Pátek 29. březen 2024 11:39
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Invesco: Aristotelův seznam – 10 nepravděpodobných, ale možných výsledků pro rok 2023

19.01.2023 14:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Paul Jackson: „Je čas na každoroční seznam nepravděpodobných, ale možných výsledků na trzích, v politice a sportu. Pro rok 2023 zůstávají trhy volatilní, takže seznam překvapení – nápadů vymykajících se konsensu pro rok 2023, které mají alespoň 30% šanci na uskutečnění – se kloní k pozitivním hodnotám.

Jak nízko se letos dostane americká inflace? Vrátí se ve Velké Británii Boris Johnson do politiky? A kdo vyhraje mistrovství světa v ragby? Trhy zůstávají volatilní, takže můj seznam překvapení je spíše pozitivní (tyto hypotetické předpovědi jsou naším pohledem na to, co by se mohlo stát, i když nejsou nutně součástí našeho hlavního scénáře).

Aristoteles řekl, že "pravděpodobným nemožnostem je třeba dávat přednost před nepravděpodobnými možnostmi", což znamená, že snáze uvěříme zajímavým nemožnostem (například B52 na Měsíci) než nepravděpodobným možnostem. Tento seznam si klade za cíl hledat tyto nepravděpodobné možnosti – nápady, které se vymykají konsensu pro rok 2023 a u kterých věřím, že mají alespoň 30% šanci na uskutečnění. Koncept jsem si bez ostychu vypůjčil od někdejšího kolegy Byrona Wiena, který nedávno zveřejnil svých 10 překvapení pro rok 2023.“

Paul Jackson, globální vedoucí výzkumu alokace aktiv společnosti Invesco

Domnívám se, že největší výnosy lze získat (nebo se vyhnout největším ztrátám) úspěšným zaujímáním pozic vymykajících se konsensu. Před rokem panovala nadějná nálada díky dobrým výsledkům v roce 2021. Mé nepravděpodobné, ale možné situace pro rok 2022 byly nakloněny negativně. Nyní je nálada zmatená (po obtížném roce 2022), ale můj seznam je nadějnější – vnitřní konzistenci v něm nehledejte, protože žádná není.

Mé předpovědi pro rok 2022 byly ve srovnání s předchozími lety neobvykle úspěšné: Argentina vyhrála mistrovství světa ve fotbale, Bitcoin klesl pod 30 000 dolarů, index S&P 500 skončil níže atd.

Ale co rok 2023?

1. Jádrová inflace v USA klesne pod 4,0 %

Během prezentací a setkání s investory na konci roku 2022 se jeden z největších odporů týkal mého přesvědčení, že jádrová inflace během roku 2023 znatelně poklesne. Jádrová CPI inflace ve Spojených státech byla v listopadu 2022 6,0 %, přičemž v září 2022 dosáhla svého maxima 6,6 %. Domnívám se, že inflace je z větší části cyklický jev a že nedávný záchvěv měl kořeny v měnové expanzi, k níž došlo během pandemie covidu.

Celková inflace spotřebitelských cen v USA dosáhla v červnu vrcholu 9,0 % a do listopadu klesla na 7,1 %. Vzhledem k oslabení cen komodit a zmírnění problémů v dodavatelském řetězci se domnívám, že celková inflace v první polovině roku 2023 klesne pod úroveň jádrové inflace a poté potáhne jádrovou inflaci níže. A co víc, poslední údaje o mzdách v USA (za prosinec) naznačují, že hodinová mzdová inflace nadále slábne a meziročně klesla na 5,0 % z březnového maxima 6,8 % (a to ještě před zvýšením nezaměstnanosti). Připočteme-li oslabení trhu s bydlením, které by mělo snížit inflaci v oblasti bydlení, domnívám se, že jádrová inflace CPI by mohla během roku 2023 klesnout pod 4,0 %. To by bylo pro mnoho účastníků trhu velkým (a pozitivním) překvapením.

2. Fed zpanikaří a koncem roku 2023 sníží sazby

Vzhledem k výše naznačenému poklesu inflace očekávám, že slabost americké ekonomiky přesvědčí americký Federální rezervní systém, aby v průběhu druhé poloviny roku 2023 změnil směr své politiky. To by následovalo po panickém zpřísnění v roce 2022 (poté, co Fed zůstal příliš dlouho uvolněný) a mohlo by přinést jedno nebo dvě snížení sazeb. Pro finanční trhy by to nebylo překvapením (na základě důkazů z futures na Fed Funds), ale Fed to neočekává.

3. Kurz dolaru vůči jenu klesne pod 115

Po dosažení vrcholu kolem 150 v říjnu 2022 (32leté maximum) se kurz amerického dolaru vůči japonskému jenu od té doby snížil na úroveň kolem 130. Tomuto odrazu jenu nedávno napomohla Bank of Japan (BoJ), která rozšířila cílové rozpětí výnosů desetiletých dluhopisů (s horní hranicí 0,5 %). Vzhledem k tomu, že 8. dubna končí funkční období guvernéra Haruhiko Kurody, mohla by nastat doba extrémně uvolněného postoje BoJ.

4. Boris Johnson se vrátí na post premiéra

Příští parlamentní volby ve Spojeném království se musí konat nejpozději 24. ledna 2025. Sázkové kanceláře v současné době vypisují kurzy na to, že příštím premiérem bude Keir Starmer (labouristé). Rovněž naznačují, že rok 2024 je nejpravděpodobnějším rokem odchodu Rishiho Sunaka z Downing Street 10. K tomuto odchodu by mohlo dojít dvěma způsoby: prohrou v parlamentních volbách nebo po odvolání jeho vlastní stranou. Ačkoli průzkumy veřejného mínění jsou nyní pro konzervativce příznivější než v době Liz Trussové, náskok labouristů stále přesahuje 20 procentních bodů (podle průzkumů provedených na začátku roku 2023). Pokud by takto dopadly příští parlamentní volby, domnívám se, že labouristé by mohli mít většinu více než 300 křesel a konzervativci méně než 100 parlamentních křesel.

Pokud se průzkumy veřejného mínění nezlepší (a Sunakův výkon není nijak povzbudivý), pochybuji, že Konzervativní strana bude s jeho výměnou čekat až do konce letošního roku. Ač to zní bizarně, pokud by ho sesadili, mám podezření, že existuje velká šance, že by si konzervativní poslanci a členové strany za premiéra, který by je vedl do příštích voleb (navzdory probíhajícímu vyšetřování jeho chování ze strany Commons Privileges Committee).

5. Turecko volí nového prezidenta

Recep Tayyip Erdogan je tureckým prezidentem od roku 2014 a předtím byl od roku 2003 premiérem. V roce 2017 byla ústava změněna tak, aby se Turecko stalo prezidentským systémem. Zrušením funkce předsedy vlády se prezident stal nejmocnější osobou turecké vlády. Pokud by byl Erdogan v létě 2023 znovu zvolen (první kolo hlasování se zřejmě uskuteční 18. června, druhé kolo v případě potřeby 2. července), jednalo by se o jeho poslední prezidentské období (nyní platí limit dvou funkčních období po pěti letech).

Přestože však jeho strana AK zůstává nejpopulárnější (podle průzkumů veřejného mínění) a Erdogan může v prvním kole hlasování získat nejvíce hlasů, jeví se jako pravděpodobné, že ve druhém kole prohraje (na základě průzkumů veřejného mínění). Mezi jeho problémy zřejmě patří nedůvěra v demokratický systém a hospodářský úpadek (inflace dosáhla v říjnu 2022 vrcholu 86 %). Ačkoli je nebezpečné s tím počítat, předpokládám, že Erdogan prohraje, což předznamenává zásadní změnu v turecké politice.

6. NYSE FANG+2 v průběhu roku 2023 opět klesne

V loňském roce jsem hovořil o tom, že Bitcoin během roku 2022 klesne pod 30 000 USD, přičemž v roce 2021 dosáhl vrcholu kolem 68 000 USD. Dalším aktivem, které se v podstatě řídilo naší šablonou „mánie“, byl soubor 10 růstových akcií, které tvoří index NYSE FANG+. Tato šablona naznačuje, že 45% ztráta je typická pro 12 měsíců po vrcholu typické finanční bubliny. Měsíční údaje (viz níže) naznačují, že pokles indexu NYSE FANG+ se v podstatě řídil touto šablonou (pokles Bitcoinu byl dramatičtější, stejně jako jeho vzestup, což si vyžádalo použití jiné stupnice).

Obrázek 1: Praskající bubliny


Poznámka: minulá výkonnost není vodítkem pro budoucí výnosy. Na základě měsíčních údajů. Metodika konstrukce „Mánie" viz příloha. "Bitcoin" a "NYSE FANG+" jsou konstruovány s použitím hypotézy, že úroveň 31. října 2021 byla vrcholem (nultý měsíc) a konečný datový bod je za prosinec 2022 (k 30. prosinci 2022). NYSE FANG+ je rovnoměrně vážený index, který má reprezentovat segment amerických technologických a diskrečních spotřebitelských sektorů. Zdroj: FANGUE FANGUE, s. r. o: Zdroj: Refinitiv Datastream a Invesco.

7. Ukrajinský státní dluh vynáší

Rizika jsou zřejmá, ale pochybuji, že by ostatní země dopustily, aby Ukrajina nesplácela, a předpokládám, že tyto dluhopisy mohou generovat vysoké (i když rizikové) výnosy. Po několika letech na konci žebříčku výnosnosti se turecké státní dluhopisy v roce 2022 dostaly na první místo. Výnos desetiletých tureckých státních dluhopisů denominovaných v USD je v současné době 8,9 % (k 5. lednu), zatímco v případě USA je to 3,7 %, Brazílie 6,1 % a Mexika 5,9 %. To je vysoký výnos, ale ne tak vysoký jako 19,9 %, který je k dispozici v Argentině (u dluhopisů podléhajících newyorskému právu). I to bledne ve srovnání s 33,9% výnosem, který je k dispozici u desetiletých ukrajinských státních dluhopisů denominovaných v USD.

8. Pákistánské akcie překonávají hlavní indexy

Při objevování exotických příležitostí na akciovém trhu obvykle hledáme svatý grál v podobě dividendového výnosu, který převyšuje poměr ceny k zisku (PE). Mezi aktuální příklady patří Brazílie, Chile, Kolumbie, Maďarsko, Ghana, Keňa a Rumunsko. Dalším příkladem je Pákistán, kde po 9% poklesu indexu v roce 2022 činí současný poměr PE k zisku KSE-100 4,3 a dividendový výnos 10,2 % (mění se na 3,3, resp. 10,7 % na základě konsenzuálních prognóz pro rok 2023 podle agentury Bloomberg k 5. lednu 2023).

Obvykle, kdykoli jsou oceňovací ukazatele na takových úrovních, je to proto, že se očekává pokles zisků a dividend. Tyto konsenzuální odhady však naznačují opak, což je ještě povzbudivější, zejména ve srovnání se zvýšenými hodnotovými ukazateli uplatňovanými u indických akcií (viz níže).

Obrázek 2. Cyklicky očištěný poměr cena/zisk je v Číně nižší než jinde


Poznámka: Cyklicky očištěný poměr cena/zisk používá desetiletý klouzavý průměr zisků. Na základě denních údajů od 3. ledna 1983 (s výjimkou Číny od 1. dubna 2004, Indie od 31. prosince 1999 a EM od 3. ledna 2005), s použitím indexů Datastream. K 30. prosinci 2022. Zdroj: Refinitiv Datastream a Invesco.

9. Čínským akciím se daří i přes potíže v souvislosti s covidem

Čína, která upustila od své politiky nulové tolerance covidu, může trpět podobně jako jiné země v počátečních fázích pandemie. Rozdíl je v tom, že Čína je částečně proočkovaná a že nyní existuje léčebná péče pro ty, kteří onemocní. Předpokládám, že to povede k tlaku na nemocnice (jako tomu bylo jinde) a bude vyžadovat pravidelné lockdowny (jako tomu bylo jinde). Jakkoli to může být někdy bolestivé, tyto kroky musely být v určité fázi učiněny a, jak je vidět v jiných zemích, v příštím roce vypadá, že by vše mohlo být normální.

Navzdory obavám z Covidu se čínským akciím v posledních měsících dařilo a předpokládám, že tomu tak bude i v průběhu roku 2023. Za prvé, čínské akcie mají nižší ukazatele ocenění než jiné, přičemž cyklicky očištěný poměr PE na konci roku 2022 činí 14,7 ve srovnání s 30,8 v USA a 37,6 v Indii a vlastním historickým průměrem 25,9. To znamená, že čínské akcie mají i nižší ocenění než jiné. Za další, Čína na začátku roku 2022 fakticky prodělala recesi a její centrální banka uvolňuje své aktivity, což naznačuje, že ekonomická dynamika by mohla být lepší než v USA a Evropě. Domnívám se, že široké čínské akciové indexy by mohly v průběhu roku 2023 překonat globální indexy.

10. Irsko vyhraje Světový pohár v ragby 2023

Letošní mistrovství světa v ragby se hraje na přelomu září a října ve Francii. Sázkové kanceláře zřejmě favorizují hostitelskou Francii, věčné favority Nový Zéland a obhájce titulu Jihoafrickou republiku. Při pohledu na rozlosování a potenciální postup do finále předpokládám, že se v něm utkají Francie a Irsko, přičemž výhodu bude mít Irsko, protože tíha očekávání se pro domácí tým ukáže jako příliš velká.  

Klíčová slova: Mistrovství světa ve fotbale | Keir Starmer | Pokles zisku | Největší výnosy | Downing Street | | TIM | Lockdowny | Inflace ve Spojených státech | Rumunsko | Minulá výkonnost | Společnosti | Funkční období | Slabost americké ekonomiky | Chování | Aristoteles | Ghana | Příležitosti | Oslabení | Pokles indexu | Inflace spotřebitelských cen | Recep Tayyip Erdogan | Erdogan | Ceny | Šance | Ocenění | MAM | Argentina | Poměr PE | FANG | Celková inflace | Pákistán | Údaje | Ekonomiky | Poslanci | Globální indexy | Americká inflace | Americké ekonomiky | Pandemie | Situace | Pokles | Trhy | Prezident | Ukazatele | Ztráta | Bydlení | Nálada | Konzervativci | Konzervativní strana | Problémy | Předpovědi | Průzkumy | Labouristé | Vyšetřování | Ukrajina | Parlamentní volby | Inflace v USA | Snížení sazeb | Boris Johnson | Vysoký výnos | Refinitiv | Pokles bitcoinu | Invesco | Alokace aktiv | Očekávání | Výnosy | S&P | Sázkové kanceláře | Hlavní indexy | Svatý grál | Brazílie | Volby | Federální rezervní systém | ROCE | Indie | Státní dluhopisy | Státní dluh | Maďarsko | Kurzy | Kurz dolarů | Kurz amerického dolaru | Jádrová inflace | Irsko | Index S&P 500 | Cena | Banka | Volatilní | Index | Kurz dolaru | Zisk | Čínské akcie | Indexy | Dluhopisy | USD | Výnos | Výkonnost | S&P 500 | NYSE | Kurz | Klouzavý průměr | Futures | Finanční trhy | Fed | Dividendový výnos | Centrální banka | Bod | Bloomberg | Bank of Japan | Alokace | Akcie | Sazby | Rizika | Turecko | Francie | USA | Inflace | Akciové indexy | Čína | Nový Zéland | Bitcoin |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invaze a šíření covidu v Číně zasáhnou globální obchod, Česko nevyjímaje
    Válka na Ukrajině a opětovný růst koronaviru v Číně zasáhnou světový obchod více než se čekalo. Podle renomované pojišťovací společnosti Allianz Trade (dříve Euler Hermes) se aktuální situace promítne jak do snížení objemu, tak i zvýšení cen. Aktuální studie Allianz Trade odhaduje, že šok důvěry a poptávky by mohl ve vývozu do EU a Ruska znamenat ztrátu až 480 miliard dolarů. Vzhledem ke své exportní povaze přitom nezůstane stranou ani česká ekonomika, společnosti v regionu střední a východní Evropy budou patřit k nejzasaženějším.
  • Invaze Rusů na Ukrajinu - klíčová fakta
    Index DE30 propadl po zprávách o ruské invazi na Ukrajinu. Index poklesl pod klíčový support definovaný spodní limitou struktury Overbalance. Index následně propadl až pod psychologickou úroveň 14 000 bodů.
  • Invaze v Sýrii může vážně poškodit energetický trh
    Potencionální útok Spojených států na Sýrii vytváří mnoho názorů o možném dopadu na trhy. Navzdory tomu, že Sýrie...
  • Inverze americké výnosové křivky poslala trhy do ztrát
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v hlubokých ztrátách. Průmyslový Dow Jones oslabil o 3,1 %, S&P 500 klesl o 2,9 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 3 %. V rámci S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru, přičemž nejhlubší ztrátu zaznamenaly energetické společnosti, a to 4,1 %. S touto vlnou výprodejů úzce koresponduje další prohloubení inverze americké výnosové křivky. To historicky velmi často souviselo s nástupem recese. Obdobná situace nastala naposledy v roce 2007.
  • Inverze americké výnosové křivky se prohlubuje
    Inverze americké výnosové křivky se prohlubuje a všichni víme co to znamená. Americký trh dluhopisů signalizuje, že citelné zpomalení či spíše recese je viditelná již v relativně krátkém horizontu. Tak například včera bylo ostře sledované rozpětí mezi výnosem desetiletého dluhopisu a tříměsíční pokladniční poukázkou záporné ve výši 87 bazických bodů, což v jednoduchém empirickém modelu vycházejícím z historických dat za posledních 40 let implikuje pravděpodobnost recese ve výši 60 % v nadcházejících 12 měsících.
  • Inverze americké výnosové křivky se stále prohlubuje
    Vývoj úrokových sazeb je v letošním roce vše jen ne nudný. Dvouleté úrokové sazby v USA vzrostly z 0,70 % na počátku letošního roku na nejvyšší hodnotu 4,80 % před několika dny. Desetileté eurové swapové sazby začínaly na úrovni blízké 0,3 % a dosáhly vrcholu 3,40 %. Po překvapivě nižší americké inflaci minulý týden však přece jen vidíme korekci a jak desetileté americké, tak i evropské sazby klesají.
  • Inverzní hlava a ramena na AUDCAD
    Během včerejší seance jsme se dočkali solidního růstu na AUDCAD. Býci prorazili neckline formace inverzní hlavy a ramen. Existuje tak dobrá šance, že uptrend bude pokračovat. Hlavním supportem zůstává zóna 0,9650. Pokud se nad ní pár udrží, tak vidíme dobrou šanci k pohybu k horní limitě rozpětí, která je definována výškou formace (oranžové obdélníky). Navíc zóna rezistence na 0,9800 je výsledkem předchozích cenových reakcí na úrovně 61,8 % Fibo retracementu poslední vlny poklesu. Rostoucí scénář bude negován, pokud pár klesne pod 0,9650.
  • Inverzní výnosová křivka straší akciové trhy
    Páteční seance nebyla pro globální akciové trhy příznivá. Americké akcie tak uzavřely hluboko v červeném. Průmyslový Dow Jones přišel o 1,8 %, index S&P 500 o 1,9 % a technologický Nasdaq odevzdal dokonce 2,5 %. Pozornost investorů se stočila k vyhlídkám na růst globální ekonomiky a obavy o její růst se dále umocnily poté, co výnosová křivka v USA se stala poprvé od roku 2007 inverzní (záporný rozdíl mezi 3měsíčním a 10letým výnosem). Z historického pohledu inverzní křivka není dobrým znakem budoucího vývoje ekonomiky. S výjimkou defenzivních utilit se tak v rámci indexu S&P 500 nedařilo žádnému sektoru. Nejhlubší ztráty zaznamenali těžaři a zpracovatelé komodit (-3,0 %) a finanční tituly (-2,8 %).
  • Invesco: Analýza inflace – hlubší příčiny a důsledky
    Společnost Invesco v analýze zkoumá některé základní ekonomické koncepty a uvádí svůj názor na to, zda se inflace posune zpátky k hodnotám, na které jsme byli ještě nedávno zvyklí, nebo zda se nyní pohybuje k trvale vysoké úrovni, která spíše odpovídá zkušenostem ze 70. a 80. let minulého století.
  • Invesco: Ani vojenské konflikty nezmařily dlouhodobý růst akcií
    Historie se skládá z náročných období. Trhy zažily za více než 120 let dlouhý vzestup navzdory válkám, recesi, ropným šokům, politickým atentátům a mnohému dalšímu. Ačkoli válečné konflikty testují odhodlání investorů držet se svého investičního plánu, historie naznačuje, že tyto události dlouhodobý růst finančních trhů nezmařily. Prosíme investory, aby zachovali dlouhodobou perspektivu.
  • Invesco a Saxo Bank představují pozitivní výhled pro zlato
    Trh se zlatem trpěl pomalou poptávkou, přestože měl díky historicky záporným úrokovým sazbám pozitivní cenové prostředí. To naznačuje, že investoři se více zaměřili na zpřísňování politiky Fedu, které začalo, když v listopadu snížil měsíční nákupy dluhopisů.
  • Invesco: Centrální bankéři se v Jackson Hole drží scénáře
    Minulý týden se v Jackson Hole konalo dlouho očekávané ekonomické sympozium. Pro ekonomy i pozorovatele je to jedna z "povinných" akcí, podobně jako konference v portugalské Sintře. Jak jsem vysvětlila svému nejstaršímu synovi, začínajícímu scenáristovi: „Je to jako okouzlující, hvězdně obsazená přehlídka filmů – je ale pro ekonomy místo filmařů." Abychom toto přirovnání posunuli ještě o kousek dál, přinášíme vám rekapitulaci sympozia v Jackson Hole inspirovanou stříbrným plátnem.
  • Invesco: Co by investoři měli vědět o recesi v USA a inflaci v eurozóně
    Problém dluhového stropu byl odsunut do ledna 2025 a v tuto chvíli se už není třeba obávat, že by USA nesplnily své finanční závazky. Když je toto drama úspěšně za námi, nastává čas podívat se v širších souvislostech na dění v globální ekonomice.
  • Invesco: Co znamená leden pro celoroční výkonnost akcií?
    Výnosy amerických akcií jsou v průměru nejsilnější v lednu ve srovnání s ostatními 11 měsíci v roce.
  • Invesco: Čtvrtletní výhled pro alokaci aktiv
    Domníváme se, že globální ekonomika nadále zpomaluje a nachází se ve fázi, kterou označujeme jako kontrakci. To vede v rámci naší modelové alokace aktiv k defenzivnímu postavení. Fungujeme ale ve dvanáctiměsíčním horizontu a v tomto časovém rámci očekáváme, že se některé hlavní centrální banky odkloní od vyšších úrokových sazeb (tj. ukončí své „zpřísňování“).
  • Invesco: Čtvrtletní výkonnost cen zlata
    Na konci loňského roku došlo k poklesu reálných úrokových sazeb do záporných hodnot. To je prostředí, které podporuje cenu zlata. Zlato bylo v minulosti vyhlašováno jako "bezpečný přístavu" a "zajištění" proti inflaci. Vlastnictví společností těžících zlato poskytuje expozici vůči rostoucí ceně zlata, ale také nabízí potenciál zhodnocení kapitálu a dividend. Jak je na tom zlato nyní, když se situace obrátila?
  • Invesco: Devět věcí, které nás duben naučil o globální ekonomice
    Duben utekl jako voda. Měsíc byl nabitý nově zveřejněnými daty, která nám poskytla vhled do toho, jak se daří světové ekonomice navzdory agresivně nastavené měnové politice a boji s inflací. Níže uvádíme devět věcí, které jsme se tento měsíc dozvěděli a které jsou pro investory důležité.
  • Invesco: Digitální měny centrálních bank – Budoucnost peněz?
    Digitální měny centrálních bank (CBDC) jsou digitalizovanou měnou s nuceným oběhem. V současné době se digitálními měnami centrálních bank aktivně zabývá 130 zemí, které tvoří 98 % světového HDP. Z toho 31 zemí provádí (nebo dokončilo) pilotní studii. Některé menší centrální banky v Karibiku již dokonce CBDC vydaly, a dokonce i Čína postupně pokračuje v rozšiřování svého pilotního projektu "digitálního jüanu". O co tedy jde?
  • Invesco: Energetická bezpečnost po ruské invazi: Jaké možnosti má EU?
    Použití energií jako „zbraní“ by mohlo mít pro EU vážné důsledky vzhledem k její velké závislosti na dodávkách ruského plynu. EU by si mohla v létě vytvořit zásoby zemního plynu a diverzifikovat svůj energetický mix, aby se zbavila závislosti na Rusku, pokud by stále tekl.
  • Invesco: ETFka, která si rozumí s ESG
    Silná poptávka po pasivních investicích do ESG vedla v uplynulém desetiletí k zavedení více než 500 typů ETF zaměřených na ESG. V současné době je v ETF, které jejich emitenti klasifikují jako ESG, investováno více než 310 miliard dolarů aktiv. Jak ale při takovém množství fondů, které jsou nyní v Evropě k dispozici, mohou investoři najít ty, které jim nejvíce vyhovují? V tomto článku prozkoumáme a pomůžeme definovat širokou škálu přístupů ESG, včetně toho, co je jejich cílem…a co jejich cílem není.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster