Čtvrtek 28. březen 2024 12:47
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

V roce 2022 hrozí Česku spirály inflace a dluhu, jak ví Zeman i Fiala. Klíčovým důvodem je nezvládnutá zelená transformace EU, jejíž podobu je třeba přiblížit podmínkám ČR

03.01.2022 10:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství dobře pojmenoval dvě klíčové výzvy, jimž v ekonomické sféře bude nová vláda premiéra Petra Fialy v roce 2022 čelit. Ostatně sám Fiala je ve svém projevu novoročním vlastně potvrdil.

První je nutnost přejednat takzvaný zelený uděl EU. Ten totiž představuje podstatu mimořádně vysokých cen energií napříč EU, jež zase zásadním způsobem pohánějí tuzemskou inflaci. Zeman však po Vánocích nevynechal ani druhou výzvu, jež se v době kolapsů dodavatelů energií a mimořádného zrychlování inflace, často upozaďuje. A tou je nutnost ozdravovat veřejné finance. Nejde naštěstí o žádnou akutní nutnost, neboť tuzemské veřejné finance jsou celkově v relativně uspokojivém stavu, rozhodně ne v rozvratu. Vždyť světově významná ratingová agentura Fitch loni v první polovině prosince opět Česku plně potvrdila své dosavadní hodnocení udržitelnosti veřejných financí.

Jenže Fitch přepokládá to, co zmínil Zeman, tedy že Fialův kabinet musí co nejdříve rozhodně přikročit k ozdravování veřejných financí a stabilizaci vývoje veřejného zadlužení, aby zamezil jejich potenciálně dlouhodobě nepříznivému vývoji, postupnému rozvracení. Tak jako Česká národní banka v právě započatém roce stojí před klíčovou výzvou nedopustit spirálu zdražování, Fialova vláda zase musí předejít roztočení možné spirály zadlužování. Fiala to bude mít o něco těžší než guvernér ČNB Jiří Rusnok minimálně v jednom: šéfuje mnohem nesourodějšímu tělesu.

Bankovní rada ČNB je totiž v názoru na to, jak možné inflační spirále předejít, docela ujednocená. Na jejích uplynulých třech zasedáních bylo totiž vždy zřetelnou většinou, v poměru pět ku dvěma, odhlasováno razantní zvýšení úrokových sazeb. Dva z radních sice vždy hlasovali pro ponechání sazeb, což ovšem vlastně jen znamená, že razantní navýšení z předchozího zasedání schválili se zpožděním právě jednoho zasedání.

To vláda v boji proti možné dluhové spirále takto ujednocená patrně nebude. Ostatně všímá si toho i zmíněná agentura Fitch. Vyjednávání o podobě rozpočtu na rok 2022, které se povede v režimu provizoria hned nyní zkraje roku, může podle ní komplikovat poměrně vysoký počet koaličních partnerů. Zkrátka vládní koalice sestávající hned z pěti členů znamená, že se již poměrně záhy mohou projevit jejich odlišné priority a zájmy. I proto, že dosavadní klíčový tmel pětice stran, „Antibabiš“, se s expremiérovým přestěhováním ze Strakovy akademie do obytňáku přestává účinkovat.

Pro nejbližší měsíce už s inflací nic moc nezmůže ani ČNB, natožpak vláda. Svými nynějšími zásahy může centrální banka mírnit inflaci až někdy v první polovině roku 2023. Vláda pak může inflaci brzdit omezováním výdajů, včetně brždění přidávání státním zaměstnancům či důchodcům, nebo mimořádnými nouzovými kroky, které zatím spíše odmítá, jako je přechodné plošné snižování daní typu toho, jež plyne z redukce sazby DPH na energie. Dlouhodobě ale může právě v oblasti cen energií přispět k útlumu jejich cenového nárůstu revizí a přejednáním zelené agendy EU. Správně proto již Fialova vláda některé části „Green Dealu EU“ odmítla, například zákaz prodeje aut se spalovacími motory, jejž nyní Brusel navrhuje pro rok 2035.

Současná mnohonásobně navýšená velkoobchodní cena plynu v EU, jež již neblaze doléhá také na domácnosti v ČR, prostě signalizuje značnou problematičnost celé zelené agendy EU. Ta navíc ve vztahu k ČR dostatečně nepřihlíží ke specifikům silně průmyslově orientované tuzemské ekonomiky. Přitom například není uspokojivě zpracována studie socioekonomického dopadu loni v létě představeného plánu Fit for 55, klíčové součásti zelené agendy EU, na českou ekonomiku.

Diskutuje se tak zcela převratný soubor legislativy, který zásadně ovlivní generace obyvatel ČR, aniž by byl kalkulovaný alespoň orientačně její rámcový dopad na makroekonomické a socioekonomické ukazatele ČR. Tvůrci zelené agendy se tak zjevně opírají zejména o víru, že její dopad je zvládnutelný. Pokud tedy prezident Zeman ve vánočním poselství kritizoval takzvaný zelený úděl EU v kontextu přirovnání takovéto formy ekologie k náboženství, kritizoval jej případně.

Zelená agenda EU vskutku představuje stěžejní důvod toho, proč nyní Evropa stále čelí plynové, a potažmo energetické krizi. Vede k odstavování elektráren zpracovávajících neobnovitelné zdroje, místo nichž však nevzniká dostatek elektráren využívajících zdroje obnovitelné. A to zejména proto, že jaderná energetika není dosud na úrovni Unie uznána jako bezemisní. Což lze ovšem vnímat také jako projev prosazování zelené agendy. Například rétorika řady německých politiků, včetně současných vládních, je vůči jádru dlouhodobě pochybovačná, ba nepřátelská. To na úrovni EU, jejíž je Německo nejsilnější ekonomikou, zvyšuje nejistotu stran rentability investic do nových jaderných zdrojů, pročež celý segment tradičních energetických zdrojů zůstává celoevropsky podinvestovaný.

Zelená energetika přitom zatím není na takové úrovni technologického rozvoje, aby dokázala tuto podinvestovanost uspokojivě kompenzovat. Výsledkem je vzestup energetické závislosti na Rusku a rostoucí energetická zranitelnost celoevropské energetické sítě. Energetická krize, kterou procházíme, by bez této stoupající zranitelnosti zdaleka nebyla tak závažná, pokud by k ní tedy vůbec došlo.

Energetická krize se projevuje právě dramatickým růstem cen energií, v prvé řadě plynu. Tento růst cen přitom velmi pravděpodobně neskončí s probíhající topnou sezónou, ale bude pokračovat i v té příští. Chce-li Fialova vláda dlouhodobě zmírnit nepříznivý dopad zelené agendy EU na peněženky českých občanů, měla by tedy klíčové pasáže zelené agendy EU co nejdříve přejednat. Tak, aby odpovídala specifikům vysoce průmyslově orientované české ekonomiky a aby zároveň definitivně uznávala jádro coby bezemisní zdroj. Zároveň s tím by měla Fialova vláda učinit už v roce 2022 rychlé kroky k zahájení výstavby nových jaderných bloků, a to nejen v Dukovanech, ale i v Temelíně.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V roce 2015 čeká měny pěkně divoká jízda
    Měnový trh uzavírá rok 2014 pořádným řachnutím. Rok 2015 by dost možná mohl přinést vývoj historického významu.  Po le...
  • V roce 2015 může index S&P 500 dosáhnout 2 500
    Investoři mohou ze šuplíku vytáhnout spoustu modelů hodnocení, které podpoří obě tvrzení, tedy že americké akcie jsou buď nad- nebo podhodnocené...
  • V roce 2018 v ČR zaniklo nejvíce společností v historii
    V roce 2018 v Česku zaniklo přes 13 000 firem, což je nejvíce společností v historii. Více než 30 000 nových společností však naopak zase vzniklo, takže číslo není až tak alarmující.
  • V roce 2019 dosáhla průměrná mzda úrovně 34 125 korun
    „Průměrný zaměstnanec v Praze pobírá o 12 426 korun vyšší mzdu než průměrný zaměstnanec v Karlovarském kraji. Vysoké rozdíly ve mzdách napříč Českou republikou vedou k migraci za prací. To se projevuje na realitním trhu vysokým růstem cen nemovitostí ve větších městech,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V roce 2019 vzrostly tržby obchodníků o 4,8 procenta
    „Loňský rok byl pro obchodníky úspěšný. Rostoucí příjmy českých domácností navyšovaly spotřebu. Obchodníci využili vyšší poptávky ze strany zákazníků ke zdražování. Výsledkem byl svižný růst maloobchodních tržeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V roce 2020 bude zdražovat vše od vepřového, přes elektřinu a služby po nájmy. Mzdy ale porostou také
    V prvních měsících roku setrvá tempo růstu cenové hladiny spotřebitelských cen v ČR v blízkosti tříprocentní hranice. Nelze vyloučit opětovné „přestřelování“ této horní meze tolerančního pásma inflačního cílování České národní banky. A pokud budou mezinárodní podmínky příznivé, nelze vyloučit ani zásah České národní banky, v podobě zvýšení klíčových úrokových sazeb.
  • V roce 2020 rostly spotřebitelské ceny v ČR nejvíce za osm let. Letos zdražování zmírní, i tak však zůstane znatelné
    V roce 2020 spotřebitelské ceny vzrostly o 3,2 procenta, tedy nejvýrazněji od roku 2012. V roce 2012 činila inflace 3,3 procenta. Lidé v ČR tak loni čelili nejrazantnějšímu růstu spotřebitelských cen za posledních osm let. Taková situace přitížila zejména těm domácnostem, které se potýkaly se ztrátou zaměstnání, výpadkem či poklesem příjmu – začasté v důsledku koronavirové krize.
  • V roce 2020 zemřelo o 16 927 lidí více než v roce 2019
    „V rámci pandemie došlo k semknutí rodin, což vedlo ke snížení počtu rozvodů. Bohužel však došlo ke statisticky významnému nárůstu počtu úmrtí, rodilo se méně dětí a konalo se méně svateb. Z dat je evidentní, že naše země trpí kvůli pandemii koronaviru více než většina ostatních zemí na světě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V roce 2021 vzrostl počet kryptoměn o 100%
    Od doby kdy se kryptoměny staly populárnějšími jejich počet na trhu stále stoupá. Od roku 2009 kdy jedinou kryptoměnou byl Bitcoin se technologie sektoru vyvinuli tak, aby si ksaždyý mohl vytvořit vlastní.
  • V roce 2021 zaznamenaly kryptofondy příliv 9,3 miliardy dolarů
    Poptávka po digitálních aktivech jako Bitcoin, nebo Ethereum neustále roste, institucionální kryptoměnové fondy v roce 2021 měli rekordní přílivy.
  • V roce 2022 hrozí, že pohonné hmoty zdraží na 40 korun za litr. Zatím ale zlevňují a zlevní také v prvním týdnu nového roku
    V roce 2022 existuje značné riziko, že ceny pohonných hmot v ČR vystoupají na svoji historicky rekordní úroveň. Jak benzín, tak nafta by se poprvé v historii mohly průměrně prodávat za ceny na úrovni 40 korun za litr či i mírně vyšší.
  • V roce 2022 trhy čeká inflace a zvyšování úrokových sazeb
    Začínající rok plný magických dvojek přinese finančním trhům celou řadu potenciálních rizik a spouštěčů výprodejů akcií, nicméně letos je lze přece jen o něco lépe předjímat a počítat s nimi dopředu.
  • V roce 2023 pohonné hmoty zdraží, zejména kvůli Číně a Indii. Nelze vyloučit ani dramatické zdražení opět k 50 korunám za litr
    V příštím roce by se měla průměrná cena barelu ropy Brent pohybovat kolem úrovně jednoho sta dolarů. Tedy bude v průměru vyšší, než je dnes, kdy činí 82 dolarů za barel. Spojené státy a Evropa sice v příštím roce projdou ekonomickým útlumem, což jejich poptávku po ropě oslabí, ovšem toto oslabení budou více než kompenzovat zejména Čína a Indie. Tyto a četné další asijské ekonomiky v příštím roce poměrně svižně porostou, což podpoří globální poptávku po ropě a ropných produktech. Čína poroste z velké části proto, že letos koncem roku opustila politiku drakonických covidových uzavírek a restrikcí, což by mělo být její ekonomice významnou vzpruhou. Čína či Indie přitom patří k největším dovozcům ropy a ropných produktů na světě.
  • V roce 2030 by mohl mít Bitcoin hodnotu 1 milionu dolarů 
    Vzestup Bitcoinu (BTC) za posledních deset let donutil významné finanční osobnosti, aby ukázali svůj postoj k tomuto rostoucímu aktivu. Jednou z nejhlasitějších obhájkyň je Cathie Woodová, generální ředitelka Ark Investu. Její investiční firma se v roce 2020 dostala do centra pozornosti díky úspěchu ETF Ark Innovation (ARKK).
  • V rostlinné výrobě klesly ceny. Stalo se tak poprvé od října 2020
    „Ceny v rostlinné výrobě začaly konečně klesat. To umožní snížení cen krmiv, což by v následujícím období mohlo stabilizovat ceny v živočišné výrobě. Ceny zemědělských výrobců díky tomu přestanou tlačit na růst cen v obchodech a u mnohých potravin budeme svědky zlevňování,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V Rusku nefunguje přístup na Facebook a na weby několika nezávislých médií
    Internetové stránky Facebooku a několika nezávislých médií jsou dnes v Rusku zcela nebo zčásti nedostupné. Jedná se o ruskou verzi zpravodajského serveru BBC, weby Deutsche Welle, RFE-RL a Meduza, napsala agentura AFP. Odvolala se přitom na své novináře na místě a na monitorovací nástroj GlobalCheck. Připomněla, že ruské úřady v souvislostí s rukou invazí na Ukrajinu zpřísnily dohled nad médii kritickými vůči úřadům.
  • V Rusku se těžba kryptoměn stane profesí
    Aby se těžba kryptoměn stala skutečnou profesí, chce ministerstvo hospodářského rozvoje a ministerstvo energetiky. Zatímco centrální banka nesouhlasí, Duma je pro návrh. Banka nesouhlasí z důvodů, že těžaři by platili daně ze svých výdělků, to momentálně nedělají a dělalo by to z nich skutečné podnikatele
  • V růstu pokračovala ropa
    V růstu pokračovala ropa. WTI i Brent včera přidaly 1,4 % %. Černé zlato se tak pohybuje již bezpečně nad hranicí 80 USD za barel (WTI 80,5 USD, Brent 83,6 USD). Prakticky bez pohybu se drží drahé kovy (zlato -0,2 %, stříbro -0,4 %).
  • V Řecku končí zákaz shortování akcií
    Výzkumná skupina GfK v úterý ráno uvedla, že nálada německých spotřebitelů stoupla poprvé za čtyři měsíce. Chvilkové utišení krize a klid na finančních trzích podpořily optimismu německých spotřebitelů. Nejdůležitější je, aby se tato pozitivní nálada dále projevila i v rostoucí domácí poptávce. Do budoucna zaměřený ukazatel sentimentu, založený na průzkumu mezi zhruba 2000 Němci, stoupl v únoru na 5,8 bodu ze vzestupně revidovaných 5,7 bodu za leden.
  • V Řecku žádný fénix není, Londýn může být nahrazen Frankfurtem
    Zrovna jsem se vrátil ze služební cesty z Athén a mám pocit, že vzhledem k událostem z konce týdne potřebuji napsat stručnou analýzu trhů. Zde jsou tedy mé soukromé názory na celou řadu témat, kterými dnes finanční trhy žijí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani