Úterý 19. březen 2024 12:35
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Day trading: Vše, co musíte znát + 7 extra tipů pro vaše lepší intradenní obchodování!

23.12.2020 14:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Intradenní obchodování neboli day trading, je jednou z nejpopulárnějších a nejvíce vzrušujících forem obchodování. Nabízí ty nejrychlejší možné zisky a dostatek obchodních příležitostí téměř každý den. Day traderům často stačí i jen několik minut k tomu, aby dokázali svůj účet velmi zajímavě zhodnotit, přičemž se nevystavují riziku, které vzniká, když držíte otevřenou pozici přes noc.

Zajímá vás aktivní styl obchodování, kdy reagujete na aktuální vývoj na trhu? Hledáte zajímavou obchodní metodu, která je vhodná i pro menší účty? Vítejte ve světe day tradingu!

V článku si představíme, co je day trading a jaká jsou jeho specifika. Podíváme se na trhy, které lze intradenně obchodovat, a uvedeme hlavní výhody a nevýhody intradenního obchodování.

Nakonec vám prozradíme  7 extra tipů, které mohou zlepšit vaše obchodování ještě dnes!

Co se dozvíte:

  1. Co je day trading?
  2. Které trhy jsou pro day trading vhodné?
  3. V které fázi dne obchodovat?
  4. Je možné intradenní obchodování akcií a opcí?
  5. Jaké výhody day trading přináší?
  6. Hlavní nevýhody day tradingu?
  7. Extra tipy,  jak se stát lepším intradenním obchodníkem

Co je day trading?

Jedná se o styl obchodování, kdy nedržíme otevřené pozice přes noc. Na rozdíl od swingového obchodování tedy k otevření a uzavření obchodní pozice dochází ve stejný den.

Day trader vstupuje do pozice jen když vidí příležitost a v obchodu zůstává jen po nezbytnou dobu, aby co nejvíce omezil možná rizika. Na druhou stranu mu nevadí opětovně vstupovat do pozic nebo udělat více obchodů za den, pokud se objeví zajímavá příležitost.

Intradenní obchodování je často založeno spíše na technické analýze. Není to tak, že by fundamentální analýza nebyla důležitá, ale day trader často reaguje na aktuální vývoj ceny. Nižší timeframe a cenové patterny tak často mají přednost před dlouhodobým vývojem a predikcí.

Intraday trading je založen na obchodování spíše malých cenových pohybů. Je tedy vhodný i pro tradery s menšími obchodními účty, jelikož day trading strategie lze často obchodovat s malým riskem na obchod.

Které trhy jsou pro day trading vhodné?

Existuje mnoho trhů, které lze intradenně obchodovat. Často záleží na obchodním stylu a preferencích obchodníka. Jako day tradera by vás ale měly vždy zajímat trhy s dostatečnou likviditou.

Co je likvidní trh?

Likvidní trh je takový, kde je dostatečná poptávka i nabídka a aktivně se zde obchoduje. Pokud je dostatek obchodníků, kteří jsou ochotni na různých cenách nakupovat a prodávat, znamená to pro vás, že byste neměl mít větší problém nakupovat nebo prodávat za vámi požadovanou cenu, a to bez zbytečných skluzů v plnění.

Pokud je trh likvidní, neměl by být větší problém najít protistranu k vašemu obchodu. Likvidita se měří pomocí volume, což je ukazatel, který nám říká, kolik kontraktů bylo zobchodováno za určitý časový úsek.

Tyto údaje o jednotlivých kontraktech jsou dostupné na stránkách příslušné burzy a je vždy dobré se ujistit, že námi vybraný trh je skutečně likvidní.

Druhý ukazatel, který by měl každý intradenní obchodník sledovat, je volatilita.

Co je volatilní trh?

Pro day trading je důležité, aby se trh tzv. hýbal. Pokud cena nevytváří žádné pohyby, je pro day tradera prakticky nemožné v daném trhu profitovat. Volatilita nám vyjadřuje dravost trhu.

Pokud se trh dostatečně hýbe a vytváří velké cenové pohyby, znamená to, že nabízí možnost v rámci intradenního obchodování vydělat peníze. A to často i ve velmi krátkém časovém úseku.

Jedná se ale o dvojsečnou zbraň. Vysoká volatilita přináší i vysoké riziko. Pokud cena vytváří prudké pohyby, znamená to, že se může pohybovat i směrem proti vaší otevřené pozici. Ve vysoce volatilním trhu je možné rychle vydělat peníze, ale také peníze rychle ztratit.

Někteří obchodníci preferují vysoce volatilní dravé trhy, jiní preferují trhy klidnější. Vše záleží na vaší strategii a obchodním přístupu.

Většina day traderů se tedy soustředí na trhy, kde se aktivně obchoduje a které vytváří dostatečné cenové pohyby. Oblíbené jsou v tomto směru zejména akciové indexy, futures a forex. Jedná se o trhy, které zpravidla nabízí mnoho intradenních příležitostí.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

V které fázi dne obchodovat?

Jak už bylo řečeno, intradenní obchodník by měl vyhledávat trhy s dostatečnou likviditou a volatilitou. Je ale důležité si uvědomit, že tyto dva klíčové faktory se na jednotlivých trzích v různých fázích dne liší.

Day trader by se tedy měl zajímat o obchodní hodiny jednotlivých burz, zejména o hlavní obchodní seanci. Například hlavní obchodní seance na americkém akciovém trhu začíná v 15:30 a končí ve 22:00 středoevropského času.

Obchodovat lze i před touto hlavní seancí v tzv. premarketu. Ten začíná už v 10:00. Aftermarket začíná po hlavních obchodních hodinách a končí pro většinu akcií v 01:00 v noci.

Právě obchodování mimo hlavní obchodní hodiny má svá specifika, kdy na trhu často chybí potřebná likvidita, a navíc obchodník smí používat jen určité obchodní příkazy.

Čtěte také >>Je možné obchodovat mimo běžné obchodní hodiny?

Jednou z nejzajímavějších fází dne je pro intradenní obchodníky zejména začátek hlavní obchodní seance. Často se jedná o nejlikvidnější a nejvolatilnější fázi obchodního dne.

Zejména první minuty hlavní obchodní seance mohou být divoké. Agresivní obchodníci se často soustředí jen na první obchodní hodinu, kdy profitují na velkých cenových pohybech. Konzervativnější tradeři se naopak otevírací fázi vyhýbají a čekají, až se trh uklidní a zvolí si svůj směr.

Pokud ale dokážete rozpoznat specifika jednotlivých fází obchodního dne a využít je ve svůj prospěch, budete o krok napřed před ostatními.

Je možné intradenní obchodování akcií a opcí?

Pokud se rozhodnete pro day trading akcií a opcí, je to samozřejmě možné, ale je důležité si uvědomit jistá omezení, zejména pokud je váš obchodní účet menší než $ 25,000.

V takovém případě se na vás vztahuje Pattern Day Trader (PDT) pravidlo. Obchodník smí udělat jen 3 intradenní obchody v rozmezí 5 obchodních dnů. V případě, že toto pravidlo, poruší, může být jeho účet dočasně zablokován až na 90 dní.

Pro klienty LYNX máme podrobné vysvětlení tohoto pravidla a také návod, který vám pomůže zjistit, zda se na vás toto pravidlo vztahuje:

Čtěte také >>Pravidla pro intradenní obchodování

Pokud se rozhodnete pro intradenní obchodování akcií, je důležité si připomenout, že i zde existují jistá specifika, zejména pokud se jedná o short selling (prodej nakrátko).

U některých akciových titulů, zejména u těch s nižší tržní kapitalizací, není samozřejmostí, že jdou vždy jednoduše obchodovat na stranu short. Abyste mohli prodat akcie, které nevlastníte, je nutné, aby vám je někdo „vypůjčil“. Může se ale stát, že ve chvíli, kdy se rozhodnete pro prodej na krátko, nejsou dané akcie zrovna k dispozici.

Čtěte také >>Short selling akcií u LYNX

Kvalitní broker by vám měl umožnit shortování širokého spektra akcií. Někteří brokeři nabízejí akcie k prodeji na krátko za poplatek, kdy si akcie na daný den jednoduše zarezervujete. U LYNX žádný takový rezervační poplatek neplatíte a pokud jsou akcie k shortování k dispozici, můžete je využít.

Ať už se tedy pro váš day trading rozhodnete pro jakýkoliv trh, vždy se prosím ujistěte, že se daný trh aktivně obchoduje a nabízí dostatečné příležitosti pro vaši strategii.

Jaké výhody day trading přináší?

Každý intradenní obchodník vám řekne své osobní důvody, proč se pro tento styl tradingu rozhodl, nicméně vám přinášíme ty hlavní výhody, které day trading přináší.

Klidný spánek intradenních obchodníků

Hlavní výhodou intradenního obchodování je klidné spaní. Jak už bylo řečeno, day trader otevírá a uzavírá své obchody ve stejný obchodní den. Nedrží pozice přes noc. To je nesporná výhoda.

Trh mimo hlavní obchodní hodiny často postrádá potřebnou likviditu, a navíc během vašeho spánku může dojít k významným událostem nebo tržním pohybům, které by vás následující den mohly nepříjemně překvapit v podobě gapů.

Při day tradingu otevíráme obchodní pozice jen na nezbytně nutnou dobu, abychom eliminovali rizika nežádoucích událostí a tržních pohybů.

Day trading jako šance pro obchodníky s malými účty

Intradenní obchodování je zajímavou příležitostí pro obchodníky s malými účty, protože často nabízí obchodní příležitosti, které lze zobchodovat i s poměrně malým riskem.

Day trader si může dovolit ten luxus precizně časovat své vstupy tak, aby jeho risk byl co nejmenší. Jelikož se soustředíme hlavně na krátkodobé pohyby, je jasné, že v těchto krátkých časových úsecích i cena osciluje méně a do obchodů lze vstupovat s úzce nastaveným stop-lossem.

Intradenní obchodování vám často umožní obchodovat i trhy, které byste si při swingovém obchodování se svým money managementem nemohli dovolit.

Intradenní marže

Intradenně lze obchodovat mnoho trhů, ale zpravidla se obchodují trhy, které v sobě mají tzv. margin, tedy určitou páku.

Day trader pracuje v rámci obchodní seance s intradenní marží, která je menší než overnight marže, a proto tedy day trading vyžaduje nižší kapitálové nároky než obchodování swingové či poziční, kdy byste byli nuceni držet pozice přes noc.

Dostatek obchodních příležitostí

Day trading zpravidla přináší nespočet obchodních příležitostí každý den. Obchodník, který se soustředí na krátkodobé cenové pohyby, dokáže často zobchodovat mnohonásobně více příležitostí než swingový obchodník, který nezřídka musí na tu správnou příležitost čekat několik dnů až týdnů.

Hlavní nevýhody day tradingu?

Každý styl obchodování má své výhody a nevýhody. Různým obchodníkům také vyhovují různé přístupy, což je dáno jejich povahou a obchodní strategií. Samozřejmě i intradenní obchodování má své nevýhody a specifika, na které je dobré být dostatečně připravený.

Daytrading - psychická náročnost

Day trading je časově náročný

Ohledně časové náročnosti intradenního obchodování koluje spousta mýtů. Často se uvádí, že tento styl obchodování nevyžaduje tolik času, protože se jedná o krátkodobé obchody. To je ale daleko od pravdy.

Přestože samotný obchod může trvat jen několik minut, stojí za ním často spousta příprav a analýz. Day trader musí každý den zanalyzovat konkrétní obchodní příležitosti a připravit si plán.

Pokud se věnujete swingovému obchodování, své obchody zřejmě často plánujete po ukončení obchodní seance a poté už jen zadáváte příkazy na další obchodní den, pokud odhalíte obchodní příležitost.

U day tradingu je to ale jiné. Zde musíte trhy intenzivně pozorovat a na příležitost čekat, protože nevíte, kdy přesně se šance na váš obchod objeví. Day trader tak často tráví hodiny denně před monitorem, kdy čeká na svou šanci v trhu profitovat.

Intradenní obchodování je tedy nejen časově náročné, ale vyžaduje i vaši plnou pozornost a soustředěnost.
Proto je dobré zvážit, zda je takový styl obchodování pro vás vhodný, zejména pokud máte vlastní zaměstnání nebo jiné povinnosti, které vám neumožňují věnovat trhům dostatečnou pozornost.

Psychická náročnost intradenního obchodování

Každý day trader vám potvrdí, že jde o psychicky náročný styl obchodování, který vyžaduje rychlé reakce a rozhodování.

Frustrace z neziskových dnů

Tento styl tradingu vyžaduje vaši maximální pozornost a koncentraci, a to často po několik hodin v kuse. To je samo o sobě dost fyzicky i psychicky náročné. Navíc spousta obchodníků pak dostává falešný pocit, že za vynaložené úsilí a čas by měli být zaplaceni v podobě ziskového obchodu.

Pokud se ziskový obchod nedostaví, nebo dokonce po takto náročném dni zaznamenáte ztrátu, často se dostaví frustrace.

Nedostatek disciplíny a přeobchodování (over trading)

Přestože každý obchodník by měl mít svůj jasně daný obchodní plán s konkrétními pravidly vstupů a výstupů, zejména pro day tradery je často výzva se tohoto plánu držet.

Prvním problémem je fakt, že na obchodní rozhodnutí máme při day tradingu často jen pár minut nebo dokonce sekund a daná rozhodnutí činíme pod vlivem emocí.

Navíc spousta obchodníků postrádá schopnost obchodovat opravdu jen ty signály, které jim jejich strategie dovoluje. Zejména, pokud u grafů tráví spoustu času.

LYNX Webinář: Intradenní obchodování, díl 1: Úvod do daytradingu, představení order flow

Často se stává, že intradenní obchodníci hledají obchodní příležitost tam, kde není, popřípadě se z dlouhé chvíle pokouší o obchody, které neodpovídají jejich strategii a money managementu. Důvodem je mylné očekávání, že bychom měli udělat ziskový obchod nejlépe každý den.

Swingoví obchodníci mají tu výhodu, že se na svou příležitost často mohou dostatečně připravit a pokud v daném obchodu ztratí, často uběhne i několik dnů, než se objeví příležitost nová. Do nové pozice tak opět vstupují vyrovnaní a s čistou hlavou.

Čtěte také >>Obchodování Futures: Průvodce & odpovědi na 10 zásadních otázek

Day trading ale mnohokrát nabízí několik obchodních příležitostí velmi rychle za sebou a stává se, že vstupujeme do další obchodní pozice, aniž by ještě opadly emoce z obchodu předešlého.

Pokud byl poslední obchod ziskový, může vítězná euforie způsobit neopatrnost a příliš riskantní obchod. Jestliže jsme utrpěli ztrátu, může se stát, že si ze strachu z dalšího neúspěchu necháme ujít jinak ziskový obchod.

Ztráta také často vede k tomu, že se snažíme ztracené peníze opět získat nazpět a za tímto účelem porušujeme svojí strategii a obchodní pravidla. Naše emoce nás tak často vedou k přeobchodování a ke špatným obchodním rozhodnutím.

Day trading a skluzy v plnění (slippage)

Skluz v plnění je situace, kdy je váš vstup nebo výstup z pozice vyplněn za jinou než plánovanou cenu. Často se tak stává na trzích se zvýšenou volatilitou.

Ačkoliv se tomuto skluzu nevyhnete téměř na žádném trhu, jako day trader musíte tomuto jevu věnovat zvýšenou pozornost.

Pokud například hodláte nakoupit akcie Apple a držet je po dobu několika měsíců či let, slippage 3 ticků asi nebude mít na váš obchod velký vliv.

Pokud se však AAPL pokusíte zobchodovat inradenně a cílíte například jen na zisk 10 ticků za akcii, podobný skluz v plnění může mít vliv na váš obchod a dlouhodobou výkonnost vaší strategie.

Omezený počet trhů, které lze intradenně obchodovat najednou

Day trading opravdu nabízí nespočet obchodních příležitostí každý den na mnoha různých trzích, ale každý obchodník ví, že existuje jen určitý počet trhů, které je schopen sledovat najednou.

Intradenní obchodování je velmi intenzivní a vyžaduje plnou pozornost, abychom byli schopni činit správná a rychlá obchodní rozhodnutí. Musíme bedlivě cenový graf pozorovat a k tomu máme pořád jenom dvě oči a jednu hlavu. Někteří obchodníci sledují grafů více najednou, jiní se soustředí pouze na jeden graf.

Zejména pro začínající obchodníky platí, že méně je někdy více. Zapomeňte na představu, že budete efektivně obchodovat 20 trhů najednou. To si mohou občas dovolit swingoví obchodníci, ale jako day trader musíte každému trhu věnovat čas a extra pozornost.

Kvalitní technologické zázemí

Rychlé a stabilní internetové připojení je pro day tradera otázkou života a smrti. Není nic horšího, pokud vstoupíte do pozice a ztratíte internetové připojení.

Nemusíte vlastnit žádný superpočítač, ale vždy se ujistěte, že je dostatečně rychlý a kompatibilní s vaší obchodní platformou. Jak už jsme si řekli, jako day trader musíte obchodované trhy pozorně sledovat, a proto mnoho obchodníků používá extra přídavné monitory a obrazovky, které jim umožňují obchodovat více trhů najednou.

Pro kvalitní intradenní obchodování se proto vyplatí zainvestovat do nákladnějšího vybavení, což zejména pro začínající tradery může být problematické. Nejedná se ale samozřejmě o podmínku a začít obchodovat se dá i na obyčejném notebooku, jen to chce počítat s určitými omezeními.

Nutnost kvalitního brokera a obchodní platformy

Kvalitní broker je pro intradenního obchodníka důležitým partnerem a podílí se na jeho úspěchu. Vždy je samozřejmě dobré porovnat jednotlivé nabídky a poplatky a vybírat si dle toho, co nejvíce vyhovuje vašemu stylu obchodování.

Day trader by ale od svého brokera měl požadovat zejména rychlý a kvalitní zákaznický servis. Kvalitní broker svým klientům poskytuje možnost přímého telefonického spojení a rychlou odbornou pomoc díky zákaznickému chatu. Pokud se během svého obchodování dostanete do nesnází, musíte mít jistotu rychlé pomoci od vašeho brokera.

Kvalitní broker by také měl nabízet stabilní obchodní platformu s pokročilými nastaveními, které při intradenním obchodování oceníte. Intuitivní a rychlé ovládání, dostatek obchodních příkazů, možnost zobrazení různých grafů a důležitých indikátorů.

Platformy, které mohou být dostačující pro swingové obchodování, mohou být pro intradenní obchodování nevhodné, proto se vždy s obchodní platformou detailně seznamte a informujte se u svého brokera na nabízené možnosti, případně na možnost připojení externích obchodních platforem jako například Ninjatrader či Sierra Chart.

Extra tipy,  jak se stát lepším intradenním obchodníkem

Day trading je jednou z nejrychlejších forem obchodování. Uvidíte, že není problém udělat desítky obchodů týdně a stovky obchodů měsíčně.

Proto je ale důležité hned od začátku vaší kariéry intradenního obchodníka k tomuto stylu přistupovat zodpovědně a vybudovat si dobré návyky.

Přinášíme vám 7 jednoduchých tipů, které by vám měly pomoci na vaší cestě za stabilními zisky a které mohou zlepšit vaše obchodování ještě dnes.

 

Méně je na začátek rozhodně více

Spousta začínajících day traderů dělá tu chybu, že se snaží zobchodovat téměř každý pohyb na co největším počtu trhů. Ze začátku si vyberte 1 až 3 trhy, na které se zaměříte.

Snažte se pochopit, jak se chovají, sledujte jejich grafy a snažte se aplikovat jednu obchodní strategii. Nikdo neříká, že časem nemůžete obchodovat více strategií na více trzích, ale důležité je začít pomalu a postupně.

V jednoduchosti obchodní strategie je síla

Mějte na paměti, že jako day trader budete muset dělat rychlá rozhodnutí. Je tedy důležité, abyste naplno rozuměli své obchodní strategii. Ta by měla být jednoduchá a lehce obchodovatelná.

Dnešní obchodní platformy nabízí nepřeberné množství indikátorů a pomůcek, které vám mohou ulehčit obchodní rozhodnutí. Spousta traderů ale dělá tu chybu, že svou strategii zbytečně komplikují.

Čtěte také >>13 nejoblíbenějších technických indikátorů

Složitá strategie založená na mnoha indikátorech často vede k tomu, že než zanalyzujeme, zda se v trhu opravdu nachází obchodní příležitost, ideální podmínky pro vstup do pozice mohou být už dávno pryč.

Říká se, že každý obchodník by měl být schopen vysvětlit svojí strategii a obchodní metodu v několika větách. Čím jednodušší a srozumitelnější vaše strategie bude, tím lépe se vám bude obchodovat.

Nepodceňujte backtestování a paper trading

Backtestování je metoda, kterou obchodníci používají k nalezení svého obchodního stylu a strategie. Je založená na analýze historických dat.

Ačkoliv historická data a obchody nevypovídají nic o tom, jak se dané strategii bude dařit v budoucnosti, slouží backtesting k tomu, aby si obchodník osvojil obchodní strategii a seznámil se s jejími základními charakteristikami.

Čím více obchodů při svém backtestu provedete, tím lépe pro vás. Dobré je také backtestovat rozdílné roky a období, protože trhy se v různých letech nebo fázích roku vždy chovají trochu jinak. Aby byla vaše strategie úspěšná, měla by obstát v rozdílných podmínkách.

Paper trading je pak metoda, kdy obchodník testuje svojí strategii v reálném čase na aktuálních grafech, ale pořád se jedná o pozorování a analýzu bez zadaných obchodních příkazů.

Paper trading je jakási poslední přípravná fáze před živým obchodováním, kdy si day trader osvojuje svojí strategii a seznamuje se s obchodní platformou a reálnými pohyby cen.

Backtestování i papertrading jsou zejména pro začínající intraday obchodníky důležité, ale tato fáze by neměla trvat příliš dlouho.

Je nutné plynule a opatrně přejít na reálné obchodování, protože teprve zde se naplno projeví vaše emoce, které souvisí s riskováním skutečných peněz.

Plánujte své obchody a dodržujte svůj plán

Pro každý obchod mějte předem vytvořený plán a scénáře, jak postupovat. Než vstoupíte do pozice, měli byste mít ujasněno, jak velký bude váš risk, kde se bude nacházet váš stop-loss a kde budete vybírat váš zisk.

Naplánované obchody jsou kontrolované obchody. Konkrétní plán pro každý obchod vám pomůže dodržovat vaší strategii a zachovat si disciplínu.

Veďte si obchodní deník

Obchodní deník je důležitou pomůckou každého zodpovědného obchodníka. Je to záznam všech vašich provedených obchodů. Jedná se o zpětnou vazbu vašeho obchodování. Je důležité vědět, jaké obchody jste v minulosti učinili, co vás k nim vedlo a jak probíhaly.

Vaše vlastní obchody jsou tím nejlepším studijním materiálem, který vám pomůže se posunout dále. Na základě získaných údajů můžete odhalit vaše silné a slabé stránky a pracovat na zlepšení vaší strategie.

Jakým stylem si záznamy povedete, je čistě jen na vás, ale správný obchodní deník by měl obsahovat alespoň tyto údaje.

• Obchodovaný trh
• Datum a čas vstupu
• Typ pozice (long nebo short)
• Velikost pozice
• Vstupní cena
• Plánovaný stop loss
• Plánovaný profit target
• Datum a čas výstupu
• Výstupní cena
• Realizovaný zisk či ztráta

Toto jsou jen základní údaje, které by váš obchodní deník měl obsahovat, ale fantazii se meze samozřejmě nekladou. Mnoho obchodníků si deník doplňuje o obrázky konkrétních obchodů a krátký komentář, proč se do obchodu rozhodli vstoupit a z jakého důvodu se pozici rozhodli uzavřít.

Někteří nezapomínají ani na psychologický aspekt a zaznamenávají si, v jakém rozpoložení se v danou chvíli nacházeli, případně jaké emoce či stres během obchodu prožívali.

Pro jednoduchý obchodní deník vám postačí excelová tabulka, případně textový editor. Existují i sofistikovanější řešení rozšířené o nejrůznější analýzy jako například tradervue.

Čím dříve si obchodní deník začnete vést, tím lépe pro vás. Pomůže vám poučit se z vlastních chyb a zlepšit vaše obchodování.

Pravidlo „třikrát a dost“

Day trading je vzrušující v tom, že často nabízí možnost velmi rychlých zisků. Bohužel stejně tak rychle můžete utržit i ztrátu.
Často se dostanete do situace, kdy si na vybraném trhu pečlivě naplánujete svůj obchod přesně dle vaší strategie, ale obchod skončí ztrátou. O chvíli později se naskytne podobný vstupní signál, ale obchod opět skončí v mínusu.

Série rychlých ztrát za sebou je často velmi frustrující. Obchodníkem začnou cloumat emoce, které mají negativní vliv na jeho rozhodování. Pro takovou situaci je zde pravidlo „třikrát a dost“.

Pokud vaše hypotéza třikrát po sobě nezafungovala a trh se vždy vydal proti vám, nebojujte s ním. Nesnažte se mít za každou cenu pravdu.

Je možné, že dnes prostě nemáte svůj den, nebo je dnes daný trh příliš nepředvídatelný. Nejlepším řešením je zaměřit se na jinu příležitost, nebo prostě v daný den přestat obchodovat.

Day trading je maraton, ne sprint

Intradenní obchodování je velmi dynamické a vyžaduje naše okamžité reakce. Často se pak stává, že se konkrétním grafem či obchodem necháme příliš unést a zapomínáme na širší souvislosti a rámec.

Přestože day trading vyžaduje, abychom reagovali „teď a tady“, neznamená to, že příležitosti k obchodování nebudou i zítra, pozítří, příští rok.
Jako day trader nezapomínejte na to, že během vaší obchodní kariéry vás čekají tisíce obchodů. Trhy tady byly, jsou a budou.

Pokud vám utekla příležitost pro ziskový obchod, další čeká jistě za rohem. Vyhledávejte jen skutečně kvalitní příležitosti.
Pokud byl váš poslední obchod ztrátový, neklesejte na mysli.

Čeká vás ještě mnoho ziskových obchodů, pokud budete nadále dodržovat svůj plán a pravidla strategie. Ztrátové obchody jsou nutné a zažívají je i ti nejlepší obchodníci. Berte je jako příležitost k poučení.

Nesnažte se obchodovat tak, aby byl každý váš obchod ziskový. Snažte se činit taková obchodní rozhodnutí, která vám zajistí co nejdelší kariéru day tradera a uvidíte, že zisky se při správném přístupu dostaví samy.

Intradenní obchodování s LYNX

LYNX nabízí intradenní obchodování akcií, opcí, futures, forexu, i dalších trhů. Zajišťuje přímý přístup na více než 100 burz ve 26 zemích po celém světě za výhodných podmínek.

Obchodujte intradenně s LYNX
DAX Index - vše o indexu

Index DAX: Vše co musíte vědět o nejznámějším evropském indexu

10. prosince 2020 | Burzovní indexy

✅ Co je index DAX? Jaká je jeho aktuální hodnota a složení? Jak lze obchodovat? Všechny podstatné informace od roku 1988 až po důležité změny v roce 2021!

Číst dále
Základní investiční pojmy

18 investičních a finanční pojmů, které musí znát každý začínající investor

11. září 2020 | Burzovní průvodce

Co je finanční páka nebo derivátorý trh? Jak se vypočítá P/E poměr? Jak posoudit návratnost investice? Zjistěte vše, co každý investor potřebuje znát.

Číst dále
EUR/USD v roce 2019

EUR/USD – jaká je prognóza kurzu EUR/USD v roce 2020

26. srpna 2020 | Forex

Vývoj kurzu EUR/USD. Co ovlivnilo pokles kurzu měnového páru v poslední době? Jaký lze očekávat vývoj eura a dolaru v roce 2020. Zjistěte vše potřebné.

Číst dále

Klíčová slova: Praktické tipy | Příležitosti k obchodování | P/E poměr | Přeobchodování | Obchodní hodiny | Možné zisky | Časový úsek | Cenové patterny | Ceny | Šance | JDE | Prudké pohyby | Superpočítač | Cenové pohyby | Dobré návyky | Ztrátové obchody | Údaje | Signál | Páka | Profitovat | Vývoj na trhu | WP | Vývoj | Rozhodování | Obchody | Úsilí | Nedostatek disciplíny | Zlepšení | Vstupy | Situace | Pokles | Pohyby cen | Trhy | Komunikace | Návratnost | Ztráta | AAPL | Prohlášení | Velikost pozice | Vysoké riziko | Hypotéza | Obchod | Patterny | Mnoho ziskových obchodů | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Pravidla strategie | Burzovní průvodce | Prodej na krátko | Styl tradingu | Začít obchodovat | Pokles kurzu | Obchodní rozhodnutí | Nakoupit akcie | Obchodování akcií | LYNX webinář | Obchodování Futures | Intradenní obchody | Swingoví obchodníci | Očekávání | Obchodní pozice | Návratnost investice | Historická data | Poplatky | Vysoká volatilita | Styl obchodování | Aktuální vývoj | Pro tradery | Backtestovat | Day trader | Frustrace | Skluz v plnění | Paper trading | Intraday trading | Reálné obchodování | ROCE | Obchodní den | Obchodní pravidla | Backtestování | Tradeři | Zisky | Webinář | Vývoj kurzu EUR/USD | Vývoj kurzu | Vydělat peníze | Trh | Signály | Sierra Chart | Řízení rizika | Prognóza | Obchodní platformy | Management | Graf | Forexu | Eura | Day trading | Cena | Burzovní indexy | Brokeři | Analýzy | Akcie Apple | Volatilní | Likvidní | Trading strategie | Index | Obchodní účet | Obchodníci | NinjaTrader | Burzy | Swingové obchodování | LYNX | Obchodní seance | Obchodovat | Vývoj eura | Obchodní příležitost | Obchodní příležitosti | Emoce | Stres | Euforie | Ziskový obchod | Zisk | Cenový graf | Vývoj ceny | Indexy | Obchodování | USD | EUR | Výkonnost | Volume | Volatilní trh | Volatilita | VaR | Ukazatel | Trigger | Trading | Trader | Timeframe | Swingový obchodník | Stop-Loss | Slippage | Short selling | Short | Riziko | Profit Target | Pozice | Poplatek | Papertrading | P/E | Overnight | Order | Obchodník | Nabídka | Marže | Risk | Obchodní příkazy | Margin | Long | Likvidní trh | Likvidita | Investování | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Intraday | Index DAX | Grafy | Futures | Finanční páka | DAX | Broker | Analýza | Akcie | Intradenní obchodníci | Rizika | Daně | Poptávka | Apple | Obchodní plán | Obchodní deník | EUR/USD | Backtesting | Order Flow | Akciové indexy | Peníze | Obchodní strategie | Intradenní obchodování | Fundamentální analýza | Money management | FOREX | Konkrétní plán |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • DAX – rozhodnutí se blíží
    Hodnota indexu DAX se v tuto chvíli stále drží uprostřed koridoru vyznačeného zelenou barvou. Ten tvoří horní rezistence a spodní support, které se objevily počátkem srpna a od té doby se je ani po několika pokusech na obou stranách nepodařilo prolomit.
  • DAX – slabost býků
    Pokus o pokoření odporu 13200 bodů nevyšel, namísto toho přišel pokles. Od pátečního vrcholu lze vypozorovat sestupnou...
  • DAX – support 13000
    Očekáváme ubránění supportu na úrovni 13000 bodů a korektivní odraz. Po odrazu ale již bude následovat další vlna poklesů, patrně k následujícím supportům v rozmezí 12920 až 12830 bodů.
  • DAX – Úroveň útoku 13 543
    Akcie DAX po dosažení úrovně 13543 mohou započít fázi korekce směrem dolů na úroveň 12507 nebo 11865. Dalším krokem po této úpravě bude pokles směrem dolů, poté může pokračovat vzestupný pohyb k novým vrcholům.
  • DAX – úspěšný útok
    DAX se včera opět pokusil o pokoření rezistence na Fibonacciho úrovni 61.8 procenta. Útok byl tentokrát úspěšný, kurz zůstal nad rezistencí až do konce obchodování. Pokud se udrží trend posledních dní, mohl by následovat pokus o pokoření i další Fibonacciho rezistence na úrovni 78.6 procenta.
  • DAX – útok na odpor 12070 bodů
    Kontrakty dnes překonaly hranici 12070 bodů, dokonce vystoupaly až na 12098 bodů. Poté opět mírně spadly směrem k 12080 bodům.
  • DAX – Útok na 12320
    Ve čtvrtek index DAX zaútočil na úroveň odporu 12320, ale závěrečné zasedání skončilo těsně pod touto úrovní. Samotná skutečnost silného vzestupného pohybu může naznačovat, že poptávka bude v blízké budoucnosti znovu napadnuta a dosáhne stropu nad 12500.
  • DAX – výběr zisků
    Dnes došlo k průchodu supportem 13320 bodů. Patrně jde o výběr zisků a s ním spojenou korekci silného růstu probíhající od 2. ledna do včerejšího dne. Očekáváme pokles o 38 procent, tedy na hladinu přibližně 13155 bodů. V cestě stojí support 13200 bodů, který může ale nemusí korekci zkrátit. Po ukončení korekce předpokládáme návrat na říjnový vrchol 13500 bodů.
  • DAX – 12657 bodů
    Kurz se bez úspěchu pokusil zaútočit na středeční maximum. Rozhoduje se o tom, jestli dojde ke korekci, nebo bude pokračovat růst. Pokud by se cena nakonec skutečně vydala směrem vzhůru, za potenciální odpor lze považovat hranici 12657 bodů.
  • DAX – 12714
    Rezistence 12657 bodů byla překonána. Následovat bude útok na Fibonacciho úroveň 78.6 procenta, tedy 12714 bodů. Trh v tuto chvíli nevykazuje žádnou zásadní slabost, lze tedy čekat překonání supportu a další růst směrem k historickým maximům.
  • DB: Koruna bude dále oslabovat, eurodolar do roka na 1,26, posilovat bude i libra
    Ekonomická data v USA i v eurozóně nadále pozitivně překvapují, obě ekonomiky ale zároveň ztrácejí svou setrvačnost. Fed podle našeho názoru přistoupí ke zpomalování tempa nákupů aktiv v prvním čtvrtletí příštího roku, ECB se bude naopak klonit k uvolněnější politice. Toto relativní nastavení monetární politiky v USA a v eurozóně bude ve středně dlouhém období hlavním faktorem, který bude působit na posilování dolaru. Očekáváme, že v prvním čtvrtletí roku 2014 rozjede ECB další LTRO. Přebytek běžného účtu eurozóny nadále roste, Spojené státy jsou naopak stále v deficitu. Tento fakt by měl nahrávat euru, stejně jako to, že eurozóna se dostává z recese, což by mělo zvýšit příliv kapitálu. Celkově je rozhodující, že Fed pravděpodobně ukončí extrémně uvolněnou politiku mnohem dříve než ECB, a to by mělo dostat dolar na cyklický rostoucí trend. V následujících třech měsících je ovšem pravděpodobné, že eurodolar se bude pohybovat bez výraznějšího trendu.
  • DBS Bank: Bitcoin je stále skvělou příležitostí
    Singapurská společnost poskytující finanční služby DBS Bank věří, že BTC je i nadále bezprecedentní příležitostí navzdory obavám z vysoké volatility na krypto trhu.
  • Debakl příslibem zrušení brexitu? Libra po britském hlasování posílila
    Britská premiérka se svým návrhem dohody o brexitu v parlamentu neuspěla. Poměr hlasů 202:432 je debakl, který prakticky vylučuje pokusy o schválení v opakovaném hlasování. Vybídl také labouristy k vyvolání hlasování o nedůvěře, které má proběhnout dnes večer. Vláda ho ale zřejmě přežije. Konzervativci se Mayové v čele zbavit nechtějí, což projevili v nedávném stranickém hlasování, a severoirská DUP už prohlásila, že vládu podrží.
  • Debata o zákazu TikToku v USA se vrací. Mohlo by to pomoci podnikání platforem Snap a Meta
    Akcie společností MetaPlatforms a Snap zaznamenaly v letošním roce velký výprodej, a to nejen kvůli zpomalení reklamního sektoru a nejistotě investorů ohledně podnikání, rostoucích nákladů a výdajů obou společností. Sentimentu uškodila také skutečnost, že se platforma TikTok vyvinutá čínským konglomerátem ByteDance ukázala jako populárnější a její nedávné tempo růstu překonalo přední "konkurenční" mobilní aplikace obou společností, jako jsou Instagram a Snapchat. Čínskou platformu začaly preferovat desítky milionů uživatelů, což vedlo k přílivu inzerentů a kapitálu do TikToku. Bude čínský gigant i nadále rozšiřovat svůj náskok před americkými konkurenty?
  • Debata s volbami nezamíchá, německý průmysl překvapil. Euro a akcie ráno stoupají
    Donald Trump i Joe Biden si asi vzali k srdci negativní hodnocení jejich překřičování při minulém duelu a možná také fakt, že jim budou střídavě vypínat mikrofon. Poslední debata před prezidentskými volbami se tak nesla v kultivovanějším duchu a došlo i na věcné odpovědi.
  • Debata traderů každých 14 dní
    Každou druhou středu se mohou klienti Bossa scházet a diskutovat své strategie. Na posledním setkání 9. 10. 2019...
  • Debata traderů každých 14 dní
    Každou druhou středu se mohou klienti Bossa scházet a diskutovat své strategie. Na posledním setkání 9. 10. 2019 jsme se věnovali hlavním událostem v Evropě a aktuální situaci v Deutsche Bank. Přímo v grafu jsme analyzovali korelace hlavních měn a komodit, např. euro a libra, kanadský dolar a britská libra, zlato a stříbro nebo např. ropa WTI a ropa Brent. Zakreslili jsme úrovně důležitých supportů a rezistencí.
  • Debata Trump-Biden nechala trhy v klidu. Více je zajímá, zda americký prezident bude vládnout rozdělenému Kongresu, či ne, a zejména to, zda se brzy objeví covidová vakcína
    První předvolební debata amerického prezidenta Donalda Trumpa a někdejšího viceprezidenta Joea Bidena, jeho vyzyvatele pro nadcházející čtyřleté období, je za námi. Stejně tak ji vstřebaly také světové trhy. Pokud si z klání – často spíše z „překřikované“ – něco odnesly, pak to, že pokud už vůbec něco změnilo, tak to, že Biden upevnil svůj dosavadní preferenční náskok před Trumpem. Nebo jinak: Trump nedokázal Bidenův náskok stáhnout ani o píď. Což však zároveň neznamená, že se mu to ještě nemůže podařit ve dvou dalších debatách, které budou následovat během října. Včerejší šanci ale promarnil.
  • Debetní bublina se vymyká kontrole
    FED nemá možnost volit „správně“, musí se rozhodnout mezi rychlým a radikálním řezem, nebo oddálením řešení, s rizikem větších škod a neschopnosti řídit prasknutí debetní bubliny.
  • Debut desetiletí? Ani náhodou. Vstup Deliveroo na burzu nenaplnil očekávání.
    Zdá se, že alespoň prozatím bublina kolem vstupu společnosti Deliveroo na burzu splaskla. Zatímco těsně před prvním obchodováním akcií odhady hovořily, že hodnota společnosti by mohla vzrůst až na 10,5 miliardy USD, po středečním IPO je jasné, že očekávání se nenaplnila. Navzdory úspěchu, který během primárního úpisu akcií v minulém roce přes pandemii zaznamenala většina firem, cena akcií Deliveroo se při debutu propadla o 30 procent.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points