Čtvrtek 28. březen 2024 19:05
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Tuzemské indikátory jsou i nadále povzbudivé

15.09.2014 08:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ve výsledku byl kurzový vývoj středo-evropských měn v průběhu minulého týdne ve srovnání s těmi předchozími výrazně klidnější. I když EU v závěru týdne uplatnila další vlnu sankcí vůči Rusku, přeci jen je na geopolitické scéně cítit určité uvolnění. A ačkoliv měly středoevropské měny ještě v první polovině minulého týdne tendenci ztrácet, v jeho druhé polovině většinu těchto svých ztrát vymazaly. Ve výsledku zaznamenal za celý týden největší oslabení maďarský forint, a to zhruba ve výši 0,4 % (i když v průběhu týdne jeho ztráty přesahovaly jedno procento), podobně na tom byl polský zlotý. Česká koruna nejprve oslabila z hodnot u 27,60 CZK/EUR na počátku týdne ke 27,75 CZK/EUR v polovině týdne, aby se v jeho závěru opět vrátila ke 27,60 CZK/EUR.

Zveřejněná tuzemská makroekonomická data překvapila vesměs pozitivně a potvrdila solidní vstup do třetího čtvrtletí. Silný meziměsíční vzestup zaznamenaly exporty i průmyslová výroba, což koresponduje se zveřejněným solidním růstem průmyslové výroby v Německu i eurozóně jako celku. Dosavadní ekonomické oživení se příznivě podepisuje i na trhu práce, kde nezaměstnanost po sezónním očištění od počátku letošního roku klesá. Navzdory tomu zůstává oživení neiflační, když se míra inflace drží hluboko pod inflačním cílem. Nicméně vývoj inflace v posledních dvou měsících poukázal na odražení se ode dna, inflace za oba prázdninové měsíce překonala předpoklady centrální banky (o 0,2 pb).

Český průmysl v červenci příjemně překvapil, když opětovně zrychlil svůj meziroční nárůst na 8,6 % (trh přitom čekal „jen“ 7,5 %). Červencová dynamika vyrovnala růst z loňského prosince, který byl nejvyšší od května 2011. Příznivě však vypadá i pohled na meziměsíční dynamiku. Oproti červnu si průmysl polepšil o 0,7 % m/m (SA, WDA), a pokračoval tak v umazávání poklesu zaznamenaného v květnu (o 1,5 % m/m, v červnu průmysl přidal jen 0,1 % m/m). Hlavním tahounem je automobilový průmysl. Navzdory geopolitickému riziku zůstávají díky silným objednávkám vyhlídky na další měsíce pro český průmysl povzbudivé.

Geopolitickému riziku odolává i zahraniční obchod. Jeho červencová bilance opět překonala tržní očekávání, Na sezónně očištěné bázi byl v přeshraniční metodice zaznamenán dokonce nejlepší výsledek v historii. Vysoká byla i dynamika zahraničněobchodní výměny. Vývozy rostly v meziměsíčním vyjádření o 5,5 % (SA, WDA). Jednalo se tak o nejvyšší růst od loňského dubna. I dovozy přidaly solidních 4,7 % m/m (SA, WDA), což je zatím nejvyšší letošní růst. Exportéři již pociťují pozitivní vliv oslabeného kurzu díky devizovým intervencím. Mírné oživení na exportních trzích a zvýšená cenová konkurenceschopnost českých exportérů budou i v nadcházejících měsících vývozy podporovat. Vysoká dovozní náročnost exportů bude zároveň jedním z faktorů, který bude tlačit nahoru i dovozy. Přidá se ještě větší ochota domácností utrácet, za kterou stojí zlepšující se situace na trhu práce a konec fiskální konsolidace. Očekáváme také, že podniky budou investovat, což představuje další tlak na zvýšení dovozů. I tak letos očekáváme opětovně rekordní bilanci zahraničního obchodu.

Podíl nezaměstnaných se již tři měsíce v řadě drží na ročním minimu ve výši 7,4 % a nic na tom nezměnil ani druhý prázdninový měsíc. Ve skutečnosti došlo ke snížení z červencových 7,44 % na srpnových 7,37 %. V absolutních číslech se během srpna počet uchazečů o zaměstnání snížil o více než šest tisíc, meziročně je počet nezaměstnaných nižší o 16,5 tisíce. Oživení ekonomiky započaté v polovině loňského roku se letos promítlo do tvorby pracovních míst. Za srpen se jejich počet zvýšil o 3 645, meziročně o více než 14 tisíc. Na jedno pracovní místo tak v srpnu připadalo 9,8 uchazeče. To představuje nejpříznivější statistiku od května 2009.

Spotřebitelské ceny během srpna poklesly o 0,1 % m/m, zatímco konsenzus i náš odhad počítal s poklesem o 0,2 %. Meziroční růst cen se opět mírně zrychlil z 0,5 % v červenci na 0,6 % v srpnu. Největší překvapení pro nás nastalo u cen potravin, které v srpnu sice poklesly o 0,6 % y/y, nicméně pravidelná sezónnost by nasvědčovala daleko většímu snížení cen v tomto segmentu. Pro centrální bankéře je nejdůležitější cenový ukazatel jádrová inflace, která nejlépe odráží poptávkové tlaky. Ty v ekonomice zatím chybí a růst jádrových cen je převážně způsoben vyššími dovozními cenami. Z pohledu intervenčního režimu bude ČNB čekat na to, až v ekonomice vzniknou poptávkové tlaky, které budou tlačit ceny nahoru. Klíčový bude zejména zrychlující se růst mezd, kterému pomůže klesající nezaměstnanost.

Neinflační růst bude stát za tím, že ČNB nebude svou měnovou politiku měnit s velkou pravděpodobností až do počátku roku 2016. Po oslabení koruny v první polovině srpna až do oblasti kolem 28,00 CZK/EUR se kurzový vývoj v posledních dvou týdnech stabilizoval a vrátil do blízkosti úrovní, kde se držel po většinu roku. Z domova pro tento týden fundamentální impulsy pro změnu kurzu očekávat nelze. I když budou publikovány srpnové ceny průmyslových a zemědělských výrobců a červencová platební bilance, nejedná se o data, na která by hráči na trhu reagovali. I nadále budou středoevropské trhy sledovat geopolitiku a situaci kolem Ukrajiny, z globálních událostí bude sledováno zejména zasedání americké centrální banky. Z technického pohledu se jeví jako klíčová oblast podpory 27,58/63, která prozatím pokořena nebyla. Pokud by k tomu došlo, měla by domácí měna prostor pro posílení k hladině 27,43. V opačném případě bude oslabení koruny limitováno rezistencí na 27,95.

JAN VEJMĚLEK
Hlavní ekonom
Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tuzemská inflace v prosinci zaostala za očekáváními
    Česká inflace v meziročním vyjádření zpomalila z listopadových 16,2 % na 15,8 % v prosinci. To bylo plně v souladu s naší na trhu nejnižší prognózou. Konsensus analytiků pro prosinec počítal se stagnací meziroční inflace na 16,2 %, a to při pásmu odhadů od 15,8 % do 16,7 %. Podobně jako ve zbytku Evropy, tak i v tuzemsku prosincová inflace významně zaostala za očekáváními. Tlaky na růst cen postupně slábnou, ať už z titulu nižších cen energetických komodit či klesající poptávky. Česká národní banka ve své prognóze ze začátku listopadu očekávala meziroční inflaci ve výši 19,1 %.
  • Tuzemská nezaměstnanost mírně poklesla
    Česká nezaměstnanost v měsíci říjnu klesla o jednu desetinu procentního bodu a aktuálně tak činí 3,7 %. Naplnil se tak náš předpoklad, podle kterého nárůstu počtu nezaměstnaných v provozech postižených ekonomickými restrikcemi brání vládní podpůrné programy, a naopak mnohé fungující podniky dohánějí předchozí výpadky produkce, k čemuž potřebují nové pracovníky. To vyplývalo již z průběžných indikátorů výrobní aktivity, které signalizovaly rostoucí poptávku v některých odvětvích.
  • Tuzemská nezaměstnanost nadále stabilizována
    Česká nezaměstnanost v měsíci listopadu v souladu s očekáváním přidala jednu desetinu procentního bodu a ukotvila se na 3,8 %. Počet dosažitelných nezaměstnaných se oproti říjnu zvýšil o 3 473 na 255 837. Celkový počet uchazečů o zaměstnání činil 274 526 a byl tak o 2 841 vyšší než na konci minulého měsíce. V porovnání s loňským listopadem pracovní úřady zaznamenaly o 77 237 uchazečů více.
  • Tuzemská nezaměstnanost v červenci stagnovala
    Česká registrovaná míra nezaměstnanosti zopakovala předchozí výsledek a v červenci tak dosáhla 3,7 %. Počet evidovaných uchazečů se meziměsíčně snížil o zhruba dva tisíce, když dosáhl 272 178, naopak počet volných pracovních míst narostl o téměř tři tisíce a činil 358 152, čímž dosáhl historického tuzemského rekordu. Ve srovnání s červencem loňského roku pak aktuálně hledá práci o 7,5 tisíce lidí méně, vybírají si ovšem z o 24 tisíc větší nabídky pozic. Stejně jako v červnu, i nyní připadá na jedno volné pracovní místo průměrně 0,8 uchazeče.
  • Tuzemská poptávka slábne pod tlakem vysoké inflace
    Průměrná nominální mzda podle našeho odhadu v prvním letošním čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,0 %, v reálném vyjádření však vlivem vysoké inflace pravděpodobně klesla o 4,3 %. Očekáváme navíc, že růst spotřebitelských cen v květnu dále zrychlil na meziročních 15,5 %. Klesající kupní síla domácností se podle nás již začala negativně projevovat na objemu maloobchodních tržeb.
  • Tuzemské banky nabízí Fialově vládě „obchod“: daly by až 50 miliard na pomoc ekonomice výměnou za to, že na ně kabinet neuvalí válečnou daň. Lidem by například pomohly se splátkami hypoték
    Česká bankovní asociace, jež sdružuje 34 tuzemských bank a představuje tak více než 99 procent tuzemského bankovnictví, nabízí Fialově vládě „obchod“. Členské banky by zajistily české ekonomice podporu až za 50 miliard korun. Výměnou za to by vláda upustila od svého záměru zavést válečnou daň právě na banky. Banky by v rámci uvedeného až 50miliardového podpůrného balíku mohly finančně podpořit například zajištění dostupného bydlení nebo poskytnout finance do rozvoje dopravy a dopravních projektů či digitalizace, případně také pomoci občanům s jejich závazky v podobě hypoték či úvěrů.
  • Tuzemské banky prudce snižují úročení vkladů. Se snižováním úroků na hypotékách tolik nespěchají
    Dolů, a to leckdy i pořádně. Takovým směrem se v dubnu vydávají úroky na klientských vkladech v tuzemských bankách. Banky tak reagují na úder koronavirové krize a související citelný pokles tržních úrokových sazeb a základních úrokových měr České národní banky. Při snižování úroků na hypotékách jsou ale mnohem opatrnější.
  • Tuzemské banky získávají v reakci na smíšená makroekonomická data
    Akciové indexy uzavřely úvodní seanci nového týdne smíšeně. Zatímco německý blue chip index DAX (DE30) získal 0,55 % a uzavřel na 13 533 bodech, britský FTSE100 (UK100) ztratil 0,48 %. Index pražské burzy PX (CZKCASH) dnes získal 0,90 % a seanci zakončil na 0,90 %.
  • Tuzemské firmy vstoupily do nového roku optimisticky
    Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se v lednu zvýšila důvěra v české ekonomice, a to zejména díky zlepšení nálady na straně podnikatelského sektoru. Pozitivní hodnocení vyplývá především z očekávaného zvýšení poptávky v průmyslu, ve stavebnictví i ve službách. Průmyslové podniky očekávají vyšší výrobu, export i zaměstnanost v následujících třech měsících a za na největší brzdu růstu pro ně zůstává nedostatek materiálu či komponent.
  • Tuzemské HDP mezikvartálně pokleslo o 0,4 %, PX index se opět obchodoval bez větších změn
    Evropské akciové indexy dnes pokračovaly v růstu. Britský index FTSE100 (UK100) pozitivně zareagoval na zveřejnění výrobního PMI indexu z Velké Británie a uzavřel se ziskem 1,29 %. Německý blue chip benchmark DAX (DE30) získal 0,64 % a seanci ukončil na 13 338 bodech. Index pražské burzy PX (CZKCASH) se dnes obchodoval, podobně jako včera do strany, a získal 0,07 %.
  • Tuzemské lázně mohou počítat s ještě větším náporem než doposud, Brusel totiž české vládě „posvětil“ čtyřnásobné navýšení poukázkové pomoci lázeňství
    V řadě tuzemských lázní nyní bude ještě větší nával než doposud. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž dnes informovalo, že z Bruselu získalo „posvěcení“ – neboli takzvanou notifikaci – pro svůj program státem hrazených poukázek na lázeňský pobyt. Tento program se jmenuje „COVID – Lázně“.
  • Tuzemskému stavebnictví chybí podpora vlády, proto se mezinárodně propadá
    České stavebnictví bylo v letošním prvním pololetí s meziročním poklesem o 4,6 procenta mezi 26 zeměmi Evropské unie na 13. místě, údaje z Itálie a Kypru nejsou k dispozici. Meziročně si Česko polepšilo o čtyři místa, v porovnání s koncem prvního čtvrtletí na tom bylo stejně.
  • Tuzemské mzdy zrychlily
    Mzdová dynamika v Česku na konci roku 2022 dle očekávání zrychlila, když se průměrná mzda meziročně zvýšila o 7,9 % (vs. 6,2 % v Q3 2022) na 43 412 Kč. Po zohlednění dvouciferné inflace však reálné mzdy propadly o 6,7 %, přičemž ke svižnému poklesu životní úrovně dochází na straně tuzemských zaměstnanců již pět čtvrtletí v řadě. Dynamika mezd v tržních odvětvích byla ke konci roku o něco rychlejší než ve veřejném sektoru. Nejrychleji rostly mzdy u výrobců energií, kde se zvýšily meziročně o 14,6 %, zatímco v páteřních sektorech tuzemské ekonomiky – průmyslu, stavebnictví a dopravě – rostly meziročně o více než 9 %.
  • Tuzemské PMI dosáhlo nového rekordu
    Důvěra v tuzemském zpracovatelském průmyslu měřená indexem PMI dosáhla v červnu nevyšší úrovně od počátku sledování v roce 2001, když vzrostla z 61,8 b. na 62,7 b. To bylo mírně nad tržním konsensem, který počítal s 62,1 b. Nárůst důvěry podpořil jak zvyšující se objem produkce, tak i růst počtu nových zakázek, který byl nejrychlejší od konce roku 2017. V obou případech pozitivně působilo především významné rozvolnění protiepidemických opatření, které vedlo ke zvýšení poptávky jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Průzkum mezi českými průmyslníky však na druhou stranu potvrdil pokračující problémy s nedostatkem některých výrobních vstupů, jenž vedly k nejrychlejšímu růstu rozpracovanosti od ledna 2011. Nedostatečná nabídka výrobních komponent spolu s významným růstem cen základních komodit vedla k výraznému zvýšení výrobních nákladů. To vytváří i tlak na růst konečných cen pro zákazníky, který v červnu dosáhl nejvyššího tempa od roku 2003. Zpřesněný odhad německého a celoevropského PMI ze zpracovatelského průmyslu přinesl mírné zlepšení. Německý PMI za červen byl revidován z 64,9 b. na 65,1 b., PMI za celou eurozónu pak z 63,1 b. na 63,4 b.
  • Tuzemské stavebnictví bude letos tlumit dopad hluboké průmyslové recese
    Tuzemské stavebnictví vykázalo solidní únorový výsledek. Zejména zásluhou inženýrského stavitelství a poměrné teplé zimy se objem stavební produkce meziročně zvýšil o 5,3 procenta. Přicházející recese však nepochybně poznamená i stavební výrobu, byť méně než produkci průmyslovou.
  • Tuzemský průmysl čeká zřejmě nejčernější rok v dějinách novodobé ČR. Propadne letos až o dvacet procent
    Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v březnu zhoršily z měsíce na měsíc nejvýrazněji od krizového roku 2009. Na vině je pochopitelně pandemie nemoci Covid-19, která ochromuje českou i mezinárodní ekonomiku.
  • Tuzemský průmysl i stavebictví za listopad vykazují pokles
    Průmyslová produkce za listopad klesla meziročně o 2,7 %, zatímco se očekávalo -1,5 %. Meziměsíčně produkce v průmyslu poklesla o 1,4 %. Výrazný pokles byl zaznamenán v oblasti výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků. Tento pokles dle ČSÚ nevykompenzoval ani mírný nárůst ve výrobě motorových vozidel. Nové zakázky vzrostly meziročně o 0,2 %. Tahounem hodnoty nových zakázek byly zakázky ze zahraničí. Ty vzrostly meziročně o 0,8 %, zatímco hodnota domácích nových zakázek o 0,9 % poklesla.
  • Tuzemský průmysl i stavebnictví loni zaznamenali pokles
    Průmysl v roce 2023 poklesl o 0,4 %. Průmyslová produkce v ČR v prosinci meziročně reálně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně v prosinci reálně vzrostla o 2,8 %.
  • Tuzemský průmysl roste, zatímco stavebnictví klesá
    Tuzemská průmyslová produkce za letošní říjen poměrně významně vzrostla díky nižší srovnávací základně ve výrobě automobilů. To nastalo v důsledku loňského výpadku dodávek dílů. K růstu průmyslové produkce přispěla výrazně i výroba dalších dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel. ejvyšší záporné příspěvky k celkovému vývoji průmyslové produkce zaznamenala odvětví výroba strojů a zařízení, výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů.
  • Tuzemský průmysl v problémech i na startu roku 2024
    Nálada v českém průmyslu byla po celý minulý rok na bodu mrazu a nic se na tom nezměnilo ani na začátku roku 2024. Index nákupních manažerů PMI v lednu sice mírně vzrostl ze 41,8 na 43 bodů, stále však zůstává hluboko v pásmu recese (<50). Na rozdíl od vývoje v sousedním Německu tak aktivita v tuzemském zpracovatelském sektoru nadále čeká na viditelný odraz ode dna.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI