziskovosti. Naopak akcie společnost Bath & Body Works ztratily 5,5 % kvůli zhoršenému výhledu, kdy společnost očekává menší zájem o svou produkci v následujícím roce. Z technologických společností na pozitivní notu zahrála společnost Salesforce, jejíž akcie přidaly 3,1 %. Kyberbezpečnostní společnost Okta přidala 22,9 %. Naopak pod odhady analytiků skončily výsledky cloudové společnosti Snowflake, které propadly o 18,1 %.
  • Zámoří zavřelo v zelené
    Nejvíce si připsal technologický Nasdaq se ziskem 1,3 %. Na Nasdaqu se obchoduje v očekávání výsledků největších společností, které by měly přijít tento týden. Konkrétně se bude jednat o společnosti Meta, Alphabet, Apple, Microsoft a Amazon. Přes 3 % ztratil energetický sektor, který srážela do červených hodnot cena ropy, oslabující o 2,9 %. Twitter pokračuje v námluvách s Elonem Muskem, který přišel s nabídkou 54,20 USD za akcii Twitteru, což znamená stále prémii téměř 5 % k aktuální ceně (a to včera Twitter o 5,6 % zpevnil). Tato nabídka je již definitivní od Twitteru potvrzená.
  • Zámořské akcie předvedly solidní rally
    Zámořské akcie včera předvedly solidní rally, taženou především technologickými tituly. Podporu pro technologické tituly přinesly výsledky hospodaření automobilky Tesla, která kladně hodnotila svůj tah se snížením ceny automobilů, čímž dle očekávání zvýšila poptávku po nich a její akcie tak včera přidaly 11 %. Provozovatel kasin Las Vegas Sands narostl o 6 % díky vyšším výnosům a optimistickému výhledu. Ropař Chevron přidal 4,8 % reportoval rekordní zisky, které hodlá redistribuovat akcionářům programem zpětného odkupu akcií v hodnotě 75 miliard USD. Akcie Servicenow narostly o 5,7 %. Společnost Mastercard poklesla o 1,4 %.
  • Zámořské indexy drobně posilovaly
    Hlavní americké indexy uzavřely čtvrteční obchodní seanci v zelených číslech. Oproti středečnímu dni byl růst o poznání menší a S&P 500 posilovalo zhruba o 0,6 %. O něco slabší byly včera technologické tituly, kde index Nasdaq 100 uzavřel okolo 0,2 % v zisku. Bylo to vidět i na konkrétních titulech, kde velká část velkých technologických jmen končila den se ztrátou. Po delší době je tak vítězem index Dow Jones, který přidal přes 0,9 %. Vítězem společností z indexu S&P 500 je poměrně málo známá společnost Zebra Technologies (ZBRA), která připsala za včerejšek přes 10 %. Poraženým z indexu S&P 500 je společnost West Pharmaceutical Services (WST), která odepsala přes 16 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 +0,58 %, Nasdaq 100 +0,21 % a Dow Jones +0,91 %.
  • Zámořské indexy na historických maximech
    Indexy S&P 500 i Nasdaq včera překonaly historická maxima. Akcie společnosti Kroger prudce narostly (+9,9 %) díky reportu výsledků, kdy prodeje prudce předčily očekávání analytiků. Společnost Victoria’s Secret naopak kvůli nízkému výhledu propadla o 29,7 %. Spotřebitelé podle managementu začali dávat přednost levnějším variantám produktů. Jako na houpačce pokračují reporty výsledků kyber bezpečnostních společností. Dnes je to 23,1% nárůst akcií společnosti OneSpan. New York Community Bancorp pokračuje v odrazu po miliardové injekci. Včera přidala 5,6 % a dohromady se včerejším nárůstem již je na 13,5 %.
  • Zámořské indexy opět přepisovaly rekordní hodnoty
    Klíčovou událostí tohoto týdne bylo zasedání ECB. Sazby se podle očekávání neměnily, ale pozitivní byl následný komentář, kdy ECB zvýší objem vykupovaných aktiv pro nadcházející čtvrtletí.
  • Zámořské indexy solidně posilovaly
    Hlavní americké indexy v úterý prudce posilovaly. Solidně se dařilo zejména technologiím, kdy aktuálně asi nejskloňovanější Nvidia připsala přes 7 %. V pozadí ale nezůstala ani další jména jako například konkurent AMD, který přidal 2,2 %, Meta +3,34 % a Amazon +1,99 %. V poslední době poměrně ostře sledovaný Apple včera postával na místě a přidal pouze 0,28 %. Nadále tak testuje podporu 170 USD a včera uzavřel na hodnotě 173 USD. Po růstové sérii si vzal pauzu Bitcoin, který odepisuje zhruba 1 % a obchoduje se na úrovni 71 200 USD za jednu minci. Společnost Microstrategy včera uzavřela na hodnotě 1591 USD, přidala tedy 7,35 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 +1,12 %, Nasdaq 100 +1,49 % a Dow Jones +0,61 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster