Středa 24. duben 2024 13:46
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Předpovědi z počátku roku klidně ignorujte

29.01.2014 14:01  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

 Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

? Čína se vyrovnává s pomalejším růstem ekonomiky a šedá ekonomika se dere do popředí

? Velká část Asie, hlavně země hospodařící se schodkem, se snaží oslabit svou měnu

? Čína a Indie se v tomto roce budou na růstu světové ekonomiky podílet mnohem méně

Nejsem zrovna fanouškem příchodu nového roku a nových začátků, ovšem jde o přirozený běh života a hlavně investičního cyklu. Když přijde 1. leden, všichni jsou odpočatí, během Vánoc přečetli spoustu knih, zatímco prognostici pracují na plné obrátky (včetně mě). Ale nejlepší radou na leden, kterou jsem dostal od svého bývalého šéfa z firmy Chase, bylo: “Steene, nikdy nedělej žádné obchody v prvních dvou týdnech roku a ignoruj taky všechny předpovědi??

 A když už jsou první dva týdny roku 2014 za námi, co nás teď čeká?

 
 

Zaměřili bychom se na následující dva trendy a dvě možné překvapení:

  • Trend: Zpomalení asijské ekonomiky, související deflace;
  • Trend: deflace jako nepochopení reálného stavu ekonomiky;
  • Pozitivní překvapení: vliv ECB na akciový trh a ekonomiku;
  • Negativní překvapení: květnové volby do Evropského parlamentu — které se zřejmě zvrtnou.

 

Zpomalení Asie

Čína se pokouší vyrovnat s pomalejším růstem hospodářství, protože se do popředí dere šedá ekonomika. Navíc velká část Asie, hlavně země hospodařící se schodkem, se snaží oslabit svou měnu, snížit dovoz a taky růst ekonomiky.

Růst americké a evropské ekonomiky v letech 2009 až 2013 byl uměle udržován výše, než by odpovídalo nadměrným investicím ze strany Asie. Na konci roku 2008 a začátku 2009 přitom Čína navýšila svůj rozpočet o téměř 600 miliard dolarů (což bylo ještě před tím, než index S&P  klesl v březnu 2009 na minimum 666 bodů) a stejnou částku pak investovala zpátky do Spojených států a Evropy prostřednictvím bobtnajících exportních zakázek. Nyní, když se Asie snaží vrátit poměr investic k HDP do normálu, se objevuje i riziko: vedlejším produktem totiž bude nižší inflace a menší objem vývozů u největších exportních firem na světě.

Podívejme se teď na zprávu HSBC Global Research z 6. prosince 2013: Abychom vyjádřili chybějící poptávku, můžeme použít dva grafy – jeden zaměřený na růst HDP a druhý na poměr investic k HDP. Dobrý růst nastává tehdy, když je na grafu zřetelná lineární korelace. To značí, že návratnost investic je pozitivní a podporující růst. Špatný růst pak vidíme, pokud poměr investic k HDP roste a ekonomika naopak pokulhává.

Propast, která se objevuje v grafu výše, naznačuje, že růst HDP zpomalil kvůli propadu návratnosti investic. Asie už má tu “jednodušší? část růstu za sebou. Nezapomínejme proto na Japonsko, jehož ekonomika ještě v 60. a 70. letech minulého století rostla 10procentním tempem ročně, pak v 70. a 80. letech zpomalila na 4 až 5 procent a zhruba od roku 1990 do 2009 se blížila nule. Vůbec přitom netvrdím, že se celá Asie bude vyvíjet jako Japonsko. Jenže růst bude tak jako tak klesat – kvůli vysokému objemu investic a nedokonalému alokačnímu modelu (respektive centrálně plánovaným ekonomikám).

Současně je důležité si uvědomit, že změna nepřišla z čistého nebe. Tento trend už se objevuje několik let a nesouvisí jen s nižším růstem ekonomiky po celém světě, ale taky s rizikem deflace. HSBC navíc ukazuje, jak se růst ekonomiky a poměr investic k HDP měnil před krizí a po krizi. Jde o ohromující výsledky!

Čína přitom představuje průnik toho nejhoršího z obou oblastí: růst klesá a investice rostou. Není však příliš obtížné zjistit, proč vlastně Číňani zpomalit chtějí. Také Indie zažívala propad HDP, ačkoliv bez růstu investic. Čína a Indie se nově budou na růstu světové ekonomiky podílet stále menší měrou a naopak země, jako je třeba Indonésie, budou mít problém s nulovým vývojem HDP i navzdory masivnímu pumpování investic. Nikoho tak ani nemůže překvapit, že má Indonésie jednu z nejslabších měn za posledních šest měsíců.

Ještě v roce 2012 rostla globální ekonomika čtyřprocentním tempem – a Čína se na tomto trednu přímo podílela 36 procenty. Dalších 24 procent připadalo na zbytek Asie. Pokud tedy z Asie přijde významné zpomalení růstu, začnou to negativně pociťovat i Evropa a američtí exportéři – zejména pak s nástupem druhé poloviny letošního roku!

Deflace

Podle odhadů britské banky Barclays je šance, že Evropa spadne do deflace, 50 na 50. Banka to vyvozuje především z vývoje inflačně indexovaných produktů. Ale kdybych chtěl být subjektivnější, musel bych dodat, že v příštích třech až šesti měsících se stále více a více evropských zemí bude přibližovat nulové inflaci. Téměř v deflaci se už ocitly Řecko a Irsko a na mále pak mají Španělsko, Švédsko a Dánsko. Co se týče Německa a jeho takzvaných reforem trhu práce, investoři obávající se deflace museli být pozitivně překvapeni, když inflace klesla jen na 1,2 procenta z předchozí hodnoty 1,4 procenta.

Dobrou zprávou je, že abyste riziko deflace vyhodnotili, nemusíte poslouchat mě ani jiné analytiky. Existuje totiž ETF fond, který sleduje riziko inflace či deflace. Říká se mu Powershares DB US Deflation a jde o burzovně obchodované dluhové cenné papíry vydávané ve Spojených státech institucí Deutsche Bank AG. Díky této obligaci vidí investoři měsíční výkonnost krátkodobého inflačního indexu a taky index měsíční návratnosti jednoleté pokladniční poukázky T-bill. A jak se vlastně tento fond v současnosti obchoduje? Na historicky rekordních hodnotách!

A NAVÍC? výrobní ceny jak v Německu, tak v Číně (tedy u dvou světově neproslulejších exportérů) neustále klesají:

V neposlední řadě je třeba říct, že deflace způsobuje potíže dlužníkům a naopak svědčí bohatým věřitelům. Jinými slovy – nerovnost bude v době deflace dále narůstat. To povede k eskalaci napětí mezi jižanskými a severskými stát Evropy. A podobné je to ve Spojených státech – Federální výbor pro volný trh (FOMC) a Fed v čele s Janet Yellenovou potřebuje zastavit prohlubující se nerovnosti, které kvantitativní uvolňování (QE) a hrozící deflace ještě více nahlodaly.

Pozitivní překvapení – ECB provede kompletní kvantitativní uvolňování

Jedním ze závěrů, ke kterým jsem dospěl během své nedávné cesty po hlavních finančních centrech Evropy, je být long na evropské akcie. Pokud se nemýlím, tak se Evropská centrální banka (ECB) odhodlá ke kompletnímu kvantitativnímu uvolňování. A pokud se mýlím, pak se návratnost na trhu bude pohybovat mezi 10 a 20 procenty, v závislosti na stupni oživení ekonomiky.

Není pochyb o tom, že ECB a v menším měřítku i německá vláda zesílily své úsilí a pomohly trhu pokaždé, když to bylo potřeba. Ovšem je zaručeno, že k tomu přikročí ještě jednou? Je to možné – Jörg Asmussen, jehož mnozí vnímali jako “prostředníka? mezi německou vládou, částečně Bundesbankou a jižanským uskupením tzv. Clubu Med, nyní zastává pozici náměstka na ministerstvu práce v nové německé vládě velké koalice.

Navíc nelze přehlédnout, jak letos dramaticky padají objemy německého exportu. Angela Merkelová a její parta tak mají mnohem méně prostoru k manévrování. Pokud se ovšem cokoliv přihodí, hedgeové a podílové fondy podle mě vsadí všechny karty na to, že ECB nakonec zasáhne.

Nepříjemné překvapení – Květnové volby do Evropského parlamentu

Ještě bych asi mohl zmínit významné navýšení DPH v Japonsku (k němuž dojde do dubna), ale jak už jsem naznačoval, chtěl bych zdůraznit jinou věc. A tou jsou volby do Evropského parlamentu, které normálně investory a taky voliče extrémně nudí. Nyní to ale zřejmě bude jiné. Stále více hlasů totiž sbírá krajní pravice a levice se svou protiunijní rétorikou. Teď ještě navíc našly společné téma: sociální turistiku.

Vládní a prounijní poslanci se raději schovávají, zatímco na volný evropský pracovní trh pronikají dělníci z Bulharska a Rumunska. Podle mnohých právě takto sociální turistika vzniká – když uchazeči o zaměstnání z těchto relativně chudých zemí zamíří do severní Evropy, najdou si práci, pak o ni přijdou a místo toho pobírají sociální dávky. Tím pádem si poměrně jednoduše zajistí relativně slušné peníze. Proti této praxi jsou samozřejmě i odbory, krajní levice a krajní pravice.

Jde ale pouze o přirozenou cenu za otevřený pracovní trh. Problém nastává, když si uvědomíme, že nejenže je Evropa rozdělená na sever a jih, ale taky západ a východ (nebo taky starou Evropu a novou Evropu). A právě to je riziko – převládnou hlasy proti Evropské unii, a nebo opět na scénu nastoupí a pomůže ECB?

Ještě se musím vrátit k dalším aktuálním zprávám – Argentina se totiž ocitla pod silným tlakem a pevně úročené instrumenty se vydaly úplně opačným směrem, než jsem očekával. Takže ke svým výše uvedeným trendům přidávám další:

 

  • Jelikož MMF a Světová banka očekávají ekonomické oživení, dá se čekat naprostý opak
  • Argentina klesá volným pádem
  • Čínský index nákupních manažerů PMI se propadl pod hodnotu 50 (což potvrdilo mé domněnky o tom, že jestli zpomalí růst Asie, klesne i světová ekonomika)
  • Britští zákonodárci mají plné ruce práce (konkrétně Britská centrální banka pod vedením Marka Carneyho a tamní vláda) – couvají ze svého plánu ještě dříve, než ho vůbec začali realizovat

A začíná se vyplňovat i naše předpověď pádu USDJPY a růstu EURUSD. Měnový pár USDJPY potřebuje prolomit hranici 102,80 (kde se právě těď obchoduje), aby tak znova otestoval 100denní klouzavý průměr 100,80/101,00. Situace u japonského jenu mi přitom připomíná přelom let 1997/1998. Ještě jsem nepotkal jediného investora, který by si nemyslel, že se USDJPY nezvedne. Otázkou jen zůstává, o kolik půjde nahoru?

Na SaxoTV najdete můj pohled na měnový pár USDJPY:  U USDJPY je “přepozicováno?

Pokud se chcete dozvědět novinky a vidět grafy popisující současný stav v Argentině a Latinské Americe, podívejte se sem.

Pojištění: Pětiletý argentinský CDS stojí 24 procent ročně!

 argentina2

Zdroj: Bloomberg

 

 

 

 

Závěr:

FX: Tento model nahrává americkému dolaru a naopak je short pro USDJPY, long u GBPUSD a EURUSD. Long také pro USD/EMG.

Pevně úročené instrumenty: Sice se mi nepodařilo vystihnout jejich směr, ale stejně jsou pořád příliš drahé. Vyberte své zisky a vyčkejte na nový impuls. Nadále očekávám, že by kvůli korekcím měly klesat – a to do doby, než ekonomická data trhy zklamou a optimistické předpovědi růstu se vrátí zpátky na zem.

Akcie: Short na IBEX je dobrá varianta – a taky prodat S&P.

Komodity: Short MĚDI, očekává se prolomení trendu. Dále short i u ZLATA (ovšem pamatujte na to, že týdenní a měsíční trend bude v tomto roce příznivý). Short zemní plyn, protože by se ve Spojených státech mělo začít oteplovat.

Index výkonnosti: 110

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Předpověď ceny XRP: Nová rally je za rohem?
    Cena XRP konsoliduje pod rezistencí 0,538 USD. Cena by mohla zahájit novou rally, pokud překoná úrovně odporu 0,5380 a 0,5500 dolarů.
  • Předpověď ceny XRP – prorazí klíčovou rezistenci a začne růst?
    Cena tokenu Ripple vůči americkému dolaru roste nad 0,50 USD. Cena XRP by mohla zahájit novou rally, pokud překoná úrovně odporu 0,515 a 0,525 USD.
  • Předpověď ceny XRP, Ripple vidí potenciál v uhlíkových kreditech a herních NFT
    Po dramatické ztrátě 27,63 % v úvodním listopadovém týdnu se XRP dokázala zotavit o 16 % a během druhého a třetího týdne měsíce se odrazila od úrovně podpory 0,32 USD. V současné době se XRP obchoduje na úrovni 0,38 USD a testuje oblast podpory mezi 0,3736 a 0,3820 USD ve snaze prorazit a posunout se výše. Vzhledem k blížícímu se soudnímu rozhodnutí SEC Ripple a několika novým případům využití projektu bude Ripple i nadále vybočovat z medvědího trendu trhu, nebo se propadne zpět na nedávná minima?
  • Předpověď ceny XRP – tato rezistence je klíčem k dalšímu růstu
    Cena XRP se pohybuje výše od supportu 0,4540 USD. Cena by mohla zahájit novou rally, pokud dojde k jasnému pohybu nad rezistenci 0,600 USD.
  • Předpovědi cen dogecoinu jsou nyní býčí, protože Elon Musk znovu převzal Twitter?
    Cena dogecoinu dnes vzrostla téměř o 9 %, protože akvizice Elona Muska na Twitteru je zpět na pořádku dne. Obnoví se dogecoin na svá maxima z roku 2021?
  • Předpovědi cen Solany a Shiba Memu: destilujeme předpovědi pro rok 2024
    Umělá inteligence (AI) narušuje průmyslová odvětví napříč všemi obory – a technologie blockchain se zdá být další na seznamu. Nové projekty bojují zuby nehty o to, aby se dostaly do čela a nesly pochodeň přijetí AI podle kryptoměnových trendů. Na lukrativním trhu meme mincí žádný projekt nezahrnuje takovou sofistikovanost umělé inteligence, jako Shiba Memu – nový projekt, který se automaticky propaguje pomocí AI.
  • Předpovědi ceny Etherea: Kam se ETH Coin dostane s nadcházející fúzí?
    Ethereum (ETH) má dnes vzestupný trend poté, co zveřejnilo působivou víkendovou rally spolu s několika dalšími populárními kryptoměnami. Proč kryptoměna ETH rychle stoupá? Ethereum dnes ráno nadále roste a zdá se, že je na koni vzrušení kolem nadcházejícího upgradu sítě Merge. Mnoho webových stránek nyní vydává býčí prognózy cen Etherea.
  • Předpovědi ceny zlata pro čtvrteční zprávu CPI
    Ekonomové dotazovaní různými zpravodajskými servery a simulační systém Fedu v reálném čase nazvaný Inflation Nowcasting se ve svých prognózách liší. Mají však společný názor, že inflace je extrémně vysoká a zůstane konstantní. Ale je to Federální rezervní systém, kdo předpovídá, že čtvrteční zpráva ukáže nejvyšší index spotřebitelských cen v porovnání s dotázanými ekonomy.
  • Předpovědi Federálního rezervního systému mohou otřást trhy
    Mezitím se tlak na americký akciový trh vrací. Představitelé Federálního rezervního systému se chystají na své dvoudenní zasedání a jsou připraveni předložit podrobnější údaje o tom, co očekávají v blízké budoucnosti od ekonomiky, inflace a trhu práce. Očekává se, že zítra budou zveřejněny nové prognózy, které mohou ukázat výrazný nárůst úrokových sazeb a nezaměstnanosti, protože právě to bude cena, kterou bude třeba zaplatit v boji s vysokou inflací.
  • Předpovědi pro Cardano na rok 2023 jsou extrémně optimistické; tady je důvod, proč
    V nedávném vlákně na Twitteru pseudonymní znalec komunity Cardano a ambasador „ADA Whale“ prozradil, proč věří, že nadcházející rok bude pro síť obrovský.
  • Předpovědi z Wall Street
    Cena zlata minulý týden na více než jeden den prolomila hranici 1 800 USD. Futures na zlato se obchodovaly poblíž pátečního denního maxima 1 815,70 USD, ale nad klíčovou psychologickou úrovní 1 800 USD se neuzavřely.
  • Předpověď páru AUD/USD na 14. června 2022
    Australský dolar velmi rychle klesá. Včera překonal cílovou hladinu 0,6951 (minimum z 18. května) a dnes ráno pod touto úrovní cena konsoliduje.
  • Předpověď páru AUD/USD na 17. května 2022
    Včera aussie vyvinul značné úsilí, aby se dostal z rozmezí 0,6930/60 a tyto snahy se dosažením cíle vyplatily. Nyní se cena usazuje nad horní hranicí rozmezí a připravuje se na pokračování k cílové úrovni 0,7056. Optimistický vývoj je způsoben tím, že signální linie oscilátoru Marlin se dostala z tlaku klesající trendové linie. Vypadá to tak, že když cena dosáhne cílové úrovně 0,7056, signální linie oscilátoru dosáhne hranice oblasti růstu. Synchronicita momentů poslouží jako zlomový bod pro měnový pár AUD/USD.
  • Předpověď páru AUD/USD na 18. července 2022
    Po pátečním růstu páru AUD/USD o téměř 50 bodů pokračuje cena v dnešní asijské seanci růstem a blíží se k cílové úrovni 0,6830 (minimum z 12. května). Oscilátor Marlin se v grafu denního časového rámce blíží k hranici rozmezí růstu, jehož překonání může vyvinout korekci k další cílové úrovni 0,6951.
  • Předpověď páru AUD/USD 10. června 2022
    Australský dolar včera klesl pod silným tlakem zahraničních trhů: ropa klesla o 0,81 %, železná ruda o 1,18 %, S&P 500 -2,38 %, dolarový index 0,73 %. Aussie se propadl o 91 bodů.
  • Předpověď páru EUR/USD na 14. června 2022
    Euro včera předčilo naši prognózu – došlo k propadu o 108 bodů a nyní se cena nachází v polovině cílové úrovně 1,0340. Na této cestě nejsou žádné překážky, ale otázkou je rychlost dalšího poklesu. Možná se dnes cena ještě zastaví, jelikož Federální rezervní systém zítra večer oznámí rozhodnutí o měnové politice.
  • Předpověď páru EUR/USD na 22. července 2022
    Evropská centrální banka včera zvýšila hlavní sazbu z 0,00 % na 0,50 %. Předběžná příprava trhu prostřednictvím médií byla úspěšná (euro je nyní na úrovni zveřejnění zprávy ECB), účastníci trhu se tímto rozhodnutím neinspirovali. V důsledku toho se držíme tradičního tržního pravidla – pokud aktivum neroste, pak klesne.
  • Předpověď páru EUR/USD na 24. května 2022
    Euro v pondělí vzrostlo o 126 bodů, cena nedosáhla rezistence linie MACD asi o 10 bodů, a dnes během asijské seance klesá. Oscilátor Marlin také ukazuje na začínající obrat. Může se klidně stát, že cena obnoví střednědobý pokles, aniž by se propracovala k linii MACD. Konečným potvrzením tohoto scénáře bude pokles ceny pod hladinu 1,0600. Cíle jsou: 1,0493, 1,0340.
  • Předpověď páru GBP/USD na 12. května 2022
    Do vedení se dostali medvědi po znatelném a výrazném boji spekulantů u páru GBP/USD v rozmezí 1,2550-1,2436. Support na úrovni 1,2250 byl překonán, cílová úroveň 1,2073 je otevřená – minimum ze 17. května 2020. Případná opce u trojúhelníku na oscilátoru Marlin v podstatě ztratila všechny šance. Výsledná struktura již nevypadá jako trojúhelník.
  • Předpověď páru GBP/USD na 14. června 2022
    Britská libra včera vykázala ohromný pokles o 180 bodů a téměř dosáhla cílové úrovně 1,2073. Dnes může této úrovně dosáhnout, načež od ní očekáváme korekci, protože trh se připravuje na oznámení Federálního rezervního systému o rozhodnutí o měnové politice. Dalším cílem páru GBP/USD je úroveň 1,1800.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Xtrade
CapXmaster
Fio banka
reklama
Fintokei ProTrader