Úterý 19. březen 2024 11:18
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.5.2021

31.05.2021 08:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

SHRNUTÍ

  • S&P 500 i Stoxx Europe 600 během minulého týdne zhodnotily, Stoxx Europe 600 na historickém maximu
  • Dubnová PCE inflace nad odhady, k výraznějším tržním pohybům však nepřispěla
  • Retailoví investoři prchají z kryptoměnového trhu zpět k meme akciím
  • Kryptoměnám se nadále nedaří, vidíme snahu mnohem výraznější regulaci
  • Výnosy dluhopisů v eurozóně po předchozím růstu opět klesají
  • V eurozóně vyjdou tento týden PMI a inflace
  • V USA vyjdou PMI, nejdůležitějším makročíslem budou páteční payrolls

Výhled

Asijské indexy spíše v červeném teritoriu, americké futures v mírném plusu.

Kryptoměny vs. meme akcie

V posledních dnech se nadále potvrzuje konkurenční vztah mezi kryptoměnami a akciemi skomírajících firem typu GameStop nebo AMC. Zatímco v předchozích měsících dezertovali retailoví investoři z tzv. meme akcií a mohutně investovali na kryptoburzách, nyní vidíme opačný trend. Ten souvisí s propadem kurzů virtuálních mincí, za kterým stojí obavy z tvrdší regulace. Například Jižní Korea minulý týden oznámila záměr přísněji regulovat kryptoburzy. Retailoví investoři v tuto chvíli nevnímají padající digitální měny jako perspektivní a jejich pozornost se tak opět přesouvá směrem k akciím některých problémových firem. GameStop během minulého týdne přidal 26 %, provozovatel kin AMC Entertainment dokonce 116 %. Tato dynamika může spustit záchvat volatility na širších akciových indexech (po výběru zisků). Jde vidět, že drobní spekulanti zůstávají na trhu přítomní a budoucna se může vyplácet jejich kroky bedlivě sledovat.

Eurozóna - vládní bondy

Po předchozím růstu se výnosy vládních bondů v eurozóně vydaly opět směrem dolů. Za poklesem stály holubičí komentáře některých představitelů ECB. Ti zmiňovali, že příliš brzké snížení tempa dluhopisových nákupů může zbytečně přidusit probíhající ekonomické zotavení v eurozóně. Výnosy většiny desetiletých vládních papíru v eurozóně se aktuálně nachází pod měsíčními průměry. Postoj ECB do určité míry ovlivní i nově příchozí makrodata. Převažující názorem zůstává, že vzhledem ke zlepšujícím se makročíslům ECB přistoupí ve 3Q ke zpomalení tempa nákupů. Celkový objem protipandemického programu (PEPP) však zůstane nezměněný – tj. dojde pouze ke změně rozložení nákupů v čase.

Makrodata

První týden v měsíci bývá tradičně bohatý na makrodata. Během zítřka vyjdou v eurozóně výrobní PMI za květen. Očekává se hodnota 62,8. V USA by měl stejný ukazatel dosáhnout úrovně 60,9. V eurozóně zveřejní data o vývoji cen. Očekává se, že meziroční míra inflace v květnu dosáhne 1,9 %. Ve čtvrtek vyjdou PMI ve službách za pátý měsíc v obou regionech. Pro US se očekává robustní číslo 70,1, v eurozóně podstatně nižší 55,1, což souvisí s rozdílnými trajektoriemi zotavení v obou zemích. Zdaleka nejdůležitější budou páteční data z amerického trhu práce. Největší globální ekonomika podle odhadů v květnu vygenerovala 600 tis. pracovních míst. Minulý měsíc vyšla data výrazně pod odhady. Toto číslo může mít vliv na rozhodnutí Fedu o dalším směřování monetární politiky.

Ohlédnutí

Index S&P 500 přidal 1,2 %, Stoxx Europe 600 zpevnil o 1,0 % a vyšplhal se tak na nové historické maximum. Euro minulý týden vůči USD apreciovalo o 0,3 %. Vůči EUR za poslední týden česká měna mírně oslabila na úroveň EUR/CZK 25,47, zatímco minulý týden byla 25,46. Proti dolaru koruna posílila na 20,87, zatímco minulý týden byla na 20,93.

Inflace

V pátek byla zveřejněna inflace PCE za duben – jde o preferovaný indikátor Fedu. Ceny v případě jádrového ukazatele meziročně vzrostly o 3,1 % (est. 2,9 %) a v případě ukazatele neočištěného o energie o 3,6 % (est. 3,5 %). Přestože inflace vyšla nad odhady, obešlo se zveřejnění tohoto makročísla bez výraznějších tržních pohybů. Nejednalo se o tak významné překvapení jako v případě indexu spotřebitelských cen za duben. Většina ekonomů se přiklání k názoru, že citelné cenové tlaky vykáží pouze přechodný ráz. Nejvyšší meziroční nárůst cen se očekává v červnu, pak bychom se měli stát svědky postupného odeznívání inflačních tlaků. Nicméně inflace by měla i po celý rok 2022 zůstat nad cílem Fedu (odhad cca 2,5 – 2,7 %). Růst breakevenů se v minulém týdnu zastavil, což svědčí o tom, že trhy věří tezi o přechodném zvyšování cen.

Fiskální stimuly

Minulý týden jsme se dozvěděli nové informace o fiskálních stimulech v USA. Zatímco vládní administrativa původně navrhovala stimuly ve výši 2,3 bilionu USD, prezident Biden nyní přišel s kompromisním návrhem 1,7 bilionu. Republikáni jsou prozatím ochotni jednat o necelém bilionu USD. Zatímco Demokraté plánují financovat stimuly z vyšších daní, Republikáni by rádi ponechali daňový systém bez výraznějších změn.


Tomáš Pfeiler

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.7.2019
    Fed by měl poprvé od roku 2008 snížit úrokové sazby. Redukci o 25 bps berou trhy jako hotovou věc, razantnější akce se nyní jeví jako nepravděpodobná. Kromě samotného měnově politického rozhodnutí budou klíčové další komentáře představitelů Fed, které pomohou poodhalit, zda se jedná o ojedinělé opatření, či začátek série snižování úrokových sazeb.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.9.2020
    Do popředí investorského zájmu se dostávají nadcházející americké prezidentské volby. Dnes večer se uskuteční první předvolební debata. Podle anket očekává 60% investorů vítězství Bidena. Hlavním scénářem zůstává, že Republikáni udrží Senát. Předpokládá se, že absolutní vítězství Demokratů - tj. prezidentský úřad a obě komory Kongresu - by spustilo na trzích výprodeje. Naopak, pokud Trump prezidentské křeslo obhájí, trhy posílí. Mezi hlavní oběti případného Bidenova vítězství patří energetický a bankovní sektor.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.05.2022
    Během minulého týdne došlo na burzách k růstu. Volatilita zůstává zvýšená (VIX na 25), ale vidíme pozvolný návrat k normálnějším hodnotám. S&P 500 přerušil 7-týdenní poklesovou šňůru a zpevnil o 6,6 % - jde o nejlepší týdenní výkonnost od listopadu 2020. K euforii z minulého týdne přispěly povzbudivější výsledky některých řetězců supermarketů, lepší makrodata v US, pokles inflačních očekávání a skutečnost, že investoři zredukovali počet hiků, které letos očekávají od Fedu. Roli hrálo i pozicování – docházelo k masivnímu uzavírání short pozic.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.11.2020
    Souhrnný globální index MSCI World má s aktuálním listopadovým zhodnocením 13,6% nakročeno ke druhé nejlepší měsíční výkonnosti v historii. Dominantním faktorem se stal hmatatelný progres ve vývoji vakcíny. V této fázi se již vakcíny několika farmaceutických firem nachází ve třetí fázi klinického testování. Zahájení očkování lze s vysokou pravděpodobností očekávat v polovině prosince. Pokrok na poli boje s covidem tak vede investory k očekávání rychlejšího návratu k normálu. V takovém prostředí nastává rotace investorů z růstových do hodnotových sektorů. Ty výrazněji zasáhla pandemie a jejich valuace se nyní stále nachází na zajímavých úrovních. Více hodnotové indexy, jako např. Stoxx Europe 600, v listopadu překonaly výkonnost růstových indexů, např S&P 500. Aktuální listopadová výkonnost Stoxx Europe 600 činí 14,9%, což značí nejlepší měsíční zhodnocení v historii. S&P 500 přidává 11,3%, což představuje méně než během letošního dubna. Růstové sektory totiž oživením prošly již ve dřívějších fázích covidové krize.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.3.2020
    Globální počet nemocným přesáhl 723 000. Nemoci podle oficiálních statistik podlehlo cca 34 000 lidí. V posledních dnech jsme svědky výrazného nárůstu nových infekcí ve Spojených státech. To souvisí zejména s masovým testováním v některých státech (zejména New York). Donald Trump minulý týden debatoval o plánu inteligentních karantén – tj. izolace nakažených. Zdravá populace by však mohla fungovat v běžném režimu. Podle posledních čísel nevypadá tento scénář úplně reálně. Ve všech více zasažených zemích se nyní hovoří o karanténách nejméně do Velikonoc. Pro další vývoj a zmírnění ekonomických dopadů bude klíčové zploštění křivky nových infekcí.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.9.2019
    Donald Trump zvažuje možnost zakázat listing čínských společností na amerických burzách. V praxi by se jednalo o faktor, který by vedl k citelnému omezení poptávky po čínských cenných papírech. Nicméně představitelé amerického ministerstva takové kroky jednoznačně popřeli. Výrazně tento nápad kritizovali představitelé Nasdaqu. Některé čínské společnosti v reakci na výrok ztrácely. Např. akcie Alibaba odepsaly téměř 5%. Domníváme se však, že brzy odezní. Možnost, že by zákaz skutečně vešel v platnost, nevnímáme jako reálnou.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.07.2023
    Během minulého týdne burzy posilovaly. S&P 500 přidal 0,7 %, a nachází se na nejsilnějších úrovních od loňského března. Stoxx Europe 600 posílil o 1,0 %. VIX opět propadnul na úroveň okolo 13 bodů. Růst lze jen obtížně vysvětlit fundamentálními faktory – investoři přehnaně reagují na mírné zpomalování inflačních čísel. Jako určitý povzbudivý faktor funguje i probíhající výsledková sezóna. Lze konstatovat, že se akcie stále obchodují na euforických úrovních a určitá korekce je proto velmi pravděpodobná.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.08.2020
    Dnes ráno vyšly indexy nákupních manažerů v Číně. Výroba mírně zaostala za očekáváním: 51 vs odhad 51,2. Pozitivně překvapily služby, které se vyšplhaly na 55,2 a pokořily tak konsensuální očekávání ve výši 54,2. Kompozitní ukazatel se tak dostal na hodnotu 54,5, nejvyšší hodnotu od ledna 2018. Dobrý výsledek služeb hodnotí investoři pozitivně. V minulosti se vynořily obavy, že dobrý výkon čínského průmyslu souvisí s mohutnými státními intervencemi. Např. minulý týden vyšla data, že profit průmyslových společností se v červenci meziročně zvýšil o 19,6%. Naproti tomu zlepšení v segmentu služeb poukazuje na zvýšení spotřeby – ta souvisí s návratem důvěry čínských domácností. Investoři vnímají oživení spotřeby jako udržitelnější.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.1.2022
    Na čtvrtečním zasedání měnově politické rozhodnutí nepadne. Rétorika ECB se zřejmě nezmění a můžeme tak očekávat ujišťování centrálních bankéřů o předčasnosti hiku v letošním roce. V tuto chvíli je plně zaceněno, že se frankfurtská instituce vydá s úroky nahoru na svém říjnovém zasedání. Holubičí rétorika lagardeové však nakonec může vést k méně agresivnímu tržnímu pricingu. ECB standardně argumentuje, že její měnová politika vykazuje určité zpoždění oproti Fedu vzhledem k pomalejší trajektorii zotavení ekonomiky eurozóny ve srovnání s USA. Na prosincovém zasedání ECB ohlásila pokračování v dluhopisových programech po skončení PEPP. V tomto směru neočekávám žádnou změnu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.1.2022
    V posledních dnech čínské technologické akcie připsaly zpět alespoň část svých zisků. Řada investorů si vyhodnotila, že navzdory přetrvávajícím regulatorním tlakům, jsou čínské akcie příliš vyklesané. Současné velmi nízké valuace podle mnohých více než adekvátně zohledňují regulatorní rizika.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.2.2020
    Množí se obavy, že se hysterie kolem koronaviru podepíše na globálním ekonomickém růstu. Zastavení výroby v Číně, či přerušení dočasné migrace pracovníků podle některých odhadů vyvolá pokles čínského HDP v 1Q o 1 procentní bod na 5% (anualizovaných). Na druhou stranu lze očekávat, že čínská vláda ekonomice pomůže. Již včera oznámila tamní centrální banka zahájení monetárního stimulu v objemu $170 mld. Půjde zejména o operace na volném trhu a snížení reposazby. Ani silná reakce ze strany centrální banky však nepomohla zabránit prudkému poklesu trhů, které otevřely po pauze kvůli lunárnímu roku. Shanghai Composite i Shenzen Composite odepisují okolo 8%. V pátek výrazně ztrácely i americké indexy: S&P 500 odepsal 1,8% a umazal tak veškeré letošní zisky. Pro další vývoj bude důležité za jak dlouho dojde k obnovení výroby a přestanou platit zákazy cestování.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.5.2021
    Výnosy desetiletých amerických vládních bondů se vyšplhaly nad úroveň 1,6 %. Mírně se zvedly i reálné výnosy. Desetileté break-eveny (inflace implikovaná z protiinflačních bondů) se poprvé za 8 let vyšplhaly nad úroveň 2,4 %. Mírný nárůst výnosů z minulého týdne souvisí s taktickými prodeji investorů, kteří se připravují na robustní makrodata za duben. Pokud dochází k významně pozitivním ekonomickým překvapením, mají dluhopisové výnosy tendenci zvyšovat se a jejich nárůst je tažen reálnými výnosy. Některé investiční banky předpovídají, že efekt ultra-pozitivních makrodat bude částečně kompenzovat nižší než očekávaná emisní aktivita amerického ministerstva financí. Nicméně snížení objemů v rámci pravidelných aukcí by reálně nastalo nejdříve ve 3Q. Proto očekáváme růst výnosů delších UST během května.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.6.2019
    Finančním trhem stále budou hýbat očekávání či nové zprávy související s obchodními válkami. Donald Trump dnes zavítá do Londýna, takže lze očekávat i svérázné výroky směrem k vyjednáváním o brexitu, která stále probíhají. Kromě toho se stupňuje tlak na Huawei.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.8.2020
    Donald Trump zakázal používání populární sociální sítě Tik Tok, která má čínské vlastníky. Toto rozhodnutí pramení z obav ohledně možného zneužití osobních dat více než 100m uživatelů. Americké aktivity Tik Tok by ráda odkoupila společnost Microsoft a nyní probíhají jednání. USA rovněž kritizovaly plánovaný odklad voleb do městské rady v Hong Kongu. Tyto kroky mohou opět vyhrotit vztahy mezi největšími ekonomickými velmocemi a zbrzdit dosažení finální obchodní dohody.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 4.10.2021
    Během minulého týdne Evergrande opět promeškala platbu na dolarových dluhopisech. Developer v současnosti neposkytl žádný komentář. Firma prodala podíl v jedné z regionálních bank asi za $1,5 mld. V kontextu celkových závazků, které činí $300 mld. jde však o zanedbatelnou částku. Mírně pozitivní zprávou je zvýšený zájem o dluhopisy společnosti ze strany specializovaných distressed fondů. Tyto fondy se zaměřují na papíry firem, které se nachází blízko bankrotu. Záměrem takových investorů je koupit bondy za zlomek nominálu a očekávat, že během restrukturalizace se jim podaří získat zajímavější částku. Lze tak říci, že tito investoři vnímají šanci na alespoň částečně úspěšnou restrukturalizaci firmy.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 4.11.2019
    Hlavní americký index benchmark znovu překonal historická maxima. Do rekordních výšin vyhnala nejznámější světový akciový benchmark uvolněná měnová politika, určitá deeskalace tenzí v mezinárodním obchodě, uklidnění situace okolo vystoupení Spojeného království z Evropské unie a probíhající výsledková sezóna, která se zatím ukazuje jako úspěšná (průměrné překvapení na úrovni zisků ve výši 4,9%). Faktor, který akciovým trhům rovněž pomáhá je vysoký objem zpětných buybacků. Jen za 3Q dosáhl objemu $170 mld.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 4.1.2021
    Rostou šance na vítězství demokratických kandidátů v druhém kole senátních voleb v Georgii. Ty se uskuteční zítra. Republikánům škodí roztržka s odcházejícím prezidentem. Donald Trump prosazuje robustnější fiskální stimulus, konkrétně navýšení plateb pro domácnosti z $600 na $2000. To řada Republikánů odmítá, zatímco Demokraté jsou výraznějším dávkám nakloněni. V konečném výsledku tak nelze vyloučit scénář, že obě strany získají v horní komoře kongresu 50 křesel. V takovém případě by byl rozhodující hlas viceprezidentky, díky kterému by Demokraté získali mírnou většinu. Ani tato konstelace by však neumožnila provést zásadnější reformy či prosadit rozsáhlejší vládní výdaje.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 4.4.2022
    V reakci na ústup ruské armády z předměstí Kyjeva, vyplývají na povrch pravděpodobné válečné zločiny. V reakci na tyto skutečnosti zvažuje EU zpřísnění sankcí. K jednání o sankcích by mělo dojít ve středu. Více se skloňují restrikce na dovoz energetických komodit z Ruska. V praxi bych však zavedení tohoto opatření neočekával.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 4.5.2020
    Od tohoto týdne začínají velké ekonomiky eurozóny s postupným uvolňování restriktivních opatření. Půjde vskutku o velmi pozvolný proces. Úplný návrat k normálu lze v jižních zemích eurozóny očekávat nejdříve ke konci června. Nárůst nových infekcí, který rozvolňování restrikcí může doprovázet, bude následován prodloužením mimořádných opatření. Přestože ve druhém kvartále čeká ekonomiku eurozóny nejcitelnější pokles, můžeme již nyní spatřit určité náznaky oživování ekonomické aktivity – např. rostoucí spotřeba elektřiny.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 5.10.2020
    Onemocnění Donalda Trumpa zvyšuje předvolební nejistotu. Pro investory znamená tato situace další riziko a tak se raději uchylují k tradičním bezpečným přístavům. Interpretace Trumpovy nemoci nejsou jednoznačné. Někteří tvrdí, že mu ubírá šance v následujících volbách, jelikož se šéf Bílého domu nemůže zúčastnit řady předvolebních meetingů. Jiní zase tvrdí, že rychlé zotavení z nemoci může Trumpovi pomoci. Aktuální zprávy naznačují, že se stav amerického prezidenta lepší. Částečně dobrou zprávou je, že Donald Trump apeloval na co nejrychlejší schválení dodatečných fiskálních stimulů. Jednání o schválení nového balíčku od minulého týdne stojí na mrtvém bodě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Swissquote Bank