Čtvrtek 18. duben 2024 16:47
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akcie týdne: Walt Disney (09.02.2023)

09.02.2023 18:06  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Iger - Ikona společnosti je opět v akci

Návrat Boba Igera, předsedy představenstva, který za předchozích 15 let ve vedení společnosti Disney přinesl akcionářům výnosy přesahující 550 %, byl na Wall Street přijat pozitivně. Generální ředitel je jakýmsi symbolem "prosperity" a je zodpovědný za silnou část současné podoby společnosti. Ta se však poněkud změnila poté, co se funkce ujal Bob Chapek, který byl v listopadu odvolán. Když jsou peníze "levné", je snadné je utratit. Víceméně tak lze popsat Chapekovo krátké působení.

Masivní rozsah utrácení nakonec zatížil ocenění akcií tváří v tvář peněžně náročnému a ztrátovému proudu a nejistotě ohledně globálního zdraví spotřebitelů, zasaženého inflací. I když byl Iger ve svých prognózách opatrný, v rozhovoru po zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí 2022 nepřipravoval akcionáře na žádné kataklyzma. Naopak, generální ředitel naznačil možnou výplatu malé dividendy za rok 2023 s možností jejího zvýšení v následujících letech. Koneckonců, společnost rostla více než 100 let, proč by měla zaniknout kvůli tomu, že se v ní na čas utratilo příliš mnoho peněz?

Nová objednávka

Igerovi se nelíbila finanční "idylka" divize Disney Media and Entertainment Distribution, do níž patřili "dobří přátelé" bývalého předsedy Boba Capeka. Bob Iger se rozhodl propustit 7 000 zaměstnanců, přičemž se to dotklo především zrušené divize. Iger se chce zbavit zbytečných struktur, které vytvářejí náklady, a učinit je nakonec lépe kontrolovatelnými, což společnosti potenciálně pomůže i v případě, že se ekonomická situace výrazně zhorší. Pozitivní reakce trhů na rozhodnutí o propouštění - to je změna, která se na Wall Street odehrává před našima očima. Úspory se začínají investorům líbit. I Iger vytvořil plán, jak ušetřit 5,5 miliardy dolarů.

Zpět do minulosti

Za 4. čtvrtletí 2022 dosáhla společnost Disney tržeb ve výši 23,51 miliardy dolarů oproti předpokládaným 23,44 miliardy dolarů a zisku na akcii, který překonal očekávání o více než 10 %. Nic však nepřekonalo výsledek ze "starých dobrých" zábavních parků, kde vykázala tržby ve výši 8,1 miliardy USD oproti zisku 3,1 miliardy USD. Společnost Disney si téměř všechny stávající generace spojují s jejím originálním a poutavým obsahem. Iger proto oznámil návrat k ikonickým značkám a základní linii příjmů - parkům a velkým, osvědčeným produkcím. Generální ředitel je zjevně muž s "citem pro obchod". - Brzy pomůže zábavním parkům zpeněžit obrovský úspěch filmu Avatar: Vodní tvor s novými atrakcemi. Disney tak chce znásobit zisky z obsahu, který vybudoval. Avatar není ojedinělým případem. Nejdůležitější věc? Nepřeplácet. Iger nebude šetřit na již ohlášených pokračováních Toy Story nebo Frozen, na kterých bude vyrůstat další nová generace malých dětí. Hodlá se také zaměřit na nejsilnější globální franšízy - Star Wars, Marvels a Pixar Animation Studios. Buďte si však jisti, že Disney bude šetřit všude tam, kde je zisk nejistý.

Streamování není všechno

Společnost Disney+ vykázala obrovskou ztrátu téměř 1,5 miliardy a odliv 2,4 milionu předplatitelů, kterých je nyní 161,8 milionu. Zároveň je Netflix zaznamenal nárůst. Analytici očekávali, že ztráta ze streamování bude nižší a počet předplatitelů vyšší. Podnikání v oblasti streamování s sebou nese riziko vysoké konkurence a "rozmarné volby" spotřebitelů, kteří si mohou vybírat z nabídky více platforem. Iger má zjevně v úmyslu dovést Disney+ k ziskovosti, nastínil však významný plán restrukturalizace a snižování nákladů, kterým zlepšil náladu.

Generální ředitel obratně "hrál" na emoce investorů tím, že vytvořil příběh o streamingu jako o "doplňku" s dlouhodobým potenciálem. Koneckonců, nebyl to streaming, který po desetiletí zajišťoval společnosti ziskovost. 'Nové způsoby' vydělávání peněz nejsou vůbec lepší než staré způsoby. Zvláště v době, kdy je třeba hledat zisky z činností, které nevyžadují velké investice. Najít správný způsob, jak to udělat, je dnes pro společnost Disney velkou výzvou. Silná značka a poptávka po zábavních parcích by však měly pomoci a přesvědčit spotřebitele, aby chtěli "přeplatit" produkty této ikonické společnosti. Často pro štěstí svých vlastních dětí, a to je přece téměř "k nezaplacení", ne?

Závěr

Ačkoli by společnost jistě mohla zasáhnout celosvětová recese, tato ještě není předem vyloučena - alespoň ne v USA. Vzhledem k tomu, že americká ekonomika je velmi silná a severoamerické tržby tvoří naprostou většinu tržeb společnosti Disney, i při výrazném zpomalení v Asii nebo Evropě - lze jen těžko očekávat katastrofu. Předpovědi budoucnosti jsou vždy zatíženy rizikem omylu, protože budoucnost je neznámá, a podíváme-li se na dnešní situaci - Disney může mít před sebou další příležitost k oživení, se zkušeným generálním ředitelem, který se ztotožňuje se společností, a silnou spotřebitelskou základnou. I když alarmující makrodata mohou být varovným signálem, správný kapitán pro takové okolnosti v podobě Boba Igera je na svém místě.

Disney (DIS.US), interval W1. Formace "kříž smrti" v roce 2008 paradoxně předznamenala návrat k rostoucímu trendu. Dnes se oba průměry opět nacházejí v blízkosti průsečíku, což by teoreticky mělo předznamenávat dlouhodobější oslabení, prakticky však jako "zpožděný indikátor" může předznamenávat vyčerpání nabídky. Dnešní otevření ukazuje na úrovně nad 118 USD za akcii. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie týdne - Tencent/Ubisoft (11.08.2022)
    Kdyby mohlo dojít k převrácení negativního sentimentu v oblasti hraní her, došlo by k tomu pouze na domácím nebo i na globálním trhu? Příjde změna z východního pobřeží, v podobě Tencentu, který se začíná neustále roztahovat na evropském trhu M&A? Co víc může mít činský gigant v záloze? Pojďme začít od začátku.
  • Akcie týdne - Tesla (05.01.2023)
    Během první obchodní seance roku 2023 zaznamenaly akcie společnosti Tesla (TSLA.US) dvouciferný pokles v důsledku slabších údajů o dodávkách za 4. čtvrtletí 2022, než se očekávalo. Očekávání trhu byla nafouknuta prohlášeními generálního ředitele společnosti Tesla, Elona Muska, který opakovaně oznámil, že čtvrté čtvrtletí bude "epické".
  • Akcie týdne - Tesla (22.02.2023)
    Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) se minulý týden dostaly pod tlak po zprávě, že software pro plně samořízená vozidla (FSD) bude postupně ukončen. Nicméně slavný výrobce elektromobilů dosahuje dalšího důležitého milníku týkajícího se technologie FSD, a to autonomního řízení, což může být významným impulsem k růstu.
  • Akcie týdne - Tesla (26.01.2023)
    Společnost Tesla včera oznámila výsledky za poslední čtvrtletí a pozitivně překvapila trh. Akcie společnosti ve čtvrtek vyskočily o více než 10 % poté, co generální ředitel Elon Musk uvedl, že společnost by mohla být schopna letos vyrobit 2 miliony vozidel.
  • Akcie týdne - Textron (09.12.2022)
    Americká armáda zadala společnosti Bell Textron (TXT.US) zakázku v celkové hodnotě 1,3 miliardy dolarů na výrobu vrtulníku, který nahradí stárnoucí UH-60 Black Hawk a stane se klíčovou součástí budoucích armádních sil. Informace byla zveřejněna před ministerstvem obrany 5. prosince.
  • Akcie týdne: Uber Technologies (10.02.2022)
    Společnost Uber včera po uzavření Wall Street zveřejnila pozitivní výsledky za Q4 2021. Investory uspokojila nejen čísla za předcházející kvartál, ale překvapil také dobrý aktuální vývoj. Pojďme se nyní na výsledky podívat blíže.
  • Akcie týdne: United Parcel Service (UPS)
    United Parcel Service (UPS.US) je jednou z největších doručovatelských společností ve Spojených státech. Její akcie mají za sebou období velmi slušných zisků. Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí byly hlavním důvodem růstu, když přestavily konkurenceschopnou společnost v období globální obchodní nejistoty. V této krátké analýze se podíváme na tento kvartální report a představíme si transformační proces společnosti.
  • Akcie týdne -Uranium Energy Corporation (25.08.2022)
    Energetické vydírání ze strany Ruska nutí další a další země k diverzifikaci zdrojů energie a návratu k jaderné energii. Německo, USA a dokonce i Japonsko mění své energetické plány, což zvýhodňuje producenty uranu, jako je Uranium Energy Corporation (UEC.US). Akcie společnosti včera posílily o více než 16 % po jednom přelomovém oznámení ze země, která nedávno utrpěla jednu z nejhorších jaderných katastrof v historii.
  • Akcie týdne: Visa
    Společnost Visa nepotřebuje dlouhé představování. Funguje více než 60 let, nicméně pro mnohé by mohlo být zajímavé, že na akciovém trhu se představila až teprve před deseti lety. Cena akcie se od IPO v roce 2008 zdesetinásobila. V této krátké analýze se podíváme na aktuální hospodářské výsledky a společnost srovnáme s jejím hlavním konkurentem - společností Mastercard.
  • Akcie týdne: Walmart
    Walmart je jedním z největších obchodních řetězců, který drží klíčovou pozici v USA po několik desetiletí. Prostředí na trhu se ale mění a tak se společnost musela od klasického kamenného prodeje začít zaměřovat také na online segment.
  • Akcie týždňa: Uber Technologies
    Uber Technologies, najväčšia car-sharingová spoločnosť na svete pripravuje začiatkom mája verejnú ponuku akcií. Uber bude v poradí druhou spoločnosťou z tohto segmentu, ktorá bude debutovať na burze. Ďalšia car-sharingová spoločnosť Lyft, ponúkala svoje akcie 29. marca. IPO spoločnosti Uber bude jedno z najväčších v histórií. V tejto analýza sa pozrieme na obchodný model spoločnosti, príležitosti, výzvy a informácie, ktoré by ste mali vedieť o prvom obchodnom dni.
  • Akcie Uber pod cenou. Firma prodělala přes miliardu.
    Společnosti Uber sice stouply tržby, ale ve výsledku prodělala přes miliardu dolarů. Akcie se na burze obchodují 10 % pod emisní cenou.
  • Akcie Uberu a Lyftu se po novém návrhu amerického ministerstva práce propadly o více než 10 %
    Akcie Uber Technologies Inc. (UBER.US) a Lyft Inc (LYFT.US) se v úterý propadly o více než 10 % poté, co Bidenova administrativa představila návrh, který by mohl donutit společnosti poskytující sdílenou přepravu, aby najímaly řidiče jako pracovníky na plný úvazek spíše než nezávislé zhotovitele.
  • Akcie Uberu jsou pouze pro spekulanty
    Akcie společnosti Uber od květnového primárního úpisu (IPO) poklesly o závratných 40 %. Při pohledu na finanční hospodaření společnosti se ovšem není příliš čemu divit. Společnosti sice rostou tržby a analytici očekávají, že v letošním a příštím roce vzrostou o 15, resp. 33 %, tady ovšem pozitivní příběh končí.
  • Akcie Uberu po hospodárskych výsledkoch prudko vzrástli!
    Spoločnosť Uber Technologies Inc. v utorok vzrástla až o 6,4 % na 34,7 USD po tom, čo tento technologický gigant oznámil svoje zisky a výnosy za Q1, ktoré prekonali odhady analytikov.
  • Akcie Uberu rastú, pretože spoločnosť zlepšuje svoj výhľad
    Akcie spoločnosti Uber (UBER.US) počas dnešného obchodovania vzrástli o takmer 10,0% po tom, čo spoločnosť zverejnila svoj prvý upravený zisk v treťom štvrťroku. Spoločnosť Uber v podaní SEC odhalila, že teraz očakáva výsledky na tretí štvrťrok upravené pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou od straty 25 miliónov dolárov po zisk 25 miliónov dolárov. Tento údaj má za následok výrazné zlepšenie ziskovosti spoločnosti v porovnaní s predtým prognózovanou EBITDA v zápore 100 miliónov dolárov.
  • Akcie Uberu zahájily obchodování propadem až o devět procent
    Akcie amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber Technologies zahájily první den obchodování na newyorské burze propadem až o téměř devět procent. Později ale ztrátu výrazně zmírnily a zhruba po hodině se obchodovaly kolem 44,35 USD za kus. To byl proti ceně z primární veřejné nabídky (IPO) 45 dolarů pokles přibližně o 1,5 procenta.
  • Akcie ukrajinských firem dnes nečekaně prudce rostou. Rusové totiž v panice vyklízejí bojiště
    Akcie ukrajinských firem dnes nečekaně prudce rostou. Akciovým investorům vhání optimismus do žil víkendový postup ukrajinských vojsk. Kritické, nebývalé selhání vojsk ruských, které jej způsobilo, může být totiž známkou hlubších problémů Putinovy armády. O víkendu se objevila také kritika samotného Putinova režimu z okruhů, které mu dosud byly plně oddány, například z řad některých bývalých politiků, dokonce poslanců Dumy, proruských blogerů a různých propagandistů, kteří se válečné a vojenské problematice věnují.
  • Akcie umazávají část svých ztrát
    Akciové trhy se oklepávají ze včerejších výprodejů a korigují předešlé ztráty. Evropský index Stoxx 600 od dopoledních hodin posiluje a několik desítek minut před koncem obchodování přidává půl procenta. Daří se především informačním technologiím (+0,9 %) a finančním domům (+0,8 %). Rovněž v zámoří odstartovaly akcie čtvrteční seanci růstem. Průmyslový Dow Jones přidává čtvrt procenta, S&P 500 0,4 % a technologický Nasdaq si připisuje půl procenta. Nákupní náladě pomohly i zveřejněné statistiky o vývoji amerického HDP za první čtvrtletí roku. Ač se čekala korekce předchozích dat směrem dolů, nakonec nebyla tak výrazná, což mohlo částečně uklidnit obavy investorů o stav americké ekonomiky.
  • Akcie Under Armour přidaly 5 %, trh potěšily data z trhu práce
    Americká ekonomika potvrdila svoji sílu, když počet nově vytvořených pracovních míst v květnu dosáhl 280 tisíc. To byl...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF