Úterý 19. březen 2024 08:19
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Akcie týdne: Visa

06.02.2019 16:16  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Visa (V.US) reportovala 30. ledna hospodářské výsledky
  • Firemní zisky se zdají být imunní vůči inflaci
  • Vedení společnosti upozornilo na rizika roku 2019
  • Analytici téměř bez výjimek doporučují akcie ke koupi
  • Společnost Visa funguje efektivněji než konkurence

Společnost Visa nepotřebuje dlouhé představování. Funguje více než 60 let, nicméně pro mnohé by mohlo být zajímavé, že na akciovém trhu se představila až teprve před deseti lety. Cena akcie se od IPO v roce 2008 zdesetinásobila. V této krátké analýze se podíváme na aktuální hospodářské výsledky a společnost srovnáme s jejím hlavním konkurentem - společností Mastercard.

Visa zvládla výrazně navíšit počet transakcí za poslední dekádu. Její hlavní rival, Mastercard, také vykázal výrazně více transakcí, ovšem nepodařilo se mu růst tak rychle jako Vise. Zdroj: XTB Research, Bloomberg

Hlavní business společnosti Visa má mnohé výhody. Založení nového platebního systému je finančně velmi nákladné a dostat do nového systému stávající obchodníky by se mohlo ukázat ještě jako výrazně složitější. Spíše než volnou konkurenci připomíná tento trh spíše uzavřené odvětví. Po vyčlenění financí na údržbu systému a jeho vylepšování zbývá společnosti dostatek prostředků k distribuci svým akcionářům, případně pak k novým akvizicím. Společnost od svého uvedení na trh zatím pokaždé vyplácela dividendy. Na konci roku 2018 měla Visa téměř 15,9 miliardy dolarů v hotovosti a její zadlužení se pohybovalo okolo 16,6 miliardy dolarů. Výše hotovosti napovídá, že by společnost měla dobře ustát zvyšování úrokových sazeb a zároveň je také dobře připravena na zpomalení globální ekonomiky. V neposlední řadě je třeba zmínit velkou výhodu jejího podnikání. Protože si Visa bere procenta z každé transakce, tak je do značné míry imunní vůči inflaci. Pokud by se tedy zvýšilo tempo růstu cen, tak by úměrně rostly také generované příjmy.


Visa si v posledních deseti letech užívá stabilního růstu. Její zisky sice nevykazují stabilní nárůst, ale stále jsou aktuálně osmnáctinásobné ve srovnání s rokem 2008. Navíc je společnost velmi úspěšná v generování cash flow. Není mnoho společností, které by dokázaly získat okolo 0,6 USD volného cash flow za každý dolar tržeb. Zdroj: Source: XTB Research, Bloomberg

Visa reportovala výsledky za první fiskální čtvrtletí (kalendářní čtvrté čtvrtletí) 30. ledna a překvapila na poli zisku i tržeb. Net-income vzrostl o 17,39 % oproti předchozímu roku na 2,977 miliardy dolarů a tržby vzrostly meziročně o 13,25 % na 5,506 miliardy dolarů. Navíc EPS vzrostly více než zisk  – meziročně o 20,37 % na 1,3 dolaru, a to hlavně díky buyback programům. Objem plateb vzrostl v posledním kvartálu roku 2018 o 11 % a množství transakcí dokonce o 12 %. Celkový objem se přiblížil nadosah 50 miliardové hranice. Společnost zůstává optimistická také ve výhledu na letošní ro. EPS by mělo vzrůst o více než desetinu a podobná čísla by mohl vykázat také růst tržeb. Všimněme si, že za posledních 5 let se Visa pouze jednou netrefila do kvartálního odhadu.


Analytici jsou optimističtí ohledně budoucnosti společnosti. Ze 42 oslovených analytiků doporučuje 37 z nich akcie ke koupi a zbytek zaujímá neutrální postoj. Nikdo tedy v současnosti nedoporučuje prodej. Medián ročního odhadu ceny akcií dosahuje na 161,39 dolarů, což by znamenalo přibližně 13 % růst z aktuálních cen. Source: Bloomberg

Během konferenčního hovoru s investory nicméně vedení společnosti zmínilo některé rizikové skutečnosti, které by mohly negativně ovlivnit její zisky. Na prvním místě bylo zastavení financování vlády, divoký výstup Velké Británie z EU a také obchodní válka s Čínou.

Vybrané finanční ukazatele společnosti Visa (V.US), Mastercard (MA.US), American Express (AXP.US) a Discover Financial Services (DFS.US). Zdroj: XTB Research, Bloomberg

Abychom dobře porozuměli finančním ukazatelům Visy, je dobré je srovnat s odpovídajícími ukazateli společnosti Mastercard. Tyto společnosti jsou v odvětví vypořádání finančních transakcí největší na světě. Vypořádávají více než polovinu všech globálních transakcí (bez započítání Číny). Visa se může chlubit vyššími operativními a ziskovými maržemi v minulém roce. Zároveň byla nejméně zadluženou společností v odvětví v roce 2018. Když se podíváme na efektivní míru zdanění, tak ta byla ve srovnání s ostatními mírně nadprůměrná. Nicméně existuje mnoho oblastí, kde Visa ve srovnání se svými konkurenty září. Visa má nejvyšší tržní kapitalizaci v odvětví. Investoři si více cení zisku Visy ve srovnání s konkurenty, alespoň dle poměru EV/EBITDA. A také je dobré zmínit, že společnost vyčlenuje na investice nejvyšší poměr svého zisku, což by mělo mít pozitivní dopad na její činnost v následujících letech.


Akcie společnosti Visa (V.US) si v posledním kvartálu 2018 prošla určitými poklesy, nicméně od té doby se ji podařilo dobýt většinu ztrát zpět. Cena akcie se nedávno odrazila od zóny supportu mezi 133,60 – 135,20 dolary a mohla by mířit na hladinu 145,50 dolarů, která limitovala cenové pohyby vzhůru v listopadu a prosinci. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie týdne - Spotify Technologies (27.07.2023)
    V posledních dnech se toho hodně děje kolem Spotify Technologies (SPOT.US), švédské společnosti pro streamování hudby kótované v USA. Cena akcií společnosti zažila v poslední době několik volatilních pohybů a tyto pohyby lze zdůvodnit dvěma událostmi - oznámeným zvýšením cen a zveřejněním výsledků za 2. čtvrtletí 2023. Pojďme se blíže podívat na to, co se děje se společností Spotify!
  • Akcie týdne: Square (03.08.2021)
    Zatímco v pondělí americké akciové trhy klesaly, tak společnost Square Inc (SQ.US) přidala desetinu ceny. Americká technologická společnost oznámila akvizici australské společnosti Afterpay, která nabízí finanční služby. Investoři nákup ocenili, protože pomůže společnosti Square zlepšit své prodejní kanály v asijsko - pacifickém regionu. Pojďme se na dohodu podívat blíže.
  • Akcie týdne - Tencent/Ubisoft (11.08.2022)
    Kdyby mohlo dojít k převrácení negativního sentimentu v oblasti hraní her, došlo by k tomu pouze na domácím nebo i na globálním trhu? Příjde změna z východního pobřeží, v podobě Tencentu, který se začíná neustále roztahovat na evropském trhu M&A? Co víc může mít činský gigant v záloze? Pojďme začít od začátku.
  • Akcie týdne - Tesla (05.01.2023)
    Během první obchodní seance roku 2023 zaznamenaly akcie společnosti Tesla (TSLA.US) dvouciferný pokles v důsledku slabších údajů o dodávkách za 4. čtvrtletí 2022, než se očekávalo. Očekávání trhu byla nafouknuta prohlášeními generálního ředitele společnosti Tesla, Elona Muska, který opakovaně oznámil, že čtvrté čtvrtletí bude "epické".
  • Akcie týdne - Tesla (22.02.2023)
    Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) se minulý týden dostaly pod tlak po zprávě, že software pro plně samořízená vozidla (FSD) bude postupně ukončen. Nicméně slavný výrobce elektromobilů dosahuje dalšího důležitého milníku týkajícího se technologie FSD, a to autonomního řízení, což může být významným impulsem k růstu.
  • Akcie týdne - Tesla (26.01.2023)
    Společnost Tesla včera oznámila výsledky za poslední čtvrtletí a pozitivně překvapila trh. Akcie společnosti ve čtvrtek vyskočily o více než 10 % poté, co generální ředitel Elon Musk uvedl, že společnost by mohla být schopna letos vyrobit 2 miliony vozidel.
  • Akcie týdne - Textron (09.12.2022)
    Americká armáda zadala společnosti Bell Textron (TXT.US) zakázku v celkové hodnotě 1,3 miliardy dolarů na výrobu vrtulníku, který nahradí stárnoucí UH-60 Black Hawk a stane se klíčovou součástí budoucích armádních sil. Informace byla zveřejněna před ministerstvem obrany 5. prosince.
  • Akcie týdne: Uber Technologies (10.02.2022)
    Společnost Uber včera po uzavření Wall Street zveřejnila pozitivní výsledky za Q4 2021. Investory uspokojila nejen čísla za předcházející kvartál, ale překvapil také dobrý aktuální vývoj. Pojďme se nyní na výsledky podívat blíže.
  • Akcie týdne: United Parcel Service (UPS)
    United Parcel Service (UPS.US) je jednou z největších doručovatelských společností ve Spojených státech. Její akcie mají za sebou období velmi slušných zisků. Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí byly hlavním důvodem růstu, když přestavily konkurenceschopnou společnost v období globální obchodní nejistoty. V této krátké analýze se podíváme na tento kvartální report a představíme si transformační proces společnosti.
  • Akcie týdne -Uranium Energy Corporation (25.08.2022)
    Energetické vydírání ze strany Ruska nutí další a další země k diverzifikaci zdrojů energie a návratu k jaderné energii. Německo, USA a dokonce i Japonsko mění své energetické plány, což zvýhodňuje producenty uranu, jako je Uranium Energy Corporation (UEC.US). Akcie společnosti včera posílily o více než 16 % po jednom přelomovém oznámení ze země, která nedávno utrpěla jednu z nejhorších jaderných katastrof v historii.
  • Akcie týdne: Walmart
    Walmart je jedním z největších obchodních řetězců, který drží klíčovou pozici v USA po několik desetiletí. Prostředí na trhu se ale mění a tak se společnost musela od klasického kamenného prodeje začít zaměřovat také na online segment.
  • Akcie týdne: Walt Disney (09.02.2023)
    Návrat Boba Igera, předsedy představenstva, který za předchozích 15 let ve vedení společnosti Disney přinesl akcionářům výnosy přesahující 550 %, byl na Wall Street přijat pozitivně. Generální ředitel je jakýmsi symbolem "prosperity" a je zodpovědný za silnou část současné podoby společnosti. Ta se však poněkud změnila poté, co se funkce ujal Bob Chapek, který byl v listopadu odvolán. Když jsou peníze "levné", je snadné je utratit. Víceméně tak lze popsat Chapekovo krátké působení.
  • Akcie týždňa: Uber Technologies
    Uber Technologies, najväčšia car-sharingová spoločnosť na svete pripravuje začiatkom mája verejnú ponuku akcií. Uber bude v poradí druhou spoločnosťou z tohto segmentu, ktorá bude debutovať na burze. Ďalšia car-sharingová spoločnosť Lyft, ponúkala svoje akcie 29. marca. IPO spoločnosti Uber bude jedno z najväčších v histórií. V tejto analýza sa pozrieme na obchodný model spoločnosti, príležitosti, výzvy a informácie, ktoré by ste mali vedieť o prvom obchodnom dni.
  • Akcie Uber pod cenou. Firma prodělala přes miliardu.
    Společnosti Uber sice stouply tržby, ale ve výsledku prodělala přes miliardu dolarů. Akcie se na burze obchodují 10 % pod emisní cenou.
  • Akcie Uberu a Lyftu se po novém návrhu amerického ministerstva práce propadly o více než 10 %
    Akcie Uber Technologies Inc. (UBER.US) a Lyft Inc (LYFT.US) se v úterý propadly o více než 10 % poté, co Bidenova administrativa představila návrh, který by mohl donutit společnosti poskytující sdílenou přepravu, aby najímaly řidiče jako pracovníky na plný úvazek spíše než nezávislé zhotovitele.
  • Akcie Uberu jsou pouze pro spekulanty
    Akcie společnosti Uber od květnového primárního úpisu (IPO) poklesly o závratných 40 %. Při pohledu na finanční hospodaření společnosti se ovšem není příliš čemu divit. Společnosti sice rostou tržby a analytici očekávají, že v letošním a příštím roce vzrostou o 15, resp. 33 %, tady ovšem pozitivní příběh končí.
  • Akcie Uberu po hospodárskych výsledkoch prudko vzrástli!
    Spoločnosť Uber Technologies Inc. v utorok vzrástla až o 6,4 % na 34,7 USD po tom, čo tento technologický gigant oznámil svoje zisky a výnosy za Q1, ktoré prekonali odhady analytikov.
  • Akcie Uberu rastú, pretože spoločnosť zlepšuje svoj výhľad
    Akcie spoločnosti Uber (UBER.US) počas dnešného obchodovania vzrástli o takmer 10,0% po tom, čo spoločnosť zverejnila svoj prvý upravený zisk v treťom štvrťroku. Spoločnosť Uber v podaní SEC odhalila, že teraz očakáva výsledky na tretí štvrťrok upravené pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou od straty 25 miliónov dolárov po zisk 25 miliónov dolárov. Tento údaj má za následok výrazné zlepšenie ziskovosti spoločnosti v porovnaní s predtým prognózovanou EBITDA v zápore 100 miliónov dolárov.
  • Akcie Uberu zahájily obchodování propadem až o devět procent
    Akcie amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber Technologies zahájily první den obchodování na newyorské burze propadem až o téměř devět procent. Později ale ztrátu výrazně zmírnily a zhruba po hodině se obchodovaly kolem 44,35 USD za kus. To byl proti ceně z primární veřejné nabídky (IPO) 45 dolarů pokles přibližně o 1,5 procenta.
  • Akcie ukrajinských firem dnes nečekaně prudce rostou. Rusové totiž v panice vyklízejí bojiště
    Akcie ukrajinských firem dnes nečekaně prudce rostou. Akciovým investorům vhání optimismus do žil víkendový postup ukrajinských vojsk. Kritické, nebývalé selhání vojsk ruských, které jej způsobilo, může být totiž známkou hlubších problémů Putinovy armády. O víkendu se objevila také kritika samotného Putinova režimu z okruhů, které mu dosud byly plně oddány, například z řad některých bývalých politiků, dokonce poslanců Dumy, proruských blogerů a různých propagandistů, kteří se válečné a vojenské problematice věnují.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points