Úterý 19. březen 2024 12:49
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Cena ropy na 130 USD/barel - reaguje na odříznutí od ruských dodávek

09.03.2022 09:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,45

USD/CZK

23,32

EUR/USD

 

1,091

USD/PLN

4,479

Ropa Brent

USD/barel

129,53

Zlato

USD/unce

2046

Aktualizováno

9:01

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sankce proti Rusku dosahují dalšího milníku. Včera USA oznámily pozastavení ruských dovozů ropy a zemního plynu. Částečně se přidala i Velká Británie, která bude postupně snižovat odběr. Evropské státy, které jsou na dodávkách z Ruska více závislé, jako například Německo, se zatím nepřipojily. Tyto informace rozkolísaly cenu ropy. Barel typu brent se obchoduje již za 130 dolarů. Další komodity zaznamenaly ještě větší výkyvy cen, například cena niklu, který Rusko vyváží, vzrostla od minulého pátku o více než 60 % a londýnská burza pozastavila jeho obchodování. Z pohledu ekonomických dat je dnešek klidný. Za zmínku stojí jen zveřejnění inflace v Maďarsku, která měla dle očekávání v únoru zrychlit z 7,9 % na 8,1 %. Důležitá událost ze středoevropského regionu dorazila i včera. Polská centrální banka navýšila hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 3,50 % a překvapila tím trh, který počítal s 50 bazickými body. Důvodem k vyššímu navýšení sazeb mohla být nejen poměrně vysoká inflace (9,2 % v lednu), ale také oslabující zlotý, který v prostředí geopolitických rizik oslabuje a nepomáhá tak tlumit dovezenou inflaci. Zlotý posílil během včerejška přibližně o 0,8 % a aktuálně se pohybuje poblíž 4,90 za euro – před invazí na Ukrajině se pohyboval mezi 4,50 a 4,60.

Od ČNB, která zasedá na konci měsíce čekáme naopak již pouze jemné ladění úrokových sazeb, jelikož banka má před polskými kolegy, co se týče zvyšování sazeb, náskok. Počítáme se standardním hikem o 25 bazických bodů na 4,75 %, přičemž z poslední komunikace ČNB nelze vyloučit ani 50 bazických bodů. Tržní sázky v posledních dnech narůstaly a FRA sazby dokonce zaceňují, že repo sazba bude poblíž 5,4 % na horizontu 6 měsíců. Trh se tak v aktuální situaci obává spíše proinflačního dopadu, nežli zásahu do ekonomiky. Jak negativní ekonomický dopad nakonec bude, určí do velké míry další vývoj sankcí či možných protisankcí. Zatímco ve scénáři, kdy nebude uvaleno embargo na ruský plyn a ropu, počítáme se zpomalením růstu HDP letos zhruba o půl procentního bodu na 3,6 %, při odříznutí ruských dodávek počítáme s krátkodobou recesí. Důvodem je vysoká závislost (nejen) české ekonomiky na přísunu energií z Ruska. Inflace by byla v takovém případě ještě vyšší, nicméně v kombinaci s tvrdším dopadem do ekonomiky by byla reakce ČNB apriori méně průhledná.   

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koruna stejně jako zlotý sestoupila ze slabé úrovně, do které se od vypuknutí války na Ukrajině dostala. Aktuálně se pohybuje poblíž 25,50 EUR/CZK.

Česká míra nezaměstnanosti v únoru ubrala desetinku procentního bodu a dosáhla 3,5 %. Následující měsíce teprve ukážou, jak tuzemský trh práce zareaguje na skokový příliv pracovní síly z Ukrajiny. Výraznější dopad na trh práce ale vzhledem k stále trvajícímu převisu volných pracovních míst neočekáváme. Za celý letošní rok očekáváme míru nezaměstnanosti v průměru na 3,4 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR inflace, EUR zasedání ECB, USA inflace
PÁ: ČR průmysl, zahraniční obchod, USA University of Michigan index                                                                                                                                                                

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Boj s inflací se odkládá na neurčito, trh sází na prudký pokles sazeb
    Dnes vychází v USA únorová inflace. Ta bude jedním z posledních dílků před zasedáním Fedu, které je naplánované na příští týden. Po turbulentním dění v americkém bankovním sektoru ale na výsledné cifře patrně bude záležet méně, než se původně čekalo. Inflační tlaky v americké ekonomice sice setrvávají a meziměsíční růst dosáhne hodnoty okolo 0,4 %. Trh přesto v posledních několika dnech výrazně posunul svá očekávání a namísto původně předpokládaného vrcholu sazeb poblíž 5,8 % nyní očekává vrchol o procentní bod nižší.
  • Ranní okénko - Brexitové drama pokračuje
    Týden zahájí pondělní informace o prosincové spotřebitelské důvěře v eurozóně. Ta se po jarním drtivém propadu stačila během léta zotavit jen částečně a s příchodem druhé vlny pandemie pochopitelně začala opět ztrácet. Poslední údaj z listopadu činil -17,6 bodu a pro prosinec trh očekává přibližnou stagnaci. Naši vídeňští kolegové jsou pak ještě mírně pesimističtější, když vyhlížejí pokles indexu na -18,2 bodů. Vzhledem ke zpoždění mezi sběrem dat a jejich zveřejněním je pak vysoce pravděpodobné, že skutečná nálada evropských spotřebitelů je ještě o něco chmurnější, jelikož průzkum nebude reflektovat nejčerstvější vlnu ekonomických omezení, které před Vánoci přibývají napříč evropskými zeměmi.
  • Ranní okénko - Britská dolní komora Johnsonovi kývla
    Dnes se dozvíme výsledek zářijového ZEW indexu z Německa a eurozóny. V Německu trh vyhlíží obrat v předchozím stoupajícím trendu, když si od složky očekávání slibuje pokles ze srpnových 71,5 na 69,5 bodu. Naopak hodnocení současné situace by se mělo citelně zlepšit přibližně o 9 bodů, což by ovšem znamenalo nadále bídných -72,0 bodu.
  • Ranní okénko - Britský parlament dnes zřejmě schválí brexit
    Poté co členské státy Evropské unie jednomyslně odsouhlasily podobu dohody o brexitu se zdá, že tato dostane zelenou i v britském parlamentu. Tamnímu premiérovi Borisi Johnsonovi se podařilo získat na svou stranu i radikálnější křídlo v rámci konzervativní strany a dnešní hlasování by tak mělo rozvodový taneček formálně završit.
  • Ranní okénko - Březnová data ucelí pohled na první kvartál
    Sada dat HDP ze závěru minulého týdne přinesla příjemné překvapení. Ekonomika ČR se v prvním čtvrtletí propadla o 0,3 % k/k a předčila tak konsensus tržního odhadu (-0,8 % k/k). Povzbudivá by měla být i várka tuzemských ekonomických dat za březen (průmysl a maloobchod) v tomto týdnu. Za poslední dobu jsme si zvykli na záporná čísla, teď už ale lze počítat až s dvouciferným růstem. Půjde však o statistický efekt nízké srovnávací základny z minulého roku, a ne o zlepšení situace. Přeci jen byla ekonomika v březnu nadále zužována restrikcemi.
  • Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem?
    Dnes se dozvíme výsledky březnového průzkumu instituce ZEW ohledně hodnocení aktuální ekonomické situace Německa včetně budoucích očekávání finančních analytiků. V posledních měsících se hodnocení přítomnosti a očekávání budoucnosti zásadně liší, když by se dalo říci, že současný stav je zahalen temnými mraky, především v souvislosti s nízkým růstem ekonomiky, nízkou zahraniční poptávkou, problémy tamního průmyslu, kde například automobilový sektor čelí velké konkurenci v elektromobilitě z Číny.
  • Ranní okénko - Bude dnešních 75bb Fedu posledních?
    Fed dnes s největší pravděpodobností zvýší úrokové sazby o 75bb, čímž se posunou do rozmezí 3,75-4,00 %. Tím ale Fed není u konce. Vysoká a neústupná inflace a odolnost trhu práce jsou argumenty pro pokračování ve zvyšování sazeb. Pokud Fed historie něco učí, tak to, že existuje riziko v předčasném otočení kormidla holubičím směrem.
  • Ranní okénko - Celková a jádrová inflace na rozcestí
    Následující dny nás čeká hned několik důležitých tuzemských dat včetně únorové míry inflace. Nudit nebude ani ekonomický kalendář eurozóny. K jednacímu stolu zasedne ECB a dorazí také údaje z průmyslu. Finanční trh bude nadále bedlivě sledovat růst dluhopisových státních výnosů, který se nevyhnul ani těm domácím.
  • Ranní okénko - Celková inflace v USA stoupla, jádrová jen mírně klesla. Co na to Fed?
    Tržby maloobchodních prodejců v ČR se v reálném vyjádření meziročně snižují bez přestání již rok a půl. Hlavním důvodem stále nízké spotřeby domácností je vysoká inflace, kterou nedokázalo kompenzovat tempo růstu nominálních mezd, a tak si zaměstnanci mohou za své peníze koupit méně statků. Zároveň vzhledem k nejistotě ohledně výše plateb za spotřebu energií či dopadů konsolidačního balíčku na rodinné rozpočty zůstávají Češi ostražití a odkládají zbytné nákupy. Očekáváme, že především z těchto důvodů i v listopadu maloobchodní tržby poklesly, a to zhruba o 2 %. Oživení v maloobchodním sektoru přijde v roce 2024 s tím, jak reálné mzdy domácností po více než dvou letech vzrostou.
  • Ranní okénko - Celní spor EU-USA pokračuje
    Letošní makroekonomický kalendář zakončíme pohledem na stav amerického trhu práce. V týdnu končícím 26. prosince by se na něm podle tržních odhadů mělo objevit 835 tisíc nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, tedy o přibližně 30 tisíc více než v týdnu předchozím. Pokračujících žádostí by pak mělo být evidováno 5,39 milionu, což by také představovalo mezitýdenní nárůst. Na americké poměry astronomické počty nezaměstnaných jsou pochopitelně způsobeny pandemií a jejich předchozí optimistický klesající trend se v poslední době pozastavil úměrně opětovnému zhoršování epidemické situace. Pro srovnání, koncem roku 2019 přibývalo nových žadatelů v jednom týdnu zhruba 220 tisíc, a pokračujících žádostí bylo 1,7 milionu.
  • Ranní okénko - Cena ropy opět roste, EU by mohla odříznout ropu a nechat plyn
    Dnes budou pokračovat jednání na úrovni EU ohledně možných omezení na ruské energie. Z nejbližšího okolí v rámci dne budou vycházet data ohledně stavební produkce a běžného účtu platební bilance v eurozóně. Prudké zvyšování sazeb má na pořadu dne maďarská centrální banka a spíše méně významná data dorazí ze Spojených států. Včera finanční trhy postrašil předseda Fedu Jerome Powell, když uvedl, že v případě potřeby je Fed připravený zvyšovat sazby i o 50 bb a přivést úroky na restriktivní úroveň. Posunul tak očekávání trhů směrem k mírně rychlejšímu zvyšování v rámci tohoto roku, ale ve výsledku neřekl nic, co by se alespoň částečně nečekalo.
  • Ranní okénko - Cenové tlaky na straně nabídky dále polevují
    Dnešní den bude tím nejnabitějším v tomto týdnu, když bude nejdříve v Německu zveřejněn výsledek průzkumu instituce ZEW týkající se hodnocení aktuální ekonomické situace včetně budoucích očekávání finančními analytiky. Současná ekonomická situace je hodnocena stále velmi negativně, kdy trh očekává nejhorší výsledek v rámci tohoto roku a není se čemu divit, jelikož všechny významné instituce predikují v letošním roce pokles německé ekonomiky jako jediné z vyspělých ekonomik. Budoucnost je sice vnímána pozitivněji, jelikož by v příštím roce mělo dojít k oživení největší evropské ekonomiky, ale bude opravdu velmi pozvolné. Rizika jsou značná, německá ekonomika stojí před velkými výzvami a je otázkou, jak se s nimi naši západní sousedé vypořádají, což vzhledem k provázanosti s naší ekonomikou budeme v České republice se zájmem pozorovat.
  • Ranní okénko - Cenové tlaky ve výrobním sektoru sílí
    Týden zahájíme německým Ifo indexem pro měsíc únor. Trh ani RBI nepočítá s výraznějším pohybem jak v subindexu hodnocení aktuální situace, tak ani ve vpředhledící složce. Důvodem je, že index slučuje data ze sektoru služeb i průmyslu, jejichž protichůdný vývoj by měl konečný výsledek vybalancovat.
  • Ranní okénko - Cenový PCE index tažen nabídkovými i poptávkovými vlivy
    Závěru týdne budou dominovat data z USA. Dorazí dubnová statistika osobních příjmů a výdajů a cenový index PCE – centrální bankou preferovaný ukazatel inflace. Trh bude dále bedlivě sledovat dění v tamní politice. Prezident Biden předloží návrh rozpočtu na příští rok, který bude obsahovat rekordně vysoké výdaje. Nicméně finální verze rozpočtu je ještě vzdálena. Lze očekávat opozici mezi republikány. Evropský kalendář nabídne sentiment a inflační očekávání.
  • Ranní okénko - Ceny německých výrobců rekordně vzrostly
    Před necelou hodinou zveřejnil německý statistický úřad údaj o zářijovém vývoji cen výrobců. Ty překvapily výrazně větším zdražením. Meziměsíčně přidaly 2,3 % po srpnových 1,5 %, přičemž se čekal růst o 1,1 %. Meziročně jsou tak na 14,2 % z 12,0 %. Největší podíl měly ceny energií. Pro ČR je to signálem, že ceny importu v dohledné době nepoleví. Dále nás dnes čeká finální číslo pro zářijovou spotřebitelskou inflaci v eurozóně. Ta měla dosáhnout na meziročních 3,4 %, nejvýše od roku 2008. Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a potravin, ale měla činit 1,9 %, což je ale také nejvíce od roku 2008. Nicméně nižší jádrová, než celková inflace naznačuje, že ve srovnání s vývojem v Česku hrají v eurozóně přímo v ekonomice „vytvořené“ poptávkové cenové tlaky prozatím menší roli a vyšší inflace odráží spíše externí s covidem spojené nákladové faktory, jako růst cen energií a pohonných hmot, zdražování výrobního materiálu, či reakce německé vlády (dočasné snížení sazby DPH a její následné navrácení na původní úroveň). Obě míry inflace (jádrová i celková) se přitom v eurozóně odrážely na začátku roku od podobně nízké úrovně poblíž nuly.
  • Ranní okénko - Ceny německých výrobců vyhnaly extrémně vysoko energie
    Ani dnešek toho z pohledu ekonomických dat moc nenabídne. V Německu byly dnes ráno zveřejněny ceny výrobců za říjen, které stejně jako v případě ČR překvapily výrazně silnějším nárůstem. Další údaje dorazí jen z regionu, kde polský statistický úřad vydá data o zaměstnanosti a růstu mezd. Jedná se o důležitý údaj, jelikož právě Polsko společně s Maďarskem a Českem zažívá zvýšené inflační tlaky, které utahující se trh práce může dále podporovat. Výhled vývoje inflace vypadá pro region obdobně: inflace se do konce roku či začátku 2022 zvýší, se zpomalováním počítáme až ve druhé polovině roku.
  • Ranní okénko - Ceny průmyslových výrobců napoví o dalším směřování německé ekonomiky
    Dnes bude v Německu zveřejněna statistika cen německých výrobců. Tento ukazatel v měsíci dubnu nečekaně mírně vzrostl ve srovnání s měsícem března. Mělo by se jednat ale pouze o odchylku od trendu a v květnu by se ceny německých výrobců měly navrátit na sestupnou dráhu. Trh očekává v průměru pokles o 0,7 %. Květnové srovnání letošního a minulého roku přinese další zvolnění nabídkových cenových tlaků, kdy ceny průmyslových výrobců by se měly dostat pod 2 %. To jsou zajisté dobré zprávy z pohledu snižování německé inflace potažmo inflace celé eurozóny.
  • Ranní okénko - Ceny průmyslových výrobců v eurozóně se rychle blíží k 20 %
    Ceny výrobců v eurozóně by měly za říjen vykázat další svižný růst. V meziročním srovnání se dostanou do blízkosti 19 %, aktuálně jsou na 16 %, již tak rekordní úrovni. Z eurozóny a posléze i z USA dorazí informace z trhu práce – v eurozóně se dozvíme míru nezaměstnanosti za říjnové období a na druhé straně oceánu vyjde týdenní statistika o počtu nových a pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Finanční trh se od prvních zpráv o nové variantě Covidu v závěru minulého týdne již zklidnil. Česká koruna již stihla oproti euru sestoupit ze slabší úrovně okolo 25,70, kam ji obavy ze zhoršení pandemie vyhnaly. Aktuálně se obchoduje za 25,46 za euro, zhruba stejně jako v polovině uplynulého týdne. V posilování pokračovaly i měny regionu – polský zlotý a maďarský forint.
  • Ranní okénko - Ceny průmyslových výrobců v eurozóně zůstávají utlumené
    Dnešek nenabízí z české ekonomiky žádné události, dochází ovšem k posunu tabulky PES na třetí stupeň, což mimo jiné znamená otevření obchodů a služeb. Naši pozornost tak obrátíme k dění v eurozóně a USA.
  • Ranní okénko - Ceny ve výrobě v USA dokreslí pohled na inflační tlaky
    Dnes bude zveřejněn zápis z posledního zasedání ECB a ceny průmyslových výrobců v USA, které doplní včera zveřejněnou statistiku cen spotřebitelských. Očekávané vzedmutí inflace dorazilo v plné síle a nárůstem o 0,8 % m/m překonalo tržní odhad (0,2 % m/m). Akciové trhy reagovaly korekcí dolů, výnosy amerických dluhopisů vzrostly a dolar posílil vůči euru i koruně. Průmyslová výroba v eurozóně zaostala za očekáváními.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank