Úterý 19. březen 2024 09:24
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Investice do akcií: 11 rad k obchodování s akciemi pro začátečníky

27.02.2018 12:00  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie jsou často jedním z prvních investičních aktiv, o které se člověk začne zajímat, když se rozhodne zhodnocovat vlastní volné prostředky. Pokud jste v bodě, že se chcete dozvědět od začátku, jak investice do akcií fungují, pak je tento komplexní průvodce určen právě pro vás.

Světové akcie za posledních 9 let prožívají velmi dobré časy. Měřeno známým indexem amerických akcií S&P 500, pokud byste před devíti lety nakoupili americké akcie za 100 000 Kč, pak byste tyto prostředky zhodnotili na 311 655 Kč.

Obchodování akcií není složité, ale bez času věnovanému studiu se neobejdete. Abychom vám začátky maximálně zjednodušili, připravili jsme pro vás tohoto průvodce. Po jeho přečtení budete  mít potřebný přehled pro provedení vaší první investice do akcií.

Už se těším, jak začnu vydělávat a budu si moct koupit … .

Pokud si mnete ruce se slovy výše, chtěl bych vás hned z kraje upozornit, ať nečekáte žádné „zaručené tipy, které vám vydělají milion“. Hned první lekcí by pro vás totiž mělo být, že obchodování akcií nese určitou míru rizika, která znemožňuje určení jistého výdělku.

Tento průvodce se opírá o naše dlouholeté zkušenosti jak z obchodování akcií samotného, tak z pravidelného styku s investory s různými zkušenostmi i znalostmi. Cílem je vytvořit univerzální podporu pro všechny začínající i pokročilé investory.  Chcete-li se dozvědět, jak začít investovat do akcií, čtěte dále.

  1. Co je akcie?
  2. Jak fungují akcie?
  3. Proč investovat do akcií?
  4. Co to je dividenda?
  5. Jak obchodovat s akciemi?
  6. Co to je burza?
  7. Co to je broker?
  8. Jak začít obchodovat s akciemi?
  9. Jak si vytvořit strategii na investice do akcií?
  10. Jaké akcie obchodovat?
  11. Kde se inspirovat pro investice do akcií?

1. Co je akcie?

co je akcie - LYNX BrokerAkcie je cenný papír, který vydává akciová společnost. Majitelem akcie je akcionář, který díky jejímu vlastnictví získává určitá práva.

Akcionář je oprávněn dostávat pravidelný podíl na zisku ve formě dividendy, dále je oprávněn podílet se na řízení společnosti hlasováním na valné hromadě a také může získat podíl v případě likvidace společnosti. Akcie vlastníka k ničemu nezavazuje, akcionáři neručí za závazky společnosti.

2. Jak fungují akcie?

Firma emituje akcie, aby získala kapitál pro financování svého chodu a dalšího rozvoje. Jedním ze způsobů, jak finanční prostředky získat, je právě vydání (neboli tzv. emise) akcií. Akcie mohou vydávat pouze akciové společnosti a vyjadřují vlastnictví v dané firmě.

IPO

Vydává-li společnost akcie úplně poprvé, jedná se o tzv. první veřejnou nabídku akcií označovanou jako IPO (z anglického Initial Public Offering). Tímto krokem se firma stává veřejně obchodovanou a její akcie se začínají obchodovat na burzách. Pakliže se akcie firmy již na burzách obchodují, může firma vydat další, dodatečné akcie a získat tak další kapitál. Investice do akcií při IPO si získává pozornost u širokého investičního publika, jelikož se jedná o prvotní příležitost nákupu akcií firem, které jsou v dynamickém vývoji.

Podíl na vlastnictví

Ne každý akcionář, který akcie nakoupí ať už při IPO nebo později, má stejná práva a stejný podíl na vlastnictví. Rozdělování dividend se řídí dividendovou politikou, kterou si společnost vybere. Nárok na dividendu (podíl ze zisku) má každý, kdo akcie vlastní. Velikost dividendy se odvíjí od počtu vlastněných akcií. Je-li velikost dividendy 50 Kč na akcii a vlastníte-li 10 akcií, náleží vám dividenda ve výši 500 Kč. Dividendy se vyplácí na roční, půlroční nebo kvartální bázi. Každá společnost si dividendovou politiku volí sama. Seznam vybraných firem, jejichž dividendy se chystají k vyplacení, můžete sledovat v přehledu blížících se dividend.

Kdy cena akcií roste a kdy klesá?

Jak fungují akcie

Cena akcií se řídí stejnými zákony nabídky a poptávky jako jakékoliv jiné zboží nebo služby. Je-li akcie na trhu žádaná, protože produkty nebo služby, které firma poskytuje jsou úspěšné, má i cena akcie tendenci růst.  Při investování do akcií je klíčové vybrat tituly se správným růstovým potenciálem. Investováním do akcií kupujete část dané společnosti a se stáváte jejím spolumajitelem, proto je nezbytné věřit v budoucí vývoj firmy.

Pro pochopení mechanismu za růstem nebo poklesem ceny akcií je důležité mít na paměti, že cena akcií se odvíjí od budoucího očekávání ohledně dalšího vývoje společnosti. Akciové trhy mají vyšší stupeň efektivity trhu, což znamená, že v sobě diskontují minulé, aktuální i budoucí informace. Jednoduše to znamená, že aktuální cena akcie v sobě již zahrnuje veřejné informace o minulém vývoji společnosti, ale také o aktuální situaci a o aktuálním očekávání.

V praxi to znamená, že pokud např. Apple zveřejní informaci, že v dalším kvartálu očekává růst tržeb o 10 %, pak se tato informace zahrne do aktuální ceny akcií. Když po ukončení kvartálu bude růst tržeb opravdu 10 %, akcie Apple nebudou mít tendenci růst, přestože se jedná o pozitivní vývoj. Avšak v tomto případě již byla tato informace očekávaná a tudíž byla zahrnuta do ceny akcií.

Rostoucí cena akcií je samozřejmě přáním každého investora. Stabilní růstové tempo zajistí kapitálový výnos, což znamená, že akcie je možné prodat za vyšší cenu, než za jakou byly nakoupeny a inkasovat tak rozdílový zisk označovaný jako kapitálový zisk.

Cena akcií má tendenci klesat, pokud se společnosti nedaří, reportuje neuspokojivá nebo horší než očekávaná kvartální data, očekává se že tržby či zisky společnosti budou do budoucna klesat a další.

Na cenu akcií mají ale vliv i jiné faktory, které firma nemůže vždy ovlivnit. Externí faktory jako je politické klima, inflace, úrokové sazby, daňová zátěž, ekonomické cykly nebo nepředvídatelné události typu válek, zemětřesení apod.

LYNX TIP: Sledujte pravidelné akciové analýzy ve vzdělávací a zpravodajské sekci zaměřené na AKCIE

3. Proč investovat do akcií?

Investice do akcií je považována za relativně bezpečnou a nízkorizikovou investici, ve srovnání s jinými investičními aktivy. Výhodou akciového investování bývá často vysoká likvidita trhů, která umožňuje nakoupit či prodat akcie prakticky kdykoliv. Nízké poplatky a možnost samostatného řízení portfolia jsou další plusy, které investice do akcií přináší. Mezi nevýhody patří praktická nemožnost ovlivnění chodu společnosti, nízká informovanost retailových investorů a samozřejmě možnost bankrotu společnosti při extrémním vývoji.

proč investovat do akcií

Dlouhodobé zhodnocení akcií

Dlouhodobý růst ziskovosti je klíčovým faktorem, díky kterému je akciové investování tak populární. Základním odrazovým můstkem pro investování je obecně to, že ziskovost investice musí překonat inflaci. Ta se nyní pohybuje kolem 2,5 % ročně, minimální zhodnocení skrze akciové investice musí být větší než 2,5 %. Maximální roční zhodnocení stanoveno není, ale ti nejlepší investoři dosahovali hranice kolem 20 % každoročně a to dlouhodobě a s velkým kapitálem. Chcete-li se inspirovat, zkontrolujte příběhy a strategie nejznámějších investičních guru historie v sekci Investiční guru.

Možnost pravidelného příjmu ve formě dividendy

Roční procentuální zhodnocení akcií je jedna možnost, díky které lze na akciovém investování vydělat. Druhou možností jsou pravidelné výplaty dividend. Samozřejmě ne každá společnost dividendy vyplácí a ne všechny dividendy jsou ve stejné výši. Výše dividendy se vyjadřuje pevnou sumou na jednu akcii (například 100 Kč na akcii) a je jedním z faktorů, které ovlivňují cenu akcie. Její velikost se zpravidla odvíjí od zisku společnosti, ale existují i společnosti, které zisky nemají a dividendy vyplácí. Vyplácení pravidelných dividend je pro investory velmi vítaným faktorem, který v mnoha případech může rozhodnout, zda akcii koupí či nikoliv.

Diverzifikace osobních financí

Pro někoho může investice do akcií představovat hlavní zdroj příjmu, pro jiného může jít pouze o určitou formu diverzifikace osobních financí. Investice do akcií není složitá a má oproti investování do nemovitostí nebo uměleckých děl řadu výhod (snadná dostupnost, nízké poplatky, vysoká likvidita,). Navíc lze těžit nejen z rostoucích cen akcií, ale i z pravidelných dividend. Není divu, že investování do akcií získává popularitu u stále větší části veřejnosti, která hledá, kde své peníze zhodnotit.

E-book o investování zdarma

Stáhněte si zdarma e-book se 14 tipy, jak se stát lepším a úspěšnějším investorem. E-book je určen všem začínajícím i pokročilým investorům.

Stáhnout investiční knihu
14 PRAKTICKÝCH TIPŮ, JAK SE STÁT LEPŠÍM INVESTOREM

4. Co to je dividenda?

Dividenda představuje podíl na zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Každý, kdo drží akcie společnosti, která dividendy vyplácí, má na její výplatu nárok. O termínu a výši výplaty dividendy rozhoduje valná hromada.

Jak funguje dividenda?

Dividenda představuje peněžitý tok, kterým společnost odměňuje své akcionáře. Výše dividendy je určena dividendovou politikou společnosti. Jedním z hlavních vlivů na stanovení výše dividendy je ziskovost firmy. Dividenda může být stabilní, stabilně rostoucí nebo vyriabilní dle výše zisku. Na druhé straně je potřeba si uvědomit, že vyplacením dividend firma přijde o finanční prostředky, které by mohla jinak investovat do svého rozvoje a růstu. Dává tím investorům najevo, že prostředky, které vydělává, nedokáže lépe zhodnotit.

Dividenda - co to je?

Dividenda se vyplácí v tzv. payment day (výplatní den). Aby měl akcionář na dividendu nárok, musí akcie držet ještě před výplatním dnem. Posledním dnem, ve kterém akcie musí držet, je tzv. ex-dividend date. Řekněme, že firma vyplácí dividendu 1.5.2018, zároveň stanovuje, že abyste měli na její výplatu nárok, musíte akcii držet už ke dni 1.4.2018. Pakliže akcii nakoupíte 2.4.2018, na dividendu nárok mít nebudete. Každá firma deklaruje, kdy tyto dny jsou a každý akcionář (či potenciální akcionář) si tato data může snadno zjistit. Pro nrné pochopení důležitých dat pro dividendové investory se podívejte na jejich podrobné vysvětlení ve článku v Centru podpory.

Vyplácení dividendy probíhá jednoduše připsáním finančního toku na investiční účet každého investora, příp. u některých českých akcií se dividendy vyplácí složenkou. Firma dividendy vyplácí již z čistého zisku po odvodu daní.

Přijatou dividendu musí navíc investor zdanit ještě jednou jako vlastní kapitálový příjem. Danění probíhá podle platných sazeb. V České republice je sazba 15 %. Dividenda tedy podléhá dvojímu zdanění, což je důvod, proč je dividenda označována jako neefektivní nástroj pro přerozdělení firemních zisků svým akcionářům. Stále větší část firem se tak spíše obrací na nakupování vlastních akcií za volné prostředky (tzv. buyback program).

5. Jak obchodovat s akciemi?

Investice do akcií probíhají na burzách po celém světě. V dnešní době se k nákupu či prodeji využívá především internetového prostředí, díky kterému lze z domova přes počítač či přes chytrý telefon koupit nebo prodat požadované tituly.

Pryč jsou doby, kdy se investoři překřikovali na burzovních parketech a pomocí gest pro nákup nebo prodej zadávali pokyny brokerům, kteří jim cenné papíry obstarali. Dnes se vše děje elektronicky, stačí několik kliknutí myši a můžete vlastnit akcie Apple, Google, Microsoft nebo jiné známé firmy. Jediné, co k tomu potřebujete, je mít otevřený účet u brokera (analogie ke klasickému účtu bankovnímu) a přístup k internetu.

6. Co to je burza?

Burza je místo, na kterém se obchoduje s různými investičními nástroji podle předem stanovených pravidel. Jedná se o instituci, která organizuje a dohlíží na bezproblémový chod obchodů a na jejich správné vypořádání. Setkávají se zde dvě strany – investoři a emitenti:

  • Investoři mají možnost za svůj kapitál nakoupit investiční nástroje (akcie) s motivací budoucího zisku.
  • Emitenti mají možnost získat kapitál pro své další podnikání a rozvoj.

Co to je burza?Jak burza funguje?

Burza a burzovní obchodování funguje na principu oboustranné aukce, ve které se střetávají nakupující a prodávající. Nakupující vyjadřují ochotu nakoupit, jinými slovy poptávají určité investiční produkty (např. akcie Apple). Prodávající vyjadřují ochotu prodat neboli nabízejí k prodeji určité investiční produkty. Střet nabídky a poptávky tvoří aktuální tržní cenu. Nevyváženost těchto sil způsobuje cenové fluktuace a rostoucí či klesající trendy.

Burza jakožto instituce dohlíží na to, že se vše děje v rámci pravidel a že nikdo nemá výhodu nad ostatními. Specifikuje i určité standardy obchodování (velikost objednávek). Samotná burzovní infrastruktura je velmi komplexní síť výkonných počítačů, které neustále kótují nákupní a prodejní příkazy, provádí a zaznamenávají obchody, aktualizují tržní data apod.

Čtěte také

  • Jaké akcie byste měli kupovat podle Warrena Buffetta?
  • Martin Zweig, investiční guru a milovník „hraček“
  • Jak vybrat správné akcie podle Davida Dremana?

7. Co to je broker?

Broker je prostředníkem mezi investorem a burzou, na které probíhají obchody. Bez brokera žádné akcie není možné nakoupit, nemáte-li zaplacené křeslo přímo na burze. Broker je firma, která zprostředkovává burzovní obchody, které vy, jakožto obchodník, chcete učinit. Za provedené obchody si broker účtuje poplatky.

Co je to broker ?

Broker vám umožní otevřít si investiční účet na své vlastní jméno. Na něj si pošlete finanční prostředky, za které následně můžete akcie nakoupit. Broker vám zároveň zajistí přístup k obchodní platformě, pomocí níž pokyny budete zadávat, zprostředkuje tržní data, abyste viděli aktuální ceny a pomůže vám zorientovat se v burzovní problematice. Broker je váš partner při investování a obchodování na burze a takového partnera je potřeba si dobře vybrat.

Co by měl broker splňovat?

Dobrý broker by měl splňovat několik kritérií. Vzhledem k tomu, že se jedná o finanční instituci, musí být regulovaná platnými zákony a směrnicemi dané země. Brokerské společnosti působící v České republice podléhají dohledu ČNB. Měla by to být společnost s dostatečnou kapitalizací, aby v případě nutnosti byla schopna krýt ztráty, které v důsledku nečekaných tržních výkyvů mohou přijít. Broker by měl určitě oddělovat svůj majetek od investičních účtů klientů a všechny investiční účty by měl mít pojištěné.

8. Jak začít obchodovat s akciemi?

Níže jsou jednotlivé kroky, které je nutné provést, abyste mohli začít obchodovat akcie.

Otevření účtu u brokera

Prvním krokem je otevření účtu u brokera. Bez brokera nelze mít přístup na burzu. Brokerský účet založíte stejně snadno jako běžný bankovní účet.

U LYNX stačí online vyplnit formulář, poslat oskenované identifikační údaje (dva průkazy totožnosti, výpis z účtu ze kterého půjde první depozit) a účet bude během pár dnů založen. Následně je obchodní účet založen a můžete na něj vložit první depozit ve vámi zvolené měně. Po připsání vkladu můžete obchodovat.

Výběr trhu – ČR, zahraničí

Máte-li otevřený a nafundovaný brokerský účet, je na čase vybrat si konkrétní trh – akcii, kterou chcete nakoupit. Na výběr máte velké množství trhů, můžete si vybrat nějakou českou akcii (akcie ČEZ) nebo můžete nakoupit akcie zahraničních firem (Apple, Google, Coca-Cola, BWM a jiné). Pro výběr trhu (titulu) je potřeba znát jméno firmy, ISIN nebo symbol (ticker). Podle těchto údajů pro vás platforma příslušný trh vyhledá.

Obchodní platforma LYNX

Příklad obchodní platformy – LYNX Trading a zadávání obchodních příkazů

Seznámení se s platformou

Obchodní platforma je softwarová aplikace, kterou buď můžete nainstalovat do počítače nebo ji můžete používat přímo z webového rozhraní. S obchodní platformou je potřeba se seznámit, abyste věděli, co a jak udělat, když chcete nakoupit akcie na stanovené ceně. Takovéto seznámení, „ošahání“ obchodní platformy, bývá standartní součást každého kvalitního brokerského servisu. V  LYNX vás platformou zdarma provedeme ihned po aktivaci obchodního účtu.

Zadávání pokynů

Zadání pokynu na nákup konkrétního trhu na určité ceně je základní znalost, kterou každý burzovní obchodník či investor musí mít. V principu se nejedná o nic složitého, během několika málo kliknutí myši je pokyn připraven a za pár vteřin odeslán na burzu. Tím se akcie nakoupí. Video níže ukazuje, jak probíhá nákup akcie v platformě LYNX Trading.

9. Jak si vytvořit strategii na investice do akcií?

Investice do akcií je činností, která vyžaduje určitou snahu a chuť se naučit něco nového. Nikdo se jako investor nerodí a na investování neexistuje příliš formálního vzdělání. Akciové investování bychom mohli rozdělit na dva typy podle časového horizontu – dlouhodobé a krátkodobé.

Dlouhodobé investování vs. aktivní trading

Dlouhodobé investování se opírá především o fundamentální analýzu cenných papírů. Dlouhodobí investoři zpravidla sledují a analyzují finanční výkaznictví firmy, poměry různých ukazatelů (P/E ratio apod.), snaží se porozumět sektoru, ve kterém firma operuje, poznat blíže produkty a služby firmy a také její management apod. Na základě toho vyberou ty správné tituly, které jsou aktuálně podhodnocené a levné, ale s potenciálem dlouhodobého růstu.

Mezi dlouhodobé investory patří většina velkých jmen (Benjamin Graham, Warren Buffett, Peter Lynch apod). Tito investoři neuvažují v řádech týdnů, měsíců, ba ani let, ale v řádech několika let a zpravidla jsou orientovaní směrem long – čili na nákupy.

Chcete investovat jako Warren Buffett a další investiční guru?

Získejte investiční e-book s 11 super strategiemi nejúspěšnějších investičních guru.

Chci získat e-book o investičních guru

Krátkodobé investování je určitou protivahou a jedná se spíše o aktivní obchodování, ať již swingové nebo intradenní. Krátkodobí tradeři se opírají více o technickou stránku, sledují cenové grafy a indikátory. Fundamentální složka může, ale nemusí být tolik důležitá. Samozřejmě je vždy dobré znát co nejvíce informací o obchodovaném titulu. Krátkodobí tradeři také mnohem častěji akcie shortují – spekulují na pokles.

Diverzifikace portfolia

Diverzifikace je pojem, který vyjadřuje rozložení strategií a eliminaci rizika tím, že se nespoléhá pouze na jeden konkrétní investiční produkt, ale rozdělí se do více jednotlivých titulů. Známé přísloví „nenoste všechna vejce v jednom koši“ vyjadřuje ideu diverzifikace. Diverzifikace slouží primárně pro omezení rizika. Je to ale dvousečná zbraň, jelikož s omezením rizika se omezuje i potenciální zisk. Jsou i investoři, kteří v diverzifikaci nevěří a naopak radí „vyberte ta správná vejce, dejte je do jednoho koše a ten střežte.“ Příkladem je Warren Buffet.

Začátečníkům je ale vhodné diverzifikaci doporučit. Diverzifikovat je možné portfolio skrze různé sektory. Aby měla diverzifikace smysl, pak je třeba rozdělit prostředky mezi tituly, které mají nízkou pozitivní korelaci. Je dobré vybrat tituly různých sektorů v různých zemích světa.

Psychologie psychologie a obchodování

Říká se, že psychologie investora je pro úspěch klíčovým faktorem. Psychologie určitě hraje důležitou roli, protože naše vnitřní pocity a myšlenky ovlivňují naše chování. Finanční trhy jsou místem, kde se psychologie promítá ve velké míře, především psychologie davová. Člověk, jako tvor společenský, má přirozenou potřebu se družit a kopírovat chování ostatních. Jen málokdo dokáže jít proti davu. Davová psychologie je poměrně snadno předvídatelná a finanční trhy jsou toho do velké míry odrazem. Cena zpravidla dělá přesný opak, než si myslí dav. Dav, veřejnost proto velmi často na burze ztrácí.

Psychologické nastavení tradera musí být určitým způsobem protichůdné tomu, co si myslí dav. Zároveň musí mít ale člověk dostatek pokory a síly přiznat si, že se mýlí a nepovedené obchody opustit. Vždy je potřeba mít plán a držet se ho. Vědět proč do obchodu vstupuji, s jakým cílem a tento plán dodržet.

Stanovení cílů

Stanovení realistických cílů v tradingu a obchodování je potřeba učit se hned od začátku. Ti nejlepší investoři dlouhodobě vydělávají na akciových portfoliích 20 % ročně. Bylo by asi naivní domnívat se, že já jako nováček dokážu zhodnotit účet o 100 % ročně. Samozřejmě, může se to stát – existují trhy, které mají vysokou volatilitu a nabízí vysoké potenciální zhodnocení. Otázkou ale je s jakým rizikem. Jediný faktor, který lze na trhu kontrolovat, je riziko. Cíl vždy vychází z rizika a stanovit si příliš velký cíl znamená otevřít se příliš velkému riziku a hrozbě propadu hodnoty vlastních prostředků.

10. Jaké akcie obchodovat?

U LYNX je možné obchodovat akcie téměř všech známých firem téměř po celém světě. Můžete obchodovat akcie americké, německé nebo čínské. Záleží pouze na vás.

Jak vybrat tu správnou akcii? To je otázka za milion. Nikdo nemá křišťálovou kouli a nikdo neví, kam se trhy vydají v budoucnu. Kterou akcii nakoupit musíte vědět hlavně vy, jakožto investor. Existují určité techniky oceňování akcii, modely fundamentální analýzy nebo nástroje analýzy technické. Vše slouží jednomu účelu – najít ten správný titul, který se vydá požadovaným směrem. Sepsali jsme pro vás několik tipů jakožto úvod do technické analýzy, kterou můžete použít pro výběr správné akcie. Případně se můžete nechat inspirovat tím, jak vybírají akcie tzv. investiční guru, kteří na akciových trzích dlouhodobě profitují.

Načasování vstupu

Vstup do trhu je první a nejdůležitější krok v tradingu a v investování jakéhokoliv druhu. Správné načasování vstupu je klíčové tím víc, čím kratší investiční horizont máte. Pakliže chcete investovat dlouhodobě, načasování vstupu je spíše druhořadé. Vypomoci sice může technická analýza, ale nakonec příliš nezáleží na tom, zda koupíte na ceně 100 nebo 101. Obecně lze doporučit nakupovat po větších propadech, ale takový nemusí vždy přijít a můžete ztratit investiční příležitost.

V případě, že obchodujete krátkodobě, swingově nebo dokonce intradenně, je načasování vstupu důležitější. V takových případech se používají různé přístupy technické analýzy. V intradenním obchodování je načasování vstupu velmi důležité a často je určující pro dosažení zisku nebo ztráty.

Možnost diverzifikace přes tzv. ETF

Velmi populární odnoší akciového investování je investování do ETF. ETF je zkratka anglického Exchange Traded Funds neboli burzovně obchodovaných fondů. ETF jsou obdobou standardních podílových fondů, avšak jedná se o fondy obchodované na burze.

ETF fondy fungují tak, že nakupují akcie společností, které působí v určitém sektoru a následně vydají akcie své, které se obchodují na burze. Fond nakoupí akcie společností, které například těží ropu. Pakliže z nějakého důvodu chcete spekulovat na nárůst cen ropy, ale nechcete koupit akcie jedné konkrétní ropné společnosti, máte možnost koupit „ropné ETF“. Výhoda investování do ETF trhů je ta, že ETF díky diverzifikaci zahrnuje celý ropný sektor. Nevýhodou je možnost odevzdání potenciálního profitu, pokud některá či některé akcie ze sektoru nebudou dostatečně silné.

LYNX TIP: Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF? Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Registrujte se na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

11. Kde se inspirovat na investice do akcií?

Níže je několik webů, které považuji za velmi užitečné pro každého akciového investova.

  • Kurzy & Grafy na webu LYNX – Historické grafy i aktuální kotace, včetně podstatných klíčových fundamentálních dat a dividendové historie a navíc srovnání s ostatními akciemi v sektoru.
  • FinViz – Pokročilý akciový scanner, který umožňuje vyhledat akcie dle vybraných paramentrů.
  • Seeking Aplha – Výborný zdroj pro sledování nových zpráv ze světa akcií.
  • Blížící se kvartální výsledky firem na webu LYNX – Získejte přehled, které společnosti budou v nejbližší době zveřejňovat své kvartální výsledky (earnings), které mají zpravidla vliv na pohyb cen akcií.
  • Blížící se dividendy na webu LYNX – Objevte, které akcie se blíží svému ex-dividend date, což je klíčové datum pro získání dividendy od dané společnosti.
  • Otevírací doba burz na webu LYNX – Zjistěte, kdy je možné obchodovat na vašich oblíbených trzích.
  • Burzovní prázdniny na webu LYNX – Mějte přehled, kdy jsou burzy uzavřené.
  • Investopedia – Jak název napovídá – slouží jako Wikipedie pro investiční svět. Nabízí detailní vysvětlení všech investičních pojmů.

Oblíbeným nástrojem pro inspiraci je investiční newsletter Breakout Trader, který LYNX připravuje každé úterý a bezplatně jej nabízí zaregistrovaným investorům. Registrujte se na www.lynxbroker.cz/breakout-trader. 

Začínající i pokročilí investoři mohou sbírat inspiraci a především kvalitní osvědčené poznatky z trhu v obsáhlém investičním e-booku 11 super strategií investičních guru, který LYNX nabízí investorům ke stažení zdarma na www.lynxbroker.cz/guru-ebook. Objevíte v něm recepty na úspěch, jaké využívají ti nejúspěšnější světoví investoři. 

Chci obchodovat akcie, co dále?

Začít akcie obchodovat můžete během několika dní z pohodlí domova a plně online. Stačí si otevřít účet u brokera, který má přístup na akciové burzy.

Můžete být akciových investorem, který je spíše konzervativní a nakoupit ověřené tituly (akcie Apple, Google, Coca-Cola), které budou pravidelně nést zisk ve formě dividendy. Nebo můžete být více spekulativním a nakoupit nově se rodící trhy (např. kryptoměnové akcie, marihuanové akcie a ETF, lithiové akcie) s výraznějším potenciálem zisku. Případně můžete navzájem kombinovat. Vše záleží jen na vás, investiční možnosti jsou u LYNX téměř neomezené.

Zaujala vás možnost investice do akcií?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Objevte více o investování s LYNX
Investice do akcií - obchodování na burze

Čtěte dále

  • Uranové akcie – přinese investice do uranu boom v 2018?
  • Investice do lithia – 5 nejlepších lithiových akcií pro rok 2018
  • Jak vybírat akcie podle Johna Neffa?

The post Investice do akcií: 11 rad k obchodování s akciemi pro začátečníky appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Technická analýza | Psychologie | Video | Peníze | Inflace | Apple | Americké akcie | ETF | Světové akcie | Dividendy | Daně | Rizika | Akciové trhy | Obchodování na burze | Cenné papíry | Kapitál | Sazby | Akcie | Akcionář | Analýza | Zhodnocení | Valná hromada | Breakout | Broker | Burza | Cenný papír | Diverzifikace | Diverzifikace portfolia | Dividenda | Emise | Finanční trhy | Grafy | IPO | ISIN | Indikátory | Initial Public Offering | Investice | Investiční horizont | Investor | Investování | Kapitalový výnos | Kotace | Likvidita | Long | Fluktuace | Nástroj | Obchodník | P/E | Platforma | Portfolio | Riziko | S&P 500 | Ticker | Trader | Trading | Výnos | Výpis z účtu | Warren Buffett | ČNB | Řízení portfolia | Úrokové sazby | Obchodní platforma | ČEZ | Obchodování | Investoři | Exchange Traded Funds | Fond | Aukce | Zisk | Zkušenosti | Výsledky | Investiční příležitost | Burzovní obchodník | Investiční produkty | Jak obchodovat | Obchodovat | Akcie ČEZ | Obchodování s akciemi | Financování | Investovat | LYNX | Burzy | Ceny akcií | Obchodní účet | Burzovní obchodování | Burzovní obchody | Likvidita trhu | Akcie Apple | Akciové burzy | Aktuální ceny akcií | Analýzy | Brokerské společnosti | Cena | Cena akcií | Co je akcie | ETF fondy | Exchange | Finanční prostředky | Fondy | Investice do akcií | Investiční | Investiční nástroje | Investiční účet | Investování do akcií | Investování do nemovitostí | Jak obchodovat s akciemi | Jak začít obchodovat s akciemi | Koupit akcie | Kurzy | Management | Nemovitosti | Obchodní platformy | Portfolia | Pro investory | Ropy | Trh | Zisky | Tradeři | Buffett | Ex-dividend | Akciová společnost | P/E Ratio | Tržby | eBook | Vzdělání | Burze | Microsoft | Úspěch | Podnikání | Earnings | Znalost | Přehled | Firmy | Ropné společnosti | S&P | Ztráty | Akcionáři | Poplatky | Investovat do akcií | Aktuální cena | Očekávání | ex | Investopedia | Breakout Trader | Benjamin Graham | Akciové společnosti | Peter Lynch | LYNX Trading | NEST | Investice do lithia | Jak fungují akcie | Proč investovat do akcií | Co to je dividenda | Co to je burza | Co to je broker | Jak si vytvořit strategii na investice do akcií | Jaké akcie obchodovat | Kde se inspirovat pro investice do akcií | Dlouhodobé zhodnocení akcií | Diverzifikace osobních financí | E-book o investování | Otevření účtu u brokera | Dlouhodobé investování | Aktivní trading | Možnost diverzifikace | Chci obchodovat akcie |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invesco: Výhled akciového trhu pro rok 2024
    V roce 2023 jsme byli svědky toho, že některé inflační impulsy z doby Covidu začaly slábnout. Růst začal zpomalovat, což vyvolalo diskusi o tom, kdy by úrokové sazby mohly dosáhnout svého vrcholu a případně se snížit. Domníváme se, že tato debata bude ještě nějakou dobu živá a ekonomická data budou podrobně zkoumaná.
  • Invesco: Zlato a makro faktory, které ovlivňují jeho cenu
    Cena zlata v posledním čtvrtletí roku 2023 vzrostla o 11,6 % a na konci roku dosáhla hodnoty 2 063 amerických dolarů. Ačkoli cena kovu na začátku čtvrtletí rostla v důsledku geopolitických rizik, byly to nakonec měnově politické faktory, které 3. prosince vyhnaly kov na nové historické maximum 2 135 dolarů. Toto byl příliš agresivní růst, proto se také cena záhy snížila. Volatilita ceny však opět vzrostla, když Fed signalizoval konec stávajícího cyklu zvyšování sazeb.
  • Invesco: Zlato – srpnové výkony
    Zlato v srpnu kleslo o 1,5 % a zakončilo měsíc na hodnotě 1 940 USD. Vyšší reálné výnosy a utahování Fedu znamenalo to, že finanční fundamenty vyvíjely na zlato tlak v první polovině měsíce směrem dolů, ale s tím, jak se data z USA mírnila, kov získal zpět většinu počáteční ztráty.
  • Invesco: 8 faktů, které by si investoři měli odnést z minulého týdne
    Minulý týden byl bohatý na zprávy týkající se amerických a světových trhů a ekonomiky. V USA se zpřísňují úvěrové standardy a zpomaluje se růst zaměstnanosti. Růst mezd se však nekoná, což může znepokojovat Federální rezervní systém. V eurozóně vykazoval sektor služeb určité známky oslabení a globální zpracovatelský průmysl se v důsledku zmírnění hospodářského růstu zhoršuje.
  • InvestAsnwers: Bitcoin by podle jednoho grafu mohl vyrůst o více než 50 % 
    Populární analytik kryptoměn se na základě historických dat vyjádřil ohledně býčí nálady kolem bitcoinu (BTC).
  • Invest.com představila novou platformu na síti Bancor
    Skupina invest.com představila systém pro automatické generování tokenů pro svou novou platformu Stox pro předvídání chování trhu.
  • Investice ČEZ do Temelína bude letos činit 1,5 miliardy korun
    Energetická společnost ČEZ investuje do modernizace jaderné elektrárny Temelín 1,5 miliardy korun. V elektrárně chce posílit i bezpečnost a zřídit životně důležité prostory.
  • Investice desetiletí je stále atraktivní
    Dlouhodobí investoři mají nyní mimořádnou příležitost na rozvíjejících se trzích. Ty nabízejí vzácnou kombinaci atraktivní valuace, nízkých měnových kurzů a pozitivního tržního a ekonomického vývoje. Klademe ale důraz na to, že je tu příležitost pro investory dlouhodobé, protože dokonalé časování trhů není možné. Většina krátkodobé cenové volatility je ale založena jen na informačním šumu, zatímco dlouhodobou návratnost určují valuace a ekonomický růst.
  • Investice do akcií a jejich úskalí
    Soustředíte se jen na americký trh, nebo investujete i do evropských a asijských trhů? Ekonomové a analytici radí svá rizika rozložit.
  • Investice do akcií: 11 rad k obchodování s akciemi pro začátečníky
    Akcie jsou často jedním z prvních investičních aktiv, o které se člověk začne zajímat, když se rozhodne zhodnocovat vlastní volné prostředky. Pokud jste v bodě, že se chcete dozvědět od začátku, jak investice do akcií fungují, pak je tento komplexní průvodce určen právě pro vás.
  • Investice do Applu, zvyšuje se prodej Maců
    Po zavedení zcela nového MacBooku Air M2, k němuž by mohlo dojít již v červnu, očekáváme prudký nárůst akcií APPL. Jeden z nečekaných důsledků pandemie Covid-19 byl obrat v téměř deset let trvajícím propadu celosvětového prodeje počítačů. Spousty lidí pracujících z domova a škol nadále přechází na hybridní či dálkové vzdělávání, a prodej počítačů prudce roste. I v roce 2021 byl prodej PC stále o 14,8 % vyšší než v roce 2020. Společnost Apple (NASDAQ:AAPL) ve čtvrtém čtvrtletí vykázala rekordní hodnoty prodeje počítačů Mac a to 9,18 miliardy dolarů, ukazuje to, že prodej počítačů Mac je stále velkou součástí rovnice hodnot akcií AAPL.
  • Investice do BAT akcií
    FANG, FAANG, FANGMAN…. Náhodné zkratky, nebo investice do technologických společností, která má smysl? Řeč je o amerických vysoce výkonných společnostech Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon a NVIDIA. A slyšeli jste již o akciích BAT?
  • Investice do biotech akcií: 7 nejlepších biotechnologických akcií
    Akcie sektoru biotech jsou mezi investory nesmírně populární. Velké potenciální výnosy v blízké budoucnosti lákají mnoho investorů. Populární u investorů LYNX jsou zejména akcie Biogen a Galapagos.
  • Investice do Bitcoinu: bitcoinové akcie vzrostly o více než 1000 %
    Bitcoinová horečka pokračuje i přesto, že Bitcoin prošel v posledním měsíci výraznou korekcí. Od doby, kdy americká derivátová burza CME spustila obchodování s futures na Bitcoin, se cena nejpopoluárnější kryptoměny výrazně propadla.
  • Investice do českých start-upů loni klesly o tři čtvrtiny na 11,4 miliardy Kč
    Investice do mladých technologických firem v ČR, tzv. start-upů, loni klesly o 75,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Obvyklá investice do start-upu se pohybovala okolo 24 milionů korun, což je o šest milionů méně než v roce 2022. Méně bylo také investičních kol v hodnotách stovek milionů korun. Důvodem jsou úsporná opatření na straně zahraničních investorů, ale i vysoká inflace v Česku a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z dat projektu Startupové Česko platformy CzechCrunch.
  • Investice do kávy: Nejlepší kávové akcie v roce 2021
    Investování do kávových akcií není asi první věc, která lidem při vstupu na burzu přistane na mysl. Přesto se jedná o perspektivní odvětví s mnoha investičními příležitostmi. V následujícím článku probereme vše, co potřebuje vědět, pokud se chystáte investovat do kávového sektoru. Podíváme se na historii kávy a také na aktuální situaci na trhu s kávou.
  • Investice do kobaltu – 100% zhodnocení během jednoho roku
    Kobalt je relativně neznámý kov. Kov o němž jako investoři neslýcháme příliš často. Přesto se cena kobaltu v posledních pár letech vyšplhala na dvojnásobek ceny. Investice do kobaltu je proto stále více zajímavější volbou jak diverzifikovat své portfolio.
  • Investice do konopí – 3 nejlepší marihuanové akcie 2019
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do lithia – 3 nejlepší lithiové akcie pro rok 2019
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
  • Investice do lithia – 5 nejlepších lithiových akcií pro rok 2018
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook