Pátek 29. březen 2024 11:52
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Fidelity International: Co čeká čínské trhy v roce Buvola

16.02.2021 12:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investoři jsou zvědaví, jestli si čínský býčí trh udrží svůj náskok i v roce Buvola, a budou se zaměřovat na udržitelnost hospodářského oživení a tempo možného zpřísňování měnové politiky.


Moderní čínské akciové trhy jsou staré pouhé tři desítky let, ale rok buvola neboli býka zatím z pohledu investorů vždy dostál svému jménu.

Poslední lunární rok buvola, v letech 2009–2010 přinesl 51procentní nárůst oproti Shanghai Composite indexu. Ten předchozí, v období 1997–1998, byl svědkem 27procentní rallye.

Minulý výkon samozřejmě není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků. S příchodem nového buvolího roku, který začal 12. února, je nutné sledovat několik důležitých faktorů. První a nejdůležitější je, že dostatečná likvidita a čínské „první dovnitř, první ven“ zotavení z ekonomického propadu způsobeného globální pandemií Covid-19 by měly do jara pomoct udržet býčí sentiment. A to jak na pevninském trhu, tak v Hong Kongu. Jakékoli zvýšení inflačních tlaků nebo příklon k monetárnímu zpřísňování by však mohly ohrozit tyto trhy.

Zotavování pokračuje

Podobně jako v roce 2009 jsou i dnes investoři povzbuzování levnými úvěry a silným ekonomickým oživením následujícím po krizi. Makroekonomické pozadí napovídá: Čína byla v roce 2020 jedinou větší ekonomikou s pozitivním růstem. Konsenzuální prognózy pro letošní rok předpokládají 8procentní růst HDP. Analytici také očekávají silný růst výnosů čínských společností, a to minimálně v prvních dvou čtvrtletích.

V březnu se očekává, že státní rada Čínské lidové republiky, odhalí podrobnosti čtrnáctého pětiletého plánu, který nastaví program vysokého růstu a vývoje až do roku 2025. Tento rok je dále pozoruhodný, protože v červenci bude slavit sté výročí založení vládnoucí čínské komunistické strany, a proto zachování sociální stability a ekonomické síly jsou primární cíle. Cíl čínských politiků dosáhnout „středně prosperující společnosti ve všech ohledech“ znamená věnovat veškeré úsilí na podporu růstu při minimalizaci systémových rizik.

Divergující výkony

„Investoři by si měli všímat vysoké volatility a velkým rozdílům ve výkonnosti jednotlivých odvětví. Podle našeho názoru se některá ocenění zdají velmi napjatá, například v odvětví technologií, spotřebního zboží nebo zdravotnictví, kde intenzivnější obchodování může znamenat cenové výkyvy. Na druhou stranu, mnoho silných finančních akcií zůstává pozadu a obchoduje se buď s jednocifernými násobky zisku, nebo se slevami v účetní hodnotě,“ říká Eva Miklášová, Sales Associate Director, Fidelity International

Na rozdíl od býčího runu v roce 2009, bude letos pravděpodobně vládnout téma strukturálního růstu, přičemž dominovat budou zejména některá „horká“ odvětví a průmysloví lídři. Domácí spotřeba by měla i nadále zářit, neboť čínští politici se i na úkor pokračujícího obchodního napětí s Washingtonem snaží posilovat vnitřní poptávku.

Spotřebitelé tak mohou převzít štafetu od výrobců, kteří v loňském roce sehráli klíčovou roli při oživování Číny. Trh práce se stabilizoval, nezaměstnanost je na úrovni před pandemií, zatímco velké uspořené rezervy umožňují uvolnění větší kupní síly – Čína má jednu z nejvyšších měr úspor mezi světovými ekonomikami. Čínští spotřebitelé ušetřili v loňském roce v důsledku hrozby viru více než před tím, díky snížení nákladů na cestování a dalších diskrečních výdajů. Pokračující zotavování a zavedení vakcín nyní umožňuje znovu “otevřít peněženky“.

Pohled vpřed

Příliv prostředků do čínských akcií v posledních měsících stabilně roste, neboť zahraniční investoři se snaží vytěžit z posilování jüanu i ekonomickému růstu Číny. Investoři se také mohou odklánět z domácích trhů s nemovitostmi, kde vláda zavedla tvrdá opatření k omezení spekulací. Nedávná IPO čínských společností, zejména v Hong Kongu, byla velmi silná.

Přesto neexistuje způsob, jak zjistit, jak daleko může býk v roce 2021 doběhnout. V některých sektorech, kde prudce vzrostly hodnoty ocenění, je potřeba více opatrnosti. Jedním z klíčových rizik je zpřísnění politiky, které bylo rychlejší, než se čekalo. S pokračujícím ekonomickým oživováním a rostoucím inflačním tlakem se může Čína stát první zemí, která bude muset vyčistit likviditu.

V letošním roce zatím vysílala centrální banka Číny smíšené signály, chvílemi čerpala finanční prostředky, aby otestovala reakci trhu. „Obavy ze zpřísňování vyvolaly koncem ledna tržní nervozitu. Navíc může přijít několik dalších zpřísňujících opatření vedoucích k ochlazení inflace nebo zamezení bublin u aktiv. Tak jako tak očekáváme, že jakákoli další normalizace měnové politiky bude pomalá a postupná, neboť centrální banka dbá na stabilitu trhu v roce, u kterého v Číně věří, že bude jinak příznivým,“ vysvětluje Eva Miklášová, Sales Associate Director, Fidelity International.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fidelity International: A klíčovou technologií roku 2023 bude...
    Podle každoročního průzkumu analytiků společnosti Fidelity International budou největšími faktory, které pomohou zvýšit ziskovost podniků v roce 2023, automatizace a umělá inteligence, zatímco decentralizované finance a blockchain jsou považovány za technologie s menším dopadem.
  • FIDELITY INTERNATIONAL a MOONFARE uzavřeli strategické partnerství
    Společnosti Fidelity International a Moonfare spojily své síly ve strategickém partnerství, aby investorům rozšířily přístup k investování na neveřejných trzích. Moonfare bude poskytovat profesionálním klientům společnosti Fidelity International v Evropě přístup k nabídce spravovaných fondů privátního trhu. Společnost Fidelity převezme minoritní kapitálový podíl a zaujme místo v dozorčí radě platformy Moonfare. Partnerství posílí ambice společnosti Fidelity International na alternativních trzích a prohloubí spojení Moonfare s předními manažery aktiv a bankami.
  • Fidelity International: Analytický průzkum 2023 – úleva od inflace na dohled
    Podle průzkumu společnosti pro rok 2023 se většina analytiků Fidelity International domnívá, že nákladové tlaky již dosáhly svého vrcholu, nebo že se tak stane na počátku tohoto roku.
  • Fidelity International: Bidenovy ambiciózní klimatické plány by mohly změnit americký trh s dluhopisy
    Prezident Biden ohlásil 22. dubna cíl snížit emise skleníkových plynů v USA do roku 2030 na polovinu oproti roku 2005. Toto oznámení spolu s jeho předešlým představením plánu „vytvořit miliony dobrých pracovních míst“ v oblasti čisté energie, elektrifikované dopravy a celkové dekarbonizaci vytvoří příležitosti pro dluhopisové investory a transformuje americký trh dluhopisů.
  • Fidelity International: Biden podpoří čistou energii a garantuje zdravotní péči pro širší skupinu obyvatel
    Joe Biden už byl prohlášený vítězem voleb, a ačkoliv Donald Trump jeho vítězství stále zpochybňuje, je již možné věnovat plnou pozornost předpokládanému dalšímu vývoji trhů. Analytici Fidelity International diskutují o důsledcích vítězství demokratů na oblast energetiky, veřejný sektor, zdravotnictví i farmaceutický průmysl.
  • FIDELITY INTERNATIONAL: BRITSKÉ GILTY JSOU NASTAVENY PŘÍLIŠ PESIMISTICKY
    Globální dluhopisy v létě ztrácely půdu pod nohama pět týdnů v řadě. Výsledkem je, že trhy s Gilty (britskými státními dluhopisy) nyní počítají s dalším zvyšováním sazeb. Ekonomická data však naznačují, že tento pohled je možná až příliš pesimistický.
  • Fidelity International: Budoucnost nemovitostí
    Dříve bylo investování do nemovitostí poměrně jednoduché – šlo hlavně o cenu a výnos. Nyní stojí v popředí také honba za čistou nulou. Se současnými budovami nikdy nedosáhneme cílů nulových emisí uhlíku stanovených do roku 2050. Stavby se musí změnit a spolu s nimi musíme změnit i náš investiční přístup. U těch aktiv, která zůstanou stejná, hrozí, že zastarají a ztratí hodnotu.
  • Fidelity International: Budování většího BRICS
    Největší uskupení rozvíjejících se tržních ekonomik na světě –⁠ BRICS se rozrůstá o šest členů. S růstem přichází i touha po novém světovém řádu. Ovšem vzhledem k tomu, že jedna země – Čína – má i nadále mnohem větší ekonomickou váhu než všechny ostatní, se domníváme, že význam nadcházejícího rozšíření BRICS bude spíše diplomatický než ekonomický.
  • Fidelity International: Celosvětová finanční krize přinesla i pozitiva, odpovědné investice zažily rozmach
    Před deseti lety ukončila celosvětová finanční krize investiční éru, ve které byly jediným kritériem při rozhodování o investicích kompetitivní výnosy. Zahájila nové období, v němž se do popředí dostaly odpovědné zásady, které zahrnují péči o životní prostředí, sociální oblast i témata z oblasti corporate governance (ESG). „Nástup těchto hodnot do investic by však bez krize trval mnohem déle,“ říká Hiroki Sampei, engagement ředitel japonské pobočky společnosti Fidelity International.
  • Fidelity International: Centrální banky prázdniny nemají – jak si myslíme, že to bude pokračovat…
    Pro centrální banky byl červenec rušný měsíc. Přinesl očekávané zvýšení sazeb v Evropě a USA, ale i překvapivou změnu politiky v Japonsku. Vzhledem k tomu, že mnohé z centrálních bank se nyní blíží ke svým nejvyšším sazbám, u kterých hodlají skončit, domníváme se, že nejpravděpodobnějším výsledkem na všech vyspělých trzích je recese.
  • Fidelity International: Co mohou investoři očekávat po 19. kongresu v Číně?
    Čína bude podle Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, i po 19. kongresu komunistické strany pokračovat v nastavené politice prezidenta Xi. Zaměří se na politiku směřující k lepšímu rozvoji kapitálového trhu a hospodářským reformám. Velkou výzvou bude plánované snižování zadluženosti země a udržení úrovně výroby cestou inovací a podporou spotřeby. Největší potenciální riziko se podle odborníků Fidelity International skrývá ve směřování nemovitostního sektoru, který zažívá aktuálně boom.
  • Fidelity International: Co nám japonské obráběcí stroje naznačují o výrobě ve světě?
    Nedávný vývoj objednávek obráběcích strojů v Japonsku vykresluje pozitivní obrázek výroby v roce 2024. Investoři by se však měli mít na pozoru před nezmapovaným územím.
  • Fidelity International: Co říkají data za 80 let (a 11 recesí) o dnešním makroekonomickém výhledu?
    Z historického hlediska vedlo zpřísnění finančních podmínek, podobně jako jsme byli svědky v posledním roce, vždy k recesi. Odhadnout potenciální závažnost je však složitější.
  • Fidelity International: Čas být „poloopatrný“
    Cyklus růstu světových akcií polovodičů vstoupil do své druhé poloviny, kdy již není vhodná strategie „koupit vše“. To vyplývá z technické a fundamentální analýzy společnosti Fidelity.
  • Fidelity International: Čína je odhodlaná růst a vydává dluhopisy v hodnotě bilionu jüanů
    Čína překvapivě oznámila vydání speciálních státních dluhopisů v hodnotě 140 miliard dolarů (1 bilion jüanů) na pomoc místním samosprávám, které se potýkají s dluhy. To by mělo ujistit trhy, že Čína splní svůj krátkodobý růstový cíl. Pro obnovení důvěry v čínskou ekonomiku je však potřeba větších strukturálních změn.
  • Fidelity International: Čína + 1 = ASEAN - vítězný vzorec
    Pandemie, válka a rostoucí geopolitické napětí přiměly nadnárodní firmy přehodnotit své globální dodavatelské řetězce. S rostoucím počtem plánů na relokaci se region ASEAN ocitl mezi těmi oblastmi, které mají nejlepší předpoklady k tomu, aby absorbovaly přesunuté businessy.
  • Fidelity International: Čínské banky už tuto „show“ zažily
    Pády bank a nouzové záchranné akce v USA a Evropě přiměly investory do bankovního sektoru k tomu, aby se začali krýt. Čínské bankovní akcie a dluhopisy vypadají mnohem klidněji. Čelí sice jiným výzvám, ale z pohledu investorů je zde zajímavá možnost diverzifikace, když se zaměří na Čínu.
  • Fidelity International: Čínský trh s hotely jako výnosný byznys
    Expanze předních čínských značek hotelů může vzhledem k ekonomické situaci vypadat šíleně, ale tento sektor vstupuje do fáze konsolidace, což si žádný z velkých hráčů nemůže dovolit promeškat.
  • Fidelity International: Čínský vývoz nákladové deflace
    Nedostatečné oživení Číny po pandemii rozdmýchalo obavy z deflace. Zatímco centrální bankéři a politici se snaží podpořit růst, měsíční průzkum mezi analytiky Fidelity International ukazuje, že podniky nečekají na pomoc shora – připravují se na rok, kdy budou snižovat náklady.
  • Fidelity International: Dluhopisové trhy se opět zaměřují na fundamenty
    Interní model společnosti Fidelity International ukazuje, že dluhopisové fundamenty a ocenění od pandemie lépe předpovídají investiční výnosy než nálada, což odráží měnící se tržní a makroekonomické podmínky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader