Úterý 19. březen 2024 08:15
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Optimismus MMF a údaje o HDP eurozóny vzbuzují pozornost

31.01.2023 18:53  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Mezinárodní měnový fond (IMF) zvýšil svou prognózu globálního růstu na letošní rok, přičemž uvedl větší odolnost ekonomik po celém světě, než se očekávalo, a zvolil pozitivnější tón než ve svých zprávách z předchozího roku. MMF předpokládá, že globální růst dosáhne 2,3 %, což je o 0,2 % více než jeho předchozí prognóza. Analytici MMF předpovídají, že Spojené království bude jedinou ekonomikou skupiny G7, která se v roce 2023 dostane do záporného růstu.

Investoři a obchodníci se soustředí na rozhodnutí o úrokových sazbách, která přijdou od Federálního rezervního systému, ECB a BoE a která budou přijata koncem tohoto týdne. V centru pozornosti budou údaje týkající se růstu HDP eurozóny a zprávy o hospodářských výsledcích společností Exxon Mobil, Pfizer a McDonald's.

Německé maloobchodní tržby zklamaly

Prosincové údaje o maloobchodních tržbách v Německu zklamaly analytiky trhu. Německé maloobchodní tržby klesly meziročně o 6,4 % a meziměsíčně o 5,3 %. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali meziměsíční nárůst o 0,2 %.

Předběžné údaje o HDP přicházející z Německa ukázaly, že největší ekonomika eurozóny se v posledním čtvrtletí roku 2022 mezičtvrtletně snížila o 0,2 %. Analytici Commerzbank ve své zprávě napsali, že "v rozporu s pokyny Spolkového statistického úřadu (Destatis) německý HDP ve 4. čtvrtletí oproti 3. čtvrtletí mírně poklesl (-0,2 %). Důvodem byla především soukromá spotřeba. Stále očekáváme, že německý HDP poklesne o 0,5 %."

Dnes se očekává předběžná zpráva o HDP eurozóny za 4. čtvrtletí 2022

Eurostat zveřejní předběžné údaje o růstu HDP eurozóny v posledním čtvrtletí roku 2022. Ekonomové předpokládají, že ekonomika eurozóny zaznamenala na čtvrtletní bázi nulový růst.

Ve třetím čtvrtletí roku 2022 ekonomika eurozóny mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 %. Zpráva by mohla ovlivnit hodnotu eura vůči americkému dolaru a britské libře.

Statistický úřad NZ zveřejní míru nezaměstnanosti na Novém Zélandu za 4. čtvrtletí 2022

Statistický úřad Nového Zélandu by měl zveřejnit zprávu o míře nezaměstnanosti za 4. čtvrtletí 2022. Ekonomové banky ANZ předpokládají, že míra nezaměstnanosti klesne na 3,2 %. Analytici Westpac spíše nesouhlasí a předpokládají, že míra nezaměstnanosti v zemi zůstane beze změny na úrovni 3,3 %.

Rovněž poznamenali, že novozélandská centrální banka (RBNZ) omezí očekávané zvýšení základní úrokové sazby na 50 bazických bodů. Prognóza RBNZ pro trh práce zveřejněná v listopadu uvádí, že míra nezaměstnanosti bude do března příštího roku postupně stoupat až na 5 %.

Caixin Manufacturing PMI v lednu 2023 pravděpodobně vzroste

Caixin Manufacturing PMI zveřejňuje společnost IHS Markit a vychází ze souborů údajů, které poskytují nákupní manažeři ve firmách výrobního sektoru. Analytici trhu předpokládají, že Caixin Manufacturing PMI dosáhne hodnoty 49,5, což je o něco více než prosincová hodnota (49,0). Index zůstává pod hranicí 50 bodů již pět měsíců v řadě.

Průzkum Standard Chartered poznamenal, že "důvěra mezi malými podniky byla v lednu lepší než v prosinci, přičemž aktivita v oblasti nemovitostí, dopravy, ubytování a stravování zaznamenala prudké oživení".

Zprávy o příjmech

Nastává sezóna zpráv o výsledcích, takže společnosti Exxon, Pfizer, McDonald's a AMD dnes zveřejní své soubory údajů za poslední čtvrtletí roku 2022.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, díky našim bezplatným webinářům. Seznamte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Oproti stavu před válkou se vývoz ruské pšenice téměř zdvojnásobil
    Ruský vývoz obilí začíná po pomalém začátku sezóny vzrůstat, protože kupci výrazně navyšují své zásoby. Od minulého roku se dodávky pšenice téměř zdvojnásobily. Obchodování s potravinami není součástí sankcí.
  • Oproti středě byl včera na regionálních měnách relativní klid
    Včerejší obchodování se neslo v mnohem poklidnějším duchu, než jak tomu bylo ve středu večer. Tehdy regionální...
  • Optimalizujte web a nechte konkurenci za zády
    Nabízíte zboží, které má na trhu velkou konkurenci? Dokonce ani to nemusí znamenat, že v ní nemůžete prorazit. K&...
  • Optimismus brzdí bezpečnostní rizika a G20. Hlavní trhy jsou koncem týdne opatrné
    Prezident Trump nejdřív prohlásil, že Írán udělal velkou chybu. Pak podle zpráv z amerického tisku dokonce schválil vojenský úder proti Íránu, ale nakonec ho nespustil. Bezpečnostní riziko je proto nyní hlavním faktorem, jež brzdí optimismus na hlavních trzích, který předtím rozpoutal Fed.
  • Optimismus dál vládne, v čele cyklická spotřeba a techy
    Evropské akciové indexy jsou také odpoledne v plusu, ale jejich zisky zůstávají poměrně skromné. Amerika se z úvodního poklesu vyhoupla nahoru a zejména Nasdaq si připisuje slušný růst. V čele kráčí sektor cyklické spotřeby s největšími váhami jako Tesla a Amazon a také sektor IT. Těmto akciím vyhovuje další pokles výnosů na dluhopisovém trhu, který se týká hlavně delších splatností.
  • Optimismus je zpět, pomáhá akciím a ceny ropy vrací níž
    Úterní dopoledne můžeme považovat za další důkaz, že tržní optimismus zůstává pevně zakořeněný a velmi těžko se ho budou investoři vzdávat. Klíčovým tématem je po přelomu roku bezpečnostní hrozba z Íránu, nedá se ovšem říci, že by na trzích způsobila nějaké zemětřesení. Navíc poměrně záhy se upevňuje důvěra, že reakce této země na americký zásah nebude znamenat příliš prudkou eskalaci, která by třeba mohla ohrožovat dodávky ropy či obchod v oblasti. Riziko rozhodně narostlo, protože další kroky dopředu samozřejmě neznáme, ale investoři se zkrátka kloní k těm příznivějším variantám vývoje.
  • Optimismus klesl, aktivitu utlumila absence Ameriky
    V zámoří se dnes kvůli svátku neobchoduje a pohyb na hlavních trzích víceméně ustal. Akciím v Evropě zůstávají menší ztráty, které nabraly hned v úvodu, a dál dolů se indexy nevydaly. Dluhopisy v jádru eurozóny většinou nepatrně klesají, zlato taktéž. Ropě zůstávají ranní ztráty. Na devizovém trhu od rána mírně oslabilo euro nebo libra. Eurodolar se nachází u 1,1005.
  • Optimismus kolem obchodní dohody pomáhá akciím růst
    Akcie dnes v Asii rostou a k nim se přidávají také futures na indexy v Evropě a v USA. Optimismus souvisí s oznámením Číny, která hodlá zvýšit tresty za porušování práv duševního vlastnictví. Země tak adresuje jeden z problémů, který byl v minulosti hlavní překážkou dosažení obchodní dohody s USA. To mezi obchodníky zvyšuje optimismus, že by se konečně mohl otevřít prostor k dotažení podpisu první fáze obchodní dohody. Na stole je však stále řada nevyřešených témat, jako je například výše čínských nákupů amerických zemědělských produktů. Důležitou otázkou je pak také to, jak (jestli vůbec) do jednání promluví nedávný zákon, který v USA schválil Senát na podporu Hong Kongu. Také připomeňme vyjádření obou prezidentů z minulého týdne, kdy čínský prezidrnt Xi uvedl, že dohoda musí být pro obě strany stejně prospěšná, zatímco podle Trumpa musí být výhodnější pro USA, protože ty byly v minulosti zemí, na které Čína výrazně vydělávala.
  • Optimismus mezi evropskými firmami opět narůstá
    Nejnovější zprávy o náladách mezi firmami v eurozóně potvrzují, že strach z rizik a nejistot z dalšího vývoje evropské a světové ekonomiky vzal prozatím za své. Index nákupních manažerů za eurozónu dopadl veskrze příznivě, i když za celkovými výsledky se vždy dá najít nějaké to ale. Začněme ale popořádku. Brexit evropské firmy neděsí a ty se tak dívají na další vývoj vcelku optimisticky. Zvláště tedy ve službách, kde nyní silně roste poptávka, zatímco v průmyslu naopak zpomaluje, nicméně i PMI za průmysl zůstává stále relativně vysoko nad padesátkou a ukazuje, že boom průmyslu pokračuje, i když s menší intenzitou než doposud. A nyní jsou na řadě zmíněná ale.
  • Optimismus mezi firmami roste
    Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru na začátku roku vzrostl na 43,0 bodů z 41,8, téměř v souladu s naší i tržní prognózou. Situace v českém průmyslu ale zůstává napjatá, kdy přetrvává problém nízkého množství nových zakázek.
  • Optimismus na akciích a čekání na data o inflaci
    Americký akciový index S&P 500 přeťal dvoudenní pokles a v růstu jej nezastavila ani varování před nižšími tržbami obřího výrobce čipů Nvidia. Poté, co americký Senát schválil klíčový zákon o daních, klimatu a zdravotní péči se na cestu vzhůru vydala i Tesla spolu s dalšími výrobci elektromobilů. A Bed Bath & Beyond vede meme akcie, když tento maloobchodník s domácím zbožím roste již devátou seanci v řadě.
  • Optimismus nabírá na síle a táhne akcie dál vzhůru
    Dnes ráno vyšlo další relativně dobré číslo z Německa. Konkrétně průmyslová výroba za únor, která meziročně klesla méně, než se čekalo. Znovu ale platí, že únorová čísla jsou nyní pro trhy pohledem do příliš vzdálené historie.
  • Optimismus na frontě USA-Čína, čekání na Fed a volby v Británii
    Americké akcie po včerejším rekordním závěru nakonec pokračují v opatrném růstu a zdolávají další maxima. Investory dnes před očekávaným zítřejším snížením sazeb Fedem ovlivňovaly zejména firemní výsledky a optimismus na obchodní frontě USA – Čína. Technologicky Nasdaq 100 po výsledcích Alphabetu mírně klesá a ani růst po pozitivních výsledcích farmaceutických firem Merck a Pfizer nestačí na zelená čísla.
  • Optimismus na globálních trzích dnes pomohl i pražské burze
    Pražská burza v úvodu týdne posílila. Index dnes PX stoupl o 0,61 procenta na 862,93 bodu. K růstu mu pomohly hlavně finanční tituly v čele s pojišťovnou VIG. Výraznějšímu růstu indexu naopak bránily především akcie energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Optimismus nahlodala slabá čínská data, výnosy dál stoupají
    Úvod týdne je pro akcie negativní, což můžeme chápat jako lehkou korekci optimismu z posledních dní. Jedním z impulsů se stala ranní data z Číny. Statistiky dopadly smíšeně, ale negativní dojem přece jen převládá. HDP ve třetím čtvrtletí, poznamenaném koronavirem v regionu, zavřenými přístavy i rostoucími problémy na realitním trhu, skoro stagnoval. Meziroční růst těsně nedosáhl 5 procent a zaostal za očekáváními. Průmysl v září zpomalil na meziročních 3,1 procenta, naopak maloobchod dokázal zrychlit na 4,4 procenta. Vzhledem k tomu, že útlum realitního trhu pokračuje a přidávají se drahé energie, mohou růst obavy z vývoje ve 4Q.
  • Optimismus na světových trzích dnes pomohl i pražské burze
    Pražská burza v úvodu týdne posílila. Index PX dnes stoupl o 1,29 procenta na 878,65 bodu. Dařilo se většině hlavních titulů v čele s akciemi výrobce cigaret Philip Morris ČR. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Optimismus na trzích dál táhne vzhůru akcie i dluhopisové výnosy
    Úterní obchodování zůstává velice úspěšné pro akcie, do nichž se vracejí investoři při sázkách na čínskou pomoc ekonomice i to, že nejhorší zprávy v rámci aktuální epidemie koronaviru mohou být za námi. Tématu jsme věnovali dopolední komentář, který by se zde dal z větší části zopakovat...
  • Optimismus na trzích táhne eurodolar dál nahoru, zisky mírně rozšiřuje i koruna
    Další den bez nových makrodat vyznívá pro trhy pozitivně. Španělské aukce pokladničních poukázek by...
  • Optimismus na USD se rozplývá, USD/JPY v divergenci
    Pozitivní nálada na americké měně nevydržela dlouho a po sérii dat z US trhu práce bylo nedávno přijaté řešení...
  • Optimismus o americkém rozpočtu i jednání s Čínou formuje úterní obchodování na hlavních trzích
    V USA se zřejmě nakonec podaří zabránit dalšímu výpadku financování vlády, které by nastalo o víkendu, po přechodném období na vyjednávání. Podrobnosti dohody mají být známy ve středu, ale demokrati s republikány údajně našli rámcovou shodu. V nejpalčivější otázce migrace z Mexika to vypadá na kompromis: místo zdi pouze lokální bariéry za daleko méně peněz, aspoň jak uvádí CNN.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster