Úterý 19. březen 2024 07:21
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Fidelity International: Biden podpoří čistou energii a garantuje zdravotní péči pro širší skupinu obyvatel

01.12.2020 14:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Joe Biden už byl prohlášený vítězem voleb, a ačkoliv Donald Trump jeho vítězství stále zpochybňuje, je již možné věnovat plnou pozornost předpokládanému dalšímu vývoji trhů. Analytici Fidelity International diskutují o důsledcích vítězství demokratů na oblast energetiky, veřejný sektor, zdravotnictví i farmaceutický průmysl.

Energie – dobré zprávy pro čisté energetické společnosti, špatné pro fosilní paliva

Vzhledem k Bidenovým předchozím tvrzením, bude mít jeho vítězství negativní dopad na průmysl fosilních paliv, ale bude pozitivní pro čistou energii. Biden uvedl, že se USA zaváže k plnění Pařížské dohody o klimatu (Paris Climate Deal), podpoří daňové úlevy u obnovitelných zdrojů a uvolní 2 bilióny dolarů na plány týkající se zelené energie a infrastruktury. Zároveň chce zpřísnit opatření ohledně těžební činnosti v rámci USA – přímý zákaz je ale nepravděpodobný – a mohl by také omezit některé daňové úlevy ropného a plynárenského průmyslu. Biden chce dále podpořit dohodu s Íránem, která by mohla přinést 1,5 milionu barelů íránské produkce denně, což by mělo vyvíjet tlak na pokles cen ropy. Udržitelnost není pro americké investory tak velké téma jako pro evropské, přesto stále je dostatečně významné na to, aby náklady na kapitál ropných a plynárenských společností rostly.

Veřejné zdroje – obchod jako obvykle

Veřejné služby budou fungovat běžným způsobem. Volby nemají na americké veřejné služby velký vliv, protože fungování tohoto průmyslu (stejně jako povolený výnos kapitálu i schvalování kapitálových investic) je na úrovni států určováno lokálními komisemi, které mají veřejné služby na starosti a případné změny v sazbách korporátních daní z příjmu mohou být vykázány jako daňové výdaje na účtech zákazníků. S vítězstvím demokratů očekává Fidelity International větší rozšíření daňových dobropisů z obnovitelných zdrojů, což dále podpoří přechod na zelenou energii. Hlavními příjemci by byly firmy jako je NextEra Energy podporující využívání obnovitelných zdrojů v Severní Americe. Většina společností v USA již cíleně přechází na obnovitelné zdroje, ale v některých státech jsou stále společnosti, které upouštějí od uhlí a fosilních paliv velmi pomalu, jako například PPL Corp. v Kentucky, a ty by mohly být znevýhodněné pomalejším růstem.

Řízení zdravotní péče, nemocnice a dodavatelský řetězec léčiv – klíčové je složení senátu

Riziko rozkolu se s demokratickou většinou v Senátu zvyšuje, takže jeho konečné složení by mohlo ovlivnit sentiment v sektoru. Rozdělený Kongres nebo jen lehká většina znamená větší chaos a méně extrémní výsledky. Významná většina by naopak mohla vést k nedostatečné výkonnosti, zejména u exponovaných firem poskytujících zaměstnavatelská pojištění a u ziskových farmaceutických firem, protože je čím dál pravděpodobnější, že o cenách léků se bude přímo vyjednávat v rámci zvyšování důvěry v Medicare. Biden si klade za cíl posílit Affordable Care Act (ACA), neboli zákon o cenově dostupné péči, prostřednictvím federálních dotací, nastavením nižšího věku pro nárok na Medicare z 65 na 60 let a zavedením možnosti využít státní agenturu poskytující zdravotní pojištění. Tím by se zvýšilo pokrytí nepojištěných osob, kterých je přibližně okolo 30 milionů. Klíčovou otázkou ale je, zda výhody více pojištěných životů vyrovnají možný negativní vliv na společnosti, kterým se v rámci Medicare/Medicaid sníží příjmy. Biden by tuto hrozbu mohl vyřešit přijetím legislativní úpravy u Nejvyššího soudu. To je ve větší míře promítnuto v cenách akcií a dopad na sektor je minimální, neboť je nastaven proti bezprostřednějším rizikům pandemie COVID-19 a recese.

Biotechnologie a farmaceutika – zaměří se na ceny léčiv

Ceny léčiv zůstávají v centru politické pozornosti, neboť jejich reforma je podporována z obou stran, a čím dál víc Američanů má problém léky hradit z vlastní kapsy. Vítězství Bidena, kdy by republikáni měli převahu v Senátu, nepovede k velkým změnám oproti současné situaci, neboť dosažení dohody mezi demokraty a republikány bude u této legislativy nesmírně náročné. Demokraté jsou pro sektor horším výsledkem. Bidenova kampaň byla zaměřena na velké změny ve zdravotnictví v USA a jeho vláda by mohla potenciálně docílit významných změn v systému. Mohla by dokonce podpořit radikálnější změny, než jaké byly uváděny v kampani.

Zdravotnické přístroje – v rámci odvětví nejméně ovlivněny

Ačkoliv má vítězství demokratů lehce negativní vliv pro sektor lékařského vybavení, tento průmysl vypadá méně ovlivněný než americké zdravotnictví obecně. Vyšší daně jsou pro toto odvětví negativní a pravděpodobně způsobí ztrátu výnosů, ale mohly by podpořit použití volné hotovosti, neboť daně v hotovosti byly už v minulosti menší zátěží pro tuto skupinu, jakkoliv je obtížné je kvantifikovat.

Rozšíření pokrytí zdravotní péče snížením věku vstupu do Medicare a vytvoření vládní agentury zdravotního pojištění by mělo být pro průmysl celkově pozitivní, protože bude pojištěno více lidí. Je zde ale riziko, že hospodaření nemocnic bude výzvou kvůli větší směsici v Medicare/Medicaid, což by se mohlo promítnout do tlaku na ceny.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ficova vláda v Bruselu lobuje za možnost vyvážet ruská paliva do Česka. Pokud neuspěje, za pár dní výrazně zdraží pohonné hmoty v Česku, až na cenu kolem 45 korun za litr
    Slovenská vláda premiéra Roberta Fica v těchto dnech lobuje u Evropské komise za prodloužení výjimky, která zemi umožňuje dovoz paliv z ruské ropy a zásobování jimi slovenského, ale také českého trhu. Ve většině Evropské unie platí zákaz dovozu ruských paliv už od letošního února. Slovensko, resp. tamní petrochemický podnik Slovnaft, spadající pod maďarský MOL, má vyjednánu výjimku do letošního 5. prosince, tedy do úterý příštího týdne. Právě tu ale chce nyní Ficův kabinet prodloužit.
  • Fidelity Fund – Asian High Yield Fund EUR je nejlepším podílovým dluhopisovým fondem roku 2017
    V soutěži portálu Finparáda.cz „Finanční produkt roku 2017“ získal v kategorii „Podílový fond – Dluhopisový“ první místo fond FF Asian High Yield Fund EUR. Soutěž probíhá již sedmým rokem, přičemž fondy společnosti Fidelity International se v ní pravidelně umisťují na předních místech.
  • Fidelity Intenational: Čína pustí více zahraničních investorů na svůj trh s dluhopisy
    Čínské schéma Bond Connect umožňuje zahraničním investorům vstupovat na mezibankovní trh s dluhopisy z ciziny. „Aktuální novinky v tomto programu jako „block trading“ nebo „dodávka proti placení“ by měly odstranit většinu ze zbývajících překážek pro zahraniční investory a umožní zahrnutí do světových dluhopisových indexů,“ zdůrazňuje Stanley Shek, Associate Investment Director, Fidelity Intenational.
  • Fidelity Intenational: Chyba v politice Turecké centrální banky ovlivní dění na rozvíjejících se trzích
    „Turecká centrální banka včera k velkému zklamání ponechala týdenní repo sazbu nezměněnou na 17,75 %. Jedná se o zásadní politickou chybu a zmeškanou příležitost posílit důvěru, kterou banka získala po zvýšení o 500 bazických bodů, což proběhlo během druhého čtvrtletí. Trhy očekávaly zvýšenou sazbu, a to dokonce o 100 bazických bodů. To bylo také považováno za absolutní minimum nutné k uklidnění obav investorů ohledně budoucího vývoje země.“
  • Fidelity Intenational: Odpovědné investování přináší benefity nejen pro společnost, ale i pro investory
    Nejnovější výzkum společnosti Fidelity International ukazuje, že dluhopisy odpovědných společností, přičemž předmětem analýzy byly jak ty s investičním stupněm, tak i ty s vyšším výnosem, mají menší spready, silnější finanční indikátory a nižší pravděpodobnost nesplacení. Navíc ve vybraném vzorku vykazují nižší volatilitu a lepší výkonnost oproti těm společnostem, které se nechovají odpovědně.
  • Fidelity International: Akciové výnosy roku 2018? Investoři už většinu dostali!
    Jak uvádí Dominic Rossi, globální CIO pro oblast akcií ve Fidelity International: „Pro investory bude mnohem náročnější proplout rokem 2018 než tím letošním. Myslím, že budeme mít štěstí, když se v příštích dvanácti měsících dočkáme pozitivních výnosů akcií. Bude to určitě rok, kdy se budeme raději soustředit na alfu, tedy vlastní um a schopnosti, než na tržní beta, tedy rizikovost instrumentů.“
  • Fidelity International: A klíčovou technologií roku 2023 bude...
    Podle každoročního průzkumu analytiků společnosti Fidelity International budou největšími faktory, které pomohou zvýšit ziskovost podniků v roce 2023, automatizace a umělá inteligence, zatímco decentralizované finance a blockchain jsou považovány za technologie s menším dopadem.
  • FIDELITY INTERNATIONAL a MOONFARE uzavřeli strategické partnerství
    Společnosti Fidelity International a Moonfare spojily své síly ve strategickém partnerství, aby investorům rozšířily přístup k investování na neveřejných trzích. Moonfare bude poskytovat profesionálním klientům společnosti Fidelity International v Evropě přístup k nabídce spravovaných fondů privátního trhu. Společnost Fidelity převezme minoritní kapitálový podíl a zaujme místo v dozorčí radě platformy Moonfare. Partnerství posílí ambice společnosti Fidelity International na alternativních trzích a prohloubí spojení Moonfare s předními manažery aktiv a bankami.
  • Fidelity International: Analytický průzkum 2023 – úleva od inflace na dohled
    Podle průzkumu společnosti pro rok 2023 se většina analytiků Fidelity International domnívá, že nákladové tlaky již dosáhly svého vrcholu, nebo že se tak stane na počátku tohoto roku.
  • Fidelity International: Bidenovy ambiciózní klimatické plány by mohly změnit americký trh s dluhopisy
    Prezident Biden ohlásil 22. dubna cíl snížit emise skleníkových plynů v USA do roku 2030 na polovinu oproti roku 2005. Toto oznámení spolu s jeho předešlým představením plánu „vytvořit miliony dobrých pracovních míst“ v oblasti čisté energie, elektrifikované dopravy a celkové dekarbonizaci vytvoří příležitosti pro dluhopisové investory a transformuje americký trh dluhopisů.
  • FIDELITY INTERNATIONAL: BRITSKÉ GILTY JSOU NASTAVENY PŘÍLIŠ PESIMISTICKY
    Globální dluhopisy v létě ztrácely půdu pod nohama pět týdnů v řadě. Výsledkem je, že trhy s Gilty (britskými státními dluhopisy) nyní počítají s dalším zvyšováním sazeb. Ekonomická data však naznačují, že tento pohled je možná až příliš pesimistický.
  • Fidelity International: Budoucnost nemovitostí
    Dříve bylo investování do nemovitostí poměrně jednoduché – šlo hlavně o cenu a výnos. Nyní stojí v popředí také honba za čistou nulou. Se současnými budovami nikdy nedosáhneme cílů nulových emisí uhlíku stanovených do roku 2050. Stavby se musí změnit a spolu s nimi musíme změnit i náš investiční přístup. U těch aktiv, která zůstanou stejná, hrozí, že zastarají a ztratí hodnotu.
  • Fidelity International: Budování většího BRICS
    Největší uskupení rozvíjejících se tržních ekonomik na světě –⁠ BRICS se rozrůstá o šest členů. S růstem přichází i touha po novém světovém řádu. Ovšem vzhledem k tomu, že jedna země – Čína – má i nadále mnohem větší ekonomickou váhu než všechny ostatní, se domníváme, že význam nadcházejícího rozšíření BRICS bude spíše diplomatický než ekonomický.
  • Fidelity International: Celosvětová finanční krize přinesla i pozitiva, odpovědné investice zažily rozmach
    Před deseti lety ukončila celosvětová finanční krize investiční éru, ve které byly jediným kritériem při rozhodování o investicích kompetitivní výnosy. Zahájila nové období, v němž se do popředí dostaly odpovědné zásady, které zahrnují péči o životní prostředí, sociální oblast i témata z oblasti corporate governance (ESG). „Nástup těchto hodnot do investic by však bez krize trval mnohem déle,“ říká Hiroki Sampei, engagement ředitel japonské pobočky společnosti Fidelity International.
  • Fidelity International: Centrální banky prázdniny nemají – jak si myslíme, že to bude pokračovat…
    Pro centrální banky byl červenec rušný měsíc. Přinesl očekávané zvýšení sazeb v Evropě a USA, ale i překvapivou změnu politiky v Japonsku. Vzhledem k tomu, že mnohé z centrálních bank se nyní blíží ke svým nejvyšším sazbám, u kterých hodlají skončit, domníváme se, že nejpravděpodobnějším výsledkem na všech vyspělých trzích je recese.
  • Fidelity International: Co čeká čínské trhy v roce Buvola
    Investoři jsou zvědaví, jestli si čínský býčí trh udrží svůj náskok i v roce Buvola, a budou se zaměřovat na udržitelnost hospodářského oživení a tempo možného zpřísňování měnové politiky.
  • Fidelity International: Co mohou investoři očekávat po 19. kongresu v Číně?
    Čína bude podle Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, i po 19. kongresu komunistické strany pokračovat v nastavené politice prezidenta Xi. Zaměří se na politiku směřující k lepšímu rozvoji kapitálového trhu a hospodářským reformám. Velkou výzvou bude plánované snižování zadluženosti země a udržení úrovně výroby cestou inovací a podporou spotřeby. Největší potenciální riziko se podle odborníků Fidelity International skrývá ve směřování nemovitostního sektoru, který zažívá aktuálně boom.
  • Fidelity International: Co nám japonské obráběcí stroje naznačují o výrobě ve světě?
    Nedávný vývoj objednávek obráběcích strojů v Japonsku vykresluje pozitivní obrázek výroby v roce 2024. Investoři by se však měli mít na pozoru před nezmapovaným územím.
  • Fidelity International: Co říkají data za 80 let (a 11 recesí) o dnešním makroekonomickém výhledu?
    Z historického hlediska vedlo zpřísnění finančních podmínek, podobně jako jsme byli svědky v posledním roce, vždy k recesi. Odhadnout potenciální závažnost je však složitější.
  • Fidelity International: Čína je odhodlaná růst a vydává dluhopisy v hodnotě bilionu jüanů
    Čína překvapivě oznámila vydání speciálních státních dluhopisů v hodnotě 140 miliard dolarů (1 bilion jüanů) na pomoc místním samosprávám, které se potýkají s dluhy. To by mělo ujistit trhy, že Čína splní svůj krátkodobý růstový cíl. Pro obnovení důvěry v čínskou ekonomiku je však potřeba větších strukturálních změn.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
XTB trading konference 2024