Úterý 19. březen 2024 07:02
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní nadhoz - Vyjednávání o brexitu tento týden pokračují, pozornost se upírá k zasedání ČNB

23.09.2019 09:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,87

USD/CZK

23,48

EUR/USD

 

1,102

USD/PLN

3,969

Ropa Brent

USD/barel

64,91

Zlato

USD/unce

1513

Aktualizováno

9:00

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britský premiér B. Johnson odcestoval do New Yorku na klimatický summit OSN. Doufá, že během týdne se mu podaří přesvědčit klíčové unijní zástupce k úpravě stávající dohody. Do USA odjížděl pln optimizmu a ochoty vyjednávat o postavení Severního Irska, což je ohnisko všech neshod.

Koruna se nyní pohybuje zhruba na průměru posledního měsíce okolo hodnoty EUR/CZK 25,87. Dolar se po pátečním posílení pohybuje poblíž hodnoty EUR/USD 1,102.

Cena ropy se po útoku v Saudské Arábii z minulého víkendu, kdy se vyšplhala až na cenu 69 dolarů za barel (Brent), v průběhu minulého týdne opět snížila k hodnotě 65 dolarů za barel v reakci na pozitivní zprávy o rozsahu poškození a příslibu brzkého obnovení těžby. Na této úrovni se drží i se začátkem nového týdne.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento týden bude ve znamení zářijových předstihových ukazatelů. V pondělí se dozvíme sadu PMI indexů z výrobního sektoru i ze sektoru služeb. Očekáváme, že v Německu i v eurozóně se nálada v průmyslu udrží na úrovni z minulého měsíce (43,5 resp. 47 bodů). Index sektoru služeb by se měl naopak nepatrně snížit v řádu desetinek bodu. Stagnace je očekávána také od amerického PMI indexu ve výrobě. Tam se ovšem stále drží nad 50 bodovou hranicí, tedy stále v pásmu expanze.

V úterý bude pokračovat v podobném duchu, když se dozvíme předstihové ukazatele Ifo institutu z Německa. Hodnocení současné situace by se mělo opět zhoršit o více než bod na 96,0. Naopak odhadujeme, že hodnocení budoucích očekávání zaznamená poprvé od letošního března nepatrný nárůst na 92 bodů.

Ve středu nás čeká stěžejní událost tohoto týdne z pohledu české ekonomiky. Na středečním zasedání by se bankovní rada ČNB měla opět přiklonit ke stabilitě sazeb. Ve stejném duchu se v nedávné době vyjádřilo několik radních, podle nichž by se sazby měly udržet na současné úrovni i během příštího roku. Inflace se sice nyní pohybuje blízko horní hranice tolerančního pásma inflačního cíle, což by mohlo zavdat spekulacím o potřebě zvýšení sazeb, ovšem na horizontu měnové politiky ČNB očekává její návrat k dvouprocentnímu cíli. Globální rizika naopak misky vah přiklání na stranu snížení sazeb. Avšak výkonnost tuzemské ekonomiky se zdá být prozatím solidní.

V závěru týdne nás čeká významná statistika z pohledu americké měnové politiky. Srpnový PCE deflátor by měl setrvat na úrovni 1,4 %, spotřebitelské ceny by tak měly meziměsíčně vzrůst o 0,1 %. Jádrová inflace by se však měla nepatrně zvýšit o dvě desetinky na 1,8 %. I nadále je však inflace v USA poměrně nízká, dále od cíle americké centrální banky. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:30

SRN

PMI ve výrobě (září, v b.)

43,5

44,0

43,5

 

 

 

 

10:00

EUR

PMI ve výrobě (září, v b.)

47,0

47,3

47,0

 

 

 

 

15:45

USA

PMI ve výrobě (září, v b.)

-

50,4

50,3

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: SRN Ifo index, USA spotřebitelská důvěra
ST: ČR zasedání ČNB
ČT:
PÁ: EUR ekonomická důvěra, USA PCE deflátor

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody
    Německý hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu spolkového statistického úřadu vzrostl v minulém roce o 0,6 %, což je nejnižší nárůst od roku 2013. Za slabým výkonem ekonomiky v loňském roce stálo celkové zbrzdění globálního obchodu dané zejména obchodními konflikty mezi USA a Čínou. Nad vodou udržela německou ekonomiku spotřeba domácností a také vlády. Ani letos by výkon nejsilnější evropské ekonomiky neměl příliš akcelerovat.
  • Ranní nadhoz - USA zavedou cla na evropská letadla
    Světová obchodní organizace (WTO) povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 mld. dolarů (zhruba 177 miliard korun). Stalo se tak kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus. USA zavedou odvetná cla ve výši 10 procent na evropská letadla a cla ve výši 25 procent na další zboží (víno, whisky, sýry). Opatření vstoupí v platnost 18. října. Evropské akciové trhy kvůli obavám z obchodní války mezi USA a EU oslabily o téměř tři procenta.
  • Ranní nadhoz - USD v blízkosti 2letého minima
    Během včerejšího dne probíhalo jednání mezi ministryní financí Schillerovou a předsedou ČSSD, vicepremiérem Janem Hamáčkem. Kromě projednávání státního rozpočtu na příští rok se dostalo i na jednání o zrušení superhrubé mzdy a o změnách v sazbách daně z příjmu. Klíčovým argumentem pro nižší daň z příjmu pro nižší a střední příjmy je očekávaný příznivý dopad do spotřeby domácností skrz vyšší čistý příjem. Tomu by mohly bránit obavy spotřebitelů o vlastní budoucí finanční situaci spojené s nejistotou ohledně vývoje pandemie. Efekt snížení daně z příjmu by tak mohl být zaznamenán spíše v úsporách než v poptávce.
  • Ranní nadhoz - V. Benda nevyloučil další pokles sazeb
    Spotřebitelské ceny klesly v březnu oproti únoru o 0,1 %, v meziročním srovnání to znamenalo zpomalení inflace z únorových 3,7 % na 3,4 %. Zpomalení inflace bylo dáno zejména nižšími cenami rekreačních a kulturních služeb, nižší ceny ropy pak přispěly k poklesu cen pohonných hmot. Na druhé straně pokračoval růst cen elektřiny, oproti únoru se zvedly i ceny potravin a také alkoholických nápojů. Vlivem dopadů pandemie koronaviru na ekonomickou aktivitu očekáváme, že spotřebitelská inflace bude v následujících měsících rychleji ztrácet dynamiku, na konci roku by se tak mohla dostat mírně pod dvouprocentní cíl ČNB.
  • Ranní nadhoz - V Číně se zlepšuje nálada ve výrobním sektoru
    Čínský oficiální index nákupních manažerů z výrobního sektoru mírně vzrostl o necelý jeden bod na hodnotu 50,2 bodů. Poprvé po půl roce se tak výrobní PMI v Číně ocitl nad úrovní padesáti bodů a navrátil se, alespoň prozatím, do pásma expanze. Naopak dnešní Caixin PMI zaznamenal víceméně stabilitu na úrovni 51,8 bodů. Je zřejmé, že do nálady čínských podnikatelů se v nemalé míře podepisuje prozatímní uklidnění americko-čínských vztahů. Jedná se ovšem o křehké příměří, svár mezi oběma supervelmocemi může začít kdykoliv nanovo.
  • Ranní nadhoz - viceguvernér Nidetzký čeká stabilitu sazeb
    Včerejší zasedání amerického Fedu podle očekávání nepřineslo žádnou změnu v nastavení měnové politiky. Podle vyjádření šéfa Fedu J. Powella se americká ekonomika vyvíjí v souladu s prognózou a tomu odpovídá i aktuální výše úrokových sazeb. Ekonomika mírně expanduje, přitom trh práce zůstává silný. Slabší však zůstávají podnikové investice i export. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti by očekával ale rychlejší růst mezd. Inflace se nachází mírně pod cílem, nicméně Fed předpokládá, že se v následujícím období dostane do jeho blízkosti. Jedinou změnou, ke které došlo, bylo zvýšení sazby na přebytečné rezervy o 5 bazických bodů na 1,6 %. J. Powell rovněž zmínil, že Fed připravuje změnu rámce měnové politiky podobně jako ECB. V reakci na slova J. Powella dolar mírně oslabil, vzápětí se však vrátil zpět.
  • Ranní nadhoz - vláda zvyšuje deficit rozpočtu na 500 miliard
    Koronavirová epidemie způsobila meziroční propad průmyslové produkce v dubnu o 33,7 %, tedy suverénně největší v historii měření. V meziměsíčním srovnání po sezónním očištění došlo k poklesu o 23,4 %. Výsledek je tak ještě o poznání horší, než kolik činily tržní odhady. Evidenční počet zaměstnanců meziročně klesl o 3,2 % a jejich průměrná mzda dokonce o 5,6 %. Naději na brzký obrat hatí údaje o nových zakázkách, kterých v dubnu meziročně ubylo 42 %.
  • Ranní nadhoz - V USA pomalu nárůstá ekonomický optimismus
    Člen rady Evropské centrální banky Francois Villeroy de Galhau se vyjádřil k aktuálnímu i možnému budoucímu nastavení evropské měnové politiky. Probíhající program nákupů aktiv označil za „mistrovské dílo“ a zároveň naznačil, že by v budoucnu mohl být ještě „flexibilnější“ s ohledem na cílování konkrétních zemí eurozóny. Villeroy dále zdůraznil, že bez ohledu na výrok německého ústavního soudu je ECB odhodlána v nákupech dluhopisů pokračovat, jelikož to považuje za nezbytné pro naplnění jejího mandátu.
  • Ranní nadhoz - Vyhlížíme české a evropské HDP
    Německá míra nezaměstnanosti dosáhla v červenci hodnoty 6,4 % a zůstala tak oproti červnu nezměněna. Trh vyhlížel mírné zvýšení o desetinu procentního bodu, když se čekalo 41 tisíc nových nezaměstnaných. Těch namísto toho 18 tisíc ubylo.
  • Ranní nadhoz - Vyhlížíme českou inflaci
    Podle zpřesněného odhad eurostatu poklesl HDP eurozóny v prvním letošním čtvrtletí o 3,1 % meziročně, tedy o něco méně, než se původně odhadovalo (-3,2 %). V mezičtvrtletním vyjádření to odpovídá poklesu o 3,6 %.
  • Ranní nadhoz - výrazně negativní data z americké ekonomiky
    Americké maloobchodní tržby v březnu meziměsíčně poklesly podstatně více, než odhadoval již tak pesimistický trh, a to o 8,7 %. Jednalo se o suverénně nejhlubší propad v historii měření dané časové řady, tedy od roku 1992. Vlivem efektu předzásobení si polepšil prodej potravin, zatímco ostatní segmenty výrazně ztrácely.
  • Ranní nadhoz - výroba v eurozóně dál slábne
    Šéf Fedu J. Powell včera vystoupil před americkými kongresmany. Epidemie koronaviru podle jeho názoru ohrožuje růst světové ekonomiky. Již nyní má virus významný vliv na čínskou ekonomiku a hrozí přelití i do zbytku světa. Nastavení měnové politiky však podle jeho názoru zůstává adekvátní, Fed odhaduje stabilní růst ekonomiky na úrovni dvou procent. Úrokové sazby by měly zůstat stabilní.
  • Ranní nadhoz - výrobní PMI naznačí pro květen mírné zlepšení
    Spotřebitelské ceny v eurozóně v květnu meziměsíčně klesly o 0,1%, což znamenalo další zvolnění meziroční inflace o 0,2 p.b. na 0,1%. Zveřejněné údaje byly v souladu s očekáváním analytiků. Pokles inflace až téměř k nulové hladině znamenal další vzdálení se od cíle Evropské centrální banky, který je nastaven na úroveň těsně pod 2 %. Jádrová složka cen po vyloučení potravin a energií dosáhla 1,1%, tedy stejné hodnoty jako v dubnu.
  • Ranní nadhoz - Zahýbe koronavirus s inflací?
    Únorový průzkum ekonomické důvěry v eurozóně dopadl mírně nad očekávání, když vykázal nárůst ve všech sledovaných složkách. Sentiment ve službách tak oproti lednu přihodil 0,2 bodu a zakotvil na hodnotě 11,2, nejvýše od května 2019. I v průmyslu se důvěra zlepšila, když z lednových -7,3 narostla na -6,1, přičemž trhy očekávaly jen kosmetické zlepšení na -7,2 bodu. Souhrnný index ekonomické důvěry pak poskočil o 0,7 bodu na současných 103,5. Průzkum ovšem probíhal v období před 20. únorem a nezachytil tak eskalující obavy o šíření koronaviru na starém kontinentu.
  • Ranní nadhoz - Z Ameriky dorazí indikace o tempu zotavení
    Český běžný účet platební bilance vykázal v květnu přebytek na úrovni 4,2 mld. Kč, k čemuž přispělo kladné saldo zboží a služeb ve výši 19,6 mld. Kč. Na finančním účtu došlo k odlivu kapitálu v objemu 16,9 mld. Kč. Přímých zahraničních investic přiteklo 5,1 mld. Kč, zatímco portfoliových odteklo 44,2 mld. Kč.
  • Ranní nadhoz - zářiový PMI index opět poklesne
    Míra nezaměstnanosti v eurozóně v srpnu klesla na 7,4 procenta, což je nejnižší hodnota od poloviny roku 2008. V rámci celé Evropské unie lidí bez práce rovněž ubylo a jejich podíl činil 6,2 %. Nejmenší mírou nezaměstnanosti se může i nadále chlubit Česko. Zatím se zdá, že trh práce zatím odolává snižující se globální poptávce i klesajícímu výkonu německého průmyslu.
  • Ranní nadhoz - zasedá ECB, sazby měnit nebude
    Na dnešním měnovém zasedání Evropské centrální banky bude Rada guvernérů diskutovat nový makroekonomický výhled. Ohledně nastavení měnových podmínek čí dalších nekonvenčních kroků však nečekáme žádnou změnu. Zásadní opatření už byla přijata v minulosti a nyní se čeká, zda přinesou kýžený efekt.
  • Ranní nadhoz - ZEW index potvrdí zlepšení sentimentu v Německu
    Spotřebitelské ceny se v říjnu meziměsíčně zvedly o 0,5 %, meziroční inflace se oproti září nezměnila a zůstala na 2,7 %. Rychleji rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů, zdražily oděvy a obuv a pokračoval růst cen spojených s bydlením. Očekáváme, že inflace by měla na konci roku ještě přechodně zrychlit vlivem zdražení elektřiny od listopadu. V průměru za celý letošní rok odhadujeme cenový růst na úrovni 2,8 %. Říjnová inflace byla lehce nižší, než předpovídala ČNB. Podle jejich vyjádření zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy. Inflace byla v souladu s tržním očekáváním, koruna nijak výrazně nereagovala, kurz se nadále pohybuje v blízkosti EUR/CZK 25,5.
  • Ranní nadhoz - ZEW indexy přinesou další zlepšení sentimentu
    Člen bankovní rady Tomáš Holub vidí zhruba vyrovnané argumenty mezi zvýšením úrokových sazeb o 25 bazických bodů a jejich stabilitou. Pokud by se však bankovní rada rozhodla sazby zvýšit, domnívá se, že v dalším období je nejpravděpodobnější scénář jejich stabilita, nikoli pokles někdy během podzimu. T. Holub byl jedním ze dvou členů rady, kteří na posledním zasedání hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní okénko
    Pro dnešek je tuzemský ekonomický kalendář ještě volný, a tak bude zajímavější vývoj zejména směrem na západ od nás. Z Německa dorazí výsledek Ifo indexu, který by měl potvrdit zlepšující se sentiment daný mimo jiné uvolňováním pandemických restrikcí. Z USA se pak dočkáme PMI ukazatelů, které navážou na včerejší PMI v rámci eurozóny. Stejně jako v případě EU by měl lepší dynamiku vykázat sektor služeb, zrychlit by ale měla i výroba. Uklidnění nepřinesly včerejší výrobní ceny v Německu, když v meziročním vyjádření opět zrychlily.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank