Čtvrtek 28. březen 2024 12:17
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Chystá Venezuela další prudkou devalvaci měny? Telefónica prý rychle investuje hotovost

06.06.2013 14:09  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Venezuela chystá další devalvaci své měny, která srazí její hodnotu o polovinu současné proti americkému dolaru, šušká se stále hlasitěji. Nový prezident Maduro se snaží zvěsti zarazit, zahraniční investoři, kteří nemohou snadnou cestou odvést dividendy ze svého podnikání v zemi za její hranice, jsou ale nervózní. Dle zdrojů Bloomberg venezuelská divize požádala ústředí Telefóniky ve Španělsku o schválení rychlého proinvestování další části hotovosti do rozvoje svých sítí v zemi.

Venezuela letos 8. února uskutečnila devalvaci měny proti americkému dolaru z úrovně 4,3 bolívaru na současných 6,3 bolívaru. Nyní prosakují spekulace o další chystané devalvaci na úroveň 9,3 bolívaru. To by bylo v rámci jednoho roku silné sousto. Už v únoru devalvaci tvrdě odnesli zahraniční investoři typu Procter & Gamble, Merck & Co nebo druhá největší španělská banka BBVA. Je o co se bát. Zahraniční firmy drží ve Venezuele v podobě dividend 12 miliard amerických dolarů, které nemohou jen tak ze země odčerpat, odhaduje tamní výzkumná agentura Ecoanalitica. Musejí tedy hledat jiné cesty, jak o peníze nepřijít. „Obracejí se na nás nadnárodní společnosti, které se marně snaží navázat nějaké vyjednávání. Zvýšit náklady na 9,3 z 4,3 bolívaru proti dolaru v rámci jediného roku by byl opravdu brutální krok,“ uvedl Asdrubal Oliveros, šéf Ecoanalitica. 

Venezuelská Telefónica dle zdrojů požádala mateřskou skupinu ve Španělsku o rychlé schválení dodatečných investic v rozsahu 1,3 miliardy bolívarů, přes 200 milionů dolarů. Již dříve letos přitom dostala od mateřské skupiny zelenou ze zvýšení investičního rozpočtu o bezmála 80 % kvůli pořízení frekvencí. Zdroje Bloomberg, které si přejí zůstat v anonymitě, hovoří o tom, že Telefónica se snaží co největší měrou využít odhadované tři miliardy dolarů, které ze země nemůže odvést. Telefónica ve Španělsku ani Venezuele, ani tamní ministerstvo financí, zvěsti komentovat nechtějí.

Nový venezuelský prezident Nicolas Maduro, který vystřídal zesnulého Hugo Chaveze, se snaží zvěsti o další prudké devalvaci utlumit. V televizi uvedl, že „to co ve Venezuele přijde, je posilující měna a sílící ekonomika“. Trhy si myslí něco jiného. Výnos na 9,25% dolarovém dluhopisu 2027 Venezuely včera vylétl o 33 bazických bodů na 11,25 %, nejvýše od loňského září.

„Naprostá většina zahraničních korporací v zemi tam má utopené zdroje, které nemůže vyvést ven a v případě devalvace je zasáhne účetní ztráta,“ upozornil Juan Carlos Martinez Lazaro z madridské IE Business School.

Venezuela jako centrálně řízená ekonomika sovětského modelu má několik vážných problémů. Prvním je hluboký deficit, který devalvacemi země umazává. Letos jí dle propočtu hrozí schodek 9,7 % HDP. Druhým je nedostatek amerických dolarů. Klesl totiž vývoz ropy a většinu dalšího zboží včetně investic země získává zvenčí. Devalvace zvýší cash flow vlády.

„To, co ta bezprostředně nyní nutně potřebuje, jsou americké dolary. Mají sice nějaké zpožděné platby v bolívarech, ale to hlavní je dolar a to devalvace nevyřeší,“ uvádí hlas proti spekulaci o další rychlé a prudké devalvaci ekonom jiné univerzity CAB Ricardo Villasmil. Nečeká ji ani španělský dodavatel a stavitel elektráren Duro Felguera. Podle mluvčího Federica Alvareze de la Balliny se firma jistí měnovým zajištěním a kontrakty v EUR, USD a bolívarech.

Na druhé straně je ale celkový tlak na měny emerging markets a jižní Ameriku zvláště. Mexické peso za poslední tři týdny oslabilo k dolaru o 6 %, brazilský reál o 5 %, dále například jihoafrický rand o 2 % za jediný den. Turecká lira je nejslabší od úvodu roku 2012. Zatímco tyto depreciují, venezuelská měna tuto možnost nemá. „Likvidita z těchto měn mizí, pohyby jsou doslova brutální, lze závratně vydělat nebo vše ztratit během minut,“ uvedl měnový stratég Societe Generale Sebastian Galy.

Jihoamerický region pociťuje odliv investorů a přicházejí akce v regionu dosud nevídané. Brazílie rozhodla o zrušení zdanění zahraničních investic na svém dluhopisovém trhu. Venezuelský ministr financí Nelson Merentes chystá roadshow po Spojených státech i Evropě, kde se bude snažit získat investory pro svou zemi. Poprvé za poslední dekádu?

 

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, FT, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Chystaná schůzka USA-Čína má pozitivní vliv na trhy
    Akciové trhy ve Spojených státech včera uzavřely různorodě. Dow Jones ztratil 0,1 %, S&P 500 posílil o 0,1 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo technologickým firmám (+0,9 %) a energetickým společnostem (+0,6 %). Naopak nejhůře obchodování zakončili, se ztrátou 1,3 %, výrobci nezbytného zboží. Včera se objevila řada zajímavých prohlášení, mezi nimiž byla například chvála amerického prezidenta Donalda Trumpa na probíhající výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál. Postěžoval si však na nedostatečnou angažovanost médií v této oblasti. Dále vystoupil tajemník ministerstva financí Steven Mnuchin, který komentoval dosavadní vývoj obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Dle jeho slov dochází k velkému pokroku v jednání a zdůraznil význam schůzky plánované na příští týden, která má být zcela zásadní. Protipól těmto pochvalným zprávám představuje včerejší projev investora George Sorose v Davosu. Ten se tvrdě opřel do čínského prezidenta Xi Jinpinga a označil jej za „nejnebezpečnějšího nepřítele“. Dle něj USA a Čína aktuálně vedou studenou válku, která se může zvrátit ve válku opravdovou.
  • Chystaná schůzka USA-Čína trhům pomohla
    Americký akciový trh včerejší obchodování uzavřel v ziscích. Negativní náladu na trzích vystřídala pozitivní očekávání v souvislosti s chystanou schůzkou mezi představiteli Spojených států a Číny na konci srpna. Hlavním tématem bude obchodní politika a související dovozní cla. Investoři se tak k této schůzce upínají v naději, že pomůže zamezit vypuknutí obchodní války v plném rozsahu. Průmyslový Dow Jones posílil nejvíce od dubna, a to o 1,6 %. Index S&P 500 získal 0,8 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,4 %. Všechny sektory byly ziskové v širokém rozpětí od 0,3 %, které si připsaly technologické firmy, až po 2 % náležící telekomunikačním společnostem.
  • Chystané sympozium v Jackson Hole. Co se stane s dolarem?
    Letošní sympozium v Jackson Hole bude bezpochyby nejvýznamnější událostí tohoto měsíce. Centrální bankéři, bankéři a analytici budou čelit jedinečnému ekonomickému pozadí, velmi odlišnému od loňského sympozia. Loni činila inflace přibližně 5 % a naprostá většina centrálních bankéřů a politiků věřila, že je dočasná. Předpokládalo se, že problémy v dodavatelských řetězcích, které byly důležitou složkou zvyšující inflaci, přirozeně zmizí.
  • Chystané změny DPH zdraží vodu a léky a zvýší zisky obchodním řetězcům. Budou nejspíše maskovaným zvýšením daně občanům, v rozporu se sliby vládních stran
    Chystané změny daně z přidané hodnoty budou nejspíše maskovaným zvýšením daně. Ministerstvo financí má pravdu v tom, že zamýšlené snížení počtu sazeb DPH, ze tří na dvě, představuje zjednodušení daňového systému. To je kýžené. Jenže způsob, jakým ke snížení počtu sazeb vláda hodlá dospět, zřejmě bude v celkovém efektu daň lidem navyšovat.
  • Chystané zvýšení úrokových sazeb ECB indikuje nákup EURUSD při poklesu
    Vzhledem k (téměř zaručenému) zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB...
  • Chystá se debut prvního spotového ETF Bitcoinu a ETH v Austrálii
    Mezitím co institucionální a investoři v USA pořád netuší, kdy bude první spot Bitcoin ETF schválen USA. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), už znají datum v Austrálii – k tomu dojde 27. dubna 2022.
  • Chystá se historicky největší kontrakt na dodávku bitevníků F-35
    „Pro investory jsou akcie Lockheed Martin zajímavé tím, že se jim daří, když roste napětí ve světě. V minulosti jsme například byli zvyklí, že akcie společnosti Lockheed Martin rostly, když severokorejský režim odpaloval rakety,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Chystá se mix čísel o trhu práce, přináší nervozitu
    Čínský index nákupních manažerů ze sektoru služeb zaostal za odhady, když se v květnu překvapivě zhoršil. Naproti tomu ovšem podle zpráv prezident Biden hodlá poupravit americký zákaz investic do firem, které jsou nějak napojeny na čínskou armádu a trh si slibuje mírnější znění, poté co ten původní zkoumá soud. Co se týče posledních komentářů z Fedu, převládá známá rétorika, přesto se však občas objevují výzvy k začátku debaty o zmírnění měnové podpory, které náladě na trzích moc nepřidávají.
  • Chystá se regulace kryptoměn?!
    Mezinárodní měnový fond (MMF) a Rada pro finanční stabilitu (FSB) syntetizovaly svá politická a regulační doporučení k řešení rizik makroekonomické a finanční stability spojených s krypto-aktivy, včetně těch, která jsou spojena se stablecoiny a decentralizovaným financováním (DeFi). Trh kryptoaktiv, který se objevil před více než deseti lety, zaznamenal značnou volatilitu a složitost, přičemž celková tržní hodnota zažívá dramatické výkyvy. Složitost trhu se rozrostla, protože emitenti kryptoaktiv a poskytovatelé služeb vykonávají širokou škálu funkcí, čímž se zvyšuje propojenost trhů s kryptoaktivami. Stabilní coiny, jejichž cílem je udržovat stabilní hodnotu, se staly ústředními body vzájemného propojení v různých činnostech týkajících se kryptoaktiv. Prokázali však zranitelnost, jak je vidět na turbulencích na trhu v květnu 2022, kdy se odchýlili od svých fixů, což vedlo k většímu napětí na trzích kryptoaktiv. Navzdory růstu a složitosti zůstala přímá spojení mezi kryptoaktivy a systémově důležitými finančními institucemi omezená.
  • Chystá se zlato na rekord?
    Únor byl pro zlato nejlepší měsíc od roku 2016. Drahému kovu se na pozadí války na Ukrajině podařilo zastínit ostatní bezpečná aktiva, jako jsou americký dolar, japonský jen, švýcarský frank a americké státní dluhopisy. Investoři se vážně obávají, že sankce uvalené Západem na Rusko výrazně zpomalí růst světové ekonomiky a přivedou některé země a regiony do recese. A v takových podmínkách měny vůči zlatu ztrácejí.
  • Chytá inflace druhý dech?
    „Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Chytejte padající ostří (ale vemte si na to rukavice z oceli)
    Nick Beecroft, předseda Saxo Capital Markets UK Limited. Hlavní událostí na trzích byl v uplynulém týdnu “bleskový pád...
  • Chytrá a hloupá regulace. Poučili jsme se?
    Často se objevuje otázka, zda není finanční krize důkazem toho, že potřebujeme v...
  • Chytré investování
    Každý, kdo má alespoň trochu zkušeností se správou vlastního portfolia, ví, že neexistuje žádná tajná strategie, která by jen tak generovala vysoké výnosy. Dokonce i vrcholoví manažeři fondů čas od času selhají. Ztráty jsou zkrátka součástí investování. Začínající investoři se musí naučit, jak špatné zkušenosti správně využít v budoucnu. Zatímco velikost portfolia a investiční strategie mohou být různé, existuje celá řada věcí, které by měl každý investor zvážit.
  • Chytré kontrakty POL nasazené v síti Testnet
    Sandeep Nailwail, spoluzakladatel společnosti Polygon, 4. října na Twitteru odhalil, že smlouvy POL byly nasazeny na testovací síti Goerli, a označil toto vydání za významný “krok na cestě k vytvoření Polygonu 2.0”. V souvislosti s nasazením těchto chytrých smluv došlo také k vydání dvou návrhů na vylepšení Polygonu (PIP), PIP-24 a PIP-25.
  • I Ameriku stále drtí inflace. Takže dobré zprávy jsou (nejen) pro bitcoin špatné
    Inflace je stále při síle. Jak v Česku, tak i jinde, třeba v USA. Minulý týden překonala očekávání trhu tuzemská spotřebitelská inflace a podobně trhy zaskočil klíčový ukazatel inflace americké. Tamní jádrová inflace, jež vylučuje kolísavé ceny potravin a energií, má za září hodnotu 6,6 procenta. To je nejvíce srpna 1982.
  • IATA: Globální letecká osobní doprava loni klesla o dvě třetiny
    Globální letecká osobní doprava se v loňském roce kvůli pandemii nemoci covid-19 propadla o 65,9 procenta. Utrpěla tak nejprudší pokles v historii. Oznámilo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).
  • I bankovky mohou přenášet koronavirus. Virus chřipky na nich přežívá až 17 dní, na některých je tolik bakterií jako na záchodovém prkénku
    Současné šíření koronavirové nákazy dost možná povede k významnému omezení, či dokonce úplnému zrušení hotovosti a hotovostních plateb. V době postupu globální pandemie se totiž do popředí dostává otázka hygieničnosti hotovosti. Vzhledem k tomu, že třeba virus lidské chřipky přežívá na bankovkách až 17 dní a zůstává po celou tuto dobu infekční (studie zde), je třeba počítat s tím, že koronavirem, který je vysoce nakažlivý (viz), se lze nakazit právě i manipulací s fyzickými penězi.
  • I bez školného vyjde vysokoškolské studium na půl milionu
    Studium na vysoké škole je pro mnoho lidí velmi důležitou součástí života, která pomůže nasměrovat k budoucímu uplatnění. Podle OECD má v Česku vysokou školu každý čtvrtý člověk, do budoucna se tento poměr bude pravděpodobně zvyšovat. Například v Kanadě má vysokoškolské vzdělání celých 63 % populace starší 25 let. Za univerzitním vzděláním míří v Česku každoročně desítky tisíc mladých lidí, kteří jsou často podporováni rodiči.
  • IBM
    Americká počítačová společnost zaznamenala další, již devatenáctý čtvrtletní pokles tržeb za sebou. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 se tržby ve srovnání se stejným obdobím loňského roku snížily o více než jedno procento na 21,8 miliardy dolarů. Příčinou je silný dolar a slabší prodej klasických počítačových výrobků. Akcie firmy loni přesto překonaly růst indexu Dow Jones i S&P 500.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Purple pivot points