Úterý 19. březen 2024 08:44
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook

Jaká ETF obchodovat v Evropě

29.06.2018 16:41  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V návaznosti na nedávné omezení nákupu ETF na US burzách pro obyvatele EU jsme pro Vás připravili sumář k těm produktům, které jsou pro investory nejoblíbenější. Jedná se o průřez produkty, které zpravidla již mají na trhu nějakou historii, jsou regulovány a mohou tak investorům nahradit ty z USA.

I přes to je nutné pamatovat na několik věcí.

Ta první z nich je nutnost ohlídat si, v jaké měně je ETF kotováno a jestli je to ta samá měna, v jaké drží podkladové aktivum. Pokud nikoliv, vystavujete se tak kurzovému riziku na daném měnovém páru.

Dalším faktorem je likvidita. Obecně platí, že  americké ETF jsou násobně likvidnější, než jejich bratranci z Evropy a proto je pro intradenní obchodování potřeba zjistit si ze stránek burzy pravidelně obchodované objemy. Pro dlouhodobé investory je klíčová spíše velikost fondu, délka jeho existence a případné problémy s likviditou se dají vyřešit realizováním obchodů přes limitní příkazy.

Poslední naše upozornění směřuje na fakt, že nakoupíte-li např. na Londýnské burze ETF s tickrem SPY5, kotované v USD (ISIN IE00B6YX5C33), nemusí se jednat o to samé, co je ETF SPY (ISIN US78462F1030).

Celému tématu investování pomocí ETF obchodovatelných v EU a Británii se bude věnovat tento webinář.

Světové akciové ETF

IWDA – iShares MSCI World UCITS ETF. Největší ETF na evropském trhu zaměřené na expozici k celosvětovému akciovému trhu. Tento fond nevyplácí dividendy, ale akumuluje je do sebe. Drží okolo 1600 akcií z 23 rozvinutých zemí. Díky všem skutečnostem výše i díky své pětileté historii je častou volbou pro dlouhodobé investory. Více informací zde

EIMI – iShares Core MSCI Emerging Markets. Toto ETF je zaměřeno na investování do rozvíjejích se trhů, s největší expozicí k Asii a Jižní Americe. Drží akcie více než 2600 společností. Jedná se o největší ETF z této kategorie s domicilem v Irsku a celkovými náklady na správu pod 0,2% p.a., více informací naleznete zde.

EXSA – iShares STOXX Europe 600. Toto v Eurech kotované ETF je kromě své velikosti oblíbené především proto, že poskytuje ideální rozložení váhy podle kapitalizace společností – obsahuje akcie 200 největších, 200 středně kapitalizovaných a 200 malých podniků z rozvinutých Evropských států. To, spolu s jeho dlouhou historií a domicilem v SRN ho předurčuje k tomu, aby tvořilo základní kámen v mnoha buy n hold portfoliích. Více informací naleznete zde

ETF na americké trhy

VUSD – Vanguard S&P 500 UCITS ETF. ETF na nejznámější US index Standard and Poors 500, je tedy ideální pro ty, kteří chtějí získat expozici právě k tomuto indexu, který je často považován za benchmark US ekonomiky. Více informací naleznete zde.

EQQQ1 – PowerShares EQQQ Nasdaq 100 UCITS. Další variantou pro expozici k US trhům je toto ETF, které drží výběr 100 akcií mimo finanční sektor a kopíruje tak známý technologický US index NASDAQ 100. Více informací naleznete zde.

UDVD – SPDR S&P US Dividend Aristocrats. Toto ETF je dobrá volba pro investory, kteří hledají pasivní příjem, nejlépe na kvartální bázi. Vybírá si totiž do svého držení 100 dividendově nejvýnosnějších akcií z indexu S&P composite 1500. Více informací naleznete zde.

 ETF na dluhopisy

IBTS – iShares USD Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF. Toto ETF investuje do krátkodobých státních dluhopisů, jejichž emitentem je vláda USA, a jejichž durace je 0-3 roky. Výnosy z kuponů jsou investorům vypláceny pololetně. Jedná se o jedno z největších ETF ve své kategorii, na trhu je přes 5 let a jeho domicilem je Irsko. Do jeho rodiny patří napříkald i IDTM, které sleduje US dluhopisy s durací 7-10 let. Více informací zde.

IE15 – iShares Euro Corporate Bond 1-5yr. Tento burzovní fond investuje do dluhopisů, které vydávají zejména společnosti působící v Evropě a které jsou denominovány v EUR. Na pololetní bázi vyplácí svým investorům dividendy, největší expozice je vůči největším EU ekonomikám – tedy Francie, SRN, UK, NL apod., ale z menší části i USA. Více informací zde

ETF na komodity

CRUD (LSE) – ETFS WTI Crude Oil. Jde o ETF, které umožňuje získat expozici v ropném trhu. Kopíruje vývoj ropného Bloomberg indexu, který je navržen tak, aby odrážel vývoj ceny futures kontraktů na WTI ropu. Jedná se produkt, který spadá do kategorie „ETC“. Obchoduje se na londýnské burze LSE v Eurech. Denní objemy obchodů se pohybují od půd milionu do pěti milionů kusů. Více informací naleznete zde.

ECRD (BVME) – ETFS Hedged WTI Crude Oil. Podobně jako výše zmíněné, je i toto ETF konstuováno tak, aby bylo možné získat expozici v ropném trhu. Rozdíl je v tom, že toto ETF v sobě má zabudovanou ochranu proti kurzovému riziku EUR/USD. Opisuje ropný index Bloomberg, který měří výkonnost futures kontraktů na WTI ropu obchodovaných v EUR s denním zajišťování vůči USD. Je kotováno v EUR a obchoduje se v Itálii. Více informací zde.

LOIL (LSE) – ETFS Leveraged Crude Oil ETF. Je ETF, které kopíruje vývoj ceny WTI futures kontraktů ropy s dvojnásobně velkou pákou. Obchoduje se v USD na burze londýnské burze LSE, kde denní obchody, kde se denní objemy obchodů pohybují v průměru kolem 100 tisíc. Pod tickerem 4RTY6 se ten stejny produkt obchoduje v Eurech na burze IBIs, kde ale denní objemy nepřesahují 50 tisíc kusů. Více informací zde.

PHAU (LSE) – ETFS Physical Gold. Je ETF, které nabízí získat expozici vůči spotové ceně zlata. Zlato je drženo fyzicky ve formě zlatých cihel a je pod dohledem HSBC banky. Obchoduje se na burze v Londýně v Amerických dolarech. Denní objemy obchodů jsou od sto tisíc do jednoho milionu. Více informací zde.

GBSE (BVME) – ETFS EUR Hedged Gold je ETF, které opisuje cenu spotového zlata, ale zároveň je denně zajišťováno proti kurzovému riziku EUR/USD.  Je kotováno v EUR a obchoduje se v Itálii. Více informací zde.

ETF na evropské akciové indexy

EUN2 (IBIS) – iShares EuroStoxx. Jde o o ETF, které kopíruje cenu evropského akciového indexu EuroStoxx skládajícího se z 50 největších společností v eurozóně. Listováno je na několika burzách, ale nejlikvidnější obchodování probíhá na burze Xetra, kde je denní likvidita kolem čtvrt milionu kusů. Více informací najdete zde.

IAEX (AEB) – iShares AEX trackuje index Amtserdamské burzy, který je složený z 25 největších holandských společností uvedených na burze NYSE Euronext Amsterdam. Denní objemy obchodů jsou v průměru 100 tisíc kusů. Jedná se o nepáčené ETF. Více informací zde.

DEL2 (IBIS) – L&G DAX Daily 2x Long – jedná se o páčené ETF , které trackuje index DAX.  Má páku odpovídající dvojnásobku denní procentní změny úrovně indexu DAX. Denní objem obchodů se pohybuje od jednoho do dvaceti milionů kontraktů. Více informací zde.

DES2 (IBIS) – L&G DAX Daily 2x Long – je páčené ETF, inverzní k výše zmíněnému. Denní objemy se pohybují v průměru kolem půl milionu kusů.

LUK2 (LSE) –  L&G FTSE 100 Leveraged 2x. Jedná se o páčené ETF které opisuje cenu britského akciového indexu FTSE, který zahrnuje 100 největších britských blue-chip společností. Má dvojnásobný pákový koeficient. Denní objemy obchodů na tomto ETF se pohybují od jednoho do deseti milionů. K tomuto produktu existuje i reverzní ETF pod tickerem SUK2, ale tam je likvidita velmi nízká a často nedosahuj ani k půl milionu kontraktů denně. Více informací zde.

The post Jaká ETF obchodovat v Evropě appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jaguar investuje miliony liber do elektromobilů
    Automobilová společnost Jaguar Land Rover zachraňuje britský automobilový průmysl. Začala investovat miliony liber do výroby elektromobilů.
  • Jaguar Land Rover otevře novou továrnu na Slovensku
    Automobilka Jaguar Land Rover nám bude zase mnohem blíž. Na Slovensku se otevírá továrna na výrobu automobilů Jaguar a...
  • Jahn: Škoda Auto bude muset kvůli Euro 7 propustit 3000 lidí a zavřít jednu halu
    V případě zavedení emisní normy Euro 7 bude Škoda Auto muset zavřít jednu výrobní halu a o práci přímo u automobilky přijde 3000 lidí. Včetně dodavatelů půjde o zhruba 10.000 propuštěných lidí. Důvodem je ekonomická nemožnost dále vyrábět a prodávat menší modely Fabia, Scala a Kamiq. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl člen představenstva Škoda Auto pro prodej a marketing Martin Jahn.
  • Jaká bude budoucnost společnosti Redwire? 🚀
    Redwire (RDW.US) je malá společnost se sídlem v USA, která dodává díly a komponenty do kosmického průmyslu. Společnost oznámila plánovanou akvizici belgické divize 'Space' britské obranné společnosti QinetiQ. Dohodnutá cena akvizice bude 31,4 milionu USD a očekává se, že bude uzavřena do konce roku po schválení regulačními orgány. Generální ředitel společnosti Pete Cannito navíc poukázal na odolnost nového vesmírného sektoru vůči nadcházejícím makroekonomickým problémům:
  • Jaká bude cena zlata na konci týdne?
    Podle posledního týdenního průzkumu o zlatě se býčí nálada mezi analytiky do značné míry vypařila, zatímco retailoví investoři jsou stále optimističtí. Senior tržní analytik serveru Barchart.com Darin Newsom zastává pro tento týden ohledně ceny drahého kovu medvědí názor, protože je nepravděpodobné, že by Fed na svém středečním zasedání snížil sazby.
  • Jaká bude cena zlata za 5 let?
    Americký Fed minulý týden poprvé od roku 2000 zvýšil úrokové sazby o 50 bazických bodů. Kvůli rekordně vysoké 40leté míře inflace v zemi regulátor neměl jinou možnost než se uchýlit k tomuto agresivnímu kroku.
  • Jaká bude inflace v USA? – Makrodata na týden 18.-22.8
    Tento týden bude z hlediska makroekonomických událostí patřit mezi ty zajímavé. V úterý se reportuje červencová  infla...
  • Jaká bude reakce libry na zvýšení sazeb Bank of England a ECB?
    Dnes se pár GBP/USD propadl na nejnižší úroveň od září, protože investoři čekají na politická rozhodnutí Bank of England a Evropské centrální banky.
  • Jaká byla nejslabší a nejsilnější měna proti USD v roce 2015?
    Poskytování úvěrů podnikům a domácnostem v eurozóně v listopadu opět zrychlilo, když zaznamenalo meziroční růst o 0,9 procenta, respektive...
  • Jaká esa má dnes FED v rukávu?
    Bankovní rada (FOMC) americké centrální banky (FED) včera zahájila dvoudenní měnové zasedání. Výsledky jednání budou známé již dnes ve večerních hodinách. Rozhodnutí o úrokových sazbách bude známo ve 20:15 h a následně šéf americké centrální banky promluví na tiskové konferenci.
  • Jaká ETF obchodovat v Evropě?
    V návaznosti na nedávné omezení nákupu ETF na US burzách pro obyvatele EU jsme pro Vás připravili sumář k těm...
  • Jak agresivní dnes bude ECB? Euro před klíčovou událostí vyčkává
    Jednání Evropské centrální banky jsou v posledních měsících hodně zajímavá a atmosféra před nimi bývá napjatá. Pro dne...
  • Jaká je budoucnost pro Evergrande?
    Akcie Evergrande dnes v Hongkongu ztratily více než desetinu ceny a dostaly se na nejnižší úrovně za posledních 11 let. Investoři pochybují, že společnost s dluhem ve výši $305 mld. bude schopná zaplatit ve čtvrtek úroky z dluhopisů ve výši $85,5 mil. Podobné ztráty zaznamenaly také další developerské firmy kótované v Hongkongu - New World Development a Henderson Land.
  • Jaká je pravděpodobnost parity mezi USD a EUR?
    Rovnováha obchodních sil mezi americkým dolarem a eurem se posouvá ve prospěch dolaru. Americká měna vykazuje určité známky vyčerpání, ale výhled zůstává pevně býčí. V této souvislosti EUR/USD pokračuje ve svém poklesu.
  • Jaká je pravděpodobnost, že bitcoin klesne na úroveň 10 000 USD?
    Výprodej na kryptoměnovém trhu zrychluje – bitcoin dosáhl 5měsíčního minima a obchoduje se pod úrovní 40 000 USD. Ethereum se zároveň propadlo na čtyřměsíční minimum a obchoduje se pod úrovní 3 000 USD.
  • Jaká je současná pozice hedgeových fondů?
    Podle nejnovějších obchodních údajů Komise pro obchodování s komoditními futures investují hedgeové fondy už sedmý týden v řadě do zlata.
  • Jaká jsou čtyři největší investiční rizika pro rok 2016?
    Podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, makroekonomickou situaci v roce 2016 nejvíce ovlivní čtyři faktory: americký dolar, Fed, ropa a vývoj v Číně. Stěžejním tématem zůstane i globální divergence mezi USA a zbytkem světa, která je zároveň jednou z příčin volatility trhu.
  • Jak a kde koupit bitcoin a další kryptoměny
    Kryptoměny, jak možná víte, jsou jednoduše řečeno digitální měny. Dnes jich na trhu najdete opravdu mnoho. Příkladem můžeme uvést nejznámější, nejstarší a nejtradičnější bitcoin nebo třeba ethereum, XRP, litecoin či dogecoin.
  • Jak americké volby ovlivní akciové trhy?
    Co můžeme říct o akciích v souvislosti s americkými volbami? Předpovědět, co se stane, je velmi snadné, stejně jako obtížné. Pokud se na chvíli zastavíme a podíváme se na nejrůznější výzkumy, je jasné, že neexistuje významná statistika, která by nám řekla, co se stane s americkým akciovým trhem v návaznosti na to, kdo vyhraje prezidentské volby. Důležitější však je, že ať už bude Kongres jednotný nebo rozdělený, nemá to žádný statistický význam. Takže o co tu vlastně jde?
  • Jak americké volby zamíchají strukturou akciových portfolií
    V posledních 12 letech se ekonomika potýká s již druhou krizí, která se dostavila právě ve chvíli, kdy se rány po první krizi zacelily. Makroekonomická politika se tak posunula až k horizontu událostí. Dosud nikdy nebyly úrokové sazby v tolika zemích stlačovány tak tvrdě k nule, a zároveň razantně nerostly fiskální deficity, které dál prohlubují historicky vysoké zadlužení globální ekonomiky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader