Sobota 20. duben 2024 07:48
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král

Ranní okénko - Dnes dorazí první výsledky únorové inflace

28.02.2023 09:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity/indexy:

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

EUR/CZK


23,62

-0,08%

-3,6%

 

 

 

S&P 500

3982,2

0,31%

0,4%




USD/CZK

22,30

0,22%

-8,5%

 

 


NASDAQ

11467,0

0,63%

-2,7%




EUR/USD

 

1,059

-0,15%

5,3%

 

 

 

DAX

15381,4

1,13%

21,8%

 

 

 

USD/PLN

4,454

-0,43%

-5,1%




PX

1402,73

1,07%

21,6%




Ropa Brent

USD/barel

83,04

0,83%

-21,0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlato

USD/unce

1810

-0,40%

4,2%











Aktualizováno

8:50

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za několik minut vychází v Česku lednová statistika cen u průmyslových výrobců. Díky vysoké srovnávací základně by meziroční hodnota měla poklesnout z prosincových 20 % do oblasti pod 15 %, a to navzdory pravděpodobnému meziměsíčnímu růstu, který přijde po dvou měsících poklesů. Globální trh ale budou více zajímat první únorová čísla ohledně inflace v některých státech eurozóny. Před pár minutami dorazil výsledek z Francie, který dopadl mírně nad očekáváními, v nejbližších minutách pak přijdou čísla ze Španělska. Dohromady určí pravděpodobný směr i pro zbytek zemí platících eurem. Případná překvapení a s tím spojené pohyby na trzích si tak eurozóna odbude již dnes, i když výsledek za celé území dorazí až ve čtvrtek. Z USA dnes přijde informace ohledně spotřebitelské důvěry, se zpožděním dorazí i prosincový údaj z nemovitostního trhu. Ten patrně ukáže, že ceny ve Spojených státech klesají již šestý měsíc v řadě.

Ceny českých průmyslových výrobců mají za sebou dva meziměsíční poklesy v řadě, série ale s příchodem nového roku s největší pravděpodobností skončila. Očekáváme lednové zdražení o 0,4 %, medián trhu předpokládá růst cen o rovné 2 %. Díky efektu srovnávací základny by i tak došlo k výraznému poklesu v meziročním srovnání z 20,1 % na 12,9 % (resp. oček. trhu +14,6 %).

Ohledně vývoje cen amerických nemovitosti za poslední měsíc loňského roku mají analytici poměrně jasno. Meziměsíčně očekávají, že Case-Shiller index ukáže pokles 0,4 %, což by znamenalo meziroční nárůst „jen“ o 4,7 %. Pokud se potvrdí očekávání analytiků, půjde o šestý meziměsíční pokles v řadě.

Spotřebitelská důvěra v USA podle Conference Board v únoru s největší pravděpodobností rostla, zejména díky stále silnému trhu práce. Očekávat lze ale postupné rozevírání nůžek mezi hodnocením aktuální a budoucí situace, kdy výhled bude zatížen nejistým ekonomický vývoje, ale i očekávaným negativním dopadem dále rostoucích úrokových sazeb.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lednová statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA podle očekávání přinesla výrazný meziměsíční propad (-4,5 %), který ale jde na vrub zejména vývoji ve volatilní dopravě. Společnost Boeing totiž proti prosinci obdržela jen asi pětinu objednávek, což vzhledem k objemu ovlivnilo výsledek pro celý sektor. Po očištění o složku dopravy rostly objednávky o 0,7 %, tedy rychlejším tempem, než očekával trh (0,1 %).

Americký akciový trh se včera oklepával z prozatím nejhoršího týdne letošního roku a index S&P 500 přidal 0,3 %. V zelených číslech uzavřel pondělní seanci i německý DAX, který přidal přes 1 %, podobně jako index pražské burzy PX. Mírně posilovala i koruna, která se aktuálně obchoduje poblíž 23,60 EUR/CZK.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Výrobní inflace – PPI (leden, v %, m/m) 

0,4

2,0

-1,1

 

 

 

 

9:00

ČR

Výrobní inflace – PPI (leden, v %, r/r)

12,9

14,6

20,1

 

 

 

 

16:00

USA

Conference Board (únor, v b.)

-

108,5

107,1

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Sempra Energy, Bayer Ag-Reg, Autozone Inc, Erste Group Bank Ag

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: ČR ceny výrobců (PPI), USA spotřebitelská důvěra
ST: ČR PMI, státní rozpočet, SRN inflace a míra nezaměstnanosti, USA ISM indexy
ČT: EUR inflace a míra nezaměstnanosti, USA týdenní data z trhu práce
PÁ: ČR struktura HDP 4Q22, SRN zahraniční obchod, EUR ceny výrobců (PPI), USA ISM indexy

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Deficit rozpočtu dosáhne 375 mld. Kč
    Dnes z významnějších dat dorazí jen čísla z amerického nemovitostního trhu. V eurozóně by se pak měl finálně potvrdit odhad zářijové inflace, která v meziročním vyjádření vystoupala na 10 %. Včera zveřejněný ZEW index ukázal rozporuplný stav Německa, kdy aktuální nálada dále klesla, výhled se ale stabilizoval. Podpořit náladu mohly klesající ceny plynu, i plán německé vlády na pomoc firem. Americký průmysl pak ukázal lepší výsledek a v kombinaci s prozatím nad očekávání dobrými zveřejňovanými výsledky firem pomohl protáhnout optimistickou rally, která aktuálně panuje na trzích.
  • Ranní okénko - Den ve znamení průmyslu
    Dnešní den zahájíme informací o průmyslové výrobě v zemích eurozóny za měsíc červenec. Zde trh vyhlíží růst o 0,6 % meziměsíčně, což by vzhledem k nadále působícímu efektu snížené srovnávací základny znamenalo impozantních 6 % meziročně. I v Česku jsme navzdory pokračujícím zádrhelům v dodavatelských řetězcích byli svědky poměrně vydařeného července, ovšem těžko bychom v tomto hledali obrat v trendu – evropský i český průmysl budou zřejmě po zbytek roku citelně limitovány právě chybějícími součástkami a materiálem.
  • Ranní okénko - Dnes budeme sledovat dění v USA
    Z Evropy dnes dorazí jen údaj o vývoji cen výrobců. Ty by měly podle odhadů meziměsíčně přidat 0,5 %, což v meziročním vyjádření znamená cenovou deflaci na úrovni 3,3 %.
  • Ranní okénko - Dnes bude na trzích klid
    Dnes se žádných významnějších ekonomických indikátorů nedočkáme, jedinou výjimkou bude zpřesněný výsledek říjnových indexů PMI z Německa a následně z celé eurozóny. Zde pozorujeme podobný příběh jako v Česku, když pod tlakem nedostatku výrobních vstupů postupně klesá jak výrobní, tak i objednávková dynamika, zatímco se svižně zvyšují ceny.
  • Ranní okénko - Dnes bude trh vyhlížet čísla důležitá především pro Fed
    Nejzásadnější dnešní informaci budou představovat odpoledne zveřejňované ceny amerických výrobců. Trh očekává udržení meziměsíčního tempa na stejné úrovni jako v září, a tedy velmi mírný pokles meziroční dynamiky. Sledovat se bude každá desetina a trh doufá v nižší výsledek, tak jako se dočkal u spotřebitelské inflace. Potvrdilo by to totiž očekávání, že by Fed mohl zmírnit své tempo zvyšování sazeb a případně i dříve se zvyšováním skončit.
  • Ranní okénko - Dnes bude zveřejněn vývoj průměrné mzdy v ČR
    Český statistický úřad zveřejní vývoj mezd za druhý kvartál. Předpokládáme, že průměrná mzda rostla v meziročním srovnání o 1 % nominálně, což je citelně slabší růst oproti prvnímu kvartálu, ve kterém rostla o 5 % nominálně. Reálně však očekáváme meziroční pokles o -2,1 %, oproti +1,4 % v Q1.
  • Ranní okénko - Dnes budou zveřejněny prosincové údaje z průmyslu a zahraničního obchodu
    Po pomalejším vstupu do nového týdne nabere tempo v úterý na obrátkách. Z české ekonomiky dorazí prosincové údaje o průmyslu a zahraničním obchodu. V případě průmyslové výroby očekáváme její pokles po očištění o kalendářní vlivy o 2 %. Důvodem je zejména nižší příspěvek automobilového průmyslu, který by neměl být tak pozitivní jako v téměř celém průběhu loňského roku.
  • Ranní okénko - Dnes by měl být na trzích klid
    Dnešní makroekonomický kalendář je i vlivem státního svátku ve Spojených státech prakticky zcela prázdný a jediným zajímavějším momentem tak bude zveřejnění aktualizované ekonomické prognózy z dílny Evropské komise, které se dočkáme v 11 hodin dopoledne.
  • Ranní okénko - Dnes data o českém maloobchodě a americkém trhu práce
    Dnes již za pár minut Český statistický úřad ukáže, jak se vyvíjely maloobchodní tržby během měsíce února. Jejich propad trval více než rok a půl, zlom nastal až na konci minulého roku, když v prosinci 2023 zaznamenal sektor maloobchodu konečně růst. Rovněž v prvním měsíci nového roku reálné tržby maloobchodních prodejců meziročně stouply a podle našeho odhadu by tento trend měl pokračovat i v únoru. Odhadujeme, že maloobchodní tržby bez prodeje aut v reálném vyjádření byly meziročně vyšší o 2,3 %. Medián trhu je stejný. Spotřeba domácností by v průběhu roku měla nabírat na síle, což je dobrá zpráva nejen pro sektor maloobchodu, ale i pro celou českou ekonomiku.
  • Ranní okénko - Dnes data o inflaci z ČR i USA, večer zápis ze zasedání Fedu
    Za pár minut Český statistický úřad zveřejní výsledek březnové inflace. Ta by podobně jako v únoru měla podle našeho i tržního odhadu zůstat na inflačním cíli ČNB (2 %). Inflaci táhly směrem dolů pravděpodobně opět ceny potravin. Nicméně jedná se o velmi volatilní složku spotřebitelského koše, tudíž pokud by došlo k přerušení meziročního poklesu cen potravin, který pozorujeme v posledních měsících, inflace by opět povyrostla, ač by se velmi pravděpodobně pohybovala v rámci horní části tolerančního pásma. Na druhé straně rostly ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích díky rostoucím cenám ropy na světových trzích a rovněž slabší koruně.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek americké inflace
    Za několik málo minut přijde z tuzemské ekonomiky výsledek ohledně nezaměstnanosti sledované MPSV. Ta není očištěna o sezónní vlivy, díky čemuž očekáváme za březen mírné snížení. Podstatně zajímavější pro globální trhy ale bude odpoledne zveřejňovaná americká inflace. U březnové meziroční míry je očekáván poměrně výrazný pokles, ovšem doprovázený stagnací či mírným růstem u jádrové složky. Pro investory půjde o zásadní indicii před zasedáním Fedu na začátku května. Aktuálně naznačují futures zhruba 70% šanci, že americká centrální banka bude hikovat o 25bb, zbytek jde ve směru stability sazeb. Pokud by jádrová inflace vykázala výraznější růst než na trhem očekávaných 5,6 % (5,5 % v únoru), patrně by zde došlo k přecenění, které by se odrazilo i poklesem cen (resp. růstem výnosů) na dluhopisovém a v důsledku i akciovém trhu.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek nezaměstnanosti, změnu neočekáváme
    Dnes z tuzemských dat vychází údaj o vývoji nezaměstnanosti během října, kde očekáváme stagnaci na úrovni 3,6 %. Z USA významnější ekonomická data nedorazí, ve večerních hodinách ale budou investoři sledovat projev předsedy Fedu Powella. Z Evropy přijde pouze informace o inflačních očekávání v eurozóně spolu se zpřesněným výsledkem říjnové inflace v Německu. V rámci regionu pak bude zajímavé odpolední zasedání polské centrální banky, kde očekáváme další snížení sazeb o 25bb, kterým by se úroková sazba dostala ze současných 5,75 % na 5,50 %.
  • Ranní okénko - Dnes ECB sazby nesníží
    O dnešní hlavní ekonomické události ve světě nemůže být pochyb. Zasedá Evropská centrální banka, která patrně nechá depozitní sazbu na stávající úrovni (4 %), a to přestože inflace rychle klesá, když v únoru letošního roku spadla až na 2,6 %, přičemž svého vrcholu dosáhla v říjnu 2022 (10,6 %).
  • Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA
    Dnes Český statistický úřad zveřejní svůj finální odhad HDP za poslední kvartál loňského roku. Konečné odhady příliš revizí nenabízejí, proto očekáváme, že bude potvrzeno, že česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,2 % a naopak meziročně poklesla o 0,2 %. V takovém případě by tuzemské hospodářství za celý kalendářní rok 2023 vykázalo pokles o 0,4 %.
  • Ranní okénko - Dnes hlavními tématy státní rozpočet v ČR a inflace v Německu
    Dnes odpoledne zveřejní Ministerstvo financí výsledek hospodaření české vlády za rok 2023. Naplánovaný rozpočet s deficitem ve výši 295 mld. Kč se s vysokou pravděpodobností podaří dodržet, jelikož ke konci listopadu schodek činil 269,1 mld. Kč. Ale jásat není možné, protože veřejné finance se počátkem roku 2020 vymkly kontrole. Proto současná vládní garnitura schválila tzv. konsolidační balíček, pomocí kterého by se měly veřejné finance vrátit na udržitelnější dráhu, ale jedná se pouze o první krok ke konsolidaci veřejných financí. Pro rok 2024 byl schválen schodek státního rozpočtu ve výši 252 mld. Kč a je tak zcela zřejmé, že další kroky budou muset následovat.
  • Ranní okénko - Dnes inflace v eurozóně či průzkum ADP
    Dnešní hlavní ekonomickou událostí bude zveřejnění úvodního odhadu březnové inflace v eurozóně. V meziměsíčním srovnání by měla cenová hladina dle trhu stoupnout o 0,9 %. Meziroční míra by měla oproti únoru mírně poklesnout z 2,6 % na 2,5 %. I v případě jádrové inflace se odhaduje pokles o jednu desetinu, ale ta by se i nadále měla pohybovat okolo 3 %, což je pro ECB stále nepřijatelně vysoko. Dále Eurostat vydá únorový údaj nezaměstnanosti, která by měla zůstat ve výši 6,4 %, tedy na historicky nejnižší úrovni.
  • Ranní okénko - Dnes nás čekají data o průmyslu a zahraničním obchodu
    Dnes pokračuje seriál dat o české ekonomice, když se tentokrát dozvíme nejaktuálnější údaje o průmyslu a zahraničním obchodu. V případě průmyslové výroby očekáváme stagnaci po kalendářním očištění, kdy pozitivně bude přispívat zejména automobilový průmysl, kde odezněly nejrůznější dodavatelské problémy negativně působící během září. Naopak v dalších sektorech by výroba měla setrvat v červených číslech. Co se týká zahraničního obchodu, predikujeme kladnou bilanci ve výši 3 mld. Kč, ale primárně z důvodu nižšího množství dováženého zboží a nikoli vyššího výkonu českého exportu.
  • Ranní okénko - Dnes rozhoduje ECB
    Ekonomický svět se po včerejší zprávě o americké inflaci obrací do Evropy, kde dnes zasedá bankovní rada ECB a její rozhodnutí není předem jasné. Depozitní sazba aktuálně činí 3,75 % a měnovou politiku ECB tak lze označit jako poměrně restriktivní. Nicméně inflace v eurozóně je stále vysoká a k inflačnímu cíli nesměřuje dostatečně rychle, což připouští i samotná Evropská centrální banka. Z tohoto pohledu by se zdálo, že ECB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb, na druhé straně je tu horší ekonomický výkon eurozóny jak v tomto roce, tak i pesimističtější predikce pro rok následující. Zároveň nejde opomenout ani aktuální podmínky financování, za kterých si státy půjčují na světových trzích, což se týká především států velmi zadluženého jižního křídla eurozóny. ECB tak stojí před nelehkým rozhodnutím.
  • Ranní okénko - Dnes rozhoduje ECB, v USA vyjde HDP
    Po obědě dnes dorazí na trh slušná dávka kurzotvorných dat, v čele se zasedáním ECB a údajem o výkonu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Od ECB se očekává zvýšení sazeb o 75bb a jakýkoliv krok jinam by představoval velké překvapení. Pozorněji tak trh bude sledovat spíše komentáře ohledně změny příznivých podmínek v rámci TLTROs a držení dluhopisů. Od amerického HDP je pak očekáván anualizovaný růst o 2,4 %, což zhruba odpovídá mezikvartálnímu přírůstku o 0,6 %. Růst HDP po dvou čtvrtletích poklesu očekávají takřka všichni oslovení analytici. Již před pár minutami pak dorazil průzkum spotřebitelské důvěry v Německu od instituce GfK. Index se dočkal velmi mírného zlepšení na druhou nejnižší úroveň za posledních 20 let.
  • Ranní okénko - Dnes se dozvíme složení bankovní rady ČNB
    Podíl nezaměstnaných v květnu podle našeho odhadu stagnoval na 3,3 % s prostorem pro odchylku směrem k 3,2 %. Pro korunový trh je dnes důležitý den. Prezident Zeman by měl ve 14h jmenovat členy do ještě třech neobsazených pozic v bankovní radě ČNB. Složení bankovní rady by tak mělo být konečně finální.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
IC Markets
FP Markets
FBS
reklama
InstaForex ETF