Čtvrtek 28. březen 2024 17:56
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.9.2020

29.09.2020 11:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

SHRNUTÍ

  • S&P 500 i Stoxx Europe 600 v uplynulém týdnu klesaly
  • ECB zahájí revizi PEPP
  • V eurozóně vyšly PMI ve službách výrazně pod odhady – reakce na pandemii
  • Dnes večer první prezidentská debata v USA
  • Trhy v posledních dnech rostou – nelze však vyloučit další turbulence
  • Ve čtvrtek vyjdou na obou stranách Atlantiku aktualizovaná PMI
  • V pátek se dozvíme hodnoty nezaměstnanosti a inflace v obou klíčových regionech

Výhled 

Americké futures i asijské indexy v zeleném teritoriu.

Volby

Do popředí investorského zájmu se dostávají nadcházející americké prezidentské volby. Dnes večer se uskuteční první předvolební debata. Podle anket očekává 60% investorů vítězství Bidena. Hlavním scénářem zůstává, že Republikáni udrží Senát. Předpokládá se, že absolutní vítězství Demokratů - tj. prezidentský úřad a obě komory Kongresu - by spustilo na trzích výprodeje. Naopak, pokud Trump prezidentské křeslo obhájí, trhy posílí. Mezi hlavní oběti případného Bidenova vítězství patří energetický a bankovní sektor.

Trhy - posílení

Trhy v posledních dvou seancích posílily. Investoři využili atraktivních cenových úrovní a nakupovali. Na druhou stranu s velkou pravděpodobností můžeme očekávat další turbulence. Nad trhy se totiž vznáší řada rizik. Kromě již zmíněných prezidentských voleb se burzy obávají prudce narůstajícího počtu nových infekcí covid-19 na starém kontinentě. Plošné karantény již zřejmě nenastanou, nelze však vyloučit lokální lockdowny. Nová opatření společenského distancování mohou zbrzdit probíhající oživení ekonomické aktivity. Mnohé investory zklamalo poslední zasedání centrálních bank. Fed i ECB ukázaly, že jejich stimuly mají své hranice, a že centrální bankéři nevyjdou trhům vstříc v případě sebemenšího záchvěvu. V neposlední řadě je negativní zprávou i klesající pravděpodobnost rychlého schválení robustního fiskálního stimulu v USA.

Makro

Ve čtvrtek vyjdou zpřesněná PMI ve výrobě pro eurozónu. V pátek se rovněž dozvíme hodnoty nezaměstnanosti a inflace v tomto regionu. Očekává se, že nezaměstnanost za srpen vzroste z 7,9% na 8,1%. Ceny v jednotné oblasti by měly v srpnu meziměsíčně vzrůst o 0,2% po srpnovém poklesu o 0,4%. V USA ve čtvrtek vyjdou data o soukromé spotřebě a výrobní PMI. Klíčová budou páteční data z trhu práce. Nezaměstnanost by měla předvést další pokles na 8,2% ze srpnových 8,4%. Předpokládá se, že v září vygenerovala americká ekonomika 860 000 nových pracovních míst.

Ohlédnutí

Index S&P 500 minulý týden oslabil o 0,6%. Stoxx Europe 600 odepsal o 3,6 %.  Euro minulý týden vůči USD ztratilo o 2,0%. Vůči EUR zůstala za poslední týden česká měna oslabila na EUR/CZK 27,12 z 26,74. Proti dolaru koruna depreciovala na CZK/USD 23,33před týdnem byla na CZK/USD 22,53

ECB – revize PEPP

ECB zahájí revizi protipandemického programu (PEPP). Cílem je vyhodnotit úspěšnost programu i případnou délku trvání. Zejména němečtí centrální bankéři se hlasitě ozývají, že program by měl trvat co nejkratší dobu – nutnou pro odvrácení případné krize, poté by však měl být ukončen. Právě neshody uvnitř rady guvernérů ECB činí snahy o navýšení objemu nakupovaných bondů v rámci PEPP obtížnějšími.

Eurozóna - makro

PMI v sektoru služeb skončily pod odhady: 47,6 vs odhad 50,6. Výroba predikce překonala: 53,7 vs est. 51,9. Prudký nárůst nových infekcí covid-19 ohrožuje křehké oživení v klíčovém sektoru služeb. Vzhledem k tomu, že řada zemí zavádí další opatření společenského distancování, může ekonomická aktivita v jednotné měnové oblasti i nadále ochabovat.


Tomáš Pfeiler
Cyrrus

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 28.2.2022
    Futures na indexech otevírají do záporu, nicméně jde vidět, že ztráty umazávají. Samozřejmě nejvíce ztrácí rubl a ruská aktiva. Rubl oslabil na úroveň 113, což představuje oslabení o 27 %. Jde zejména o reakci na zpřísnění sankcí. V závěru týdne trhy posilovaly právě v reakci na měkké sankce. Přes víkend se však situace změnila. Některé ruské banky budou odstřiženy od systému Swift, což zkomplikuje zahraniční platby v Rusku. Ruské centrální bance taktéž pravděpodobně budou zmrazeny dolarové, eurové a librové rezervy.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 28.6.2021
    V reakci na opětovný nárůst delších inflačních očekávání se výnosy desetiletých amerických vládních papírů vrátily nad úroveň 1,5 %. O dalším směřování výnosů rozhodne zejména tržní zaceňování blížícího se taperingu a termínu pro prvotní zvýšení sazeb. Trh věří v zahájení procesu redukce nákupů vládních bondů v prosinci. Nicméně v případě významně optimistických makrodat – zejména trh práce a inflace – je ve hře i zářijové zahájení taperingu. Takový scénář by se značnou pravděpodobností vyvolal otřesy na burzách. Proto budou páteční payrolls ostře sledovaným makročíslem s potenciálně výrazným kurzotvorným dopadem na dluhový i akciový trh. Proti citelnému nárůstu dluhopisových výnosů působí robustní nákupy ze strany amerických bank. Vzhledem k silnému zvyšování depozit a pomalému tempu růstu poptávky po úvěrech, lze předpokládat, že zájem zařazovat do svých bilancí vládní papíry u finančních domů přetrvá.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.04.2019
    V USA budou zveřejněna data nejsilnějšího kalibru. 1. Května bude zveřejněn ISM index aktivity ve výrobním sektoru (očekávání za duben je 55,0 bodu po 55,3 bodu v březnu). Ve stejný den bude zasedat americká centrální banka, ale zde se zásadní změny nečekají, ačkoliv data „v zádech“ překvapila směrem nahoru. Na konci týdne budou zveřejněna ostře sledovaná data z trhu práce. Trh v mediánu čeká v dubnu 185 tisíc nově vytvořených pracovních míst a setrvání míry nezaměstnanosti na 3,8 %. Pokud makro-data výrazněji nepřekvapí, pak hlavní pozornost zůstane na zveřejňované korporátní výsledky.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.08.2022
    Během minulého týdne burzy oslabovaly. S&P 500 odepsal 4 %, nejvíce od půlky června. Aktuálně se obchoduje cca 15 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita v pátek vystřelila nad hranici 25 bodů. Projev Jeroma Powella v Jackson Hole ukázal, že prázdninový růst trhů byl z velké části založen na nesprávných předpokladech – snížení sazeb v příštím roce je zoufale nepravděpodobné.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.10.2019
    Hlavní americký index benchmark překonal nová historická maxima. Do rekordních výšin vyhnala nejznámější světový akciový benchmark uvolněná měnová politika, určitá deeskalace tenzí v mezinárodním obchodě, uklidnění situace okolo vystoupení Spojeného království z Evropské unie a probíhající výsledková sezóna, která se zatím ukazuje jako úspěšná (průměrné překvapení na úrovni zisků ve výši 3,7%). Jelikož v následujících měsících pravděpodobně budeme svědky další deeskalace napětí v mezinárodním obchodě, výsledky zůstanou pozitivní a měnová politika centrálních bank uvolněná, nepovažujeme toto historické maximum za konečné.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.11.2021
    V pátek trhy předvedly výrazné propady, např. evropské akcie ztrácely nejvýrazněji od června 2020, v reakci na novou variantu covidu zvanou omicron. Ta je podle všeho nakažlivější než předchozí varianty a prozatím není jisté, zda jsou současné vakcíny účinné i proti této mutaci. Tato nová nejistota spojená s rekordními úrovněmi akcií v západních zemích srazila trhy dolů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 2.9.2019
    Od prvního září vešla v platnost cla na dalších $110 mld. Čínských exportů. Tarifní sazba dosahuje 15%. Produkty zatížené cly zahrnují obuv a oblečení a některé specifické technologické výrobky (např. Apple Watch). Dalších $160 mld. čínských exportů, které administrativa Donalda Trumpa, rovněž plánovala zahrnout do tohoto kola zvyšování tarifů, budou zatížena cly až od 15. prosince. Panují totiž obavy, že by těchto $160 mld. mohlo mít neblahý vliv na spotřebitelskou poptávku v USA. Do této kategorie se totiž řadí zboží jako laptopy či mobilní telefony. Čína postupně uvalí cla na americké exporty v hodnotě $75 mld. Týká se zejména zemědělských produktů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.3.2021
    V posledních březnovém týdnu lze očekávat určitou rotaci investorů z akcií do dluhopisů. Na konci měsíců a kvartálů se totiž fondy snaží narovnávat na své plánované alokace. Předchozí pokles cen dluhopisů vede k významnému poklesu vah této třídy aktiv v portfoliích velkých institucionálních hráčů. Například cena desetiletých amerických vládních bondů se od začátku roku propadla o zhruba 6,5 %. Aby institucionální hráči toto odchýlení napravili, prodávají akcie a nakupují vládní bondy. Tato dynamika by měla přispět k dočasnému pozastavení růstu dluhopisových výnosů. Zároveň by měla způsobit určité oslabení akciových trhů. Prodeje akcií by se měly pohybovat v řádech stovek miliard dolarů. Samozřejmě nelze předpovídat načasování takových výprodejů, tradičně se jich však značná část odehraje právě v závěrečném týdnu měsíce.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.6.2020
    Ve Spojených státech stále narůstají významným tempem nové infekce covid-19. Guvernéři některých států přistupují k pomalejšímu uvolňování restriktivních opatření. Nicméně uvalování plošných karantén se nejeví jako pravděpodobný scénář. Vývoj nových infekcí způsobil mírnou korekci předchozího euforického vývoje na trzích . Přestože některé sektory, jako např. cestovní ruch, mohou být obavami z druhé vlny výrazně zasaženy, prudký propad širších indexů neočekáváme. Můžeme se dočkat volatilních reakcí na některá makrodata.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 29.7.2019
    Fed by měl poprvé od roku 2008 snížit úrokové sazby. Redukci o 25 bps berou trhy jako hotovou věc, razantnější akce se nyní jeví jako nepravděpodobná. Kromě samotného měnově politického rozhodnutí budou klíčové další komentáře představitelů Fed, které pomohou poodhalit, zda se jedná o ojedinělé opatření, či začátek série snižování úrokových sazeb.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.05.2022
    Během minulého týdne došlo na burzách k růstu. Volatilita zůstává zvýšená (VIX na 25), ale vidíme pozvolný návrat k normálnějším hodnotám. S&P 500 přerušil 7-týdenní poklesovou šňůru a zpevnil o 6,6 % - jde o nejlepší týdenní výkonnost od listopadu 2020. K euforii z minulého týdne přispěly povzbudivější výsledky některých řetězců supermarketů, lepší makrodata v US, pokles inflačních očekávání a skutečnost, že investoři zredukovali počet hiků, které letos očekávají od Fedu. Roli hrálo i pozicování – docházelo k masivnímu uzavírání short pozic.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.11.2020
    Souhrnný globální index MSCI World má s aktuálním listopadovým zhodnocením 13,6% nakročeno ke druhé nejlepší měsíční výkonnosti v historii. Dominantním faktorem se stal hmatatelný progres ve vývoji vakcíny. V této fázi se již vakcíny několika farmaceutických firem nachází ve třetí fázi klinického testování. Zahájení očkování lze s vysokou pravděpodobností očekávat v polovině prosince. Pokrok na poli boje s covidem tak vede investory k očekávání rychlejšího návratu k normálu. V takovém prostředí nastává rotace investorů z růstových do hodnotových sektorů. Ty výrazněji zasáhla pandemie a jejich valuace se nyní stále nachází na zajímavých úrovních. Více hodnotové indexy, jako např. Stoxx Europe 600, v listopadu překonaly výkonnost růstových indexů, např S&P 500. Aktuální listopadová výkonnost Stoxx Europe 600 činí 14,9%, což značí nejlepší měsíční zhodnocení v historii. S&P 500 přidává 11,3%, což představuje méně než během letošního dubna. Růstové sektory totiž oživením prošly již ve dřívějších fázích covidové krize.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.3.2020
    Globální počet nemocným přesáhl 723 000. Nemoci podle oficiálních statistik podlehlo cca 34 000 lidí. V posledních dnech jsme svědky výrazného nárůstu nových infekcí ve Spojených státech. To souvisí zejména s masovým testováním v některých státech (zejména New York). Donald Trump minulý týden debatoval o plánu inteligentních karantén – tj. izolace nakažených. Zdravá populace by však mohla fungovat v běžném režimu. Podle posledních čísel nevypadá tento scénář úplně reálně. Ve všech více zasažených zemích se nyní hovoří o karanténách nejméně do Velikonoc. Pro další vývoj a zmírnění ekonomických dopadů bude klíčové zploštění křivky nových infekcí.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 30.9.2019
    Donald Trump zvažuje možnost zakázat listing čínských společností na amerických burzách. V praxi by se jednalo o faktor, který by vedl k citelnému omezení poptávky po čínských cenných papírech. Nicméně představitelé amerického ministerstva takové kroky jednoznačně popřeli. Výrazně tento nápad kritizovali představitelé Nasdaqu. Některé čínské společnosti v reakci na výrok ztrácely. Např. akcie Alibaba odepsaly téměř 5%. Domníváme se však, že brzy odezní. Možnost, že by zákaz skutečně vešel v platnost, nevnímáme jako reálnou.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.07.2023
    Během minulého týdne burzy posilovaly. S&P 500 přidal 0,7 %, a nachází se na nejsilnějších úrovních od loňského března. Stoxx Europe 600 posílil o 1,0 %. VIX opět propadnul na úroveň okolo 13 bodů. Růst lze jen obtížně vysvětlit fundamentálními faktory – investoři přehnaně reagují na mírné zpomalování inflačních čísel. Jako určitý povzbudivý faktor funguje i probíhající výsledková sezóna. Lze konstatovat, že se akcie stále obchodují na euforických úrovních a určitá korekce je proto velmi pravděpodobná.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.08.2020
    Dnes ráno vyšly indexy nákupních manažerů v Číně. Výroba mírně zaostala za očekáváním: 51 vs odhad 51,2. Pozitivně překvapily služby, které se vyšplhaly na 55,2 a pokořily tak konsensuální očekávání ve výši 54,2. Kompozitní ukazatel se tak dostal na hodnotu 54,5, nejvyšší hodnotu od ledna 2018. Dobrý výsledek služeb hodnotí investoři pozitivně. V minulosti se vynořily obavy, že dobrý výkon čínského průmyslu souvisí s mohutnými státními intervencemi. Např. minulý týden vyšla data, že profit průmyslových společností se v červenci meziročně zvýšil o 19,6%. Naproti tomu zlepšení v segmentu služeb poukazuje na zvýšení spotřeby – ta souvisí s návratem důvěry čínských domácností. Investoři vnímají oživení spotřeby jako udržitelnější.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.1.2022
    Na čtvrtečním zasedání měnově politické rozhodnutí nepadne. Rétorika ECB se zřejmě nezmění a můžeme tak očekávat ujišťování centrálních bankéřů o předčasnosti hiku v letošním roce. V tuto chvíli je plně zaceněno, že se frankfurtská instituce vydá s úroky nahoru na svém říjnovém zasedání. Holubičí rétorika lagardeové však nakonec může vést k méně agresivnímu tržnímu pricingu. ECB standardně argumentuje, že její měnová politika vykazuje určité zpoždění oproti Fedu vzhledem k pomalejší trajektorii zotavení ekonomiky eurozóny ve srovnání s USA. Na prosincovém zasedání ECB ohlásila pokračování v dluhopisových programech po skončení PEPP. V tomto směru neočekávám žádnou změnu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.1.2022
    V posledních dnech čínské technologické akcie připsaly zpět alespoň část svých zisků. Řada investorů si vyhodnotila, že navzdory přetrvávajícím regulatorním tlakům, jsou čínské akcie příliš vyklesané. Současné velmi nízké valuace podle mnohých více než adekvátně zohledňují regulatorní rizika.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 31.5.2021
    V posledních dnech se nadále potvrzuje konkurenční vztah mezi kryptoměnami a akciemi skomírajících firem typu GameStop nebo AMC. Zatímco v předchozích měsících dezertovali retailoví investoři z tzv. meme akcií a mohutně investovali na kryptoburzách, nyní vidíme opačný trend. Ten souvisí s propadem kurzů virtuálních mincí, za kterým stojí obavy z tvrdší regulace. Například Jižní Korea minulý týden oznámila záměr přísněji regulovat kryptoburzy. Retailoví investoři v tuto chvíli nevnímají padající digitální měny jako perspektivní a jejich pozornost se tak opět přesouvá směrem k akciím některých problémových firem. GameStop během minulého týdne přidal 26 %, provozovatel kin AMC Entertainment dokonce 116 %. Tato dynamika může spustit záchvat volatility na širších akciových indexech (po výběru zisků). Jde vidět, že drobní spekulanti zůstávají na trhu přítomní a budoucna se může vyplácet jejich kroky bedlivě sledovat.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 3.2.2020
    Množí se obavy, že se hysterie kolem koronaviru podepíše na globálním ekonomickém růstu. Zastavení výroby v Číně, či přerušení dočasné migrace pracovníků podle některých odhadů vyvolá pokles čínského HDP v 1Q o 1 procentní bod na 5% (anualizovaných). Na druhou stranu lze očekávat, že čínská vláda ekonomice pomůže. Již včera oznámila tamní centrální banka zahájení monetárního stimulu v objemu $170 mld. Půjde zejména o operace na volném trhu a snížení reposazby. Ani silná reakce ze strany centrální banky však nepomohla zabránit prudkému poklesu trhů, které otevřely po pauze kvůli lunárnímu roku. Shanghai Composite i Shenzen Composite odepisují okolo 8%. V pátek výrazně ztrácely i americké indexy: S&P 500 odepsal 1,8% a umazal tak veškeré letošní zisky. Pro další vývoj bude důležité za jak dlouho dojde k obnovení výroby a přestanou platit zákazy cestování.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova