Úterý 19. březen 2024 06:13
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Bez detailních dopadových studií je přijetí klimatického balíku EU jen aktem víry

25.07.2021 09:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Uprostřed léta zahajují země západního eurasijského výběžku zelenou revoluci. Z celoplanetárního hlediska je sice EU příliš malá na to, aby sama globální klima ovlivnila, ale to nevadí. Jde prostě o revoluci. Tedy o víru a ideologii. Propočty a racionalita jdou prozatím stranou. 

Evropská unie minulý týden přelomově vykročila k tomu, aby se stala globální laboratoří opravdu hluboké a plošné dekarbonizace. Představila totiž masivní soubor návrhů nových opatření, jejichž klíčovým smyslem je učinit evropskou ekonomiku klimaticky mnohem šetrnější. Opatření obsažená v klimatickém balíku ovšem současně mají značný potenciál zásadně proměnit život každého ze stovek milionů obyvatel EU.

Je tedy s podivem, že svoji zelenou revoluci zahajuje EU právě v polovině července, v době prázdnin a dovolených. I tak klimatický balík vyvolává bouřlivou debatu, která by nebýt prázdnin byla ještě bouřlivější. Nicméně k diskusím ještě čas bude. Klimatický balík musí být totiž schválený 27 členskými státy EU a Evropským parlamentem. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans ovšem jasně naznačil, že o cíli už se nediskutuje. Teď už se má mluvit jen o dílčích změnách a úpravách na cestě k jeho dosažení. 

Když jde o revoluci, jdou nějaké propočty stranou, pochopitelně. Nicméně, chce-li Evropská komise zachovat zdání, že o revoluci nejde, že se jedná o promyšlený, systematický krok, měla už teď předložit dopadovou studii klimatického balíku – studii hodnotící socio-ekonomický dopad na každou ze členských zemí. Bez dopadové studie je rozhodování v tak komplexní věci vskutku jen záležitostí víry či ideologického přesvědčení. Takže pokud a dokud tyto dopadové studie Evropská komise nepředloží, je výraz “revoluce” přiléhavý. Vždyť revoluce předpokládá nejen transformativní změnu, již chce přinést, ale také určité zaslepení revolucionářů, které může, ale také nemusí být projevem bohulibého smýšlení. 

Každé odvětví unijní ekonomiky mají opatření z klimatického balíku přimět k výraznému uspíšení odklonu od fosilních paliv. Stěžejním cílem – o němž se tedy už nediskutuje – je snížení příslušných emisí o 55 procent v porovnání s rokem 1990, a to nejpozději v roce 2030. Unii by se splněním tohoto cíle otevřela cesta ke klimatické neutralitě v roce 2050. To znamená, že nejpozději za necelých třicet let by EU emitovala stejný objem skleníkových plynů, jaký by byla s to také absorbovat. Aby se tak mohlo stát, je třeba opravdu zásadně snížit hlavně emise oxidu uhličitého.

Právě proto jsou tu opatření klimatického balíku. Jedním z nich je rozšíření systému emisních povolenek také na lodní přepravu či na budovy. Dalším pak eliminace automobilů na konvenční pohon, tedy na pohon benzínový či dieselový. Evropská komise také koketuje s myšlenkou zavedení uhlíkových cel na dovážený cement, hliník či ocel. Na spadnutí je také daň z leteckých paliv.

Klimatický balík je zdaleka nejambicióznějším krokem, který kdy byl v historii lidstva podniknut za účelem ochrany klimatu. Už od roku 2035 by se v EU měla vyrábět čistě jen auta s nulovými emisemi, tedy například elektromobily. Letecké společnosti zase budou nakonec muset zaplatit každou tunu oxidu uhličitého, který emitují. A tak dále, a tak podobně.

Tak daleko jako EU ve snaze učinit ekonomiku klimaticky šetrnější nezachází žádné další hospodářství světa. EU má v plnění zelených cílů výrazně předběhnout jak Spojené státy, tak Čínu a všechny další ekonomické celky. Obyvatelé EU se tedy vskutku stanou součástí nebývalého společenského experimentu, který pro ně bude znamenat hlavně jedno: zdražování. Klimaticky šetrnější technologie a postupy jsou dražší, jinak by se již dávno využívaly přirozeně. Politici - včetně revolucionářů Timmermansova střihu - přitom sami žádné peníze fakticky nevydělávají. Disponují penězi firem a občanů, odevzdanými ve formě daní. Firmy a občané EU se přitom nyní budou potýkat se zdražujícími automobily, letenkami, bydlením, energiemi, ale i zbožím z dovozu. To vše a mnohé další v důsledku souboru klimatických opatření notně prodraží.

Soubor opatření se tak bude financovat z vyšších daní firem (i emisní povolenka je vlastně daň – daň z vypuštěné tuny oxidu uhličitého či jejího ekvivalentu) a občanů EU, dále na dluh – což jsou jen budoucí daně firem a občanů EU – a částečně také ze cla, tedy z daně na dovážené zboží. Na zavedené clo ale doplatí také občan EU. Pokud totiž EU uvalí daň například na levnější dováženou tureckou ocel, neboť její výroba dostatečně nesplňuje podmínky klimatické šetrnosti, daná turecká ocel o ono clo zdraží. O clo tedy zdraží také třeba automobil nebo stavba, při jejichž produkci se daná ocel využívá. To zase někdo zaplatí. Občan EU. Vždyť levnější ocel se nyní dováží právě proto, že je levnější. Její zdražení nutně zdraží i finální produkt. 

Mezi lety 1990 a 2019 snížila EU emise o 24 procent, zejména díky zavedení systému emisních povolenek, které se zatím uplatňují v případě velkých podniků či elektráren. Snížení emisí o 55 procent v porovnání s rokem 1990 se tak nemusí zdát až tak nerealistickým cílem. Jenže každý další procentní bod redukce emisí si vyžádá postupně větší a větší oběti ze strany každičkého občana EU. Celé unijní ekonomice tak hrozí, že se osudově střelí do nohy. A že zdražování ji ochromí natolik, že ztratí citelně ze své konkurenceschopnosti ve světě. 

Evropská ekonomika ve světovém měřítku přitom dlouhodobě upadá, citelně ztrácí na konkurenceschopnosti už nyní. Ekonomické chřadnutí Evropy má i často rezervovaný The Economist za “spektakulární”. Prvně v historii je podle červnového vydání týdeníku nyní 60 procent firem se světově nejvyšší tržní hodnotou z USA. Evropa jich má poprvé v novodobé historii jen méně než dvacet procent. Hodnota firmy přitom z velké části reprezentuje inovativní potenciál. Vždyť se odvíjí od hodnoty jejích akcií. A jejich hodnota zase do značné míry vypovídá o tom, jak investoři věří v budoucí úspěšnost a ziskovost příslušné firmy. 

Proč investoři méně a méně věří v budoucnost evropských firem? Především proto, že unijní ekonomika je předlužená a přeregulovaná, takže firmy ztrácí schopnost inovace a ve světě jim ujíždí vlak. I když má EU světově nejsmělejší plány stran ozdravění klimatu, postrádá svoji Teslu a v nástupu elektromobility dlouho dýchala na záda Číňanům. 

Klimatický balík EU její předluženost a přeregulovanost jen umocní, byť s bohulibým cílem. EU může v důsledku představených opatření přijít o další podstatnou část své konkurenceschopnosti ve světě. Navíc, i když se takto fatálně ekonomicky střelí do nohy, není nikde zaručeno, že tím světu jakkoli pomůže z hlediska environmentálního. Pokud totiž ekonomiky typu USA, Číny či Indie nebudou postupovat tak ambiciózně jako EU v dosahování zelených cílů, EU sama nemá šanci celoplanetární klima příliš ovlivnit. Vždyť z globálního hlediska je Evropa geograficky jen nevelkým západním výběžkem Eurasie. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bersani: Itálii by chtěl teď vést jen blázen. Pád eura provází růst výnosů na dluhopisech
    Výnos na italských vládních dluhopisech vystoupal v dnešní aukci nejvýše od října loňského roku. Držiteli mandátu k s...
  • Bersani: Jen blázen chce teď vést Itálii. Pád eura provází růst výnosů na dluhopisech
    "Pouze blázen by v tuto chvíli chtěl vládnout Itálii," uvedl lídr středolevé italské koalice PD Pier Luigi Bersani v r...
  • Berslusconi vs. Monti
    Tento týždeň sa toho zatiaľ až tak veľa neudialo, hlavnou udalosťou boli preto zmätky v talianskom parlam...
  • Berú imigranti rezidentom krajín EÚ prácu?
    V posledných týždňoch sa toho o imigrantoch vzhľadom na tlaky v EÚ na zmenu imigračnej politiky popísalo veľa. V tomto...
  • Best Buy v premarketu stoupá díky lepším výsledkům
    Akcie společnosti Best Buy (BBY.US) vyskočily v premarketu o více než 7,0 % poté, co tento prodejce spotřební elektroniky a spotřebičů zveřejnil optimistické výsledky za třetí čtvrtletí a zvýšil svůj celoroční výhled. Společnost uvedla, že poptávka po velkých položkách spotřební elektroniky se udržela navzdory inflaci.
  • Best time to Trade the Markets in the Czech Republic
    The Czech Republic is a landlocked country in Central Europe which is bordered by Austria, Germany, Poland, and Slovakia. The Czech Republic is a unitary parliamentary republic as well as a developed country.
  • Beyond Meat podepsala Kim Kardashian jako “hlavního chuťového konzultanta”
    Akcie Beyond Meat (BYND.US) na začátku seance vzrostly o více než 7,0 % poté, co výrobce rostlinných burgerů zahájil kampaň s Kim Kardashian a jmenoval ji první hlavní chuťovou poradkyní společnosti.
  • Beyond Meat roste po nižší než očekávané ztrátě
    Akcie společnosti Beyond Meat (BYND.US) v pátek vyskočily o více než 15 % poté, co výrobci rostlinných náhražek masa vykázali ve 4. čtvrtletí nižší než očekávanou ztrátu, a to i přesto, že tržby meziročně klesly o více než 20 %. Společnost rovněž předpověděla solidní nárůst tržeb pro příští rok.
  • Beyond Meat roste v premarketu o 50 %, protože investoři vidí další katalyzátory budoucí ziskovosti 📈
    Akcie společnosti Beyond Meat (BYND.US), výrobce rostlinných náhražek masa s vysokým obsahem bílkovin, dnes před zahájením obchodování na Wall Street posilují o více než 50 %. Společnost se snaží zotavit z období vysokých nákladů a utlumené poptávky po drahých rostlinných výrobcích. I když potíže, které zažívá, rozhodně nejsou u konce, investoři doufají v postupné zlepšování ziskovosti. Akcie společnosti zažily v posledních letech masivní výprodej, během něhož kapitalizace společnosti klesla z více než 14 miliard dolarů v roce 2020 na současných méně než 500 milionů dolarů. Proč tolik euforie po čtvrtletních výsledcích a "překlopí" se spotřebitelé v zájmu vlastního zdraví opět na rostlinné maso?
  • Beyond Meat se kvůli výsledkům za 2. čtvrtletí propadá o 16 %
    Akcie kalifornského výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat (BYND.US) po výsledcích ztrácejí více než 15 % - společnosti se nepodařilo překonat očekávané zisky a tržby. Jako důvod uvedla slabší poptávku v náročném ekonomickém prostředí, kde panuje inflace. Investoři vzali výsledky jako varovný signál - v případě možného oslabení ekonomiky, a tedy dalšího poklesu poptávky po výrobcích, by se tlak na Beyond Meat mohl zintenzivnit. Tržby společnosti ve druhém čtvrtletí klesly o 30,5 % a v USA o 40 % - nepomohlo ani snížení cen. Společnost snížila svůj celoroční odhad tržeb.
  • Bezemisní ekonomika? Kdo nebude ekologický, své podnikání těžko udrží
    Zelená energetika, auta, zelené úvěry i potraviny. Celý svět stupňuje úsilí proti globálnímu oteplování. Evropská unie zpřísnila své klimatické cíle – do roku 2030 chce snížit emise skleníkových plynů o 55 procent a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. To vše si vyžádá významné změny a masivní investice v energetice, průmyslu, dopravě i službách. Shodli se na tom účastníci diskusního setkání Institutu pro veřejnou diskusi (IVD) s názvem Udržitelné podnikání jako cesta k bezemisní ekonomice.
  • Bezhraničná instantná dôvera
    Americké akcie každým dňom z dlhej chvíle prepisujú historické maximá, nemecké akcie idú nahor o 11% v priebehu 11 obc...
  • Bez makrodat a s hrozící invazí zůstávají evropské trhy v nejistotě. V Praze klesají ČEZ či Erste
    Evropské trhy obchodují dnes dopoledne převážně v červených číslech a vyčkávají na další dění v zámoří. Absence makro dat a trvající hrozba ruské invaze nadále drží trhy v nejistotě.
  • Bezmocnosť silných vyplávala na povrch
    Finančná kríza je späť a mení svoju tv&a...
  • Bez nového impulsu akcie ustupují z dobytých pozic
    Při snížené aktivitě, která na hlavních akciových trzích poslední dobou panuje, investoři dál spíše vyčkávají. Na trh může přijít nová zpráva, jež znovu vybídne k přílivu nových peněz, ale také se může ukázat, že pozitivní impulsy se na čas vyčerpaly.
  • Bez nových cel začíná týden pozitivně. Dolar se snaží setřást páteční ztráty
    Nový týden začal pro hlavní trhy pozitivně hlavně díky neuvalení amerických cel na Mexiko. USA jsou spokojeny s dohodou, která znesnadní migrantům volný průchod Mexikem a na tuto zemi naloží více povinností a nákladů spojených s migrací. Díky tomu si výrazně polepšilo mexické peso, ale dobře vykročily také asijské či evropské akcie. Ropa zatím jen čeří vodu. Reakce trhů je tlumena tím, že už koncem minulého týdne se o variantě bez cel docela spekulovalo.
  • Bez nových impulsů se trhy konsolidují. Libra navzdory politice mírně roste
    Asijské trhy ráno naladily Evropu negativně, ale zdejší hlavní akciové indexy se nacházejí pouze těsně v záporu a mají tendenci ztráty umazávat. Nemáme nové zprávy, které by měly vytvářet tlak na akcie, je ovšem možné, že ještě doznívá zhoršený výhled od MMF, který včera zůstal bez vážné reakce.
  • Bez nových zpráv eurodolar pouze drží včerejší zisky
    Euro drží včerejší zisky vůči dolaru, když se dnes dopoledne obchoduje na 1,2935. Lepší francouzská průmyslová výroba ...
  • Bezos minulý týden prodal akcie Amazonu za 2,8 miliardy USD
    Generální ředitel a zakladatel internetového prodejce Amazon.com Jeff Bezos prodal minulý týden akcie své firmy za 2,8 miliardy USD (64,5 miliardy Kč). Vyplývá to z hlášení pro akciovou burzu. Amazon se k prodeji akcií odmítl vyjádřit. Bezos však již dříve uvedl, že plánuje každým rokem prodat akcie za zhruba jednu miliardu USD, aby měl finance pro svou vesmírnou společnost Blue Origin, napsala agentura Reuters.
  • Bez partnera – tedy bez starostí?
    Ženy si mnohdy malují jejich život v tom smyslu, že jednou potkají muže, se kterým prožijí lásku na celý život a vše ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024