Pátek 29. březen 2024 02:00
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Zápis z posledního zasedání Fedu posílá akcie dolů

18.10.2018 09:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Společnost Avast reportovala solidní čísla za třetí kvartál, čekáme pozitivní reakci akcií.
  • Vyšší než očekávaná ziskovost CME za Q3 18 by měla podpořit růst akcií.
  • Evropské akcie zahájí dnešní obchodování zřejmě mírným poklesem.
  • Spojené státy zveřejní žádosti o podporu v nezaměstnanosti a spíše druhořadé předstihové ukazatele. V Evropě nás nic nečeká, pozornost tak bude směřovat na další den probíhajícího summitu EU.
  • Výsledky hospodaření dnes reportuje například americký zprostředkovatel plateb American Express nebo tabákový producent Philip Morris International. V Evropě prezentuje údaje o hospodaření švýcarská farmaceutická společnost Novartis.
  • Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Držet pro německého prodejce oblečení a módních doplňků Hugo Boss nebo švýcarského výrobce hodinek Swatch Group. Nově zahájila pokrývání akcií amerického výrobce herních konsolí IGT s nákupním doporučením.

Obchodování na zámořských trzích

Začátek včerejší americké seance nebyl pro akcie úspěšný, když index S&P 500 ztrácel až jedno procento. Nicméně se mu ztráty podařilo poměrně rychle vymazat a nakonec včerejší obchodování zakončil bez výraznějších změn. Oproti úternímu zavíracímu kurzu ztratil pouhé tři setiny procenta. Pomohly mu k tomu především finanční tituly, které si polepšily o 0,9 %. Po zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu byla patrná tendence k mírnému vyprodávání akciových titulů, když ten poukázal na více jestřábí rétoriku ohledně vrcholu úrokových sazeb. Klíčová úroková sazba by se měla v letech 2020 i 2021 držet nad jejich odhadem dlouhodobé sazby.

Rostoucí výnosy amerických dluhopisů zpět k sedmiletým maximům v reakci na zveřejněný zápis přiměly k výprodejům akcií v průběhu dnešní asijské seance. Mnoho indexů ztrácí přes jedno procento, vůbec nejhůře se pak daří čínským titulům, když například šanghajská burza přichází o 2,2 %. Šenčenský trh pak padá o 1,8 %. Futures na americký S&P 500 i evropský Stoxx 50 signalizují další poklesy během dnešního obchodování. 

Avast

Výsledky hospodaření technologické společnosti Avast za třetí čtvrtletí roku překonaly naše očekávání u všech sledovaných položek. Jak jsme již avizovali při odhadu výsledků, tak první a třetí kvartál roku bude z informačního hlediska relativně strohý. Společnost Avast v těchto obdobích vydává pouze omezené výsledky hospodaření s velmi krátkým komentářem. Navíc se nekoná ani konferenční hovor k výsledkům. Z toho, co bylo uveřejněno, vidíme, že společnosti se velmi daří naplňovat své cíle pro rok 2018, když upravené tržby meziročně vzrostly o 7,2 % na 209,8 mil. USD. Stejně tak rostla i EBITDA o 5,5 % na 113,5 mil. USD.

Vzhledem k solidním zveřejněným výsledkům očekáváme, že by cena akcií měla reagovat růstem. Detailnější komentář přineseme v průběhu dne.

CME

Zveřejněné výsledky hospodaření v oblasti ziskovosti překonaly naše odhady a zároveň jsou i nad tržním konsensem. Jediná položka, u níž nebyla naplněna očekávání, jsou tržby. Zveřejněné hospodářské výsledky opět nezahrnují slovinské a chorvatské aktivity, které byly ke konci třetího kvartálu klasifikovány jako nepokračující a určeny k prodeji. Tržby vzrostly o 3,4 % na 123,5 mil. USD. Napomohl tomu především silný růst v České republice o 6,6 %. OIBDA rostla o 33,6 % meziročně, kde nejvíce překvapil výkon Bulharska a Slovenska. Ty zaznamenaly OIBDA ve výši 4,5 mil. USD, respektive 5,0 mil. USD oproti 2,4 mil. USD, respektive 2,8 mil. USD ve srovnatelném období minulého roku. Velkým překvapením je OIBDA marže, která dosáhla 27,2 % v porovnání s 21,1 % v minulém roce. Co se týká čistého zisku, náš odhad ve výši 10 mil. USD zahrnoval pouze běžné obchodní aktivity a ne jednorázové vlivy. Díky prodeji chorvatských aktiv tak čistý zisk výrazně vzrostl na 68,6 mil. USD. Zisk z běžných obchodních aktivit přitom dosáhl 10,9 mil. USD, což je o 9 % více, než byl náš odhad.

Zveřejněné výsledky překonaly očekávání trhu, když došlo k meziročnímu růstu u většiny ukazatelů ziskovosti spolu s rostoucí marží, a tak předpokládáme, že by cena akcií mohla reagovat růstem. Detailnější zhodnocení hospodářských výsledků přineseme v nejbližších hodinách ve speciálním komentáři.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zápis z jednání Fedu by mohl způsobit silné pohyby na trzích
    Dosud neexistuje na trzích žádný jednoznačný trend, částečně kvůli nadcházející zprávě ze zasedání Fedu a svátkům v USA. Akciové trhy však v úterý uzavřely růstem kvůli nejistotě ohledně budoucího zvyšování sazeb a silnému oživení cen ropy. Ten podpořil nejen akcie energetických společností a producentů ropy, ale také celkové akciové trhy v Evropě i USA. To jasně ukazuje, že investoři pečlivě čekají na události, které by poháněly trhy. V důsledku to vedlo ke snížení objemu trhu.
  • Zápis z jednání Fedu podpořil dolar
    Americký dolar nejdříve pomalu mazal své ztráty z předchozích dní. Po zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC zaznamenal...
  • Zápis z jednání Fedu podpořil korekci dolarových zisků
    Minulý týden došlo ke korekci výrazných zisků, které americký dolar získal v rekordní řadě několika týdnu kontinuálního posilování. Z hodnot těsně...
  • Zápis z jednání Fedu popíše diskuzi ohledně rizik prognózy
    Během včerejšího dne nakonec kurz eura vůči dolaru zůstal na úrovni kolem 1,1400 EUR/USD. Euro sice po ranních nad očekávání špatných číslech...
  • Zápis z jednání FOMC dolar nepodpořil. Rizikový apetit vedl k výprodejům bezpečných aktiv. Přehled USD, CAD, JPY
    Zápis z lednového zasedání FOMC neobsahoval žádná překvapení a v zásadě odpovídal tónu komentářů, které zazněly po zasedání. Většina členů výboru vzala na vědomí rizika "předčasného uvolnění politiky" a zdůraznila známky stabilnější inflace. Reakce trhu na zveřejnění zápisu z jednání FOMC byla obecně nevýrazná, ale postupně se dolar začal rychleji prodávat.
  • Zápis z jednání FOMC naznačuje, že v listopadu nejspíše dojde k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování
    Pro dolar bylo obchodování přes noc smíšené a před zveřejněním zápisu z jednání FOMC dolar mírně zpevňoval. Mírně n...
  • Zápis z jednání FOMC žádné zvraty nepřinese
    Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Ten však přesvědčení trhů, že se v prosinci dočkají zvýšení sazeb, již nezvyklá. Data budou pravděpodobně smíšená, pozitivně by mohly překvapit prodeje nových domů. Evropský index PMI v listopadu podle našeho odhadu jednu desetinu ztratil, i tak však zůstává konzistentní s růstem HDP v Q416 o 0,4 %.
  • Zápis z jednání maďarské centrální banky naznačí, zda bude MNB ve snižování sazeb pokračovat
    Kurz koruny vůči euru se včera držel ve velmi úzkém pásmu 27,02 – 27,03 CZK/EUR. Žádná domácí data zveřejněna nebyla, a tak kurz koruny ve srovnání...
  • Zápis z posledního zasedání ČNB zmiňuje především proinflační rizika
    Česká národní banka na svém posledním zasedání v minulém týdnu ponechala podle očekávání úrokové sazby beze změny, překvapivý byl však těsný poměr hlasů. Stabilitu úrokových sazeb podpořili pouze čtyři centrální bankéři, zatímco zbylí tři hlasovali pro zvýšení o čtvrt procentního bodu. Dnes zveřejněný zápis z tohoto zasedání ukazuje, že pro stabilitu úrokových sazeb hlasovali guvernér A. Michl, viceguvernéři E. Zamrazilová a J. Frait a člen bankovní rady J. Kubíček. Zvýšení o čtvrt procentního bodu nadále prosazoval T. Holub a nově také K. Kubelková a J. Procházka.
  • ✍️ Zápis z posledního zasedání ECB - klíčové body
    Dnešní zápis z posledního zasedání ECB nepřinesl mnoho překvapení. Během posledního zasedání diskutovala bankovní rada o tom, že pandemie by mohla mít dlouhodobý negativní efekt na poptávkové i nabídkové straně ekonomiky. Potenciál růstu by tak mohl být dále redukován. Centrální bankéři zdůraznili, že jakýkoliv pocit uspokojení ze současné situace by mohl být škodlivý. Bankéři současně vidí současné stimuly jako efektivní, nicméně existuje riziko vedlejších efektů a "klesajících výnosů" z těchto opatření. Celkově vidí bankovní rada zvýšená rizika okolo dalšího ekonomického vývoje. Inflace by měla klesnout do negativního teritoria na delší dobu, než kde je ECB viděla ještě v zářijových projekcích.
  • Zápis z RBA ovlivnil AUDUSD
    V zápisu z jednání RBA bylo uvedeno, že inflace v Austrálii zůstává vysoká a napjatý trh práce naznačuje potenciál pro nadprůměrný růst cen a mezd. Bankovní rada se nicméně rozhodla ponechat hotovostní sazbu beze změny na úrovni 4,1 % s ohledem na výrazné zpřísnění měnové politiky, ke kterému již došlo, a nejistotu spojenou s hospodářským výhledem. Rada guvernérů připustila, že v budoucnu bude nutné další zpřísnění, aby se inflace vrátila k cíli, ale že situaci znovu posoudí na svém srpnovém zasedání na základě dalších údajů a aktualizovaných prognóz. RBA je i nadále odhodlána vrátit inflaci k cíli v přiměřeném časovém horizontu.
  • Záplava dat z Japonska, Asijské a Americké akcie mírně pod tlakem
    Asijské seanci dnes ráno naprosto dominovalo makro z Japonska. Celkový výstup je ale smíšený. Na jednu stranu jsme se dočkali pádu průmyslová produkce, která klesla o 0,9 %, což je největší meziměsíční propad za poslední čtyři roky, který znamená, že meziročně produkce klesá už o 4,6 %. Tento report je v kontrastu s výsledky z Číny, kde průmyslová produkce začala výrazně zrychlovat.
  • Záplavy, hurikán a severokorejské rakety sráží fundamentální ukazatele
    Pokračující záplavy v Houstonu, čtvrtém největším americkém městě se zhruba 6-7 miliony lidí, představují natolik obrovskou katastrofu, že možná dojde k alespoň dočasnému zvýšení dluhového stropu. Tato situace změnila vyhlídky, protože přetrvávající hurikán – který zřejmě ještě několik dní potrvá – zasáhl statisíce lidí, kteří nemají přístřeší a potřebují nutnou pomoc. Federální fondy budou muset platit, protože řada okresů je prohlášena za oblast federální katastrofy, a proto bude třeba z veřejných zdrojů financovat místní infrastrukturu i federální budovy.
  • Zaplněná letiště jsou dobrým znamením především pro investory
    Evropská letiště během prázdnin překypují cestujícími. Na malých a středně velkých letištích je dokonce už teď více cestujících, než tomu bylo před pandemií. Varšavské letiště má za sebou historicky nejlepší červenec. Hůře si vedou pouze ta největší letiště, která stále trpí nižším počtem cestujících za byznysem. Oživení je vidět i na výkonech leteckých společností.
  • Započal formální odchod Velké Británie z EU
    Americké akciové trhy v poslední seanci minulého týdne uzavřely v červeném, přesto ale celkově za týden přidaly zisky více než 1 %. Pakliže bychom se podívali na to, jak se trhům dařilo první kvartál roku 2017, pak si investoři nemají příliš na co stěžovat. První kvartál byl úspěšný a indexy připsaly zhruba 5 % zisk. Podle některých analytiků se nicméně americká ekonomika začne brzy potýkat s problémy, budou které více či méně spojeny s kontrovezrními kroky nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa.
  • Za poklesem burzovního indexu byly hlavně akcie Erste a ČEZ
    Pražská burza dnes poprvé v tomto týdnu oslabila, index PX klesl o 0,86 procenta na 1058,89 bodu. Dolů ho táhly především akcie Erste Bank a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu. Koruna dnes mírně zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Za poklesem kryptoměn mohou být akcie
    Korekce ceny BTC o17%, která začala na konci minulého roku, nebyla pro analytiky ani investory velkým překvapením, zároveň však byly důvody pro pokles ceny nejasné.
  • Za poklesem na Wall Street stojí technologický sektor a sazby Fedu
    Globální akciový index v pátek rovněž vykázal pokles, čímž se po sedmi týdnech růstu v řadě vydal na cestu směrem k týdennímu poklesu, zatímco dolar posílil a směřoval k nejvýraznějšímu týdennímu zisku od poloviny ledna, neboť nejnovější údaje o inflaci v USA podpořily nové naděje na snížení úrokových sazeb.
  • Za poklesom pracovnej sily v USA nie je demografia
    Dnešné NFP ukázali pokles participácie obyvateľstva na pracovnej sile na najnižšiu úroveň od roku 1977. A aj vďaka tom...
  • Zapomeňte na bitcoin, je tu Zcash
    Spekulanti houfně nakupují novou virtuální měnu nazvanou Zcash. Tu vytvořili univerzitní akademici a transakce vypořád...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank