Sobota 27. duben 2024 12:09
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO férovost

Jaká je pravděpodobnost parity mezi USD a EUR?

27.09.2023 11:36  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics6513d9d4ba87c.jpg

Rovnováha obchodních sil mezi americkým dolarem a eurem se posouvá ve prospěch dolaru. Americká měna vykazuje určité známky vyčerpání, ale výhled zůstává pevně býčí. V této souvislosti EUR/USD pokračuje ve svém poklesu.

V úterý 26. září pár EUR/USD uzavřel s výrazným poklesem a dostal se na úroveň 1,0580. Jednotná evropská měna podle analytiků pokračuje v sestupném pohybu. Euro na začátku minulého týdne nabralo medvědí dynamiku. EUR/USD se propadl na minimum od března 2023.

Současně sílí tlak na euro kvůli dlouhodobému posilování amerického dolaru při silných makroekonomických datech z USA. Dolar čerpá podporu z očekávání dalšího zvýšení sazeb o 25 bazických bodů ze strany Federálního rezervního systému do konce roku 2023.

Za těchto fundamentů zůstává euro pod prodejním tlakem. Na začátku tohoto týdne se EUR/USD obchodoval v úzkém pásmu 1,0575–1,0600. V úterý 26. září EUR/USD stoupl na 1,0608, ale poté opět klesl. V jednu chvíli pár dosáhl 1,0575 a pohyboval se poblíž svého minima. Ve středu 27. září ráno byl EUR/USD poblíž 1,0570 a snažil se vymanit ze své sestupné spirály, ale neúspěšně.

analytics6513d9e71722d.jpg

V blízké budoucnosti analytici očekávají test na úrovni 1,0500, po kterém bude následovat krátký růst páru EUR/USD. Mnoho odborníků se navíc domnívá, že před zahájením poklesu se nástroj vrátí do oblasti 1,1000–1,1100. Předpokládá se, že EUR/USD poroste po dobu 3–4 týdnů. Potenciálním katalyzátorem by mohl být shutdown americké vlády, který se očekává 1. října.

V tomto kontextu dolar míří na svá maxima z listopadu 2022 po stabilním desetitýdenním růstu. Navzdory vedení USD nad EURem se mnoho analytiků vrací k tématu parity v páru EUR/USD. Podle odborníků se pravděpodobnost takového scénáře v nejbližší době zvyšuje. Jeho realizace je však otázkou. Dosažení parity v EUR/USD zůstává v nedohlednu: právě když se zdá, že je téměř na dosah, nástroj se otočí o 360 stupňů a obraz se změní.

Uprostřed desetitýdenního oživení dolaru ekonomové OCB Bank analyzují jeho vyhlídky a věří, že USD má vynikající býčí příležitosti. "Je třeba si povšimnout mírného a poněkud slabého profilu dolaru, protože Fed v současném cyklu uzavřel zvyšování sazeb. Přesto zůstanou sazby vysoké po delší dobu a jakékoli znehodnocení dolaru bude minimální, zejména v absenci "holubičí revize", zdůrazňuje banka.

Měnoví stratégové z OCB Bank jsou přesvědčeni, že "bod obratu v dolaru" přijde, když bude trh očekávat výrazné snížení sazeb ze strany Fedu v roce 2024." Posilující dezinflační trend a postupné uvolňování napětí na trhu práce v USA přispívají k poklesu hodnoty dolaru. Dolaroví "medvědi" proto musí být trpěliví. Jejich čas teprve přijde, věří banka.

Otázka stále rostoucí inflace se týká i politiků ECB. Šéfka regulátora Christine Lagardeová na začátku týdne vystoupila v Evropském parlamentu s tím, že trh práce se postupně dostává do starých kolejí, ale inflace zůstává příliš vysoká. Současná úroveň klíčové sazby ECB by však podle Lagardeové měla zůstat beze změny. Stačí dostat inflaci v eurozóně pevně k 2% cíli, dodala šéfka ECB. Účastníci trhu tento signál interpretovali jako důkaz toho, že regulátor upustí od dalšího zvyšování sazeb.

analytics6513da5f6ef85.jpg

Současná situace je pro evropskou měnu značně nepříznivá, tlak na ni neustále sílí. Olej do ohně přilila negativní ekonomická data z eurozóny. V pondělí 25. září zprávy výzkumného centra IFO ukázaly další pokles podnikatelského optimismu v Německu (na 85,7 z předchozích 85,8). To dále potvrdilo pokles evropské ekonomiky do recese, domnívají se odborníci.

V tomto kontextu zůstává americká měna poněkud euforická a neztrácí optimismus ani při krátkodobých propadech. Ve čtvrtek 28. září mají být zveřejněny revidované údaje o americkém HDP za druhé čtvrtletí roku 2023. Trhy navíc nadále sledují situaci kolem přijetí amerického federálního rozpočtu. V současné době se američtí zákonodárci nemohou shodnout na řadě klíčových otázek, zejména na škrtech ve výdajích.

Pokud nedosáhnou konsensu, je možné, že v neděli 1. 10. dojde k shutdownu vlády. To by mohlo zahrnovat opatření, jako je propouštění státních zaměstnanců a zrušení vyplácení dávek. Analytici varují, že tato situace by mohla mít za následek zpomalení ekonomického růstu. V tomto scénáři si však dolar zachová svou výhodu, protože investoři budou hledat úkryt v bezpečném přístavu dolaru.

Současné události se vyvíjejí s ukončováním cyklu zpřísňování Fedu. Přesto se regulátor drží své jestřábí rétoriky, což vyvolává obavy mezi investory, kteří doufali ve snížení sazeb na jaře 2024. Předběžné odhady naznačují, že pravděpodobnost dalšího zvýšení sazeb o 25 bazických bodů je 50 %. Před zasedáním FOMC minulý týden toto číslo nepřesáhlo 40 %.

V současné době stále existuje prostor pro další úpravy sazeb, pokud inflace zůstane tvrdošíjně vysoká. Proto bude dolar nadále růst a bude si udržovat býčí dynamiku. Podle expertů jsou ekonomické vyhlídky pro USA nyní mnohem lepší než vyhlídky jiných rozvinutých ekonomik. Mezitím ekonomické a geopolitické napětí převládající ve světě nutí investory "vrhat" se na dolar jako do bezpečného aktiva. Díky tomu se dolaru daří prosazovat svou sílu a stavět se globální konkurenci.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jaká bude cena zlata na konci týdne?
    Podle posledního týdenního průzkumu o zlatě se býčí nálada mezi analytiky do značné míry vypařila, zatímco retailoví investoři jsou stále optimističtí. Senior tržní analytik serveru Barchart.com Darin Newsom zastává pro tento týden ohledně ceny drahého kovu medvědí názor, protože je nepravděpodobné, že by Fed na svém středečním zasedání snížil sazby.
  • Jaká bude cena zlata za 5 let?
    Americký Fed minulý týden poprvé od roku 2000 zvýšil úrokové sazby o 50 bazických bodů. Kvůli rekordně vysoké 40leté míře inflace v zemi regulátor neměl jinou možnost než se uchýlit k tomuto agresivnímu kroku.
  • Jaká bude inflace v USA? – Makrodata na týden 18.-22.8
    Tento týden bude z hlediska makroekonomických událostí patřit mezi ty zajímavé. V úterý se reportuje červencová  infla...
  • Jaká bude reakce libry na zvýšení sazeb Bank of England a ECB?
    Dnes se pár GBP/USD propadl na nejnižší úroveň od září, protože investoři čekají na politická rozhodnutí Bank of England a Evropské centrální banky.
  • Jaká byla nejslabší a nejsilnější měna proti USD v roce 2015?
    Poskytování úvěrů podnikům a domácnostem v eurozóně v listopadu opět zrychlilo, když zaznamenalo meziroční růst o 0,9 procenta, respektive...
  • Jaká esa má dnes FED v rukávu?
    Bankovní rada (FOMC) americké centrální banky (FED) včera zahájila dvoudenní měnové zasedání. Výsledky jednání budou známé již dnes ve večerních hodinách. Rozhodnutí o úrokových sazbách bude známo ve 20:15 h a následně šéf americké centrální banky promluví na tiskové konferenci.
  • Jaká ETF obchodovat v Evropě
    V návaznosti na nedávné omezení nákupu ETF na US burzách pro obyvatele EU jsme pro Vás připravili sumář k těm produktům, které jsou pro investory nejoblíbenější. Jedná se o průřez produkty, které zpravidla již mají na trhu nějakou historii, jsou regulovány a mohou tak investorům nahradit ty z USA.
  • Jaká ETF obchodovat v Evropě?
    V návaznosti na nedávné omezení nákupu ETF na US burzách pro obyvatele EU jsme pro Vás připravili sumář k těm...
  • Jak agresivní dnes bude ECB? Euro před klíčovou událostí vyčkává
    Jednání Evropské centrální banky jsou v posledních měsících hodně zajímavá a atmosféra před nimi bývá napjatá. Pro dne...
  • Jaká je budoucnost pro Evergrande?
    Akcie Evergrande dnes v Hongkongu ztratily více než desetinu ceny a dostaly se na nejnižší úrovně za posledních 11 let. Investoři pochybují, že společnost s dluhem ve výši $305 mld. bude schopná zaplatit ve čtvrtek úroky z dluhopisů ve výši $85,5 mil. Podobné ztráty zaznamenaly také další developerské firmy kótované v Hongkongu - New World Development a Henderson Land.
  • Jaká je pravděpodobnost, že bitcoin klesne na úroveň 10 000 USD?
    Výprodej na kryptoměnovém trhu zrychluje – bitcoin dosáhl 5měsíčního minima a obchoduje se pod úrovní 40 000 USD. Ethereum se zároveň propadlo na čtyřměsíční minimum a obchoduje se pod úrovní 3 000 USD.
  • Jaká je současná pozice hedgeových fondů?
    Podle nejnovějších obchodních údajů Komise pro obchodování s komoditními futures investují hedgeové fondy už sedmý týden v řadě do zlata.
  • Jaká jsou čtyři největší investiční rizika pro rok 2016?
    Podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, makroekonomickou situaci v roce 2016 nejvíce ovlivní čtyři faktory: americký dolar, Fed, ropa a vývoj v Číně. Stěžejním tématem zůstane i globální divergence mezi USA a zbytkem světa, která je zároveň jednou z příčin volatility trhu.
  • Jak a kde koupit bitcoin a další kryptoměny
    Kryptoměny, jak možná víte, jsou jednoduše řečeno digitální měny. Dnes jich na trhu najdete opravdu mnoho. Příkladem můžeme uvést nejznámější, nejstarší a nejtradičnější bitcoin nebo třeba ethereum, XRP, litecoin či dogecoin.
  • Jak americké volby ovlivní akciové trhy?
    Co můžeme říct o akciích v souvislosti s americkými volbami? Předpovědět, co se stane, je velmi snadné, stejně jako obtížné. Pokud se na chvíli zastavíme a podíváme se na nejrůznější výzkumy, je jasné, že neexistuje významná statistika, která by nám řekla, co se stane s americkým akciovým trhem v návaznosti na to, kdo vyhraje prezidentské volby. Důležitější však je, že ať už bude Kongres jednotný nebo rozdělený, nemá to žádný statistický význam. Takže o co tu vlastně jde?
  • Jak americké volby zamíchají strukturou akciových portfolií
    V posledních 12 letech se ekonomika potýká s již druhou krizí, která se dostavila právě ve chvíli, kdy se rány po první krizi zacelily. Makroekonomická politika se tak posunula až k horizontu událostí. Dosud nikdy nebyly úrokové sazby v tolika zemích stlačovány tak tvrdě k nule, a zároveň razantně nerostly fiskální deficity, které dál prohlubují historicky vysoké zadlužení globální ekonomiky.
  • Jaká šokující překvapení může letos přinést zlato?
    Cena zlata včera vzrostla, a to navzdory růstu amerického dolaru a výnosů amerických státních dluhopisů. Někteří odborníci se domnívají, že takové příjemné překvapení zlato přinese v roce 2022 ještě nejednou.
  • Jaká to změna
    FX Update: Jaká to změna za jeden den! Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Mar...
  • Jak atraktivní jsou evropské akcie?
    „Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by tak měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jaká ztráta tempa? Akcie rychle setřásly úvodní ztráty
    Z vývoje finančních trhů je poslední dobou patrné, že se investoři snaží odhlížet od čehokoli, co by mohlo nabourat představu rychlého hospodářského oživení a návratu k normálu. Případně si rizika i uvědomují, ale raději hledí ještě dál za horizont při vědomí, že rozumnou alternativu k akciové investici stejně nenajdou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI